فهرست مطالب

سیاست پژوهی اسلامی ایرانی - پیاپی 4 (زمستان 1401)

نشریه سیاست پژوهی اسلامی ایرانی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا خشک جان* صفحات 1-32
    هدف مقال حاضر ارایه مدلی مفهومی از فرایند برساخت هویت سیاسی از مجرای زبان و صدا، بر مبنای رویکرد پژوهشی برساخت گرایی اجتماعی است.به باور برساخت گرایان اجتماعی، هیچ واقعیتی، امکان و توان حضور مستقل از بازنمایی های زبانی را ندارد. از این رو زبان، نه تنها ابزار ما برای درک واقعیت و فهم معنا، که مجرایی برای برساخت، معنادهی و هویت بخشی به آن است. در این رویکرد، هویت، خصوصا هویت سیاسی به عنوان واقعیتی نهادی، مفهومی کاملا برساخته و دلالتی معنایی زبانی تلقی می شود که جز در بستر بازنمایی های زبانی، امکان وجود ندارد.از دید نویسنده این متن، با درک فرایندهای بازنمایی و چگونگی برساخت کلیشه ها و صداهای غالب و مغلوب در هر نظم گفتمانی سیاسی، می توان نحوه برساخت هویت سیاسی از مجرای زبان را درک کرد، چرا که هویت سیاسی فردی و اجتماعی، خود را در صداهای سیاسی اجتماعی برساخت شده و کلیشه های سیاسی (که برساخته هایی گفتمانی ایدیولوژیک هستند)، بازنمایی می کند.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی اجتماعی، زبان، صدا، هویت سیاسی، بازنمایی، کلیشه، معنا
  • علی مرشدی زاد*، احسان تاجیک صفحات 33-71

    آموزه ‏های سیاسی مذهبی شریعتی در حسینیه ارشاد طی سال های 1347 تا 1351 خورشیدی، مخاطبین بسیاری را به خود جذب کرد ، که تاثیر گذاری بسزایی در جامعه به دنبال داشت. به نظر می ‏رسد آموزه ‏های شریعتی بر پایه تفسیری ایدیولوژیک و سیاسی از اسلام با تاثیر پذیری مستقیم (و غیر قابل کتمان) از مارکسیسم، سوسیالیسم و اگزیستانسیالیسم بود که پایه های فکری خود را استوار کرد. بدین سبب این مقاله در صدد است به بررسی نظریات سیاسی علی شریعتی بپردازد و این که تفکرات سیاسی شریعتی در چه سطحی از مولفه های اندیشه سیاسی، فلسفه سیاسی، و نظریه سیاسی پیوند دارد. از این رو در با رویکرد تحقیق تحلیل اسنادی بر اساس روش هرمنوتیک قصدگرای کوینتین اسکینر به عنوان مبنای پژوهش تحقیق حاضر «زمینه ها» و «انگیزه ها» و «قصد مولف» در زندگی فکری و آثار علی شریعتی مورد بررسی و شناخت قرار می گیرد .

