فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و هشتم شماره 3 (تابستان 1402)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و هشتم شماره 3 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان خانلو ساوجبلاغی*، نوروز نورالله زاده، رویا دارابی صفحات 165-180
    پیشینه و اهداف

    براساس اطلاعات صورت های مالی صندوق بازنشستگی کشوری طی سال های 1392 تا 1400، شاخص پایداری مالی (نسبت منابع به مصارف) صندوق مزبور به طور متوسط حدود 40 درصد بوده است درحالی که نسبت یادشده باید همواره برابر یا بیشتر از 100 درصد باشد تا صندوق قادر به ایفای تعهدات آتی خود باشد؛ به دلیل عدم توانایی مالی صندوق بازنشستگی کشوری طی سال های مزبور، حدود 90 درصد اعتبارات مورد نیاز برای پرداخت حقوق بازنشستگان از محل کمک دولت تامین شده است. در این مطالعه مدیریت دارایی - بدهی صندوق بازنشستگی کشوری با استفاده از مدلی مبتنی بر برنامه ریزی تصادفی چندمرحله ای مورد تحلیل قرار گرفته و راهکارهای پیشنهادی مدیریت دارایی ها و بدهی های صندوق بازنشستگی کشوری با هدف پایداری مالی و کاهش تدریجی وابستگی صندوق به کمک های دولت جهت ایفای تعهدات سالانه ارایه شده است.

    روش شناسی: 

    برای پیش بینی بازدهی دارایی های صندوق طی 20 سال آتی (1401 تا 1420) از مدل خودرگرسیون میانگین متحرک استفاده شده و برای مدل سازی مدیریت دارایی و بدهی صندوق، روش برنامه ریزی تصادفی چندمرحله ای براساس داده های پیش بینی شده 20 سال آتی و تولید 300 سناریو با فاصله اطمینان 95 درصدی استفاده شده و نتایج به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدل برنامه ریزی تصادفی چندمرحله ای در نرم افزار گمز پیاده سازی شده است و نتایج مدل با استفاده از شاخص ارزش در معرض ریسک مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های مورد استفاده در مطالعه، از صورت های مالی سال 1386 تا سال 1400 صندوق بازنشستگی کشوری استخراج شده است.

    یافته ها

    اجرای مدل برنامه ریزی تصادفی چندمرحله ای طی سال های 1390 تا 1400 نشان دهنده رفتار منطقی مبتنی بر رعایت سیاست های سرمایه گذاری و محدودیت های تعریف شده و تخصیص قابل قبول منابع سرمایه ای صندوق به انواع طبقات دارایی ها بوده است. اجرای مدل طی سال های 1401 تا 1420 با لحاظ کردن سیاست های سرمایه گذاری و مدیریتی صندوق مورد مطالعه و محدودیت ها شامل سقف 65 درصدی سهام، سقف 15 درصدی املاک و مستغلات، سهم حداقل 19 درصدی برای اوراق و سپرده های بانکی و سهم حداقل پنج درصدی برای موجودی نقدی از مجموع کل دارایی های صندوق، قادر به دست یابی به جواب شدنی در 300 سناریوی تولیدشده بوده است و ارزش در معرض ریسک سالیانه پرتفوی صندوق با احتمال 5 درصد، به طور متوسط به میزان حدود 2.3 درصد از ارزش کل پرتفوی صندوق بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحقیق و مقایسه آن با روش های سنتی مدیریت دارایی - بدهی صندوق مورد مطالعه نشان داد که درصورت استفاده از مدل پیشنهادی، طی یک دوره 20 ساله در آینده ارزش دارایی های صندوق نسبت به روش سنتی رشد بیشتری خواهد داشت و نیاز صندوق برای اخذ کمک های دولتی جهت ایفای تعهدات خود کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مدیریت دارایی - بدهی، برنامه ریزی تصادفی چندمرحله ای، صندوق بازنشستگی، صندوق بازنشستگی کشوری
  • مصطفی طامندی*، محیا عسکری پور صفحات 181-196
    پیشینه و اهداف

