فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 71 (تابستان 1402)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 71 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد پوراحمد*، سعید زنگنه شهرکی، علی صابری صفحات 1-32

    توجه به جنبه های ساختار فضایی شهر از نظر شاخص های مختلف خدماتی امری ضروری به نظر می رسد؛ زیرا ساختار فضایی شهر دارای سیستم منسجمی است و از اجزا و عناصر گوناگون تشکیل شده که ناپایداری هر کدام از این عناصر بر کل مجموعه و ساختار شهری تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت مسیله عدالت فضایی در توزیع خدمات شهری، هدف مقاله حاضر تحلیل نحوه توزیع خدمات شهری از منظر عدالت فضایی در شهر یاسوج و شناسایی نابرابری ها و عدم تعادل ها در سطح مناطق و نواحی مختلف شهر است. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش برای تعیین الگوی پراکنش خدمات شهری از شاخص میانگین نزدیک ترین همسایه و برای تکمیل فرایند تحلیل و مشخص شدن وضعیت شهر از نظر دسترسی به خدمات عمومی نیز از تحلیل شبکه در نرم افزار Arc GIS استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دهنده توزیع فضایی خوشه ای خدمات در شهر یاسوج است. بدین صورت که توزیع خدمات در محله های واقع در ناحیه یک از منطقه یک و محله های واقع در ناحیه یک از منطقه 2 مناسب است، در حالی که توزیع آن ها در محله های واقع در شرق و شمال شرقی و همچنین محله های جنوبی شهر وضعیت نامناسبی دارد. نتایج کلی پژوهش نشان می دهد توزیع خدمات در شهر یاسوج وضعیت نامناسبی دارد و محله های حاشیه شهر نسبت به محله های مرکزی برخورداری ضعیفی دارند. براین اساس، بازنگری در طرح های توسعه شهری، توجه به نیازها و ضرورت های موجود و دوری از مقتضیات مکانی، فضایی و اقتصادی در مکان یابی خدمات و توزیع مجدد خدمات و اولویت دهی به محله های کم برخوردارپیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خدمات شهری، شهر یاسوج، خودهمبستگی فضایی، تحلیل شبکه
  • علی اکبر عنابستانی*، فرخ لقا بهادری امجز، جمیله توکلی نیا صفحات 33-65

    رهیافت رشد هوشمند نقش بسیار مهمی در توسعه پایدار روستایی دارد؛ ازاین رو تدوین سناریوهایی که زمینه تحقق رشد هوشمند سکونتگاه های روستایی شهرستان جیرفت را فراهم می سازد، باید موردتوجه قرار گیرد. در پژوهش حاضر تلاش شده با مشارکت مدیران و مسیولان و خبرگان دانشگاهی، پیشران های کلیدی تاثیرگذار بر رشد هوشمند سکونتگاه های روستایی شهرستان جیرفت شناسایی و درنهایت سناریوهای موثر بر شکل گیری رشد هوشمند سکونتگاه های روستایی تدوین شود. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی (مصاحبه) بود. با بررسی منابع علمی 57 عامل تاثیرگذار بر رشد هوشمند سکونتگاه های روستایی شناسایی شد که در 4 بعد دسته بندی شدند و درمجموع 30 نفر، شامل مدیران سازمان های مرتبط و متخصصان دانشگاهی، مصاحبه انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها مبتنی بر تکنیک های آینده پژوهی بود؛ ازجمله تحلیل ساختار، تحلیل اثرات متقابل (نرم افزارهای میک مک و سناریوویزارد). نتایج نشان داد 35 سناریو با سازگاری ضعیف و تنها یک سناریو در حالت سازگاری قوی و پایدار (ناسازگاری صفر) قرار دارد. سناریوی اول که یک سناریو با جهت مثبت است، دارای مجموع امتیاز اثر متقابل 446 و ارزش سازگاری 5 است؛ درحالی که سناریوی دوم که سناریوی نامطلوب است، مجموع امتیاز اثر متقابل 93- و ارزش سازگاری 1- دارد. سناریوی سوم (پابرجا) نیز دارای ارزش سازگاری 3 بود و با امتیاز مجموع اثر متقابل 42 می تواند از سناریوهای محتمل برای آینده تحولات کالبدی- فضایی روستایی باشد.

