فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 61، خرداد و تیر 1402)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 61، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اسماعیل زند*، فائزه عسکری صفحات 1-13
    مقدمه

    امروزه توجه به خانواده و نقش آن در برپایی جامعه سالم بیش از پیش مورد توجه روانشناسان و پژوهشگران قرار گرفته است. یکی از مسایل مهم و حایز اهمیت در سازگاری زوجی، ناگویی خلقی است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری زوجی براساس بریدگی و طرد با نقش میانجیگری ناگویی خلقی در معلمین ابتدایی  متاهل شهر قم می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه فرهنگیان متاهل زن و مرد استان قم بود. نمونه پژوهش بر اساس جدول Krejcie  & Morgan  291 معلم ابتدایی  متاهل زن و مرد شهر قم بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه جمعیت شناختی،"مقیاس سازگاری زوجی بازنگری شده" (Revised Dyadic Adjustment Scale)، "پرسشنامه طرحواره های یانگ- فرم کوتاه"(Young Schema Questionnaire-Short Form) و "مقیاس ناگویی خلقی تورنتو" (Toronto Alexithymia Scale) بود. روایی ابزارها از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ  و ضریب تصنیف اسپیرمن براوون بررسی شد. داده های به دست آمده در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 و ایموس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    الگوی پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است (93/0=GFI، 94/0=AGFI، 91/0=NFI، 9/0=CFI، 04/0=RMSEA) و ناگویی خلقی نقش میانجیگر معناداری را بین طرحواره بریدگی و طرد با سازگاری زوجی دارد (05/0>p). همچنین، ناگویی خلقی نقش میانجی معناداری در رابطه بین طرحواره بریدگی و طرد به سازگاری زوجی دارد.

    نتیجه گیری

    متغیر ناگویی خلقی دارای نقش میانجی معناداری در ارتباط بین طرحواره بریدگی و طرد با  سازگاری زوجی است. لذا پیشنهاد می شود که درمانگران و مشاوران در راستای بهبود زوجینی که مشکل ناگویی خلقی دارند، از طرحواره درمانی بهره گیرند.

    کلیدواژگان: سازگاری زوجی، طرحواره بریدگی و طرد، ناگویی خلقی
  • هاجر براتی*، حمیدرضا عریضی صفحات 14-27
    مقدمه

    در هر شغلی، انجام تکالیف شغلی تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی و بارکاری متفاوتی را می طلبد که می تواند منجر به مشکلات جسمی و روانشناختی در شاغل شود. لذا، هدف پژوهش حاضر، پیشبینی سلامت کارکنان از تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی، بارکاری، فرصت رشد، امکانات رشد حرفه ای و پاداش مالی در یک شرکت وابسته به وزارت نفت در اصفهان بود. 

    روش کار

    شرکت کنندگان این پژوهش توصیفی -همبستگی، 362  تن از کارکنان یک شرکت وابسته به وزارت نفت در اصفهان  بودند که به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس تقاضاهای روانشناختی شغل"(Psychological Job Demands Scale)، "مقیاس تقاضاهای جسمی"(Physical Demands Scale) و مقیاس بارکاری"(Workload Scale)، "مقیاس فرصت  ها برای رشد"(Opportunities for Development Scale)، "مقیاس امکانات برای رشد حرفه ای"(Possibilities for Professional Development Scale)، "مقیاس پاداش مالی"(Financial Rewards Scale)، "پرسشنامه تنش سازمانی" (Organizational Stress Questionnaire) ، "مقیاس شکایات سلامتی ادراک شده"(Perceived Health Complaints Scale)، "سیاهه فرسودگی ماسلش-بررسی عمومی" (Maslach Burnout Inventory- General Survey) و  "مقیاس خستگی چالدر"(Chalder Fatigue Scale) بود. روایی ابزارها با استفاده از روش محتوای صوری و روایی همزمان مورد بررسی قرار گرفت. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و نیز ثبات به روش بازآزمایی تایید شد. تحلیل داده ها در نرم افرار اس پی اس اس  نسخه20 انجام شد.