    یکی از معیارهای تصمیم گیری برای سرمایه گذاری در یک شرکت بورسی، میزان یا تغییرات قیمت سهام آن شرکت در روزها و ماه های آتی است. روش های متعددی برای پیش بینی قیمت سهام و ریسک سرمایه گذاری در یک شرکت، مورد مطالعه قرار گرفته است. در اکثر این روش ها، قیمت سهام به عنوان یک متغیر پاسخ پیوسته پیش بینی شده است. برای این منظور، از مدل های سری زمانی استفاده می شود که در آنها پذیره هایی ازجمله نرمال بودن اغتشاش ها و یا خطی بودن مدل اهمیت دارد. هدف از این پژوهش، معرفی یک متغیر پاسخ دو رده ای براساس جهت حرکت قیمت سهم در روز آتی و معرفی چند روش رده بندی آماری برای پیش بینی آن است. این مدل ها، محدودیت های مدل های گذشته را ندارند و به همین دلیل مورد توجه هستند. پیاده سازی روش های مورد مطالعه و مقایسه دقت آنها در پیش بینی جهت حرکت قیمت سهام شرکت های بیمه بورسی هدف اصلی این مقاله است.

    روش شناسی:

     در پژوهش حاضر با استفاده از الگوریتم های K-نزدیک ترین همسایه ها، درخت تصمیم و جنگل تصادفی که در زمره روش های ناپارامتری رده بندی یادگیری آماری می باشند، به پیش بینی جهت حرکت قیمت سهام پرداخته ایم. داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل اطلاعات قیمت سهام یکی از شرکت های بیمه در طی سال های 1390 تا 1400 است که سهم مناسب و بالایی در پرتفوی صنعت بیمه دارد. برای تعیین دقت مدل های مورد مطالعه، داده ها به صورت تصادفی به دو دسته آموزشی و آزمایشی تقسیم شدند. سپس مدل های یادگیری آماری روی داده های آموزشی اجرا و اعتبار آنها با استفاده از داده های آزمایشی سنجیده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاکی از دقت بالای هر سه مدل ناپارامتری در پیش بینی رده قیمت سهام شرکت بیمه مورد نظر است. همچنین در بین مدل های مورد مطالعه، الگوریتم K-نزدیک ترین همسایه ها نسبت به سایر الگوریتم ها در پیش بینی جهت حرکت قیمت سهام عملکرد بهتری از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت ریسک سرمایه گذاری در یک شرکت بیمه برای مشتریان، یافتن مدل مناسب برای رده بندی قیمت سهام و مشخص نمودن متغیرهای موثر در افزایش یا کاهش قیمت، می تواند به مشتریان و شرکت های بیمه در تصمیم گیری بهتر کمک کند.

    کلیدواژگان: الگوریتمKNN، بیمه، جنگل تصادفی، درخت تصمیم، قیمت سهم
  • آرمان رستمی*، امین حسن زاده صفحات 197-212
    پیشینه و اهداف

    در این پژوهش، هدف قیمت گذاری دقیق تر محصولات بیمه زندگی با رویکرد جدیدی از پیش بینی نرخ مرگ و میر و یا بقا است. در حال حاضر برای محاسبه ارزش فعلی مستمری ها، حق بیمه ها و... از یک جدول عمر استفاده می شود. بنابراین برای بالابردن دقت محاسبات ما به دنبال استفاده از یک مدل پیش بینی مرگ و میر در محاسبات هستیم. لذا در این پژوهش به نحوی به جای نرخ گذاری ایستا (صرفا استفاده از آخرین جدول عمر) از پیش بینی جدول عمر استفاده شده و نرخ گذاری محصولات بیمه زندگی به صورت پویا انجام شده است.

    روش شناسی: 

    ما یک مدل جدید برای پیش بینی احتمال مرگ و میر (بقا) انسان براساس فرایند مارکوف حالت محدود با یک حالت جذب (مرگ) پیشنهاد می کنیم. این مدل براساس سن فیزیولوژیکی است، سن فیزیولوژیکی هر فرد براساس شاخص های متفاوت آزمایشگاهی قابل بررسی است که منجر به نتایج شاخص سلامت فردی می شود. علاوه بر این، پارامترهای این مدل بردار احتمال اولیه و ماتریس زیر شدت یک زنجیره مارکوف است که در طول زمان تغییر می کند. به عبارت دیگر با توجه به یک فرایند احتمالی در مدل، بردار احتمال اولیه در طول زمان بازه احتمالی سن فیزولوژیکی معادل سن تقویمی را انتخاب می کند.

