فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 36 (بهار 1402)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 36 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد احمدآبادی*، علی کریمی خوزانی صفحات 1-28
    یکی از مهم ترین نتایج دومین سفر ناصرالدین شاه به اروپا استخدام کنت دومونت فرت اتریشی برای سازماندهی ساختار نظمیه در ایران بود. هدف از حضور کنت ایجاد ساختار و تشکیلات نظمیه به روش مدرن با استفاده از ظرفیت های توسعه یافته فکری و عملی اندیشه مدرن غربی برای ایجاد امنیت در دارالخلافه ناصری بود. این نوشتار قصد دارد با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سیر روند اقدامات، نتایج و دستاوردهای این رییس پلیس را بررسی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد اگرچه کنت در بدو ورود توانست تا حدودی با برخی اقدامات نوین ضمن تاسیس نظمیه، وضعیت امنیت را به طور نسبی در دارالخلافه تامین نماید اما به مرور زمان با توجه به ساختار سیاسی سنتی ایران، در بند مخالفان توسعه سیاسی گرفتار آمد و اشخاص با نفوذ نظیر شاه، شاهزادگان، درباریان، جمعیت لوطی های وابسته به قدرت و حتی دیپلمات های کشورهای استعماری که منافع شخصی و گروهی خویش را با اقدامات کنت از دست رفته می دیدند، از رشد و گسترش اقدامات این افسر فرنگی نظمیه جلوگیری نمودند و ضمن ارعاب و تهدید او و خانواده اش باعث شدند تا شاه قاجار او را برکنار نماید.
    کلیدواژگان: نظمیه، پلیس مدرن، ناصرالدین شاه، کنت دو مونت فرت، توسعه
  • جعفر آقازاده* صفحات 29-54
    منازعه و جدال مستبدین و مشروطه خواهان با به توپ بسته شدن مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه و مقاومت مجاهدین و مشروطه خواهان تبریز در برابر وی وارد مرحله جنگ نظامی شد. هواداران نظام استبدادی ازجمله اقبال السلطنه ماکویی به رهبری محمدعلی شاه به جنگ تنها پایگاه مشروطیت ایران در تبریز شتافتند تا حکومت استبدادی را در سراسر ایران برقرار کنند. قتل و غارتگری و ایجاد رعب و وحشت از مهم ترین حربه های قشون ماکو در جنگ با آزادی خواهان بود. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که اردوی ماکو چه نقشی در جنگ های تبریز ایفا نمود و عملکرد آنان چه نتایجی در پی داشت؟ در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی، عملکرد قشون ماکو در جنگ با مجاهدان تبریز در دوره استبداد صغیر مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها نشان می دهد که مستبدین امید زیادی به پیروزی و موفقیت قشون ماکو، که از مهم ترین نیروهای دولتی حاضر در تبریز بود، داشتند اما آنان در برابر تاکتیک های جنگی مجاهدان تبریز کاری از پیش نبرده و شکست خوردند و عقب نشینی آن ها، باعث تضعیف روحیه و قدرت جنگی مستبدین حاضر در تبریز شد.
