فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال سی‌ام شماره 1 (بهار 1402)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال سی‌ام شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیمان حامدی قاضی، سید رستم موسوی میرکلا*، امید حسین زاده، میرحسن میریعقوب زاده صفحات 1-22
    سابقه و هدف
    جنگل به عنوان یکی از مهم ترین سامانه های حیات بشر، واجد جایگاه انکارناپذیری در تامین رفاه و آسایش انسان-هاست، بر اساس گزارش استراتژی جنگل بانک، جهانی بیش از 6/1 میلیارد نفر در دنیا به اشکال مختلف به جنگل برای تامین معیشت-شان وابسته هستند. یک بحث متداول سیاسی در مورد توسعه و محیط زیست، این است که فقرا، هم عامل و هم قربانی تخریب محیط زیست هستند. تعبیر این روایت برای جنگل، نشان می دهد که کاهش فقر، می تواند فشار بر روی منابع جنگلی را کاهش دهد و حفظ و توسعه منابع جنگلی، می تواند به کاهش فقر کمک کند. بر همین اساس در این پژوهش وضعیت جنگل های حوضه آبخیز شفارود در استان گیلان برای اجرای دو فعالیت درآمدزای زنبورداری و آبزی پروری، جهت ایجاد رونق اقتصادی برای جوامع روستایی و سایر ذینفعان وابسته به جنگل های این ناحیه و درعین حال باهدف حفظ این جنگل ها، بر اساس اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص ها، موردبررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    حوضه شفارود با مساحتی معادل 36657 هکتار در غرب استان گیلان، بین شهرستان های رضوانشهر و پره سر و شرق ارتفاعات تالش قرارگرفته است. در راستای تعیین کاربری اقتصادی مناسب و شناسایی شاخص های اصلی برای هر یک از فعالیت های مدنظر متخصصین، پس از تبیین مبانی نظری، به منظور گردآوری اطلاعات جامع، از تکنیک های مشاهده، مصاحبه و پرسش نامه با افراد (شامل 55 نفر) که به صورت غیر تصادفی و بر اساس تخصص آن ها انتخاب شدند، استفاده شد. در پژوهش حاضر در سه مرحله از پرسشنامه جهت تکمیل روند امور استفاده شد و داده های حاصل از پرسشنامه های مربوط به شاخص ها و زیر شاخص ها به روش مقایسات زوجی مورد آنالیز قرار گرفتند که جهت به دست آوردن نقشه مکانی بهینه هر فعالیت اقتصادی از نرم افزار GIS استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، در زنبورداری شاخص های تنوع پوشش گیاهی، دما و تعداد درخت در هکتار و در آبزی پروری شاخص های فاصله از رودخانه، فاصله از چشمه و دما به عنوان مهم ترین عوامل جهت توسعه این زنجیره ها شناخته شدند. در ادامه، بررسی امتیاز نهایی زیرشاخص ها بر اساس نظر متخصصین نیز نشان داد زیر شاخص های اقلیم مرطوب با امتیاز نهایی 03/0، بالاترین ظرفیت سرمایه گذاری و فاصله از جاده های خاکی هر دو با امتیاز نهایی 024/0 نیز برای زنبورداری مهم بوده اند. زیرشاخص های اقلیم مرطوب با امتیاز نهایی 03/0 مهم ترین معیار بوده است و ظرفیت بالای سرمایه گذاری با امتیاز نهایی 029/0 و فاصله کمتر از 500 متر با رودخانه با امتیاز نهایی 026/0 برای آبزی پروری در جایگاه های دوم و سوم قرار داشته اند. نتایج همچنین نشان داد که 13/22 درصد از کل منطقه (31/8063 هکتار) برای اجرای فعالیت زنبورداری و 41/14 درصد از کل منطقه (9/5249 هکتار) برای اجرای فعالیت آبزی پروری جهت توسعه اقتصادی در جنگل های شفارود کاملا مناسب هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش در ارتباط با شاخص های موثر و همچنین مساحت نسبتا خوبی که برای هر فعالیت اقتصادی بسیار مناسب تلقی گردیده است و نیز جمعیت روستایی که در این حوضه آبخیز حضور دارند، لازم است که مدیران جنگل برای توسعه جوامع روستایی و یافتن سایر منابع تولید غیرچوبی به آن توجه کنند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخص، مقایسات زوجی، مکان یابی
  • یدالله رسولی آکردی*، مجید لطفعلیان، آیدین پارساخو، مهران نصیری، حسن اکبری صفحات 24-43
    سابقه و هدف

    ایجاد و احداث راه جنگلی باعث برهم زدن تعادل طبیعی جریان آب در عرصه جنگلی می شود. با نصب آب گذر ها و احداث جوی کناری در مسیرهای با ترافیک مختلف، می توان این تعادل را تا حدود زیادی حفظ کرد. آب گذرها یا سازه های زهکشی و همچنین رویه جاده اغلب قبل از هر نوع ناهنجاری و تخریب در نتیجه تاثیر ترافیک های مختلف بر جاده، رفتار و نشانه هایی از خود بروز می دهند که با رفتارنگاری این نشانه ها می توان شدت تخریب را شناسایی و نسبت به حفاظت بموقع اقدام نمود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق ناهنجاری های ایستا و پویا آب گذرها و رویه جاده های جنگلی در طبقات مختلف ترافیک در سری یک ریحان آباد و سری یک پجیم از طرح جنگلداری الغدیر خلیل شهر مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا مشخصات کلیه آب گذرها (لوله ها، از جنس بتن) شامل ضخامت، قطر و طول آب گذر، عمق آبگذر، شیب و زاویه نصب آن، شیب جاده و دبی آب گذر در مسیرهای با شدت ترافیک متفاوت، با متر و شیب سنج اندازه گیری شد. محاسبه دبی با اندازه گیری سطح مقطع جریان و سرعت جریان با توجه به شعاع هیدرولیکی، ضریب مانینگ و شیب جریان بدست آمد. در بخش ناهنجاری های ایستا، نسبت به بررسی میزان سلامت آب گذر در 4 طبقه و همچنین اندازه گیری شاخص وضعیت رویه جاده های غیرآسفالته (UPCI-unpaved road condition index) اقدام گردید. ناهنجاری پویا شامل میزان لرزش آب گذر هنگام عبور وسایل نقلیه است که با اپلیکیشن لرزش سنج (Vibration meter) محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، با افزایش عمق نصب آب گذر و شدت ترافیک، مقدار عددی UPCI کاهش می یابد. کمترین مقادیر شاخص UPCI در شیب های طولی کمتر از 5 درصد ثبت شدند. سلامت آب گذر با افزایش زاویه نصب آن افزایش یافت. همچنین کمترین مقادیر سلامت آب گذر در شیب های طولی کمتر از 5 درصد ثبت شدند. به طورکلی کمترین میزان لرزش در مورد آب گذرهای غیرمسلح که در عمق 100-50 سانتی متر، با شیب طولی 8-5 درصد و زاویه 120-100 درجه در جاده های کم ترافیک نصب شده بودند به ثبت رسید. در مسیرهای با ترافیک بیشتر از 4 وسیله نقلیه در روز میزان لرزش آ ب گذر 24/2 ریشتر و در مسیرهای با ترافیک کمتر میزان لرزش آب گذر 99/1 ریشتر برآورد شد. مسلح بودن و عمق آب گذر نیز بر میزان لرزش آب گذر تاثیر مثبت داشت.