    یافته ها

    تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی و بارکاری، به طور مثبت به ترتیب تنش سازمانی(17/01=β، 29/02=β، 22/03=β، 05/0>P)، شکایات سلامتی (15/01=β، 17/02=β، 23/03=β، 05/0>P)، فرسودگی (19/01=β، 12/02=β،  05/0>P) و خستگی (22/01=β، 15/02=β، 17/03=β، 05/0P<) را و فرصت رشد، امکانات رشد حرفه ای و پاداش مالی، به طور منفی به ترتیب تنش سازمانی  (18/0-1=β، 15/0-2=β، 12/0-3=β، 05/0>P)، شکایات سلامتی (14/0-1=β، 17/0-2=β، 15/0-3=β، 05/0>P)، فرسودگی (11/0-1=β، 13/0-2=β، 15/0-3=β، 05/0>P) و خستگی (14/0-1=β، 16/0-2=β، 18/0-3=β، 05/0>P) را پیش بینی می کنند. 

    نتیجه گیری

    سلامت کارکنان با افزایش تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی و بار کاری کاهش و با افزایش فرصت رشد، امکانات رشد حرفه ای، پاداش مالی، بهبود می یابد. بنابراین، برای بهبود سلامت کارکنان تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی و  بارکاری کاهش داده شود و فرصت رشد، امکانات رشد حرفه ای و پاداش های مالی افزایش پیدا کند.

    کلیدواژگان: تقاضاهای روانشناختی، تقاضاهای جسمی، بارکاری، فرصت رشد، امکانات رشد حرفه ای، پاداش مالی، سلامت کارکنان
  • محدثه سلطان تبار شهاب الدینی، پانته آ جهانگیر*، مژگان نیکنام صفحات 28-39
    مقدمه

    سازگاری فرایند پیوسته ای است که طی آن تجربیات یادگیری اجتماعی شخص، موجب ارضای نیازهای روانی وی می گردد. به نظر می رسد، به وسیله وظیفه شناسی می توان به ارضای نیازها پرداخت و به کیفیت زندگی دست یافت. هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس وظیفه شناسی با میانجیگری سازگاری در نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست استان تهران بود. 

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز شبه خانواده استان تهران به تعداد 1639 تن در سال 1398 بودند که از میان آن ها تعداد 258 تن به روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت"، (World Health Organization Quality of Life Questionnaire) "سیاهه پنج عاملی نیو"                                   (NEO Five-Factor Inventory) و "سیاهه سازگاری برای دانش آموزان مدرسه" (Adjustment Inventory For School Students) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24 و آموس نسخه  24 استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب مسیر کل بین وظیفه شناسی و کیفیت زندگی (01/0>P، 157/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر مستقیم بین سازگاری و کیفیت زندگی (01/0>P، 258/0-=β) منفی و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر مستقیم بین وظیفه شناسی و سازگاری (01/0>P، 342/0-=β) منفی و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین وظیفه شناسی و کیفیت زندگی (05/0>P، 088/0=β) مثبت و در سطح 05/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت زندگی بر اساس وظیفه شناسی با میانجیگری سازگاری در نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست پیش بینی می شود. به مربیان و معلمان پیشنهاد می شود اصول وظیفه شناسی را در دروس و آموزش های کودکان و نوجوانان به ویژه نوجوانان بدسرپرست و بی سرپرست به منظور ارتقای سازگاری و کیفیت زندگی شان بگنجانند.

    کلیدواژگان: بدسرپرست، بی سرپرست، سازگاری، کیفیت زندگی، وظیفه شناسی، نوجوانان
  • شاهرخ مقصودی*، سپیده مدیری، محمدحسام شریفی پور، حمید چمنزاری صفحات 40-50
    مقدمه

