فهرست مطالب

رسانه - سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 130، بهار 1402)

فصلنامه رسانه
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 130، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی قلی زاده، هادی خانیکی*، فیروز راد، مرتضی محمدزاده صفحات 5-22

    سیاست های رسانه ای ایران غالبا پیچیده و دارای ابعاد متداخلی است. علیرغم ضرورت استقلال حوزه رسانه ای (فضای مجازی)، این حوزه بیشتر وقت ها، خواست دولت ها را منعکس می کند. این مقاله با بهره گیری از روندپژوهی انتقادی، و رویکردهای نظری کاستلز (جامعه شبکه ای: قدرت و پادقدرت) و فریدمن (سیاست گذاری جانبدارانه و بی طرفانه)، جنبه های مختلف سیاست های رسانه ای در حوزه فضای مجازی و رویکرد دولت ها را در تسلط بر این حوزه مشخص می کند. مطالعه اسنادی، به عنوان روشی کیفی، برای جمع آوری اطلاعات و استخراج سیاست های رسانه ای مورد استفاده قرار گرفته است. چارچوب روش شناختی شامل اسکن محیطی و کدگذاری موضوعی است و برای شناخت محیطی که سیاست ها در آن طراحی و سیاست گذاری می شوند، و نیز تعیین سهم هر کدام از مسایل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناورانه و یا محیطی اخلاقی از تحلیل روند بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش شامل بیانات رهبری، سیاست های کلی نظام مصوب مجمع تشخیص مصلحت، مصوبه های شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس و سایر اسناد بالادستی موجود در منابع پژوهشی و... است. در بحث اعتبار، نتایج هر مرحله به استادان ارایه، و اطمینان حاصل شد که نتایج مطالعه معتبر است. یافته ها بیانگر 13 مولفه از اساسی ترین سیاست های رسانه ای جمهوری اسلامی ایران است و ضرورت نگاهی فراتر از گفتمان های دولت ها در این سیاست ها ملموس است.

