فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 139، تابستان 1402)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 139، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید محسن حسینی*، مهدی مهرآبادی، سید مسعود داودی، حمیدرضا اسماعیلی، حسین خوش اخلاق صفحات 2-10

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دو گیاه دارویی آویشن و رزماری و نیز اسانس این گیاهان، بر فراسنجه های تولید گاز، قابلیت هضم ماده مغذی، فراسنجه های تخمیرپذیری شکمبه و متان تولیدی صورت پذیرفت. آزمون تولید گاز با مدت زمان کشت 96 ساعته در قالب طرح کاملا تصادفی، با چهار تکرار در هر تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه با نسبت علوفه به کنسانتره 50:50 بدون افزودن گیاه دارویی و اسانس به عنوان تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد + 15 گرم در کیلوگرم آویشن 3) تیمار شاهد + 15 گرم در کیلوگرم رزماری 4) تیمار شاهد + 100 میلی گرم در کیلوگرم اسانس آویشن و 5) تیمار شاهد + 100 میلی گرم در کیلوگرم اسانس رزماری بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد اسانس های گیاهی باعث افزایش معنی دار گاز تولیدی از بخش قابل تخمیر (b) و ثابت نرخ تولید گاز (c) در مقایسه با تیمار شاهد گردید (05/0>P). تیمارهای حاوی اسانس قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و میزان اسیدهای چرب فرار کل و اسید پروپیونیک را در مقایسه با شاهد افزایش دادند (05/0>P). تولید متان به صورت میلی لیتر بر گرم ماده خشک و نیتروژن آمونیاکی در تمامی تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). به طورکلی با نتایج گزارش شده از این پژوهش، به نظر می رسد توان تغییر فرآیندهای تخمیرپذیری شکمبه با استفاده از گیاهان دارویی و اسانس های آن ها وجود دارد، اگرچه آزمایش های تکمیلی بیشتری برای بررسی این اثرات مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آویشن، رزماری، فراسنجه های تخمیرپذیری شکمبه، اسانس های گیاهی، فراسنجه های تولید گاز
  • علیرضا یوسفی*، محمد عبدالشاه، محمدمجید ابراهیمی صفحات 11-21
    ارایه ی یک حلال استاندارد به همراه واکسن لیوفیلیزه آبله طیور، نه تنها به سهولت آماده سازی واکسن جهت تلقیح در پرده بال ودقت بالاتر واکسیناسیون کمک می کند، بلکه می تواند موجب بهبود اثربخشی واکسن شود. هدف پژوهش حاضر،     مطالعه نقش یک حلال استاندارد برای آماده سازی واکسن آبله طیور و بررسی اثر آن بر پایداری ویروس در واکسن آماده ی مصرف، کارآیی و همچنین اثربخشی واکسن در شرایط مزرعه بود. در این پژوهش،  حلال رنگی اختصاصی تهیه شده برای واکسن آبله ی طیور رازی به همراه دیگر حلال های مرسوم طی آزمایش های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش نخست، پایداری تیتر واکسن در زمان های صفر، 12 و 24 ساعت پس از آماده سازی در حلال های مختلف شامل حلال اختصاصی، آب مقطر حاوی %20 (V/V) گلیسیرین و PBS)Phosphate-buffered saline) مطالعه شد. در آزمایش دوم، واکسن آماده شده با حلال اختصاصی، آب مقطر حاوی %20 گلیسیرین و یک حلال وارداتی (حاوی آب قابل تزریق) تحت سنجش کارآیی به دنبال چالش با ویروس حاد آبله طیور قرار گرفت. در آزمایش سوم، اثربخشی واکسن  آماده سازی شده با حلال اختصاصی نسبت به واکسن آماده سازی شده با آب مقطر حاوی %20 گلیسیرین طی آزمایش مزرعه ای مقایسه شد. نتایج آزمایش نخست نشان داد استفاده از حلال اختصاصی و آب مقطر حاوی 20% گلیسیرین نسبت به PBS میتواند به پایداری تیتر واکسن طی زمان های پس از آماده سازی کمک کند (05/0>P). در آزمایش دوم، تفاوتی بین حلال های مختلف از نظر take واکسن و کارآیی واکسن در پیشگیری از بروز بیماری پس از چالش با ویروس حاد تحت شرایط کنترل شده ی آزمایشگاهی دیده نشد (05/0<P)؛ اما تمامی گروه ها نسبت به گروه های کنترل مثبت (تلقیح حلال اختصاصی بدون واکسن) و منفی (عدم تلقیح حلال و واکسن)، پاسخ به واکسن و محافظت بالاتری داشتند (05/0>P). در نتایج آزمایش مزرعه ای، take واکسن در حلال اختصاصی %11 بالاتر از آب مقطر حاوی 20% گلیسرین بود(05/0>P). در کل، یافته های این پژوهش نشان دادند در صورت استفاده از حلال اختصاصی نه تنها کارآیی حداکثری واکسن حفظ می شود، بلکه از نظر سهولت کاربرد و بهبود اثربخشی واکسن نسبت به حلال های مرسوم دارای مزیت است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، آبله طیور، حلال، کارآیی، واکسن
  • علیرضا البرزی، سارا لرکی*، جواد جمشیدیان قلعه سفیدی، هدی خداداد صفحات 22-31
    امروزه یکی از مهمترین چالش های مبارزه و کنترل جمعیت کنه ای در صنایع دامپروری و کشاورزی، افزایش مقاومت دارویی در کنه ها و اثرات مخرب زیست محیطی ترکیبات شیمیایی ساختگی می باشد. در این مطالعه به بررسی اثرات تخم کشی و نوزاد کشی کنه هیالوما آناتولیکم آناتولیکم در مواجهه با عصاره های مختلف گیاه گز رخ (مورینگا اولیفرا) پرداخته شده است. پس از تهیه برگ گیاه، عصاره های آبی، آبی الکلی و الکلی به روش پرکولاسیون استخراج گردید. سپس اجزای اصلی ترکیبات موجود در عصاره های گیاهی توسط دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) شناسایی شد. تخم های استحصال شده از کنه های ماده در مجاورت رقت های مختلف عصاره (5/2 ، 5 ، 10 و 20 درصد)  غوطه ور شدند و در انکوباتور به مدت 10 روز نگهداری و تخم های باز شده در گروه های آزمایش و کنترل شمارش گردید. همچنین نوزادان 14 روزه کنه پس از غوطه وری در رقت های مختلف عصاره جهت بررسی زنده مانی نوزادان شمارش و درصد واقعی مرگ و میر محاسبه گردید. نتایج نشان داد که عصاره های آبی- الکلی و الکلی برگ گیاه موجب کاهش میزان باز شدن تخم ها و همچنین کاهش تعداد نوزادان کنه ای در مقایسه با عصاره آبی شدند. مهمترین ترکیبات شناسایی شده؛ 45/32 % لیمونن، 78/49 % بتا-بوربونن، 57/25 % ترپینولن، 99/21 % دلتا-تری-کارن و 38/58 % کلوون بودند که به ترتیب  در عصاره آبی الکلی هیدروالکلی برگ گیاه بیشتر از عصاره های الکلی و آبی بود. بنابراین برگ مورینگا اولیفرا دارای ترکیباتی است که میتوانند موثر فعالی جهت کاهش جمعیت کنه ای هیالوما آناتولیکم موثر می باشند.
