فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، محیا عباسی، مهدی عباسی، مهدیه حیدری* صفحات 358-378
    زمینه و هدف

    تامین مالی نظام سلامت فرآیند جمع آوری، تجمیع، مدیریت و تخصیص منابع مالی به منظور تامین، حفظ و ارتقای سلامت مردم است. کشورهای در حال توسعه  با چالش های متعددی در تامین، مدیریت و تخصیص منابع مالی سلامت مواجه هستند. هدف این مطالعه شناسایی روش های تامین مالی پایدار در کشورهای درحال توسعه بود.

    روش کار

    این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات در زمینه روش های تامین مالی نظام سلامت در پایگاه های داده الکترونیکی انگلیسی Pubmed، Scopus، Science Direct، Web of scienceو فارسی Magiran، Iranmedex، SID و موتورهای جستجوگر Google Scholar و Google با کلیدواژه های مناسب جستجو شد. در نهایت، تعداد 94 مقاله مناسب انتخاب و با روش تحلیل چهارچوبی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    نتایج

    تعداد 42 روش برای تقویت پایداری و تاب آوری نظام تامین مالی سلامت در کشورهای درحال توسعه شناسایی شد که در سه دسته جمع آوری و مدیریت منابع مالی، تجمیع منابع مالی و خرید خدمات سلامت گروه بندی شد. گسترش بیمه های سلامت اجتماعی، یکپارچه سازی طرح های بیمه درمانی متعدد، تقویت مشارکت عمومی- خصوصی، استقرار نظام ارجاع، تعیین مالیات بر کالاهای آسیب رسان، استفاده از روش های پرداخت آینده نگر به ارایه کنندگان خدمات سلامت، تعیین دقیق بسته خدمات سلامت، مشارکت مالی خیرین و اصلاح تعرفه های خدمات سلامت پرتکرارترین راه کارهای تقویت پایداری نظام تامین مالی سلامت در کشورهای در حال توسعه بودند.

    نتیجه گیری

    نظام تامین مالی سلامت کشورهای در حال توسعه باید تقویت شود. اصلاحات مالی نظام سلامت باید با اصلاحات ارایه خدمات سلامت همراه باشد تا نتایج اثربخش و کارامدی به دنبال داشته باشد. سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید در سطح کلان، به تقویت حکمرانی نظام تامین مالی سلامت بپردازند. مدیران سازمان های بهداشتی و درمانی در سطح خرد باید با تقویت ظرفیت بودجه و مدیریت مالی، منجر به افزایش کارایی و کاهش اتلاف منابع شوند.

    کلیدواژگان: تامین مالی پایدار، نظام سلامت، کشورهای در حال توسعه، راهکار
  • شایسته وحدانی، مهدی رضایی*، منصور علی مهدی، محمدمهدی شریعت باقری صفحات 379-392
    زمینه و هدف

    برنامه واکسیناسیون همگانی یکی از شیوه ای کنترل بیماری کووید-19 است. موفقیت آمیز بودن واکسیناسیون، نیازمند پذیرش واکسن کرونا توسط جامعه است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی پذیرش واکسن کرونا بر اساس اضطراب کرونا، خوش بینی و نشخوار فکری در دانشجویان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد تهران در سال 1401-1400 بود که تعداد 509 نفر از آن ها، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های پذیرش واکسن کرونا (KAPC)، اضطراب کرونا ویروس (CDAS)، جهت گیری زندگی (LOT) و نشخوار فکری (RRS)، پاسخ دادند. داده ها نیز بوسیله ی آزمون های همبستگی پیرسون، همبستگی سهمی و رگرسیون استاندارد تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که متغیرهای اضطراب کرونا (مولفه های اضطراب روانی و جسمانی)، خوش بینی (مولفه های انتظار پیامد مثبت و امید به آینده) و اعتماد به ایمنی واکسن، پذیرش واکسن کرونا را به طور مثبت پیش بینی کردند. همچنین متغیر نشخوار فکری (دو مولفه نشانه های افسردگی و در فکر فرورفتن) پذیرش واکسن کرونا را به طور منفی پیش بینی کرد. ولی مولفه تامل نشخوار فکری، سن و جنسیت، پذیرش واکسن کرونا را به طور معناداری پیش بینی نکردند.

