فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1402)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا جاهد خانیکی*، نبی شریعتی فر، هدایت حسینی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 137-150
    زمینه و هدف

    با توجه به نیاز جامعه، دانش آموختگان رشته بهداشت و ایمنی مواد غذای می توانند در سمت های مرتبط با رشته ‏تحصیلی خود به کار گماشته شوند و به ارایه خدمت برای رفع مشکلات سلامت و ایمنی مواد غذایی در سطح ‏جامعه بپردازند.‏ هدف از این تحقیق تبیین وضعیت موجود و چشم انداز آینده رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی از نظر جایگاه شغلی و نیاز جامعه است.

    روش کار

    مطالعه ای توصیفی و کاربردی با روش تحلیلی سری زمانی در ارتباط با وضعیت موجود و چشم انداز آینده رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی از نظر جایگاه شغلی و نیاز جامعه به این رشته انجام گرفت. ابتدا پرسشنامه اولیه تهیه شد و سپس روایی و پایایی آن انجام گردید و پرسشنامه نهایی تکمیل شد. جهت پیش بینی آینده رشته از روش آماری تحلیل سری های زمانی(ARIMA) Autoregressive Integrated Moving Average استفاده شد. همچنین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید آن مشخص گردید و مورد تحلیل محتوای کیفی (SWOT)  Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج نشان داد که تعداد فارغ التحصیلان بهداشت و ایمنی مواد غذایی روندی افزایشی دارد. 48% از افراد در بخش های مختلف مرتبط و 75/24% افراد در بخشهای غیر مرتبط با بهداشت و ایمنی مواد غذایی شاغل بودند و 25/27% از افراد نیز بیکارند. همچنین نتایج نشان داد که این رشته دارای نقاط قوت خوبی است که باید آنها را افزایش داد و ‏ضعف ها و تهدیدها را کاهش داد و از فرصت ها استفاده کرد.

    نتیجه گیری: 

    تحلیل روند زمانی تعداد افراد فارغ التحصیل در رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی نشان از این دارد که سالاته پذیرش دانشجو و فارغ التحصیل شدن افراد رو به افزایش است و انتظار می رود در سال های آتی نیز این روند ادامه یابد. همچنین در مجموع وضعیت موجود و چشم انداز آینده رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی از نظر جایگاه شغلی و نیاز جامعه به این رشته در حد نسبتا مطلوب و متوسط می تواند قرار داشته باشد. با این وجود لازم است در جهت حفظ و ارتقا جایگاه این رشته تلاش مستمر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت و ایمنی مواد غذایی، چشم انداز آینده، فارغ التحصیلان، جایگاه شغلی، برنامه ریزی
  • مریم تاجور، محمد سرکوت غوثی، الهام احسانی چیمه* صفحات 151-162
    زمینه و هدف

    ارزیابی خطر ابتلا به بیماری ها و ارایه راهکارهای پیشگیرانه از ابتلا در محیط کار یکی از الزامات می باشد. این مطالعه به ارزیابی خطر ابتلا به کووید-19 در گروه‏ های شغلی بیمارستانی شهر سقز می پردازد.

    روش کار

    مطالعه بصورت مقطعی در سال 1400 در 3 بیمارستان شهر سقز با استفاده از تکنیک آنالیز سریع خطر کووید- 19 در 6 گروه شغلی پزشک، پرستار آزمایشگاه، اداری و مالی، رادیولوژی و خدمات در نمونه 300 نفری انجام شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه اعتبارسنجی شده در طیف لیکرت بود و نتایج با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی در سه ناحیه ریسک قابل قبول، قابل تحمل و غیرقابل تحمل تحلیل گردید.