    کلیدواژگان: سیاست های رسانه ای، فضای مجازی، سیاست گذاری، جمهوری اسلامی ایران
  • حسین امامی رودسری، سید وحید عقیلی*، محمد سلطانی فر، علی اکبر فرهنگی صفحات 23-42
    تارنماهای شبکه اجتماعی شیوهای نوین از تعامل و برقراری ارتباطات انسانی را در محیط برخط پدید آورده اند که هدف محقق در پژوهش حاضر بررسی رابطه میان عضویت در تارنماهای شبکه اجتماعی بر تغییر رفتار ارتباطی کاربران در زندگی روزمره است. در تحقیق حاضر، بین عضویت کاربران در تارنماهای برخط شبکه اجتماعی از یک طرف و خودشیفتگی، خودباوری و نیاز به همبستگی آنها از برقراری ارتباط میان فردی در فضای برخط (آنلاین) و برون خط (آفلاین) بررسی صورت گرفت. در این پژوهش سه فرضیه مورد بررسی قرار گرفت. نمونه پژوهش شامل 268 نفر از دانشجویان است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده است. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد مطابق معیارهای روان شناختی و برای سنجش میزان نیاز به همبستگی از پرسشنامه خودساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (فراوانی) و آمار استنباطی (کای اسکویر) استفاده شده است. نتایج نشان داد که رابطه میان عضویت در تارنما های شبکه اجتماعی و نیاز به همبستگی و خودشیفتگی کاربران در ارتباطات میان فردی آفلاین معنادار است. در حالی که میان عضویت افراد در تارنماهای شبکه اجتماعی و خودباوری آنها در ارتباطات میان فردی آفلاین رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، خودباوری، خودشیفتگی، نیاز به همبستگی، ارتباطات میان فردی
  • محمدحسن اسدی طاری، نسیم مجیدی قهرودی*، افسانه مظفری، طهمورث شیری صفحات 43-65
    این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی ترمینولوژی خبری روزنامه های کیهان، اعتماد، رسالت و شرق در انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 و به منظور شناسایی مهم ترین معیارهای گزینشگری، بررسی میزان حمایت از کاندیداها، احزاب و گروه ها، وابستگی خبری مطالب به منابع مختلف و جایگاه واژه سازی سیاسی و جریان سازی خبری و بررسی سبک مطالب و گفتمان مسلط در آن روزنامه ها انجام شده است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، ترکیبی است. در روش کمی از تکنیک تحلیل محتوا و در روش کیفی از تکنیک مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در سطح کمی روزنامه های کیهان، اعتماد، شرق و رسالت در یک دوره 100روزه از قبل از انتخابات تا زمان تحلیف رییس جمهوری و در سطح کیفی نیز پنج نفر از متخصصان علوم ارتباطات و روزنامه نگاران برجسته از گروه های مختلف سیاسی و با رعایت اصل اشباع نظری و کفایت نمونه گیری نظری انتخاب شده اند. نتایج حاکی از آن است که تفاوت معناداری بین انتخاب مهم ترین موضوع ها توسط گزینشگران در روزنامه های مورد بررسی، وجود ندارد. درباره جایگاه روزنامه های مورد بررسی در واژه سازی سیاسی و جریان سازی خبری، روزنامه های کیهان و رسالت از واژه سازی و جریان سازی اصولگرایی تبعیت می کنند. اما واژه سازی و جریان سازی روزنامه های شرق و اعتماد مبتنی بر گفتمان شبه لیبرال اسلامی و مبتنی بر رضایت طبقه متوسط است.
    کلیدواژگان: انتخابات، تاکتیک خبری، گفتمان، جریان سازی خبری، ترمینولوژی (واژه شناسی) خبری، مفهوم سازی در خبر
  • احمد گویا، مهدی نادری* صفحات 67-96
    پس از ترور شهید سلیمانی در سال 1398 (2019 م) نظام سلطه و دشمنان مقاومت اسلامی،  به واسطه ابزار رسانه و فضای همگانی سایبری، تلاش زیادی کردند تا بتوانند افکار عمومی جهانیان و به خصوص منطقه غرب آسیا و مردم آمریکا را به گونه ای هدایت و مدیریت کنند تا ضمن موجه نشان دادن ترور، جهانیان را نسبت به این ترور ددمنشانه متقاعد سازند. نظر به اهمیت موضوع بازنمایی رسانه ای، مقاله پیش رو با اتخاذ روش تحلیل محتوای کیفی و بهره گیری از روش هوشمند در جمع آوری داده ها و همچنین بهره گیری از تکنیک نتنوگرافی، درصدد پاسخ به این سوال اصلی است: بازنمایی ترور شهید قاسم سلیمانی در توییتر و اینستاگرام شبکه ایران اینترنشنال چگونه انجام شده است؟ یافته های تحقیق ناظر بر تحلیل و تبیین دیدگاه کاربران شبکه های اجتماعی توییتر و اینستاگرام رسانه خبری ایران اینترنشنال با تاکید بر زمان ترور شهید سلیمانی، بر چند نکته تاکید دارد: 1. بازنمایی با رویکرد تعمدی و راهبرد کلیشه سازی با هدف وارونه سازی حقیقت و واقعیت جبهه مقاومت اسلامی و در راستای توجیه افکار عمومی جهان و رفتار دولت مردان آمریکایی انجام گرفته است. 2. جبهه مقاومت اسلامی گرچه پیروز عرصه میدانی نبرد نظامی بوده است، اما در عرصه مجازی و گفتمان سازی از ظرفیت ها به خوبی استفاده نکرده است. 3. جبهه مقاومت باید در عرصه نبرد رسانه ای و فضای مجازی پیشگام باشد و راهبرد تهاجمی را جایگزین راهبرد تدافعی کند. در واقع  با پیشگامی در تصویرسازی می توان بازنمایی رسانه ای را به نفع جبهه مقاومت اسلامی مصادره کرد.
    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، انقلاب اسلامی، مقاومت اسلامی، شبکه های اجتماعی، ایران اینترنشنال
  • داود کاوسی*، محمدعلی رستمی نژاد، محمد اکبری بورنگ صفحات 97-117

    هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای معلمان درس تفکر و سواد رسانه ای است. روش پژوهش، پیمایشی بوده و جامعه آماری آن نیز 100نفر از معلمانی است که دارای تجربه تدریس درس تفکر و سواد رسانه ای در شهرستان بیرجند هستند. در این پژوهش حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 80 نفر بود و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و داده ها با کمک نرم افزار SPSS و با کاربرد روایی سازه، تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی و چرخش متعامد با روش واریماکس تحلیل شده اند. در پرسشنامه 16 عامل شناسایی شده اند که دارای ارزش ویژه بالاتر از یک هستند. گویه هایی که دارای میزان اشتراک کمتر از 5/0 بودند، به ترتیب از پرسشنامه حذف و تحلیل اکتشافی دو بار دیگر روی گویه های باقی مانده انجام شد، که درنهایت به هفت مولفه تقلیل یافت که به عنوان عوامل تشکیل دهنده پرسشنامه نهایی به دست آمدند که ترکیب آن ها هم دارای توجیه نظری و هم منطقی بود. پایایی پرسشنامه نیز، با استفاده ضریب آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه شد؛ که نشان دهنده همسانی قابل قبول پرسشنامه است. نتایج این تحلیل ها نشان داده اند که این پرسشنامه با هفت عامل 1. صلاحیت های رفتاری؛ 2. دانش رسانه ای؛ 3. مهارت های تدریس؛ 4. مهارت های تفکر؛ 5. مهارت رسانه ای؛ 6. سواد رسانه های نوظهور؛ و 7. صلاحیت پداگوژیک از پایایی و روایی مناسب برخودار است

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، آموزش تفکر، سواد رسانه ای، مهارت رسانه ای
  • ایرج قره داغی، علی اکبر رضایی*، عباسعلی قیومی، سید رضا صالحی امیری صفحات 119-142

    مطالعه سهم تبلیغات محصولات فرهنگی در فضای رسانه ای و تعیین مولفه های اثرگذار، از چالش های عرصه تبلیغات محصولات فرهنگی است. پژوهش حاضر، درصدد <مطالعه سهم تبلیغات محصولات فرهنگی در فضای رسانه ای ایران و تبیین مدل مناسب برای تبلیغات محصولات فرهنگی> با استفاده از رویکرد داده بنیاد است. روش شناسی تحقیق کاربردی، گردآوری داده ها، کیفی و کمی و نوع مطالعه، پیمایشی مقطعی است. در این رابطه، با احصا سهم تبلیغات محصولات فرهنگی بین 100 نام و نشان برتر، جامعه آماری پژوهش را خبرگان و فعالان تبلیغات تشکیل داده اند. نتایج پژوهش سهم تبلیغات محصولات فرهنگی را، طی سال های 96 1394 نشان می دهد. از بین 100 نام و نشان برتر ایرانی از نظر هزینه تبلیغاتی در رسانه ها، فقط 3/2 درصد به نام و نشان های محصولات فرهنگی تعلق دارد. همچنین از بین 100 نام و نشان برتر ایرانی منتخب سازمان مدیریت صنعتی از نظر فروش، هیچ یک از نام و نشان های محصولات فرهنگی حضور ندارند. در حالی که نتایج 100 نام و نشان برتر جهانی، منتخب موسسه اینتربرند در سال های مشابه، بیانگر حضور پنج نام و نشان محصولات فرهنگی دنیا میان 100 نام و نشان نخست جهان است. بر مبنای یافته ها، مدل تبلیغات محصولات فرهنگی با استفاده از نظرهای نخبگان در قالب 12 مقوله، ارایه و تبیین شده است. بر اساس مدل پیشنهادی، تبلیغات فرهنگی، در قالب <محصول> معنا پیدا می کند که ترفیع آن نیازمند عبور از مسیر پروپاگانداست و عمومی سازی آن برای مخاطب، می تواند قابل پذیرش یا غیرقابل پذیرش باشد، اما تبلیغات غیر فرهنگی، بر محور <کالا> استوار است که ترفیع آن، نیازمند تبلیغات به مفهوم تجاری است که درنهایت، بازاریابی کالا می تواند به فروش یا عدم فروش منجر شود.