    تنش و تاب آوری از جمله عوامل تاثیرگذار بر عملکرد پرستاران تازه کار، به خصوص در شرایط بحران هایی نظیر همه گیری کووید19 بوده  و استفاده صحیح از زمان می تواند در بهبود آن موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر "آموزش مدیریت زمان" بر تنش درک شده و تاب آوری پرستاران تازه کار شاغل در بخش های کووید 19 در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش پرستاران تازه کار شاغل در 4 بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1401 بود. نمونه شامل 70 تن از پرستاران تازه کار بخش های بستری بیماران کووید19بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جلوگیری از نشر اطلاعات، بخش های محل اشتغال آن ها به صورت تصادفی به 2 گروه مداخله و کنترل تقسیم شد. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس تنش ادراک شده" (Perceived Stress Scale) و "مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون" (Connor and Davidson Resilience Scale) جمع آوری گردید. روایی صوری و محتوایی به روش کیفی توسط 7 تن از متخصصین بررسی و درمورد پایایی به مطالعات قبلی اکتفا شد. در گروه مداخله، آموزش مدیریت زمان از طریق تحویل بسته آموزشی شامل کتابچه، فیلم، پمفلت و چارت زمان بندی فعالیت های پرستاری، با استفاده از منابع معتبر پرستاری، ارایه و انجام گردید و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. 4 هفته بعد از آموزش مدیریت زمان، مجددا هر دو ابزار در هر 2 گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    در گروه مداخله میانگین تنش از 81/18 به 75/16 کاهش و میانگین تاب آوری از 31/85 به 39/91 افزایش یافت و نتایج از نظر آماری معنادار بود (001/0>P) که در گروه کنترل معنا دار نبود و به ترتیب (051/0=P) و (178/0=P) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    آموزش مدیریت زمان می تواند منجر به کاهش تنش و افزایش تاب آوری در پرستاران تازه کار شود. لذا پیشنهاد می شود از این مداخله به صورت برنامه توجیهی بدو ورود پرستاران تازه کار استفاده شده تا برای شرایط بحران هایی نظیر همه گیری کووید19 آماده گردند.

    کلیدواژگان: تنش شغلی، تاب آوری، آموزش مدیریت زمان، پرستاران تازه کار، کووید19
  • معصومه شاکری نژاد، عاطفه دهقان توران پشتی*، اسماعیل شیعه صفحات 51-62
    مقدمه

    حس کلی که پس از ادراک نسبت به محیط خاص در فرد به وجود می آید، "حس مکان" نامیده می شود که یکی از عوامل مهم در برنامه ریزی و مدیریت شهری است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" در ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، از نوع روش شناسی است. در ابتدا، مروری وسیع بر متون مربوط به موضوع پژوهش شامل اسناد کتابخانه ای و مقالات علمی از سال 2012 تا 2021 میلادی انجام و با تحلیل آن ها در قالب فرم استخراج داده ها، "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" طراحی شد. سپس نسبت روایی محتوا و  شاخص روایی محتوای مقیاس با نظرخواهی از  15 تن متخصص رشته های معماری و برنامه ریزی شهری با روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و روایی همگرا و روایی واگرا با توزیع مقیاس بین 480 تن ساکن محله کارمندان شهر زنجان به روش در دسترس بررسی گردید. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد. داده ها، در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و آموس نسخه 24 و پی ال اس نسخه 3 تحلیل گردید.

    یافته ها

    در بخش کیفی، "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" با 50 عبارت طراحی شد. در بخش کمی، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا اندازه گیری شد و 18 عبارت حذف و 32 عبارت باقی ماند. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی با 480 تن ساکنان محله کارمندان شهر زنجان انجام و نتایج، 3 زیرمقیاس معنایی (ادراکی-احساسی)، فضایی (فرمی-کالبدی) و اجتماعی (عملکردی-فعالیتی) را نشان داد. روایی همگرا 525/0 و روایی واگرا 78/0 به دست آمد. پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ، برای 3 زیرمقیاس معنایی (ادراکی-احساسی)، فضایی (فرمی-کالبدی) و اجتماعی (عملکردی-فعالیتی) به ترتیب 83/0، 87/0 و 87/0 و برای کل مقیاس، 93/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    "مقیاس حس مکان در محله ی شهری" با 32 عبارت و 3 زیرمقیاس، روا و پایا می باشد. پیشنهاد می گردد از مقیاس طراحی شده در پژوهش های مرتبط با حس مکان در محله ی شهری و برنامه ریزی شهری استفاده شود.