    کلیدواژگان: اقبال السلطنه ماکویی، استبداد صغیر، قشون ماکو، مجاهدان تبریز، مستبدین
  • مرتضی حسن نژاد، ابوالفضل رضوی*، محمد سپهری صفحات 55-80

    امنیت در حکم مفهومی که با نظام فرهنگی و ارزشی جوامع در پیوند است، در دو وجه سلبی و ایجابی، تبیین مناسبات جامعه و حکومت را در پرتو نظم وثبات و ایجاد آرامش و یا فقدان آن در نظر دارد. امنیت سیاسی در پرتو دیدگاه دولت محور، که کیفیت امنیت و همین طور مشروعیت حکومت را به کارکرد و میزان کارآمدی حکومت نسبت می دهد؛ در اندیشه سیاسی ایرانی با مفهوم عدل مقارنت پیدا می کند و نظام سیاسی را با نظام کیهانی و پیوستگی دین و دولت می نگرد. بر این اساس، عدالت محوری اصل تعیین کننده ای در مناسبات حکومت و جامعه است. تا جایی که می توان گفت نظام حکومتی امنیت محور، الگوی مثالی موفقی بوده است که فرهیختگان مسلمان، در نقد شرایط موجود و مطالبه گری سیاسی از آن بهره گرفته اند. نظر به شرایط حاکم بر ایران قرن سوم هجری به نظر می رسد که دینوری با تبیین امنیت سیاسی در دوره ساسانی، همین الگوی اندیشه ای را در نظر داشته و ضمن رخدادگویی تاریخ، نقد نادادگری و ناکارآمدی امنیت سیاسی در زمانه خویش را به کار بسته است. با این مدعا، نوشتار حاضر، با رویکرد توصیفی- تحلیلی، ضمن مرور ماهیت و مفهوم امنیت سیاسی در اندیشه سیاسی ایرانیان، رخدادگویی دینوری پیرامون تاریخ عصر ساسانی را با تکیه بر امنیت و تایید سلوک نیک یا نفی بد روشی حاکمان این عصر بررسی می کند. حاصل تحقیق می تواند موید این باشد که دینوری، با برجسته سازی نظم و امنیت و یا نقصان آن در عصر ساسانی، نقد شرایط زمانه خویش را در دستور کار داشته است.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت سیاسی، عدالت، تاریخ نگاری، ایران، دینوری
  • محسن بهرام نژاد*، فریده فرزی صفحات 81-106
    شهر قزوین به دلیل قرارگرفتن در مسیر راه های اصلی غرب و شمال کشور و نیز قرارگرفتن بر سر راه روسیه از بعد داخلی و خارجی حایز اهمیت بسیار بود. برخورداری از موقعیت ممتاز ارتباطی و تامین غله موردنیاز نیروهای روسیه از طریق قزوین سبب شد تا با شروع جنگ جهانی اول، متفقین قزوین را پایگاه نیروهای خود قرار دهند. ازاین رو، در دوران جنگ جهانی اول به دلیل حضور قوای روس در قزوین، خسارت زیادی بر زیرساخت های کشاورزی و جمعیتی شهر به وجود آمد و همین موضوع سبب از بین رفتن امنیت و نظم شد. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی با تکیه بر منابع موثق درصدد پاسخ به این سوال است که حضور قوای روس، چگونه به ناامنی و بی نظمی در شهر دامن زد و پیامدهای امنیتی و انتظامی حضور قوای روس در قزوین چه بود؟ هدف پژوهش حاضر آن است که نشان دهد پیامدهای امنیتی و انتظامی ایجاد شده توسط روس ها چه میزان بر زندگی مردم تاثیرگذار بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد حضور روس ها در قزوین، منجر به افزایش دزدی، ضرب و شتم اهالی، قتل، اشغال ادارات و اماکن دولتی، تخریب مزارع و باغ ها و در نتیجه فرار روستاییان شد و عامل مهم در خسارات روس ها، ناکارآمدی و عدم تقابل دولت در برابر روس ها بود.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، اشغال ایران، نیروهای روسی، قزوین، اوضاع امنیتی و انتظامی
  • علیرضا ورناصری قندعلی، فریدون اکبرزاده*، حامد محقق نیا، شیوا جلال پور صفحات 107-130
    ایران در طول تاریخ کهن و پر فراز و نشیب خود همواره با تهدیدات و چالش های مختلفی روبه رو بوده است. این مسیله پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در پی تقابل نظام جدید با قدرت های جهانی، هم در ابعاد داخلی و هم در ابعاد خارجی تشدید شد. مسیله اصلی مقاله حاضر بررسی تهدیدات خارجی سخت و نرم علیه امنیت داخلی جمهوری اسلامی ایران در دو دهه اخیر است. از این رو نگارندگان این مقاله تلاش دارند تا با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی، منابع داخلی و خارجی موجود در این حوزه را مورد واکاوی قرار دهند و انواع تهدیدات خارجی بر امنیت داخلی ایران در دو دهه اخیر را به تصویر بکشند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مواردی همچون تبلیغات خصمانه، حمایت از گروه های مخالف حکومت، ایجاد آشوب و اغتشاش در کشور، استفاده ابزاری از تکنولوژی شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی، حضور نظامی آمریکا در منطقه و حمایت های آن از رژیم صهیونیستی، بهره گیری از اختلافات دینی، قومی و نژادی و فعالیت های گروهک های مخالف با نظام جمهوری اسلامی در مرزهای کشورهای همجوار، از مهمترین تهدیدات خارجی علیه امنیت ایران به شمار می رود.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، امنیت انتظامی و عمومی، تهدیدات خارجی، حضور نظامی آمریکا، گروهک های مخالف
