فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 9 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه متمسک صفحات 1-20

    در سال های اخیر، محیط هایی که سبب آرامش و سلامت روان شوند بیش تر مورد توجه بوده اند. در این بین وجود فضای سبز و تحریک حواس در محیط های شهری و محله ای بیش از پیش مورد اهمیت قرار گرفته است. حس بویایی یکی از اصلی ترین روش های برقراری ارتباط با محیط پیرامون است. حس بویایی قادر است حسهایی نظیر شادی، غم، آرامش، احساس عشق و حتی گرسنگی ایجاد نماید. هدف از انجام این پژوهش یافتن حلقه مفقوده میان منظر بویایی و شادی است. رویکرد پژوهش، کیفی است و به صورت سیستماتیک بررسی و تحلیل محتوا انجام شده است. هدف مقاله نیز بررسی جامع دانش موجود و مقالات منتشر شده در مورد منظر بویایی، شادی و باغ ایرانی است تا این رویکردها و ارتباطشان باهم را در این زمینه، برای تحقیقات آینده ارتقا دهد. این بررسی و مرور بر ادبیات و پیشینه، به توضیح و تبیین نتایج در حال ظهور کمک می کند. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از آن است که باغ ایرانی یک منظر بویایی است و یافته ها نشان می دهند حلقه مفقوده میان منظر بویایی و شادی، باغ ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: منظر بویایی، ادراک، شادی و باغ ایرانی
  • مهدی عزتی، فرشته کامرانی صفحات 21-41

    طراحی شهری در دهه اخیر بر پارادایم های اکولوژیک و محیط زیستی استوار شده است؛ بگونه ای که طرح و ساماندهی سکونتگاه های بشری بدون توجه به مسایل محیط زیستی و موازنه اکولوژیک امری ناقص شمرده می شود. اما مسیله مهم در این میان نقش اندام های طبیعی به طور خاص آب کنار ها در فضاهای شهری و چگونگی طراحی شهری اکولوژیکی و تبیین ابعاد مختلف آن از سوی حرفه مندان است. در این نوشتار سعی شده تا لایه ها و معیارهای موثر در طراحی شهری اکولوژیکی در بستر آب کنارهای شهری، تبیین و اولویت هر یک از لایه ها و معیارها نسبت به نمونه مورد مطالعه از دیدگاه کارشناسان و متخصصین مرتبط با موضوع، مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق از نوع «توصیفی- تطبیقی» مبتنی بر مطالعه اسناد نظریه های موجود و مقایسه نظریات مختلف در حوزه مربوطه توام با مشاهده و پیمایش میدانی در بستر رودخانه اروند کوچک بوده است. همچنین به منظور تحلیل چارچوب نظری پژوهش و تجزیه و تحلیل یافته ها، از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار اکسپرت چویس استفاده شده است. براساس نتایج و یافته های پژوهش، طراحی شهری اکولوژیک در بستر آب کنارهای شهری از دو بعد ماهوی و رویه ای قابل طبقه بندی می باشد، بعد ماهوی از 6 لایه زمین، ساختار آبی، حرکت و دسترسی (ارتباطات)، فضای باز و سبز، واحد همسایگی (بلوک بندی و قطعه بندی) و لایه ساختمان و جزییات (زیرساخت سبز) با زیر معیار متفاوت تشکیل شده است. بررسی ها نشان می دهند تاثیر و اهمیت لایه ساختار آبی در اولویت اول و لایه ساختمان و جزییات (زیر ساخت سبز) همراه با بعد رویه ای در اولویت اخر در طراحی شهری اکولوژیک در بستر رودخانه اروند کوچک قرار دارد که با استفاده از معیارهای مرتبط با لایه ساختار آبی همچون ساماندهی، کنترل، ذخیره و استفاده مجدد از آب های سطحی، سلامت و پاکیزگی منابع آبی، آبراه ها و بدنه های آبی، استفاده بهینه از آب در منظر شهری و غیره و توجه توام به معیارهای لایه های دیگر می توان به منظور حفظ و ارتقای بستر طبیعی و محیط زیستی آن اقدام نمود.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، اکولوژیک، آب کنار، اروند رود کوچک
  • علیرضا آریان مهر، زف همل، عمر عبدل الکاوی صفحات 43-60