    کلیدواژگان: آ ینده پژوهی، پیشران ها، رشد هوشمند، سکونتگاه های روستایی، سناریوویزارد، شهرستان جیرفت
  • عبرت محمدیان*، محمدحسین رامشت صفحات 66-92

    معناشناختی از مباحث جدید در زبان شناختی است که در عصر ما به عنوان یک روش کاربردی گسترش یافت. تفسیر نشانه های جغرافیایی که به وجودآورنده فضا شناخته می شوند، از جمله قلمرو معنا شناختی در ژیومورفولوژی شناختی است. اسپیرن (1998) در کتابش «زبان منظر»، ناخواسته معناشناختی را وارد مباحث جغرافیایی کرد. وی «معناداری زمین» را به صورت یک الگوی معرفتی وسیع تر از آنچه تاکنون در ژیومورفولوژی متداول بود، در اختیار ما گذاشته است. در این شیوه، چشم اندازهای جغرافیایی، متنی نانوشته از پدیده ها هستند که جمله ها و پاراگراف هایی در نظر گرفته می شوند و برای ساکنان خود الگوهای معنایی متعددی را تعریف می کنند. پژوهش حاضر با روش «تحلیل متن» انجام شد. هدف این پژوهش، مقایسه تفاوت دیدگاه تاویلی با دیدگاه رایج (پوزیتیویسمی) در ژیومورفولوژی است؛ از این رو برای تحقق این هدف با انتخاب و تحلیل آثار پنج تن از شخصیت های تاثیرگذار در فلسفه، علوم زمین و ژیومورفولوژی به کالبدشکافی فلسفه قلمرو نسبت معنا و ماده و تباین آن با علوم تجربی می پردازد. نتایج حاصل نشان می دهد:- جغرافیاشناختی با شیوه های متداول در شناخت شناسی فعلی، امکان پذیر نبوده و این شیوه ها خود سبب جدایی قلمروهای گوناگون این رشته در عصر ما شده است.- روش شناختی معناداری زمین، افق های جدیدی از فهم را برای پژوهشگران جغرافیا به ارمغان می آورد که با روش های متداول امکان پذیر نیست.- معناداری زمین به ما می آموزد دمکراتیک شدن معرفت و نفی استبداد علمی عصر کنونی، کلید فهم بسیاری از مشکلات امروزی است.

    کلیدواژگان: تحلیل متن، ژئومورفولوژی شناختی، معناداری، معناشناختی، نگاره سرزمینی
  • حسین حاتمی نژاد*، رعنا یزدی، حسین ایرجی صفحات 93-115

    متریک سیمای سرزمین معمولا گسترده ترین و متنوع ترین اندازه گیری از معیار مکانی است. بیشتر این معیارها به طور خاص برای مطالعات شهری با تمرکز بر الگوهای فضایی مانند تراکم، پراکندگی/فشردگی، مرکزیت، ترکیب کاربری زمین، اتصال، یا دسترسی توسعه داده شده اند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر داده های سنجش ازدور است. در این تحقیق ابتدا نقشه های کاربری زمین مربوط به سال 2014 و 2021 با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و استفاده از نرم افزار ENVI 5.3 به روش طبقه بندی نظارت شده در 4 کلاس فضای شهری انسان ساخت، مزارع، باغات، زمین های بایر تهیه شد که تغییرات اکولوژیکی فضای سبز منطقه مورد مطالعه را در یک دوره 7 ساله نشان می دهد. سپس تغییرات کاربری زمین های منطقه به کمک آرک جی.آی.اس آماده سازی شدند و درنهایت با استفاده از نرم افزار Fragastas مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش بیانگر این است که فضای سبز در شهر صومعه سرا در حال کاهش و تبدیل شدن به فضای انسان ساخت است که ساخت وساز های بی رویه تاثیرهای مهمی روی ساختار اکولوژیک منطقه داشته است که درنتیجه آن فضاهای سبز و بایر به کاربری مسکونی تبدیل شده اند که بیشترین میزان تبدیل کاربری فضای سبز به کاربری انسان ساخت و سپس کاربری بایر بوده است. نتایج به دست آمده از سنجه های سیمای سرزمین بیانگر این است که لکه های فضاهای سبز صومعه سرا از سال 2014 تا 2021 تعداد لکه های بیشتر شده که نشانگر خردشدگی و وجود اختلال در سیمای سرزمین است و مساحت لکه ها کم شده و تراکم حاشیه بیشتر شده است. لکه های بزرگ فضاهای سبز سال 2014 جای خود را به لکه های کوچک تر با ارزش اکولوژیکی پایین تر داده و ارتباط بین لکه های فضاهای سبز قطع شده است.