    نتیجه گیری

    برای افزایش میزان پذیرش واکسن کرونا، توجه به نقش پیش بینی کننده ی عوامل روان شناختی مانند اضطراب کرونا، خوش بینی، اعتماد و نشخوار فکری می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، واکسن کرونا، خوش بینی، نشخوار فکری
  • عاطفه مدبرنژاد، سید صمد بهشتی*، وحید قاسمی، رامین مرادی صفحات 393-406
    زمینه و هدف

    با توجه به پیامدهای مخرب فساد در حوزه بهداشت و درمان تحقیق حاضر به دنبال تبیین زمینه های شکل گیری و شیوع فساد در این حوزه از کشور ایران است.

    روش کار

    پژوهش حاضر با روش کیفی و با استراتژی تحلیل محتوای کمی انجام شد. میدان تحقیق خبرگان حوزه ستادی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بود. بدین منظور با 13 نفر از خبرگان  این حوزه  مصاحبه عمیق صورت گرفت. نمونه ها با شیوه نمونه گیری نظری و نیز نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. واحد تحلیل مصاحبه ها جمله بوده و مصاحبه های انجام شده از طریق تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار آنتروپی شانون تحلیل شدند.

    نتایج

    با توجه به نتایج آماری بدست آمده زمینه های تقنینی با ضریب اهمیت 293/ در جایگاه نخست؛ زمینه های اجتماعی و فرهنگی  با ضریب اهمیت 256/.در جایگاه دوم؛ زمینه های اقتصادی با ضریب اهمیت 175/. در جایگاه سوم؛ زمینه های تصمیم گیری و عوامل سازمانی با ضریب اهمیت 174/. در جایگاه چهارم و نهایتا عوامل فردی و زمینه های سطح خرد با ضریب اهمیت 102/. در جایگاه پنجم قرار دارند.

    نتیجه گیری

     با توجه به ضریب اهمیت عوامل فردی و زمینه های سطح خرد، آنچه در تحلیل یافته ها خود نمایی می کند این هست که شخصیت و ویژگی های فردی افراد در بروز فساد کمتر اهمیت دارد و زمینه ها تقنینی و اجتماعی و فرهنگی از اهمیت بیشتری در تبیین فساد در نظام بهداشت و درمان برخوردارند.

    کلیدواژگان: فساد، خبرگان، نظام بهداشت و درمان، شاخص آنتروپی شانون، ایران
  • سید صمد بهشتی*، حمید صداقت، خیری حمیدپور صفحات 407-422
    زمینه و هدف

    سلامت اجتماعی افراد جامعه از پدیده هایی است که می تواند در توسعه جامعه نقش اساسی ایفا کند. خدمات کمیته امداد امام خمینی (ره) به عنوان یک نهاد حمایتی که در بدو انقلاب به منظور کمک به فقرا و توانمندسازی آنها برای رهایی از فقر تاسیس شده است تا چه اندازه توانسته بر سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش اثر گذار باشد؟ برای پاسخگویی به این سوال، این پژوهش با روش کمی و شیوه پیمایشی انجام شده است.

    روش کار

    221 نفر از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد شهر شیراز به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای با ابزار پرسشنامه ، مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های این تحقیق نشان داد سطح سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش و تمامی ابعاد آن از سطح متوسط طیف بالاتر هست.

    نتیجه گیری

    خدمات آموزشی، بهداشتی و مالی ارایه شده از سوی این کمیته هرچند ممکن هست در ابعاد مختلفی از زندگی مددجویان اثر گذار بوده باشد اما نتوانسته است بر سلامت اجتماعی مددجویان اثر معناداری بگذارد. از اینرو لازم هست این کمیته در نحوه و نیز محتوای خدمات ارایه شده، در راستای ارتقای سطح سلامت اجتماعی  زنان سرپرست خانوار تحت پوشش تجدید نظر بنماید.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، کمیته امداد امام خمینی، شیراز، ایران
  • حامد یگانه، حسین پرورش*، محسن دهقانی قناتغستانی، محمدرضا محمدی سلیمانی صفحات 423-434
    زمینه و هدف

