فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • کریستینه سروب آرزومانیان، جوانشیر اسدی*، هایده صابری صفحات 1-12
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی شناختی- رفتاری مادران و آموزش ذهن آگاهی کودکان بر اضطراب کودکان 9 تا 12 سال بود.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کودکان 9 تا 12 سال مدرسه ابتدایی ارامنه در شهر تهران در سال تحصیلی 1397-1398 بودند که از میان آنها 30 کودک با روش نمونه گیری دردسترس براساس خط برش مقیاس اضطراب چندبعدی کودکان مارچ و همکاران (1997) انتخاب شدند که با گمارش تصادفی در دو گروه آموزش شناختی رفتاری برای مادران و ذهن آگاهی برای کودکان و گروه گواه گمارده شدند. مادران گروه مداخله اول 8 جلسه آموزش شناختی رفتاری به مدت زمان هر جلسه 90 دقیقه و کودکان گروه مداخله دوم 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی به مدت زمان هر جلسه 90 دقیقه را دریافت کردند. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد آموزش گروهی شناختی- رفتاری برای مادران (01/0>P، 86/8 =(36 و 2)F) و آموزش گروهی ذهن آگاهی برای کودکان (01/0>P، 43/5 =(36 و 2)F) در مقایسه با گروه گواه میانگین اضطراب را در کودکان کاهش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش گروهی شناختی رفتاری مادران و ذهن آگاهی به کودکان می تواند برای و کاهش اضطراب کودکان استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی- رفتاری، اضطراب، ذهن آگاهی، کودکان، مادران
  • علی محمدی بنمار، علیرضا کاکاوند*، مهدی احمدی، محمدرضا رادمرد صفحات 2-11
    مقدمه

    اکثریت دانش آموزان در دوران همه گیری کووید_19 مشکلاتی مانند قرنطینه خانگی، دوری از مدرسه، تدریس انلاین و اضطراب ناشی از ابتلا به کووید_19 را تجربه کرده اند.اضطراب  می تواند رابطه مستقیمی با برهم خوردن عادات خواب وهمچنین  استفاده بیش از حد از تلفن همراه داشته باشد.مطالعه حاضر با  هدف بررسی  رابطه  بین سطح اضطراب با اعتیاد به تلفن همراه و افت کیفیت خواب در دانش آموزان دبستانی در دوران همه گیری کووید_19 انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و با روش رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی انجام شد. در این پژوهش 210نفر از دانش آموزان پسر پایه  پنجم ابتدایی منطقه 19 استان تهران که در سال تحصیلی 1401_1400 مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های اضطراب کودکی اسپنس،(2003) عادات خواب کودکان اوونز (2000) و وابستگی به موبایل کوهی (2007) پاسخ دادند. برای آزمون فرضیه از روش  رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی و نسخه 26 نرم افزار spss  استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این پژوهش  نشان داد که بین اضطراب و اعتیاد به تلفن همراه و همچنین بین اضطراب و کیفیت خواب در دانش آموزان رابطه مثبت معنادار وجود دارد.همچنین  کیفیت خواب تبیین کننده قوی تری نسبت به اعتیاد به موبایل برای اضطراب دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

    در همه گیری کووید_19 با افزایش سطح اضطراب در کودکان،کیفیت خواب آنها دچار مشکل می شود و همچنین  باعث افزایش میزان استفاده آنها از گوشی های هوشمند می گردد.تاثیر مخرب اضطراب و پیامدهای مضر آن مانند افت کیفیت خواب و همچنین وابستگی به تلفن همراه نیازمند توجه بیشتر در حوزه سلامت و بهداشت روانی کودکان است.

    کلیدواژگان: اضطراب، اعتیاد به موبایل، افت کیفیت خواب، کودکان، کووید، 19
  • محمدرضا ذوقی پایدار*، پریا حسینی، ابوالقاسم یعقوبی، مهران فرهادی صفحات 13-27
    مقدمه

    دوران کودکی از مهم ترین دوره های رشدی در افراد است. بیشتر کودکان در دوران رشد دچار مشکلات رفتاری و هیجانی می شوند. معمولا کودکانی که اختلالات گفتاری دارند حساسیت بیشتری دارند و مشکلات هیجانی بیشتری را تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان یکپارچه فراتشخیصی بر اضطراب و تنظیم هیجان کودکان دارای لکنت زبان بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری) و از نوع طرح های تک آزمودنی ABA بود. جامعه پژوهش پسران 8 تا 12 سال دارای لکنت زبان بودند که به صورت هدفمند 6 نفرآن ها از مراکز گفتاردرمانی انتخاب شدند اما به علت افت 2 نفر از آزمودنی ها تعداد 4 نفر از آن ها در پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه های شدت لکنت رایلی (1994)، اضطراب آشکار رینولدز و ریچموند (1978) و نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2007) بود. جلسات درمان این پژوهش در 12 جلسه توسط پژوهشگر اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل بصری و اندازه اثر به شیوه کاهش از خط پایه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر درمان یکپارچه فراتشخیصی در کاهش 0/12 تا 0/27 درصدی شدت لکنت زبان ،  0/17 تا 0/33 درصدی اضطراب و 0/09 تا  0/16 درصدی راهبردهای منفی تنظیم هیجان و همچنین افزایش 0/10 تا 0/27 درصدی راهبردهای مثبت تنظیم هیجان بود.