    کلیدواژگان: حس مکان، محله شهری، مقیاس، طراحی ابزار
  • مهین طلایی زاده، زهرا افتخار صعادی*، علی رضا حیدری، رضا جوهری فرد صفحات 63-81
    مقدمه

    خیانت زناشویی می تواند پیامدهای عاطفی شدیدی در زوجین ایجاد کند. خیانت زناشویی منجر به تعارضات عمیق، جدایی، طلاق و آسیب های روانی و اجتماعی دیگر می شود. هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی "هیپنوتیزم درمانی" و "طرحواره درمانی" بر سلامت روان طلاق زنان و مردان مورد خیانت زناشویی در تهران است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمامی زوجین خیانت دیده شهر تهران بود که به سبب پیامدهای روانشناختی خیانت زناشویی به مرکز مشاوره روانشناختی شهر تهران در نیمه دوم سال 1400 مراجعه کرده بودند. نمونه گیری به روش غیر تصادفی و در دسترس انجام شد. ابتدا 48 تن انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی ساده با استفاده از روش قرعه کشی در گروه های مداخله اول و دوم و گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 16 تن). ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی و "سیاهه تجدیدنظر شده نشانگان-90" (Symptom Check List-90-Revised) برای سنجش نشانه های اختلالات روانی بود. روایی محتوا و روایی صوری به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. افراد در گروه "هیپنوتیزم درمانی"، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای و در گروه "طرحواره درمانی" در 20 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل درمان را پس از اتمام پژوهش دریافت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    2 روش درمانی مورد استفاده بر افزایش سلامت روان شرکت کنندگان موثر بوده (05/0>P)، اما تفاوت بین خود "هیپنوتیزم درمانی" و "طرحواره درمانی" در سطح 05/0 معنا دار نبود. 

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی "هیپنوتیزم درمانی" و "طرحواره درمانی" بر افزایش سلامت روان، پیشنهاد می شود مراکز مشاوره و کلینیک های خانواده در مورد همسران خیانت زناشویی دیده از این 2 روش درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خیانت، سلامت روان، طرحواره درمانی، طلاق، هیپنوتیزم درمانی
  • رامین تاج بخش، سمیرا حدادی*، شراره ضیغمی محمدی، سعید ملیحی الذاکرینی، مانا محمدی افراکتی، محبوبه برومند صفحات 82-94
    مقدمه

    یکی از مشکلات افراد تحت همودیالیز، کاهش آستانه تحمل و کاهش تاب آوری در برابر مشکلات روانشناختی              می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین مقایسه اثربخشی "درمان پذیرش و تعهد" و "فراشناخت درمانی" بر تاب آوری زنان تحت همودیالیز انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضراز نوع نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با 3 ماه بعد بود. در این مطالعه تعداد 54 بیمارتحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی (ع) و شهید رجایی کرج درسال 1399، به روش نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و دردسترس انتخاب و به روش تصادفی وبا قرعه کشی وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس تاب آوری کانر - دیویدسون"(Connor - Davidson Resilience Scale)  استفاده شد. روایی محتوای ابزار به مطالعات پیشین بسنده شد و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ وبه روش  آزمون- بازآزمون محاسبه شد. برای گروه "درمان پذیرش و تعهد"  (18 تن) ، 8 جلسه 90 دقیقه ای و  برای گروه" فراشناخت درمانی" (18 تن)، 8 جلسه 60 دقیقه ای، در بخش دیالیز بیمارستان برگزار شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس 23 با سطح معناداری کمتر از 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری تفاوت های معناداری بین گروه های مداخله و کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری نشان داد (001/0>P) اندازه اثر منابع تغییر درون گروهی و تعاملی برای متغیرتاب آوری به ترتیب 800/0و 775/0 درصد بود.

    نتیجه گیری

    هر 2 روش درمانی بر ارتقاء تاب آوری زنان تحت همو دیالیز تاثیر داشته است. پیشنهاد می شود ازمداخلات درمانی به منظور افزایش تاب آوری در زنان تحت همودیالیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: همودیالیز، درمان پذیرش و تعهد، فراشناخت درمانی، تاب آوری، زنان
  • مهدی سلیمی*، مجید دویلان، امیرحسین لباف صفحات 95-113
    مقدمه

    یکی از مشکلات عمده کارکنان کم تحرکی است. مطالعه حاضر با هدف طراحی الگوی توسعه فعالیت بدنی در کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی بر اساس نظریه پردازی داده بنیاد انجام شد.