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، فلسفه سیاسی، نظریه سیاسی، ایدئولوژی اندیشی، علی شریعتی
  • آرش منشی زادگان*، سید حسین اطهری صفحات 72-96
    برخورد ایران با تمدن غرب، بعد از برخورد ایران با اسلام، مهمترین پدیده فرهنگی تاریخ ایران است. در یک سو، غرب بود که می تاخت و در دیگر سو، یک امپراتوری کهنه ایلیاتی با شاهانی که صلاح را در نگه داشتن تعادل قدیم می-دانستند و از این رو نیاز است به تحلیل مواجهه ایرانیان عصر قاجار با مدرنیته و عوارض آن پرداخته شود. این پژوهش با بهره از ابزار کتابخانه ای و اسنادی و به روش پدیدارشناسی سامان یافته است و در پی بررسی این پرسش است که هجوم تدریجی مدرنیته چه تاثیری بر انگاره ایرانیان نسبت به مواجهه با این پدیده نوین داشته است؟ و بر این فرض استوار است که عوارض ورود مدرنیته منجر به امتناع کارکردی-هویتی خود ایرانی و نازایی نمادین ایرانیان در اتخاذ واکنشی درخور گشته است. بنابر یافته های پژوهش، سوژه ایرانی متاثر از ورود «دیگری» غربی و مدرنیته، نازایی را متحمل گردید و به همانندسازی غیرنمادین با آن دست زد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، عصر قاجار، نازایی نمادین، روان رنجوری، پدیدارشناسی
  • فاطمه رستمی*، زینب میرزاجانی صفحات 97-130
    سلاجقه روم یا سلاجقه آناتولی به مجموعه سلاطین معروف سلجوقی گفته می شود که زمان سلیمان بن قتلمش از سوی ملکشاه بر سرزمین های آنسوی روم و آناتولی دست یافتند و پس از سقوط سلجوقیان ایران تا مدت ها در شمال غرب قلمرو ایران حکمرانی کردند. تلاقی این سلسله با مغولان در سال 629 و تحت تابعیت ایلخانان قرار گرفتن از جمله مباحث اصلی مقاله پیش روست. دستاورد این پژوهش نشان می دهد از منظر نظریه سیاسی توماس هابز ایلخانان با تکیه بر حکومت استبدادی توانستند بر سلجوقیان روم غلبه کنند. علاوه بر آن تقابل و تعامل میان ایلخانان و سلجوقیان با رویکرد نقدگرایانه هابز قابل ارزیابی است. پژوهش حاضر در صدد است تا با روش تحلیلی و تبیینی به واکاوی نظریه دولت و قدرت هابز به بررسی کنش و تعامل دو سویه ایلخانان و سلجوقیان آناتولی بپردازد.دستاورد این پژوهش نشان می دهد از منظر نظریه سیاسی توماس هابز ایلخانان با تکیه بر حکومت استبدادی توانستند بر سلجوقیان روم غلبه کنند. علاوه بر آن تقابل و تعامل میان ایلخانان و سلجوقیان با رویکرد نقدگرایانه هابز قابل ارزیابی است. پژوهش حاضر در صدد است تا با روش تحلیلی و تبیینی به واکاوی نظریه دولت و قدرت هابز به بررسی کنش و تعامل دو سویه ایلخانان و سلجوقیان آناتولی بپردازد.
    کلیدواژگان: ایلخانان، سلجوقیان آناتولی، هابز، قدرت، سیاسی
  • علی اکبر افراسیاب پور*، فلور ولی پور چهارده چریک صفحات 131-152
    با هجوم وحشیانه و بی امان مغولان، مردم ایران به سراغ رهبران معنوی و عارفی چون شیخ خلیفه مازندرانی و سید قوام الدین مرعشی رفتند و با سرکوب آنها به گرد سید فضل الله استرآبادی (796-740 ق) جمع آمدند که عارف و شاعر و انقلابی شیعی در عصر خود بود و او نیز نهضتی را بر پا کرد که قرن ها ادامه یافت و «حروفیه» خوانده شد. اندیشه های سیاسی او در قالب اشعار، حروف و اعدادی رمزی بیان می گردید که برای مهاجمان قابل درک نبود و در عین حال چتری فکری ایجاد می کرد که مشتاقان را به خود جذب می نمود.در مبانی تفکر سیاسی وی بر اساس انسان مداری به نمایندگی از اقشار پیشه ور و هنرمند و اندیشه ورز آن عصر است که در میدان سیاسی به مقابله با ویرانگری های تیمور به میدان می آید و حاکمیت را دچار بحران جدی می سازد. مکتب فکری جدیدی را ارایه می دهد که پس از خودش هم در عرصه سیاسی تا آناتولی و بالکان و شام حادثه آفرینی می کند و قرن ها در قالب یک مکتب سیاسی طرفدارانی پیدا می کند.
    کلیدواژگان: حروفیه، عرفان شیعه، نهضت های مردمی، انسان گرایی، فضل الله استرآبادی
  • اشرف کارگر قمی ها، محمدرحیم عیوضی*، مجید توسلی رکن آبادی، علی اشرف نظری صفحات 153-179
    شکاف حاکمیتی، از مهم ترین آسیب های سیاسی است که می تواند در یک نظام سیاسی به وجود بیاید. این شکاف ها بر اثر عدم وجود یک توافق کلان بر سر منابع قدرت و چگونگی توزیع آن به وجود می آید و برآمده از ناتوانی نخبگان سیاسی در ارایه درکی درست از این مسایل است. از این رو هنگامی که نظامی با این آسیب مواجه است در عرصه های مختلف، چه داخلی و چه خارجی، دچار اشکالات عمده می شود. در جمهوری اسلامی، با وجود ابرگفتمان انقلاب اسلامی در سال هایی نسبتا طولانی، میان نخبگان سیاسی اجماعی در زمینه های مختلف وجود نداشته یا بسیار کم رنگ بوده است و همین موجب ایجاد خرده گفتمان های گوناگونی شده است. این خرده گفتمان ها در تضاد با یک دیگر راه را بر سیاست گذاری درست بسته و موجبات تشتت در سیاست های داخلی و خارجی را ایجاد کرده است. مقاله حاضر با روش گفتمان، ضمن اشاره به این خرده گفتمان ها به دنبال درک نتایج این شکاف حاکمیتی در سیاست های ایران در منطقه و جهان اسلام است با این فرضیه که: «شکاف حاکمیتی در جمهوری اسلامی ایران، موجب کاهش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه و این موضوع موجب تضعیف جایگاه کشورهای اسلامی همسو و تقویت رقبا می شود.»
    کلیدواژگان: شکاف حاکمیتی، جمهوری اسلامی ایران، سیاست منطقه ای، جهان اسلام
  • شکیبا سادات هاشمیان، سعید گازرانی*، علی اصغر داودی صفحات 180-216

