فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال شانزدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش فروهری، مینا دانایی، علی شیبانی تذرجی، محسن مومنی* صفحات 458-466
    زمینه و هدف

    امروزه به علت مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک، مقاومت آنتی بیوتیکی به یک مشکل سلامتی در سراسر جهان تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی شیوع خود درمانی با آنتی بیوتیک و عوامل مرتبط بر آن در مراجعان به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان در سال 1399 طراحی و اجرا گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که از اردیبهشت تا شهریور سال 1399 به صورت مقطعی بر روی 331 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. در این تحقیق جهت جمع آوری اطلاعات از یک پرسش نامه ی معتبر استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و مجذور کای با کمک نرم افزار آماری SPSS تحلیل شده است.

    یافته ها

    میانگین سنی مراجعه کنندگان در این مطالعه 10/76±38/6 سال بود. 135 نفر (40/4%) مرد و 194 نفر (60/6%) زن بودند. بیش از دو سوم افراد، تحصیلات بالاتر از فوق دیپلم داشتند. شیوع خود درمانی با آنتی بیوتیک در مراجعه کنندگان 32/9% بوده است. بیشترین علت مصرف خودسرانه ی آنتی بیوتیک، عدم تمایل به پرداخت هزینه (34/4%)، بیشترین نوع آنتی بیوتیک مصرفی آموکسی سیلین (25%) و آزیترومایسین (24%) و شایع ترین شکل دارویی مورد استفاده قرص (55/5%) گزارش شد. عفونت های تنفسی نیز شایع ترین علت مصرف خودسرانه ی آنتی بیوتیک را به خود اختصاص دادند (42/2%). داروخانه ها بیش ترین منبع اطلاعاتی در مورد نحوه ی مصرف آنتی بیوتیک بودند (53/9%). همچنین خود درمانی با آنتی بیوتیک در افراد متاهل (0/015=P)، افراد با شغل آزاد (0/031=P) و افراد فاقد بیمه درمان (0/001>P) به طور معنی داری از سایر افراد مورد مطالعه بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که خوددرمانی با آنتی بیوتیک در شهر کرمان از شیوع بالایی برخوردار است و سیاست گذاران باید مداخلاتی در جهت افزایش آگاهی افراد از خطرات و عوارض جانبی مصرف خودسرانه ی آنتی بیوتیک و همچنین مقاومت دارویی ایجاد شده به دنبال آن جهت کاهش مصرف خودسرانه این داروها طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: خوددرمانی، آنتی بیوتیک، شیوع، عوامل مرتبط، کرمان
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، ناهید جعفری، محمدرضا هنرور، سجاد معینی، زهرا خطیرنامنی صفحات 467-479
    زمینه و هدف

    بسیاری از سیاست های سلامت بعد از تصویب، اجرایی نشده و یا ناقص اجرا می شوند. این مساله محبوبیت و پاسخ گویی مدیران عالی نظام سلامت را به شکل قابل توجهی کاهش می دهد و منجر به اختلال خدمت رسانی در جامعه ی هدف می گردد. بنابراین، این مطالعه با هدف تبیین دلایل عدم اجرا یا اجرای ناقص سیاست های سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    یک مطالعه کیفی در سال 1400 انجام شد. مشارکت کنندگان در مطالعه، 20 نفر از استادان، متخصصان و خبرگان علمی و اجرایی بودند. داده ها با استفاده از راهنمای مصاحبه و به روش مصاحبه ی عمیق فردی جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی Lundman و Graneheim تحلیل گردید.

    یافته ها

    چالش های موجود شامل چالش های مربوط به تدوین سیاست ها (نبود نظام تصمیم گیری آگاه از شواهد، عدم توجه به جزییات اجرای قوانین، تغییر شکل متن اولیه سیاست، وجود تضاد در منافع در تدوین برخی قوانین، نامشخص بودن مجری سیاست، فقدان تلفیق مناسبی بین بخش سیاسی و فنی سیاست ها، عدم به کارگیری مشارکت ذینفعان اصلی، نبود درک یکسان از مفهوم سیاست ها بین سیاست گذاران و مجریان و عدم پیش بینی بودجه)، چالش های مربوط به پیاده سازی سیاست ها (عدم شفافیت نقش سازمان های مجری، فقدان پیوست اجرایی، وجود تضاد منافع در جریان اجرا، نبود نظام مدیریت پروژه، تغییر سیاست ها با تغییر مجریان، عدم اعتقاد مجریان، نبود ضمانت اجرایی و فقدان برنامه عملیاتی) و چالش های مربوط به ارزیابی سیاست ها (نظارت ناکافی و فقدان داشبورد اطلاعاتی و نظارتی دقیق) بودند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری راهکارهای موثر جهت رفع چالش های استخراج شده در مراحل تدوین، پیاده سازی و ارزیابی سیاست های سلامت می تواند منجر به دستیابی به اهداف سیاست های تدوین شده و ارتقای سلامت جامعه گردد.