    کلیدواژگان: ساختار اکولوژیک، فضا، فضای سبز، سیمای سرزمین، صومعه سرا، گیلان
  • رضا حسن زاده، باقر عسگرنژاد نوری*، قاسم زارعی، الله یار بیگی فیروزی صفحات 116-138

    جهانی شدن بهداشت و درمان، منجر به به وجودآمدن شکل جدیدی از گردشگری شده است که به عنوان گردشگری سلامت شناخته می شود. با توجه به اهمیت ویژه گردشگری و به خصوص گردشگری سلامت و مزیت های اقتصادی ناشی از آن، عامل کیفیت می تواند مهم و اساسی باشد. ازجمله عواملی که می تواند کیفیت خدمات گردشگری سلامت را تحت تاثیر قرار دهد، ارزش های فرهنگی است؛ بنابراین، این مطالعه بر آن است که تاثیر ارزش های فرهنگی بر کیفیت ادراک شده خدمات گردشگری سلامت شهر سرعین را بررسی کند که با استفاده از مدل فرهنگ هافستد1 و مدل کیفیت خدمات پادما2 انجام می پذیرد. جامعه آماری این تحقیق شامل همه گردشگران داخلی است که در بازه زمانی خرداد و اوایل تیر 1397 وارد شهر سرعین شده اند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و از 400 پرسشنامه توزیع شده، 372 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها نیز از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه لذت جویی/خویشتن داری با کیفیت ادراک شده خدمات گردشگری سلامت معنادار و مثبت است. همچنین رابطه مثبت و معنی دار جهت گیری بلند مدت/کوتاه مدت، درجه پذیرش ابهام، فاصله قدرت، مردگرایی/زن گرایی و فردگرایی/جمع گرایی با کیفیت ادراک شده خدمات گردشگری سلامت تایید شد

    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، کیفیت خدمات، گردشگری سلامت، سرعین
  • محسن ابراهیمی خوسفی صفحات 139-165

    منطقه سیستان یکی از مناطق استراتژیک کشور است که حیات آن وابسته به برقراری پایدار جریان آب رودخانه هیرمند است. در این تحقیق، روند تغییرات مساحت تالاب های هامون و سایر پیکره های آبی واقع در منطقه سیستان و عوامل موثر بر آن با استفاده از تصاویر و محصولات ماهواره ای، داده های هواشناسی و آزمون من-کندال و شیب سن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از داده های هواشناسی دمای حداقل، دمای حداکثر، دمای میانگین، بارش و تبخیر ایستگاه زابل در بازه زمانی 2018-1985؛ محصولات ماهواره ای شامل پهنه های آبی مستخرج از تصاویر ماهواره ای لندست 2020-1985، شاخص تفاضلی پوشش گیاهی، شاخص شدت خشکسالی پالمر و همچنین تصاویر ماهواره ای سنتینل 2 و ثقل سنجی GRACE در بازه زمانی 2022-2000 استفاده شد. برای بررسی آخرین وضعیت و محاسبه پهنه های آبی منطقه سیستان، از شاخص اتوماتیک استخراج آب (AWEI) با استفاده از تصاویر سنتینل 2 در شهریور 1401 استفاده شد. نتایج حاصل نشان دهنده روند کاهشی معنی دار پارامترهای دمای حداقل، دمای حداکثر، دمای میانگین، بارش، مساحت پهنه های آبی و شاخص خشکسالی پالمر است. از طرفی تغییرات شاخص NDVI روندی افزایشی معنی دار را نشان داد که ناشی از توسعه کمی اراضی زیر کشت کشاورزی در دشت سیستان است. فعالیت های کشور افغانستان در بالادست حوضه آبریز هیرمند نیز بر منابع آب ورودی این رودخانه به ایران تاثیرگذار است. نتایج حاصل از شاخص AWEI نشان داد پس از بهره برداری کامل از بند انحرافی کمال خان، مسیر طبیعی جریان آب رودخانه هیرمند به سمت گودزره منحرف شده، به نحوی که مانع از ورود آب به خاک ایران و باعث آبگیری شوره زار گودزره شده است؛ به گونه ای که مساحت آب جریان یافته در گودزره بیش از 34 هزار هکتار و مساحت آب پشت سد کمال خان معادل 2899 هکتار است. درحالی که مساحت آب ذخیره شده در مجموعه چاه نیمه ها معادل 3747 هکتار است که موید تاثیر بهره برداری سد کمال خان بر جریان طبیعی رودخانه هیرمند است.

