فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1402)

فصلنامه پژوهش های تاریخی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید اسدپور*، علی اکبر کجباف، حسین اسکندری صفحات 1-15

    یکی از موضوعات مهم دوره صفویه، چالش های آنان با بیگانگان در خلیج فارس، مانند پرتغالی هاست. تا پیش از ورود استعمارگران به خلیج فارس، این شاهراه مهم تجاری، محل مبادلات آزاد اقتصادی و کانونی برای مبادلات تجاری اقوام و ملل مختلف بود. تسلط پرتغالی ها بر خلیج فارس، باعث رکود حیات اقتصادی و اجتماعی اهالی این منطقه و از بین رفتن تجارت آزاد شد. سلطه پرتغالی ها که بیش از یک قرن به طول انجامید، سرانجام در زمان شاه عباس اول خاتمه داده شد. یکی از مسایل مهم در خاتمه بخشیدن به تسلط پرتغالی ها بر این نواحی و به ویژه درباره جزیره هرمز، نقش بریتانیاست که از سوی برخی مورخان غربی، بسیار مبالغه آمیز مطرح شده است. این مسیله به صورتی است که برخی مورخان حضور نیروهای بریتانیا را در این نبردها، مهم ترین عامل شکست پرتغالی ها قلمداد کرده اند. این پژوهش، بازخوانی و تحلیل این پیش فرض، با اتکا به روایات ایرانی است. سوال اساسی آن است که کیفیت و نقش نیروهای بریتانیایی و ایرانی در آزادسازی هرمز، در روایات و متون مهم فارسی مربوط به این نبرد چگونه مطرح شده است؟ به نظر می رسد که با توجه به متون تاریخی فارسی و به ویژه آثار منظوم، نقش و اثرگذاری نیروهای ایرانی در آزادسازی هرمز بسیار بیشتر از انگلیسی ها بوده است. در این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی، این موضوع بررسی شده است.

    کلیدواژگان: هرمز، بریتانیا، خلیج فارس، پرتغال، صفوی
  • عارف اسحاقی، علی اکبر جعفری* صفحات 17-50

    طایفه جاوید، از طوایف چهارگانه اتحادیه لر ممسنی فارس است. نظام کلانتری بین آنها، که وظیفه آن رهبری، انسجام و معاضدت عامه مردم در تحولات سیاسی-اجتماعی بوده است، به نوعی سبک مدیریت ایلی را در این اتحادیه نشان می دهد. این نظام به دلایلی ازجمله رقابت بر سر منصب کلانتری و دخالت کارگزاران حکومت مرکزی در انتخاب کلانترها، همواره دچار تغییر و گذار بوده است. با عنایت به اهمیت موضوع تغییر کلانترهای طایفه جاوید و کنش 1 مردم این منطقه در موضع گیری های سیاسی-اجتماعی ایل ممسنی و چگونگی رویدادها در مقابل این کنش، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کارگزاران حکومتی در فرآیند تغییر کلانترهای طایفه جاوید ایل ممسنی و واکنش ها نسبت به این تغییرات حکومتی در دوره قاجار، قصد آن را دارد تا به این پرسش پاسخ دهد: تغییر کلانترها در طایفه جاوید باعث ظهور و افول چه افراد یا خانواده هایی در منصب کلانتری شد؟ این پژوهش به شیوه مطالعه کتابخانه ای با تکیه بر اسناد نویافته متعلق به برخی خانواده های محلی و مطالعه تطبیقی سنگ نگاره های گورستانی خانواده کلانترهای این ناحیه و مصاحبه با افراد آگاه از مسایل منطقه، این موضوع را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: حکومت قاجار، ممسنی، کلانتری، طایفه جاوید
  • سید مهدی لطفی* صفحات 51-68