    نتایج

    در مولفه سطح احتمال، بیشترین احتمال ابتلا مربوط به گروه های شغلی خدمات و اداری- مالی به ترتیب با میانگین 6/1 و 5/1 بود. سطح نگرش بطور کلی در گروه خوب و عالی طبقه بندی شد. مولفه شدت پیامد در گروه پزشکان با ضریب شدت 5/42، در سطح بحرانی و در سایر گروه ها فاجعه‏‏بار بود. در مجموع، همه مشاغل در سطوح ریسک غیرقابل‏قبول  قرار گرفتند و گروه های شغلی خدمات و اداری- مالی از ریسک بالاتری نسبت به سایر گروه ها مواجه بودند. بین نوع شغل و مولفه ‏های مورد مطالعه و همچنین اغلب ویژگیهای فردی مشاغل مختلف و احتمال ابتلای آنها رابطه معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به بالا بودن خطر ابتلا به بیماری در گروه های شغلی مورد مطالعه می‏بایست برنامه‏ های حفاظتی منسجم‏تری برای پیشگیری از ابتلا و یا کاهش خطر ابتلا به بیماری در گروه های شغلی بیمارستانی تدوین و اجرایی گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آنالیز سریع خطر، کووید 19، سقز، ایران، گروه های شغلی بیمارستانی
  • سمیه جلیلوند، عاطفه کچویی، طیبه لطیفی، مهدیه معتمدی راد، محمد فرهمند، نصیر محجل، ذبیح الله شجاع* صفحات 163-174
    زمینه و هدف

    از زمان کشف روتاویروس ها در 1973 میلادی، این ویروس ها به عنوان یکی از مهمترین و شایع ترین عوامل اسهال نوزادان و کودکان در سراسر جهان شناسایی شده اند. گاستروانتریت روتاویروسی، تا قبل از شروع واکسیناسیون، سالانه مرگ و میر، بیش از نیم میلیون کودک در جهان را به همراه داشت که اساسا در کشور های در حال توسعه اتفاق می افتد. با معرفی واکسن های Rotarix و RotaTeq  و همچنین ROTAVAC و ROTASIIL در جهان، میزان مرگ و میر به اندازه 50% کاهش یافته است. کشور ایران هم مانند بسیاری از کشور ها در دوره قبل از واکسیناسیون روتاویروس قرار دارد و با توجه به اینکه قرار دادن واکسن روتاویروس در برنامه واکسیناسیون جز اولویت های نظام بهداشتی کشور است. لذا با این توصیف، دانستن الگوی ژنوتیپ های در گردش در ایران در سال های گذشته و اخیر و نیز مقایسه آنها با سویه های واکسن بسیار مهم است. همچنین، با توجه به اینکه الگوی ژنتیکی آنتی ژن های گروه خونی-نسجی  Histo-Blood Group Antigens (HBGAs) در حساسیت به ژنوتیپ های مختلف روتاویروس و نیز کارایی واکسن روتاویروس بسیار مهم است، لذا این الگوهای ژنتیکی در جمعیت های کودکان مبتلا به گاستروانتریت روتاویروسی در ایران اشاره خواهد شد. هدف ما در مطالعه حاضر، مروری بر فراوانی روتاویروس و ژنوتیپ های در گردش و حساسیت ژنتیکی کودکان به عفونت روتاویروس در ایران است و اینکه آیا واکسن های موجود بر اساس سویه های در گردش در ایران می تواند اثر بخشی مناسبی را به همراه داشته باشد.

    روش کار

    مطالعات مربوط به تعیین شیوع و ژنوتیپهای شایع روتاویروس در ایران مورد بررسی قرار گرفتند (2022-1986) .

    نتایج

    ژنوتیپ G1P[8] بیش از 50% ژنوتیپ های در گردش را شامل می شود. علاوه بر آن، ژنوتیپ های غیر G1P[8] (Non-G1P[8]) شامل G4P[8]، G3P[8] و G9P[8]  در بعضی از مطالعات فراوانی بالایی داشته اند. علاوه بر آن در مطالعه اخیر، نشان داده است که ژنوتیپ کمیاب و غیر معمول G9P[4]به عنوان ژنوتیپ شایع معرفی شده است.