    کلیدواژگان: تبلیغات، محصولات فرهنگی. مدل تبلیغاتی محصولات فرهنگی، فضای رسانه ای ایران
  • محمدرضا مانی فر*، موشق هوسپیان صفحات 143-166
    محققان در این تحقیق، با نگاه دیگری به شیوه های برنامه سازی و استفاده از روش کیو، پنج ذهنیت متفاوت دست اندرکاران را درباره جایگاه، رسالت و مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی ایران شناسایی کرده اند. ذهنیت یک؛ با تاکید بر جایگاه مهم عوامل درون سازمانی در دروازه بانی مطالب و اعتقاد به عینی گرایی نسبی بیشتر متمایل به ملت، مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی را اجتناب از عوام فریبی، مبارزه با فرهنگ استعماری غرب و انحراف های دینی و مذهبی در جامعه می داند. ذهنیت دو؛ با تاکید بر جایگاه مهم عوامل برون سازمانی در دروازه بانی مطالب و اعتقاد به عینی گرایی نسبی بیشتر متمایل به حکومت، مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی را حمایت بدون استثنا از سیاست ها و برنامه های ارکان آن می داند. ذهنیت سه؛ با اعتقاد به عینی گرایی مطلق، شیوه عینی تشریحی انتقادی را بر سایر شیوه ها ترجیح می دهد و مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی را انعکاس بی کم وکاست واقعیت ها و تشریح و تحلیل رویدادها، در استقلال کامل از خواست دیگران (چه حکومت و ملت) می داند. ذهنیت چهار؛ گرچه به ظاهر شیوه عینی توسعه ای را ترجیح می دهد، اما به دلیل اینکه به داشتن روحیه انتقادگری به عنوان یک الزام بی توجه است، به شیوه عینی شبه توسعه ای اعتقاد دارد و مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی را از زاویه آن می بیند و ذهنیت پنج نیز گرچه به ظاهر شیوه توسعه ای را ترجیح می دهد، اما به خاطر بی توجهی به الزام های آن، مانند تامین استقلال حرفه ای و امنیت شغلی برنامه سازان و همچنین، برنامه سازی بر مبنای نظریه رسانه های توسعه بخش، به شیوه شبه توسعه ای اعتقاد دارد و مسیولیت اجتماعی صدای جمهوری اسلامی را چیزی فراتر از آن نمی داند.
    کلیدواژگان: صدای جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت اجتماعی، ارتباط سه طرفه حکومت رسانه ها ملت، شیوه برنامه سازی
  • علیرضا صنعت خواه* صفحات 167-188

    امروزه استفاده از فناوری های جدید (شبکه های اینترنتی و ماهواره ها) منجر به تحول های اساسی در هویت اجتماعی و سبک زندگی در شهرها شده است. تحقیق پیش رو، در تلاش است تا رابطه استفاده از رسانه ها را با سبک زندگی زنان مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری تحقیق برابر با کارمندان زن شاغل در سازمان های دولتی شهر جیرفت در سال 1394 (2800 نفر) است و نمونه تحقیق برابر با 400 نفر با دقت 95درصد اطمینان با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران برآورد شده است. شیوه نمونه گیری تلفیق روش های نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده است. در خصوص چارچوب نظری از تلفیق نظریه های وبلن، بوردیو، راش در زمینه تبیین عوامل اجتماعی و نظریه های ماکس وبر و دورکیم در زمینه تبیین عوامل فرهنگی موثر بر سبک زندگی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مصرف رسانه ای از بین تمام متغیرهای تحقیق، بیشترین تاثیر مستقیم و مثبت را بر سبک زندگی دارد، این تاثیر برابر با 198/0 است. پس از آن متغیرهای هویت گروهی، با تاثیری برابر با 155/0 و مصرف فرهنگی با تاثیری برابر با 186/0 بیشترین تاثیر را بر سبک زندگی دارند. تاثیر مستقیم متغیرهای دیگر در مدل سازی معادلات ساختاری معنادار نبوده و در اصلاحات پیشنهادی مدل حذف شده است. متغیرهای دیگر تحقیق از طریق تاثیری که بر هویت گروهی دارند، بر سبک زندگی تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف رسانه ای، هویت اجتماعی، دینداری
  • جواد محمدیان، امید بهبودی*، یوسف رمضانی صفحات 189-211