    کلیدواژگان: آب های مرزی، گوگل ارث انجین، چاه نیمه، گودزره، سنجش از دور
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، حسن احمدی، فضل الله اسمعیلی، بهروز نظافت تکله صفحات 166-192

    گردشگری خوراک گونه ای از گردشگری است که مواد غذایی را یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای سفر به شمار می آورد. استان گیلان در این زمینه قابلیت های منحصربه فرد و فراوانی دارد و می تواند با بسیاری از کشورهای مطرح در این صنعت رقابت کند؛ اما متاسفانه این مهم تا به امروز کمتر در استان گیلان مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر شناسایی اثر گردشگری خوراک بر خلق فرصت های کارآفرینی در شهرهای شرق استان گیلان است. شهرهای شرقی استان گیلان جغرافیای تغذیه مخصوص به خود را دارند. تنوع گسترده با منشا گیاهی و نقش رنگ های مختلف غذا در بازارهای محلی ازجمله برجسته ترین ویژگی های عناصر فضایی در سفره غذایی شرق گیلان است. روش تحقیق مبنی بر دو بخش کیفی و کمی است که در بخش کیفی از طریق مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه تحلیل یافته ها انجام شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار LISREL، SPSS صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که گردشگری خوراک بر خلق فرصت های کارآفرینی اثر مستقیمی دارد. در بین متغیرهای وابسته بیشترین تاثیرگذاری بر فرصت های کارآفرینی در حوزه اقامتی، پذیرایی است (P≤ 0/05). خلق فرصت کارآفرینی در حوزه سیاحتی، فرهنگی با ضریب بتا 72/0 در رتبه دوم و ایجاد مراکز تجاری، اداری با ضریب مستقیم 162/0 در مقام سوم قرار دارند؛ بنابراین نتیجه گیری براساس نتایج رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر تاثیرپذیری گردشگری خوراک بر خلق فرصت های کارآفرینی به ترتیب از چهار مولفه اقامتی، پذیرایی-سیاحتی، فرهنگی-تجاری، اداری و حمل ونقل عمومی بوده است. با توجه به بیشترین تاثیر گردشگری خوراک بر ایجاد کارآفرینی در حوزه اقامتی، پذیرایی، لزوم سرمایه گذاری بیشتر در این حوزه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گردشگری خوراک، فرصت کارآفرینی، توسعه گردشگری، شرق گیلان
  • زلیخا نادرخانی ایالوئی*، یوسف قنبری صفحات 193-217