    نتیجه گیری

    مطالعات در ایران نشان داده است که ممکن است کشور با تغییر الگوی ژنوتیپ روتاویروس در آینده روبرو شود، همانطور که در مطالعات اخیر، برای اولین بار ژنوتیپ های G3P[8] یا G9P[8] یا G9P[4] به عنوان ژنوتیپ شایع گزارش شده، علی رغم اینکه در مطالعات گذشته G1P[8] به عنوان ژنوتیپ شایع معرفی شده بود. این مطالعه، می تواند اطلاعات مفیدی را برای توصیه سیاست های مناسب برای واکسیناسیون روتاویروس قبل از شروع برنامه ملی واکسیناسیون ارایه داده و حتی ممکن است سیاست های استفاده از واکسن های موجود را نیز تغییر دهد.

    کلیدواژگان: روتاویروس، ایران، ژنوتیپ، واکسن
  • سهیلا کشاورز*، کورش هلاکویی نائینی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 175-186
    زمینه و هدف

    با وجود در دسترس بودن تمامی برنامه های پیشگیری از دیابت، تنها تعداد محدودی از بیماران شناسایی و تحت مراقبت هستند.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی افراد بالای 30 سال شهرستان بویین زهرا به صورت نمونه گیری چند مرحله ای می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه برای عموم مردم و تیم سلامت استفاده شد. روایی پرسشنامه با شاخص های CVR  وCVI سنجیده شدند. جهت پایایی،از ضریب همبستگی استفاده شد که مطلوب بود. حجم نمونه 1154نفر محاسبه گردید.

    نتایج

    میانگین سنی 45/14± 42/48 سال، شیوع 9/9%، درصد شیوع دیابت در افراد درمعرض خطر: زنان با سابقه سقط و فرزند درشت به ترتیب (8/12%) و (7/31%)، دیابت بارداری (5/36%)، چاقی در بارداری (7/19%)، سابقه فامیلی دیابت (4/22%)، دورکمر <90 سانتی متر (08/14%)، 25 > BMI (95/13%)، تری گلیسیرید < 200 (8/22%) و فشارخون بالا (97/32%) می باشد. نتایج نشان می دهد که بین دیابت و میزان قندخون بالای 100mg/dl 73/2 =,OR دیابت بارداری  22/12=,OR دورکمر <90 cm 02/3=OR ارتباط معناداری تشخیص داده شد در سایر متغیرها ارتباط معناداری دیده نشد. کارمندان تیم سلامت تنها 55% آموزش پیشگیری از دیابت دریافت کرده بودند.

    نتیجه گیری

    مراقبت  و آموزش با کیفیت مناسبی انجام نمی شود. شیوع قابل توجه دیابت در افراد در معرض خطر نشان میدهد که بایستی پیگیری و مراقبت بیشتری از این گروه انجام شود. آموزش کارکنان تیم سلامت باید بسیار کارآمد و تعداد آموزش های مربوط به برنامه دیابت افزایش یابد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، کنترل بیماری دیابت، مراقبت دیابت
  • بنفشه آل یاران، زهرا دلاوری، فاطمه فیاض، حامد مصلحی* صفحات 187-214
    زمینه و هدف

    سلامت اجتماعی از اساسی ترین معیارهای بهزیستی اجتماعی و عامل موثر در ارتقای کیفیت زندگی هر جامعه ای است. در کشور ایران، دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد، وظیفه اصلی برنامه ریزی، اجرا، نظارت و ارزشیابی برنامه های سلامت اجتماعی را عهده دار است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، نقد و ارزیابی محتواهای ارایه شده، درراستای بازنگری متون حاضر بود.

    روش کار

    روش استفاده شده جهت نیل به هدف مذکور، روش پژوهش واسازی می باشد. محیط پژوهشی مطالعه حاضر، تمامی محتواهای حوزه سلامت اجتماعی ارایه شده توسط دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد بود که جهت دستیابی به داده های دقیق، کل جامعه آماری به عنوان نمونه در نظر گرفته شد.