    سیستم "بهداشت، ایمنی و محیط زیست" یا HSE، سیستم مدیریتی یکپارچه است که با هم گرایی و هم افزایی نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، سعی در ایجاد محیطی سالم، دلپذیر، بانشاط و دور از حادثه و خسارت و صدمات دارد، بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اعتباریابی مقیاس بازنگری شده عملکرد HSE  است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با روش روانسنجی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه کارگران شرکتهای فولاد استان کرمان در سال 1400 بود. تعداد نمونه ها بر اساس معیارهای روان سنجی به تعداد 100 نفر برای بخش روایی همگرا و 578 نفر برای بخش روایی سازه تعیین شد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش از طریق دو مقیاس عملکرد HSE  و استرس شغلی کوهن و همکاران (1983) جمع آوری گردید.برای بررسی روایی مقیاس از روش های روایی محتوا، همگرا و تحلیل عوامل استفاده شد. پایایی مقیاس به وسیله روش های همسانی درونی و پایایی تصنیفی (دو نیمه کردن) بررسی گردید برای انالیز  داده ها از نرم افزار SPSS22   استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل عاملی تاییدی مدل شش عاملی را تایید کرد. این پرسش نامه به همراه استرس شغلی کوهن و همکاران (1983) اجرا شد که با 35 آیتم از پایایی و روایی مناسبی برخوردار بود. ضریب آلفای به دست آمده برای کل مقیاس برابر با 79/0 بود و به همین ترتیب برای خرده مقیاس های تاب آوری 93/0، تقاضا 90/0، نقش 93/0، کنترل 85/0، پشتیبانی 72/0 و روابط 79/0 به دست آمد. علاوه بر این، ضریب پایایی مقیاس با استفاده از روش تصنیفی نیز محاسبه شد. ضریب تصنیفی برای نیمه اول داده ها برابر با 87/0 و برای نیمه دوم داده ها برابر با 62/0 و همبستگی بین دو نیمه 248/0 بود  این یافته ها حاکی از ضریب همسانی درونی مطلوب برای  مقیاس عملکرد HSE است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتیجه به دست آمده از اعتبار یابی HSE که نشان داد برازش مدل بالا است و همچنین ارزیابی عملکرد HSE  نقش بسیار زیادی در سلامت کارکنان دارد به استقرار و اجرای مدیریت HSE در شرکت های فولاد کرمان توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، ابزار ارزیابی، شرکت های فولاد
  • محمد ضیا حسینی، فاطمه ستوده زاده*، مهدی زنگنه بایگی صفحات 435-446
    زمینه و هدف

     بیماری کووید-19 به عنوان یک بیماری پاندمیک تاکنون جان افراد زیادی را در سرتاسر جهان گرفته و فشار زیادی بر سیستم مراقبت بهداشتی کشورهای درگیر و پرسنل بهداشتی درمانی وارد نموده است. استفاده از تجارب کارکنان و مدیران می تواند راهگشای بحران های آتی باشد.  مطالعه حاضر به منظور استفاده از تجربیات اعضای ستاد بحران معاونت بهداشتی زاهدان در کنترل اپیدمی کووید 19 انجام شد.

    روش کار

      این پژوهش به صورت کیفی با روش تحلیل محتوای قرار دادی با مشارکت  30 نفر از اعضای ستاد بحران معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با نمونه گیری هدفمند در سال 1400 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته استفاده گردید. تحلیل ها در هشت مرحله تایپ متن مصاحبه، تعیین واحدهای معنایی، کدگذاری، بازنگری کدها، طبقه بندی و توسعه طبقات، بازنگری طبقات، شناسایی درون مایه ها و گزارش یافته ها انجام گرفت.

    نتایج

     تجارب مدیران و کارکنان معاونت بهداشتی برای مقابله با پاندمی کرونا در 5 حوزه اصلی شامل "حوزه قانون گذاری"، "موضوعات اجرایی"، " نیروی انسانی"، " نظارتی" و " مالی" و 13 طبقه شناسایی و استخراج شد.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعه حاضر یکی از مشکلات در اداره و مدیریت  بحران کووید، نبود نظارت کافی و الزامات سیاسی در راستای کنترل و پیشگیری از شیوع بیماری و نداشتن یک سازمان واحد تصمیم گیرنده بود. همچنین مشکلات مالی و مشکلات مربوط به نیروی انسانی از مهمترین موضوعاتی بود که توسط اکثر مشارکت کنندگان مطرح شد. از طرفی، از دیدگاه  مصاحبه شوندگان، استفاده از سامانه 4030  یکی از نقاط عطف مدیریت بحران بود.