    هدف پژوهش حاضر که با ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و علی انجام گرفته است، بررسی چالش های بهره برداران دهقانی و اثرات این چالش ها بر توسعه روستایی استان زنجان می باشد. برای گردآوری داده های مورد نیاز علاوه بر مطالعات اسنادی از شیوه میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش بالغ بر75831 بهره بردار دهقانی واقع در استان زنجان است، با استفاده از فرمول کوکران 340 خانوار به عنوان نمونه آماری برآورد شده اند. و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون های مربوطه و نرم افزارهای SPSS،AMOSE, EXCEL وGIS  استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد چالش های اقتصادی، مهم ترین مشکل بهره برداران در استان می باشند و میانگین چالش هایی که بهره برداران دهقانی با آن مواجه اند با مقدار 79/3، به صورت معناداری بیشتر از حد متوسط می باشد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد، در بین شهرستان های استان به لحاظ چالش های پیش روی بهره برداران تفاوت آماری معناداری وجود دارد و شهرستان های سلطانیه، ایجرود و ماهنشان با میانگین رتبه ای967/3، 864/3 و651/3، دارای بیشترین و خدابنده، ابهر و زنجان با میانگین رتبه ای 347/3، 429/3 و 481/3 دارای کمترین میزان چالش های بهره برداری دهقانی هستند. همچنین وضعیت کلی توسعه روستایی با میانگین 26/2، به صورت معناداری پایین تر از میانگین مبنا قرار دارد و در میان شاخص های آن، دو بعد کلیدی مدیریتی و اقتصادی توسعه روستایی در وضعیت نامناسب تری قرار دارند. نتایج مدل نهایی پژوهش در خصوص اثرات چالش های پیش روی بهره برداری دهقانی بر توسعه روستایی که برازش آن به تایید نهایی رسید نشان داد، چالش های اجتماعی و محیطی با ضرایب 67/0- و 26/0-، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین اثر منفی بر توسعه روستایی بوده اند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، بهره برداری دهقانی، معادلات ساختاری، استان زنجان
  • ابوذر پایدار*، منیره غفران، صدیقه برمیانی صفحات 218-248
    تحقیق حاضر با عنوان «ارزیابی دستاوردهای اجرای قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی» در سطح روستاهای شهرستان هامون انجام شد. جامعه آماری شامل 1013 نفر از روستاییان ساکن شهرستان هامون است که از تسهیلات اشتغال پرداختی از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کرده اند. روش نمونه گیری به صورت تمام شماری بوده و کل روستاییان دریافت کننده تسهیلات به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها؛ مشاهده، عکس برداری و تکمیل پرسشنامه استاندارد موردتایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان است. گردآوری داده ها توسط متخصصان دانشگاهی، تسهیلگران، مسیولان محلی در محل اجرای طرح ها و با پشتیبانی کارشناس سازمان مدیریت صورت گرفت. تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت از نوع کمی و برحسب هدف کاربردی و از منظر رویکرد توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری داده ها میدانی و کتابخانه ای است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد است که روایی و پایایی آن توسط 30 نفر از صاحبنظران سازمان مدیریت در استان های مختلف کشور تایید شده است. تحلیل داده ها در محیط SPSS نسخه 21 و با آزمون های توصیفی (فراوانی و درصد) و تحلیلی (آزمون T) انجام شد. نتایج نشان داد تنها 35 درصد از تسهیلات به سمت اشتغال هدایت شده و تقریبا 65 درصد تسهیلات دریافتی به فعالیت تبدیل نشده یا دارای نقص بوده و اجرای ناقص داشتند. هزینه نکردن پول، اهلیت نداشتن مجری و گرانی نهاده ها از دلایل اصلی انحراف طرح ها است. همچنین 881 نفر (تقریبا 80 درصد) در زمان دریافت وام به عنوان طرح ایجادی دریافت کرده اند؛ اما تقریبا 730 نفر (بیش از 70 درصد) تسهیلات اشتغال زایی را هزینه نکرده یا به عنوان سرمایه در گردش صرف کردند. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان داد مهم ترین علل عدم تحقق طرح های اشتغال عبارت اند از: عدم هزینه کرد کامل و مناسب وام (sig=0.000)، 2- عدم اهلیت مجری طرح و عدم پالایش و اهلیت سنجی مجریان و 3- عدم تناسب تسهیلات (0.000).درنهایت، مدیریت یکپارچه سازمانی برای اشتغال، اجرای دقیق شیوه نامه اجرا و نظارت جدی بر اجرای برنامه های اشتغال با استفاده از مدل جامع تسهیل گری به عنوان راهکارهای مقابله با انحرافات تسهیلات اشتغال زایی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: قانون حمایت از اشتغال پایدار، پایداری اقتصادی، اشتغال روستایی، صندوق توسعه ملی، شهرستان هامون
  • اعظم بردبار گلوی، سیروس قنبری* صفحات 249-271
    تسهیلگری اجتماع محور سازوکاری برای توسعه ازطریق همیاری موثر اجتماع محلی است که زمینه های رشد و توانایی افراد جامعه را فراهم می آورد و با کاربرد بیشتر در جوامع درحال توسعه، یکی از سازوکارهای موجود در کمک به توسعه آن ها است. با این نگرش، هدف مقاله حاضر بررسی نقش فرایندهای اجتماع محور بر توسعه کالبدی روستاهای ادغام شده در پیراشهر زابل است. این تحقیق با توجه به هدف آن از نوع تحقیقات کاربردی توسعه ای بوده و با توجه به روش انجام کار، از ماهیتی توصیفی-تحلیلی برخوردار است. روش گردآوری اطلاعات مورد نیاز از نوع اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای ساکن در پنج محله حاشیه شهر (9244 خانوار) است. سپس با توجه به تعداد خانوارهای موجود در محلات فوق، 369 خانوار، به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در سطح اطمینان 95 درصد به دست آمد. درجهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که بالاترین میانگین در مولفه کالبدی مربوط به محله رسالت با میانگین 25/3 و کمترین میانگین را محله حسین آباد با میانگین 87/2 دارا است و بین پنج محله از بعد کالبدی تفاوت چندانی وجود ندارد که علت اصلی آن اقدامات مشابهی است که در پنج محله پیراشهری با رایزنی دفاتر تسهیلگری با نهادهای مربوط و نیز همکاری گروه های اقدام محلی انجام شده است. از آن جمله می توان به رایزنی دفاتر به همراه اعضای گروه های اقدام محلی درجهت آسفالت معابر، دیوارنویسی معابر بی نام، حل بخشی از مشکلات روشنایی معابر با رایزنی با اداره برق شهرستان زابل، جانمایی مخازن زابل در محلات پیراشهری با مشارکت مردم محلی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تسهیلگری، اجتماع محور، توسعه کالبدی، محلات پیراشهر زابل
|
  • Ahmad Pourahmad *, Saeed Zanganeh Sgahraki, Ali Saberi Pages 1-32