    بر پایه گزارش ابن اسحاق (150-151ق)، پیامبر (ص) به هدف دعوت فردی به نام رکانه بن عبد یزید به اسلام، با او کشتی گرفته و امر کرده‎‍اند تا درختی به سوی آنان بیاید و به جای خویش برگردد. دو واقعه متوالی کشتی گرفتن و حرکت درخت در گزارش ابن اسحاق (150-151ق)، در منابع تاریخی و حدیثی در قالب دو روایت مستقل کشتی گرفتن و معجزه حرکت درخت نقل شده است. افزون بر اختلاف منابع در نحوه نقل دو واقعه، صحت و اعتبار این گزارش‎‍ها نیز نیازمند تامل و بررسی است. مقاله حاضر ضمن اعتبارسنجی سندی و بررسی تبار گزارش‎‍ها، بر رصد تغییرات متنی و تحلیل آنها و مقایسه متون با یکدیگر تمرکز کرده است تا علاوه بر شناسایی مصدر اصلی گزارش‎‍ها، اصالت و اعتبار آنها را نیز روشن کند. نتایج این پژوهش نشان می‎‍دهد گزارش‎‍‎‍های موجود از واقعه کشتی گرفتن و حرکت درخت، دچار اضطراب متنی اند و ازنظر زمان، اهداف و اشخاص موثر در گزارش، در تعارض با یکدیگر قرار دارند. نتایج تاریخ‎‍گذاری گزارش‎‍ها نیز حاکی از آن است که گزارش‎‍ ابن اسحاق (150-151ق) به عنوان قدیمی‎‍ترین نسخه در دسترس از این واقعه، که دو موضوع کشتی گرفتن و معجزه حرکت درخت را در خود جای داده است، مصدر دیگر گزارش‎‍های بعدی بوده است. نظر به اینکه که گزارش ابن اسحاق (150-151ق) ازنظر انتساب، مخدوش و ازنظر ساختار متنی نیز فاقد ملاک‎‍های معتبر است، گزارش‎‍های مبتنی بر آن نیز فاقد اعتبار محسوب می‎‍شوند.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، معجزات پیامبر(ص)، کشتی پیامبر(ص)، حرکت درخت، رکانه بن عبدیزید
  • جعفر قلی پور، غلامعلی پاشازاده* صفحات 69-82

    مقاله حاضر مقاومت های شکل گرفته در برابر سیاست منع حجاب را در دوره رضاشاه بررسی و به صورت موردی نارضایتی و عدم همراهی قشر متوسط جدید شاغل در ایالت آذربایجان دوره رضاشاه پهلوی را مطالعه می کند. ضرورت مطالعات این چنینی، ناظر بر اهمیت طراحی نوع سیاست های دولت و نظام سیاسی در عرصه های فرهنگی جامعه و به ویژه مناطق قومی کشور و اتخاذ استراتژی های پیشبرد آنهاست. رویکرد این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و از شواهد برگرفته از مطالعه اسناد تاریخی بر جای مانده از آن دوره، برای تحلیل دلایل مقاومت یکی از عاملان اجتماعی موثر در فرایند منع حجاب استفاده شده است. هدف از این مطالعه، یافتن پاسخ این پرسش است که چه عواملی زمینه را برای همراهی نکردن کارکنان و ماموران دولتی آذربایجان در اجرای سیاست منع حجاب در این منطقه قومی فراهم کرد؟ نتایج به دست آمده نشانگر آن است که عوامل و مولفه های مختلفی به شکل گیری مقاومت مردم و اقشار مختلف منطقه آذربایجان ازجمله قشر متوسط جدید آن در برابر تغییر یاد شده انجامید که ازجمله آنها به تلقی تضاد آن طرح با فرهنگ جاری، فقدان باور نیاز به اجرای آن، کوتاهی در ایجاد همخوانی بین رفع حجاب زنان آذربایجان با هنجارها، ارزش ها و عناصر فرهنگ بومی و محلی مردم، بی اعتنایی کارگزاران دولتی به هنجارها و عناصر فرهنگ بومی و محلی مردم، بهره گیری از شیوه های تبلیغی و ترویجی مختلف برای اشاعه منع حجاب در بین اقشار مردم آذربایجان بدون فراهم کردن زیرساخت های فرهنگی-اجتماعی لازم، اصرار دولت برای پیشبرد سیاست منع حجاب با توسل به الزام و اجبار و...، اشاره می شود.