    بحث و نتیجه گیری

    درمان یکپارچه فراتشخیصی می تواند در کاهش شدت لکنت زبان و نشانه های اضطراب   همچنین درکاهش  استفاده از راهبردهای منفی تنظیم هیجان و افزایش و بهبود راهبردهای مثبت تنظیم هیجان موثر باشد

    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم هیجان، درمان یکپارچه فراتشخیصی، لکنت
  • فاطمه کارگر خرمی، منصوره کریم زاده قمصری*، غنچه راهب صفحات 38-48
    مقدمه

    خواب یکی از نیازهای اساسی بشر است و نقش بسزایی در سلامت کودکان دارد؛ که اغلب تاثیر آن بر کودکان نادیده گرفته می شود، لذا هدف این پژوهش تعیین رابطه مشکلات خواب با پرخاشگری و مهارت های اجتماعی  در کودکان پیش دبستانی شهر یزد در سال 1401-1400 می باشد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان دختر و پسر پیش دبستانی گروه سنی 5 تا 6 سال شهر یزد در 56 مدرسه زیر نظر آموزش و پرورش مرکز یزد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از بین نواحی مختلف شهر یزد، ناحیه یک به صورت تصادفی انتخاب شد و از بین 30 مدرسه موجود در ناحیه یک 16 مدرسه (8 مدرسه پسرانه و 8 مدرسه دخترانه) به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس به صورت مساوی 192 نفر دانش آموز دختر و 192 نفر دانش آموز پسر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه عادات خواب کودک (فرم والدین) اوونز، اسپریتو و مک گیونن (2000)، پرسشنامه پرخاشگری پیش دبستانی(فرم والدین) واحدی و همکارن (1387) و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) جمع آوری و با روش آماری رگرسیون خطی ساده، رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان و آزمون Z با استفاده از نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان در فرضیه اصلی نشان داد پرخاشگری و مهارت های اجتماعی در مجموع 306/0 از واریانس نمرات مشکلات خواب را به طور معناداری تبیین می کنند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی ساده در فرضیه فرعی اول بیانگر این بود که پرخاشگری 313/0 از واریانس مشکلات خواب کودکان پیش دبستانی را تبیین می کند. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان از بین مولفه های پرخاشگری، فقط مولفه پرخاشگری فیزیکی توانست 438/0، از واریانس نمرات مشکلات خواب را پیش بینی کند اما مولفه های پرخاشگری کلامی، پرخاشگری رابطه ای و پرخاشگری تکانشی رابطه معنادار نبود و این مولفه ها قادر به پیش بینی مشکلات خواب نبودند. در فرضیه فرعی دوم، نتایج تحلیل رگرسیون خطی ساده نشان داد، 277/0 از واریانس مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستان به وسیله مشکلات خواب تبیین می شود و  از میان مولفه های مهارت های اجتماعی، مولفه رفتار اجتماعی مناسب، مولفه رفتار غیر اجتماعی، و مولفه ارتباط با همسالان 382/0 از واریانس نمرات مشکلات خواب کودکان پیش دبستانی را پیش بینی کردند. اما دو مولفه ی پرخاشگری - تکانشی و اطمینان زیاد به خود داشتن رابطه معنادار نبود و این مولفه ها قادر به پیش بینی مشکلات خواب نبودند. و در فرضیه فرعی سوم، تحلیل آزمون z برای مقایسه رابطه مهارت های اجتماعی، پرخاشگری و مشکلات خواب کودکان دختر و پسر پیش دبستانی نشان داد که تفاوت معناداری وجود ندارد. بدین صورت که بین رابطه مهارت های اجتماعی و پرخاشگری با مشکلات خواب در کودکان دختر و پسر تفاوتی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش اهمیت توجه به عادات خواب کودکان پیش دبستانی، بخصوص کودکانی که زمینه پرخاشگری بیشتر و مهارت های اجتماعی مناسبی ندارند را برای مشاوران و خانواده ها برجسته می نماید.