    مشکل تبعیض جنسیتی علیه زنان در سراسر جهان، یافتن راه حلی برای آن را ضروری ساخته؛ بنابراین مفهوم توانمندسازی زنان وارد گفتمان توسعه شده است. شرایط نامناسب زنان در کشورهای مسلمان در مقایسه با سایر کشورهای درحال توسعه و جوامع توسعه یافته، سوالات بسیاری را برانگیخته است، که برخی آن را به مسلمان بودن این جوامع نسبت داده اند. فقدان پژوهشی که مستقیما به رابطه اسلام با توانمندسازی زنان بپردازد و اهمیت بحث در گفتمان مسلط توسعه در دنیای امروز، ضرورت پژوهش در این موضوع را ایجاب می کند؛ لذا این پرسش مطرح می شود که اسلام از چه ظرفیت هایی برای توانمندسازی زنان برخوردار است؟ (مسیله) فرضیه پژوهش این است که احترام به زنان، پذیرش حق آموزش و حقوق اقتصادی آنان از مهم ترین ظرفیت های اسلام برای توانمندسازی زنان است (فرضیه). متناسب با روش پژوهش کیفی، برای جمع آوری داده ها از آثار علمی نظری موجود مانند مقالات و کتب معتبر و برای تجزیه وتحلیل داده ها، در بیان مسیله و معرفی نظریه توانمندسازی از روش توصیفی و در ارزیابی همسازی اسلام با این نظریه، از روش تحلیلی - مقایسه ای استفاده شده است (روش). یافته های پژوهش موید فرضیه است و نشان می دهد که مبانی اسلامی برگرفته از قرآن از ظرفیت لازم برای توانمندسازی زنان مسلمان و رفع تبعیض، بی عدالتی و نابرابری علیه آنان برخوردار است (یافته ها).