    یافته ها

    برای نشان دادن عملکرد رضایت بخش مدل، مجموعه داده های ایالات متحده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته که نتایج پیش بینی مدل ارایه شده بهتر از مدل لی کارتر است. قابل ذکر است که تعداد پارامترهای مدل معرفی شده در این پژوهش در مقایسه با مدل لی کارتر و سایر مدل های پیش بینی مرگ و میر و یا بقا بسیار کمتر است. براساس این مدل، فرم بسته برای روابط قیمت گذاری بیمه زندگی به دست می آید که این محاسبات را برای کاربران ساده می کند.

    نتیجه گیری

    روابط به دست آمده برای قیمت گذاری، براساس دو محصول بیمه زندگی مدت دار 5 ساله و همچنین یک مستمری مدت دار 5 ساله مورد بررسی قرار گرفته و نتایج ارایه شده است. نتایج برازش مدل، پیش بینی های احتمال مرگ و میر و همچنین احتمال بقا و قیمت گذاری بسیار رضایت بخش هستند.

    کلیدواژگان: پیش بینی مرگ ومیر، سن فیزیولوژیکی، فرآیند پیری، فرآیند مارکوف، قیمت گذاری
  • نیکی اتابکی نیا، امیدمهدی عبادتی*، اسماء حمزه صفحات 213-224
    پیشینه و اهداف

    صنعت بیمه تاثیر بسیار زیادی بر پویایی و پیشرفت اقتصاد در کشورها دارد. نفوذ فناوری ها در ساختار سازمان های بیمه گر، ماهیت کسب وکار بیمه را متحول کرده است. در این پژوهش سعی شده است با کمک بوم کسب و کار، عوامل موثر اینشورتک بر بلوک های بوم کسب و کار که مدل تجاری شرکت های بیمه را تشکیل می دهند، و همچنین تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این عوامل بررسی شود.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش پس از بررسی ادبیات، عوامل موثر اینشورتک بر بوم کسب و کار صنعت بیمه جمع آوری و به صورت پرسش نامه در اختیار خبرگان قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش را مدیران فناوری اطلاعات و مدیران تحقیق و توسعه صنعت بیمه و خبرگان صنعت بیمه که با فناوری بیمه در ارتباط اند، تشکیل می دهد. در این راستا پرسش نامه نظرخواهی از خبرگان توسط 15 خبره این حوزه تکمیل شد. پس از بررسی پاسخ خبرگان به پرسش نامه، 26 زیرمعیار موثر بر بوم کسب و کار صنعت بیمه تعیین شد. سپس پرسش نامه دنپ توسط 8 خبره صنعت بیمه تکمیل شد و با استفاده از ترکیب روش های فرایند تحلیل شبکه ای و دیمتل، عوامل موثر شناسایی و رتبه بندی گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از روش تحلیل دیمتل معیارهای منابع کلیدی، فعالیت های کلیدی، مشتری مداری، بخش های مشتریان و کانال ها از معیارهای تاثیرگذار هستند. همچنین معیارهای جریان درآمدی، شرکای کلیدی، ارزش پیشنهادی و ساختار هزینه ها معیارهای تاثیرپذیر می باشند. نتایج حاصل از روش تحلیل شبکه ای نشان داده است که در سطح معیارهای اصلی، معیار شرکای کلیدی با وزن 0.206 رتبه اول، ارزش پیشنهادی با وزن 0.192 رتبه دوم، ساختار هزینه ها با وزن 0.185 رتبه سوم، منابع کلیدی با وزن 0.125 رتبه چهارم، مشتری مداری با وزن 0.099 رتبه پنجم، فعالیت های کلیدی با وزن 0.097 رتبه ششم، کانال ها با وزن 0.044 رتبه هفتم، جریان درآمدی با وزن 0.037 رتبه هشتم و بخش های مشتریان با وزن 0.015 رتبه نهم را کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    شرکت های بیمه برای بهره گیری از فرصت های اینشورتک باید بوم کسب وکار خود را به روز کنند. مدیران شرکت های بیمه باید بیشترین توجه خود را به شرکای کلیدی شرکت در درجه اول و پس از آن به ارزش پیشنهادی و ساختار هزینه ها معطوف کنند.