    کلیدواژگان: قوانین، سیاست ها، سیاستگذاری، بخش سلامت، اجرا
  • مهریار تقوی گیلانی، مجید رضوی*، علیرضا بامشکی، آرش پیوندی یزدی صفحات 480-488
    زمینه و هدف

    درمان درد حاد بعد از عمل یکی از مهم ترین اقدامات برای بهبود ریکاوری است که از روش های مختلف بی حسی موضعی و رژیونال، و همچنین داروهای وریدی متعدد استفاده شده است. در این مطالعه اثر بی دردی کتورولاک، پاراستامول و پتیدین در کنترل درد بعد از عمل سرپایی سنگ شکنی از طریق مجرا ارزیابی گردیده است. 

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 96 بیمار کاندید جراحی سرپایی سنگ شکنی از طریق مجرا در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شد. در این مطالعه ی تصادفی و دو سو کور در انتهای عمل در گروه اول کتورولاک وریدی 30 میلی گرم، درگروه دوم پاراستامول یک گرم در نیم ساعت و در گروه سوم پتیدین 50 میلی گرم تزریق گردید. میزان درد هر 10 دقیقه تا نیم ساعت و سپس هر نیم ساعت تا 4 ساعت بر اساس (NRS) numeric rating scale ارزیابی گردیدند. در انتها داده ‎ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. ارتباط بین متغیرهای کمی با تست آنالیز واریانس و رابطه بین متغیرهای کیفی توسط تست کای اسکویر ارزیابی شدند و مقدار P کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در اطلاعات دموگرافیک تفاوت معناداری بین سه گروه دیده نشد. شدت درد در 10 دقیقه اول بعد از عمل بین گروه ها یکسان بود (0/372=P)، ولی شدت درد در دقایق 20، 30 و 60 بعد از عمل در سه گروه تفاوت معناداری داشت (میزان P به ترتیب 0/005 و 0/006 و 0/001) که در گروه پتیدین کمتر بود. در ساعات دیگر بعد از عمل تفاوت معنی داری در کنترل درد بین سه گروه مشاهده نگردید. نیاز به مسکن اضافی در ساعت اول بعد از عمل در گروه پاراستامول از دو گروه دیگر بیشتر بود (0/025=P). تغییرات همودینامیک و عوارض جراحی مثل تهوع و استفراغ در دو گروه یکسان بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان داد که پتیدین نسبت به کتورولاک و پاراستامول در ساعت اول بعد از عمل جراحی، بیشتر باعث کاهش درد می شود ولی بعد از 60 دقیقه بین این سه دارو تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: لیتوتریپسی، کتورولاک، پاراستامول، پتیدین، سنگ شکنی، کنترل درد
  • رجبعلی درودی، محمود زمندی* صفحات 489-503
    زمینه و هدف

    نقش اطلاعات صحیح در تصمیم گیری ها و اجرای برنامه ها، ضرورت طراحی یک سیستم هزینه یابی مناسب را برجسته تر کرده است. هدف پژوهش حاضر برآورد هزینه ی تمام شده ی تربیت دانشجو در گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کاربردی-توصیفی از نوع مقطعی است. در این مطالعه، کلیه اطلاعات از طریق مصاحبه با هفت نفر از مسیولان و کارکنان مالی و اداری و همچنین با استفاده از اسناد قابل دسترس در دانشکده جمع آوری شد. برای تحلیل هزینه ها، قسمت های اداری و آموزشی به سه سطح شامل مراکز فعالیت بالاسری، میانی و نهایی طبقه بندی شدند و سپس با استفاده از مبناهای مناسب و با به کارگیری نرم افزار مایکروسافت اکسل 2013 هزینه های مراکز فعالیت بالاسری، میانی و نهایی و در نهایت هزینه تمام شده هر دانشجو محاسبه شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، مجموع هزینه ی تمام شده ی تربیت هر دانشجوی دکتری و ارشد در گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت به ترتیب حدود 1/95 میلیارد ریال و 376 میلیون ریال برآورد شد. به طوری که هزینه ی هر سال تحصیل دانشجوی دکتری و ارشد به ترتیب حدود 433 و 150 میلیون ریال شد. از مجموع هزینه های گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت فقط  22درصد از هزینه ها مربوط به مراکز فعالیت بالاسری و میانی بود و 78% درصد از هزینه ها، اختصاصی گروه علوم مدیریت بود که عمده ی آن هزینه ها (97%) نیز مربوط به پرسنل به ویژه اعضای هیات علمی بود.