    محققان بازاریابی معتقدند فرایند خرید، یک فرایند تصمیم گیری است و شامل مراحلی می شود که خریدار طی می کند تا تصمیم بگیرد که چه نوع محصولاتی را خریداری کند. محیط خریدهای آنلاین به خریداران کمک می کند تا با ارزیابی دقیق اطلاعات محصول و مقایسه آن با محصولات دیگر، زمان کمتری را صرف تصمیم گیری کنند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تعصب های فردی بر رفتار خرید آنلاین با توجه به نقش میانجی گری قوم گرایی مصرف کنندگان (مورد مطالعه: برندهای داخلی پوشاک در اینستاگرام) است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش، تمام مشتریان برندهای داخلی صنعت پوشاک را در شهر مشهد شامل می شود، که تعداد مشتریان آن ها نامعین و نامشخص است. بنابراین نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران، 384 نمونه با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه 49 سوالی بود که روایی محتوا، طبق نظر صاحب نظران و روایی سازه، بر اساس تکنیک تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش قرار گرفت؛ همچنین جهت ارزیابی پایایی پرسشنامه ها از آزمون ضریب آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج بیانگر این بود که قوم گرایی مصرف کنندگان، تاثیر تعصب های فردی را بر رفتار خرید آنلاین میانجی گری می کند. همچنین تعصب های فردی بر قوم گرایی(تعصب های قومی) مصرف کنندگان و رفتار خرید آنلاین مصرف کنندگان تاثیر معناداری دارد

    کلیدواژگان: تعصبات فردی، رفتار خریدبرخط، قوم گرایی (تعصب های قومی)، برندهای داخلی پوشاک، اینستاگرام
  • محمدرضا یاسین، حمیدرضا حسینی دانا*، امید جهانشاهی، محسن شاکری نژاد صفحات 213-236

    صنعت خبر، به ‎واسطه فناوری های ارتباطی جدید و بسترهای نوظهور، وارد محیطی پیچیده و به شدت رقابتی شده است. از این رو آینده برای مدیران رسانه های خبری یک چالش و دغدغه به شمار می رود، لذا همواره می کوشند تا با تفکر در مورد عوامل موثر بر آینده و وضعیت های احتمالی آن ها به تصاویری احتمالی از آینده پیش رو دست یابند. اگرچه خبرگزاری صداوسیما از خبرگزاری های مهم و بزرگ کشور است، اما بی تردید از این چالش ها برکنار نیست، لذا شناسایی عوامل موثر بر آینده خبرگزاری صداوسیما ضروری است. اهمیت شناخت این عوامل و اولویت بندی تاثیرگذاری آن ها در این است که هرگونه سیاست گذاری و برنامه ریزی استراتژیک در گرو شناخت این عوامل است. به این منظور با روش دلفی، به عنوان روشی رایج در آینده پژوهی و با نمونه گیری هدفمند، از دیدگاه های کارشناسی و خبرگی 19 نفر از مدیران، سردبیران و پژوهشگران معاونت سیاسی صداوسیما، بر اساس اصل اشباع نظری استفاده شد. پس از دو مرحله دلفی و شناسایی مهم ترین و غیر قطعی ترین عوامل، و پس از گرفتن میانگین هندسی، 21 عامل موثر بر آینده خبرگزاری صداوسیما، که مورد اجماع خبرگان شرکت کننده در تحقیق بود، شناسایی و در چارچوب مدل "پست" در چهار گروه سیاسی، اجتماعی فرهنگی، فناوری و اقتصادی و عوامل کلیدی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: خبرگزاری صداوسیما، نیروهای پیشران، عدم قطعیت های کلیدی، آینده پژوهی
|
  • MOHAMMAD ALI GHOLIZADEH, Hadi Khaniki *, FIROUZ RAD, MORTEZA MOHAMMADZADEH Pages 5-22