    کلیدواژگان: اینشورتک، بوم کسب و کار، بیمه، تحلیل شبکه ای، دیمتل، مدل کسب و کار
  • سامان وهابی، امیر تیمور پاینده نجف آبادی* صفحات 225-238
    پیشینه و اهداف

    در این مقاله ما به کمک رویکرد کنترل تصادفی، یک محصول بیمه عمر به شرط حیات طراحی نموده ایم. این محصولات به این صورت است که در ازای دریافت مبلغی به عنوان حق بیمه که در زمان های مشخص پرداخت می شود، بیمه گر متعهد می شود زمانی که بیمه شده در انتهای قرارداد در قید حیات باشد، مزایای بیمه ای را پرداخت کند.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف توسعه ای- کاربردی از نوع مطالعات تحلیلی محسوب می شود. در ادبیات بیمه های زندگی محصولات متنوعی وجود دارد که در نحوه پرداخت مزایا و زمان اجرا با هم متفاوت هستند. از این محصولات می توان به بیمه های عمر زمانی، بیمه های عمر به شرط حیات و بیمه های عمر مختلط اجاره نمود. محصولات بیمه ای سنتی که دارای مزایای ثابتی هستند، به دلیل وجود بازارهای تورمی به سرعت جذابیت خود را از دست می دهند. در این مقاله به طراحی یک محصول بیمه زندگی به شرط حیات پرداختیم که متصل به بازارهای سرمایه گذاری است. در این مقاله برای شبیه سازی دارایی های بازارهای سرمایه از مدل های حساب دیفرانسیل تصادفی استفاده شده است. تمامی نتایج عددی این پژوهش به کمک نرم افزار Matlab و Maple انجام شده است.

    یافته ها

    به منظور بهترین انتخاب سرمایه گذاری، به کمک ابزار کنترل بهینه تصادفی بهترین استراتژی سرمایه گذاری برای شخصی که دارای تابع مطلوبیت CRRA است و این محصول را خریداری می کند، محاسبه شده که تا بیشترین مزایا در پایان قرارداد پرداخت شود. برای سرمایه گذاری این قرارداد در بازاری غیرریسکی مانند بانک و بازاری ریسکی مانند سهام که دارای پرش های در قیمت بوده، مدل سازی انجام شده است. همچنین برای مدل کردن دارایی ریسکی از مدل کو که به عنوان نماینده ای از مدل های با فعالیت متناهی است، استفاده شده و در انتها برای چند تابع مرگ و میر مقایسه انجام شده است.

    نتیجه گیری

    اصلی ترین هدف این مقاله سرمایه گذاری برای بیمه شده هایی است که این محصول را خریداری کرده اند. در محصولی که در این مقاله طراحی شده است، بیمه گر متعهد می شود که حق بیمه های دریافتی را با نرخ تضمینی در انتهای قرارداد پرداخت کند. همچنین از سود حاصل از سرمایه گذاری به درصدی مشخص که در ابتدای هر سال معین می شود، بیمه شده را سهیم نماید. شبیه سازی ها نشان می دهد که رفتار نرخ مصرف بهینه همانند مدل مرتون می باشد، با این تفاوت که در نرخ مصرف بهینه طراحی شده در این مقاله رفتار پرش های قیمت کامل مشهود است. نتایج سرمایه گذاری برای چندین تابع مرگ و میر در بخش نتایج عددی گزارش شده است.

    کلیدواژگان: بیمه زندگی به شرط حیات، تابع مطلوبیت CRRA، تابع مرگ و میر، کنترل تصادفی بهینه، مدل کو
  • مجید عزیزیانی* صفحات 239-250
    پیشینه و اهداف

    هدف و ضرورت انجام تحقیق در این است که تمایز مبنای مسیولیت اشخاص حقوقی ازجمله بیمه گر و صندوق تامین خسارات بدنی به ترتیب از حیث قراردادی و حکم قانونی بودن پرداخت خسارت کاملا با اشخاص حقیقی ازجمله راننده مسبب حادثه و دارنده وسیله نقلیه، مورد بررسی قرار گیرد.

    روش شناسی:

     روش مقاله با مطالعه منابع فقهی و حقوقی توام تطبیق با تحلیل رویه قضایی به روش کتابخانه ای به نحو تحلیلی - توصیفی و کاربردی جهت تبیین مبنای مسیولیت اشخاص حقوقی مندرج در قانون بیمه اجباری است.