    نتیجه گیری

    هزینه ی تمام شده ی تربیت دانشجو در مقطع دکتری به دلیل ضریب مقطع بالا و در نتیجه افزایش وزن (سهم هزینه) رشته، ارایه کمک هزینه ی تحصیلی از طرف وزارت بهداشت و دوره ی تحصیل طولانی تر، حدود 5 برابر کارشناسی ارشد برآورد شد. وزارت بهداشت و دانشگاه ها می توانند برنامه های پژوهشی هدفمند با کمک اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، مخصوصا دانشجویان دکتری برای حل مشکلات و ارتقای سطح سلامت جامعه طراحی و اجرا کنند و بدین ترتیب کارایی و بهره وری منابع را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: هزینه ی تمام شده، هزینه یابی برمبنای فعالیت، اقتصاد آموزش، دانشکده بهداشت
  • فاطمه بهادر، اعظم صباحی، سمانه جلالی، فاطمه عامری* صفحات 504-514
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک در ایران و پنجمین علت اصلی مرگ در سراسر جهان محسوب می شود. شیوع دیابت در سراسر جهان، باعث ایجاد روش های جدید در تحقیقات زیست پزشکی شده است. از آن جمله می توان به هوش مصنوعی اشاره نمود. این مطالعه با هدف بررسی انواع مطالعات انجام شده در زمینه ی هوش مصنوعی و دیابت در ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مرور نظام مند انجام شد. پایگاه های اطلاعاتی معتبر داخلی شامل Irandoc، Magiran، SID و موتور جستجوگر Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های هوش مصنوعی و دیابت به صورت فارسی، جداگانه و ترکیبی بدون محدودیت زمانی تا 20 ژوین 2021 بررسی گردیدند. تعداد 7495 مقاله بازیابی شد که در مراحل مختلف (حذف مقالات تکراری (1824)، عنوان و خلاصه مقاله (5884) و متن کامل (30)) غربالگری شد و در نهایت 20 مقاله که معیارهای موردنظر پژوهشگران را داشت مورد بررسی دقیق قرارگرفت.

    یافته ها

    از میان مقالات بازیابی شده، 20 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را داشتند که از این تعداد 16 مقاله به روش های مبتنی بر هوش مصنوعی و 4 مقاله به طراحی سیستم های جدید مبتنی بر هوش مصنوعی پرداخته بودند. 10 مقاله به بررسی نقش هوش مصنوعی در پیش بینی، 8 مقاله در تشخیص و 2 مقاله به کنترل و مدیریت بیماری دیابت پرداخته بودند. بیشترین حجم مقالات به استفاده از روش های داده کاوی مانند شبکه عصبی مصنوعی، درخت تصمیم و غیره (16 مقاله) اختصاص داشتند و برخی از مطالعات به ارزیابی و مقایسه ی روش های هوش مصنوعی بر روی کاربرد، صحت و حساسیت هوش مصنوعی در تشخیص و پیش بینی دیابت پرداخته بودند (10 مطالعه). 

    نتیجه گیری

    بررسی نظام مند مقالات نشان داد که استفاده از روش های داده کاوی جهت مدیریت دیابت در ایران با پیشرفت خوبی همراه بوده اما نیاز است تا در زمینه طراحی سیستم ها و الگوریتم های هوش مصنوعی و در زمینه کنترل و مدیریت دیابت اقدامات بیشتری انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، دیابت، تکنیک های هوش مصنوعی
  • راحیل نهاری، سعید هاشم زاده، احسان زارعی* صفحات 515-525
    زمینه و هدف

    گردشگری پزشکی به معنی سفر با هدف دریافت خدمات بهداشتی درمانی در خارج از کشور است. بحران کووید-19 بر طیف گسترده ای از کسب و کارهای مرتبط با صنعت گردشگری از جمله گردشگری پزشکی تاثیر گذاشت و باعث کاهش عرضه و تقاضای خدمات سلامت در این بازار شد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پاندمی کرونا بر گردشگری پزشکی در ایران انجام شد. 