    روش کار

    پژوهش کیفی حاضر به روش داده بنیاد انجام شد. جامعه پژوهش، افراد آگاه به پژوهش شامل مدیران و مسیولین دانشگاه های علوم پزشکی، مدرسین دانشگاه، صاحب نظران و متخصصین علوم ورزشی بودند. تعداد نمونه با استفاده از اصل اشباع نظری 18 تن بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انتخاب شدند .جمع آوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. برای سنجش روایی یافته ها از 4 معیار شامل اعتبارپذیری، تعمیم پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری استفاده شد. برای سنجش پایایی از روش توافق درون موضوعی استفاده شد که برابر با 85/0 بود. تحلیل داده ها، با روش کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی و  با نرم افزار مکس کیودا انجام شد.

    یافته ها

    6 مولفه انتخابی تحت عنوان مولفه های (شرایط علی، زمینه، شرایط مداخله گر، پدیده، راهبردها و پیامدها)، 33 کد محوری و 61 کد باز شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    مولفه های شرایط علی شامل 8 کد محوری، مولفه های زمینه شامل 8 کد محوری، مولفه های شرایط مداخله گر شامل 3 کد محوری، مولفه پدیده شامل 1 کد محوری، مولفه های راهبردها شامل 7 کد محوری و مولفه های پیامدها شامل 6 کد محوری می باشند. پیشنهاد می شود که از نتایج موجود در الگوی ارایه شده در جهت توسعه فعالیت بدنی در کارکنان استفاده شود.

    کلیدواژگان: الگوی توسعه، فعالیت بدنی، کارکنان، دانشگاه های علوم پزشکی، نظریه پردازی داده بنیاد
|
  • Mohammad Esmail Zand*, Faezeh Asgari Pages 1-13
    Introduction

    Today, attention to the family and its role in the establishment of a healthy society has been given more attention by psychologists and researchers. One of the most important issues in couple adjustment is alexithymia. Therefore, the aim of the present study is prediction of couple adjustment based on disconnection and rejection schema with the Mediation of alexithymia an in married elementary school teachers of Qom city.

    Methods

    The current research is of a descriptive-correlation type. The statistical population included all married male and female educators of Qom province. The research sample was based on Krejcie & Morgan's table and there were 291 male and female married elementary school teachers in Qom who were selected by multi-stage cluster random sampling method. Measurement instruments include demographic questionnaire, "Revised Dyadic Adjustment Scale", "Young Schema Questionnaire-Short Form" and "Toronto Alexithymia Scale".  The validity of the tools was checked by exploratory factor analysis and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and Spearman-Brown's correlation coefficient. The obtained data were analyzed in SPSS 24 and AMOS 24.

    Results

    The proposed model has a good fit (GFI=0.93, AGFI=0.94, NFI=0.91, CFI=0.9, RMSEA=0.04) and alexithymia has a significant mediating role between disconnection and rejection schema with couple adjustment (P<0.05). Also, alexithymia has a significant mediating role in the relationship between disconnection and rejection schema to couple adjustment.

    Conclusions

    The variable of alexithymia has a significant mediating role in the relationship between cut and rejection schema with couple compatibility. Therefore, it is suggested that therapists and counselors use schema therapy in order to improve couples who have dyslexia.

    Keywords: Couple's Adjustment, Disconnection, Rejection, Alexithymia
  • Hajar Barati*, Hamidreza Oreyzi Pages 14-27
    Introduction

    In any job, performing job tasks requires different psychological demands, physical demands and workload, which can lead to physical and psychological problems in the employee. Therefore, the aim of the current research was to predict the health (organizational stress, health complaints, exhaustion and fatigue) of employees from the psychological demands of the job, physical demands, workload, and opportunities for development, possibilities for professional development and financial rewards in a company affiliated to the Ministry of Oil in Isfahan.