    کلیدواژگان: مورینگا اولیفرا، هیالوما آناتولیکم، ترکیبات ضد کنه
  • سید مرتضی طباطبایی، الهه ابراهیم زاده*، حسن برجی صفحات 32-38
    هیداتیدوزیس یکی از مهمترین بیماری های انگلی مشترک انسان و دام می باشد. داروهای مختلفی جهت درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به عوارض جانبی درمان های دارویی کنونی، تلاشها جهت دست یابی به داروهای جایگزین موثر و کم عارضه تر ادامه دارد. در مطالعه حاضر اثر کورکومین به عنوان ماده موثره گیاه زردچوبه بر روی پروتواسکولکس های کیست هیداتید در شرایط برون تنی انجام گرفت. به منظور انجام این تحقیق کبدهای گوسفندی آلوده به کیست هیداتید از کشتارگاه صنعتی شهر مشهد  تهیه شد، پروتواسکولکس های درون کیست جمع آوری گردید و درصدزنده مانی (Viability) آنها توسط رنگ حیاتی ایوزین (% 1/0) بررسی شد. جهت انجام مطالعه غلظت های مختلف کورکومین (40، 80، 160 و320 میکرو مول) در کنار گروه کنترل مثبت (ساولون) و کنترل منفی (نرمال سالین) در مدت زمان های 30، 60، 120، 240 و 480 دقیقه بر روی پروتواسکولکس هایی با درصد زنده مانی 90% در گرمخانه 37 درجه سانتی گراد اثر داده شدند. سپس رنگ آمیزی حیاتی انجام و توسط دوربین مجهز به نرم افزار Tcapture عکس برداری انجام گردید، در نهایت درصد زنده و مرده بودن پروتواسکولکس ها محاسبه گردید. تمام آزمایشات 4 مرتبه تکرار گردید. اثر کشندگی غلظت های 160و 320 میکرومول کورکومین در زمان یک ساعت پس از مواجهه در مقایسه با گروه کنترل منفی معنی دار بود. لذا کورکومین در شکل مورد استفاده فقط در دوزهای بالا اثر پروتواسکولکس کشی از خود نشان داد. هر چند ممکن است در تحقیقات آینده با انجام تغییراتی در شکل کورکومین یا همراه کردن آن با موادی که سبب افزایش قدرت نفوذ و جذب آن شود بتوان اثرات ضد پروتواسکولکس آن را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کورکومین، پروتواسکولکس، کیست هیداتید، اسکولس کشی، برون تنی
  • کاظم کریمی*، فاطمه کریمی صفحات 39-51
    به منظور بررسی اثرات کاهندگی کلسترول دانه اسفرزه و همچنین بررسی اثر این گیاه دارویی بر راندمان رشد، فراسنجه های خونی، صفات لاشه و کیفیت تخم بلدرچین، تعداد 160 قطعه جوجه 21 روزه به صورت یک طرح فاکتوریل 2×2 با دو سطح دانه اسفرزه (صفر و سه %) و دو سطح کلسترول (صفر و یک %) در جیره و در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی با 16 واحد آزمایشی شامل چهار تیمار و چهار تکرار و 10 قطعه پرنده (مخلوط نر و ماده) در هر تکرار به مدت 40 روز که به دو دوره 20 روزه (دوره اول و دوم پرورش) تقسیم شد، در قفس مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره بدون دانه اسفرزه و کلسترول، جیره دارای کلسترول، جیره دارای دانه اسفرزه و جیره دارای دانه اسفرزه و کلسترول بودند. کلسترول سرم، زرده تخم و عضلات ران و سینه به همراه راندمان رشد، فراسنجه های خونی و کیفیت تخم و لاشه در تیمارها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تجویز خوراکی کلسترول تاثیری بر افزایش انواع چربی و کلسترول سرم نداشت(05/0<P). در بلدرچین های تغذیه شده با جیره دارای دانه اسفرزه نسبت به جیره بدون دانه اسفرزه؛ کاهش کلسترول عضلات سینه و ران و زرده ی تخم، لنفوسیت، وزن نسبی اندام های احشایی، سکوم، بیضه، ران و کبد و افزایش گلبول های سفید، هتروفیل، وزن نسبی لاشه، دیودنوم، سینه و پانکراس مشاهده شد(01/0>P). استفاده از دانه اسفرزه در کل دوره، خوراک مصرفی و افزایش وزن را بالا برد. ضریب تبدیل خوراکی در دوره ی اول پرورش تحت تاثیر استفاده از دانه اسفرزه در جیره ی پرنده ها بهبود یافت. مشخص شد چنانچه کلسترول به تنهایی در جیره استفاده شود سطح کلسترول عضلات سینه و ران و زرده را نسبت به گروه کنترل افزایش می دهد اما اگر کلسترول در ترکیب با اسفرزه استفاده شود این قدرت افزایندگی برای کلسترول از بین خواهد رفت. بنابراین استفاده از دانه اسفرزه در جیره های با سطح کلسترول بالا، می تواند با ممانعت از افزایش کلسترول عضلات و زرده، نقش مفیدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانه اسفرزه، کلسترول، بلدرچین، رشد، فراسنجه های خونی، صفات تخم گذاری
  • مجتبی محرمی*، حسین مدیرروستا، مریم ترکمن، حمیدرضا جلالی، کامیار احمدی، محمدحسین فلاح مهرابادی صفحات 52-59

    کاهش کلنی های زنبورعسل در سال های اخیر موضوعی نگران کننده در صنعت زنبورداری و کشاورزی بوده است. یکی از عمده ترین علل تلفات کلنی ها، وقوع عفونت با ویروس ها می باشد. در مطالعه حاضر، اپیدمیولوژی مولکولی شش ویروس بیماریزای زنبورعسل شامل ویروس تغییر شکل دهنده بال، ویروس فلجی مزمن، ویروس فلجی حاد، ویروس سیاه شدن سلول ملکه، ویروس نوزاد کیسه ای و ویروس کشمیر زنبورعسل در زنبورستان های هشت استان کشور شامل فارس، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، بوشهر، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد و خوزستان مورد مطالعه قرار گرفت. 45 نمونه زنبورعسل جمع آوری گردید. نمونه ها پس از آماده سازی با روش RT-PCR  بررسی شدند و محصول PCR روی ژل آگارز 2/1 % الکتروفورز شد. همچنین، از محصول PCR موارد مثبت برای تعیین توالی ارسال شد. نتایج برای ویروس تغییر شکل دهنده بال (7/37 %) 17، ویروس فلجی مزمن (5/35 %) 16، ویروس سیاه شدن سلول ملکه (3/13 %) 6 و ویروس فلجی حاد (2/2 %) 1 مثبت بودند، درحالی که، ویروس نوزاد کیسه ای و ویروس کشمیر شناسایی نشدند. بیشترین درصد ویروس فلجی مزمن (100 %) در نمونه های استان کرمانشاه و بیشترین درصد ویروس سیاه شدن سلول ملکه (5/62 %) و ویروس تغییر شکل دهنده بال (75 %) در نمونه های استان فارس مشاهده شدند. ویروس فلجی حاد (29/14 %) فقط در نمونه های استان هرمزگان مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مطالعات اپیدمیولوژیک ویروس های زنبورعسل برای دانستن پویایی شیوع ویروس ها حیاتی بوده و می تواند اطلاعات کلیدی را برای طراحی برنامه های نظارتی علیه این تهدیدات زنبورداری فراهم کند.

