فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 48 (تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 48 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد کاظمی، حسین مهدوی پور *، سید علی اکبر کوشش گران صفحات 1-13

    حیات یکی از مقولات معتبر در معماری می باشد. علی رغم آنکه برخی از صاحبنظران در دوره معاصر به موضوع حیات و مولفه های موثر در شکل-گیری آن به عنوان کیفیت خاص توجه کرده اند، اما در معماری این دوره کمتر شاهد حضور مولفه های حیات مند در ساخته ها هستیم. این در حالی است که در معماری دوره های قبل از مدرن، این ویژگی قابل دریافت بوده به طوری که مراتبی از کیفیت را نیز ایجاد نموده است. در معماری دوره قبل از مدرن و از میان بناهای ساخته شده، خانه، واجد ارزش بیشتری است. در همین رابطه با رجوع به خانه های دوره سنت، حیاط یکی از فضاهای مهم محسوب می شود که کانون توجه بوده و ارزش فضاهای خانه نیز تا حدی مرتبط با آن می باشد. بنابراین مسیله اصلی تحقیق این است که؛ مولفه های کیفی حیات مند در معماری دوره قاجار یزد چیست؟ برای نزدیک شدن به مرتبه ای از حیات جسمی و روحی در خانه های دوره معاصر، شناخت مولفه ها و امکان کاربست آن ها هدف اصلی این رساله است. روش تحقیق کیفی، از جمله روش هایی ست که امکان دستیابی به نتایج قابل اتکا را در این تحقیق فراهم می سازد. از همین رو بر مبنای روش داده بنیاد و تحقیق میدانی به معرفی مولفه های استخراجی خواهیم پرداخت. برای این منظور با انتخاب نمونه هایی از خانه های دوره قاجار یزد که به نظر می آید این کیفیت در آنها حضور دارد، تلاش شده است مولفه هایی که موجب ایجاد یا تقویت حیات در معماری می شود، شناسایی شود. نتایج تحقیق حکایت از آن می کند که مولفه های احصاء شده، علاوه بر اینکه دارای تنوع و گونه گونی هستند از یک مراتب معنایی نیز پیروی می کنند، به طوری که این مراتب قرابت نزدیک با استعدادهای سرزمینی و مهارت های دانشی و بینشی معمار دارند. همچنین مولفه هایی که توسط برخی نظریه پردازان معماری از جمله الکساندر تبیین شده، قابل اثبات در معماری خانه های دوره ی قاجار یزد نیز بوده و از اعتبار نسبی برخوردارند.

    کلیدواژگان: حیات، مراتب معماری، مولفه های کالبدی حیات، مسکن دوره قاجار، حیاط
  • الهام رضائیان کله بستی، حسین کلانتری خلیل آباد *، مریم رزقی صفحات 15-28

    شاخص های سنجش تاب آوری مکانی- فضایی شهری، مستقیما مربوط به ابعاد فیزیکی و زیست محیطی سیستم شهری بوده و در ارتباط با مولفه-های اصلی سازمان فضایی شهر قرار می گیرند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاب آوری مکانی- فضایی در برابر سیلاب های شهری در بابلسر است. این پژوهش به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی است. جمع آوری داده های پژوهش حاضر از طریق روش های کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه پژوهش حاضر متخصصان شهر بابلسر مرتبط با موضوع سیلاب های شهری بوده که از میان آنها 30 نفر به عنوان نمونه به صورت نمونه گیری احتمالی خوشه ای انتخاب شده اند. برای تحلیل داده ها از تحلیل های آماری میانگین، کلموگروف -اسمیرنوف، شاپیرو- ویلک و آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS و همچنین تکنیک AHP و WASPAS استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که شهر بابلسر به لحاظ تاب آوری در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارد و لازم است که از پتانسیل ها و فرصت ها و منابع موجود در شهر در راستای بهبود تاب آوری مکانی–فضایی در برابر سیلاب به درستی استفاده کند.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی شهر، آسیب پذیری، تاب آوری شهری، ابعاد مکانی- فضایی، سیلاب های شهری، بابل
  • شیده پرتو، ویدا نوروز برازجانی *، شروین میرشاهزاده صفحات 29-40

