فهرست مطالب

سوخت و ساز و فعالیت ورزشی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه سوخت و ساز و فعالیت ورزشی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نوید ناطقی هره دشت، ارسلان دمیرچی*، جواد مهربانی، راژان پیران صفحات 1-16
    پرفشاری خون همانند دیس لیپیدمی از مهمترین بیماریهای قلبی-عروقی است که تمرینات ورزشی می تواند اثر پیشگیرانه بر آنها داشته باشد. اثر تمرینات ترکیبی به عنوان یک شیوه تمرینی کارآمد، از روش های نوین برای بهبود سلامت قلبی-عروقی است. هدف پژوهش حاضر اثر تمرینات ترکیبی بر شاخص های التهابی قلب-عروقی، فشار خون و پروفایل لیپیدی در مردان مبتلا به پرفشاری خون بود. در این پژوهش که با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد، تعداد 9 نفر (5/4±33/47 سال؛ شاخص توده بدنی 27/5±18/33 کیلوگرم/مترمربع) به عنوان گروه تمرین و 9 نفر به عنوان گروه کنترل (20/3±44/48 سال؛ شاخص توده بدنی 35/5±51/30 کیلوگرم/مترمربع) بطور تصادفی از بین افراد داوطلب انتخاب شدند. تمرین ترکیبی که به مدت 16 هفته برگزار شد، شامل 4 جلسه تمرین هفتگی (2 جلسه هوازی، 2 جلسه مقاومتی پویا) بود. تمرینات هوازی با شدت 40-65 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه و تمرینات مقاومتی پویا با شدت 55 درصد تکرار بیشینه و هر کدام به مدت 70 تا 80 دقیقه اجرا شد. نتایج آزمون ANCOVA نشان داد فشار خون سیستولی و دیاستولی گالکتین-3 و اندوتلین-1 پلاسمایی در گروه تمرین ترکیبی پس از تمرینات و همچنین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0p<). در بین لیپید های خون، سطح کلسترول به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0p<). به طور کلی نتایج نشان داد اجرای تمرینات ترکیبی هوازی و مقاومتی، علاوه بر کاهش فشار خون و بهبود وضعیت دیس لیپیدمی، منجر به کاهش بیومارکرهای اثرگذار بر التهاب عروقی و نارسایی قلبی شده است.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، نیمرخ لیپیدی، نارسایی قلبی، تمرینات ترکیبی، گالکتین
  • محمدرحمان رحیمی*، شاهین کتابی، نعیمه سعیدی صفحات 17-33
    هدف