    کلیدواژگان: زنبور عسل، اپیدمیولوژی مولکولی، ویروس های بیماریزا، RT-PCR، هشت استان ایران
  • مهنوش عسکری منش، جمال فیاضی*، محمدتقی بیگی نصیری، ایه سادات صدر صفحات 60-70
    به کمک روش RNA-seq می توان اطلاعات کاملی در خصوص شناسایی ژن ها بدست آورد که نتایج آن ممکن است در ژنتیک و اصلاح دام و طیور سودمند باشد. تاکنون مطالعات کمی در خصوص استفاده از این روش در ارزیابی ترانسکریپتوم طیور بومی گزارش شده است، با توجه به اهمیت lncRNAها در فرآیندهای بیولوژیکی، در مطالعه حاضر به بررسی lncRNAهای حاصل از ترانسکریپتوم مرغ بومی اصفهان و سویه تجاری راس 708 و تفاوت بیان آن ها پرداخته شده است. در این مطالعه با استفاده از توالی یابی نسل جدید، 568 lncRNA  شناسایی شد که تغییرات بیان 116 lncRNA معنی دار بود (05/0 P-value ≤ P-value). نتایج نشان داد lncRNA های دارای بیان متفاوت در مسیر های بیولوژیکی مرتبط با متیلاسیون لایزین و هیستون، فعال سازی لکوسیت های میلوییدی، تنظیم مثبت تولید سایتوکین و تنظیم فعال سازی لنفوسیت ها نقش دارند. آنالیز عملکرد مولکولی این ژن ها نشان داد فعالیت پروتیین تیروزین کیناز غیر غشایی، پروتیین متیل ترانسفراز، متیل ترانسفراز وابسته به S-آدنوزیل متیونین، و انتقال گروه های یک کربنی و اتصال گیرنده سیگنال به طور معنی داری غنی می شوند. بر اساس نتایج حاصل، lncRNAهایی که تفاوت بیان معنی داری در دو گروه بومی و تجاری دارند با مسیرهای سیستم ایمنی و متیلاسیون مرتبط می باشند که می توانند به عنوان بیومارکر استفاده شوند.
    کلیدواژگان: الگوی بیان ژن، lncRNA، نژاد مرغ بومی، سویه راس، RNA-seq
  • هدی جواهری بارفروشی*، حسن صادقی پناه، نادر اسدزاده، مجید افشار صفحات 71-82
    این مطالعه با هدف بررسی اثر مصرف منابع چربی اشباع و غیر اشباع در جیره اواخر آبستنی و اوایل شیردهی، بر تغییرات بافت شناختی غده پستان بزهای سانن شکم اول انجام شد. 30 راس بز ماده سانن از نیمه دوم اولین آبستنی بر اساس وزن بدن به سه گروه تقسیم شدند. به هر گروه یکی از جیره های 1) حاوی چربی اشباع (شاهد مثبت، C+)، 2) حاوی دانه سویای برشته (امگا-6، SB) و 3) حاوی دانه بزرک اکسترود شده (امگا-3، FS) اختصاص یافت. میزان تولید شیر به صورت هفتگی و نمونه گیری از بافت پستان در سه نوبت پس از زایش انجام شده و اطلاعات بافت شناختی غده پستان با استفاده از نرم افزار Image J به دست آمد. نتایج نشان داد مصرف دانه بزرک و دانه سویا موجب افزایش تولید شیر در کل دوره نسبت به گروه C+ شد (05/0>P). درصد سلول های اپیتلیال و درصد استروما در گروه FS در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی به ترتیب بالاترین و پایین ترین بود (05/0>P). مساحت آلویول، لومن، اپیتلیال و تعداد سلول اپیتلیال در هر آلویول در گروه SB بالاتر از سایر گروه ها اما تعداد آلویول در واحد سطح برای گروه SB پایین تر از سایر گروه ها بود (05/0>P). با توجه به نتایج می توان چنین استنباط نمود که مصرف جیره های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع، بویژه اسیدهای چرب امگا-3، در دوره های بحرانی رشد پستان، با تاثیر بر رشد و نمو بافت پستان موجب بهبود عملکرد تولیدی و افزایش تولید شیر خواهد شد.
    کلیدواژگان: بز سانن، تولید شیر، مکمل چربی، سلول اپیتلیال، بافت شناسی
  • فرحناز معتمدی سده*، سارا میرزائی، ایرج خلیلی صفحات 83-91
    تحت تیپ H9N2 ویروس آنفلوانزای پرندگان شایع ترین سویه ویروس در خاورمیانه با بیماری زایی کم است. هدف این مطالعه بررسی پاسخ های ایمنی همورال و سلولی جوجه های نژاد تخمگذار تجاری ایمن شده با واکسن H9N2 غیرفعال شده به وسیله پرتو گاما بود. برای این منظور، 120 قطعه جوجه یک روزه به چهار گروه با 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار تقسیم بندی شدند. واکسیناسیون جوجه ها با واکسن های مورد مطالعه در دو نوبت 11 روزگی و 25 روزگی انجام شد. گروه های اول و دوم، واکسن های پرتوتابی شده را به ترتیب به روش های داخل بینی و تزریقی و گروه سوم واکسن غیرفعال فرمالینه تزریقی دریافت کردند. گروه چهارم به عنوان شاهد بدون واکسن در نظر گرفته شد. میزان پادتن سرمی و میزان تکثیر لنفوسیت های طحال و سطح بیان اینترلوکین های 2، 6 و 10 و اینترفرون گاما در این سلول ها بررسی شد. نتایج نشان داد که در گروه ایمن شده با واکسن پرتوتابی از راه داخل بینی عیار پادتن ضدویروس در 25 روزگی، به طور معنی داری بالاتر از دیگر گروه ها بود. همچنین، شاخص تحریک لنفوسیت های طحال در روزهای 39 و 85 پرورش و بیان ژن سایتوکاین ها به ویژه اینترفرون گاما در 39 و 55 روزگی در این گروه به طور معنی داری بالاتر از گروه دریافت کننده واکسن روغنی فرمالینه بود. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که استفاده از واکسن آنفلوانزای پرندگان H9N2 غیرفعال شده با پرتو گاما با القای پاسخ های پادتنی و ایمنی سلولی بالاتر از واکسن های غیرفعال فرمالینه در جوجه های نژاد تخمگذار، پتانسیل خوبی برای جایگزینی واکسن های مرسوم دارد.