    کلیدواژگان: کووید 19، معاونت بهداشتی، مدیریت بحران
  • مینا مرسلی*، امین دوستی ایرانی صفحات 447-460
    زمینه و هدف

    تاکنون درمان های دارویی مختلفی برای درمان چاقی معرفی شده است. در این مطالعه به مقایسه داروهای موجود برای درمان چاقی زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان PCOS به صورت همزمان پرداخته شده است.

    روش کار

    این مطالعه به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز شبکه ای (NMA) انجام شد. پایگاه های اطلاعاتی عمده بین المللی از جمله PubMed، Web of Science، Scopus، Cochrane Library و Embase تا مارس 2022 جستجو شدند. در این مطالعه فقط کارآزمایی های تصادفی سازی و کنترل شده (RCT) که مداخلات دارویی زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان  را با هم مقایسه می کردند، وارد مطالعه شدند. دو محقق مسیول غربالگری منابع بازیابی شده بودند. برای ارزیابی خطر سوگیری از ابزار کاکرین استفاده شد. فرض سازگاری توسط حلقه خاص و طراحی با رویکردهای تعامل درمان ارزیابی شد. تفاوت میانگین، بر اساس تجزیه و تحلیل  از  P-scoreبرای خلاصه کردن اثرات درمان در NMA استفاده شد. برای گزارش نتایج از مدل اثرات تصادفی استفاده شد. نتایج با فاصله اطمینان 95% (CI) گزارش شد. برای بررسی ناهمگنی مطالعات از آماره I2 استفاده شد.

    نتایج

    از 9335 مرجع بازیابی شده، 9 مطالعه RCT معیارهای واجد شرایط برای این مطالعه را داشتند. دو شبکه برای درمان چاقی در زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان وجود داشت. (1.2) Liraglutide  با [P-score=0/86,MD=-8/02(-20/99,4/94)] به عنوان بهترین درمان در شبکه اول و (120)  Orlistatبا [P-score=0/88,MD=-3/49 (-5/17,-1/81)] به عنوان بهترین درمان در شبکه دوم بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این NMA به نظر می رسد (1.2)  Liraglutide   و(120)  Orlistatبه عنوان بهترین درمان چاقی در زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک باشد.

    کلیدواژگان: چاقی، متاآنالیز شبکه، مرور سیستماتیک، درمان های دارویی
  • حسین رشنود، داوود جلیلی ناغان* صفحات 461-470
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه طوفانهای گرد و غباری اثرات منفی بر سلامت،اقتصاد جامعه و محیط زیست داشته و منجر به خسارتهای زیادی بر منابع انسانی، بخش بهداشت و کشاورزی میشود و ایران یکی از کانونهای متاثر از ریزگردهاست که خسارات این پدیده هر ساله گریبان گیر کشور ما می شود، باید به موضوع افزایش ریزگردها توجه خاصی مبذول گردد.

    روش کار

    این تحقیق در شهرستان پلدختر در استان لرستان بر روی بخش معدنی ذرات رسوب شونده انجام شده است. نمونه برداری از ذرات در سه نوبت به فاصله زمانی یک ماه برای اندازه گیری فلزات سنگین، کاتیونها و آنیونها در 9 نقطه انجام شد. آنالیز کاتیونها و آنیونها با استفاده از دستگاه Ic metrohm و آنالیز فلزات سنگین با استفاده از دستگاه Icp oes-arcos  صورت می گیرد.

    نتایج

    در این مطالعه نمونه برداری از ذرات قابل ته نشینی در سه ماه اسفند 1398، فروردین و اردیبهشت 1399 صورت گرفت. در مجموع در این سه ماه بیشترین غلظت در بین کاتیونها و آنیونها مربوط به So4 و کمترین غلظت مربوط F ، همچنین بیشترین غلضت در بین فلزات سنگین مربوط به Fe و Al بود.