    آدیپوکاین ها، مولکول های مترشحه از بافت چربی هستند که با مقاومت به انسولین، سندروم متابولیکی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارند. بنابراین، تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف مکمل عصاره چای سبز (GTE) بر غلظت آدیپوکاین های آپلین و کمرین در زنان چاق مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در یک طرح نیمه تجربی، 30 نفر از زنان تمرین نکرده با شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از 30 کیلو گرم بر مترمربع از میان زنان چاق به صورت هدفمند و در دسترس و سپس به روش طرح تصادفی، دوسوکور کنترل شده با دارونما انتخاب شدند و به سه گروه شامل تمرین و مصرف عصاره چای سبز (GT)، تمرین و مصرف دارونما (PT) و مصرف عصاره چای سبز (G) تقسیم شدند. گروه های GT و G، روزانه 600 میلی گرم GTE و گروه PT نیز 600 میلی گرم دارونما به مدت 8 هفته مصرف نمودند. برنامه تمرین مقاومتی شامل 3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته بود. اندازه-گیری سطح سطوح سرمی آدیپوکاین ها با استفاده از روش الایزا انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر حاکی از کاهش معنی دار سطح سرمی آپلین و کمرین درگروه های GT و PT نسبت به G می باشد. همچنین، کاهش معنی-داری در سطح این آدیپوکاینها در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در هر سه گروه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    8 هفته مصرف GTE و تمرین مقاومتی سبب کاهش آدیپوکاین های التهابی در زنان چاق گردید و تمرین مقاومتی همراه GTE به صورت همزمان اثربخشی بیشتری نسبت به دوشرایط دیگر داشت.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، عصاره مکمل چای سبز، آپلین، کمرین
  • عقیل مهدوی، رقیه پوزش جدیدی، کریم آزالی علمداری* صفحات 35-58
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل کورکومین بر مقدار پروتیین های شوک گرمایی و بیان ژن میکرو RNA های بافت قلبی موش های صحرایی تحت مواجهه با آرسنیک بود.
    روش
    40 سر رت نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه ده تایی شامل کنترل، کورکومین، تمرین و توام(کورکومین+تمرین) تقسیم شدند. آرسنیک پنج میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز و کورکومین 15 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز در کل دوره تحقیق به صورت خوراکی مصرف شد. تمرین تناوبی شدید به مدت هشت هفته و پنج جلسه در هفته، 60 دقیقه در هر جلسه(متشکل از 10 تناوب دویدن 4 دقیق های با شدت معادل 85-90 درصد vo2max و با دوره های استراحتی فعال 2 دقیقه ای) اجرا شد. مقدار پروتیین و بیان ژنی به ترتیب توسط روش های وسترن بلات و PCR اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    مقدار بیان miR-21 تفاوت بین گروهی نداشت(05/0<P). در هر سه گروه مداخله، مقدار پروتیین های HSP60، HSP20 و بیان ژن miR-30 به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود(001/0P<). همچنین مقدار پروتیین های HSP60، HSP20 در گروه توام بیشتر از هر دو گروه تمرین و یا کورکومین بود(05/0P<).
    نتیجه گیری
    مواجهه با آرسنیک از طریق تغییر مقدار پروتیین های شوک گرمایی و نیز بیان میکروRNAها شاید سبب افزایش آسیب پذیری کاردیومیوسیت ها شود. تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین هم شاید در کاهش اثرات مضر آرسنیک بر قلب موثر باشند، ولی مداخله توام احتمالا فواید بیشتری داشته باشد. اما به دلیل نبود شواهد تحقیقی مشابه و عدم اندازه گیری جامع عوامل تاثیرگذار، هنوز نیاز به انجام تحقیقات بیشتر باقی است.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کورکومین، پروتئین شوک گرمایی، میکرو RNA
  • فاطمه بیک سای افشار، اسماعیل نصیری*، علی صمدی صفحات 59-72
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی سرعتی بر سطح شاخص های استرس اکسایشی در هیپوکمپ رت-های نر ویستار بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تجربی است که درآن 16 سر رت نر ویستار (150-130 گرم) تهیه و پس از دوره سازگاری با محیط و رسیدن به دامنه وزنی مطلوب، بطور تصادفی به دو گروه مساوی کنترل (CO) و تمرین تناوبی سرعتی (SIT) تقسیم شدند. تمرین به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته، 4-9 تناوب 10 ثانیه ای در هر جلسه و بازیافت فعال 60 ثانیه ای بین تناوب ها انجام شد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، رت ها بیهوش شده و بافت هیپوکمپ جدا گردید و سطح مالون دی آلدیید (MDA)؛ آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)؛ و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) در بافت هیپوکمپ به عنوان شاخص های استرس اکسایشی سنجیده شد. از آزمون آماری تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داد ها استفاده شد (05/0>p).
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین گروه ها از نظر مقادیر MDA و TAC و همچنین فعالیت GPx هیپوکمپ تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). با اینحال، فعالیت SOD در گروه SIT در حد معناداری زیادتر از گروه CO بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر میرسد که SIT با تناوب های 10 ثانیه ای علیرغم شدت بسیار زیاد باعث تحریک استرس اکسایشی در هیپوکمپ نمیشود، روند تغییرات TAC و GPx و همچنین افزایش معنادار مشاهده شده در فعالیت آنزیم SOD پیشنهاد کننده این است که این نوع تمرین میتواند تاثیری مثبت بر وضعیت اکسیدانی- آنتی اکسیدانی هیپوکمپ رت ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، دفاع آنتی اکسیدانی، هیپوکمپ، پراکسیداسیون چربی
  • قاسم ترابی پلت کله، احمد عبدی*، اسیه عباسی دلویی صفحات 73-87
    هدف

    عملکرد قلب با افزایش سن وچاقی کاهش می یابد. چاقی عامل خطر اصلی در پیشرفت بیماری های قلبی عروقی (CVDs) است. قلب پیر دچار تغییرات متعددی در سطوح مولکولی، سلولی و فیزیولوژیکی می شود که عملکرد انقباضی آن را کاهش می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر اثر تمرین هوازی و امگا 3 بر شاخص های آتروفی بافت قلب موش های سالمند تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب بود.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (میانگین وزن 24/18±82/148) در پنج گروه رژیم غذایی نرمال (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب- امگا-3 (HFDω3)، تمرین-رژیم غذایی پرچرب-امگا-3 (HFDTω3) قرار گرفتند. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 1 گرم امگا-3 (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین هوازی شامل دویدن روی تردمیل با شدت 60-50 درصد اکسیژن مصرفی (VO2max)، پنج روز هفته به مدت هشت هفته اجرا شد. داده ها به روش تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری p<0.05 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بیان ژن FoxO3a، MAFbx و MuRF1 در گروه های HFDT (به ترتیب 039/0P=، 016/0p= و 043/0p=)، HFDω3 (به ترتیب 035/0p=، 044/0p= 030/0p=) و HFDTω3 (به ترتیب 0001/0p=، 0001/0p= و 0001/0p=) کاهش معنی داری داشت. همچنین کاهش معنی داری در بیان FoxO3a در گروه HFDTω3 نسبت به HFDT (040/0P=) و HFDω3 (045/0P=) مشاهده شد. بحث: تمرین هوازی و امگا-3 باعث محافظت در برابر آتروفی قلبی ناشی از HFD در موش های سالمند شد، با این وجود اثر هم زمان تمرین هوازی و امگا-3 بهتر بود.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، امگا-3، آتروفی، پیری و رژیم غذایی پرچرب
  • نفیسه حسن پور، امیر قنبرپور*، محمدجواد پوروقار، موسی خلفی صفحات 89-107
    هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر دوزهای مختلف مصرف حاد آب چغندر بر عملکرد بی هوازی در افراد تمرین کرده بود.