    مسجد از مهم ترین و خاص ترین بناهای مسلمانان در کشورهای اسلامی است و لزوم مطالعات در حوزه نظری پیرامون گنجینه دیرینه فرهنگ و معماری ایرانی اسلامی بر کسی پوشیده نیست. واردشدن حوزه های جدید نظری به معماری، مانند موضوع اتمسفر، دریچه ای جدید به سوی طراحان باز می کند که شاید بتوان با تامل در آن، آنچه را که در سالیان اخیر، طراحی و ساخت مساجد با فقدان آن روبرو است، پوشش داد. این پژوهش با طرح این پرسش که مولفه های تاثیرگذار بر ایجاد اتمسفر معنوی مساجد از دیدگاه مخاطبین چه هستند؟ شکل گرفته است و هدف آن خوانش اتمسفر مساجد معاصر تهران مبتنی بر تجربه زیسته مخاطبان آنها است. روش پژوهش بر اساس نظریه ‎داده بنیاد و تحلیل ها به روش کدگذاری سیستماتیک اشتراوس و کوربین با کمک نرم افزار MaxQDA بوده است. جهت سنجش مولفه های استخراج شده، شش مسجد در جغرافیای معاصر تهران انتخاب گردیده و توسط نرم افزار Expert Choice، تحلیل و مقایسه زوجی بر روی پارامترهای نمونه های مورد مطالعه از طریق پرسش نامه خبرگان انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اتمسفر معنوی مساجد، مبتنی بر تجربه زیسته مخاطبین، تحت تاثیر نه (9) مولفه اصلی قرار دارد که هریک دارای ارزش وزنی مخصوص به خود است. نتیجه گیری بحث نشان می دهد از بین مولفه های یافت شده، تناسبات، در رتبه اول و به ترتیب مولفه های نور، صدا، رنگ، مصالح، تزیینات، دسترسی و موقعیت، در رتبه های پس از آن جای دارند. از میان شش مسجد مورد مطالعه پژوهش حاضر، مسجد جامع شهرک غرب، اتمسفر معنوی مطلوب تری در ادراک مخاطبین خود ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: دراک، فضای عبادی، مساجد معاصر، اتمسفر، حس معنویت
  • علی شماعی، نرگس احمدی فرد *، سیما دائمی صفحات 41-54

    بازآفرینی شهری رویکردی برای به روز رسانی بافت قدیم شهر، ضمن حفظ هویت و اصالت محله ای، پاسخگوی نیازهای روزمره و توسعه پایدار شهری است. یکی از راهبردهای دستیابی به این شرایط، تحقق ابعاد گردشگری در محلات شهری است. ابعاد گردشگری پایدار از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی با متغیرها و شاخص های بازآفرینی همخوانی دارد. بدین منظور، پژوهش حاضر به کمک چهار متغیر اصلی گردشگری به بررسی نقش ابعاد گردشگری شهری در بازآفرینی بافت تاریخی شهر یزد پرداخته است. هدف تحقیق حاضر شناخت روابط متقابل میان گردشگری شهری و بازآفرینی بافت قدیم شهر یزد است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان ساکن در بافت قدیم شهر یزد با حجم نمونه 375 نفر با استفاده از فرمول کوکران و 30 نفر از متخصصان و کارشناسان شهری است. نتایج پژوهش نشان داد که توسعه گردشگری بیشترین نقش را در شاخص های بعد کالبدی و اقتصادی دارد. همچنین گردشگری شهری در ایجاد امکانات فرهنگی، مراکز تفریحی، ورزشی، افزایش روابط اجتماعی، مبادلات فرهنگی، تقویت هویت فرهنگی شهر، توسعه فعالیت های خدماتی، جلوگیری از رکود اقتصادی نقش داشته است. نتایج به دست آمده از تحلیل SOAR نشان داد که مهم ترین نقش گردشگری، توسعه ابعاد اجتماعی و مشارکت مردمی بافت قدیم شهر در برنامه ها و طرح های گردشگری و بازآفرینی شهری و ایجاد مکان های مناسب دید و بازدید برای جذب و ماندگاری بیشتر گردشگران است.