    Methods

    The participants of this descriptive-correlation study were 362 employees of a company affiliated to the Ministry of Oil in Isfahan, who were selected randomly using a table of numbers. Research instruments include, demographic questionnaire, "Psychological Job Demands Scale", "Physical Demands Scale", "Workload Scale", "Opportunities for Development Scale", 
    "Possibilities for Professional Development Scale", "Financial Rewards Scale", "Organizational Stress Questionnaire", "Perceived Health Complaints Scale", "Maslach Burnout Inventory-General Survey” and “Chalder Fatigue Scale”. The validity of the instruments was measured using the face and concurrent validity. Reliability was confirmed by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and stability by retest method. Data analysis was done in SPSS. 20 software.

    Results

    Psychological demands, physical demands and workload, positively in the order of organizational tension (β=17.01, β=29.02, β=22.03, P<0.05), health complaints (β=15.01, 17 β=/02, β=03.23, P<0.05), burnout (β=19.01, β=12.02, P<0.05) and fatigue (β=22.01, β=02.15) , β=03.17, P<0.05) and opportunities for development, possibilities for professional development and financial reward, negatively in the order of organizational burnout (β=1-0.18, β=2-0.15, 12/ β=3-0, P<0.05), health complaints (β=1-0.14, β=2-0.17, β=3-0.15, P<0.05), fatigue (0.11 β=-1, β=2-0.13, β=3-0.15, P<0.05) and fatigue (β=1-0.14, β=2-0.16, β=3-0.18 =β, P < 0.05).

    Conclusions

    Employee health is improved by increasing psychological demands, physical demands and work load, and by increasing opportunities for development, possibilities for professional development, and financial rewards. Therefore, in order to improve the health of employees, psychological demands, physical demands and workload should be reduced and opportunities for development, possibilities for professional development and financial rewards should be increased.

    Keywords: Psychological Job Demands, Physical Demands, Workload, Opportunities for Development, Possibilities for Professional Development, Financial Rewards, Employees` Health
  • Mohaddeseh Soltan Tabar Shahabeddin, Pantea Jahangir*, Mozhgan Niknam Pages 28-39
    Introduction

    Adaptation is a continuous process during which a person's social learning experiences satisfy his psychological needs. It seems that through conscientiousness, one can satisfy needs and achieve quality of life. The purpose of the present study was to predict the quality of life based on conscientiousness with the mediation of adaptation in orphan and abandoned adolescents in Tehran province.

    Methods

    Descriptive-correlation research method and the statistical population of the present study included 1639 neglected and abused teenagers living in quasi-family centers in Tehran province in 2018, out of which 258 were selected by convenience sampling method. Research instruments include demographic questionnaire, "World Health Organization Quality of Life Questionnaire", "NEO Five-Factor Inventory" and "Adjustment Inventory for School Students". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. SPSS. 24 and Amos. 24 software were used for data analysis.

    Results

    The total path coefficient between conscientiousness and quality of life (P<0.01, β=0.157) was positive and significant at the 0.01 level. The direct path coefficient between adaptation and quality of life (P<0.01, β=0.258) was negative and significant at the 0.01 level. The direct path coefficient between conscientiousness and adaptability (p<0.01, β=0.342) was negative and significant at the 0.01 level. The indirect path coefficient between conscientiousness and quality of life (P<0.05, β=0.088) was positive and significant at the 0.05 level.

    Conclusions

    Quality of life is predicted based on conscientiousness with the mediation of adjustment in orphan and abandoned adolescents. It is suggested to the coaches and teachers to include the principles of conscientiousness in the lessons and training of children and teenagers, especially the orphan and abandoned adolescents in order to improve their adaptation and quality of life.
    Keywords: Adaptation, Quality of Life, Conscientiousness, Orphan and Abandoned, Adolescents.

    Keywords: Adaptation, Quality of Life, Conscientiousness, Orphan, Abandoned, Adolescents
  • Shahrokh Maghsoudi*, Sepideh Modiri, Mohhamad Hesam Sharifi Pour, Hamid Chamanzari Pages 40-50
    Introduction