    Media policies in Iran are often complex in such a way that overlapping dimensions can be imagined in these policies. In general, despite the need for independence of the media sphere (including cyberspace) this sphere is formed mainly under the influence of the government, and more media platforms reflect the will of governments. This article seeks to explain the media policies of the Islamic Republic of Iran that are applied in the field of cyberspace. In this regard, using critical process research, which is a good way to identify the current situation and envision the future of media policies in the Islamic Republic of Iran, and the theoretical approaches of Castells (network society: power and anti-power) and Friedman (biased and neutral policy), different aspects of media policies in the field of cyberspace and the approach of governments in controlling and dominating this field will be identified. Findings of the study indicate 13 components as the most basic media policy of the Islamic Republic of Iran. However, the need to look beyond the discourses of governments in these policies is palpable. In other words, in order to achieve an up-to-date policy that meets the needs and requirements of cyberspace, one must go beyond these discourses.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Media Policy, Cyberspace
  • Hossein Emami, Seyed Vahid Aqili *, MOHAMMAD SOLTANIFAR, ALI AKBAR FARHANGI Pages 23-42
    Social networking sites have created new ways of interaction and human communication in the online environment. The aim of the researcher in the present study is to investigate the relationship between memberships in social networking sites on changing the communication behavior of users in everyday life. In the present study, the relationship between non-membership and users membership in online social networking sites on the one hand and their narcissism, self-esteem and the need for integrity of interpersonal communication in online and offline space was investigated. In this study, 3 hypotheses were examined. The research sample consists of 268 students who were selected by simple random sampling. This study was a correlational study that three standard questionnaires according to psychological criteria were used to collect data and a self-made questionnaire was used to assess the need for integration. Descriptive statistics (frequency) and inferential statistics (Chi-square) were used to analyze the data. The results showed that the relationship between membership and non-membership in social networking sites and the need for correlation and narcissism of users in offline interpersonal communication is significant. While there is no significant relationship between membership and non-membership in social networking sites and their self- esteem in offline interpersonal relationships.
    Keywords: social networking sites, Self-esteem, Narcissism, Need for Integration, interpersonal relationships
  • Mohammad Hassan Assadi Tari, Nasim Ghahrodi *, Afsaneh Mozaffari, Tahmoores Shiri Pages 43-65
    The aim of this study is to comparatively review the news terminology of Kayhan, Etemad, Resalat and Shargh newspapers in the 2017 presidential elections.In order to identify the position of the studied newspapers in political terminology and news flow, symbolism and myth-making, the role of newspaper owners and publishers in the political currents leading to the elections and to examine the prominent concepts, orientations and tactics of the news, Dominant discourse, the most important methods of selecting news and content, etc. have been done in the upcoming newspapers.The present research is applied in terms of purpose and combined in terms of method (quantitative and qualitative method).The statistical population of this research is a small study of Kayhan, Etemad, Shargh and Resalat newspapers, which have been studied in the 100-day period from before the presidential election until the inauguration of the elected president. Also, the statistical population of this research is the qualitative level of five prominent communication science specialists and journalists in the country.The results show that there is not a significant difference between the surveyed newspapers in terms of addressing various issues, dealing with candidates or individuals on the one hand and parties or groups,
    Keywords: elections, news tactics, Discourse, news flow
  • _ Ahmad Gooya, Mahdi Naderi * Pages 67-96
    Following the murder of Martyr Soleimani in 2019, the dominant system and the opponents of the Islamic resistance made significant attempts to influence and control the public opinion around the globe, particularly in the West Asian region and among Americans, using media outlets and open internet forums in an effort to persuade the world of this vile evil while defending the assassination. The next piece, which addresses the crucial problem of media representation, representation of Qassem Soleimani's murder on Twitter and Instagram of Iran International Network is how this key question is being addressed with the use of qualitative content analysis method, intelligent data gathering techniques, and netnography methodology. How did it get done?" The study's conclusion examining and expressing the opinions of the Twitter and Instagram users of the Iran International news media, highlighting the time of Martyr Soleimani's assassination, highlight many points:Inversion of the facts and reality of the resistance front through deliberate representation and the use of stereotyping. Islamic and consistent with both American statesmen's conduct and global public opinion.The Islamic Resistance Front has triumphed in armed conflict, but it has not made effective use of its resources when creating dialogue online.The resistance front must innovate in the arena of media conflict and cyberspace and switch from an offensive to a defensive approach. In fact, with the help of an imaging pioneer, the Islamic Resistance Front might seize media coverage.
    Keywords: Social Networks, iran international, Shahid Soleimani, Islamic Revolution, Islamic Resistance
  • Davood Kavosi *, Mohammad Ali Rosatminezhad, Mohammad Akbaryborng Pages 97-117