    امروزه توسعه معماری و فرم یابی مبتنی بر اشکال هندسی موجود در طبیعت، و اجرای آن ها در راه حل های طراحی، با کمک فن آوری کامپیوتری دیجیتال که امکان استفاده از مدل های مولد را فراهم کرده است، درحال گسترش است. این پژوهش یک کاوش اولیه از فرم های طبیعی با الگوبرداری از طبیعت در معماری بیومیمتیکس را ارایه می کند که در الگوهای هندسی منتج از طبیعت جریان یافته و مبنایی برای تحقیقات بیشتر فراهم می کند که ممکن است در طراحی معماری مولد مورد استفاده شود. رویکرد بیومیمتیک استانداردهای جدیدی را در طراحی مولد تعیین می کند که از طریق شکل گل لوتوس که به عنوان نمونه، تمام خصوصیات ناشی از این پیوندها، و تاثیر زیبایی شناختی در درجه اول مبتنی بر هماهنگی و تناسب کامل عناصر به دنبال ثبات، استحکام و قدرت این است. روش تحقیق «توصیفی و تحلیلی» است که در بخش عملی با نرم افزارهای سه بعدی سازی دیجیتال معماری یک گونه بومی گیاهی در ایران را تحلیل و با استفاده از روش های مدل-سازی پارامتریک و طرح های آزمایشی نمایش داده شده با استفاده از «نمودارهای وورونی» به یه هندسه مولد منتج از الگوبرداری از فرم گل می انجامد و می تواند بعنوان یک نمونه عملی در مولدسازی معماری بشمار رود.

    کلیدواژگان: بیومیمتیک، هندسه، طرح مولد، فرم گل بنفشه ایرانی
  • احسان جبالبارزی هوکرد، امیرعباس اشراقی صفحات 61-76

    هدف این پژوهش شناسایی اهداف و عناصر سه مفهوم نوظهور «سلامت، پایداری و تاب آوری» (HSR) است که با همکاری یکدیگر برای ارایه پاسخ بهتر به چالش های پس از همه گیری کرونا که شهرها با آن مواجه هستند، پیشنهاد شده اند. این مقاله استدلال می کند که ایجاد محیط های پایدار، سالم و انعطاف پذیر با برقراری ارتباط مجدد با طبیعت از طریق طراحی بیوفیلیک (BD) با پاسخ به سوالات زیر امکان پذیر است: اولا، متغیرها و عناصر مشترک در هنگام ایجاد یک محیط پایدار و سالم چه خواهند بود و ثانیا چگونه می توان آن عناصر حاصل را با الگوهای طراحی بیوفیلیک برای دستیابی به راه حل های متمرکز بر بهبود سلامت و رفاه مردم از طریق ارتباط مجدد با طبیعت مرتبط کرد؟ روش این تحقیق «توصیفی و تحلیل محتوا» است که از ابزار داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی بهره برده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که 19 مفهوم بیوفیلیک همپوشان با سلامت، پایداری و تاب آوری (HSR) از طریق روش تحلیل محتوا شناسایی شده اند که عبارتند از: «ایمنی، جرم، خطر، سازگاری، محیط زیست، سبز، زمین، آب، آلودگی، غذا، مقرون به صرفه بودن، مسکن، آموزش، حمل و نقل، اقتصاد برنامه ریزی، سیاست، جامعه شناسی پزشکی و مدیریت» و درنهایت نشان داده شده است که 16 مورد ارتباط نزدیکی با طراحی بیوفیلیک دارند. در نتیجه، از طریق طراحی بیوفیلیک، می توان مشکلات ارایه شده در مدل HSR را حل کرد.