    روش شناسی: 

    در یک طرح آزمایشی تصادفی (هدفمند و در دسترس) متقاطع، دوسوکور و کنترل شده با دارونما، 9 فرد تمرین کرده که حداقل 150 دقیقه در هفته و دست کم به مدت 6 ماه فعالیت بدنی داشتند (سن: 33/1±44/20 سال، شاخص توده بدنی: 27/3± 55/20 کیلوگرم بر متر)، طی 3 هفته به صورت تک جلسه (با دوره پاکسازی یک هفته ای)، داوطلب شرکت در پروتکل شدند. شرکت کنندگان 2 ساعت پس از مصرف70 میلی لیتر یا 140 میلی لیتر آب چغندر و یا 70 میلی لیتر دارونما به صورت حاد، آزمون توان بی هوازی مبتنی بر دویدن، آزمون پرش سارجنت، آزمون چابکی ایلی نویز و آزمون 36 متر سرعت را با فاصله استراحت 10 دقیقه ای تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد، مصرف حاد دوزهای 70 و 140 میلی لیتر از آب چغندر تاثیر معنی داری بر توان بی هوازی، اوج توان، میانگین توان، حداقل توان، اوج نسبی توان، ظرفیت بی هوازی و شاخص خستگی نداشت. به علاوه، مصرف حاد مقادیر 70 و 140 میلی لیتر از آب چغندر بر سرعت، چابکی و توان انفجاری افراد تمرین کرده نیز تاثیر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مصرف حاد دوزهای 70 و 140 میلی لیتر آب چغندر هیچ مزیت عملکردی برای توان بی هوازی و مولفه های آن، چابکی، سرعت و توان انفجاری در افراد تمرین کرده ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: آب چغندر قرمز، نیترات، مصرف حاد، عملکرد بی هوازی، افراد تمرین کرده
  • سونیا فاتح، اعظم زرنشان*، بهلول قربانیان صفحات 109-126
    هدف

    اثر ورزش هایی که متشکل از مجموعه تمرینات ذهنی و جسمی هستند در کاهش اشتها و چاقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف بررسی اثر تمرینات هاتایوگا بر نسفاتین-1 به عنوان یک عامل بازدارنده اشتها و تنظیم کننده تعادل انرژی، اشتها و شاخص های چاقی در زنان دارای اضافه وزن بود.

    روش پژوهش : 

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 24 زن 35-45 ساله (با میانگین شاخص توده بدنی kg/m262 /3±94/28) به طور تصادفی در دو گروه تمرین هاتایوگا (12 نفر) و گروه کنترل (12نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت هشت هفته در تمرینات یوگا شرکت کردند و گروه کنترل به فعالیت روزانه خود ادامه دادند. خون گیری (سطح سرمی نسفاتین-1) و اندازه گیری اشتها (میل به غذا، احساس سیری، پری و گرسنگی) و شاخص های چاقی (BMI، نسبت دورکمر به لگن (W/H) و درصد چربی)، در دو وهله، پیش و 48 ساعت پس از اتمام تمرینات در فاز لوتیال آزمودنی ها انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های تی زوجی، آنکوا و ضریب همبستگی پیرسون و به کار گیری نرم افزار SPSS23 انجام شد.

    یافته ها

    در گروه تمرین مقادیر نسفاتین-1 افزایش معنادار یافت (001/0=p). احساس گرسنگی و میل به غذا کاهش معنادار و احساس سیری و پری افزایش معنادار یافتند (05/0>p). شاخص های چاقی کاهش اندک ولی معنادار نشان دادند (05/0>p). ارتباط مثبت و معناداری بین کاهش گرسنگی و شاخص های چاقی (BMI, W/H و درصد چربی) و همچنین کاهش میل به غذا و BMI و درصد چربی یافت شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    تمرینات جسمی ذهنی ملایم مانند هاتایوگا از طریق کنترل اشتها می تواند در کاهش وزن زنان چاق مفید باشد.