    Stress and resilience are among the factors affecting the performance of novice nurses, especially in crisis situations such as the Covid-19 pandemic, and the correct use of time can be effective in improving it. The present study was conducted with the aim of determining the effect of «Time Management Training» on the perceived stress and resilience of novice nurses working in the covid-19 wards in the teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    The method of the current research was semi-experimental of pre-test-post-test type with a control group. The research community was novice nurses working in four educational hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences in 2022. The sample consisted of 70 novice nurses in the inpatient wards of covid-19 patients who were selected by convenience sampling method. To prevent the dissemination of information, the departments where they worked were randomly divided into 2 intervention and control groups. Data were collected with demographic questionnaire, «Perceived Stress Scale» and «Connor and Davidson Resilience Scale». Face and content validity were examined by 7 experts using a qualitative method, and reliability was based on previous studies. In the intervention group, time management training was provided and carried out through the delivery of an educational package including booklets, videos, pamphlets and nursing activity scheduling charts, using reliable nursing resources, and the control group did not receive any intervention. 4 weeks after time management training, both instruments were completed again in both intervention and control groups. Data were analyzed using SPSS. 21.

    Results

    In the intervention group, the average stress decreased from 18.81 to 16.75 and the average resilience increased from 85.31 to 91.39. The results were statistically significant (P<0.001) and not significant in the control group and were obtained (P=0.051) and (P=0.178), respectively.

    Conclusions

    Time management training can reduce stress and increase resilience in novice nurses. Therefore, it is suggested that this intervention be used as an orientation program for novice nurses to prepare for crisis conditions such as the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Stress, Resilience, Time Management Training, Novice Nurses, Covid-19.
  • Masoomeh Shakerinezhad, Atefeh Dehghantouran Poshti*, Esmaeil Shieh Pages 51-62
    Introduction

    The general sense that arises in a person after perception of the specific environment is called "sense of place", which is one of the important factors in urban planning and management. The present research was conducted with the aim of development and psychometrically measuring the employees’ "Sense of Place Scale in Urban Neighborhood" in Karmandan neighborhood of Zanjan city.

    Methods

    The current research is of a methodological type. At first, a wide review of the texts related to the research subject, including library documents and scientific articles from 2012 to 2021, was conducted and by analyzing them in the form of a data extraction form, “Sense of Place Scale on Urban Neighborhood” was developed. Then, the content validity ratio and the content validity index of the scale were done by asking the opinions of 15 experts in the fields of architecture and urban planning with the purposeful sampling method using the snowball method. Construct validity was measured by exploratory factor analysis, convergent validity, and divergent validity by distributing the scale among 480 residents of Zanjan city employees' neighborhood using convenience sampling method. Composite reliability and internal consistency reliability were calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient. The data were analyzed in SPSS. 22, Amos. 24 and PLS. 3 software.

    Results

    In the qualitative part, "Sense of Place Scale in Urban Neighborhood" was developed with 50 items. In the quantitative part, content validity ratio and content validity index were measured, and 18 terms were removed, and 32 items remained. Construct validity was conducted by exploratory factor analysis with 480 residents of Zanjan's employees' neighborhood and the results showed 3 subscales: Semantic (perceptual-emotional), spatial (form-physical) and social (functional-activity). Convergent validity was 0.52 and divergent validity was 0.78. Composite reliability and internal consistency reliability by calculating Cronbach's alpha coefficient for 3 semantic (perceptual-emotional), spatial (Form-physical) and social (functional-activity) subscales were 0.83, 0.87 and 0.87, and for the scale was 0.93 respectively.

    Conclusions

    "Sense of Place Scale in Urban Neighborhood" is valid and reliable with 32 statements and 3 subscales. It is suggested to use the designed scale in related research about sense of place on urban neighborhood.

    Keywords: Sense of Place, Urban Neighborhood, Scale, Instrument Development
  • Mahin Talaeezadeh, Zahra Eftekhar Saadi*, Alireza Heydarie, Reza Joharifard Pages 63-81
    Introduction

    Marital infidelity can cause severe emotional consequences in couples. Marital infidelity leads to deep conflicts, separation, divorce, and psychological and social damage. The present study aimed to compare the effectiveness of "Hypnotherapy" and "Schema Therapy" on mental health in men and women who have been in marital infidelity in Tehran.