    کلیدواژگان: دولت پهلوی، منع حجاب زنان، مقاومت ها، قشر کارمند، آذربایجان
  • وجیهه گل مکانی، فاطمه جان احمدی*، عباس برومند اعلم صفحات 83-101

    یکی از بحران های اساسی که دولت فاطمیان از بدو ورود به مصر با آن مواجهه بودند، بحران نان و کمبود آن است.آنان برای کنترل و مدیریت تبعات آن راه کارهای متعددی اعمال کردند. این مقاله در پی آن است که به این پرسش پاسخ دهد :فاطمیان، برای کنترل کمبود یا گرانی نان و یا بحران های ناشی از آن چه سیاست اقتصادی را اتخاذ کردند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد اقدامات فاطمیان در جهت مدیریت بحران نان متمرکز بر«کنترل عرضه» به مثابه کنترل عوامل انسانی اخلال گر بازار نان بیش از «کنترل تقاضا» بوده است.علاوه بر این آنان در مدیریت بحران نان بسته به علل ایجاد آن، اقداماتی از جمله: کاهش یا توقف موقت صادرات غلات، برنامه ریزی جهت افزایش واردات غلات، تخصیص یارانه نقدی به آرد و نان و توزیع مستقیم آن ، اصلاح شبکه توزیع و کاهش سهم واسطه ها در چرخه تولید و توزیع، دخالت مستقیم در تعیین وقیمت گذاری نان ، کنترل انحصار و احتکار در شبکه تامین و توزیع نان و برخورد با عوامل انسانی اخلال گرو سودجو، خرید اعتباری غلات از تولید و توزیع ، فعال کردن نهادهای اقتصادی تنظیم کننده بازار و لغو انواع مالیات های خرید و فروش غلات؛انجام دادند. روش پژوهش در این مقاله توصیفی و تحلیلی متکی بر داده های گردآوری شده از منابع تاریخی است.

    کلیدواژگان: فاطمیان، مصر، بحران نان، مدیریت بحران، سیاست های اقتصادی
  • حمیدرضا پیغمبری*، زهره تقی پور بیرگانی صفحات 103-115

    یکی از مسایلی که درباره اثرپذیری پادشاهی اشکانی از فرهنگ یونانی‎ ‍مآبی مطرح می‎‍شود، رسم پرستش پادشاه است. بیشتر محققان این فرض را مسلم دانسته ‎‍اند که اشکانیان در این زمینه از رسوم پادشاهی سلوکی پیروی کرده و به پیروی از آنان بنیان گذار این سلسله را به مقام الوهیت رسانده‎‍اند. اطلاعات موجود در این باره علاوه بر چند گزارش تاریخی، برخی مدارک باستان شناسی و سکه‎‍ شناختی را هم شامل می‎‍شود. آیا اشکانیان به تقلید از فرهنگ یونانی‎‍مآبی، نیاکان خود را پرستش کردند؟ مقاله پیش رو با تاکید بر سنت‎‍های ایرانی، فرض موجود را بازنگری می کند. بی‎‍شک اشکانیان برای تحکیم فرمانروایی خود و برای کسب مشروعیت در روزگاری که پادشاهی، نهادی الهی تلقی می‎‍شد، از القاب پرطمطراق پادشاهان یونانی‎‍مآب بر سکه ‎‍ها تقلید کرده‎ ‍اند. آنها مسلما در این راستا از سنن هنری هلنیستی نیز بهره گرفته‎‍اند؛ اما برخلاف پادشاهان سلوکی و بطلمیوسی، هیچ مدرکی وجود ندارد که مشخصا کیش پرستش پادشاهان زنده را در این دوره تایید کند. نتایج حاصل از این پژوهش نیز که با شیوه توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اسناد و مدارک ایرانی، یعنی متون زردشتی و سفال‎‍نبشته‎‍ های نسا انجام شده است، نشان می‎‍دهد گزاره الوهیت ارشک در منابع و بناهای یادمانی نسای کهنه، به وجود رسم تقدیس و بزرگداشت نیاکان شاهی اشاره دارد که خاستگاه اصلی آن نه یونانی‎‍مآبی، بلکه باورهای کهن و اصیل ایرانی/زردشتی در پرستش فروهرها بوده است.