    کلیدواژگان: اشتها، نسفاتین-1، چاقی، هاتایوگا
  • زهرا اسماعیلی، فرزاد زهساز*، علیرضا نورآذر صفحات 127-140
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین دو ماه تمرین ورزشی ترکیبی بر بیان ژن هایPERK و IRE1α عضله ی پهن جانبی رت-های ویستار نر انجام گردید.
    روش کار
    مطالعه حاضر در قالب یک طرح تجربی سه گروهی با گروه کنترل انجام شد. 35 سر رت ویستار نر به شکل تصادفی در قالب چهار گروه کنترل، استقامتی، قدرتی، استقامتی_قدرتی جایگزین شدند و به غیر از گروه کنترل، سه گروه بعدی به مدت دو ماه در انجام تمرینات ورزشی شرکت کردند. جراحی رتها 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین انجام و بیان ژن های PERK و IRE1α عضله ی پهن جانبی رتهای ویستار نر با استفاده از روش Real Time-PCR بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه در سطح معنی داری 05/0> P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد متعاقب دو ماه تمرین استقامتی بیان ژن های IRE1α و PERK افزایش معنی-داری نسبت به گروه کنترل داشتند (001/0p= و001/0p=). گروه تمرین مقاومتی هیچ تاثیری بر بیان ژن IRE1α نداشت (03/0p=)، ولی باعث افزایش بیان ژن PERK نسبت به گروه کنترل شد (001/0p=). همچنین گروه تمرین ترکیبی در بیان ژن IRE1α هیچ تفاوتی نسبت به گروه کنترل نداشته (62/0p=)، ولی باعث افزایش بیان ژن PERK نسبت به گروه کنترل شد (008/0p=).
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، عضله ی پهن جانبی، استرس ER، PERK، IRE1α
  • سمیه کاظمی اصفهانی، علی یعقوبی* صفحات 141-158
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) همراه با مصرف مکمل گیاه خرفه بر سطح پروتیین شبه آنژیوپویتین 4 (ANGPTL4) کبدی و همچنین مقاومت به انسولین در موشهای مبتلا به NAFLD بود.بدین منظور 25 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با سن شش هفته و با دامنه ی وزنی 160 تا 185 گرم، به طور تصادفی انتخاب و در 5 گروه کنترل سالم، کنترل کبد چرب، مصرف مکمل خرفه، تمرین HIIT و تمرین همراه با مصرف مکمل خرفه قرار داده شدند.جهت القای NAFLD ، موشها به مدت 12هفته تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند. مکمل خرفه با توجه به وزن موشها با دوز mg/kg 400 به گروه های مربوطه خورانده شد. پروتکل تمرینی HIIT به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته با شدت 90درصد سرعت بیشینه انجام شد. مقاومت به انسولین درگروه کنترل کبد چرب بطور معناداری نسبت به سالم کنترل بالاتر بود (002/0=p). سطح این شاخص در گروه تمرین HIIT (01/0=p)، مکمل خرفه (037/0=p) و تمرین همراه با مکمل (012/0=p) به طور معناداری پایینتر از گروه کنترل کبدچرب بود. همچنین سطح ANGPTL4 کبدی در گروه کنترل کبدچرب بطور معناداری نسبت به سالم کنترل بالاتر بود (01/0=p). سطح این شاخص در گروه تمرین HIIT (036/0=p)، مصرف مکمل خرفه (01/0=p) و تمرین همراه بامکمل (007/0=p) بطور معناداری پایینتر از گروه کنترل کبدچرب بود. احتمالا تمرین HIIT به تنهایی و همراه بامصرف مکمل خرفه منجر به بهبود مقاومت به انسولین و ANGPTL4 می شود بنابراین می توانند در کنترل بیماری کبدچرب نقش کلیدی داشته باشند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، مکمل خرفه، پروتئین شبه آنژیوپویتین 4، کبد چرب غیر الکلی، مقاومت به انسولین
  • حجت دهقانزاده، حسین صمدی*، طاهر افشار نژاد صفحات 159-172
    هدف
    اخیرا بررسی نقش مکمل هایی که علاوه بر ارتقاء عملکرد جسمانی، در بهبود کارکردهای اجرایی نیز اثرگذار باشند، توجه پژوهشگران علوم ورزشی را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مکمل سدیم بیکربنات بر کارکردهای اجرایی افراد ورزشکار قبل و به دنبال فعالیت بی هوازی وامانده ساز بود.
    روش کار
    30 نفر از مردان ورزشکار به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفره (گروه مصرف مکمل قبل از آزمون وامانده ساز و گروه مصرف مکمل به دنبال آزمون وامانده ساز) قرار گرفتند. آزمون تعدیل شده کانکانی به عنوان پروتکل تمرینی در نظر گرفته شد. آزمون های عملکرد پیوسته و ان بک 2 برای سنجش توجه و حافظه کاری قبل از اجرای آزمون کانکانی و در چهار مرحله بعد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس مرکب و با استفاده از نرم افزار 26 SPSS انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد گروهی که قبل از انجام آزمون کانکانی مکمل سدیم بیکربنات مصرف کرده بودند، به طور معناداری در آزمون های توجه و حافظه کاری در مراحل مختلف عملکرد بهتری داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مصرف حاد مکمل سدیم بیکربنات هم قبل از فعالیت وامانده ساز و هم به عنوان مکمل ریکاوری، توجه و حافظه کاری پس از فعالیت وامانده ساز را به بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: سدیم بیکربنات، فعالیت وامانده ساز، جوانان ورزشکار-کارکردهای اجرایی
  • علیرضا پاآهو*، وحید تادیبی، ناصر بهپور صفحات 173-204