    Methods

    The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all the cheated couples in Tehran who had been referred to the Psychological Counseling Center in Tehran in the second half of 2022 due to the psychological consequences of marital infidelity. Sampling was done in a non-random and convenience method. First, 48 people were selected and then replaced in the first and second intervention groups and the control group (16 people in each group) in a simple random way using the lottery method. The research instruments were a demographic questionnaire and "Symptom Check List-90-Revised" to measure the symptoms of mental disorders. Content validity and face validity were measured by the qualitative method and reliability by the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. People in the "Hypnotherapy" group were treated in 8 sessions of 90 minutes and in the "Schema Therapy" group in 20 sessions of 90 minutes. The control group received the therapy after completing the study. Data were analyzed using SPSS. 22 software.

    Results

    The two therapy methods used were effective in increasing the mental health of the participants (P<0.05), but the difference between "Hypnotherapy" and "Schema Therapy" is not significant at the 0.05 level.

    Conclusions

    Considering the effectiveness of "Hypnotherapy" and "Schema Therapy" on increasing mental health, it is suggested that counseling centers and family clinics use these two therapy methods for unfaithful spouses.

    Keywords: Marital Infidelity, Mental Health, Schema Therapy, Divorce, Hypnotherapy
  • Ramin Tajbakhsh, Samira Haddadi*, Sharareh Zeighami Mohammadi, Saied Malihi Alzakerini, Mana Mohammadiafrakoti, Mahbobe Borumand Pages 82-94
    Introduction

    One of the problems of people undergoing hemodialysis is the reduction of the tolerance threshold and the reduction of resilience against psychological problems. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of "Acceptance and Commitment Therapy" and "Metacognitive Therapy" on the resilience of women undergoing hemodialysis.

    Methods

    The current research was semi-experimental using a pre-test, post-test and follow-up design with 3 months later. In this study, 54 hemodialysis patients referred to Imam Ali (AS) and Shahid Rajaei Hospital in Karaj in 2019 were selected by convenience sampling method and included in the study by random and lottery method. Demographic questionnaire and "Connor-Davidson Resilience Scale" were used to collect data. The content validity of the instrument was satisfied by previous studies, and the reliability was calculated by the internal consistency method by calculating the Cronbach's alpha coefficient and by the test-retest method. For the "Acceptance and Commitment Therapy" group (18 people), 8 sessions of 90 minutes "Metacognitive Therapy" group (18 people), 8 sessions of 60 minutes, were held in the dialysis department of the hospital. Data were analyzed with SPSS. 23 with a significance level of less than 0.05.

    Results

    The results of the multivariate covariance analysis showed significant differences between the intervention and control groups in the post-test and follow-up stages (P≤0.001). The effect size of the intra-group and interaction sources of change for the resilience variable was 0.800 and 0.775 percent, respectively. 

    Conclusions

    Both therapy methods have had an effect on improving the endurance of patients undergoing hemodialysis treatment. It is suggested to use therapeutic interventions to increase resilience in hemodialysis patients.

    Keywords: Hemodialysis, Metacognitive Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Resilience, Females
  • Mehdi Salimi*, Majid Davilan, Amir Hossein Labbaf Pages 95-113
    Introduction

    One of the major problems of employees is lack of activity. This study was conducted with the aim of development model of physical activity in the employees of medical sciences universities based on the Grounded Theory.

    Methods

    The current qualitative research was conducted using the Grounded Theory. The research community, knowledgeable people in the field of research included managers and officials of medical sciences universities, university lecturers, experts and sports science experts. The number of samples using the principle of theoretical saturation was 18, which were selected using the purposeful snowball sampling method. Data collection was done by semi-structured interviews. 4 criteria including credibility, generalizability, reliability and verifiability were used to measure the validity of the findings. The intra-subject agreement method was used to measure reliability, which was equal to 0.85. Data analysis was done with open, axial and selective triple coding and with MAXQDA software.

    Results

     6 selected components under the title of components (causal conditions, context, intervening conditions, phenomena, strategies and consequences), 33 core codes and 61 open codes were identified.

    Conclusion

    Causal condition components include 8 core codes, context components include 8 core codes, intervening condition components include 3 core codes, phenomenon component include 1 core code, strategies components include 7 core codes and consequences components include 6 core codes. It is suggested to use the results in the presented model to develop physical activity among employees.

    Keywords: Development Model, Physical Activity, Staff, Medical Universities, Grounded Theory