    کلیدواژگان: طراحی بیوفیلیک، محیط های سالم، پایدار و تاب آور، تحلیل محتوا
  • علیرضا صادقی، کورش مومنی صفحات 77-94

    رویکرد طراحی بیوفیلیک با هدف ایجاد شرایط مطلوب برای انسان در انواع مختلف محیط های انسانی و در عین حال بازیابی ارتباط شکسته انسان و طبیعت است. رهنمودها و اصول طراحی بیوفیلیک عمومی و انعطاف-پذیر هستند. به منظور درک بهتر امکانات بیان معماری ارایه شده توسط رویکرد طراحی بیوفیلیک، طبقه بندی های موجود معماری بیوفیلیک و نمونه های طراحی بیوفیلیک با هدف توسعه طبقه بندی که پیوند بین معماری ساختمان و کیفیت های بیوفیلی را منعکس می کند، تجزیه و تحلیل شده اند. روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» و «تحلیل محتوای کالبدی» معماری است و مقوله های متمایز با نمونه های ساختمانی مشخص نشان داده شدند و ارزیابی کیفیت های بیوفیلیک و پتانسیل همکاری انسان و طبیعت این ساختمان های نمونه با استفاده از سیستم جامع معیارها انجام شد. یافته های تحقیق نشان داده است که سه دسته از معماری بیوفیلیک در طبقه بندی توسعه یافته متمایز شد: 1. گونه تقلیدی، 2. گونه کاربردی و 3. گونه ارگانیک. همچنین نتایج نشان داده است که هر سه دسته گونه های تقلیدی، کاربردی، ارگانیک، امکان ایجاد محیط های بیوفیلیک و پتانسیل همکاری انسان و طبیعت را دارند، اگرچه طراحی بیوفیلیک ارگانیک درحال حاضر بوسیله معماران کمتر در طراحی درنظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: بیوفیلی، معماری بیوفیلیک، طبقه بندی طراحی بیوفیلیک، انسان و طبیعت
  • کیانا مالکی، کریس پتیت، یاور رستم زاده صفحات 95-114

    بشر می تواند پاسخ بسیاری از سیوالاتش را از طریق تجربه، آزمایش و تحقیق و خلق فرضیات جدید پیدا کند. اما شاید طبیعت بهترین مرجع برای یافتن این پاسخها باشد. طبیعت همه پاسخ ها را دارد و این انسان ها هستند که به تدریج شیوه جواب گرفتن از طبیعت را می آموزند. از ابتدای قرن بیستم، سازه های بتنی با پوسته دوبل منحنی در طراحی معماری و ساخت وسازهای ساختمانی مورد استفاده قرارگرفته اند. پوسته های یکپارچه به خاطر اینکه هندسه شان بارها را از طریق نیروهای غشایی انتقال می دهد، سختی بالایی نشان می دهند؛ اما این پوسته ها عمدتا توسط سیستم های مشبک مقرون به صرفه تر جایگزین شده اند. ازآنجایی که سیستم های مشبک با قطعه های شیشه ای یا فلزی مسطح پوشانده می شوند، نه به بازده سازه ای پوسته های یکپارچه می رسند و نه ظرافت معماری شان در یک انحنای پیوسته جلوه می کند. پوسته توتیاهای دریایی بسیار سازگاریافته یک پوسته مدولی و چندصفحه ای را با طراحی انعطاف پذیر، منحنی، و همچنین هموار یک سازه یکپارچه ترکیب می کند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و آزمایشگاهی است که برای کاربرد بیومیمتیکس در طراحی پوسته-های ساختمانی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بازده سازه ای اسکلت توتیای دریایی و اصول آن می تواند برای نوآوری ها و ابداعات در علوم مهندسی و طراحی معماری به کار بسته شوند، درحالی که هم زمان می توانند برای تشریح سازگاری های زیستی بیولوژیکی استفاده شده و ساختمان پوسته توتیای دریایی با استفاده از تکنیک های عکس برداری مدرن و همچنین تاییدشده مثل میکروسی تی (μCT)، ذره بینی الکترونی (SEM)، و تکنیک های متنوع تصویربرداری نوری موردبررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: معماری بیومیمتیکس، آغازیان، توتیای دریایی، پوسته های ساختمانی
|
  • Fatemeh Motemasek Pages 1-20