    آترواسکلروز یک بیماری مزمن است که نخستین مرحله های آن می تواند از دوره کودکی آغاز شوند. چاقی از عوامل عمده خطر بیماری آترواسکلروز است که در حال تبدیل شدن به اپیدمی است. افزایش شیوع چاقی موجب تمرکز بیشتر بر رابطه چاقی با آترواسکلروز شده است و اگرچه ارتباط چاقی با بیماری آترواسکلروز به طور گسترده ای گزارش شده است، اما سازوکارهای بالقوه آن هنوز نیاز به توضیح بیشتری دارند. سالوسین ها دسته جدیدی از پپتیدهای زیست فعال هستند که نقش مهمی به عنوان تنظیم کننده های درون زاد فرایند آترواسکلروز بازی می کنند. چاقی با یک پاسخ التهابی مزمن همراه است که به واسطه تولید غیرطبیعی آدیپوکین و فعال شدن بعضی از مسیرهای سیگنالینگ پیش التهابی مشخص می شود. مطالعات گذشته نشان داده اند که فرایند التهابی با چاقی و بیماری های قلبی-عروقی، از جمله آترواسکلروز رابطه علت و معلول دارند. همچنین، اختلال اندوتلیال شریانی یک اختلال اولیه در فرآیند آترواسکلروز است و وجود این اختلال در کودکان چاق به طورگسترده گزارش شده است. مهم ترین عامل بالقوه ای که چاقی، وضعیت های التهابی و اختلال اندوتلیالی را به دنبال خواهد داشت، بی تحرکی است. از سوی دیگر، فعالیت بدنی سودمندی های سلامت گسترده ای دارد و به عنوان عامل مهمی در پیشگیری اولیه و ثانویه از بیماری های قلبی-عروقی در نظر گرفته می شود. بنابراین، پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش فعالیت بدنی در بهبود تنظیم کننده های درون زاد آترواسکلروزی در کودکان چاق و بی تحرک است.
    کلیدواژگان: سالوسین آلفا، سالوسین بتا، پروتئین واکنشی-C، اینترلوکین-6، نیتریک اکساید
  • نادر نجفی، فرناز سیفی اسگ شهر*، رقیه افرونده صفحات 205-220
    سابقه و هدف
    چاقی و اضافه وزن از جمله عوامل خطرزای ابتلا به برخی بیماری های مزمن می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی تناوبی با شدت های مختلف بر سطوح گیرنده شبه تول 2 و4 و دکتین-1 در مردان چاق بود.
    روش کار
    44 نفر از مردان چاق 30-20 ساله شهر تبریز انتخاب و به 4 گروه کنترل و تمرین مقاومتی تناوبی با سه شدت پایین، متوسط و شدت بالا تقسیم شدند. آزمودنی ها تمرینات خود را به مدت 12 هفته، سه جلسه در هفته با 3 شدت 40%، 60% و 80% 1RM انجام دادند. 48 ساعت قبل از اولین جلسه تمرینی و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین مقاومتی، ویژگی های فردی آزمودنی ها و مقادیر دکتین-1، TLR4 و TLR2 اندازه گیری شد.
    نتایج
    دوازده هفته تمرین مقاومتی تناوبی با شدت های مختلف باعث اختلاف معناداری در سطوح دکتین-1(001/0=P)، TLR4 (001/0=P) و TLR2(001/0=P) در گروه های مختلف می شود. این اختلاف برای شاخص TLR4 در گروه تمرین با شدت متوسط (01/0=P) و شدت بالا (01/0=P) نسبت به کنترل معنادار بود. هم چنین، در شاخص TLR2 نیز اختلاف معنادار در گروه تمرین با شدت پایین(001/0=P)، متوسط(01/0=P) و بالا(01/0=P) نسبت به کنترل بود. هم چنین، اختلاف معناداری در گروه تمرین با شدت متوسط (01/0=P) و بالا(01/0=P) نسبت به کنترل در سطح دکتین-1 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تمرینات مقاومتی تناوبی با شدت های مختلف به مدت 12 هفته می تواند باعث کاهش دکتین-1، TLR4 و TLR2 سطوح در مردان چاق شود؛ که این بهبود در شدت های بالا و متوسط بهتر بود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی تناوبی، گیرنده شبه تول 2 و 4، دکتین-1، چاقی
|
  • Navid Nateghi, Arsalan Damirchi *, Javad Mehrabani, Razhan Piran Pages 1-16
    Hypertension similar to dyslipidemia is most important cardiovascular diseases that exercise training can have a preventive and therapeutic effect on them. The effect of combined exercise training as an effective method is one of the new ways to combat hypertension and cardiovascular health. The purpose of this study was to investigate the effect of combined exercises training on cardiovascular inflammatory markers and blood pressure in hypertensive men.In this study that designed with pre-post tests with control group, 9 men (47.33±4.5 years; body mass index 33.18±5.27 kg/m2) as combined training group [COT] and 9 as control group [CON] (48.44±3.20 years; body mass index 30.51±5.35 kg/m2) were randomly selected from volunteers. Combined training (aerobic and resistance) that performed in 16 weeks consisted of 4 sessions per week (2 sessions of aerobic and dynamic resistance training, respectively). Aerobic training with 40-65% maximal oxygen uptake (70-80 minutes) and dynamic resistance training with 55% maximum repetition (70-80 minutes) were performed. Results of ANCOVA test showed that systolic and diastolic blood pressure, galactin-3 and endothelin-1 plasma levels were significantly decreased in the post exercise training group as well as in the control group (p<0.05). In lipid profile, we observed significant decrease in total cholesterol (TChol) in combined exercise training group (p<0.05). It can be concluded that, the results showed that the combination of aerobic and resistance training, in addition to lowering blood pressure and improvement of dyslipidemia in men with hypertension, led to a decrease in biomarkers affecting vascular inflammation and heart failure.
    Keywords: Hypertension, Lipid profile, heart failure, combined exercise, galectin
  • Mohammad Rahman Rahimi *, Shahin Ketabi, Naeimeh Saeedi Pages 17-33
    Aim