    نتیجه گیری

    هنگام جاده سازی رعایت نکاتی چون ظرفیت بارگذاری، تثبیت بهنگام جاده، درنظرگرفتن مقاومت برشی، متراکم کردن بموقع و نیز اجرای عملیات تحکیم، درنظرگرفتن خواص هیدرولوژیکی (تعداد تقاطع آب گذر، دبی جریان آب، شیب عرضی و رژیم رطوبتی)، ایجاد حوضچه، اعمال عملیات دوره ای در تعمیر و نگهداری جاده ها (جاری و دوره ای) به صورت مستمر در جاده های جنگلی، رعایت عمق، مسلح بودن، شیب طولی جاده، زاویه نصب نسبت به آکس جاده و درنظرگرفتن شدت ترافیک در طراحی آب-گذر ضرورت داشته و می تواند در سلامت، لرزش و کارایی آن موثر باشد.کلمات کلیدی: شاخص وضعیت رویه جاده های غیرآسفالته، سلامت آب گذر، لرزش آب گذر، عمق نصب، زاویه نصب

    کلیدواژگان: UPCI، سلامت آب گذر، لرزش آب گذر، عمق نصب، زاویه نصب
  • اکرم حقیقت دوست*، داوود آزادفر، بهمن شهریاری صفحات 45-65
    سابقه و هدف

    یکی از قدیمی ترین روش های طبقه بندی و شناسایی گونه های مختلف گیاهی، استفاده از صفات ریخت شناسی است، از میان مشخصه های ریخت شناسی، برگ ها به دلیل فتوسنتز و کربن گیری دارای اهمیت بسیاری هستند. تحلیل های ریخت سنجی معمولا به دو روش سنتی و هندسی انجام می گیرد. تاکنون مطالعات بررسی تغییرات مورفولوژیکی گیاهان در ایران به روش سنتی بوده است و استفاده از ریخت سنجی هندسی برای گونه های جانوری استفاده شده است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ریخت شناسی هندسی برگ راش شرقی در ارتفاعات مختلف و مقایسه نتایج آن با تغییرات ریخت شناسی سنتی می باشد.

    مواد و روش

    در این تحقیق از جمعیت طبیعی راش شرقی در چهار ایستگاه ارتفاعی نمونه برداری شد. در مطالعه ریخت شناسی سنتی، 40 درخت و در ریخت شناسی هندسی 10 درخت در هر ارتفاع انتخاب، و از هر جهت تاج درخت 1 برگ انتخاب گردید. در مطالعه سنتی صفات ریخت شناسی شامل طول پهنک، عرض پهنک، مساحت پهنک ، محیط پهنک ، ضریب شکل برگ و نسبت طول به عرض با دستگاه اندازه گیری Leaf Area Meter اندازه گیری گردید. در مطالعه هندسی نیز، نمونه برگ های جمع آوری شده خشک و سپس به صورت دیجیتالی با اسکنر به شکل تصویر ذخیره شد. و از 8 صفت مورفولوژیکی برگ که بصورت لندمارک بر روی تصاویر اسکن شده قرار گرفتند برای ارزیابی تغییرات ریخت شناسی هندسی برگ راش شرقی در ارتفاعات مختلف استفاده گردید، تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تجزیه واریانس چندطرفه و آزمون دانکن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ارتفاع یکی از عوامل مهم شکل گیری ریخت شناسی برگ در راش شرقی است. درختانی که در ارتفاعات رشد می کنند، عموما دارای برگ های کوچک تر هستند که نشان دهنده ی سازش راش شرقی با شرایط محیطی در هر طبقه ارتفاعی می باشد. صفات ابتدای دمبرگ، انتهای دمبرگ، آخرین رگبرگ سمت چپ، بیشترین پهنای برگ از سمت چپ، بیشترین پهنای برگ از سمت راست در ریخت شناسی هندسی و صفات محیط و مساحت در ریخت شناسی سنتی موثرترین صفات در تفکیک جمعیت ها معرفی شدند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد جمعیت های ارتفاعات مختلف در هر دو روش ریخت شناسی هندسی و سنتی از هم تفکیک شدند و نشان داده شد که دو روش سنتی و هندسی تقریبا بطور کامل بین نمونه ها یکسان عمل نمی کند. گروه بندی بیشتر جمعیت ها در ریخت شناسی هندسی نشان دهنده ی کارایی و دقت بیشتر این روش در تفکیک جمعیت ها است. با استفاده از این روش مدرن، اطلاعات هندسی در مورد تفاوت های ریختی را می توان در تصاویر و نمودارهای مختلف نمایش داد، در نتیجه تفاوت ها در جمعیت ها برجسته شده و قابلیت تفسیر نتایج افزایش می یابد. تعیین موثرترین صفات در تفکیک جمعیت ها نیز نشان دهنده ی قابلیت روش هندسی در تعریف صفات متفاوت تر و با جزییات بیشتر است.

    کلیدواژگان: تفکیک جمعیت، تحلیل ریخت شناسی، صفات موثر
  • شهره کاظمی، هاشم حبشی*، سید محمد حجتی، سید محمد واعظ موسوی، فاطمه رفیعی جزی صفحات 67-85
    سابقه و هدف