    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزای پرندگان، تحت تیپ H9N2، پرتوتابی گاما، یاور روغنی، لمفوسیت های طحال
  • سید کمال الدین علامه*، محسن راستی، احمدرضا رنجبری، وحید نعمان، مسعود برومند جزی صفحات 92-99

    سلنیوم یکی از عناصر ضروری برای گاو شیری به ویژه برای تولید مثل آن محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین میزان سلنیوم خون گروه های مختلف گاوشیری در گاوداری های صنعتی استان اصفهان و همچنین اثر فصل(تابستان و زمستان) بر غلظت آن در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. بدین منظور 553 راس گاو از 17 واحد گاوداری صنعتی در نقاط مختلف جغرافیایی استان انتخاب گردید. جمعیت هر گاوداری به 5 گروه مختلف شامل گاوهای پرتولید (154 راس)، گاوهای تازه زا (118 راس)، خشک و تلیسه آبستن (121راس)، تلیسه های غیرآبستن (81 راس) و گوساله ها (79 راس) تقسیم شدند. میزان سلنیوم خون به وسیله دستگاه اتو آنالایزر آلفا کلاسیک به روش غیرمستقیم و با اندازه گیری فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز تعیین گردید. براساس نتایج، میانگین غلظت سلنیوم خون در گاوهای پرتولید  برابر 21/0 میلی گرم بر لیتر، گاوهای تازه زا 18/0 میلی گرم بر لیتر، خشک و تلیسه آبستن 24/0 میلی گرم بر لیتر، تلیسه های غیرآبستن 24/0 میلی گرم بر لیتر و گوساله ها 21/0 میلی گرم بر لیتر بدست آمد. گاوهای خشک و تلیسه آبستن و همچنین تلیسه های غیرآبستن با بیشترین میزان سلنیوم خون نسبت به گاوهای پرتولید، تازه زا و گوساله ها تفاوت معنی داری نشان دادند (05/0>P). کمترین میزان سلنیوم خون نیز به گاوهای تازه زا تعلق داشت که با سایر گروه ها تفاوت معنی داری نشان داد (05/0>P). بین گروه های مختلف گاو شیری از نظر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز تفاوت معنی داری مشاهده نشد. میانگین غلظت سلنیوم خون در تابستان (129 راس) 0.08± 0.21   میلی گرم بر لیتر و در زمستان (174 راس) 0.06±0.20  میلی گرم بر لیتر بود که نشان دهنده عدم تاثیرمعنی دار فصل بر میزان سلنیوم خون بود. همچنین، مقایسه هر گروه گاوشیری با هم گروه خود در گاوداری های مختلف نیز وجود تفاوت معنی دار از نظر میزان سلنیوم خون را به اثبات رسانید (05/0>P). توصیه می شود، ابتدا میزان سلنیوم خون گله بررسی شود و سپس مکمل سلنیوم زیر نظر متخصص تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گاو شیری، صنعتی، مکمل، خون، سلنیوم، گلوتاتیون پراکسیداز، اصفهان
  • مرضیه بازگیر، نعمت شمس*، علی فروهرمهر، امین جایدری، نرگس نظیفی صفحات 100-111
    سالمونلا تیفی موریوم یک باکتری گرم منفی از خانواده آنتروباکتریاسه است که  بعنوان عامل ایجاد کننده بیماری در انسان و دام  مطرح می باشد. یکی از جدیدترین راه های مقابله با این عامل بیماریزا استفاده از واکسن های نوترکیب است. در این مطالعه، سازه ای متشکل از آنتی ژن OmpL از باکتری سالمونلا تیفی موریوم و پروتیین HBHA به عنوان ادجوانت مولکولی از باکتری مایکوباکتریوم به روش درون رایانه ای (in silico) و با استفاده از یک لینکر پپتیدی طراحی شد. بدین منظور توالی نوکلیوتیدی هریک از این پروتیین ها از پایگاه داده ها استخراج شدند و سازه نوترکیب HBHA-OmpL با بررسی فریم صحیح خوانش طراحی شد. سپس برای ارزیابی امتیاز ایمنی زایی و خواص فیزیکوشیمیایی و همچنین ساختارهای دوم و سوم این سازه از سرورهای معتبر آنلاین استفاده شد. بهترین مدل سه بعدی پالایش شده برای فرایند داکینگ مولکولی مورد استفاده قرار گرفت.  توالی نکلیوتیدی سازه کایمریک نوترکیب برای بیان در اشریشیا کولای بهینه سازی گردید و امکان کلون توالی بهینه شده در وکتور بیانی (+)pET22b بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این مطالعه، سازه کایمریک HBHA- OmpL با وزن مولکولی 45/49 کیلو دالتون دارای شاخص ناپایداری 75/32 و شاخص آنتی ژنسیتی 688/0 بود و ساختارهای مارپیچ آلفا و سیم پیچ های تصادفی بیشترین سهم را در توزیع ساختار دوم این سازه داشتند. بررسی داکینگ پروتیین-پروتیین نشان داد که پروتیین HBHA علیرغم کانژوگه شدن با پروتیین OmpL، توانست از طریق 23 پیوند هیدروژنی به گیرنده MD2/TLR4متصل شود. نتایج کلونینگ درون رایانه ای نیز نشان داد سازه کایمریک می تواند در وکتور (+)pET22b با موفقیت کلون شود.