    Adipokines are molecules secreted from adipose tissue that are related to insulin resistance, metabolic syndrome, diabetes and cardiovascular diseases. Therefore, the effect of 8 weeks of resistance training along with green tea extract (GTE) supplementation on the concentration of adipokines apelin and chemerin in obese women was investigated.

    Method

    Thirty untrained women with a body mass index (BMI) above 30 kg/m2 were selected from among obese women using a randomized, double-blind, placebo-controlled design method and were divided into three groups including training and green tea extract (GT), training and placebo consumption (PT) and green tea extract consumption (G). GT and G groups took 600 mg.kg-1 of GTE daily and PT group also took 600 mg of placebo for 8 weeks. The resistance training program consisted of 3 sessions per week for 8 weeks (60-70 minutes with an intensity of 65% to 80% of a one repetition maximum). Serum level of adipokines was measured using ELISA method.

    Results

    The results of ANOVA with repeated measures indicate a significant decrease in serum levels of apelin and chemerin in GT and PT groups compared to G. Also, a significant decrease in the level of these adipokines was observed in the post-test compared to the pre-test in all three groups.

    Conclusion

    8 weeks of GTE intake and resistance training decreased inflammatory adipokines in obese women, and the combinatory effect of resistance training with GTE was more effective than the other two conditions.

    Keywords: resistance training, green tea extract supplement, apelin, Chemerin
  • Aghil Mahdavi, Roghayeh Pouzesh Jadidi, Karim Azali Alamdari * Pages 35-58
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the effects of high-intensity interval training (HIIT) and curcumin supplementation on cardiac heat shock proteins level and gene expression level of microRNAs in rats exposed to arsenic.
    Methods
    32 male Wistar rats were randomly divided into four groups of Control, Curcumin, Exercise and concomitant(Curcumin+Exercise). Arsenic 5 mg/kg.day and curcumin 15 mg/kg.day, were consumed orally for entire the study period. HIIT were conducted for six weeks (5 d/w, 60 min/session (consisted of 10 intervals of running (4 min) at 85-90% of Vo2max with 2 min recovery at 50-60% of Vo2max). Tissue protein content and gene expression levels was assessed by Western blotting and PCR methods respectively.
    Results
    No between group difference was observed for gene expression levels of miR-21(P>0.05).The cardiac HSP60, HSP20 levels and the gene expression levels of miR-30 was significantly higher in all three intervention groups compared to Control group(P<0.001). Moreover, the cardiac HSP60, HSP20 content was significantly higher in concomitant group compared to both groups of Exercise and Curcumin(P<0.05).
    Conclusion
    Arsenic exposure may likely increase the vulnerability of cardiomyocytes to injury by altering the amount of heat shock proteins content and the expression levels of microRNAs. Both HIIT and curcumin supplementation could be likely effective to reduce the hazards of arsenic within heart, However, the concomitant intervention might be had more beneficial effects. However, more research is still needed to be done due to the lack of similar evidence and no comprehensive measurement of the influential factors.
    Keywords: High-Intensity Interval Training, Curcumin, Heat Shock Protein, MicroRNA
  • Fatemeh Beiksay Afshar, Esmaeil Nasiri *, Ali Samadi Pages 59-72
    Aim
    The purpose of this study was to investigate the effect of sprint interval training on hippocampal oxidative stress markers hippocampus of adult male Wistar rats.
    Method
    This is an experimental study in which 16 male Wistar rats were obtained, and after environmental adaptation and reaching target weight range randomly divided into two equal groups: control (CO) and sprint interval training (SIT). The SIT was performed for 8 weeks, 3 sessions per week, 4-9 repetitions of 10 seconds with 60 secs of active recovery between intervals. Forty-eight hours after the last exercise session the rats were anesthetized and the hippocampus was dissected and level of malondialdehyde (MDA) and superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and total antioxidant capacity (TAC) were assessed in hippocampus homogenate. The independent samples T test was used for data analysis (P<0.05).
    Results
    There were no significant difference between the SIT and CO groups in the hippocampal GPx, TAC and MDA levels (p < 0.05). However, the activity level of SOD in the SIT group was significantly higher than the CO group (p<0.05).
    Conclusion
    The present research revealed that despite its strenuous nature, SIT did not induce oxidative stress in the hippocampus and trend of changes in GPx and TAC, as well as observed significant increase in SOD activity levels suggests that it may have favorable effects on hippocampus oxidative- antioxidative status.
    Keywords: High-Intensity Interval Training, Antioxidant defense, Hippocampus, Lipid peroxidation
  • Ghasem Torabi Palat Kaleh, Ahmad Abdi *, Asieh Abbassi Daloii Pages 73-87
    Aim

    Heart performance declines with age and obesity. Aging and obesity a major risk factor toward the development of cardiovascular diseases (CVDs). The aging heart undergoes several changes at the molecular, cellular and physiological levels, which diminishes its contractile function. The aim of the present study was to investigate the effect of aerobic training and omega-3 on atrophy indices in the cardiomyocytes of elderly HFD rats.

    Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats (mean weight 148.82±18.24) were divided into 5 groups: Normal Diet (ND), High-Fat Diet (HFD), High-Fat Diet-Training (HFDT), High-Fat Diet-Omega3 (HFDω3) and High-Fat Diet-Training-Omega3 (HFDTω3). The supplement groups received 1 g of Omega3 (per kg of body weight) orally during the intervention period. Aerobic exercise program including running on treadmill with an intensity of 50-60% oxygen consumption (VO2max), was performed 5 days a week for eight weeks. Data were analyzed by one-way analysis of variance and Tukey post hoc test at the P<0.05.

    Results

    Significant decrease were seen in FoxO3a, MAFbx, and MuRF1 gene expression levels in HFDT (p=0.039, p=0.016, and p=0.043, respectively), HFDω3 (p=0.035, p=0.044, p=0.030, respectively), and HFDTω3 (p=0.0001, p=0.0001 and p=0.0001 respectively). Also, a significant decrease in FoxO3a expression was observed in the HFDTω3 group compared to HFDT (P=0.040) and HFDω3 (P=0.045).