    بررسی تغییرات ویژگی های فیزیکی، شیمیای و زیستی خاک طی مراحل تحولی جنگل در بهبود عملکرد خدمات اکولوژیکی جنگل های پایین بند می تواند راهکار مناسبی برای مدیریت این جنگل ها باشد. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی اثر مراحل مختلف تحولی توده بر برخی از ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک توده ممرز آمیخته در دو فصل پاییز و تابستان (با فاصله زمانی یکسال) در سری دو طرح جنگلداری شصت کلاته گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای تشخیص مراحل مختلف تحولی پس از جنگل گردشی تعداد 35 قطعه نمونه نیم هکتاری مستطیلی به ابعاد 50 × 100 متر در نظر گرفته شد. در هر کدام از قطعه نمونه ها نوع گونه های درختی، درختچه ای و متغیرهای قطر برابر سینه و ارتفاع کل اندازه گیری شد. در نهایت با استفاده از شاخص مراحل تحولی فلدمن و همکاران، سه مرحله تحولی جوانی، اوج و تخریب برای تمام قطعه نمونه ها تعیین و برای هر مرحله تحولی، سه تکرار در نظر گرفته شد. در هر یک از این نه قطعه نمونه اصلی نیم هکتاری تعداد پنج ریزقطعه نمونه 20 در20 متر که یکی از آن ها در مرکز و چهار ریزقطعه نمونه دیگر در چهار گوشه انتخاب و بررسی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک در هر ریزقطعه نمونه در سه نمونه خاک از عمق 15-0 سانتی متر در دو فصل تابستان و پاییز انجام شد. در مجموع تعداد 270 نمونه خاک تجزیه آزمایشگاهی شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که در بین ویژگی های فیزیکی خاک تغییرات بافت شامل شن، رس، سیلت و جرم مخصوص ظاهری در بین مراحل مختلف تحولی در دو فصل پاییز و تابستان اختلاف معنی داری ندارد. اما در هر دو فصل رطوبت خاک در مرحله اوج (پاییز: 47/1±51/30؛ تابستان: 18/1±07/24) بیشتر از مرحله اولیه (پاییز: 13/1±78/23؛ تابستان: 95/0±89/18) و تخریب (پاییز: 53/1±45/23؛ تابستان: 21/45±1/21) بود. بررسی ویژگی های شیمیایی و زیستی خاک نشان داد که هدایت الکتریکی، کربن آلی، نسبت کربن به نیتروژن، آمونیوم و نیترات خاک بین مراحل مختلف تحولی در فصل پاییز دارای اختلاف معنی دار بود. در فصل تابستان نیز اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی، نیتروژن کل، زی توده میکروبی کربن، آمونیم و نیترات بین مراحل مختلف تحولی دارای اختلاف معنی دار بود. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی با استفاده از متغیرهای مورد مطالعه نشان داد که به طور کلی مولفه های اصلی اول و دوم به ترتیب 16/39 و 11/15 درصد از تغییرات کل را به خود اختصاص دادند. متغیرهای واکنش خاک، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی، آمونیم و نیترات همبستگی بالایی با محور اول داشتند. متغیرهای رطوبت خاک، آمونیم و نیترات همبستگی مثبتی با زی توده کربن میکروبی داشتند. درحالی که متغیرهای اسیدیته، هدایت الکتریکی و درصد کربن آلی همبستگی منفی با زی توده کربن میکروبی داشتند. متغیرهای آمونیم و نیترات خاک نیز همبستگی منفی با اسیدیته، هدایت الکتریکی و درصد کربن آلی داشت و همبستگی مثبت با رطوبت خاک نشان دادند.

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج پژوهش حاضر، می توان بیان کرد که در جنگل پایین بند ممرز آمیخته مراحل مختلف تحولی بر ویژگی های شیمیایی و زیستی خاک جنگل اثرگذار است. باوجود اینکه در سایر مطالعات اثر معنی دار مراحل تحولی روی ویژگی های فیزیکی خاک نیز گزارش شده بود، ولی در پژوهش حاضر مراحل تحولی اثر معنی داری روی ویژگی های فیزیکی خاک نداشت. نتایج این پژوهش حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره پویایی فصلی ویژگی های خاک جنگل های پایین بند هیرکانی در مراحل مختلف تحولی ست که رابطه توده جنگل را با تغییرات خصوصیات خاک طی زمان نشان می دهد. با توجه به وجود اختلاف شدید آمونیوم بین فصول مورد بررسی، پیشنهاد می شود تا روند فرایند آمونیفیکاسیون به روش های دقیق تری در رابطه با سایر ویژگی های زیستی خاک از جمله فعالیت آنزیمی نیز مورد توجه قرار گیرد تا بتوان در مورد وضعیت حاصلخیزی مرحله دیس کلیماکس جنگل های پایین بند بیشتر فهمید.

    کلیدواژگان: پویایی آمونیوم و نیترات، ساختار جنگل، جنگل پایین بند، زی توده میکروبی
  • رضا بریهی، رضا بصیری*، ملیحه مزین صفحات 87-106
    سابقه و هدف

    اندازه گیری قطر برابر سینه در مطالعات میدانی نسبت به ارتفاع درختان ساده تر، دقیق تر و کم هزینه تر است. فهم و درک ارتباط بین قطر و ارتفاع برای توسعه مدل های رویش، مدل های آلومتریک جهت برآورد زی توده و ترسیب کربن در راستای مدیریت جنگل امری ضروری و اساسی می باشد. وجود رابطه قوی بین قطر و ارتفاع درختان به عنوان یک شاخص مفید در مدیریت جنگل محسوب شده و می توان آن را با مدل های ریاضی توصیف کرد. با توجه به اینکه مدل های غیرخطی انعطاف پذیر، دارای قابلیت تفسیر و قوی هستند لذا در این مطالعه برخی از مهم ترین مدل ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 21 مدل غیرخطی به همراه مدل خطی ساده به داده های قطر- ارتفاع درختان پده در منطقه شوش استان خوزستان و در قطعات نمونه 100 متر مربعی برازش داده شد. داده های 1163 درخت پده مورد استفاده قرار گرفت و بطور تصادفی به دو بخش تقسیم شد، 80% داده ها جهت برآورد پارامترهای مدل استفاده شد (برازش مدل) و مابقی داده ها (20%) جهت اعتبارسنجی مدل نگه داشته شدند. تمامی مدل ها با استفاده از معیارهای ارزیابی عملکرد مدل مثل: آماره t پارامترهای مدل، درصد مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE%)، درصد میانگین قدرمطلق خطا (MAE%)، درصد میانگین اریب (Bias mean%)، معیار اطلاعات آکاییک (AIC) و معیار اطلاعات بیزی (BIC) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    پارامترهای 8 مدل در سطح خطای 5% معنی دار نشد. مقادیر RMSE%، MAE%، درصد میانگین اریب، AIC و BIC برای مدل M12 به ترتیب: 98/8%، 78/6%، 0010/0-%، 82/1451 و 73/1469 بدست آمد. همین مقادیر برای مدل M21 به ترتیب: 15/9%، 94/6%، 0005/%0، 95/1476 و 86/1494 بدست آمد. مقادیر پیش بینی و واقعی ارتفاع در این دو مدل در سطح خطای 5% تفاوت معنی-داری نداشتند. نتایج آزمون t جفتی نشان داد که مدل های غیرخطی M21 و M12 ارتفاع درختان پده را با دقت مناسب پیش بینی کرده-اند. دو مدل (Prodan1 با نام M12) و (Prodan2 با نام M21) بر اساس رتبه بندی تمام معیارهای ارزیابی عملکرد مدل در داده های برازش و اعتبار به عنوان بهترین مدل انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    اکثریت مدل های دو پارامتری و برخی از مدل های سه پارامتری برازش معنی داری را با داده ها نشان دادند. اما از نظر کلیه معیارهای ارزیابی عملکرد دو مدل سه پارامتری به عنوان بهترین مدل انتخاب شدند. نتایج این مطالعه، تنوع انواع مدل های غیرخطی دو و سه پارامتری، وجود مدل های مخلوط که در کنار متغیرهای اصلی یک یا دو متغیر کمکی را نیز در مدل سازی دخالت می دهند و رویشگاه های متفاوت با ساختار مختلف بیان گر این موضوع می تواند باشد که تحقیقات بیشتری در این رابطه صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: آماربرداری، بوم سازگان های خشک، مدل های غیرخطی، مدل قطر- ارتفاع
  • مهناز کرمیان، جواد میرزایی*، مهدی حیدری، یحیی کوچ، مجید میراب بالو صفحات 107-123
    سابقه و هدف