    The purpose of this study is to construct and validate a questionnaire of professional competencies of teachers of media thinking and literacy. The research method is survey research and its statistical population also includes 100 teachers who have experience in teaching thinking and media literacy in Birjand. In the present study, the sample size based on Morgan table is 80 people and simple random sampling method has been used for sampling. The data collection tool was a questionnaire and the data were analyzed with the help of SPSS software and using construct validity with exploratory factor analysis by principal components method and orthogonal rotation by Varimax method. 16 factors have been identified in the questionnaire that has a specific value higher than one. Items with a subscription rate of less than 0.5 were removed from the questionnaire and exploratory analysis was performed twice more on the remaining items, which were eventually reduced to 7 components, which were obtained as components of the final questionnaire. They had both theoretical and logical justifications. The reliability of the questionnaire was also calculated using Cronbach's alpha coefficient (0.94); which indicates the acceptable consistency of the questionnaire. The results of these analyzes showed that this questionnaire had seven factors 1) Behavioral competencies; 2) Media knowledge; 3) Teaching skills; 4) Thinking skills; 5) Media skills; 6) Emerging media literacy; and 7) Pedagogical competence It has good reliability and validity.

    Keywords: professional competence, teaching thinking, Media Literacy, Media Education
  • Iraj Gharedaghi, Aliakbar Rezaei *, Abasali Qaiyomi, Seyedreza Salehiamiri Pages 119-142

    A closer look at the media space of the country shows that the share of advertising of cultural products in the media space (television, newspapers, magazines and billboards) is small. Also, considering the multiplicity of references and influential factors in the field of culture, one of the challenges in the field of advertising cultural products is to determine the effective categories and components. On the other hand, most of the research focused on advertising so far is often focused on commercial advertising and the lack of a comprehensive, integrated and clear local model has led to some problems in this area, so the present study tries to take action. To "study the role of advertising cultural products in the Iranian media (television, newspapers, and magazines) and explain the appropriate model for advertising cultural products." In order to conduct this study, an attempt has been made to examine the current status of the share of cultural products advertising in the Iranian media space. Indicators, components and effective factors and their characteristics in the study area, a suitable, comprehensive and integrated local model for advertising cultural products are presented

    Keywords: advertising, Cultural Products, Advertising Model of Cultural Products, Iranian Media Space
  • Mohammadreza Manifar *, Mushegh Hovsepyan Pages 143-166
    The researcher has identified five distinct mindsets in this field: Emphasizing the important status of internal factors in gatekeeping, and believing in a more nation-oriented relative objectivism, mindset one state that the social responsibility is to avoid demagoguery, fight against the colonial culture of the West, and religious deviations in the society. Emphasizing the important role of extrinsic factors in gatekeeping of contents and its belief in pro-government relative objectivism, mindset two states that the social responsibility of Voice of Islamic Republic of Iran is to support the policies and programs of the state, especially the government. Believing in absolute objectivism, prefers the objective descriptive critical method over the other ones, mindset three states that the social responsibility of Voice of Islamic Republic is to reflect the facts completely, analyze and describe event in complete independence from the will of others, be they government of people. Although mindset four apparently prefer an objective-development method, due to its negligence of the critical spirit as a requirement, in fact, it believes in objective-quasi-development method and sees the social responsibility of Voice of Islamic Republic of Iran from this angle. Although mindset five seems to prefer the development method, due to its superficiality and inattention to its requirements, including ensuring professional independence and job security of programmers as well as programming based on the theory of developmental media, in fact believes in a quasi-development method and does not consider the social responsibility of Voice of Islamic Republic of Iran anything more than this.
    Keywords: Islamic Republic of Iran Broadcasting, social responsibility, Tripartite Relationship Government- Media- Nation, Programming Method
  • Ali Reza Sanatkhah * Pages 167-188