    یافته ها

    بنیان و فلسفه وضع قانون جدید بیمه اجباری مصوب 1395 جبران خسارات وارد به اشخاص ثالث ازطریق بیمه است و نظریه تضمین گروهی از بین همه نظریات مختلف به عنوان بهترین مبنا است که می تواند با فلسفه قانون مذکور سازگار باشد.

    نتیجه گیری

    در حقوق مدنی ایران، تقصیر به عنوان مبنای عام مسیولیت مدنی پذیرفته شده است و مسیولیت بدون تقصیر استثنا بر قاعده عام مذکور به شمار می آید. اما با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و برطبق ماده 528، آن قاعده عام مسیولیت ناشی از حوادث رانندگی از تقصیر به خطر تغییر کرد. قانون جدید بیمه اجباری مصوب 1395 اشخاصی ازجمله شرکت بیمه گر، صندوق تامین خسارات بدنی حسب مورد به عنوان مسیول جبران خسارات مالی و بدنی به اشخاص زیان دیده ناشی از حوادث وسایل نقلیه، مورد شناسایی قرار گرفته اند. مبنای مسیولیت شرکت بیمه گر، براساس مسیولیت قراردادی با رعایت قواعد آمره قانون بیمه اجباری مصوب 1395 است. مبنای مسیولیت صندوق، حکم قانونگذار است.

    کلیدواژگان: بیمه گر، راننده، صندوق تامین خسارات بدنی، قانون بیمه اجباری، مبنای مسئولیت
|
  • M. Khanlou Savejbolaghi *, N. Noorolahzadeh, R. Darabi Pages 165-180
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Based on financial statements of 2013 to 2021 for Civil Servants Pension Fund, fiscal sustainability index (ratio of resources to expenditures) was 40% in average while this index should be equal or more than 100% so that the Fund would be able to fulfill its liabilities; Due to lack of financial ability, about 90% of the credits needed to pay pension salaries were provided by the government aid. In this paper, analyzing of asset - liability management of Civil Servants Pension Fund is carried out using a model based on multi-stage stochastic programming and suggestions for managing the assets and liabilities of the Fund with the aim of fiscal sustainability and gradually reducing dependence on government aid to fulfill annual liabilities have been presented.

    METHODS

    Autoregressive Moving-Average Model was used for predicting interest rate of different asset classes in next 20 years (2022 to 2041) and for modeling Asset - Liability Management for the Fund, multi-stage stochastic programming was applied based on predicted data for next 20 years and generating 300 scenarios with a 95% confidence interval, and the results have been analyzed. The model was implemented in GAMS software and results of the model were evaluated with application of conditional value at risk index. Data used for the study are based on financial statements of 2007 to 2021 for Civil Servants Pension Fund.

    FINDINGS

    The implementation of the multi-stage stochastic programming model during years of 2011 to 2021 has shown a rational behavior based on compliance with investment policies and defined limits and an acceptable allocation of the fund's capital resources to all types of asset classes. Implementation of the model during years of 2022 to 2041, taking into account the investment and management policies of the Fund (case study) and restrictions (including a ceiling of 65% for stocks, a ceiling of 15% for real estate, a minimum share of 19% for bonds and bank deposits and a minimum share of five percent for cash of the total assets of the fund) was able to achieve a feasible solution in all scenarios, and the yearly value at risk of the portfolio with a probability of 5% was averagely about 2.3% of total value of the portfolio.

    CONCLUSION

    Results of the model and comparison with results of traditional method used for asset - liability management of the case study showed that if the proposed model is used for a period of 20 years in the future, the value of the Fund's assets will grow more than the value resulted from traditional method and the need for receiving government aid to fulfill Fund obligations will be reduced.

    Keywords: Asset-Liability Management, Civil Servants Pension Fund, Pension Fund, Stochastic Programming
  • M. Tamandi *, M. Askaripour Pages 181-196
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the criteria for deciding to invest in a listed company is the amount or changes in the stock price of the company in the future days and months. Various methods have been studied to predict the stock price and investment risk in a company. In most of these methods, the stock price is predicted as a continuous response variable. For this purpose, time series models are used in which assumptions such as the normality of disturbances or the linearity of the model are important. The purpose of this research is to introduce a two-category response variable based on the direction of share price movement in the next day and to introduce some statistical classification methods to predict it. These models do not have the limitations of the previous models, and for that reason they are of interest. The main objective of this article is to implement the studied methods and compare their accuracy in predicting the orientation of stock price movement of stock exchange insurance companies.