    به منظور احیاء بخش های تخریب یافته جنگل های زاگرس، جنگلکاری با گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl) انجام شده است، با این وجود مطالعات کمی در زمینه پویایی عناصر غذایی برگ و خاک در مقایسه با درختان طبیعی (دانه زاد و شاخه زاد) صورت گرفته است. هدف این پژوهش مقایسه عناصر غذایی برگ در فرم های طبیعی (دانه زاد و شاخه زاد) و جنگل کاری شده بلوط ایرانی (با میانگین سنی حدود 30 سال) است.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهداف پژوهش، در شهرستان ایلام که جنگلکاری با گونه بلوط ایرانی در مجاورت پایه های طبیعی آن انجام شده بود، نمونه برداری از برگ و خاک (در عمق 20-0 سانتی متری) در دو فصل بهار (فروردین ماه) و تابستان (شهریور ماه) جهت مقایسه تغییرات عناصر کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم و برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک انجام گرفت. از آنالیز واریانس دو طرفه (GLM) جهت مقایسه میانگین های خصوصیات خاک و برگ در بین مناطق مختلف و از آنالیز مولفه های اصلی (PCA) و آزمون همبستگی پیرسون به منظور بررسی روابط عناصر غذایی برگ و خاک و نیز تغییرات آنها در رابطه با فرم رویشی مختلف استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس دو طرفه (GLM) نشان داد که عناصر نیتروژن و فسفر برگ تحت تاثیر فرم های مختلف گونه بلوط و فصل قرار گرفت و مقدار آنها در فصل بهار بیشتر از تابستان است. به طوری که میزان نیتروژن برگ ها در درختان دانه زاد (20/2 درصد به 68/1 درصد) و در فرم جنگل کاری (78/1درصد به 25/1درصد) در فصل بهار نسبت به تابستان بیشتر بود. میزان کلسیم برگ در فصل تابستان نسبت به بهار بین 5/1 تا 2 برابر بود (در بلوط جنگل کاری شده 66/303 به 33/170، در بلوط شاخه زاد 33/282 به 33/149 و بلوط دانه زاد 66/285 به 233 میلی گرم بر کیلوگرم). پتاسیم برگ تحت تاثیر فرم های مختلف بلوط و فصل قرار گرفت. بطوریکه در فصل بهار بیشتر از تابستان و در بلوط دانه زاد (16/201 میلی گرم بر کیلوگرم) و جنگل کاری شده (47/161 میلی گرم بر کیلوگرم) 1 تا 5/1 برابر بلوط شاخه زاد (30/128 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. تجزیه مولفه های اصلی و همبستگی پیرسون نشان داد که در دو فصل، فرم های مختلف بلوط از یکدیگر قابل تفکیک هستند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج می توان گفت که درختان جنگل کاری شده بلوط ایرانی از نظر عناصر نیتروژن کل، پتاسیم و فسفر برگ مشابه فرم جنگلی دانه زاد بوده و نسبت به درختان شاخه زاد از میزان عناصر بیشتری برخوردار هستند. علاوه بر این، در فرم های جنگلکاری بر خلاف فرم های طبیعی میزان عناصر برگ در فصل تابستان بیشتر از فصل بهار بود.

    کلیدواژگان: عناصر غذایی، جنگلکاری، بلوط ایرانی، جنگل های زاگرس
  • احمد عباس نژاد الچین*، علی اصغر درویش صفت صفحات 125-140
    سابقه و هدف

    پوشش گیاهی یکی از اجزاء اصلی بیوسفر و یک عنصر حیاتی در سیستم اقلیمی است که آگاهی از تغییرات و روند فعالیت آن، می تواند به بهره وری بهینه از زمین های کشاورزی، اکوسیستم های طبیعی، تغییرات اقلیمی و تنوع زیستی تاثیر گذارد. شاخص های گیاهی حاصل از داده های ماهواره ای، ابزار قدرتمندی برای نظارت و بررسی پویایی پوشش گیاهی در مقیاس های زمانی و مکانی بزرگ را فراهم کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی روند بلندمدت پوشش گیاهی به صورت پیکسل به پیکسل در استان مازندران با استفاده از سری زمانی NDVI سنجنده MODIS ماهواره های Terra و Aqua است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در کل استان مازندران که 53 درصد از جنگل های هیرکانی و 12050 کیلومتر مربع از مراتع را در بر می گیرد، انجام شد. در این مطالعه محصولات شاخص پوشش گیاهی سنجنده MODIS با تفکیک مکانی 250 متر و فاصله زمانی 16 روزه به نام های MOD13Q1 و MYD13Q1 مورد استفاده قرار گرفته است. تصاویر شاخص NDVI موجود در این دو محصول با هم ترکیب و یک سری زمانی 828 تصویری با فاصله 8 روزه و تفکیک مکانی 250 متر از شاخص NDVI برای دوره زمانی 2003 تا 2021 ایجاد شد. به منظور افزایش کیفیت و حذف داده های پرت سری زمانی، پیکسل های متاثر از ابر، برف و یخ در هر تصویر از سری زمانی بر اساس اطلاعات تضمین کیفیت MODIS و مولفه فصلی درون سری های زمانی که ممکن است بررسی روند بلند مدت را با مشکل مواجه کند، با استفاده از فرمول Anomaly حذف شد. سپس سری زمانی با استفاده از روش پارامتریک حداقل مربعات معمولی(OLS)و روش های ناپارامتریک تیل سن، من-کندال و معنی داری من-کندال در محیط گوگل ارث انجین (GEE) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که خروجی روش های OLS، تیل سن و من-کندال به هم نزدیک بوده و روند های افزایشی (Greening) و کاهشی (Browning) به ترتیب در حدود 87 و 13 درصد از سطح استان رخ داده است. همچنین معنی داری روندهای من-کندال نشان می دهد که 21/77 درصد از روند های منطقه شامل 65/70 درصد از روند های مثبت (Greening) و 56/6 درصد از روند منفی (Browning) در سطح 1 درصد و 48/6 و 95/2 درصد از روندها به ترتیب سطوح 5 و 10 معنی دار هستند. پراکنش مکانی روند های پوشش های گیاهی نیز نشان داد که بخش وسیعی از روند های Browning در مناطق جلگه ای شمال استان و بیشتر روند Greening در اراضی جنگلی و پوشش های مرتعی رخ داده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی مطالعه حاضرنشان داد که Greening در سطح وسیعی بخصوص در پوشش های گیاهی طبیعی شامل جنگل ها و مراتع رخ داد است . تغییرات پوشش ها گیاهی طبیعی متاثر از تغییرات اقلیمی است، چرا که فعالیت های انسانی در آن ها محدود می باشد. بنابراین روند گرمایش زمین می تواند مهمترین عامل Greening در استان مازندران باشند.