    In recent years, the environments that cause relaxation and mental health have been given more attention. The presence of green spaces and the movement of senses in urban and neighborhood environments have received more attention than before. The sense of smell is one of the main ways of communicating with the surrounding environment. The sense of smell can create feelings such as happiness, sadness, peace, love, and even hunger. The purpose of this research is to find the missing link between the olfactory landscape and happiness. The research is qualitative and the content has been systematically reviewed and analyzed. A comprehensive review of existing knowledge and published articles on the Iranian smells cape, happiness, and garden is to promote these topics and connections in this field for future research. This literature and background review helps to explain the emerging results. The results of this study indicate that the Persian garden is a smells cape. The findings show that the missing link between the olfactory landscape and happiness is the Iranian garden.

    Keywords: Smells cape, Perception, Happiness
  • Mehdi Ezati, Fereshte Kamrani Pages 21-41

    Urban design in the last decade is based on ecological and environmental paradigms; In such a way that planning and organizing human settlements without considering environmental issues and ecological balance is considered incomplete. But the important issue among these is the role of natural organs, especially the water on the sides in urban spaces and how to design an ecological city and explain its various dimensions by professionals. In this article, an attempt has been made to examine the effective layers and criteria in ecological urban design in the water bed of the urban edges, the explanation and priority of each of the layers and criteria compared to the studied sample from the point of view of experts and specialists related to the subject. take The research method of "descriptive-comparative" type was based on the study of the documents of the existing theories and the comparison of different theories in the relevant field along with observation and field survey in the Arvand Koch river bed. Also, in order to analyze the theoretical framework of the research and analyze the findings, the hierarchical analysis process model and Expert Choice software have been used. Based on the results and findings of the research, ecological urban design in the water bed of the city sides can be classified from two substantive and procedural dimensions, the substantive dimension consists of 6 layers of land, water structure, movement and access (communications), space Open and green, the neighborhood unit (blocking and segmentation) and the building and details layer (green infrastructure) are formed with different sub-criteria. The researches show that the impact and importance of the water structure layer is the first priority and the building and details layer (green infrastructure) along with the procedural dimension is the last priority in the ecological urban design in the small Arvand river bed, which is using Criteria related to the water structure layer such as organization, control, storage and reuse of surface water, health and cleanliness of water resources, waterways and water bodies, optimal use of water in the urban landscape, etc. and paying attention to the criteria Other layers can be used in order to maintain and improve the natural environment.

    Keywords: urban design, ecological, waterside, small Arvand River
  • Alireza Arianmehr, Zef Hemel, Amr Abdel Kawi Pages 43-60

    Nowadays, the development of architecture and form-finding based on the geometrical shapes found in nature, and their implementation in design solutions, with the help of digital computer technology, which has made it possible to use generative models, is expanding. Is. This research presents an initial exploration of natural forms by modeling nature in biomimetic architecture, flowing in geometric patterns resulting from nature and providing a basis for further research that may be used in generative architectural design. The biomimetic approach sets new standards in productive design through the shape of the lotus flower as an example, all the characteristics resulting from these links, and the aesthetic effect primarily based on the harmony and perfect fit of the elements in search of stability. This is the strength and power. The research method is descriptive and analytical, which in the practical part is analyzed with digital 3D software, the architecture of a native species in Iran and using parametric modeling methods and experimental designs displayed using Voroni diagrams lead to a generative geometry resulting from patterning the flower form and can be considered as a practical example in architectural generative.