    کلیدواژگان: واکسن نوترکیب، سالمونلا تیفی‏موریوم، OmpL، HBHA
  • پریسا روشن مرام کندری، مهدی مرجانی، علیرضا جهاندیده*، میثم تهرانی شریف صفحات 112-121
    بهبود زخم یک فرآیند پیچیده است که در آن مجموعه ای از وقایع به صورت هماهنگ انجام می شود که در نهایت منجر به بازسازی بافت می گردد. از روش های نوین درمان در پزشکی و دامپزشکی، استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) و پزشکی پلاسما می باشد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی مقایسه ای اثر پلاسمای سرد آرگون و ژل پلاکتی بر مقادیر هگزوزآمین، کلاژن و پروتیین تام موجود در بافت، در روند ترمیم زخم موش های صحرایی انجام گرفت و بدین جهت از 48 سر موش صحرایی نژاد ویستار استفاده شد. موش ها پس از گذراندن دوره سازگاری، در یک گروه کنترل و چهار گروه تیمار طبقه بندی شدند. تیمارها شامل: تیمارپماد نیتروفورازون، تیمار ژل پلاسمایی غنی از پلاکت، تیمار پلاسما سرد آرگون و تیمار ژل پلاکتی به همراه پلاسما سرد آرگون بودند و در گروه کنترل هیچ گونه تیماری انجام نشد. بعد از تیمار بندی و ایجاد زخم پوستی تمام ضخامت بین دو کتف موش ها، در روز های سه، هفت، 14 و 21، از محل زخم ها نمونه برداری شد و فاکتور‎های کلاژن (هیدروکسی پرولین)، هگزوزآمین و پروتیین تام، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه گیری این سه فاکتور، اختلاف معناداری را بین گروه کنترل با گروه پلاسما و پلاسما+PRP نشان داد(05/0>P). این در حالی است که بین گروه کنترل و گروه پماد نیتروفورازون، اختلاف معناداری مشاهده نشد(05/0<P). در نتیجه به نظر می رسد استفاده از پلاسما و پلاسما+PRP به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، سبب تسریع در روند ترمیم زخم می شوند.
    کلیدواژگان: کلاژن، هگزوزآمین، پروتئین بافتی، ترمیم زخم
  • مختار مهاجر* صفحات 122-127
    هدف از این مطالعه بررسی حفظ کیفیت اسپرم در گوسفند با استفاده از آنتی اکسیدان گلوتاتیون طی فرآیند سردسازی بوده است. در این آزمایش اسپرم از 5 راس قوچ نژاد زل جمع آوری به رقیق کننده های حاوی صفر، 1، 2، 4 و 8 میلی مولار گلوتاتیون اضافه و سپس در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت ذخیره شدند. کیفیت اسپرم در زمان های 0، 24 و 48 ساعت سردسازی مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفتند و فراسنجه های جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، زنده مانی، سلامت غشا، فعالیت میتوکندری و میزان لیپید پراکسیداسیون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد در زمان 0 اختلافی بین تیمارها مشاهده نشد. در زمان های 24 و 48 ساعت سردسازی، استفاده از تیمار 4 میلی مولار گلوتاتیون منجر به بهبود جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، زنده مانی، سلامت غشا، و همچنین کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی در اسپرم سردشده قوچ شد. در نتیجه استفاده از تیمار 4 میلی مولار آنتی اکسیدان گلوتاتیون می تواند راهکاری مناسب در جهت حفظ کیفیت اسپرم قوچ در هنگام فرآیند سردسازی باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اسپرم، سردسازی، گلوتاتیون، قوچ
  • ملیسا اقبال، فرشته قندهاری*، پژواک خاکی، مرتضی تقی زاده، مجید تبیانیان صفحات 128-138
    در سال های اخیر با توجه به پیشرفت های انجام شده در حوزه طراحی واکسن، مطالعات بیوانفورماتیک انجام شده بر روی باکتری لپتوسپیرا دستخوش تغییرات و پیشرفت های قابل توجهی شده است. هدف از این مطالعه طراحی یک پروتیین فیوژن بر مبنای پروتیین های سطحی OmpL1 و LipL41   است که دارای ساختار محافظت شده ای در طی زمان بوده  اند. با توجه به مطالعات میدانی قبلی،  پروتیین های مورد نظر مورد بررسی قرار گرفته و پروتیین فیوژن  OmpL1- LipL41 انتخاب شد. پس از بررسی خصوصیات شیمیایی پروتیین های مورد نظر با استفاده از سرورهای مناسب، ساختار اولیه پروتیین فیوژن تعیین شد و در نهایت این پروتیین درون وکتور   PET32a+ و دربین دو ناحیه آنزیمی HindIII  وBamHI  قرار داده شد. نتایج حاصله نشان داد که وزن پروتیین مورد نظر 73 کیلودالتون بوده و دارای 2097 جفت باز و 610 اسید آمینه می باشد. pH ایزوالکتریک پروتیین فوق 7 و میزان حلالیت آن درسیستم پروکاریوتی 100 درصد است. در نهایت و با توجه به داده های فوق پیش بینی می شود که ساختار کانسترکت طراحی شده، دارای خصوصیات ایمونوژنیکی قابل قبولی می باشد و می توان از آن به میزان قابل قبول و موفقیت آمیزیی درسیستم های پروکاریوتی بیان نمود و جهت مطالعات ایمنی زایی باکتری لپتوسپیرا به عنوان یک کاندید نوین در تولید واکسن لپتوسپیروزیس و در طراحی و ساخت کیت های تشخیصی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پروکاریوت، لپتوسپیرا، وکتور، پروتئین سطحی، ompl1 lipl41
|
  • Seyed Mohsen Hosseini *, Mehdi Mehrabadi, Seyed Masoud Davoodi, Hamid Reza Esmaeili, Hossein Khoshakhlagh Pages 2-10

    The aim of this study was to investigate the effects of two medicinal plants of thyme and rosemary and their essences on gas production, digestibility, ruminal fermentation  and methane production parameters.  The gas production test was conducted with a 96-hour cultivation time in the form of a completely randomized design, along with four repetitions per treatment. The treatments consisted of: 1) basal diet with -  a forage-to-concentrate ratio of 50:50 without addition of the medicinal herbs and essences as the control treatment; 2) control treatment + 15 g/kg of thyme; 3) control treatment + 15 g/kg of rosemary; 4) control treatment + 100 mg/kg essence of thyme and 5) control treatment + 100 mg/kg of rosemary essence.The results of this study indicated that the application of the essences caused a significant increase in the gas production potential from the fermentable segment (b) and the gas production rate constant (c) compared to the control treatment (P <0.05). The treatments containing essences increased dry matter digestibility, organic matter and total volatile fatty acids and propionic acid as compared to the control (P<0.05).  Methane production in milliliters per gram of dry matter and ammonia nitrogen decreased remarkably in all experimental treatments compared to the control treatment(P<0.05). Overall, according to the results of this study, it seems that changes to the ruminal fermentation processes are possible by using the herbs and their essences, although additional –experiments  are - needed to investigate these effects.