    کلیدواژگان: اسلام، زنان، توانمندسازی، حرمت نفس، آموزش، استقلال اقتصادی
  • عاطفه موسوی امیر آباد*، بهمن رحیمی، محمد ترابی صفحات 217-258
    چکیدهاستان خوزستان از سال 1384 با یک جریان تازه برخاسته فرهنگی، امنیتی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی مواجه گردید. در این مقاله تلاش شد، مهم ترین عوامل بحران خوزستان مورد بررسی قرار گیرد.محققین با رویکرد آمیخته، ضمن بهره گیری از اسنادو نظر 5 تن از خبرگان عوامل بحران را احصاء و بعد از تدوین و توزیع پرسش نامه نقاط قوت، ضعف ، فرصت و تهدید را احصاء و براساس آن راهبردهای مقابله ای ارایه نمودند. ترویج و صیانت از گفتمان فرهنگی، کارآمدسازی نظام اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی و مقابله با گروه های تروریست به عنوان راهبرد، هم گرایی قومی و مذهبی و مدیریت آب به عنوان راهکار، هم افزایی دستگاه های مسیول، انسجام و همبستگی اقوام، اختصاص درصدی از فروش نفت، رصد جریان ضد امنیتی به عنوان شاخص های ارزیابی و میزان وابستگی به مذهب شیعه، میزان بکار گیری نیروهای استان، کاهش اقدامات تروریستی به عنوان شاخص های عملکردی احصاء گردید.جنس بحران خوزستان ، از جنس ترکیبی است. موضوعی که بازیگران موثر و ذی مدخل با طراحی ترکیبی فارغ از اقدامات سخت، تمرکز خود را بر اقدامات نرم گذاشته اند، مساله ای که نیازمند برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای محدودیت و در نهایت توقف آن است. حل نمودن بسیاری از عوامل موصوف یا کم کردن آثار و تبعات آن در کنار مرتفع نمودن مشکلات اقتصادی، باعث کاهش اقدامات سخت و در نهایت کاهش پدیده تغییرات مذهبی می گردد.
    کلیدواژگان: بحران، امنیت، خوزستان، راهبرد
  • گارینه کشیشیان سیرکی*، مهین نیرومند آلانکش صفحات 218-242

    سال های دهه 1340 و 1350 اوج سیاست های اصلاحات اقتصادی، توسعه و صنعتی شدن بود و برآوردهای رسمی نشان می داد که حکومت ایران به ثبات لازم برای تداوم اقتدار داخلی و منطقه ای رسیده است. اما درست در همین دوره مجموعه ای از اعتراضات و شورش ها آغاز شد که سرانجام به انقلاب 57 منجر گشت. پرسشی که در این مقاله مطرح شده تا به آن پاسخ دهیم آنست که اصلاحات ارضی چگونه به اعتراضات سیاسی شهری تاثیر گذاشته است؟ فرضیه ای که ارایه می شود آنست که اصلاحات ارضی موجب تحرک اجتماعی و جابجایی جمعیتی شده و موجب پیدایش حاشیه نشینی در حومه شهرهای بزرگ گردید. از سویی، نوسازی با وجود توسعه یافتن مرکز شهرهای بزرگ، چیزی جز فقر و نابرابری و بی عدالتی برای بخش مهمی از مردم شهرها نبوده که خود منجر به شکل گیری زمینه هایی برای قیام ها و شورش ها گردید. در این مقاله با استفاده از نظریه های والت ویتمن روستو، آندره گوندر فرانک و امانویل والرشتاین، به بررسی موضوع در سه سطح تحلیل خرد، میانه و کلان پرداخته و نتایج بحث مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق کیفی و با روش جامعه شناسی تاریخی خواهد بود و متون و اسناد مربوط به اصلاحات ارضی ایران و اعتراضات دو دهه پیش از انقلاب را تحلیل می کند. یافته اصلی این تحقیق نشان می دهد که جدا از اراده حکومت ها، همواره یک سری تحولات ساختاری موجبات تغییر شرایط می شود که نقش ساختارها را فراتر از کارگزاران تحمیل می کند.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، کلان شهرها، مهاجرت، حاشیه نشینی، شورش، انقلاب