    نتیجه گیری : 

    بیشترین  مقدار ذرات قابل ته نشینی  در اسفند 1398 و سپس به دنبال آن فروردین 1399 و کمترین مقدار در اردیبهشت 1399 اتفاق افتاده است. با توجه به اینکه هم عناصر با منشا طبیعی و هم عناصر با منشا مصنوعی در مطالعه یافت شدند می توان نتیجه گرفت که منشا عناصری که غلظت آنها در تحقیق بدست آمده است هم طبیعی و هم مصنوعی است.

    کلیدواژگان: کاتیون، آنیون، فلزات سنگین
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahya Abbasi, Mahdi Abbasi, Mahdieh Heidari* Pages 358-378
    Background and Aim

    Health system financing is the process of collecting, pooling, and allocating financial resources to maintain, restore or promote the health of the people. Developing countries face many challenges in mobilizing, managing and allocating health financial resources. The aim of this study was to identify sustainable financing methods in developing countries.

    Materials and Methods

    This study was conducted using the scoping review. All the studies related to health system financing methods in developing countries were searched in the English electronic databases (i.e., Pubmed, Scopus, Science Direct, and Web of science), Persian electronic databases (i.e., Magiran, Iranmedex, and SID) and Google Scholar and Google search engines using appropriate keywords. Finally, 94 suitable documents were selected and analyzed using the framework analysis method and MAXQDA software.

    Results

    Forty-two methods were identified to strengthen the sustainability and resilience of the health financing system in developing countries; these methods were grouped into three categories: collection and management of financial resources, pooling of financial resources and purchasing of health services. The most frequently used solutions to strengthen the sustainability of the health financing system in developing countries were as follows: expanding social health insurance plans, integrating multiple health insurance plans, strengthening public-private partnerships, establishing a robust referral system, imposing taxes on harmful commodities, using perspective fixed payment methods, defining needs-based health service packages, promoting donors’ contributions, and reforming health service tariffs.

    Conclusion

    The health financing system in developing countries should be strengthened. The financial reforms of the health system should be accompanied by reforms in providing health services to make possible efficient and effective results. Health policymakers and senior managers should strengthen the governance of the health financing system at the macro level. In addition, healthcare managers should increase the efficiency and reduce resource wastage by strengthening budget capacity and financial management at the micro level.

    Keywords: Sustainable Health Financing, Health System, Developing Countries, Strategies
  • Shayesteh Vahdani, Mehdi Rezaei*, Mansoor Alimahdi, MohammadMahdi Shariat Bagheri Pages 379-392
    Background and Aim

    Public vaccination programs are a way to control the Covid-19 disease. The success of a vaccination program requires the acceptance of the Corona vaccine by the society. The aim of the present study was to predict the acceptance of the Corona vaccine by medical students based on their anxiety, optimism and rumination.

    Methods and Materials:

     This was a descriptive and correlational research. The study population consisted of all the medical students of Azad University, Tehran, Iran during the academic year 2021-2022, from among whom a sample of 509 was selected by the available sampling method. Data were collected using the Acceptance of the Corona Vaccine (KAPC), Anxiety of the Corona Virus (CDAS), Life Orientation (LOT) and Ruminative Responses Scale (RRS) questionnaires. The data were analyzed using the Pearson correlation, partial correlation and standard regression tests.

    Results

    Data analysis showed that several variables including corona anxiety (with components of mental and physical anxiety), optimism (with components of expectation of a positive outcome and hope for the future) and confidence in the safety of vaccine could positively predict the acceptance of the Corona vaccine. Rumination (with two components of depression symptoms and brooding) negatively predicted the acceptance of corona vaccine. Finally, the reflecting component, age and gender could not significantly predict the acceptance of the Corona vaccine.

    Conclusion

    To increase the acceptance rate of corona vaccine, paying attention to the roles of psychological factors such as corona anxiety, optimism, trust, and rumination can be helpful.

    Keywords: Corona Anxiety, Corona Vaccine, Optimism, Rumination thinking
  • Atefeh Modabernejhad, Seyed Samad Beheshty*, Vahid Ghasemi, Ramin Moradi Pages 393-406
    Background and Aim

    Considering the destructive consequences of corruption in Iran’s healthcare system, the present study aimed to explain the roots and causes of corruption prevalence in this system.