    Keywords: Thyme, rosemary, Ruminal fermentation parameters, Herbal Essences, Gas Production Parameters
  • Ali Reza Yousefi *, Mohammad Abdoshah, Mohammad Majid Ebrahimi Pages 11-21
    Providing a standard diluent for preparing the lyophilized Fowl Pox vaccine not only facilitates the preparation of the vaccine for inoculation and improves the accuracy of vaccination but can also affect the effectiveness of the vaccine. The aim of the present study was to investigate the role of a standard diluent in the preparation of the Fowl Pox vaccine and its effect on virus stability in the ready-to-use vaccine, vaccine efficacy, and effectiveness in field conditions. In this study, a colored diluent specifically prepared for the Razi poultry Fowl pox vaccine was evaluated and compared with conventional diluents recommended by vaccine producers. In the first experiment, the vaccine titer stability was investigated at 0, 12, and 24 hours after vaccine preparation by different diluents including specific diluent, distilled water containing 20% (V/V) of glycerin and PBS (Phosphate-buffered saline), as the positive control. In the second experiment, the efficacy of the vaccine prepared with a specific diluent, distilled water containing 20% (V/V) of glycerin, an imported diluent (containing water for injection), was evaluated following a challenge with the virulent Fowl Pox virus. In the third experiment, the effectiveness of the vaccine prepared with specific diluent or distilled water containing 20% (V/V) of glycerin was studied. The results of the first experiment showed that the use of a specific diluent or distilled water containing 20% glycerin could help to maintain vaccine titer during the post-preparation period compared to PBS (P <0.05). The results of the second experiment revealed that under the controlled laboratory conditions, there was no difference between the experimental diluents in terms of vaccinal take and vaccine efficacy in preventing post-challenge acute disease (P>0.05); however, all the vaccinated groups had higher vaccinal take and protection compared to the positive (inoculation of specific diluents without vaccine) and negative (inoculation of no vaccine and diluent) control groups (P<0.05). In the field trial experiment, the vaccinal take associated with the specific diluent group was 11% higher than the positive control group (P<0.05). In general, the findings of this study showed that the application of a specific diluent for preparing the Fowl Pox vaccine, not only maintains its maximum efficacy but also it has advantages over conventional diluents in terms of applying easiness and improving the vaccine effectiveness.
    Keywords: Diluent, Effectiveness, Efficacy, Fowl pox, vaccine
  • Alireza Alborzi, Sara Larki *, Javad Jamshidian Ghale Sefidi, Hoda Khodadad Pages 22-31
    These days one of the most significant challenges to the control and prevention of tick population in the livestock and agricultural industries is increased drug resistance in ticks and the destructive environmental effects of synthetic chemical compounds. In this study, the effects of ovicidal and larvicidal of Hyaloma anatolicum anatolicum mite in exposure to different extracts of Moringa oleifera plant have been investigated. Aqueous, alcoholic and hydro-alcoholic extracts were prepared from M. Oleifera leaves according to Percolation method. Thence, the main components of the plant extracts were identified and analyzed by the gas chromatography (GC) method. The collected eggs from female ticks were immersed in the proximity of different dilutions of the extract (2.5, 5, 10 and 20%) and kept in the incubator for 10 days and the hatched eggs were counted in the experimental and control groups. Also, 14-dainfant ticks, after immersion in different dilutions of the extract, were counted to check the survival of the infant ticks and the actual mortality rate was calculated. The results showed that hydro-alcoholic and alcoholic extracts of the leaves reduced the hatching rate of tick eggs as well as larval survival compared to aqueous extract. The most important compounds identified by GC were Limonene (32.45%), beta-Bourbonene (49.78%), Terpinolene (25.57), delta-3-Carene (21.99%) and Clovene (58.38%) which were higher in the hydroalcoholic extracts than in alcoholic and aqueous extractsrespectively.
    Conclusion
    Therefore, M. oleifera leaves contain compounds which can be effective in reducing the population of Hyalomma anatolicum ticks.
    Keywords: Moringa oleifera, Hyalomma anatolicum anatolicum, Anti-tick compounds
  • Seyyed Morteza Tabatabaee, Elahe Ebrahimzadeh *, Hassan Borji Pages 32-38
    Hydatidosis is one of the most important parasitic diseases common to human beings and animals. Various  drugs are used to cure this disease.. Due to the side effects of the currently available drug treatments, efforts are being made to find effectual alternatives with fewer side effects. In this current research, curcumin, as an effective ingredient of turmeric, was examined on protoscolices of hydatid cysts in vitro. For this purpose, sheep livers infected with hydatid cysts  were obtained from Mashhad industrial slaughterhouse, the cyst protoscolices  were collected, and the viability of protoscolices  was determined by 0.1% eosin staining. To study scolicidal effects of curcumin, different concentrations of curcumin (40, 80, 160, 320 micromol ) along with positive control (Savlon) and negative control (normal saline) were applied on protoscolices  with 90% viability, 30, 60, 120, 240, 480 minutes after 37̊ C heat exposure . Subsequently, vital staining was done , and pictures were captured with a camera equipped with Tcapture software, finally, the viability of the protoscolices was calculated. All  the experiments were repeated four times. The scolicidal effects of curcumin concentrations of 160 and 320 μmol one hour after exposure were significant in comparison with the negative control group. Therefore, curcumin in the used form showed  protoscolicidal effects only in high doses. However, it may be possible  to increase the anti-protoscolices  effects of curcumin in future studies by  modifications or  combination with substances that increase its penetration and absorption.
    Keywords: Curcumin, Protoscolix, Hydatid cyst, Scolicidal effects, in vitro
  • Kazem Karimi *, Fatemeh Karimi Pages 39-51
    In order to evaluate the cholesterol lowering effects of psyllium seeds and also to evaluate the effects of this medicinal plant on growth efficiency, blood parameters, carcass traits and quail egg quality, 160 21-day-old chicks were studied in cages using a 2×2 factorial design with two dietary levels of psyllium seeds (0 and 3%) and two dietary levels of cholesterol (0 and 1%) in a randomized complete block design with 16 experimental units including 4 treatments and 4 replications and 10 birds (male and female) in each replication for 40 days, which were divided into two 20-day periods (as first and second breeding periods). Experimental treatments included a diet without psyllium seed and cholesterol, a diet containing cholesterol, a diet containing psyllium seeds and a diet containing psyllium seed and cholesterol. Serum, egg yolk and muscles (thigh and breast) cholesterol were evaluated in the treatments along with growth efficiency, blood parameters and egg and carcass quality. The results showed that oral administration of cholesterol had no effects on increasing serum lipids and cholesterol (P>0.05). In quails fed diets containing psyllium seeds compared to diets without psyllium seeds, breast and thigh muscles and egg yolk cholesterol, lymphocytes, relative weight of visceral organs, cecum, testis, thigh and liver were decreased and white blood cells, neutrophils, relative weights of carcass, duodenum, breast and pancreas were increased (P<0.01). The use of psyllium seeds throughout the entire study period increased feed intake and weight gain. The feed conversion ratio improved in the first period of rearing due to the use of psyllium seeds in the birds' diets. It was found that while cholesterol is  used solely in the diet, it increases the level of cholesterol in the muscles of the breast and thighs and egg yolk compared to the control group, but while cholesterol is used in combination with psyllium seed in diet, no increase in the cholesterol of those organs will be observed. Therefore, the use of psyllium seeds in diets with high cholesterol levels can play a beneficial role in preventing the increase of muscle and yolk cholesterol.