    کلیدواژگان: گردشگری، بازآفرینی پایدار شهری، بافت قدیم، شهر یزد
  • یزدان شیرمحمدی *، مهران شهرستانی صفحات 55-70

    هدف این پژوهش بررسی اثر جهان بینی فرهنگی و اصالت خانه های سنتی شوشتر، بر قصد بازدید گردشگران از خانه های سنتی شوشتر است. در این تحقیق، جهان بینی فرهنگی و اصالت بر فرایند قصد رفتاری گردشگران در بازدید از خانه های سنتی، با بهره گیری از متغیرهای مدل رفتار هدفمند و با رویکردی میان رشته ای، مورد سنجش قرار گرفته است.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جزو تحقیقات توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر از بین گردشگران بازدیدکننده از خانه های سنتی شوشتر، تعیین و انتخاب گردید. تحلیل های آماری نیز با استفاده روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و PLS انجام شده است. برای آزمودن فرضیه ها p_value کوچکتر از 0/05 در نظر گرفته شد. برای پایایی پرسشنامه، از سه معیار ضرایب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای روایی پرسشنامه، از روایی همگرا و صوری استفاده گردید. جهت بررسی روابط بین متغیرها (جهان بینی فرهنگی، اصالت، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، احساسات پیش بینی شده مثبت و منفی، میل و قصد رفتاری) از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که جهان بینی فرهنگی و اصالت، به واسطه متغیرهای مدل رفتار هدفمند می توانند، نقش موثری در ایجاد میل در قصد رفتاری گردشگران، در روند تصمیم گیری بازدید از خانه های سنتی شوشتر، داشته باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که حفظ اصالت مقصد گردشگری، یک عامل مهم و تاثیرگذار در شکل گیری تصویر مثبتی از مقصد و بازدید از مناطق فرهنگی و تاریحی است.

    کلیدواژگان: صالت، فرهنگ، خانه سنتی، شوشتر، گردشگری
  • سعیده پورعابدینی*، عابد تقوی، حسن هاشمی زرج اباد صفحات 71-87

    آنچه شهرها را ترجمه می کند، نحوه آراستگی محلات در کنار یکدیگر است که این انتظام مستلزم چگونگی چینش کاربری های مختلف، توزیع مناسب و سازگار تسهیلات شهری در کنار یکدیگر و نیز شبکه راه ها در سطح محلات است. هم‍جواری مطلوب زیرساخت های عمومی شهری در سطح محلات منتج به ممانعت از ایجاد نابرابری های اجتماعی و به تبع آن نابرابری فضایی و جدایی گزینی فضایی در ساحت محلات شده است که این هم سویی بر روی عملکرد فرم، پیکره بندی فضایی و حیات شهرها در بستر زمان و مکان اثرگذار بوده است. هدف از این جستار، خوانش رفتار فضایی بینامتنی بین انسان و محیط در بافت تاریخی شهر بشرویه در دوره قاجار است که زمینه ساز بروز سازمان فضایی و منطق اجتماعی فضا و هم بستگی در ساختار کالبدی-عملکردی محلات این شهر شده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی است و از نظر ماهیت و روش توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات نظری پژوهش از شیوه مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از یافته ها، اسناد و مدارک میراث فرهنگی شهر بشرویه جمع آوری گردیده است و به جهت خوانش منطق اجتماعی فضا که حاکم بر کالبد فضایی محلات شهر بشرویه از دو رهنمون کمی (روابط، شاخص های نحوفضا) و کیفی (انگاره نحوفضا) موجود در تیوری چیدمان فضا، استفاده شده است. بر مبنای هدف یاد شده، پرسش اصلی پژوهش عبارت است از: بر اساس تیوری نحو فضا نقش عوامل کالبدی-عملکردی در شکل دهی و توسعه منطق اجتماعی فضا شهر بشرویه در عصر قاجار چگونه بوده است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد: عناصر سازند هساختار کالبدی محلات بشرویه در عصر قاجار در راستای رفع نیازهای ساکنین محله ها و به منظور حفظ و تقویت هویت فرهنگی- اجتماعی آنها شکل گرفته اند که در این میان گذرها نقش راهبردی در پیدایش رفتارهای جمعی (ناشی از فعالیت های انسانی) در میان محله ها و نیزایجاد هم بستگی میان عناصر کالبدی محلات را برعهده داشته اند. دستاورد این نظم فضایی،وجود یکپارچگی فضایی در کل و عملکرد آن در خردشده است.