    کلیدواژگان: اشکانیان، کیش پرستش پادشاه، نیاپرستی، یونانی‎‍مآبی، فروهرها
|
  • Hamid Asadpour *, Aliakbar Kajbaf, Hosein Eskandari Pages 1-15

    One of the important issues of the Safavid period is their challenges with foreigners, such as the Portuguese, in the Persian Gulf. The Portuguese domination over the Persian Gulf led to some effects regarding economic and social life in this region and destruction of free trade. The Portuguese rullling, which lasted for more than a century, finally ended during the reign of Shah Abbas I. One of the important issues in ending the Portuguese domination over these areas and especially on Hormuz Island was the British role, which has been exaggerated by some Western historians. These battles are considered the most important reason for the defeat of the Portuguese. This research was based on rereading and analysis of this premise by relying on Iranian traditions. The basic question was whether the quality and role of the government and Iranian forces in the liberation of Hormuz had been specified in important Persian texts and traditions for this battle. It seemed that the role and Iranian forces in liberating Hormuz was much greater than that of the British according to Persian historical texts and especially poems. In this research, this issue was investigated through an analytical-descriptive method.

    Keywords: Hormoz, Great Britain, Persian Gulf, Portugal, Safavid
  • Aref Eshaghi, AliAkbar Jafari * Pages 17-50

    The Javid tribe is one of the four tribes of the Lor Mamasani Union of Fars. This clan lived with Rostam, Dushman Ziyari, and Bekash clans in the northwest of Fars. Their tasks were leadership, cohesion, and support of the public in political and social developments. The management system among them somehow showed the tribe's management style in this union. This system always underwent changes due to reasons, such as the competition for the post of sheriffdom and involvement of central government agents in the selection of sheriffs. Considering the importance of changing the sheriffs of the Javid clan and people’s actions in the mentioned region in the socio-political stances of the Mamasani tribe and the way the events were influenced by their actions, this research aimed to investigate the influence of government officials in the process of changing the sheriffs of the Javid tribe and the people’s reactions. Regarding these governmental changes during the Qajar period, Javid intended to answer this question: which people or families in the post of sheriffdom underwent a rise and fall caused by the change of sheriffs in Javid tribe? The research investigated this issue based on a library method with the help of new documents belonging to some local families and through the comparative study of the gravestones of the families of the management station in this area and interviews with people, who were knowledgeable about the issues of the area.

    Keywords: Qajar govrnment, Mamasani, Kalantari, Javid Tribe
  • Seyed Mahdi Lotfi * Pages 51-68

    According to ibn Ishaq, the Prophet (PBUH) wrestled with Rukana ibn al-Abdu Yazid to invite him to Islam and ordered a tree to come to him and then return to its place. Two consecutive events of wrestling and the tree movement in ibn Ishaq's report are reflected in Islamic sources in the form of two independent narrations of wrestling and the miracle of the tree movement. In addition to the differences in sources in how the two events are narrated, the accuracy and credibility of these reports need to be considered. Therefore, the present article focused on observing the textual changes and analyzing them and comparing the texts with each other, while validating the documents and examining the decency of the reports. The results of this study showed that the existing reports of wrestling and tree movement were suffering from textual anxiety and had conflicts in terms of time, goals, and the people involved. The results of the dating of the reports also indicated that ibn Ishaq's report was the oldest available version of this event, which included the two themes of wrestling and the miracle of the tree movement. It had been the source of other subsequent reports. Since ibn Ishaq's report was distorted in terms of attribution and lacked valid criteria in terms of textual structure, the reports based on it were also considered invalid.