    Given that the urban spatial structure has a coherent system and is made up of a variety of components and elements, it appears necessary to emphasize its aspects in terms of different service indicators.The instability of any one of these components can have an impact on the entire complex and urban structure.Given the significance of the issue of spatial justice inthe distribution of urban services,the present study aims to investigate how urban services are distributed inYasoujcity and to pinpoint imbalances and inequalities at the of the city.This article used a descriptive-analytical research method.The mean nearest neighbor index was employed to identify the distribution pattern of urban services,and network analysis in Arc GIS software was used to evaluate the status of the city in terms of access to public services.The results of the study indicate the location of service clusters in Yasouj city.In this manner, the service distribution is beneficial in the areas of the city that are in District1 of Region1 and District1 of Region2, but it is unfavorable in the areas of the city that are in the east and northeast as well as the southern neighborhoods.The research's overall findings indicate that Yasouj city's service distribution is in poor shape and that the outskirt areas are less prosperous than the city center neighborhoods.Therefore, it is advised reviewing the urban development plans, paying attention to the present needs and necessities, avoiding the place, spatial, and economic requirements in the location of services, and redistributing services and giving the disadvantaged neighborhoods priority

    Keywords: Spatial Justice, urban services, Yasouj city, spatial autocorrelation, Network Analysis
  • Aliakbar Anabestani *, Farpkh Legha Bahadori Amjaz, Jamileh Tavakolinia Pages 33-65

    In the current research, with the participation of managers, officials and academic experts, key drivers affecting the smart growth of rural settlements in Jiroft County have been identified and finally, scenarios effective on the formation of smart growth of rural settlements have been formulated. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The method of collecting data and information was in the form of library and documents and survey (interview). By examining scientific sources, 57 factors influencing the smart growth of rural settlements were identified, which were categorized into 4 dimensions; And a total of 30 people, including managers of related organizations and academic experts, were interviewed. Data analysis was based on prospective research techniques; including structure analysis, interaction analysis (Micmac and Scenario Wizard software). The results showed that there are 35 scenarios with weak compatibility and only one scenario is in a state of strong and stable compatibility (zero incompatibility). The first scenario, which is a scenario with a positive direction, has a total interaction score of 446 and a compatibility value of 5; While the second scenario, which is the unfavorable scenario, has a total interaction effect score of -93 and a compatibility value of -1. The third scenario (standing) also had a compatibility value of 3, and with a total score of 42 interactions, it can be one of the possible scenarios for the future of rural physical-spatial developments.

    Keywords: Future Studies, Smart growth, Rural settlements, Scenario Wizard, Jiroft County
  • Ebrat Mohammadian *, MohammadHossein Ramesht Pages 66-92

    Semantics is one of the new topics in linguistics that have been developed as an applied methodology today.The analysis and interpretation of the Geographical landmarks (that known as space generator)is related to the domain of semantics in Cognitive Geomorphology.When Spirn (1998)wrote "the language of landscape"book,semantics concepts unexpectedly entered in Geographic discussions.In this book, landscapes, Geographical text and its structure are considered as language.She has given us the concept of "Earth meaningfully" as a broader cognitive pattern of what has already been common in Geomorphology. In this method, Geographic landscapes are presented as a text consisting of phenomena, sentences, and paragraphs that define many semantic patterns for their residents.This study was carried out according to the"context analysis" method.The purpose of this study is to compare the differences between the paraphrastic view and thepositivism in Geomorphology.This research by analysis of the works of five influential personalities in philosophy,Experimental Science and Geomorphology the meaning – substance ratio and its contrast were studied with experimental sciences, andthe"Earth meaningfully"was investigated in this analysis.The results of this study showed:- Cognitive Geographical methods are not possible with the conventional approaches in the present semantics, and this method has led to the separation of various domains of this field in our era.- Methodological study of the"Earth meaningfully"brings new horizons of understanding for Geography researchers that are not possible with conventional methods.-The Earth meaningfully teaches us that the democratization of recognition and lack of scientific despotism is the key to solving many of the current problems.