    Keywords: biomimetic, geometry, generative design, Iranian violet flower form
  • Ehsan Jabalbarezi Hookerd, AmirAbbas Eshraghi Pages 61-76

    The aim of this research is to identify the goals and elements of three emerging concepts of "Health, Sustainability and Resilience" (HSR) which have been proposed in collaboration to provide a better response to the post-Corona pandemic challenges that cities are facing. This paper argues that it is possible to create sustainable, healthy and resilient environments by reconnecting with nature through biophilic design (BD) by answering the following questions: First, what are the common variables and elements when creating a sustainable and healthy environment? And secondly, how can those resulting elements be linked with biophilic design patterns to achieve solutions focused on improving people's health and well-being through reconnecting with nature? The method of this research is "descriptive and content analysis" which has used data tools including library and field studies. The research findings show that 19 biophilic concepts overlapping with health, sustainability and resilience (HSR) have been identified through the content analysis method, which are: "safety, crime, risk, adaptation, environment, green, land, water, pollution, food, affordability, housing, education, transportation, planning economy, politics, society and management"; And finally, it has been shown that 16 items are closely related to biophilic design. As a result, through biophilic design, the problems presented in the HSR model can be solved.

    Keywords: biophilic design, healthy, sustainable, resilient environments, content analysis
  • Alireza Sadeghi, Kourosh Momeni Pages 77-94

    The biophilic design approach aims to create favorable conditions for humans in different types of human environments and at the same time restore the broken relationship between humans and nature. Biophilic design guidelines and principles are general and flexible. In order to better understand the possibilities of architectural expression provided by the biophilic design approach, the existing classifications of biophilic architecture and examples of biophilic design have been analyzed with the aim of developing a classification that reflects the link between building architecture and biophilic qualities. "Descriptive" research method - Analytical" and "physical content analysis" is architecture, and distinct categories were shown with specific building examples, and evaluation of biophilic qualities and the potential of cooperation between man and nature of these sample buildings was done using a comprehensive system of criteria. Research findings have shown that three categories of biophilic architecture were distinguished in the developed classification: 1. imitative type, 2. functional type and 3. Organic type. Also, the results have shown that all three categories of imitative, functional, and organic species have the possibility of creating biophilic environments and the potential of human-nature cooperation, although organic biophilic design is currently less considered by architects in design.

    Keywords: biophilic, biophilic architecture, classification of biophilic design, human, nature
  • Kiana Maleki, Chris Pettit, Yavar Rostamzade Pages 95-114

    Man can find the answer too many of his questions through experience, experiment and research and creating new hypotheses. But maybe nature is the best reference to find these answers. Nature has all the answers and these are the people who gradually learn how to get answers from nature. Since the beginning of the 20th century, concrete structures with a double-curved shell have been used in architectural design and building construction. Integral shells show high stiffness because their geometry transfers loads through membrane forces; but these shells have largely been replaced by more cost-effective mesh systems. Since mesh systems are covered with flat glass or metal pieces, they do not achieve the structural efficiency of monolithic shells, nor do their architectural elegance manifest in a continuous curve. The highly adaptable sea urchin shell combines a modular, multi-layered shell with a flexible, curved, as well as smooth design of an integrated structure. It is a descriptive-analytical and laboratory research method that has been used for the application of biomimetic in the design of building shells. The findings of the research show that the structural efficiency of the sea urchin skeleton and its principles can be used for innovations and innovations in engineering sciences and architectural design, while at the same time they can be used to describe the biological adaptations and the structure of the sea urchin shell using Modern and well-established imaging techniques such as microCT (μCT), scanning electron microscopy (SEM), and various optical imaging techniques are reviewed.

    Keywords: biomimetic architecture, Azamiyan, sea urchin, building shells