  • غفار پوربختیار* صفحات 131-152
    یکی از مشکلات امنیتی در دوره قاجار، سرقت اموال و دارایی های مردم بود که به طور مکرر اتفاق افتاده و ضرر و زیان بسیاری بر صاحبان آنها وارد می نمود. بنابراین هم کارگزاران حکومتی و هم مردم در واکنش به این سرقت ها تدابیر و اقداماتی را انجام می دادند تا بتوانند اموال دزدیده شده را به صاحبان اصلی شان بازگردانند. این پژوهش با استفاده از منابع و متون تاریخی و به روش توصیفی- تحلیلی می کوشد تا به این سوالات پاسخ دهد: روش های موجود در جهت بازگرداندن اموال مسروقه به صاحبانشان چه بوده است و چرا مال باختگان برای استرداد اموال مسروقه بیشتر تمایل به روش های انعطافی، غیر خشونت آمیز و بدون حضور نظمیه داشته اند؟ فرض پژوهش بر این اصل استوار است که مال باختگان به علل مختلفی از جمله بی اعتمادی به مقامات و مامورین نظمیه، و اینکه روش های منعطف و غیرخشن هم برای آنها کمتر هزینه داشته و هم به سرعت نتیجه داده و اصل اموال را مسترد می نمود، تمایل بیشتری به استفاده از این گونه روش ها داشتند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در مواقع سرقت اموال، مال باختگان تلاش می کردند تا به علت بی اعتمادی به مقامات و ماموران نظمیه، معمولا خود بدون کمک و حتی خبر دادن به نظمیه و بدون استفاده از هرگونه خشونت و قوه قهریه بتوانند اموال مسروقه خود را  مسترد نمایند.
    کلیدواژگان: اموال مسروقه، چوب و فلک، تهدید، قاجار، سارق، نظمیه
|
  • Mohammad Ahmadabadi *, Ali Karimi Khozani Pages 1-28
    One of the most important results of  king Naser al-Din S's second trip to Europe was hiring the Austrian Count Dumont Fert to organize the structure of the Nazmiyah in Iran. The purpose of  Kent's presence was to create the structure and organize the order in a modern way by using the developed intellectual and practical capacities of modern Western thought to create security in the Nasrid Caliphate. This article intends to examine the actions, results and achievements of this police chief by using library sources and using the descriptive-analytical method. The findings of  the research show that although Kent was able to provide a relative security situation in Dar al-Khilafah with some new measures while establishing order, but over time, due to the traditional political structure of Iran, he was caught in the prison of opponents of political development. Influential people such as the king, princes, courtiers, the Luti population dependent on power and even the diplomats of the colonial countries who saw their personal and group interests lost due to the actions of the count, prevented the growth and expansion of the actions of these officers of the order and while intimidating and His threat and his family caused Shah Qajar to dismiss him.
    Keywords: Nazmiyah, modern police, king Naser al-Din, Conte de Montfort, development
  • Jafar Aghazadeh * Pages 29-54
    The conflict between autocrats and constitutionalists entered the stage of military war after Mohammad Ali Shah closed the National Council and the resistance of Tabriz mujahideen and constitutionalists against him. Supporters of the autocratic system, including Iqbal al-Sultaneh Makoui, led by Mohammad Ali Shah, rushed to the only base of Iran's constitutionalism in Tabriz to establish an autocratic government throughout Iran. Killing, looting and creating terror were among the most important tactics of Makoui's army in the war against the freedom fighters. The current research seeks to answer the question, what role did the Makoui army play in the Tabriz wars and what were the results of their performance? In the current research, an attempt has been made to investigate the performance of the Makoui forces in the war with Tabriz Mujahideen during the period of minor tyranny by using the descriptive-analytical method and using library and documentary sources. The findings show that the autocrats had high hopes for the victory and success of Mako forces, which was one of the most important government forces present in Tabriz, but they did nothing against the fighting tactics of the Mujahideen of Tabriz and were defeated, and their retreat weakened their morale and fighting power of  tyrants was present in Tabriz.