    Keywords: Psyllium seed, Cholesterol, quail, Growth, Blood parameters, Egg characteristics
  • Mojtaba Moharrami *, Hossein Modirrousta, Maryam Torkaman, Hamid Reza Jalali, Kamyar Ahmadi, Mohammad Hossien Fallah Mehrabadi Pages 52-59

    Reduction of honey bee colonies in recent years has been  a matter of concern in the beekeeping and agricultural industries. One of the main causes of  mortality in colonies is infection with viruses. In the present study, the molecular epidemiology of six honey bee pathogenic viruses, which are deformed wing virus (DWV)و acute bee paralysis virus (ABPV), chronic bee paralysis virus (CBPV), black queen cell virus (BQCV), Sacbrood virus (SBV) and Kashmir bee virus (KBV) and was studied in apiaries of eight provinces of the country (Fars, Sistan and Blouchestan, Kerman, Hormozgan, , Bushehr, Kermanshah, Kohkilouyeh and Boyer Ahmad and Khouzestan). 45 samples of honey bees were collected. Samples were examined by RT-PCR method and the PCR product was electrophoresed on a 1.2% agarose gel. Also, PCR products of positive samples were sent for sequencing. Results were positive for deformed wing virus 17 (37.7%), chronic bee paralysis virus 16 (35.5%), black queen cell virus 6 (13.3%) and acute bee paralysis virus 1 (2.2%) , but no sacbrood virus and keshmir bee virus  were detected. The highest percentage of chronic paralysis virus (100%) was observed in samples of Kermanshah province and the highest percentage of black queen cell virus (62.5%) and deformed wing virus (75%) were observed in samples of Fars province. Acute paralysis virus (14.29%) was observed only in samples of Hormozgan province. The results of this study showed that epidemiological studies of honey bee viruses are vital to know the dynamics of virus prevalence and can provide key information for designing surveillance programs against these beekeeping threats.

    Keywords: Honey bees, Molecular epidemiology, Pathogenic viruses, RT-PCR, Iran
  • Mahnosh Askari Manesh, Jamal Fayazi *, Mohammad Taghi Beigi Nassiri, Ayeh Sadat Sadr Pages 60-70
    Based on the RNA-seq method, a thorough set of information can be obtained from the identification of geneswhich the results  may be beneficial  in the genetics and breeding of livestock and poultry. So far, few studies have been reported regarding the use of this method in the evaluation of native poultry transcriptome. Considering the importance of lncRNAs in biological processes, the present study has investigated the lncRNAs from the transcriptome of native Isfahan  chicken and the commercial Ross 708 strain as well as differences  in their expression. In this study using next generation sequencing, 568 lncRNAs were identified, out of which the expression changes of 116 lncRNAs were meaningful (P-value ≤0.05). The results showed differently-expressed incRNAs which are associated with the biological pathways including histone and lysine methylation, myeloid leukocyte activation, positive regulation of cytokine production ,, , and regulation of lymphocyte activation. The analysis of molecular functions of the genes indicated the activity of non-membrane-spanning tyrosine kinase, protein methyltransferase, S-adenosylmethionine-dependent methyltransferase, and transfer of one-carbon groupsacting on a protein, and signaling receptor binding are enhanced meaningfully. Based on the results, lncRNAs that vary in expression between native and commercial groups are associated with immune and methylation pathways, and can be used as biomarkers.
    Keywords: Gene expression pattern, lncRNA, Native chicken breed, Ross strain, RNA-seq
  • Hoda Javaheri Barfourooshi *, Hasan Sadeghipanah, Nader Asadzadeh, Majid Afshar Pages 71-82
    The aim of this study was to investigate the effect of saturated and unsaturated fat sources in the diet of late pregnancy and early lactation on histological changes in the mammary gland of nulliparous Saanen goats. Thirty does from the second half of pregnancy were divided into three groups based on body weight. For each group, the diet contained either: 1) saturated fat (positive control, C+), 2) roasted soybeans (omega-6, SB), or 3) extruded flaxseeds (omega-3, FS). Milk production was determined weekly and mammary tissue sampling was performed three times after kidding and the histological information of the mammary tissue was obtained using Image J software. The results showed that consumption of flaxseed and soybean increased milk production in the whole period compared to the C+ group (P<0.05).  The percentages of epithelial cells and stroma were the highest and the lowest, respectively in the FS group compared to the other groups(P<0.05). The areas of alveoli, lumen, epithelium and the number of epithelial cells per alveolus were higher in the SB group; however, the number of alveoli per unit area  was lower in SB group than  in the other groups (P<0.05). Based on the results, it is concluded that the consumption of diets rich in unsaturated fatty acids, especially omega-3 fatty acids, in critical periods of mammary gland growth, affects growth and development of mammary tissue, improves lactation performance and increases milk production.
    Keywords: Saanen goat, milk production, fat supplement, epithelial cell, Histology
  • Farahnaz Motamedi-Sedeh *, Sara Mirzaie, Iraj Khalili Pages 83-91
    H9N2 subtype of avian influenza virus (AIV) is the most common strain of low pathogenic AIV in the Middle East. The aim of this study was to investigate the humoral and cellular immune responses of commercial layer chickens immunized with gamma-inactivated H9N2 AIV. For this purpose, 120 one-day-old chickens of layer breed were divided into four groups including 3 replicates and 10 birds per replicate. Vaccination of chickens was done on days 11 and 25 of age. The first and second groups received the irradiated vaccine (IV) by intranasal and subcutaneous injection methods respectively, the third group was injected with formalin-inactivated vaccine and the fourth group was not vaccinated as the control. Anti-H9N2 serum antibodies, proliferation rate of splenocytes and the expression levels of interleukins 2, 6 and 10 and interferon gamma in these cells were investigated. The results indicated that in the groups immunized with intranasal IV the level of HI titers at 25 days of age was significantly higher than those in other groups. Additionally, stimulation index of splenocytes in 39 and 85 days of age and the level of gene expression of all the measured cytokines, especially interferon gamma in splenocytes at 39 and 55 days of age was significantly higher compared to formalin-inactivated vaccine. Based on the findings of the present study, the use of H9N2 AIV vaccine inactivated by gamma irradiation could be considered as a good candidate in layer chickens because it could induce antibody responses and cellular immunity at the levels higher than the formalin-inactivated vaccine.