    روش بررسی

    این پژوهش مقطعی در سال 1400 در ایران انجام شد. داده های مورد استفاده در این پژوهش از سامانه آواب وزارت بهداشت در بازه زمانی سال های 97 تا شش ماه اول 1400 استخراج گردید که شامل داده های مربوط به تعداد، مبدا و مقصد گردشگر پزشکی، نوع خدمات مورد استفاده، درآمد سرانه به ازای هر گردشگر پزشکی و درآمد ماهانه ی حاصل از گردشگری پزشکی در دو دوره زمانی قبل و بعد از شیوع پاندمی کووید-19 بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی گروه های مستقل و رگرسیون سری زمانی منقطع در نرم افزارهای SPSS و 10 Eviews استفاده شد. 

    یافته ها

    شیوع کووید-19 باعث کاهش 42 درصدی در میانگین ماهانه ی تعداد گردشگر پزشکی، کاهش 45 درصدی در درآمد ماهانه ی حاصل از گردشگری پزشکی و 10 درصد کاهش در درآمد سرانه به ازای هر گردشگر شده است (0/05>P). ورود گردشگر پزشکی از جمهوری آذربایجان، بحرین، عراق و عمان بیش از 80 درصد کاهش داشت و بیشترین کاهش تعداد گردشگر نیز مربوط به شهرهای اهواز، ارومیه، تبریز و شیراز بوده است. در همه ی گروه های تشخیصی به جز زنان و زایمان، کاهش تعداد گردشگر پزشکی بین 50 تا 70 درصدی اتفاق افتاده است. روند کاهشی شاخص های گردشگری پزشکی در سال دوم پاندمی کووید-19 متوقف شده و به صورت روند ثابت ادامه یافته است. 

    نتیجه گیری

    بحران کووید-19 بر تعداد گردشگران پزشکی و درآمد حاصل از آن در ایران تاثیر منفی داشته است. موفقیت نسبی در مهار کرونا می تواند به بازگشت به وضعیت پیش از پاندمی کمک کند که نیازمند سیاست ها و اقدامات حمایتی و اجرایی مناسب از سوی دولت و بازیگران این صنعت همچون سیاست های تسهیل ورود بیماران، اقدامات بازاریابی، برندسازی و ایجاد تصویر مثبت در نزد مشتریان بالقوه، استفاده از امکانات تله مدیسین برای انجام مشاوره ها و پیگیری و... است.

    کلیدواژگان: کووید 19، گردشگری، گردشگری پزشکی، تحلیل روند
  • مریم اسلامی*، جواد جهانگیرزاده صفحات 526-537
    زمینه و هدف

    برنامه ی درسی به عنوان قلب نظام آموزشی، از عوامل موثر در تحقق اهداف و رسالت دانشگاه می باشد و ارزیابی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازآن جاکه آموزش پزشکی با حیات انسان ها سروکار داشته و دوره های کارآموزی در شکل دهی توانمندی حرفه ای دانشجویان پزشکی نقش اساسی دارند، این پژوهش با هدف تعیین میزان مطلوبیت برنامه های کارآموزی از دیدگاه دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دوران بیماری کووید-19 بر اساس عناصر نه گانه ی فرانسیس کلاین انجام گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه، از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه ی آماری 487 دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که در زمان انجام پژوهش در حال گذراندن مرحله کارآموزی بوده و پرسش نامه به صورت سرشماری در اختیار آنان قرارگرفت. تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 215 نفر تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد بوده که روایی آن توسط استادان حوزه ی علوم تربیتی تایید شد و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 0/794 محاسبه گردید. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(شامل جداول آماری، نمودارها، شاخص های مرکزی و پراکندگی) و آمار استنباطی(شامل آزمون های t تک نمونه ای و t دو نمونه مستقل) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه های کارآموزی از دیدگاه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دوران بیماری کووید-19 با توجه به این که آماره t کلیه متغیرهای پژوهش کمتر از 1/96 می باشد (اهداف آموزشی 4/735-=t،، محتوای آموزشی 0/666=t، فعالیت های یادگیری 7/812-=t، راهبردهای تدریس 4/246-=t، مواد و منابع آموزشی 0/970-=t، گروه بندی فراگیران 5/223-=t، فضا (مکان) یادگیری 4/029-=t، زمان یادگیری 5/043-=t، و ارزشیابی یادگیری 7/348-=t) از منظر کلیه عناصر مطلوب نبود. همچنین مشخص شد که در خصوص مطلوبیت این برنامه ها به جز عنصر اهداف آموزشی، تفاوت دیدگاه معناداری بین دانشجویان دختر و پسر وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج پژوهش، برنامه های کارآموزی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دوران بیماری کووید-19 با چالش هایی روبه روست. بنابراین ارایه برنامه ای که با شرایط سازگار بوده و بتواند نیازهای آموزشی فراگیران را فراهم آورد ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، پزشکی، کارآموزی، کووید 19، عناصر نه گانه فرانسیس کلاین
  • فاطمه بهادر، اعظم صباحی، سمیه پایدار، فاطمه زنگوئی سنو* صفحات 538-548
    زمینه و هدف