  • جواد بوستان افروز، حامد محقق نیا*، روح الله شهابی، فریدون اکبرزاده صفحات 243-265
    از جنبش هایی که امروزه در تلاش است که در تحولات منطقه خاورمیانه تاثیرات موثری داشته باشد جبهه ی مقاومت اسلامی است. این جنبش در چند دهه ی اخیر در متن تحولات منطقه خاورمیانه و نظام بین الملل اثرگذار بوده و توانسته با الهام گیری از گفتمان انقلاب اسلامی بطور گسترده مطرح گردد. بر این اساس گفتمان جبهه ی مقاومت با قدرتی فزاینده توانسته تقابل جدی تری با نظام سلطه ایجاد نماید. بطوری که می توان گفت مقابله با نظام سلطه در کشورهایی مانند عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن منجر به تغییر چالش ها و شکست هژمونی استکبار در منطقه گردیده است. با توجه به روند تحولات جهانی و منطقه ای، در این مقاله سعی شده است در پاسخ به پرسش چگونگی تبیین گفتمان مقاومت و پیامدهای آن در خاورمیانه از نظریه لاکلا و موفق با روش تحلیلی - توصیفی و شیوه تحلیل گفتمان استفاده نماید. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که می توان نشانه هایی را که در گفتمان مقاومت طبقه بندی شده اند را به دو دسته طبقه بندی نمود . بخش اول عوامل سلبی (نفی) و بخش دوم عوامل ایجابی (اثباتی) هستند. در مرکز بعد سلبی گفتمان مقاومت سلطه ستیزی قراردارد یعنی مهمترین نشانه ی سلبی نفی سلطه وسلطه ستیزی است . اما مهمترین وجوه اثباتی گفتمان مقاومت، مفاهیم عدالت خواهی، حق طلبی، صلح طلبی، عزت طلبی، اقتدار، معنویت گرایی و مصلحت گرایی می باشد .
    کلیدواژگان: گفتمان، جبهه ی مقاومت، انقلاب اسلامی، خاورمیانه
|
  • Zahra Khoshk Jan * Pages 1-32
    This paper is about to provide a conceptual model from the process of political identity construction according to the social constructionist views : of Kenneth Gergen and Stuart Hall. . . .In the social constructionist view of point, there is no reality in a discourse that can represent itself without language . . Language is not only a mere way of comprehending the meaning of reality but also a main way of constructing the whole reality .In the constructionist approach, identity, especially the political one, is considered an institutional reality and a linguistic implication with complete dependence on linguistic representation . .The author mentioned that for comprehending the process of political identity construction, it is necessary to comprehend the process of representations of stereotypes and warrant voices in each political discourse, due to the representation of political identity in the constructed political voices and stereotypes . .
    Keywords: Social constructionism, language, political identity, representation, stereotype, voice, Meaning
  • Ali Morshedizad *, Ehsan Tajik Pages 33-71