    نتایج

    به طورکلی، نتایج حاصل از پژوهش نقد بر غربال نامناسب، متناسب سازی فرهنگی، تک بعد نگری، متناسب سازی نقش و مسیولیت، ارجحیت درمان بر پیشگیری، بهنگام سازی، جامعیت و کفایت مطالب بنیادی و جامعیت و کفایت پیشنهادات کاربردی را روشن می سازد.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش حاضر چنین استنباط می شود که بازنگری در محتواهای حوزه سلامت اجتماعی دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد ، در زمینه های سیر ارایه خدمات و محتوای مطالب نگاشته شده، ضروری است.

    کلیدواژگان: نقد و ارزیابی، سلامت اجتماعی، نظام مراقبت های بهداشتی اولیه، دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد، روش پژوهش واسازی
  • حمیدرضا عاطفی فر، حسین آقاجانی مرساء*، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 215-230
    زمینه و هدف

    دخانیات، مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، داشتن روابط جنسی ناایمن و رفتارهایی از این دست، رفتارهای پرخطری هستند که احتمال گرایش به آن ها نگرانی عمده خانواده ها را به همراه داشته است. والدین درصدد مقابله با رفتارهای پرخطر، به وسیله استراتژی مراقبتی هستند. هدف این پژوهش گونه شناسی استراتژی های مراقبت از رفتارهای پرخطر بر اساس شاخص های اجتماعی-اقتصادی خانواده بود.

    روش کار

    این تحقیق جزء پژوهش های کمی و از نوع توصیفی-همبستگی بوده است. جامعه ی آماری شامل کلیه خانواده های شهری تبریز که 384 خانواده به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. دو ابزار اندازه گیری (چک لیست استراتژی های مراقبت از رفتارهای پرخطر و پرسشنامه وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده) جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای بررسی  روابط متغیرها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (F) و رگرسیون خطی استفاده گردید.

    نتایج

    میانگین استراتژی های مراقبت از رفتارهای پرخطر براساس وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده بطور معناداری متفاوت بود و طبقات اجتماعی-اقتصادی بالا نسبت به  طبقات پایین تر استراتژی مناسب تر (کارآمد، فرایندی یا رویه ای) را برای مراقبت از فرزندان در برابر رفتارهای پرخطر اتخاذ می نمایند.

    نتیجه گیری

    خانواده های دارای شاخص های اجتماعی-اقتصادی متوسط و پایین به نسبت بیشتری استراتژی های مراقبتی غیرموثر(ناکارآمد و دفعتی) را جهت مقابله با رفتارهای پرخطر به کارمی بندند؛ به منظور ارتقای سلامت عمومی، اتخاذ سیاست های فرهنگی-آموزشی پیشگیری محور برای تبدیل استراتژی های مراقبتی ناکارآمد به استراتژی فرایندی(رویه ای) ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، استراتژی مراقبت، شاخص اجتماعی-اقتصادی، پیشگیری، سلامت عمومی، مداخلات خانواده محور
  • مریم اسلام پناه*، معصومه بلوری تبار، الهام کاویانی، سوسن لایی صفحات 231-262
    زمینه و هدف

    آموزش فناورانه بعنوان مدلی جدید در توسعه آموزش به ویژه آموزش عالی جهت ارتقاء و پیشران حوزه مدیریت سایبرنتیک و هوش استراتژیک مدیران آموزشی مدنظر بوده و می تواند سازمان را در اجرای صحیح برنامه ها یاری رساند. هدف پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری آموزش فناورانه جهت توسعه هوش استراتژیک و مدیریت سایبرنتیک مدیران مراکز آموزش عالی استان کرمانشاه است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کمی- کیفی است. در بخش کیفی با 15 مصاحبه، اشباع حاصل شد. در بخش کمی، 281 پرسشنامه تکمیل و به محقق برگردانده شد. ابزار مورد استفاده در بخش کیفی، پرسشنامه های نیمه ساختار یافته بود، که دو پرسشنامه محقق ساخته از آن استخراج گردید. در بخش کمی، پرسشنامه هوش استراتژیک مک کوبی (2007) و پرسشنامه های محقق ساخته آموزش فناورانه و مدیریت سایبرنتیک استفاده گردید. تحلیلها با نرم افزارهای SPSS24 و  Amos انجام شده است.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی حاکی از مناسب بودن مدل های اندازه گیری حاصل از پرسشنامه های ساخته شده است. مدل معادلات ساختاری نشان داد که آموزش فناورانه تاثیر مثبت معنی داری روی مدیریت سایبرنتیک و هوش استراتژیک دارد.