    کلیدواژگان: ساختار کالبدی- عملکردی، تئوری چیدمان فضا، یوسی الدپزمپ، شهر بشرویه، دوره قاجار
|
  • Seyyed Mohammad Kazemi, Hossein Mahdavipour *, Seyyed Ali Akbar Koohshesh garan Pages 1-13

    Life is one of the valid categories in architecture. In spite, the fact that some experts in the contemporary period have paid attention to the issue of life and the effective components in its formation as a special quality, but in architecture of this period, one rarely sees the presence of vital components in the constructions. This is despite the fact that in the architecture of the pre-modern periods, these features can be received so that it creates a level of quality. In the architecture of the pre-modern period the house has more value among the buildings built. In these houses, the courtyard is one of the important spaces as the focal attention and through this the dignity of all the house spaces originates from it. Therefore, the main research problem is that; What are the vital quality components in Qajar architecture of Yazd? In order to approach a level of physical and mental life in the houses of the contemporary period, knowing the components and the possibility of their application is the main goal of this article. Qualitative research method is among the methods that provide the possibility of obtaining reliable results in this research. Therefore, based on the foundation data method and field research, we will introduce extractive components. For this purpose, by selecting examples of houses of the Qajar period in Yazd, which seem to have this quality, an attempt has been made to identify the components that create or strengthen vitality in architecture. The research results indicate that the evaluated components, in addition to having diversity, also follow a semantic level, so that these levels are closely related to the territorial talents and knowledge skills and architect vision. Also, the components explained by some architectural theorists, including Alexander, can be proven in the architecture of Qajar period houses in Yazd and have relative validity.

    Keywords: Vitality, Levels of Architecture, Physical Components of Vitality, Qajar Period Housing, Courtyard
  • Elham Rezaian KaleBasti, Hossein Kalantari Khalilabad*, Maryam Rezghi Pages 15-28

    The indicators for measuring urban spatial-spatial resilience are directly related to the physical and environmental dimensions of the urban system and are related to the main components of the spatial organization of the city. The aim of the current research is to evaluate spatial-spatial resilience against urban floods in Babolsar. The current research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. The data collection of the present research was through library and field methods and questionnaire data collection tool. The community of the current research is the experts of Babolsar city related to the issue of urban floods, from among them 30 people were selected as a sample in the form of possible cluster sampling. To analyze the data, average, Kolmogrof- Smirnov, Shapiro-Wilk and one-sample t-test were used in SPSS software, as well as AHP and WASPAS techniques. The results indicate that the city of Babolsar is in a relatively good condition in terms of resilience and it is necessary to use the potentials, opportunities and resources available in the city in order to improve spatial-spatial resilience against floods. use.

    Keywords: organization of the city, vulnerability, urban resilience, spatial dimensions, urban floods
  • Shideh Parto *, Vida NorouzBorazjani, Shervin Mirshahzadeh Pages 29-40

    The mosque is one of the most important and special buildings of Muslims in Islamic countries and the introduction of new theoretical fields into architecture, such as the subject of the atmosphere, opens new windows for designers, which may be able to cover what has been lacking in recent years in the design and construction of mosques. This study is formed by asking the question what are the effective components on creating the spiritual atmosphere of mosques from the perspective of the audience and its purpose is to read the atmosphere of contemporary mosques in Tehran based on the lived experience of audiences. The research method is based on the Grounded theory and the analyzes is based on the systematic coding method of Strauss and Corbin with the help of Max QD software.In order to measure the extracted components, six mosques in the contemporary geography of Tehran were selected and paired analysis and comparison on the parameters of the studied samples was done by an expert questionnaire by Expert Choice software.The most important findings and conclusions of the research show that the spiritual atmosphere of mosques, based on the lived experience of the audience, is influenced by 9 main components. Each has its own weight value. Among the found components, proportions are in the first rank and the components of light, sound, color, materials, decorations, access and position are in the next ranks, respectively.