    The religious and political teachings of Shariati in Hosseiniyeh Irshad during the years 1347 to 1351 attracted many audiences , which had a significant impact on the society . It seems that Shariati's teachings were based on an ideological and political interpretation of Islam with direct ( and undisguised ) influences from Marxism, Socialism and Existentialism , which established its intellectual foundations . For this reason, this article aims to examine Ali Shariati' s political ideas and at what level Shariati's political thoughts are connected to the components of political thought , political philosophy , and political theory . Therefore, with the research approach of documentary analysis based on Quentin Skinner's intentionalist hermeneutic method , as the basis of the present research , " contexts " and " motives " and " author's intention " in the intellectual life and works of Ali Shariati are investigated and recognized . .

    Keywords: Political Thought, political philosophy, Political Theory, ideology of thought, Ali Shariati
  • Arash Monshizadegan *, Seyyeh Hosseyn Athari Pages 72-96
    Iran''s encounter with Western civilization is the most important cultural phenomenon in Iran''s history after Iran''s encounter with Islam. On the one hand, it was the West that was attacking and on the other hand, an old Illyrian empire with kings who believed it was good to maintain the old balance, and for this reason, there is a need to analyze the face of Iranians in the Qajar era with modernity and Its complications should be paid. This research has been organized using the library and documentary tools and phenomenological method, and it seeks to investigate the question of what effect has the gradual invasion of modernity had on Iranians'' perception of facing this new phenomenon? And it is based on the assumption that the complications of the entry of modernity have led to the functional-identity refusal of Iranians and the symbolic sterility of Iranians in adopting a suitable reaction. According to the findings of the research, the Iranian subject, affected by the entry of the western "other" and modernity, suffered infertility and started non-symbolic identification with it.
    Keywords: modernity, Qajar Era, symbolic infertility, Neuroticism, phenomenology
  • Fatemeh Rostami *, Zienab Mirzajani Pages 97-130
    Roman Seljuk or Anatolian Seljuk refers to the group of famous Seljuk sultans who, during the time of Suleiman bin Qatlamesh, gained the lands beyond Rome and Anatolia from Malik Shah, and after the fall of the Seljuks of Iran, they ruled in the northwest of Iran for a long time. The meeting of this dynasty with the Mongols in 629 and coming under the citizenship of Ilkhans is one of the main topics of this article. The results of this research show that from the perspective of Thomas Hobbs's political theory, Ilkhans were able to overcome the Roman Seljuks by relying on autocratic rule. In addition, the confrontation and interaction between Ilkhans and Seljuks can be evaluated with Hobbes's critical approach. The current research aims to investigate Hobbes's theory of government and power with an analytical and explanatory method, to examine the action and interaction of the Ilkhans and Seljuks of Anatolia.In addition, the confrontation and interaction between Ilkhans and Seljuks can be evaluated with Hobbes's critical approach. The current research aims to investigate Hobbes's theory of government and power with an analytical and explanatory method, to examine the action and interaction of the Ilkhans and Seljuks of Anatolia.
    Keywords: Ilkhanate, Anatolian, Seljuks, Hobbes, Political Power
  • Ali Akbar Afrasiabpour *, Flour Valipour Chahardah Cherick Pages 131-152
    With the brutal and relentless invasion of the Mongols, the people of Iran went to the spiritual leaders and mystics such as Khalifa Mazandarani and Seyyed Qawamuddin Marashi, and by suppressing them, they came to Seyyed Fazlullah Abadi (796-740 AH), who was a mystic, poet and Shiite revolutionary in It was his era and he also established a movement that continued for centuries and was called Alphabet.His political thoughts were expressed in the form of famous poems and coded numbers that were not understandable for the organization, and at the same time, he created an intellectual umbrella that attracted the aspirants. In the basics of his political thinking, he is based on anthropocentrism on behalf of the professions, artists and thinkers of that era, who came to the political field to confront the destructions of Timur and caused a serious crisis to the government. It presents a new school of thought, which creates an incident in the political arena of Anatolia, the Balkans, and the Levant after itself, and finds supporters in the form of a political school for centuries.
    Keywords: Huroufeieh, Shiaa mysticism, popular movements, Humanism, Fazlollah Estarabadi
  • Ashraf Kargar Ghomiha, Mohammad Rahim Eyvazi *, Majid Tavassoli Roknabadi, Ali Ashraf Nazari Pages 153-179
    The governance gap is one of the most important political damages that can occur in a political system. These gaps arise due to the lack of a general agreement on the sources of power and how to distribute it, and arise from the inability of the political elites to provide a correct understanding of these issues. Therefore, when a military is faced with this injury, it suffers major problems in various fields, both domestic and foreign. In the Islamic Republic, in spite of the over-discourse of the Islamic Revolution for relatively long years, there has been no consensus among the political elites in various fields or it has been very weak, and this has led to the creation of various sub-discourses. These sub-discourses in conflict with each other have blocked the way to the correct policy making and have caused confusion in domestic and foreign policies. The present article, with the discourse method, while referring to these sub-discourses, seeks to understand the results of this governance gap in Iran's policies in the region and the Islamic world with the hypothesis that: "The governance gap in the Islamic Republic of Iran causes a decrease in the influence of the Islamic Republic of Iran in the region and This issue weakens the position of aligned Islamic countries and strengthens competitors."
    Keywords: Sovereignty gap, Islamic Republic of Iran, Regional Politics, Islamic World
  • Shakibasadat Hashemian, Saeed Gazerani *, Aliasghar Davoudi Pages 180-216

    The problem of gender discrimination against women over the world, has made finding a solution a necessity; thus, the concept of women's empowerment entered the development discourse. The poor situation of women in Muslim countries compared to other developing and developed countries has raised many questions, which some have attributed it to Islamic beliefs common in these societies. The lack of a research dealing directly with the relationship between Islamic teachings and women's empowerment and the importance of the topic in the dominant discourse of development in today world necessitates the need for research on this topic. Therefore, this question is raised, what capacities does Islam has for empowering women? The hypothesis of the research is that Respecting women, accepting the right to education and securing their economic rights are among the most important capacities of Islam for empowering women. In line with qualitative research method, for data collection, the existing scientific theoretical works such as the authoritative articles and books were used, and for data analysis, to describe the research problem and introduce the empowerment theory, descriptive method and to evaluate the compatibility of Islamic rulings and teachings with empowerment theory, analytical-comparative method was used. The findings of the article confirm the hypothesis and show that Islamic principles derived from Quran have the necessary capacity to empower Muslim women and eliminate discrimination, injustice and inequality against them.