    نتیجه گیری

    توسعه هوش استراتژیک در مراکز آموزش عالی موجب تعاملات بیشتر مدیران با اساتید و کارکنان و روابط سازنده اساتید با دانشجویان می شود. همچنین هوش استراتژیک یک رویکرد فعالانه است که در همه بخش های مراکز آموزش عالی می تواند سودمند باشد. با توجه به وجود ارتباط بین متغیرهای پژوهش، پیشنهاد می شود نتایج مذکور در راستای کاهش چالش های موجود در برنامه ها و فعالیتهای مدیران آموزشی مراکز آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هوش استراتژیک، مدیریت سایبرنتیک، مدیران آموزشی، آموزش فناورانه
  • عیسی سلگی*، آرزو سلیمانی، ویدا حاتمی صفحات 263-278
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا یکی از مهم ترین مسایل محیط زیستی در حال حاضر است. عمومی ترین اثر آلودگی هوا در گیاهان محو شدن تدریجی کلروفیل و زرد شدن برگ هاست که ممکن است با کاهش ظرفیت فتوسنتز مرتبط باشد. هدف از این پژوهش بررسی میزان اثر آلودگی هوا بر مقدار کلروفیل و پهنه بندی میزان کلروفیل برگ دو گونه ی درختی در شهرستان ملایر است.

    روش کار

    بدین منظور نمونه برداری از برگ دو گونه ی درختی چنار (Platanus orientalis) و اقاقیا (Robinia pseudoacacia) در نقاط مختلف شهرستان ملایر (مناطق پاک و آلوده) هر کدام با سه تکرار انجام شد. غلظت رنگدانه ها در برگ به روش Lichtenthaler (1987) که اصلاح شده روش Arnon (1949) است، در طول موج های 663 و 645 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر     اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان کلروفیل های a، b و کل در گونه ی درختی اقاقیا در بخش های جنوبی (جنوب غرب) محدوده مطالعاتی به حداکثر مقدار خود می رسد و در بخش های شرقی و شمال غربی در کمترین میزان خود قرار دارد. همچنین در قسمت های مرکزی منطقه ی مطالعاتی میزان غلظت کلروفیل های a، b و کل مربوط به این گونه کم و متوسط است. بر خلاف گونه ی اقاقیا، برای گونه ی چنار در بخش های شرقی و شمال غربی منطقه مطالعاتی میزان کلروفیل های a، b و کل بیشترین مقدار را دارد و در بخش های جنوب غربی به حداقل مقدار خود می رسد. اما مشابه با گونه ی اقاقیا در قسمت های مرکزی منطقه ی مطالعاتی میزان غلظت کلروفیل های a، b و کل، کم و متوسط است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر نشان داد میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل برگ دو گونه درختی اقاقیا و چنار در مناطق آلوده بررسی شده شهرستان ملایر نسبت به مناطق پاک افزایش داشته است. در پایان می توان گفت که افزایش شاخص فیزیولوژیکی مانند افزایش میزان کلروفیل پاسخ گیاه برای افزایش مقاومت در برابر آلاینده های هوا را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، چنار، اقاقیا، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، ملایر
|
  • Gholamreza Jahed Khaniki*, Nabi Shariatifar, Hedayat Hosseini, Abbas Rahim Foroushani Pages 137-150
    Background and Aim

    Considering the needs of the society food safety and hygiene graduates can be employed in positions related to their field of study and provide services to solve the food safety and hygiene ‎problems at the community level. The aim of this research was to explain the current situation and future prospects of the food safety and hygiene field in terms of occupational positions and the needs of the society.

    Materials and Methods

    A descriptive and applied study was conducted with the time series analysis method regarding the current situation and the future perspective of the ‎ food safety and hygiene field ‎in terms of occupational positions and the society's need. A valid and reliable questionnaire was developed and used for data collection. In order to predict the future of the field, the time series statistical analysis method (Autoregressive integrated moving average =ARIMA) was used. In addition, its strengths, weaknesses, opportunities and threats were identified and analysed using the SWOT qualitative content analysis.