    Materials and Methods

    This was a qualitative study with quantitative content analysis conducted in Iran’s Ministry of Health and Medical Education (MHME). Data were collected based on in-depth interviews with 13 experts in the MHME headquarters selected by theoretical and snowball sampling. The unit of analysis of the interviews was the sentence and the conducted interviews were analyzed through thematic analysis using the Shannon Entropy index.

    Results

    Data analysis showed that legislative fields with an importance coefficients (IC) of 0.293 ranked first, followed by social and cultural fields (IC 0.26), economic fields (IC 0.175), decision-making fields and organizational factors (IC 0.174), and, finally, individual factors and micro-level fields (IC 0.102).

    Conclusion

    Considering the importance coefficient of individual factors and micro-level fields, it can be concluded that the personality and individual characteristics of the experts/relevant persons are less important in the corruption occurrence, while the legal, social and cultural variables paly crucial roles in explaining corruption in the Iran’s healthcare system.

    Keywords: Corruption, Experts, Healthcare System, Shannon Entropy Index, Iran
  • Seyed Samad Beheshty*, Hamid Sedaghat, Khirey Hamidpor Pages 407-422
    Background and Aim

    The social health of people is a phenomennon that can play an essential role in the development of the society. A question is: to what extent has the Imam Khomeini Relief Committee (IKRC), an organization established at the beginning of the Iranian Islamic revolution to deliver services and help and empower the poor people to get them out of poverty, been successful in affecting the social health of the household female heads?  This study aimed to answer this question.

    Materials and Methods

    This research was conducted with a quantitative and survey approach, including 221 female heads of households under coverage of IKRC in Shiraz, Iran selected by the multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was a questionnaire.    

    Results

    The findings showed that the social health of the household female heads under coverage of IKRC and all its components were higher than the average level.

    Conclusion

    Based on the findings it can be concluded that the educational, health and financial    
    services provided by the Imam Khomeini Relief Committee could not have influenced significantly the social health of the service-seekers, although they could have affected some aspects of their lives. It is, thus, essential that the Committee revise the contents and the form of services delivered to female heads of households to promote their social health.

    Keywords: Social Health, Female Household Heads, Imam Khomeini Relief Committee, Shiraz, Iran
  • Hamed Yeganeh, Hossein Parvaresh*, Mohsen Dehghani Ghanataghestani, Mohammadreza Mohammadi Soleimani Pages 423-434
    Background and Aim

     The health, safety and environment (HSE) system is an integrated system that tries to create a healthy, pleasant and lively environment with no accidents, damages and injuries by converging and synergizing human resources, facilities and equipment. The purpose of the present study was to investigate the validation of the revised scale of HSE performance.

    Materials and Methods

    This was a descriptive and analytical research conducted using the psychometric method. The statistical population included all workers of the steel companies in Kerman Province, Iran in 1400. Using the cluster sampling method based on psychometric criteria a sample of 100 was selected for the convergent validity and a sample of 578 for the construct validity section. Data were collected through two scales of HSE performance and job stress (Cohen et al., 1983). Content validity, convergent validity and factor analysis methods were used to check the validity of the scale. The reliability of the scale was checked using the internal homogeneity and classification reliability (dividing in 2 haves).  The SPSS version 22 software was used for data analysis.

    Results

    Confirmatory factor analysis confirmed the six-factor model. The questionnaire was used along with the 35-item occupational stress questionnaire of Cohen et al. (1983) which had good reliability and validity. The alpha coefficient obtained for the whole scale was 0.79, and for the subscales as follows: resilience 0.93, demand 0.90, role 0.93, control 0.85, support 0.72 and relationships 79.0. In addition, the reliability coefficient of the scale was also calculated using the classification method. The classification coefficient for the first and second halves of the data was 0.87 and 0.62, respectively, the correlation between the two halves being 0.248. These findings indicated a favorable internal consistency coefficient for the HSE performance scale (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings obtained based on the HSE validation, which showed that the fit of the model is high and also that the evaluation of HSE performance has a great role in the health of employees, more attention should be paid to the establishment and implementation of HSE management in Kerman steel companies.

    Keywords: Health, Safety, Environment Management System, Assessment Tools, Steel Companies
  • Mohammad Zia Hoseini, Fatemeh Setoodehzadeh*, Mehdi Zanganeh Baygi Pages 435-446
    Background and Aim

     As a pandemic disease, Covid 19 has taken the lives of many people all over the world and has put a lot of pressure on the health care system and health care personnel. The experiences of managers and employees can help increase the efficiency of the health systems in future crises. This study was carried out in order to use the experiences of the personnel of the Crisis Section of Zahedan Medical University Public Health Deputy (ZMUPHD) in controlling the Covid-19 epidemic.