    Keywords: Cognitive Geomorphology, land-context, Land meaningfulness, Text analysis, semantics
  • Hossein Hataminejad *, Rana Yazdi, Hossein Iraji Pages 93-115

    Earth metrics are usually the broadest and most diverse measurements of space metrics. Many of these metrics have been developed specifically for urban studies, focusing on spatial patterns such as density, sprawl/compression, centrality, land use mix, connectivity, or accessibility. The current research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical method and based on remote sensing data. In this research, firstly, the land use map of 2013 and 2015 was prepared using Landsat satellite images and using ENVI 5.3 software with a supervised classification method in 4 classes of urban space, fields, gardens and man-made wastelands. . which shows the ecological changes of the green space of the study area in a period of 7 years. Then the land use changes of the region were prepared with the help of ArcGIS and finally analyzed using Fragastas software. The findings of the research show that the green space of the city of Soumesara is decreasing and turning into a man-made space, that indiscriminate constructions have had important effects on the ecological structure of the region, as a result of which the green and barren spaces are not used for residential purposes. and the highest rate of conversion of green space use to artificial uses and after that was waste use.

    Keywords: Ecological structure, Green space, land landscape, Someh Sara, Gilan
  • Reza Hassanzadeh, Bagher Asgarnezhad Nouri *, Ghasem Zarei, Allahyar Beigi Firoozi Pages 116-138

    The globalization of healthcare has led to the emergence of a new form of tourism known as health tourism. Given the special importance of tourism and especially health tourism and the resulting economic benefits, the quality factor can be important and fundamental. Among the factors that can affect the quality of health tourism services are cultural values. Therefore, this study aims to investigate the effect of cultural values ​​on the perceived quality of health tourism services in Sarein city, which is done using Hofstede culture model and Padma service quality model. The statistical population of this study includes all domestic tourists who entered the city of Sarein in the period of June and early July of 2018. A researcher-made questionnaire was used to collect data and out of 400 distributed questionnaires, 372 people answered the questionnaires. Structural equations and LISREL software were used for data analysis. The results show that the relationship between pleasure-seeking/self-control and perceived quality of health tourism services is significant and positive. Also, a positive and significant relationship between long-term/ short-term orientation, degree of ambiguity acceptance, power distance, masculinity/ feminism and individualism/collectivism with the perceived quality of health tourism services was confirmed.

    Keywords: Cultural values, Quality of services, health tourism, Sarein
  • Mohsen Ebrahimi-Khusfi Pages 139-165

    Sistan region is one of the important regions whose life depends on the flow of Hirmand river. In this research, the trend of changes in the area of Hamoon wetlands and the factors affecting it, were investigated using satellite and meteorological data. For this purpose, the minimum, maximum, average temperature, precipitation and evaporation of Zabol station were used in the period of 1985-2018. Furthermore, satellite products include water bodies extracted from Landsat satellite images (JRC products 1985-2020), NDVI, PDSI, Sentinel 2 and GRACE satellite data used in the period of 2000-2022. The man-Kendall and Sen’s slope tests were used for evaluating time series trends of data. AWEI index was used to calculate the water areas of Sistan region. The results show a significant decrease the minimum, maximum, average temperature, precipitation, area of permanent water bodies, GRACE and PDSI. On the other hand, the changes in NDVI showed a significant increasing trend, which is caused by the quantitative development of agricultural lands in the Sistan plain. Also, the anthropogenic activities of Afghanistan have an impact on this river entering Iran. The results of the AWEI index showed that after the full exploitation of the Kamal Khan diversion dam, the natural flow of the Hirmand River has been diverted towards Gowdzereh in such a way that the area of water flowing in Gowdzereh is more than 34000 hectares and the area of water behind the Kamal-Khan dam is equal to 2899 hectares, which confirms the diversion effect of Kamal Khan Dam.

    Keywords: Transboundary Water, Man-Kendall, Google Earth Engine, Chah-Nimeh, Gowdzereh, Remote Sensing
  • Esmaeil NASIRI HENDEH KHALEH *, Hasan Ahmadi, Fazlollah Esmaili, Behrouz Nezafat Takle Pages 166-192

    in Sarein city, which is done using Hofstede culture model and Padma service quality model. The statistical population of this study includes all domestic tourists who entered the city of Sarein in the period of June and early July of 2018. A researcher-made questionnaire was used to collect data and out of 400 distributed questionnaires, 372 people answered the questionnaires. Structural equations and LISREL software were used for data analysis. The results show that the relationship between pleasure-seeking/self-control and perceived quality of health tourism services The globalization of healthcare has led to the emergence of a new form of tourism known as health tourism. Given the special importance of tourism and especially health tourism and the resulting economic benefits, the quality factor can be important and fundamental. Among the factors that can affect the quality of health tourism services are cultural values. Therefore, this study aims to investigate the effect of cultural values ​​on the perceived quality of health tourism services is significant and positive. Also, a positive and significant relationship between long-term/ short-term orientation, degree of ambiguity acceptance, power distance, masculinity/ feminism and individualism/collectivism with the perceived quality of health tourism services was confirmed.