    Results

    Analysis of the data obtained showed that the number of food safety and hygiene graduates has an increasing trend. The proportions of the graduates in relevant occupations, in non-relevant occupations and out of job were 48.00%, 24.75% and 27.25%, respectively. The data also revealed that this field of study had good strengths, so attempts should be made to increases them, reducing the weaknesses and threats, using the available and potential opportunities.

    Conclusion

    Based on the findings of this study the numbers of individuals accepted and graduated in the field of food safety and hygiene have an increasing trend, which are expected to continue in the next ten years. On the whole, the current moderate situation and the future perspective of the food safety and hygiene field in terms of the occupational positions and the society's need can be relatively favourable. In any case it is essential to make serious attempts continuously to maintain and promote this field of study.

    Keywords: Food Safety, Hygiene, Future Prospects, Graduates, Occupational Position, Planning
  • Maryam Tajvar, Mohammad Sarkout Ghosi, Elham Ehsani-Chimeh* Pages 151-162
    Background and Aim

    Assessment of disease risk with the ultimatevaim of implementing preventive strategies in the workplace is a necessity. This study was conducted to assess the risk of COVID-19 in hospital occupational groups in Saghez city, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2021 among three hospital occupational groups (total sample size = 300) in Saghez city, Iran, including physicians and nurses, as well as laboratory, administrative, financial, radiology and general service personnel, using the COVID-19 rapid risk analysis technique. Data were collected using a valid questionnaire based on the Likert scale and analysed (to determine acceptable, tolerable and intolerable risks) using the descriptive and inferential methods, the software used being SPSS-26.

    Results

    As regards the probability variable, the highest probability of occurrence of COVID-19 was related to the general service and administrative-financial occupational groups with an average of 1.6 and 1.5, respectively. The level of attitude was generally good and excellent. The analysis of the severity of the outcome variable was at a critical level in the physicians group (42.5) and at a catastrophic level in the other groups. In total, all occupations were rated at an unacceptable risk level (H), the general service and administrative-financial occupational groups being at a higher risk than other groups. There were statistically significant differences between the types of occupation on the one hand and the variables studied, as well as the individual characteristics and COVID-19 morbidity on the other hand.

    Conclusion

    Considering the high risk of occurrence of COVID-19 among the hospital professionals it is essential to develop and implement plans aiming at preventing and reducing the disease risk in them.

    Keywords: Risk Assessment, Rapid Risk Analysis, COVID-19, Saghez, Iran, Hospital Personnel
  • Somayeh Jalilvand, Atefeh Kachooei, Tayebeh Latifi, Mahdieh Motamedi‐Rad, Mohammad Farahmand, Nasir Mohajel, Zabihollah Shoja* Pages 163-174
    Background and Aim

    Since the discovery of rotaviruses in 1973, these viruses have been identified as one of the most important and common causes of diarrhea in infants and children all over the world. Before the introduction of rotavirus vaccination, this virus led to the death of more than 500,000 children in the world annually, which mainly occurs in developing countries. With the introduction of Rotarix and RotaTeq vaccines as well as ROTAVAC and ROTASIIL in the world, the death rate has decreased by 50%. Iran, like many countries, is in the period before rotavirus vaccination, and considering putting the rotavirus vaccine in the vaccination program is one of the priorities of the country's health system. Therefore, knowing the genotypes circulating in Iran in the past and recent years and their comparison with vaccine strains is very important. Our aim in the current study is to review the prevalence of rotavirus and its genotypes circulating in Iran and whether the existing vaccines based on the circulating strains in Iran can be effective.

    Materials and Methods

    Studies regard to the prevalence and genotypes of rotavirus in Iran were reviewed.

    Results

     G1P[8] genotype includes more than 50% of circulating genotypes. Non-G1P[8] genotypes, including G4P[8], G3P[8] and G9P[8], have also had a high frequency in some studies. In addition, in a recent study, it has been shown that the rare and uncommon genotype G9P[4] has been introduced as a common genotype.