    Materials and Methods

     This was a qualitative research conducted in 2021-22 using the content analysis method including 30 employees of the Crisis Staff of the ZMUPHD selected by purposeful sampling. Data were collected based on semi-structured, in-depth interviews and analyzed in eight stages including typing the text of the interviews, determining semantic units, coding the text, revising the codes, classifying and developing the classes, revising the classes, identifying the themes and reporting the data.

    Resulte: 

    The experiences of the managers and employees of the ZMUPHD to deal withا the Corona pandemic were identified and extracted in 5 main areas including "Legislative", "Operational", "Manpower", "Supervisory" and "Financial", and 13 sub-areas.

    Conclusion

     Based on the results of the present study, one of the problems in the administration and management of the Covid crisis was the lack of sufficient supervision and political requirements in order to control and prevent the spread of the disease, as well as the lack of a single decision-making organization. Also, financial problems and problems related to human resources were found to be among the most important issues.  On the other hand, from the point of view of the interviewees, the use of the 4030 system was one of the turning points in crisis management.

    Keywords: Covid-19, Medical University Public Health Deputy, Crisis Management
  • Mina Morsali*, Amin Doosti Irani Pages 447-460
    Background and Aim

    So far various medicinal treatments have been introduced to treat obesity. In this study we compared the available drugs for the treatment of obesity in women with polycystic ovary syndrome (PCOS).

    Materials and Methods

    This study was conducted using systematic review and network meta-analysis (NMA) methods. The major international databases including PubMed, Web of Science, Scopus, Cochrane Library and Embase were searched, the search ending in March 2022. Only randomized controlled trials (RCTs) comparing medicinal interventions in women with PCOS were included in the study. Two of the researchers were responsible for screening the retrieved sources. The Cochrane tool was used to assess the risk of bias. The loop-specific and design by treatment interaction approaches were used to assess the consistency assumption. Treatments in each network were ranked using the P-score. The random effects model was used to report the results. The results were reported at %95 confidence interval (CI). I2 statistic was used to check the heterogeneity of the studies.

    Results

    Out of the 9335 retrieved references, 9 studies met the eligibility criteria. There were two networks for the treatment of obesity in women with polycystic ovary syndrome: Liraglutide (1.2), [P-score=0.86, MD=-8.02(-20.99, 4.94)] as the best treatment in the first network, and Orlistat (120), [P-score=0.88, MD=-3.49 (-5.17, -1.81)] as the best treatment in the second network.

    Conclusion

    Based on the results of network meta-analysis, it seems that the best medicinal interventions for obesity in women with polycystic syndrome rare Liraglutide (1.2) and Orlistat (120).

    Keywords: Obesity, Network Meta-Analysis, Systematic Review, Medicinal Treatments
  • Hossein Rashnoud, Davood Jalili Naghan* Pages 461-470
    Background and Aim

     Dust storms have negative effects on public health, social economy and environment and, thus, lead to many damages in human resources, health sector and agriculture. Iran is one of the areas affected by particulate matter, with serious damages annually.  For these reasons particulate matter increases should receive particular attention in Iran.

    Materials and Methods

    This research was conducted on solid/mineral section of dust fall in Poldokhtar, Lorestan Province, Iran. Sampling of the particles was done in nine spots in three stages during three months to measue heavy metals, cations and anions. Analysis of the samples for cations and anions was done using the Ic Metrohm system and that for heavy metals using the Icp OES-arcoss system.

    Results

    Sampling of dust fall was done in February, March and April 2019. Data analysis showed the most highly concentrated cation and anion were SO4 and F, respectively, while the concentrations of Fe and Al were the highest among heavy metals. 

    Conclusion

    The highest amounts of dust fall were found to occur in February 2019, followed by that in March 2019, and the lowest occurring in April 2019. Due to the fact that compounds/elements with both natural and unnatural origins were found in this study, it can be concluded that the origins of the compounds/elements observed could be both natural and unnatural.

    Keywords: Cation, Anion, Heavy Metals