    کلیدواژگان: مشکلات خواب، پرخاشگری، مهارت های اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • معصومه ترکاشوند*، هادی کرامتی صفحات 58-68

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تعیین کننده قلدری در مدرسه انجام گرفت. در شناسایی این عوامل توجه بر ابعاد مختلف رشد اخلاقی بود. جامعه آماری این تحقیق تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی در شهر تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نظام مند تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. پایایی پرسشنامه پژوهش حاضر برای متغیر وابسته (قلدری) با محاسبه آلفای کرونباخ برابر با 89/0 و آلفای کرونباخ برای متغیرهای مستقل (شامل گسست اخلاقی و هویت اخلاقی) به ترتیب برابر با 86/0 و 92/0 محاسبه شد. برای شناسایی عوامل تعیین کننده قلدری از روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج به دست آمده از روش رگرسیون چندمتغیره نشان داد که کلیه مولفه های گسست اخلاقی و هویت اخلاقی پیش بینی کننده های مناسبی برای قلدری بودند. به این صورت که با افزایش میزان گسست اخلاقی، قلدری افزایش می یابد، و با افزایش هویت اخلاقی، قلدری کاهش می یابد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با تقویت هویت اخلاقی و کاهش استفاده از مکانیزم های گسست اخلاقی در دانش آموزان میزان قلدری آنها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: قلدری، رشد اخلاقی، هویت اخلاقی، گسست اخلاق
|
  • Kristine Sroub Arzumanian, Javanshir Asadi*, Hayedeh Saberi Pages 1-12
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive behavioral group training for mothers and mindfulness training for children on the anxiety of 9-12 year old children.

    Research method

    The statistical population of this research included 9-12-year-old Armenian elementary school children in Tehran in the academic year 2019-2020, from among whom 30 children were selected using the available sampling method based on the cut-off line of the Multidimensional Anxiety Scale for Children by March et al. (1997), who were randomly assigned to two Cognitive behavioral training group for mothers and mindfulness for children and the control group. The mothers of the first intervention group received 8 sessions of cognitive behavioral training lasting 90 minutes each session, and the children of the second intervention group received 8 sessions of mindfulness training lasting 90 minutes each session. The data of the present study were analyzed using the analysis of variance with repeated measurements method.

    Results

    The results of the present study showed that cognitive-behavioral group training for mothers (F(2 & 36)= 8.86, P< 0.01) and mindfulness group training for children (F(36, 2)= 5.43, P< 0.01) compared to the control group, reduced the average anxiety in children.

    Discussion

    Based on the findings of the present research, it can be concluded that cognitive behavioral group training for mothers and mindfulness for children can be used to reduce children's anxiety.

    Keywords: anxiety, children, cognitive-behavioral training, mindfulness, mothers
  • Ali Mohamadi Benmar, Alireza Kakavand*, Mehdi Ahmadi, Mohammadreza Radmard Pages 2-11
    Introduction

    During the Covid-19 pandemic, most students experienced problems such as home quarantine, being away from school, online classes, and the fear and anxiety of contracting Covid-19. Anxiety may be directly linked to disrupted sleeping habits and cell phone overuse. The present study aimed to evaluate the correlation between anxiety level, cell phone addiction, and declined sleep quality in elementary school students during the Covid-19 pandemic.

    Method

    This correlational study was conducted using hierarchical multiple regression analysis. In total, 210 male fifth-grade elementary school students of District 19 of Tehran Province, Iran in the academic year 2021-2022 were selected by convenience sampling. The participants responded to the Spence Children’s Anxiety Scale (2003), Owens’ Children’s Sleep Habits Questionnaire (2000), and Koo HY’s cell phone addiction scale (2009). To test the research hypothesis, hierarchical multiple regression and SPSS version 26 were used.

    Results

    The obtained results indicated a positive significant correlation between anxiety and cell phone addiction and between the anxiety and sleep quality of the students. Further, sleep quality can better explain students’ anxiety compared to cell phone addiction.

    Conclusion

    During the Covid-19 pandemic, increased anxiety levels in children lead to poor sleep quality, while also increasing their tendency to use smartphones. Therefore, child psychologists must pay special attention to the destructive effects of anxiety and its negative consequences, such as declined sleep quality and cell phone dependency.

    Keywords: anxiety, mobile addication, poor sleep quality, children, covid, 19
  • MohammadReza Zoghi Paydar*, Parya Hosseini, Abolghasem Yaghoobi, Mehran Farhadi Pages 13-27
    Introduction

    Childhood is considered as the most important developmental stage in everyone's life. Most children may experience behavioral and emotional problems in this stage. Children who suffer from speech disorder are more sensitive and therefore experience more emotional problems. This research aimed to examine the effect of unified transdiagnostic treatment on anxiety and the regulation of children's emotion who have stuttering.