    Methodology

    In the current research, we have predicted the direction of stock price movement by using K-nearest neighbors, decision tree and random forest algorithms, which are among the non-parametric classification methods of statistical learning. The data used in this research includes information on the stock price of one of the insurance companies during the years 2019 to 2020, which has a suitable and high share in the portfolio of the insurance industry. To determine the accuracy of the studied models, the data were randomly divided into two groups, training and testing. Then, the statistical learning models were implemented on training data and their validity was measured using experimental data.

    FINDINGS

    The research results indicate the high accuracy of all three non-parametric models in predicting the stock price category of the insurance company. Likewise, among the studied models, the K-nearest neighbors algorithm performed better than other algorithms in predicting the direction of stock price movement.

    CONCLUSION

    Considering the importance of the risk of investing in an insurance company for customers, attainment to a valid model for stock price classification and specifying the variables that increase or decrease the price can help customers and insurance companies make better decisions.

    Keywords: decision tree, Insurance, KNN algorithm, Random forest, Stock price
  • A. Rostami *, A. Hasanzadeh Pages 197-212
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In this research, our main objective is more accurate pricing of life insurance products with a new approach of predicting mortality or survival rates. Currently, a life table is used to calculate the current value of pensions, insurance premiums, etc. Therefore, to increase the accuracy of our calculations, we are looking for a mortality prediction model for such calculations. Therefore, in this research, instead of static pricing (only using the latest life table), we used life table prediction and dynamically rated life insurance products.

    Methodology

    In this research, a new model proposed to predict the probability of human mortality (survival) based on the Markov process, a limited state with an absorption state (death). This model measured based on the physiological age, because the physiological age of each person can be checked based on different laboratory indicators, and finally it has led to the results of the individual health index. In addition, the parameters of this model are the initial probability vector and the sub-intensity matrix of a Markov chain that changes over time. In other words, in this model, according to a possible process in the model, the initial probability vector over time selects the possible interval of the physiological age equivalent to the chronological age.

    FINDINGS

    To show the satisfactory performance of this model, the relevant data set from the United States of America was analyzed. The predicted results with the presented model are better than Lee Carter''''s model. It should be noted that the number of parameters of the model introduced in this research is much less compared to the Lee Carter model and other mortality or survival prediction models. Based on this model, a closed form for life insurance pricing relationships is obtained, which simplifies these calculations for users.

    CONCLUSION

    The relationships obtained for pricing were investigated based on two products, 5-year term life insurance and also a 5-year term pension. The fitted results for the model used in the predictions of the probability of mortality as well as the probability of survival and pricing are very satisfactory.

    Keywords: Aging process, Markov Process, Mortality Prediction, Physiological Age, pricing
  • N. Atabaki Nia, O.M. Ebadati *, A. Hamzeh Pages 213-224
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The insurance industry has a great influence on the dynamics and progress of the economy in countries.  The penetration of technologies in the structure of insurance organizations has converted the nature of the insurance business. In this research,  by using of the business ecosystem, the effective factors of insurtech have been tried to be investigated on the blocks of the business landscape that make up the business model of insurance companies, as well as the influence and effectiveness of these factors. 

    METHODS

    In this research, after revisal the literature, the effective agents of insurtech on the business ecosystem of the insurance industry were  gathered and provided to the experts in the form of a questionnaire. The statistical society of the research consists of information technology directores and insurance industry research and development managers and insurance industry experts who are related to insurance technology.  In this platform, the opinion questionnaire of experts was completed by 15 experts in this field. After examining the answers of the experts to the questionnaire, 26 sub-criteria affecting the business environment of the insurance industry were determined. Then, the Dematel questionnaire was completed by 8 experts in the insurance industry, and effective factors were identified and ranked by using the combination of network analysis and Dimtel methods.