    کلیدواژگان: روند بلند مدت، گوگل ارث انجین، من-کندال، تیل سن، MODIS-NDVI
  • مریم مصلحی*، اکرم احمدی، محمود آباده، عبدالحمید حاجبی صفحات 141-156
    سابقه و هدف

    مانگروها، یکی از پوشش‎های مهم و اثرگذار بوم‎سازگان ماندابی هستند که همیشه سبز و مقاوم به شوری بوده و در پهنه‎های جزرومدی نواحی گرمسیری و نیمه‎گرمسیری رویش می‎کنند، به‎طوری‎که به شرایط شوری زیاد، باد، محیط غیرهوازی خاک و جزرومدهای با ارتفاع زیاد سازگار شده اند. باوجود خدمات محیط زیستی فراوان، این جنگل‎ها از بوم‎سازگان‎های در حال تهدید در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محسوب می‎شوند که نسبت به فعالیت‎های بشری و تغییرات آب و هوایی بسیار آسیب‎پذیر بوده و در معرض تهدید هستند. در طول سالیان اخیر، تخریب زیستگاه‎های مانگرو درنتیجه توسعه سواحل، آلودگی، آبزی‎پروری، قطع و بهره برداری و تهیه سوخت، با شدت بیشتری انجام گرفته و منجر به کاهش شدید مساحت جنگل‎های مانگرو شده است. یکی از مهم‎ترین تهدیدهای انسانی در جنگل‎های مانگروی استان هرمزگان، شاخه‎زنی حرا (Avicennia marina) توسط افراد بومی به‎منظور تعلیف دام است. درصد اهمیت شاخه‎زنی در هرمزگان نسبت به سایر تهدیدها بسیار بیشتر است، بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شدت‎های مختلف شاخه‎زنی بر ویژگی‎های زایشی و رویش توده جنگلی می‎باشد.

    مواد و روش ها: محل اجرای طرح (منطقه‎ای به طول 180 متر در امتداد ساحل و طول جنگل مانگرو، در امتداد بالاترین و پایین ترین سطح جزرومد) بود. این طرح در قالب آماری کاملا تصادفی با 4 تیمار و 10 تکرار در قطعات نمونه به‎طول 40 و عرض 25 متر در امتداد شیب اراضی ساحلی انجام شد. در هر قطعه نمونه و در امتداد قطر آن، 10 درخت حرا که قطر تاج آن بیشتر از 2 متر بود، انتخاب شد و تیمارهای شاخه‏زنی با درصدهای (صفر، 10، 20 و 30 درصد) بر روی آنها اجرا شد (40 درخت). قابل ذکر است که قطر در ارتفاع 30 سانتی‎متر و ارتفاع درختان نمونه، وضعیت زادآوری اطراف درختان نمونه، قطر و ارتفاع درختان اطراف، پیش از شاخه‎زنی و 5 سال پس از شاخه‎زنی، اندازه‎گیری شد و با استفاده از تجزیه واریانس یک‎طرفه مقایسه شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد میزان رشد ارتفاعی و قطری درختان نمونه، در تیمار شاهد با مقادیر 45/0 متر و 37/2 سامتی‎متر بیشترین مقدار را داشت و به‎طور معنی‎داری بیشتر از تیمارهای 20 (23/0 متر و 94/0 سانتی‎متر) و 30 درصد (17/0 متر و 52/0 سانتی‎متر) بود. همچنین، مقدار زادآوری در اطراف درختان نمونه با انجام شاخه‎زنی کاهش معنی‎داری داشت. زادآوری در تیمار شاهد با مقدار 093/0 اصله نهال در متر مربع، بیشترین مقدار را داشت، در حالی‎که در تیمار شاخه‎زنی 30 درصد، کمترین مقدار (031/0 اصله نهال در متر مربع) مشاهده شد. قابل ذکر است به‎ترتیب تعداد صفر، 3، 5 و 8 نونهال خشکیده ≤ 5 سانتی‎متر، در طول 5 سال، درتیمارهای شاهد، 10، 20 و 30 درصد شاخه‎زنی مشاهده شد. در بررسی اثر شاخه‎زنی بر رویش درختان اطراف درخت نمونه، اثر معنی‎داری ‎مشاهده نشد.

    نتیجه ‎گیری:

     درمجموع، نتایج پژوهش پیش رو نشان داد درختان حرا، بسیار حساس به دخالت انسانی و شاخه‎زنی بوده و به‎شدت واکنش نشان می‎دهند. این واکنش به‎صورت کاهش ویژگی‎های رویشی و تولید نهال در اطراف درختان شاخه‎زنی‎شده، در عرصه رویشگاه نمایان شد.