    Conclusion

    Aerobic training and omega-3 protected against HFD-induced cardiac atrophy in elderly rats, however, the combined effect of aerobic exercise and omega-3 was better.

    Keywords: Exercise, Omega 3, Atrophy, Aging, High-Fat Diet
  • Nafiseh Hassanpour, Amir Ghanbarpour *, Mohammad Javad Pourvaghar, Mousa Khalafi Pages 89-107
    Objective

    The aim of the present study was to determine the effect of different doses of acute consumption of beetroot juice on anaerobic performance in trained individuals.

    Methodology

    In a randomized (purposive and accessible) cross-over, double-blind, placebo-controlled experimental design, 9 subjects who were physically active for at least 150 minutes per week and for at least 6 months (age: 20.44±1.33 years, body mass index: 20.55±3.27 kg/m) volunteered to participate in the protocol during 3 weeks in a single session. 2 hours after consuming 70 mL or 140 mL of beetroot juice or 70 mL of placebo, participants completed the anaerobic power test based on running, Sargent jump test, Illinois agility test and the 36-meter speed test with a 10-minute rest interval.

    Findings

    The results of data analysis showed that acute consumption of 70- and 140-ml doses of beet juice had no significant effect on anaerobic power, peak power, average power, minimum power, relative peak power, anaerobic capacity, fatigue index. In addition, acute consumption of 70 and 140 ml of beetroot juice did not have a significant effect on the speed, agility and explosive power of trained people.

    Conclusion

    The results showed that the acute consumption of 70- and 140-ml doses of beet juice does not create any functional advantage for anaerobic power and its components, agility, speed and explosive power in trained people.

    Keywords: red beetroot juice, Nitrate, acute consumption, anaerobic performance, trained subjects
  • Soniya Fateh, Azam Zarneshan *, Bahloul Ghorbanian Pages 109-126
    Aim

    The effect of exercises that consist of a set of mental and physical exercise has received less attention on reducing appetite and obesity. The aim of this study was to investigate the effect of hatha yoga training on Nesfatin-1 as an inhibitory factor on appetite and a regulator of energy balance, appetite and obesity indices in overweight women.

    Methods

    In this semi-experimental study, 24 women aged 35-45 years (with a mean BMI of 28.94 ± 3.62 kg/m2) were randomly divided into two exercise (n=12), and control(n=12) groups. The exercise group participated in hatha yoga training for eight weeks and the control group continued their daily activities. Blood sampling (serum nesfatin-1) and measurement of appetite (desire to eat, satiety, fullness and hunger) and obesity (BMI, waist-to-hip ratio (W/H ), fat percentage) indicators were performed twice, before exercise and 48 hours after exercise in subjects' luteal phase. Data analysis was done by paired t-tests, ANCOVA and Pearson's correlation coefficient and using SPSS23 software.

    Results

    In the exercise group, nesfatin-1 increased significantly (p=0.001). The hunger and desire to eat decreased significantly, the satiety and fullness increased significantly (p<0.05). Obesity indicators showed a small but significant decrease (p<0.05). A positive and significant relationship was found between the reduction of hunger and obesity indicators (BMI, W/H and fat percentage), as well as the reduction of appetite, BMI and fat percentage(p<0.05).

    Conclusions

    Mild physical and mental exercises such as Hatha Yoga can be useful in reducing the weight of obese women through appetite control.