    Keywords: Food Tourism, Entrepreneurship Opportunity, Tourism Development, East Guilan
  • Zoleiha Naderkhani *, Yousef Ghanbari Pages 193-217

    The aim of the research, which was carried out with a combination of descriptive-analytical methods, is to investigate the challenges of peasant operators and the effects of these challenges on the rural development of Zanjan province. In addition to library studies, a survey method has been used to collect the required data. The statistical population of the research is 75831 farmers located in Zanjan province, using Cochran's formula, 340 people have been estimated as a statistical sample. And to analyze the collected data, relevant tests and SPSS, AMOSE and GIS software have been used. The results of the research showed that economic challenges are the most important problems of farmers in the province, and the average number of challenges faced by farmers is 3.79, which is significantly higher than the average. The results of the analysis of variance test showed that there is a statistically significant difference among the cities of the province in terms of the challenges faced by the operators, and the cities of Soltanieh, Ijroud and Mahenshan with an average rank of 3.967, 3.864 and 3.651 have the highest and Khodabande, Abhar and Zanjan with an average rating of 3.347, 3.429 and 3.481 have the lowest number of challenges in peasant operators. Also, the overall situation of rural development with an average of 2.26 is significantly lower than the base average, and among its indicators, two key indicators of rural development, management and economy, are in a worse condition. The results of the final model of the research regarding the effects of the challenges faced by peasant operators on rural development, whose fit was finally confirmed, showed that social and environmental challenges with coefficients of -0.67 and -0.26, respectively, have the highest and lowest have had a negative effect on rural development.

    Keywords: rural development, Peasant Exploitation, Structural equations, Zanjan Province
  • Aboozar Paidar *, Monireh Ghofran, Sediegh Barmiany Pages 218-248
    The research has been done with this title “assessment of the achievements of the performance of support the development and establishment stable employment in rural and tribal areas rule using the national development chest resources in villages of Hamoon township”. The research method is quantitative and qualitative. Statistical society includes 1013 persons of rural who are residents of Hamoon township that have used employment facilities paid from the national development chest resources. Sampling was in full and statistical society has been totally considered as target society.Data collection tools are observation, photography and complete the standard questionnaire accepted by Management and Planning Organization. Data collection was done by university experts, facilitators, local authorities’ cooperation in location of the projects with the expert of management organization’s support. Methods of analysis, is within 5 capital model using analytical descriptive tests in SPSS environment results showed that only 35 percent of facilities has been guided toward employment and about 65 percent of received facilities has not been changed into activities, or they have had some defects or they have had defective performance. Not spending the money, not being resident executor and expensive feed are major reasons that employment plans would not be done. Results showed that in spite of the almost 881 people in receiving loan time got it for establishment plans, but more than 70 percent (almost 730 people) spent employment facilities as working capital.
    Keywords: Sustainable employment protection law, economic stability, Rural employment, National Development Fund, Hamoon country
  • Azam Bordbar Galavi, Sirus Ghanbari * Pages 249-271
    Community-centered facilitation is one of the existing mechanisms to development in developing societies. the aim of this article is to investigate the role of community-oriented processes on the physical development of integrated villages in Zabol urban peripheral. The type of research is developmental applied research and according to the method, it has a descriptive-analytical nature. The method of collecting the required information is documentary and survey type. The statistical population of this research is households living in five neighborhoods on the outskirts of the city (244.9 households). According to the number of households in the above neighborhoods, the number of (369) households was obtained as a sample size using Cochran's formula at a confidence level of 95%, and to estimate the sample size in each neighborhood, the proportional distribution rule was used in each neighborhood. In general, 26 questionnaires in Islam Abad, 38 questionnaires in Hossein Abad, 76 questionnaires in Resalat, 99 questionnaires in Masoum Abad and 130 questionnaires in North Hirmand neighborhood were selected as samples. One-sample T-test and ANOVA were used to analyze the data. The results show that the highest and lowest average in the physical component is related to Resalat neighborhood (3.25) and the Hossein Abad neighborhood (2.87) respectively and there is no statistically significant difference between the five neighborhoods in terms of physical dimensions.
    Keywords: Facilitation, Community-oriented, Physical development, neighborhoods of urban peripheral of Zabol