    امروزه با پیشرفت تکنولوژی اطلاعات، استفاده از فناوری پزشکی از راه دور گسترش زیادی پیدا کرده است. اما از آن جاکه فناوری پزشکی از راه دور متکی بر انتقال داده هاست، توجه به مسایلی از جمله امنیت شبکه، محرمانگی و حفظ حریم خصوصی بیماران امری ضروری است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین اهمیت الزامات امنیت اطلاعات در شبکه پزشکی از راه دور از دیدگاه مدیران و کارکنان واحد فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به شیوه توصیفی مقطعی در سال 1400 انجام شد. جامعه ی پژوهش را مدیران و کارکنان واحد فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند (40 نفر) تشکیل دادند که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ی محقق ساخته بود که روایی توسط استادان و صاحب نظران تایید و پایایی آن با آلفای کرونباخ (0/83) محاسبه شد. داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی، تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که الزام امنیتی مربوط به انتقال اطلاعات از درجه اهمیت بالاتری نسبت به سایر الزامات برخوردار است. همچنین در زمینه ی منابع انسانی، ارایه مستندات دقیق و راهنمای آموزشی برای کاربران سیستم ها با میانگین (4/47)، در زمینه ی تجهیزات تشخیص پزشکی، مجهز بودن سیستم های شبکه پزشکی از راه دور به برق اضطراری با میانگین (4/72)، در زمینه ی ذخیره و دسترسی به اطلاعات مربوط، نصب آنتی ویروس ها و ضد بدافزارها بر روی تمامی سیستم ها با میانگین (4/75) و نیز در زمینه انتقال اطلاعات، رمزگذاری فایل ها و اطلاعات مهم و حساس با میانگین (4/69) مهم ترین نیاز امنیتی بودند.

    نتیجه گیری

    همان طورکه نتایج پژوهش نشان داد، الزامات امنیتی مربوط به انتقال اطلاعات از درجه ی اهمیت بالاتری نسبت به سایر الزامات برخوردار است؛ در ابتدا می توان با ایجاد سیاست های امنیتی، به روز رسانی و نظارت بر اجرای آن ها و همچنین آموزش به کارکنان تاحدود زیادی امنیت اطلاعات را تضمین کرد. اما جهت انتقال اطلاعات حساس پزشکی می توان از روش های رمزگذاری و تایید صلاحیت، پروتکل امن انتقال اطلاعات، شبکه های خصوصی و مجازی و سایر تکنولوژی های جدید در این زمینه استفاده کرد؛ البته در خصوص ایجاد زیرساخت های فنی مناسب جهت پیاده سازی سیاست های امنیتی در انتقال اطلاعات بایستی تمیهدات لازم صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، امنیت اطلاعات، فناوری اطلاعات، امنیت پزشکی از راه دور، امنیت اطلاعات پزشکی، امنیت مراقبت از راه دور
|
  • Arash Farvahari, Mina Danaei, Ali Sheibani Tezerji, Mohsen Momeni* Pages 458-466
    Background and Aim

    Nowadays, due to people using antibiotics without prescription, the resistance of the bodies to antibiotics has been a major health issue in the world. This study aimed to investigate the consumption of antibiotics without prescription among the people that go to the health care centers of Kerman.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted from April to September 2019, cross-sectionally on 331 people who were referred to the health care centers of Kerman city by the available sampling method. In this research, a valid questionnaire was used to collect information. Data was analyzed with SPSS statistical software, using t-test and chi-square statistical tests.

    Results

    The average age of the referred people in this study was 38.6±10.76 years, 135 (40.4%) were males and 194 (60.6%) were females. More than two-thirds of people had a higher education than deploma degrees. The self-medication prevalence with antibiotics was 32.9%. The most common cause of self-inflicted use of antibiotics is unwillingness to pay (34.4%), the most common types of antibiotics used are amoxicillin (25%) and azithromycin (24%), and the most common form of medicine used is pills (55.5%). Respiratory infections were also the most common cause of self-inflicted use of antibiotics (42.2%). Pharmacies were the most common source of information about how to use antibiotics (53.9%). Also, self-medication with antibiotics in married people (P=0.015). people with self employed jobs (P=0.031) and people without medical insurance (P<0.001) were significantly more than the other studied group.