    Conclusion

    Studies in Iran have shown that the country may face a change in the rotavirus genotype pattern in the future. This study can provide useful information to recommend appropriate policies for rotavirus vaccination before the start of the national vaccination program and may even change policies for the use of existing vaccines.

    Keywords: Rotavirus, Iran, Genotype, Vaccine
  • Soheila Keshavarz*, Kourosh Holakouie Naeini, Abbas Rahimi Foroushani Pages 175-186
    Background and Aim

    Despite all the current diabetes prevention programs, only a limited number of patients are identified and receive care.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytical study including individuals over 30 years old in Buin Zahra city, Iran selected using the multi-stage sampling method (sample size = 1154). Data were collected using a questionnaire for the general public and the health team, the validity and reliability of which had been determined based on the CVR and CVI indexes and the correlation coefficient, respectively.

    Results

    The average age of the sample and the prevalence of diabetes were 48.42 ± 14.45 years and 9.9%, respectively. Further analysis of the data showed the following:1. the prevalence of diabetes in at-risk people: women with a history of abortion and large children, 12.8% and 31.7%, respectively; gestational diabetes 36.5%;
    2. obesity during pregnancy: 19.7%; a family history of diabetes: 22.4%;
    3. waist circumference>90 cm: 14.08%, BMI>25: 13.95%; and
    4. triglyceride<200: 22%, hypertension: 32.97%.
    Further analysis of the data showed statistically significant associations between diabetes and blood sugar level above 100 mg/dl (OR = 2.73), waist circumference >90 cm (OR = 3.02) and gestational diabetes (OR =12.22); no other significant associations were found.
    Only 55% of the health team personnel had received diabetes prevention training.

    Conclusion

    It can be concluded that patient care and education are not of a proper quality. The considerable prevalence of diabetes among people at risk shows that more follow-up and care are needed for them. The training of health team personnel should be very efficient and the number of trainings related to the diabetes program should increase.

    Keywords: Type-2 Diabetes, Diabetes Disease Control, Diabetes Care
  • Banafsheh Aleyaran, Zahra Delavari, Fatemeh Fayyaz, Hamed Moslehi* Pages 187-214
    Background and Aim

    Social health is one of the most basic criteria of social well-being and an effective factor in improving the quality of life of any society. .In Iran, the Office of Mental Health, Social Health and Addiction (OMSHA) is responsible for planning, implementing, monitoring and evaluating social health programs. The purpose of this research was to criticize and assess the contents of the social health component of the primary health care (PHC) system in an attempt to revise the contents.

    Materials and Methods

    The method used in this study was the deconstruction method. The research environment was all the contents of the social health component provided by OMSHA, and in order to obtain precise data the entire statistical population was taken as the study sample.

    Results

    In general, data analysis indicated the following: inappropriate screening, cultural adaptation, unidimensionality, role and responsibility adaptation, the preference of treatment to prevention, updating, comprehensiveness and adequacy of basic contents, and comprehensiveness and adequacy of practical suggestions.

    Conclusion

    It can be concluded that revision of the contents of the social health component of the Office of Mental health, Social Health and Addiction is a necessity in order to improve the delivery of mental health services..

    Keywords: Criticism, Assessment, Social Health, Primary Health Care, Office of Mental Health, Addiction, Deconstruction
  • Hamidreza Atefifar, Hossein Aghajani Marsa*, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 215-230
    Background and Aim

    Tobacco use, narcotics, drug abuse, consumption of alcohol, having unsafe sexual relations and other such behaviours are risky behaviors that tend to cause great concerns in families. Parents try to cope with high-risk behaviors through care strategies. The purpose of this research was to determine the typology of strategies for taking care of risky behaviors based on to the family socioeconomic status (SES).

    Materials and Methods

    This was a quantitative descriptive-correlational research including all the urban families of Tabriz, Iran, from among whom a sample of 384 families was selected by the multi-stage cluster method. Two measurement tools (checklist for high-risk behavior care strategies and a family SES questionnaire) were used to gather data, the one-way analysis of variance (F) test and linear regression being used to determine the relationships between the variables.