    کلیدواژگان: مانگرو، خصوصیات رویشی، بندر خمیر، هرمزگان
|
  • Peyman Hamedi Qazi, Seyed Rostam Mousavi Mirkolah *, Omid Hoseinzadeh, Mir Hassan Miryaghoubzadeh Pages 1-22
    Background and objectives
    As one of the most important systems of human life, the forest has an undeniable place in ensuring the well-being and comfort of humans. Based on the forest strategy of Global Bank, it is mentioned that More than 1.6 billion People in the world depend on the forest in various ways to provide their livelihood. A common political debate about development and the environment is that the poor are both the cause and the victim of environmental destruction. The interpretation of this narrative for the forest shows it shows that the reduction of poverty can reduce the pressure on forest resources and the preservation and development of forest resources can help reduce poverty. Accordingly, in this research, the condition of the forests of Shafarood watershed in Gilan province for The implementation of two income-generating activities of apiculture and aquaculture, in order to create economic prosperity for rural communities and other beneficiaries dependent on the forests of this area, and at the same time preserving these forests based on the prioritization of criteria and sub criteria.
    Materials and methods
    Shafarood basin with an area of 36,657 hectares is located in the west of Gilan province, between the cities of Rezvanshahr and Pare-Sar and east of Talash highlands. In order to determine the appropriate economic use of rural communities in Shafarood forest and to identify the main criteria for each of the desired economic activities, observation, interview and questionnaire techniques were used from 55 experts which are selected randomly. In the current research, a questionnaire was used in three stages to complete the process, and the data obtained from the questionnaires related to criteria and sub-criteria were analyzed by the method of pairwise comparisons, which were use the GIS software in order to obtain the optimal spatial map of each economic activity.
    Results
    According to the results, in the apiculture, the criteria of plant diversity, temperature, and the number of trees per hectare, and in the aquaculture, the criteria of distance from the river, distance from the spring, and temperature were recognized as the most important factors for the development of these chains. Based on the opinion of experts for apiculture, the sub-criteria of humid climate with a final score of 0.03 had the highest score while the high investment capacity and the distance from dirt roads, both with a final score of 0.24 0 were also important. For the aquaculture, humid climate sub-criteria with a final score of 0.03 was the most important and the high investment capacity with a final score of 0.029 and a distance of less than 500 meters from the river with a final score of 0.026 were in the second and third place. The results also showed that 22.13% of the entire area (8063.31 hectares) and 14.41% of the entire area (5249.9 hectares) can be used for apiculture and aquaculture, respectively. The results can be used for economic development in Shafarood forests.
    Conclusion
    According to the findings of this research in relation to the effective criteria and also the rural population present in this watershed, a relatively suitable area for each economic activity is determined. It is necessary for the forest managers to develop the rural communities based on finding the other sources of income from forest which should be paid attention to it.
    Keywords: Economic Development, GIS, Criteria, Pairwise comparisons, Emplacement
  • Yadollah Rasooli Akerdi *, Lotfialian Majid, Aidin Parsakhoo, Mehran Nasiri, Hasan Akbari Pages 24-43
    Background and objectives

    The creation and construction of a forest road disturbs the natural balance of water flow in the forest area. This balance can be maintained to a large extent by installing culverts and building side channel in different traffic routes. culverts or drainage structures, as well as the road surface, often show behavior and signs before any kind of abnormality and destruction as a result of the effects of different vehicles on the road, which are related to the behavior of these signs. The ability to identify the severity of destruction and act on protection in time.

    Materials and Methods

    In this research, the static and dynamic anomalies of the culverts and forest road surface in different traffic levels in series one of Reyhanabad and series one of Pajim of Al-Ghadir Khalil Shahr forestry project were investigated. First, the specifications of all culverts (pipes, Made of concrete) including the thickness, diameter and length of the culvert, depth, slope and angle of its installation, the slope of the road and the flow rate of the culvert in the routes with different traffic numbers, measured with meters and inclinometers. The flow rate was calculated by measuring the cross section of the flow and the flow velocity according to the hydraulic radius, Manning's coefficient and flow slope. In the section of static anomalies, the level of health of the culvert in 4 floors was checked, as well as the unpaved road condition index (UPCI-unpaved road condition index) was measured. The dynamic abnormality includes the amount of vibration of the culvert when passing vehicles, which was calculated with the vibration meter application.

    Results

    The results showed that with the increase in the installation depth of the culvert and the number of traffic, the numerical value of UPCI decreases. The lowest UPCI index values were recorded in longitudinal slopes of less than 5%. The health of the culvert increased with the increase of its installation angle. On the other hand, the lowest values of culvert health were recorded in longitudinal slopes of less than 5%. In general, the lowest level of vibration was recorded in the case of unarmored culverts that were installed at a depth of 50-100 cm, with a longitudinal slope of 5-8% and an angle of 100-120 degrees on low-traffic roads. In the routes with more than 4 vehicles per day, the vibration level of the culvert was estimated to be 2.24 Richter and in the routes with less traffic, the vibration level of the culvert was estimated to be 1.99 Richter. The reinforcement and the depth of the culvert also had a positive effect on the level of vibration of the culvert.

    Conclusion

    During road construction, observe points such as loading capacity, timely stabilization of the road, taking into account the shear position, timely compaction as well as implementing consolidation operations, taking into account hydrological properties (number of culvert crossings, water flow rate, transverse slope and moisture regime), creating ponds, applying operations. A course in road maintenance (current and periodic) on a continuous basis in forest roads, compliance with depth, reinforcement, longitudinal slope of the road, angle of installation relative to the axis of the road and taking into account the number of traffic in the design of the culvert It is necessary and can be effective in its health, vibration and efficiency.Key words: Unpaved road condition index, Gravel road, Forest road, Tubing.

    Keywords: UPCI, Culvert health, Culvert vibration, installation depth, installation angle
  • Akram Haghighatdoust *, DAVOUD AZADFAR, Bahman Shahriyari Pages 45-65
    Background and objectives

    One of the oldest methods of classification and identification of different plant species is the use of morphological traits. Among the morphological characteristics, leaves are very important due to photosynthesis and carbon capture. Morphometric analysis is usually done by two traditional and geometric methods. The studies of the morphological changes of plants in Iran are based on the traditional method and geometric morphometry has been used for animal species. The aim of this study is to investigate the changes in the geometrical morphology of Fagus orientalis leaf at different altitudes and to compare its results with the traditional morphological changes.

    Materials and methods

    In this research, the natural population of Fagus orientalis was sampled in four altitudinal stations. In traditional morphological method, 40 trees were selected and in geometric morphology, 10 trees were selected at each height, and 1 leaf was selected from each direction of the tree crown. In the traditional study, morphological traits including lamina length, lamina width, lamina area, lamina perimeter, Shape factor and Length to width ratio measured with a Leaf Area Meter device. In the geometrical study, the sample of collected leaves was dried and then stored digitally with a scanner in the form of an image and the 8 morphological traits that are scanned as landmarks on the images are supposed to be used to investigate the morphological changes of eastern beech leaves at different altitudes. Data analysis was done with multiway analysis of variance and Duncan's test.

    Results

    The results showed that altitude is one of the important factors in the formation of leaf morphology in eastern beech. Trees that grow at high altitudes generally have smaller leaves which showes the adaptability of the eastern beech to the environmental conditions at each height level. The characteristics of the beginning of the petiole, the end of the petiole, the last vein on the left side, the widest leaf width from the left side, the widest leaf width from the right side in geometric morphology and the characteristics of the perimeter and area in traditional morphology were introduced as the most effective traits in the separation of populations.