    Conclusion

    The results of the present study showed self-medication with antibiotics is highly prevalent in Kerman city, and policy makers should take interventions to increase people’s awareness of the risks and side effects of self-inflicted use of antibiotics, as well as drug resistance created as a result, in order to reduce the self-inflicted use of these drugs.

    Keywords: Self-Medication, Antibiotics, Prevalence, Related Factors, Kerman
  • MohammadJavad Kabir, Alireza Heidari*, Nahid Jafari, MohammadReza Honarvar, Sajad Moeini, Zahra Khatirnamani Pages 467-479
    Background and Aim

    Many health policies are not implemented or incompletely implemented after approval. This issue significantly reduces the popularity and responsiveness of the top managers of the health system and leads to service disruption in the target community. Therefore, this study was conducted to explain the existing challenges in the implementation of health policies.

    Materials and Methods

    A qualitative study was conducted in 2021. The participants in the study were 20 scientific and executive experts. The data was collected using an interview guide and the in-depth individual interview method and was analyzed using the content analysis method using thematic analysis with Graneheim and Lundman's approach.

    Results

    The challenges include the policies formulation (lack of evidence-informed decision-making, lack of attention to the details of the implementation, the change of the initial text of the policy, conflict of interests, unclarity the executives, the lack of proper integration between the political and technical components of the policies, the weak participation of the main stakeholders, the lack of the same understanding of policies concept between policy makers and executives and lack of budget forecasting), challenges of policies implementation (uncertainty about roles of executive organizations, lack of executive attachment, conflict of interest,  lack of project management, change of formulated policies with change of executives, little belief among executives, lack of executive guarantee, lack of operational plan) and challenges of policies evaluation (Inadequate supervision and the absence of an informational and supervisory dashboard).

    Conclusion

    Using effective solutions to solve the challenges extracted in the stages of formulation, implementation and evaluation of health policies can lead to achieving the goals of the formulated policies and improving the health of the society.

    Keywords: Laws, Policies, Policy making, Health sector, Implementation
  • Mehryar Taghavi Gilani, Majid Razavi*, Alireza Bameshki, Arash Peivandi Yazdi Pages 480-488
    Background and Aim

    Treatment of acute postoperative pain is one of the most important measures to improve recovery. Different methods of local and regional anesthesia, and also numerous intravenous drugs have been used.  In this study, the analgesic effect ketorolac, paracetamol and pethidine in the postoperative pain control of outpatient transurethral lithotripsy was evaluated.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed on 96 patients who were candidates for outpatient transurethral lithotripsy in Mashhad Imam Reza Hospital. In randomized double blinded study, at the end of the operation, 30 mg of intravenous ketorolac to the first group, 1 gram paracetamol in half an hour to the second group and 50 mg of pethidine to the third group were injected. Pain was assessed every 10 minutes to half an hour and then, every half an hour to 4 hours by numerical rating scale (NRS). Finally, the data were analyzed by SPSS v16 software. The relationship between quantitative variables was analyzed by analysis of variance and the qualitative variables was assessed by Chi-square test and P<0.05 was considered significant.

    Results

    There was no significant difference between three groups in demographic information. The pain intensity in the first 10 minutes after surgery was the same between the groups (P=0.372), but the pain intensity at 20, 30 and 60 minutes after surgery was significantly different in the three groups (P.values ​​0.005, 006, and 0.001 respectively), and was lower in the pethidine group. In other hours after surgery, no significant difference in pain control was observed between the three groups. The need for additional analgesia was higher in the paracetamol group than in the other two groups (P=0.025) in the first hour. Hemodynamic changes and surgical complications such as nausea and vomiting were the same in both groups.

    Conclusion

    The present study showed that pethidine causes better pain relief than ketorolac and paracetamol in the first hour after surgery, but after 60 minutes there is no significant difference between these three groups.

    Keywords: Lithotripsy, Ketorolac, Paracetamol, Pethidine, Stone Crushing, Pain Control
  • Rajabali Daroudi, Mahmoud Zamandi* Pages 489-503
    Background and Aim

    The role of accurate information in decision-making and programs implementation has highlighted the need to design an appropriate costing system. The present study aimed to estimate the cost of student Training in the Department of Health Management and Economics at the School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences using activity-based costing.