    Keywords: Appetite, Nesfatin-1, Obesity, Hatha yoga
  • Zahra Esmaeili, Farzad Zehsaz *, Alireza Nourazar Pages 127-140
    Purpose
    The present study aimed to determine 2 months of combined exercise training on the expression of PERK and IRE1α genes in Wistar male rats' Vastus lateralis muscle.
    Method
    The present study was conducted in a three-group experimental design with control group. 35 male Wistar rats were randomly assigned to four groups of control, endurance, strength, and endurance-strength and In addition to the control group, the next three groups participated in exercise exercises for two months. 48 hours after the last training session, and expression of PERK and IRE1α genes of Wistar male rats evaluated by Real Time-PCR. Data were analyzed using one way ANOVA at a significant level of P <0.05.
    Results
    The results of this study showed that, after two months of endurance training, expression of IRE1α and PERK genes were significantly increased compared to the control group. Resistance training group did not have any effect on IRE1α gene expression but increased expression of PERK gene compared to control group. Also, the combined exercise group did not differ in the expression of IRE1α gene compared to the control group but increased the expression of PERK gene compared to the control group.
    Keywords: Combined practice, Vastus lateralis muscle, Apoptosis, UPR, ER strees
  • Somayeh Kazemi-Esfahani, Ali Yaghoubi * Pages 141-158
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) and Portulaca Oleracea extract on Angiopoietin-like 4 Protein (ANGPTL4) level and insulin resistance in rats with NAFLD.
    Methods
    Twenty five male Wistar rats were randomly divided into five groups: healthy control, fatty liver control, HIIT, Portulaca Oleracea extract, and HIIT+Portulaca Oleracea extract. To induce NAFLD, the rats were fed a high-fat diet for 12 weeks. Portulaca Oleracea supplement at 400 mg/kg was given to the experimental groups. HIIT was performed for 8 weeks, 5 sessions per week at 90% maximum speed. Hepatic ANGPTL4 level and insulin resistance were measured after 8 weeks of HIIT and consumption of purslane extract. One way anova and tukey post hoc test was used for data analysis.
    Results
    Insulin resistance was significantly higher in fatty liver control group than healthy controls (P=0.002). But it was significantly lower in HIIT group (P=0.01), Portulaca Oleracea extract (P=0.037), and HIIT+Portulaca Oleracea extract group (P=0.012) than that in fatty liver control group. ANGPTL4 levels in the healthy control group was significantly higher than fatty liver control group (p=0.01). levels of this index in HIIT group (p=0.036), Portulaca Oleracea extract (p=0.01) and HIIT+ Portulaca Oleracea extract (p=0.007) was significantly lower than the fatty liver control group.
    Conclusion
    It seems that HIIT and Portulaca Oleracea extract can play an important role in controlling the progression of this disease by reducing the level of ANGPTL4 and insulin resistance in patients with NAFLD.
    Keywords: High Intensity Interval Training, Portulaca Oleracea extract, ANGPTL4, Insulin resistance, non-alcoholic fatty liver disease
  • Hojat Dehghanzade, Hossein Samadi *, Taher Afshar Nejhad Pages 159-172
    Abstract
    Aim
    Recently, the attention of sports science researchers has increased to the role of supplements that help to improve executive functions in addition to improving physical performance. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of sodium bicarbonate supplementation on the executive functions of athletes before and after exhausting exercise.
    Method
    30 male athletes were randomly divided into 2 groups of 15 (supplement consumption group before the exhausting test and supplement consumption group after the exhausting test). The modified coocani test was considered as a training protocol. Continuous performance and N-back tests to measure attention and working memory were measured before conconi test and in four other stages. Data analysis was done by the method of mixed ANOVA and using SPSS 26 software.
    Results
    The findings showed that the group that had taken sodium bicarbonate supplement before the conconi test performed significantly better than the other group in the attention and working memory tests (P<0.05).
    Conclusion
    Acute consumption of sodium bicarbonate supplement both before exercise and as a recovery supplement improves attention and working memory after exercise.Keywords: Sodium bicarbonate, Exhausting exercise, Young athletes, Executive functions
    Keywords: Sodium bicarbonate, exhausting exercise, young athletes. executive function
  • Alireza Paahoo *, Vahid Tadibi, Naser Behpoor Pages 173-204
    Atherosclerosis is a chronic disease whose first stages can begin in childhood. Obesity is one of the major risk factors for atherosclerosis, which is becoming an epidemic. The increase in prevalence of obesity has focused more attention on the relationship between obesity and atherosclerosis, and although the relationship between obesity and atherosclerosis has been widely reported, its potential mechanisms still need to be further elucidated. Salusins are a new class of bioactive peptides that play an important role as endogenous regulators of atherosclerosis process. Obesity is associated with a chronic inflammatory response characterized by abnormal adipokine production and activation of some pro-inflammatory signaling pathways. Past studies have shown that inflammatory process has a cause and effect relationship with obesity and cardiovascular diseases, including atherosclerosis. Also, arterial endothelial disorder is an early disorder in process of atherosclerosis, and presence of this disorder in obese children has been widely reported. The most important potential factor that will lead to obesity, inflammatory conditions and endothelial dysfunction is immobility. On the other hand, physical activity has wide health benefits and is considered as an important factor in primary and secondary prevention of cardiovascular diseases. Therefore, the current research seeks to investigate the role of physical activity in improving endogenous regulators of atherosclerosis in obese and sedentary children.
    Keywords: Salusin alpha, Salusin beta, C-reactive protein, Interleukin-6, Nitric oxide
  • Nader Najafi, Farnaz Seifi-Skishahr *, Roghayyeh Afroundeh Pages 205-220
    Introduction
    Obesity and overweight are among the risk factors of some chronic diseases. The purpose is to investigate the effect of intermittent resistance training with different intensities on toll-like receptors 2 and 4 and dectin-1 levels in obese men.
    Methodology
    44 obese men aged 20-30 years old in Tabriz city were selected and divided into 4 control groups, intermittent resistance training with low, moderate and high intensity. The subjects did their exercises for 12 weeks, three sessions a week with 40%, 60% and 80% 1RM. 48 hours before the first session and 48 hours after the last training session, the subjects' personal characteristics and Dectin-1, TLR4 and TLR2 levels were measured.
    Results
    The research findings showed that 12 weeks of intermittent resistance training with different intensities caused a significant difference in the levels of Dectin-1 (P=0.001), TLR4 (P=0.001) and TLR2 (P=0.001). P) in different groups. This difference is significant for the TLR4 in the moderate intensity (P=0.01) and high intensity (P=0.01) training group compared to the control. Also, a significant difference in the TLR2 were seen in the low (P=0.001), medium (P=0.01) and high (P=0.01) intensity training group compared to the control. Also, a significant difference was observed in the moderate (P=0.01) and high (P=0.01) exercise group compared to the control in dectin-1 level.
    Conclusion
    It seems that intermittent resistance training with different intensities for 12 weeks can reduce Dectin-1, TLR4 and TLR2 levels in obese men, and this improvement is better in high and medium intensities.
    Keywords: intermittent resistance training, toll-like receptor 2, 4, dectin-1, Obesity