    Keywords: avian influenza virus, H9N2 subtype, Gamma Irradiation, oil adjuvant, splenocytes
  • Sayyed Kamaleddin Allameh *, Mohsen Rasti, Ahmad Reza Ranjbari, Vahid Noaman, Masood Boroumand Pages 92-99

    Selenium is an essential element in dairy cattle, particulrarly for reproduction. The present study was conducted in order to determine the amount of selenium in the blood of different groups of cattle in Isfahan province industrial cattle farms and also the effect of season (summer and winter) on its concentration in the form of a randomized complete block design. The present study was investigated the blood selenium level in dairy cattle in Isfahan province. Also, the effect of season (summer and winter) on selenium values was studied. This experiment was carried out in a complete block randomized design for 553 cows in 17 farms from different regions of the Isfahan province. Acordingly, 553 cows were selected from 17 industrial cattle breeding units in different geographical parts of the province. The population of cows in each cattle farm wasere divided into five groups which included high producing cows (n=154), fresh cows (n=118), dry and pregnant heifers (n=121), non-pregnant heifers (n=81) and calves. Blood selenium concentration was indirectly assessed determined through the measurement of glutathione peroxidase activity by Alpha Classic Auto Analyzer. According to the results, the mean whole blood selenium concentration mean for high producing cows, fresh cows, dry and pregnant heifers, non-pregnant heifers and calves were measured at 0.21, 0.18, 0.24, 0.24, 0.21 mg/L, respectively. Dry and pregnant heifers and non-pregnant heifers with higher selenium concentration showed significant differences compared to other groups (P<0.05). The lowest selenium concentration was significantly observed for fresh cows (P<0.05). No significant differences were found among different groups of dairy cows in terms of peroxidase enzyme activity for glutathione peroxidase activity. The mean blood selenium concentrations in summer and winter with no significant differences were at 0.21± 0.08  (n=129) and 0.20±0.06  (n=174) mg/L, respectively which showed no significant effect of season on blood selenium level. Also, the comparison of the same group in different farms showed significant difference in terms of blood selenium levels s between them (P<0.05).Therefore, it is recommended to check the blood selenium level of dairy cattle and then ,use a selenium supplement under supervision of animal nutritionists.

    Keywords: Dairy cattle, industrial, supplement, Blood, Selenium, Glutathione peroxidase
  • Marzieh Bazgir, Nemat Shams *, Ali Forouharmehr, Amin Jaydari, Narges Nazifi Pages 100-111
    Salmonella Typhimurium is a zoonotic gram-negative bacterium of the Enterobacteriaceae family. One of the newest ways against the pathogen is the use of recombinant vaccines. In this study, a recombinant construct consisting of OmpL antigen from Salmonella Typhimurium and HBHA protein as a molecular adjuvant from Mycobacterium was designed by an in silico method and a peptide linker. For this purpose, sequences of these proteins were extracted from the database and the HBHA-OmpL recombinant construct was designed based on the correct  reading frame. Then, reliable online servers were used to evaluate the immunogenicity score and  physicochemical properties as well as the secondary and tertiary structures of the designed construct. The best refined 3D model was used for the molecular docking process. A codon optimization was done for expression in E. coli, and the possible cloning  of the optimized nucleotide sequence in pET22b(+) expression vector was evaluated. Based on the results obtained in this study, the HBHA-OmpL chimeric construct with a molecular weight of 49.45 kDa had an instability index of 32.75 and an antigenicity index of 0.688, and alpha helices and random coil structures had the largest contribution in its secondary structure. The protein-protein docking results showed that despite being conjugated with OmpL protein, HBHA molecule was able to connect to TLR4/MD2 receptor by 23 hydrogen bonds. Also, cloning results confirmed that nucleotide sequence of the designed vaccine can be successfully inserted in pET22b(+) vector.
    Keywords: Recombinant vaccine, Salmonella typhimurium, OmpL, HBHA
  • Parisa Roshanmaramkondori, M Marjani, Alireza Jahandideh *, Meysam Tehrani Sharif Pages 112-121
    Wound healing is a complex process in which a series of events takes place in a coordinated manner, which ultimately leads to tissue regeneration. One of the new treatment methods in medicine and veterinary medicine is the use of platelet-rich plasma (PRP) and plasma medicine.  The present study was conducted in order to compare the effect of cold argon plasma and platelet gel on the amounts of hexosamine, collagen and total protein in the tissue, in the wound healing process of rats; accordingly, 48 Wistar rats were used. After the adaptation period, the mice were classified into one control group and four treatment groups. The treatments included: nitrofurazone ointment treatment, platelet-rich plasma gel treatment, cold argon plasma treatment, and platelet gel treatment with cold argon plasma, and no treatment was performed in the control group. After the treatment and creation of skin wound, samples from the wounds were taken from the entire thickness between the shoulders of the rats, on days three, seven, 14 and 21 and collagen factors (hydroxyproline), hexosamine and total protein were measured. The results of measuring these three factors showed a significant difference between the control group and the plasma and plasma + PRP group (P<0/05). Meanwhile, no significant difference was observed between the control group and the nitrofurazone ointment group (P>0.05). As a result, it seems that the use of plasma and plasma + PRP accelerates the wound healing process significantly compared to the control group.
    Keywords: Collagen, hexosamine, tissue protein, WOUND HEALING
  • Mokhtar Mohajer * Pages 122-127
    The aim of this study was to evaluate the sperm quality preservation in sheep using glutathione antioxidant during cooling process. In this experiment, semen samples were collected from 5 Zell rams and added to the extender containing 0, 1, 2, 4 and 8 mM glutathione and stored at 4 ˚C until 48 hours. Sperm quality was evaluated at 0, 24 and 48 hours after cooling and total motility, progressive motility, viability, membrane integrity, mitochondrial activity and lipid peroxidation were assessed. No difference was observed between treatments at time 0 of cooling. At 24 and 48 hours of cooling period, the use of 4 mM glutathione increased total motility, progressive motility, viability, membrane integrity, mitochondrial activity and decreased lipid peroxidation in ram cooled sperm. In conclusion, using 4 mM glutathione antioxidant treatment could be a suitable method to preserve ram sperm quality during cooling process.
    Keywords: Sperm evaluation, Cooling, Glutathione, Ram
  • Melisa Eghbal, Fereshteh Ghandehari *, Pejvak Khaki, Morteza Taghizadeh, Majid Tebianian Pages 128-138
    In recent years, due to advances in vaccine design, bioinformatic studies on Leptospira have undergone significant changes and advances. The aim of this study was to design a fusion protein based on OmpL1 and LipL41 surface proteins that have a conserved structure over time. Based on the previous field studies, the target proteins were examined and the OmpL1-LipL41 fusion protein was selected. After examining the chemical properties of the target proteins using appropriate servers, the initial structure of the fusion protein was determined and finally this protein was placed in the PET32a+ vector between the two enzymatic regions of HindIII and BamHI. The results revealed that the protein weighs 73 kDa and has 2097 bp and 610 amino acids. The isoelectric pH of the above protein is 7 and its solubility degree in the prokaryotic system is 100%. Finally, according to the above data, it is predicted that the designed construct structure has acceptable immunogenic properties and can be expressed to an acceptable and successful extent in prokaryotic systems and used for immunogenicity studies of Leptospira as a new candidate in the production of leptospirosis vaccine and in the design and manufacture of diagnostic kits.
    Keywords: Prokaryote, vector, Surface Protein