    Research Method

    This research was a semi-experimental (pre-test-post-test-follow-up) type of ABA single-subject designs. The research population consisted of 8-12-year-old boys with stuttering, 6 of them were purposefully selected from speech therapy centers, but due to the drop of 2 of the subjects, 4 of them were examined in the study. The tools of this research included Riley's (1994) stuttering severity questionnaires, Reynolds' and Richmond's (1978) manifest anxiety, and Garnevsky and Craig's (2007) cognitive regulation of emotion. The treatment sessions of this research were conducted by the researcher in 12 sessions. For data analysis, visual analysis and effect size were used in the method of reduction from the baseline.

    Results

    The results indicated that unified transdiagnostic treatment can reduce the12% to 27% stuttering and it can reduce the 17% to 33% anxiety and it can also improve10% to 21% positive strategies for emotion regulation and it can reduce  9% to 16% negative strategies for emotion regulation.

    Discussion

    Transdiagnostic integrated treatment can be effective in reducing the severity of stuttering and anxiety symptoms, as well as reducing the use of negative emotion regulation strategies and increasing and improving positive emotion regulation strategies

    Keywords: Anxiety, Emotion regulation, Stuttering, Unified Transdiagnostic Treatment
  • Fateme Kargar Khorami, Mansoure Karimzade Ghamsari*, Ghonche Raheb Pages 38-48
    Introduction

    Sleep is one of the basic human needs and plays a significant role in children's health. Its impact on children is often ignored, so the purpose of this study was to determine the relationship between sleep problems and aggression and social skills in preschool children in Yazd city in 1401-401

    Method

    The descriptive research method was correlation. The statistical population included all pre-school boys and girls aged 5 to 6 years in Yazd city in 56 schools under the supervision of Yazd education center, which were randomly selected using cluster random sampling method from different districts of Yazd city, District 1. was selected and 16 schools (8 boys' schools and 8 girls' schools) were randomly selected from among the 30 schools in district one. Then 192 female students and 192 male students were selected equally. The data were collected using the children's sleep habits questionnaire (parent form) by Owens, Spirito and McGuinen (2000), the preschool aggression questionnaire (parent form) by Vahedi et al. (2007) and Matson's social skills questionnaire (1983). They were collected and analyzed with the statistical method of simple linear regression, simultaneous multiple regression and Z test using SPSS-22 software.

    Results

    The results of simultaneous multiple regression analysis in the main hypothesis showed that aggression and social skills significantly explain 0.306 of the variance of sleep problems scores. Also, the results of simple linear regression analysis in the first sub-hypothesis indicated that aggression explains 0.313 of the variance of preschool children's sleep problems. In addition, the results of multiple regression analysis in a simultaneous way among the components of aggression, only the physical aggression component could predict 0.438 of the variance of sleep problems scores, but the components of verbal aggression, relational aggression and impulsive aggression The relationship was not significant and these components could not predict sleep problems. In the second sub-hypothesis, the results of simple linear regression analysis showed that 0.277 of the variance of preschool children's social skills is explained by sleep problems, and among the components of social skills, the component of appropriate social behavior, the component Antisocial behavior, and the peer relationship component predicted 0.382 of the variance of preschool children's sleep problem scores. However, the two components of aggression - impulsivity and high self-confidence in having a relationship were not significant and these components were not able to predict sleep problems. And in the third sub-hypothesis, the z-test analysis for comparing the relationship between social skills, aggression and sleep problems of preschool boys and girls showed that there is no significant difference. Thus, there was no difference between the relationship between social skills and aggression with sleep problems in boys and girls.

    Discussion

    The results indicate that the importance of paying attention to the sleeping habits of preschool children, especially children who have a background of aggression and lack of appropriate social skills, is highlighted for counselors in schools.

    Keywords: sleep problems, aggression, social skills, preschool children
  • Masoumeh Torkashvand* Pages 58-68

    The present study was conducted with the aim of investigating the determinants of bullying in school. In identifying these factors, attention was paid to different aspects of moral development. The statistical population of this research is all male and female elementary school students in Tehran city, 300 people were selected as a sample using systematic random sampling. The reliability of the current research questionnaire for the dependent variable (bullying) was calculated by calculating Cronbach's alpha equal to 0.89 and Cronbach's alpha for independent variables (including moral disconnection and moral identity) equal to 0.86 and 0.92, respectively. Multivariate regression method was used to identify the determinants of bullying. The results obtained from the multivariate regression method showed that all the components of moral discontinuity and moral identity were suitable predictors for bullying. In this way, with the increase in the amount of moral discontinuity, bullying increases, and with the increase in moral identity, bullying decreases. Therefore, it can be concluded that by strengthening the moral identity and reducing the use of moral discontinuity mechanisms in students, the amount of bullying was reduced.

    Keywords: Bullying, moral development, moral identity, moral breach