    Materials and Methods

    This research was an applied, descriptive, and cross-sectional study. In this study, all information was collected through interviews with seven officials, financial and administrative staff, and also by using available documents in the faculty. To analyze the costs, the administrative and educational sections were classified into three levels including overhead, middle, and final activity centers, and, using appropriate bases and Microsoft Excel 2013 software, costs of overhead, middle, and final activity centers, and finally, the total cost of each student was calculated.

    Results

    In this study, the total cost of education for each Ph.D. and master’s student in the department of health management and economics was estimated as 1.95 billion and 376 million IR Rials, respectively. So that the cost of each year of Ph.D. and master’s student education was 433 and 150 million IR Rials, respectively. Out of the total costs of the Department of Health Management and Economics, only 22% of the costs were related to overhead and middle activity centers, and 78% of the costs were exclusive to the final activity center, and the majority of these costs (97%) were related to the personnel, especially the faculty members. 

    Conclusion

    The cost of training Ph.D. students due to the high coefficient of the degree and thus increasing the importance (cost share) of the field, receiving a scholarship from the Ministry of Health and a longer period of study, was estimated to be about 5 times that of a master’s degree. The Ministry of Health and universities can design and implement targeted research programs with the help of faculty members and graduate students, especially Ph.D. students, to solve problems and improve the health of the community, thus improving resource efficiency and productivity.

    Keywords: Costing, Activity-Based Costing, Education Economics, School of Public Health
  • Fatemeh Bahador, Azam Sabahi, Samaneh Jalali, Fatemeh Ameri* Pages 504-514
    Background and Aim

    Diabetes is one of the most common metabolic diseases in Iran and the fifth leading cause of death all over the world. Its spread around the world has created new methods in biomedical research, including artificial intelligence. The present study was carried out to review the studies conducted in the area of artificial intelligence and diabetes in Iran. 

    Materials and Methods

    This study was carried out using a systematic review method. Valid domestic databases, including Irandoc, Magiran, Sid and Google Scholar search engine, were reviewed using the keywords of artificial intelligence and diabetes in Persian both individually and in a combined manner without time limitation until June 20, 2021. A total number of 7495 articles were retrieved, which were screened in different stages (exclusion of duplicates (1824), title and summary of the articles (5884) and full text (30) and finally 20 articles that met the criteria desired by the researchers were carefully reviewed. 

    Results

    Among the retrieved articles, 20 articles met the inclusion criteria, of which 16 articles dealt with methods based on artificial intelligence and 4 articles dealt with the design of new systems based on artificial intelligence. Also, 10 articles examined the role of artificial intelligence in prediction, 8 articles in diagnosis, and 2 articles dealt with the control and management of diabetes. Most of the articles were related to the use of data mining methods such as artificial neural network, decision tree, etc. (16 articles). Some studies also evaluated and compared artificial intelligence methods on application, accuracy and the sensitivity of artificial intelligence in diagnosing and predicting diabetes (10 studies). 

    Conclusion

    A systematic review of articles revealed that the use of data mining methods for diabetes management in Iran has been associated with good progress, but there is a need to design artificial intelligence systems and algorithms and more measures should be taken in the area of diabetes control and management.

    Keywords: Artificial Intelligence, Diabetes, Artificial Intelligence Techniques
  • Rahil Nahari, Saeed Hashemzadeh, Ehsan Zarei* Pages 515-525
    Background and Aim

    Medical tourism refers to travel for receiving health services abroad. The COVID-19 crisis affected a wide range of tourism-related businesses, including medical tourism, and caused a decrease in the supply and demand of health services in this market. This study aimed to investigate the impact of the COVID-19 pandemic on Medical Tourism in Iran.  

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in Iran in 2021. The data used in this study were extracted from the information system of the Ministry of Health from 2018 to 2021, which includes the number, origin, and destination of medical tourists, per capita revenue, and monthly revenue two years before and one and a half years after the COVID-19 pandemic. For data analysis, t-tests of independent groups and interrupted time series regression were used in SPSS and EViews 10 software.

    Results

    The COVID-19 pandemic has caused a 42% decrease in the average monthly number of medical tourists, a 45% decrease in the monthly revenue, and a 10% decrease in the per capita income per tourist (P<0.05).  The arrival of medical tourists from the Republic of Azerbaijan, Bahrain, Iraq, and Oman has decreased by more than 80%, and the largest decrease in the number of tourists has been related to Ahvaz, Urmia, Tabriz, and Shiraz. In all diagnostic groups except obstetrics and gynecology, there has been a decrease between 50 to 70% The declining trend of medical tourism indicators was stopped in the second year of the COVID-19 pandemic and has continued as a constant trend.