    FINDINGS

    Based on the results of Dematel analysis method, the criteria of key resources, effective activities, customer orientation, customer sections and channels affect the system. Also, income flow criteria, key partners, value proposition and cost structure are affected by the system. The results of the network analysis method have shown that at the level of the main criteria, the criterion of key partners by a weight of 0.206 ranks first, value proposition by a weight of 0.192 ranks second, cost structure by a weight of 0.185 ranks third, key resources by a weight of 0.125 ranks fourth, customer orientation by The weight of 0.099 ranks fifth, key activities by a weight of 0.097 ranks sixth, channels by a weight of 0.044 rank seventh, revenue stream by a weight of 0.037 ranks eighth, and customer segments by a weight of 0.015 ranks ninth.

    CONCLUSION

    Insurance companies should update their business environment to take advantage of Insurtech opportunities. The directors of insurance companies should pay most attention to the company's key partners first and then to the value proposition and cost structure.

    Keywords: Business ecosystem, Business Model, Dematel, Insurance, InsurTech, Network analysis
  • S. Vahabi, A.T. Payandeh Najafabadi * Pages 225-238
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     In this article, a life insurance product is designed with the help of stochastic control approach. These products are defined in such a way that in exchange for receiving an amount as insurance premium that is paid at specified times, the insurer undertakes to pay insurance benefits when the insured is alive at the end of the contract.

    Methodology

    This research is an analytical study in terms of developmental-applicative purpose. In the literature of life insurance, there are various products that are not the same in the type of benefit payment and the timing of their implementation. Among these examples, term life insurance, term life insurance, and mixed life insurance can be mentioned. Traditional insurance products with fixed benefits are quickly losing their appeal due to inflationary markets. In this research, it is focused on the design of a life insurance product on the condition of life, which is connected to the investment markets. Stochastic differential calculus models have been used to simulate capital markets assets. All the numerical results of this research have been calculated with the help of Matlab and Maple software.

    FINDINGS

    To achieve the best choice of investment type, with the help of stochastic optimal control tool, the best investment strategy was calculated for a person who has the CRRA utility function and buys this product, so that the most benefits are paid at the end of the contract. To invest in this contract, modeling was done in a non-risky market such as a bank and a risky market such as stocks, which have price jumps. In addition, to model the risk asset, the Merton model, which is a representative of the models with finite activity, was used, and at the end, a comparison was made for several mortality functions.

    CONCLUSION

    The main purpose of this article is investment for the insured who bought this product. In the product designed in this article, the insurer undertakes to pay the premiums received at a guaranteed rate at the end of the contract. Also, the insured will share the profit from the investment based on a certain percentage that is determined at the beginning of each year. The simulations show that the behavior of the optimal consumption rate is the same as the Merton model with the approach that the behavior of full price jumps is transparent in the optimal consumption rate designed in this article. Investment results for several mortality functions are reported in the Numerical Results section.

    Keywords: CRRA utility function, Kou model, Mortality function, Pure endowment, Stochastic optimal control
  • M. Aziziyani * Pages 239-250
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The purpose and necessity of conducting research is to examine the difference in the basis of responsibility of legal entities, including the insurer and the bodily injury fund, in terms of the contract and the legality of the full compensation payment by natural persons including the driver who caused the accident and the owner of the vehicle.

    METHODS

    The research methodology is based on the study of jurisprudence and legal sources, while adapting to the judicial procedure analysis in the library method. This research has been completed in an analytical-descriptive and practical way to explain the basis of liability of legal entities included in the compulsory insurance law.

    FINDINGS

    From a basic and philosophical point of view, in the new mandatory insurance law approved in 2016, compensation for losses caused to third parties through insurance has been approved. Among all the different theories, the group guarantee theory is the best basis that can be compatible with the philosophy of the aforementioned law.

    CONCLUSION

    In Iranian civil law, fault is accepted as the general basis of civil liability. Liability without fault is also an exception to the mentioned rule. However, with the approval of the Islamic Penal Law approved in 2012, and according to Article 528 of that general rule, the liability resulting from traffic accidents changed from fault to danger. In the new compulsory insurance law approved in 2016, cases such as the insurance company, the bodily damage insurance fund, may be identified as responsible for compensating the financial and physical damages to the injured persons due to vehicle accidents. With the description that the basis of liability of the insurance company is based on contractual liability and in compliance with the mandatory rules of the Compulsory Insurance Law approved in 2016, and the basis of the liability of the fund is also the decree of the legislator.

    Keywords: Basis of liability compulsory insurance law, Driver, insurer, Physical damage insurance fund