    Conclusion

    In this study, it was found that the populations of different altitudes were separated in both traditional and geometric morphological methods, and it was shown that the two traditional and geometric methods do not work in the same way between samples, the grouping of most populations in morphological Geometrical analysis shows the efficiency and accuracy of this method in the separation of populations. Using this modern method, geometric information about morphological differences can be displayed in images and using different images. As a result, the differences in the populations are highlighted and the interpretability of the results increase. Detetmining the most effective traits in the separation of populations also indicats that the capability of the geometric method is more different and more detailed in defining traits.

    Keywords: Population segregation, Morphological analysis, Effective traits
  • Shohreh Kazemi, Hashem Habashi *, Seyed Mohammad Hojjati, Seyed Mohammad Waez-Mousavi, Fatemeh Rafiee Jazi Pages 67-85
    Background and objectives

    The investigation of chemical, physical and biological soil properties in developmental stages could be an appropriate approach in low-altitude forest management concerning these ecological services. Investigating the changes in soil properties during the developmental stages of the low-altitude forest is of great importance in improving the ecological services. This research aimed to investigate the effect of different developmental stages of the mixed hornbeam stands on some physical, chemical and biological properties of soil in two seasons, autumn and summer (with a time interval of one year) in series number two of forestry plan of Shastkalateh, Gorgan.

    Materials and methods

    35 half-hectare rectangular sample plots with dimensions of 50 x 100 meters were considered to identify the different developmental stages after the field visit. In each of the samples, the type of tree species, shrubs and the diameter at breast height were measured. Finally, using Feldman et al. (2018) index, three developmental stages of initial, optimal, and decay were determined for all samples and three replicates were considered for each stage. In each of these nine main sample plots of half a hectare, five micro-samples of 20 x 20 meters were selected; one of them in the centre and four others in the corners, then soil samples were taken from a depth of 0-15 cm in each micro-sample at summer and autumn. A total of 270 soil samples were analyzed.

    Results

    The results of this study showed that there is no significant difference in the physical properties of the soil including sand, clay, silt and bulk density in the different developmental stages in the two seasons autumn and summer. But in both seasons, the soil moisture in the optimal stage was significantly higher than in other stages. Examining the chemical and biological properties of the soil showed that electrical conductivity, organic carbon, and the ratio of carbon to nitrogen, ammonium, and nitrate of the soil had significant differences between different developmental stages in the autumn. In the summer, acidity, electrical conductivity, percentage of organic carbon, total nitrogen, and microbial biomass of carbon, ammonium, and nitrate had significant differences between different developmental stages. The results of principal component analysis using the studied variables showed that, in general, the first and second main components accounted for 39.16 and 15.11 percent of the total changes, respectively. The acidity, electrical conductivity, and percentage of organic carbon, ammonium and nitrate had a high correlation with the first axis. Soil moisture, ammonium and nitrate had a positive correlation with microbial carbon biomass. While the variables of acidity, electrical conductivity and percentage of organic carbon had a negative correlation with microbial carbon biomass. Ammonium and nitrate also had a negative correlation with acidity, and electrical conductivity and organic carbon percentage showed a positive correlation with soil moisture.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be stated that in the low-altitude forest of the mixed hornbeam stand, the development stages had a significant effect on the chemical and biological characteristics of the forest soil. Although in other studies the significant effect of developmental stages on the physical properties of the soil has been reported, in the present study, the developmental stages had no significant effect on the physical properties of the soil. The results of this research contain valuable information about the seasonal dynamics of the soil characteristics of the low-altitude Hyrcanian forests in different developmental stages, which shows the relationship between the forest stands and the changes in soil characteristics over time.

    Keywords: Dynamics of ammonium, nitrate, Forest structure, Low altitude forest, microbial biomass carbon
  • Reza Berihi, Reza Basiri *, Maleeheh Mozayyan Pages 87-106
    Background and objectives

    Accurate in situ measurement of DBH is easy and cost-effective but, height measurement is labor-intensive, time-consuming and expensive. Understanding its height–diameter relationship is essential for developing growth, biomass production and carbon storage prediction models to be applied in the current forest management projects. The existence of a strong relationship between the diameter and the height of trees is considered as a useful index in forest management and it can be described with mathematical models. Considering that non-linear models are flexible, interpretable and strong, therefore some of the most important models were used in this study.

    Materials and methods

    In this research, 21 widely used candidate nonlinear and one simple linear models were fitted to tree height and diameter at breast height (DBH) data for Populus euphratica Oliv. within a 100 square meter plots at Shoosh area of Khuzestan province. Data from 1163 trees were used and split randomly into two sets: 80 % of the data were used to estimate model parameters (model fitting), and the remaining data (20 %) were reserved for model validation. All model performances were evaluated and compared by means of model performance criteria such as t-statistics of model parameters, root mean square error percentage (RMSE%), mean absolute error percentage (MAE%), mean bias error percentage (ME%), Akaike’s information criterion (AIC) and Bayesian information criterion (BIC).

    Results

    The parameters of 8 models were not significant at a level of 5%. RMSE, MAE, Bias, AIC and BIC values for M12 model were obtained: 8.98%, 6.78%, -0.0010%, 1451.82 and 1469.73, respectively. The same values were obtained for M21 model: 9.15%, 6.94%, 0.0005%, 1476.95 and 1494.86 respectively. The predicted and actual height values in these two models were not significantly different at a level of 5%. The results of the paired sample t test showed that the nonlinear models M21 and M12 have predicted the height of Populus euophratica trees with appropriate accuracy. Two models (Prodan1 with the name of M12) and (Prodan2 with the name of M21) were selected as the best models based on the ranking of all model performance evaluation criteria in fit and validity data.

    Conclusion

    The majority of two-parameter models and some three-parameter models showed a significant fit with the data. However, in terms of all performance evaluation criteria, two three-parameter models were chosen as the best models. According to the results of this study and the wide range of non-linear two and three parameter models, mixed models that include one or two covariates in the modeling in addition to the main variables, more research is needed in larger geographical areas, wider sites and stands with different structures are done.

    Keywords: Inventory, Desert ecosystems, Nonlinear Models, Height–diameter model
  • Mahnaz Karamian, JAVAD MIRZAEI *, Mehdi Heydari, Yahya Kooch, Majid Mirab-Balou Pages 107-123
    Background and Objectives

    Afforestation with oak (Quercus brantii Lindl) trees has been done for restoration of degraded areas in Zagros forests, however, few studies have been done on the dynamics of leaf and soil nutrients compared to natural trees (standard and coppice). The aim of this research is to compare the nutritional elements of leaves in natural trees (standard and coppice) and planted forms of persian oak (with an average age of about 30 years).