    Keywords: Iqbal al-Sultaneh Makoui, minor tyranny, Qashun Mako, Mujahidan of Tabriz, tyrants
  • Morteza Hessanneghad, Syed Abulfazl Razavi *, Mohammad Sepehri Pages 55-80

    Security as a concept that is linked with the cultural and value system of societies, in both negative and positive aspects, means the explanation of the relations between the society and the government in the light of order and stability and the creation of peace or lack of it. Political security in the light of the state-oriented perspective, which attributes the quality of security and the legitimacy of the government to the functioning and efficiency of the government; In Iranian political thought, it finds parallels with the concept of justice and sees the political system with the cosmic system and the connection between religion and government. Based on this, justice-oriented is a determining principle in the relationship between government and society. As far as it can be said, the security-oriented government system has been a successful model that Muslim intellectuals have used in criticizing the existing conditions and making political demands. Looking at the conditions governing Iran in the third century of Hijri, it seems that Dinori had the same thought model in mind when explaining the political security in the Sassanid period and while narrating the events of history, he criticized the injustice and inefficiency of the political security in his time. The work is closed. With this claim, the present article, with a descriptive-analytical approach, while reviewing the nature and concept of political security in the political thought of Iranians, examines the religious events surrounding the history of the Sassanid era, relying on security and confirming the good or bad behavior of the rulers of this era. The result of the research can confirm that Dinuri, by highlighting order and security or its lack in the Sasanian era, had a critique of the conditions of his time on his agenda.

    Keywords: Security, Political Security, Justice, Historiography, Iran, Dinori
  • Mohsen Bahramnejad *, Farideh Farzi Pages 81-106
    The city of Qazvin was very important due to its location on the main roads of the west and north of the country, as well as its location on the road to Russia, both internally and externally. Having a privileged communication position and providing grain needed by the Russian forces through Qazvin caused the Allies to make Qazvin the base of their forces at the start of the First world war. Therefore, the most important issue during the war was the damage to the agricultural and population infrastructure and the loss of security and order in the city and villages of Qazvin. Present research tries to Descriptive and analytical method by relying on reliable sources answer this questions that how the presence of Russian forces fueled insecurity and disorder in the city? What were the security and law enforcement consequences of the presence of Russian forces in Qazvin? Present research aims to show how much the security and law enforcement consequences created by the Russians affected people's lives. information.Findings of present research show that the presence of Russians in Qazvin led to an increase in theft, beating of residents, murder, occupation of government offices and places, destruction of farms and gardens, and as a result, the escape of villagers, and the important factor in the losses of Russians is inefficiency and lack of opposition of the government against the Russians.
    Keywords: World War I, occupation of Iran, Russian forces, Qazvin, security, law enforcement situation
  • ALIREZA VARNASERI GHANDALI, Fereydoun Akbarzadeh *, Hamed Mohagheghnia, Shiva Jalalpur Pages 107-130
    Iran has always faced various threats and damages throughout its ancient and ups and downs history. After the victory of the Islamic revolution, the new system has faced more and more hard and soft threats. While threats are formed in both internal and external dimensions, in this article, the most important research goal is to identify external threats (hard and soft) against the security of the Islamic Republic of Iran in the last two decades. Therefore, the main question is: What are the external threats (hard and soft) against the security of the Islamic Republic of Iran in the last two decades? The main hypothesis shows; It seems at the level of external threats; Hostile propaganda, Iran-phobia and Western international sanctions in the soft and hard spheres; The US military presence in the region and the Zionist regime are considered to be one of the most important threats to Iran's security. The research method in this study is descriptive and analytical.
    Keywords: National Security, hard threats, Soft Threats, foreign threats
  • Ghaffar Pourbakhtiar * Pages 131-152
    One of the security problems during the Qajar era was the theft of people's property and assets, which happened repeatedly and caused a lot of damage to their owners. Therefore, both the government officials and the people in response to these thefts took measures and measures to return the stolen property to their original owners. This research, using historical sources and texts and descriptive-analytical method, tries to answer these questions: What are the existing methods for returning stolen property to their owners and why do those who have lost their property prefer to return stolen property? Have they had flexible, non-violent and non-disciplined actions? The premise of the research is based on the principle that people lose their property for various reasons, including distrust of authorities and law enforcement officers, and that flexible and non-violent methods are less expensive for them and quickly give results and return the original property. They were more inclined to use such methods. The findings of the research indicate that in the case of property theft, the losers tried to recover the property due to their lack of trust in the authorities and law enforcement officers, usually without help or even informing the police and without using any violence or coercive force. They can return their stolen property.
    Keywords: stolen property, wood, Threat, Qajar, Thief, Order