    Keywords: Perception, worship space, contemporary mosques, atmosphere, Sense of spirituality
  • Ali Shamaei, Narges Ahmadifard *, Sima Daemi Pages 41-54

    Urban regeneration is an approach to update the old texture of the city, while maintaining the identity and originality of the neighborhood, responding to the daily needs and sustainable urban development. One of the strategies to achieve these conditions is to realize the dimensions of tourism in urban areas. The economic, social, physical and environmental dimensions of sustainable tourism are consistent with the variables and indicators of regeneration. For this purpose, the current research has investigated the role of urban tourism dimensions in recreating the historical context of Yazd city with the help of four main tourism variables. The aim of the current research is to know the mutual relations between urban tourism and the reconstruction of the old context of Yazd city. The type of research is applied and its method is descriptive-analytical. The statistical population of the research is citizens living in the old context of Yazd city with a sample size of 375 people using Cochran’s formula and 30 urban specialists and experts. The results of the research showed that the development of tourism has played the biggest role in the indicators of the physical and economic dimensions. Also, urban tourism has played a role in creating cultural facilities, entertainment and sports centers, increasing social relations, cultural exchanges, strengthening the city’s cultural identity, developing service activities, and preventing economic stagnation. The results obtained from the SOAR analysis showed that the most important role of tourism is the development of social dimensions and people’s participation of the old fabric of the city in tourism programs and urban regeneration plans and creating suitable places to see and visit to attract more tourists.

    Keywords: Tourism, Sustainable Urban Regeneration, Old Context, Yazd City
  • Yazdan Shirmohammadi *, Mehran Shahrestani Pages 55-70

    This research try to investigate the effect of cultural worldview and the authenticity of Shushtar traditional houses on the intention of tourists to visit Shushtar traditional houses. In this research, the cultural worldview and authenticity of the behavioral intention process of tourists in visiting traditional houses have been measured by using the variables of the purposeful behavior model and with an interdisciplinary approach. It is a survey. The statistical population of the research was determined and selected based on Cochran’s formula, 384 people among the tourists visiting the traditional houses of Shushtar. Statistical analysis was done using the structural equation method and using SPSS and PlS software. To test the hypotheses, a p_value smaller than 0.05 was considered. For the reliability of the questionnaire, three criteria of factor loading coefficients, Cronbach’s alpha, and composite reliability were used, and for the validity of the questionnaire, convergent and face validity were used. Structural equation modeling examined the relationships between variables (cultural worldview, authenticity, attitude, subjective norm, perceived behavioral control, anticipated positive and negative emotions, behavioral desire, and intention). this research showed that cultural worldview and authenticity, through the variables of the targeted behavior model, can play an effective role in creating desire in the behavioral intention of tourists, in the decision-making process of visiting the traditional houses of Shushtar. The results of this research showed that maintaining the authenticity of the tourist destination is an important and influential factor in forming a positive image of the destination and visiting cultural and historical areas.

    Keywords: destination, cultural worldview, traditional house, tourism
  • Saeede Pourabedini *, Abed Taghavi, Hassan Hashemi Zarrajabad Pages 71-87

    What is translation of cities is the way that this discipline entails the arrangement of different land uses suitable and compatible distribution of urban facilities beside each other as well as the roads network at the localities level. The desired neighboring of infrastructure and urban facilities on the localities has resulted in preventing the establishment of social inequalities and consequently spatial inequality and spatial inequality in the areas that have influence on the function of spatial and spatial configuration of cities in the context of time and space. The aim of this research is to read the Integration spatial behavior between man and the environment in the historical context of the city of Beshravieh in the Qajar period, which has become the basis for the emergence of spatial organization and social logic of space and correlation in the physical-functional structure of the neighborhoods of this city.The current research is applied research in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its nature and method. The theoretical information of the research has been collected from the method of library studies and using the findings, documents and documents of the cultural heritage of Beshravieh city. And in order to read the social logic of the space governing the spatial body of the neighborhoods of Beshravieh city, two quantitative guidelines (relationships, indicators of space syntax) and qualitative (idea of space syntax) existing in the theory of space arrangement have been used.According to the theory of space syntax, what was the role of physical-functional factors in shaping and developing the social logic of the space of Beshravieh city in the Qajar era? The results of the research show: the building elements of the physical structure of the neighborhoods of Beshravieh in the Qajar era were formed in order to meet the needs of the residents of the neighborhoods and in order to preserve and strengthen its cultural-social identity. And they have also been responsible for creating correlation between the physical elements of the neighborhoods . The achievement of this spatial order is the existence of spatial unity in the whole and its function in the minuscule.

    Keywords: Spatial, functional organization, space arrangement theory, Boshrouyeh city, Qajarera