    Materials and Methods

    According to the objectives of the research, in the city of Ilam, where afforestation with persian oak species was carried out in the vicinity of its natural form, sampling were done from leaves and the soil (at a depth of 0-20 cm) in the two seasons of spring (April) and summer (September) to compare the changes in carbon, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium and some physical and chemical characteristics of the soil. Two-way analysis of variance (GLM) used to compare the soil and leaf properties among different regions. Principal component analysis (PCA) and Pearson's correlation test were used in order to investigate the relationships between leaf and soil nutrients and their changes in different forms.

    Results

    results of GLM showed that nitrogen and phosphorus of leaves were affected by different forms of oak species and season, and their amount is higher in spring than in summer. So that the amount of nitrogen in the leaves of standard (20.2% to 1.68%) and planted trees (1.78% to 1.25%) was higher in spring compared to summer. The amount of calcium in the leaves in summer was between 1.5 and 2 times higher than in spring (planted oak; 303.66 ppm to 170.33 ppm, coppice; 282.33 ppm to 149.33 ppm, standard tress, 285.66 to 233 mg/kg. Leaf potassium was influenced by different oak forms and seasons. So that it was more in spring than in summer and in standard (201.16 mg/kg) and planted trees (161.47 mg/kg) it was 1 to 1.5 times than that of coppice trees (128.30 mg/kg). Principal component analysis and Pearson correlation showed that in two seasons, different forms of oak can be separated from each other.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the planted Persian oak trees are similar to the standard form in terms of nitrogen, potassium, and phosphorus elements and were more than coppice trees. In addition, in planted, unlike natural forms, the amount of leaf elements were higher in summer than in spring.

    Keywords: Nutrient elements, Afforestation, Iranian oak, Zagros forest
  • Ahmad Abbasnezhad Alchin *, Ali Aasghar Darvishsefat Pages 125-140
    Background and objectives

    Vegetation is one of the main components of the biosphere and a vital element in the climate system, and knowing its changes and activity trends can affect the optimal productivity of agricultural land, natural ecosystems, climate change, and biodiversity. Vegetation indices derived from satellite data have provided a powerful tool for monitoring and investigating vegetation dynamics in large temporal and spatial scales. The aim of this study is to investigate the long-term trend of vegetation in pixels to pixels in Mazandaran province using the NDVI time series of MODIS sensor.

    Materials and methods

    The current research was conducted in the province of Mazandaran, which includes 53% of Hyrcanian forests and 12050 square kilometers of rangeland. In this study, the vegetation index products of the MODIS sensor with a spatial resolution of 250 meters and an interval of 16 days, named MOD13Q1 and MYD13Q1, have been used. The NDVI index images available in these two products were combined and a time series of 828 images with an 8-day interval and a spatial resolution of 250 meters was created from the NDVI index for the period from 2003 to 2021.In order to increase the quality of the time series, the pixels affected by clouds, snow and ice in each image of the time series based on MODIS quality assurance information and the seasonal component within the time series that may make long-term trend investigation difficult, using the Anomaly method were removed. Then the time series was analyzed using parametric ordinary least squares (OLS) regression and non-parametric Theil-Sen and Mann-Kendall in Google Earth Engine (GEE).

    Results

    The results of this study showed that the output of OLS, Theil-Sen and Mann-Kendall methods were close to each other and Greening and Browning occurred in about 87% and 13% of the province, respectively. Also, the significance of Man-Kendall trends shows that 77.21% of trends in the province, include 70.65% of positive trends (Greening) and 6.56% of negative trends (Browning) at ρ < 0.01, 6.48% and 2.95% of trends at ρ < 0.05 and ρ < 0.10 are significant, respectively. The spatial distribution of the trends also showed that a large part of the Browning trends occurred in the plains of the north of the province and most of the Greening trends occurred in forest lands and rangeland.

    Conclusion

    In general, this study showed that greening occurred on a large scale, especially in natural vegetation including forests and rangeland. Changes in natural vegetation are affected by climate change, because human activities are limited in them. Therefore, the process of global warming can be the most important factor of Greening in Mazandaran province.

    Keywords: Long-term trend, Google earth engine, Mann-Kendall, Theil-Sen, MODIS-NDVI
  • Maryam Moslehi *, Akram Ahmadi, Mahmood Abadeh, Abdulhamid Hajbi Pages 141-156
    Background and Objectives

    Mangroves are one of the most important and effective cover of mandabi ecosystems, which are evergreen and resistant to salinity and grow in the coastal areas of tropical and subtropical regions, so that they can adapt to the conditions like high salinity, wind, anaerobic soil environment and tides with high height. Despite the many environmental services, these forests are considered as threatened ecosystems in tropical and subtropical regions, which are very vulnerable to human activities and climate changes and are exposed to a threat. During the recent centuries, the destruction of mangrove habitats as a result of coastal development, pollution, aquaculture, logging and exploitation and fuel supply has been done more intensively and has led to a drastic reduction in the area of the mangrove ecosystem. One of the most important human threats in the mangrove forests of Hormozgan province is especially the cutting of mangroves by local people in order to raise livestock. The percentage of importance of cutting in Hormozgan is much higher than other threats, so the purpose of this research is to investigate the effect of different intensities of cutting on the reproductive and growth characteristics of forest stand.

    Materials and methods

    The location of the project was (an area 180 meters long along the coast and the length of the mangrove forest, along the highest and lowest tide levels). This design was carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 10 replications in plots 40 meters long and 25 meters wide along the slope of coastal lands. In each plot along its diameter, 10 mangrove trees whose crown diameter was more than 2 meters were selected and cutting treatments with percentages (zero, 10, 20 and 30%) were implemented on the sample trees (40 sample trees). It is worth mentioning that the diameter at a height of 30 cm and the height of the sample trees, the reproduction status around the sample trees, the diameter and height of the surrounding trees, the sample trees before cutting and 5 years after cutting were measured and it was compared using one-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that the height and diameter growth rate of the sample trees was the highest in the control treatment with values of 0.45 meters and 2.37 centimeters, and significantly more than the 20% treatment (0.23 meters and 0.94 cm) and 30% treatment (0.17 meters and 0.52 cm). Also, the reproduction rate around the sample trees was significantly reduced by cutting. The reproduction rate was the highest in the control treatment with 0.093 seedlings per square meter, while the lowest value (0.031 seedlings per square meter) was observed in the 30% cutting treatment. It is worth mentioning that 10, 20 and 30% cutting was observed in the control treatments, respectively, with the number of 0, 3, 5 and 8 diebacked seedlings≤ 5 cm, during 5 years. In examining the effect of cutting on the growth of trees around the sample tree, no significant effect was observed.

    Conclusion

    Overall, the results of this research showed that grey mangrove trees are very sensitive to human intervention and cutting and react strongly. This reaction was shown in the field of the habitat in the form of a decrease in vegetative characteristics and seedling production around the cut trees.

    Keywords: Mangrove, Vegetative characteristics, Khamir Port, Hormozgan