    Keywords: Prophet (PBUH), prophet’s miracles, prophet's wrestling, tree movement, Rukanah ibn al-Abdu Yazid
  • Jafar Gholipor, Gholamali Pashazadeh * Pages 69-82

    The present article examined the resistance formed against the policy of removing the hijab during Reza Shah’s Period and the lack of support of the new middle-class employees in Azerbaijan. These kinds of studies focus on the importance of designing the types of policies by the government and political system in the cultural field of the society, especially the ethnic area of the country and adopting strategies to advance them. The purpose of this study was to find the answer to the question of what factors led to the lack of cooperation by the government employees in Azerbaijan as an important force against advance of the policy of removing the hijab in this region. The obtained results showed that many factors had caused the lack of support and people’s resistance in the different strata of Azerbaijan, including the new middle class, against the policy of banning the hijab.

    Keywords: Reza Shah's government, ban, hijab of women, Resistance, new middle class, Azerbaijan
  • Vajiheh Golmakani, Fatemeh Janahmadi *, Abbas Bromand Aala Pages 83-101

    One of the basic crises faced by the Fatimid government since their arrival in Egypt is the bread crisis and its shortage. They applied several strategies to control and manage the consequences of the bread crisis. This article wants to answer this question: What economic policy did the Fatimids adopt to control the shortage or high cost of bread or the resulting crises? The findings of the research show that the bread crisis management measures in the Fatimid government were focused on "supply control" as the control of human factors disrupting the bread market instead of "demand control". In addition, in the management of the bread crisis, depending on the causes of its occurrence, measures such as: Reducing or temporarily stopping grain exports, planning to increase grain imports, allocating cash subsidies to flour and bread and its direct distribution, reforming the distribution network and reducing the share of middlemen in the production and distribution cycle, direct involvement in determining the price of bread, controlling monopoly and hoarding in Bread supply and distribution network and dealing with disruptive and profit-seeking human factors, credit purchase of grain from production and distribution, activation of economic institutions regulating the market and cancellation of all types of grain purchase and sale taxes. The research method in this article is the description and analysis of data collected from historical sources.

    Keywords: The bread crisis, Fatimid Caliphate, Egypt, Manage of the bread crisis
  • Hamidreza Peighambari *, Zohreh Taghipour Birgani Pages 103-115

    One of the problems raised regarding the influence of Hellenism on the ideology of the Arsacid kingship is the cult of king. Most of the researchers have taken this assumption for granted that the Parthians have followed the customs of the Seleucid kingship and elevated the founder of this dynasty to divinity by following them. The available information includes some historical sources and some archaeological and numismatic evidence. Did the Parthians worship their ancestors by imitating the Hellenistic culture? This article aimed to revises the existing assumption with an emphasis on Iranian traditions. Undoubtedly, Parthians used Hellenistic artistic traditions, but there is no evidence to specifically confirm the Cult of living kings in this dynasty unlike the Seleucids and Ptolemies. This research which is carried out with a descriptive-analytical method and is based on Iranian documents, i.e. Zoroastrian texts and Ostraca of Nisa, also shows that the divinity of Arsaces in the sources and monuments of old Nisa refers to the custom of sanctifying and honoring royal ancestors, its main origin is not Hellenism but ancient and pure Iranian/Zoroastrian beliefs in the worship of Fravahars.

    Keywords: Arsacids, Cult of king, Ancestors worship, Hellenism, Fravahars