    Results

    The means of strategies for taking care of risky behaviors were significantly different based on the SES of the family, the upper classes adopting a more appropriate (procedural) strategy to take care of children against risky behaviors than the lower classes.

    Conclusion

    Families with a medium and low SES use ineffective care strategies (inefficient and momentary) to cope with risky behaviors. In order to improve the public's health, it is necessary to adopt prevention-based cultural-educational policies to transform ineffective care strategies to procedural strategies.

    Keywords: Risky Behaviors, Care Strategies, Socio-Economic Status (SES), Prevention, Public Health, Family-Based Interventions
  • Maryam Islampanah*, Masoume Bluri Tabar, Elham Kavyani, Susan Lai Pages 231-262
    Background and Aim

    Technological education is considered a new model in the development of education, especially higher education, to promote cybernetic management and strategic intelligence of training managers, and can help the organizations to implement programs well. The purpose of this research was to develop a structural model of technological education for development of strategic intelligence and cybernetic management in managers of higher education centers in Kermanshah Province, Iran.

    Materials and Methods

    This study was a quantitative-qualitative research. In the qualitative section, saturation was achieved by 15 interviews, and in quantitative section 281 questionnaires were completed and returned to the researcher. The measurement tools used in the qualitative part were semi-structured questionnaires, based on which two researcher-made questionnaires were extracted, while in the quantitative part, theMcCobe's strategic intelligence questionnaire (2007) and researcher-made technological education and cybernetic management questionnaires were used. Data were analyzed by SPSS24 and Amos software.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis indicated appropriateness of the measurement models obtained from constructed questionnaires. The structural equational model showed that technological education has a significant positive effect on cybernetic management and strategic intelligence.

    Conclusion

    Development of strategic intelligence in higher education centers leads to more interactions between managers and the faculty members and personnel, as well as constructive relationships between faculty members and students. Furthermore, strategic intelligence is a proactive approach that can be beneficial in all sections of higher education centers. Considering the relationships between the variables studied, it is suggested that the aforementioned results be used to reduce the challenges in the programs and activities of educational managers of education centers.

    Keywords: Strategic Intelligence, Cybernetic Management, Educational Managers, Technological Education
  • Eisa Solgi*, Arezoo Soleimany, Vida Hatami Pages 263-278
    Background and Aim

    Air pollution is currently one of the most important environmental issues. The most common effect of air pollution on plants is the gradual decomposition of chlorophyll and leaf yellowing, which may result in the reduction of photosynthetic capacity. This study aimed to investigate the effect of air pollution on the chlorophyll content and zonation of leaf chlorophyll content of two tree species in Malayer city, Iran.

    Materials and Methods

    Samples were collected from two tree species, namely, Platanus orientalis and Robinia pseudoacacia in different parts of Malayer city, Iran (clean and polluted areas), each with three replications. The concentration of pigments in the leaves was measured by the Lichtenthaler (1987) method, which is the modified Arnon method (1949), at 663 and 645 nm wavelengths, absorbance being measured using a spectrophotometer.

    Results

    Data analysis showed that the a, b and total chlorophyll contents in the acacia tree species in the southern parts (southwest) of the study area reached their maximums, while their contents were lowest in the eastern and north-western parts and low to medium in the central parts of the study area. On the other hand, as regards the sycamore species, in the eastern and north-western parts of the study area the a, b, and total chlorophyll contents were the highest and reached their minimums in the south-western parts. However, as in the case of the acacia species, in the central parts of the study area the contents of the tree chlorophylls were low to medium.

    Conclusion

    The results of this study show that the a, b and total leaf chlorophyll contents of the two acacia and plantain species were higher in the polluted areas as compared to those in clean areas. On this basis, it can be said that a higher physiological index, such as an increased chlorophyll content, indicates the plant's response for resistance to air pollutants.

    Keywords: Air Pollution, Sycamore, Acacia, Chlorophyll A, Chlorophyll B, Total Chlorophyll