    Conclusion

    The COVID-19 crisis has hurt the number of international patients and their revenue in Iran. Relative success in controlling COVID-19 can return to a pre-pandemic situation that requires appropriate policies and administrative measures by government and industry players, such as policies to facilitate patient entry, marketing measures, branding and creating a positive image of the country to potential clients, use of telemedicine facilities for consultations and follow-up, etc.

    Keywords: COVID-19, Tourism, Medical Tourism, Trend Analysis
  • Maryam Eslami*, Javad Jahangirzadeh Pages 526-537
    Background and Aim

    The curriculum as the heart of the educational system is one of the effective factors in achieving the goals and mission of the university and its evaluation is of particular importance. Since medical education deals with human life and clerkships also play an essential role in shaping the professional abilities of medical students, this research was conducted with the aim of determining the desirability of clerkship programs from the point of view of medical students of Tehran University of Medical Sciences during the Covid-19 pandemic based on the nine elements of Francis Klein.

    Materials and Methods

    In this study, a descriptive-survey method was used. The statistical population was 487 medical students of Tehran University of Medical Sciences, who were undergoing the clerkship stage at the time of the research, and the questionnaire was provided to them in the form of a census. The number of samples was determined based on Morgan’s table of 215 people. The research tool was a standard questionnaire, the validity of which was confirmed by professors in the field of educational sciences, and its reliability was calculated using the Cronbach’s alpha method of 0.794. Descriptive statistics (including statistical tables, graphs, central and dispersion indices) and inferential statistics (including one-sample t-tests and independent two-sample t-tests) were used for data analysis.

    Results

    The results showed that clerkship programs from the point of view of medical students of Tehran University of Medical Sciences during the covid-19 disease, considering that the t-statistic of all research variables is less than 1.96 (educational objectives t=-4.735, educational content t=0/666, learning activities t=-7.812, teaching strategies t=-4.246, educational materials and resources t=-0.970, grouping of learners t=-5.223, learning space (place) t=-4.029, learning time t=-5.043, and learning evaluation t=-7.348) were not desirable in terms of all elements. It was also found that there is no significant difference in attitudes between male and female students regarding the desirability of these programs except for the element of educational goals.

    Conclusion

    According to the results of the research, the medical clerkship programs of Tehran University of Medical Sciences are facing challenges during the Covid-19 pandemic. Therefore, it is necessary to provide a program that is compatible with the conditions and can meet the educational needs of the learners.

    Keywords: Higher Education, Medicine, Clerkship, Covid-19, The Nine Elements of Francis Klein
  • Fatemeh Bahador, Azam Sabahi, Somayeh Paydar, Fatemeh Zangooei Seno* Pages 538-548
    Background and Aim

    Today along with information technology development, telemedicine technology has expanded dramatically. Sinse telemedicine technology relies on data transmission, it is essential to pay attention to issues such as network security, confidentiality, and privacy of patients. Therefore, the aim of this study was to determine the importance of information security requirements in telemedicine networks based on managers and employees of the information technology unit of the University and teaching hospitals of Birjand city 

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in year 2021. The research population was The managers and employees of the information technology unit of the university and teaching hospitals of Birjand city (40 people), who were surveyed by the census. The study tool was a researcher-made questionnaire that confirmed its validity by faculty members and experts, and its reliability was calculated with Cronbach’s alpha (0.83). After collecting the data, they were entered into the SPSS software and were analyzed using descriptive statistics.

    Results

    The results showed that the security requirement related to information transportation is more important than other requirements. Also in the field of human resources, providing detailed documentation and training guides for users of the systems was with an average of (4.47). In the medical diagnosis equipment field, telemedicine network systems are equipped with emergency power was with an average of (4.72). In the storage and access to information context, installing antiviruses and anti-malware on all systems was with an average of (4.75), and also in the field of information transfer, encryption of important and sensitive files and information was with an average of (4.69) were the most important security needs.

    Conclusions

    As the results showed, security requirements related to information transfer have more importance than other requirements; Initially, information security can be guaranteed by creating security policies, updating and monitoring their implementation, as well as training employees. However, in order to transfer sensitive medical information, encryption and qualification verification methods, secure information transfer protocols, virtual and private networks (VPN) and other new technologies can be used in this field. Of course, necessary preparations should be made to create appropriate technical infrastructure for the implementation of security policies in information transmission.

    Keywords: Telemedicine, Information Security, Information Technology, Telemedicine Security, Medical Information Security, Telecare Security