    Today, the use of social media (Internet networks and satellites) has become an integral part of urban life, so that this new technology has been able to lead to fundamental changes in social identity and lifestyle in cities.The current study tries to investigate the relationship between using media and women's lifestyles. The population of research includes employed women in Jiroft's government organization is reported 28000 in 1394. Participants are 400, calculated with the validity of 95 percent through Cochran formula. A combination of both random and cluster sampling was used as a sampling method. Within the theoretical framework a combination of theories of Velborn, Bordio and Rush was used to define social factors and also theories of Max Veber and Dorkim were used to clarify the influential factors of lifestyle. The result shows that among all the parables of the study media using has the most direct and positive effect on lifestyle. This effect is about 0/198 . Accordingly the variables of group identity ( with the impact of 0/155) and cultural use ( the impact of 0/186) have the most effect on lifestyle. The direct effect of other variables in structural equation modeling was not meaningful and was deleted in the revisioned model. Other variables effect on lifestyle through their impact on group identity.

    Keywords: Lifestyle, media use, social identity, piety
  • Javad Mohammadian, Omid Behboodi *, Usef Ramezani Pages 189-211

    Marketing researchers believe that the shopping process is a decision-making process and includes the steps that the buyer goes through to decide what kind of products to buy. The online shopping environment helps buyers to spend less time making decisions by accurately evaluating product information and comparing it with other products.
    The purpose of this research is to investigate the effect of individual biases on online shopping behavior with regard to the mediating role of ethnocentrism (ethnic prejudices) of consumers (case study: domestic clothing brands on Instagram).
    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method.
    The statistical population in this research includes all the customers of the domestic brands of the clothing industry in Mashhad, whose number of customers is uncertain.
    Therefore, in the statistical sample using Cochran's formula, 384 samples were selected by non-random sampling method.
    The research tool was a 49-question questionnaire, whose content validity, according to the opinion of experts, and construct validity were measured based on the confirmatory factor analysis technique; also, to evaluate the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha test was used and for data analysis, the structural equation technique was used by applying Smart PLS software. The results indicated that consumer ethnocentrism mediates the effect of individual prejudices on online shopping behavior. Also, individual prejudices have a significant effect on consumers' ethnocentrism (ethnic prejudices) and consumers' online shopping behavior.

    Keywords: individual Biases, online shopping behavior, Ethnocentrism (Ethnic Prejudices), Domestic clothing brands, Instagram
  • MOHAMMADREZA YASIN, Hamidreza Hosseini Dana *, Omid Jahanshahi, MOHSEN SHAKERINEJAD Pages 213-236

    Due to new communication technologies and emerging platforms, the news industry has entered a complex and highly competitive environment. Therefore, the future is a challenge and concern for news media executives. They always try to think about the factors affecting the future and their possible situations to achieve possible images of the future ahead. Although the IRIB news agency is one of the most important and large news agencies in the country, but it is certainly not immune to these challenges. Hence, it is necessary to identify the factors affecting the future of the IRIB news agencies. The importance of recognizing these factors and prioritizing their effectiveness is that any policy and strategic planning depends on recognizing these factors. For this purpose, with the Delphi method, as a common method in future research and with purposeful sampling, the expert views of 19managers, editors, and researchers of the political deputy of the IRIB based on the principle of theoretical saturation were used. After two stages of Delphi and identifying the most important and uncertain factors, and after taking the geometric average, the most important factors affecting the future of the IRIB News Agency were prioritized: the degree of professional and managerial independence of the IRIB News Agency, Ability of journalists to create structure and use new methods to understand the taste of the audience accurately.

    Keywords: IRIB News Agency, Propulsion Forces, Key uncertainties, Future research