    Keywords: Islam, Women, empowerment, respect, education, Economic Independence
  • Atefa Mosavi Amirabad *, Bahman Rahimi, MOHAMAD TORABI Pages 217-258
    abstractKhuzestan province faced a new cultural, security, political, economic, and environmental trend since 2004. In this article, an attempt was made to examine the most important factors of the Khuzestan crisis.With a mixed approach, the researchers, while using the opinion documents of 5 experts, counted the factors of the crisis and after compiling and distributing the questionnaire, they counted the strengths, weaknesses, opportunities and threats and based on that, they presented coping strategies.Promoting and protecting the cultural discourse, making the economic, political and environmental system more efficient and confronting terrorist groups as a strategy, ethnic and religious convergence and water management as a solution, synergy of responsible institutions, cohesion and solidarity of ethnic groups, allocating a percentage of oil sales, monitoring the flow Anti-security as evaluation indicators and the degree of dependence on the Shiite religion, the amount of use of the provincial forces, and the reduction of terrorist acts were calculated as performance indicators.The nature of Khuzestan crisis is of a mixed nature. An issue that the effective and relevant actors have focused on soft measures with a combined design without hard measures, an issue that requires short-, medium- and long-term planning to limit and eventually stop it. Solving many of the described factors or reducing their effects and consequences, along with solving economic problems, will reduce harsh measures and ultimately reduce the phenomenon of religious changes.
    Keywords: Crisis, Security, Khuzestan, strategy
  • Garineh Keshishyan Siraki *, Mahin Niroomand Alankesh Pages 218-242

    The purpose of this article is to investigate the effect of marginalization affected by land reforms in 1963 on riots and popular protests and to provide an answer to these questions: what were land reforms and what were their characteristics and in what political system and the urban system has taken place and what effects it has had on urban political protests. The findings of the authors show that the changes in the production method with the collapse of the semi-feudal system and at the same time the formation of the capitalist system influenced by the world system and also the will of the West with the motivation of injecting modernization and development into the countries The Third World and its guidance by the ruler of the time, which led to land reforms, ultimately led to social mobility and population displacement, which led to the emergence of marginalization in the suburbs of big cities. But the result of this modernization, despite the development of the center of big cities, was nothing but poverty, inequality and injustice for the residents of the suburbs, which itself led to the formation of grounds for uprisings and riots. But what separates this article from other related writings is a new look and an innovative approach to the subject, which is accompanied by a theoretical and methodological innovation. In this article, using the theories of Walt Whitman Rostow, Andre Gunder Frank and Emanuel Wallerstein, the issue has been examined at three levels of micro, medium and macro analysis and the results of the discussion have been analyzed

    Keywords: Land Reforms, Megacities, Immigration, Marginalization, rebellion, Revolution
  • Javad Bostan Afrooz, Hamed Mohagheghnia *, Rohollah Shahabi, Feraydoon Akbarzadeh Pages 243-265
    Among the movements that are trying nowadays to have an impressive effect in the Middle East developments, can refer to the Islamic Resistance Front . This movement has been effective in the context of Middle East and international system's political, social developments in the last few decades, meanwhile was able to be widely discussed with the inspiration and modeling of the Islamic Revolution discourse. Accordingly, the discourse of the Islamic Resistance Front has been able to develop a more serious confrontation in a growing power with the domination system through the support of Islamic Revolution of Iran, so that it can be said that this confrontation with the domination system in countries such as Iraq, Syria, Lebanon, Palestine and Yemen has been led to a change in the challenges and the defeat of arrogant hegemony in the region. Considering the trend of global and regional developments after Islamic Revolution's victory and the spread of resistance act against the forces of anti-domineering, as well as the lack of available researches in this article has been tried to use Laclau and mouffe theory in an analytical-descriptive method and discourse analysis technique to response the question of how to explain the discourse of resistance and its consequences in the Middle East. The findings of this research indicate that the signs classified in the discourse of resistance can be classified into two categories. The first part is negative (negation) factors and the second one is affirmative (positivity) factors. The anti-dominance exists in the center of resistance discourse's negativity dimension, namely, negating domination and anti-dominance are the most important sign of negativity. But the most important affirmative forms of the resistance discourse, which are at the center of it, are some concepts like seeking justice, seeking rights, pacifism, dignity, authority, spiritualism and pragmatism.
    Keywords: Discourse, Resistance Front, Islamic Revolution, middle