فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم زادسر، زهره شریفی، افسانه آقایی* صفحات 81-89
    سابقه و هدف

    ایمونوگلوبولین تزریق وریدی ، یک محصول بیولوژیکی حاوی IgG است که برای محافظت از بیماری های خاص در برابر پاتوژن های میکروبی استفاده می شود. به دلیل کاهش شیوع هپاتیت های ویروسی سراسر جهان، اثر محافظتی ایمونوگلوبولین ها در درمان نیاز به بررسی مجدد دارد. لذا آنتی بادی هایanti-HAV و anti-HBs ، anti-HGV ، anti-HDV و anti-HEV در IVIG های ساخته شده از پلاسمای ایرانی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی توصیفی ، حضور و یا عدم حضور آنتی بادی علیه هپاتیتA ، E ، D ، G و آنتی بادی های ضد آنتی ژن سطحی هپاتیت B و آنتی ژن هسته هپاتیت B در 38 سری ساخت مختلف محصول IVIG از پلاسمای بازیافتی و یا پلاسمای منبع با روش الایزا تعیین و آنتی بادی ضد HAV و ضد HBs تیتر گردید. یافته ها توسط آزمون t مستقل و 23 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تیتر anti-HAV در محصول IVIG برابر با mIU/mL  17735 ± 38304 بود و این تیتر در IVIGهای تولید شده از پلاسمای بازیافتی به طور قابل توجهی بالاتر بود. تیتر anti-HBs در محصول IVIG برابر با mIU/mL  965 ± 2487 بود که تفاوت معنا داری بین دو نوع پلاسمای منبع و بازیافتی مشاهده نگردید. آنتی بادی anti-HBc ، anti-HEV وanti-HGV در همه محصولات مورد مطالعه شناسایی شد، و هیچ آنتی بادی ضد HDV یافت نشد.

    نتیجه گیری

    با وجود کاهش شیوع هپاتیت های ویروسی و گزارش های کاهش تیترآنتیHAV و HBs در محصولات IVIG تولید شده در دنیا، محصولات IVIG پلاسمای ایرانی دارای تیتر قابل قبول آنتیHAV و آنتیHBs طبق فارماکوپه اروپا بوده و  برای درمان جایگزینی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین تزریق وریدی (IVIG)، هپاتیت ها، ایران، پلاسما
  • فاطمه کیانی نوده، مهران قاسم زاده، احترام السادات حسینی* صفحات 90-100
    سابقه و هدف

    پرتوتابی کنسانتره های پلاکتی جهت پیشگیری از بیماری پیوند علیه میزبان ناشی از تزریق خون انجام می شود. اما برخی از مطالعه ها حاکی از کاهش پاسخ پس از تزریق و تشدید آسیب های دوران نگهداری متعاقب پرتوتابی هستند. در این مطالعه، اثر تابش گاما بر وضعیت متابولیک پلاکتی در فرآورده های پلاکتی حاصله از پلاسمای غنی از پلاکت حین نگهداری بررسی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی با 10 فرآورده پلاکت انجام شد که در هر 5 نوبت کاری دو فرآورده هم گروه از نظر  ABO وRh مخلوط و در دو کیسه تقسیم شدند. یکی تحت تابش اشعه گاما (Gy30) و دیگری به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. غلظت گلوکز و فعالیت LDH به روش رنگ سنجی و شمارش پلاکت ها و pH به ترتیب با استفاده از Sysmex-K21 و pH متر اندازه گیری شد. Swirling پلاکتی مورد ارزیابی چشمی قرار گرفت. داده ها با روش آماری کروسکال- والیس و Wilcoxon matched-pairs تجزیه و تحلیل و مقادیر 05/0 p< معنادار تلقی شد.

    یافته ها

    حرکت گردابی در هر دو گروه حفظ شد. کاهش معنادار شمارش پلاکت ها و مقادیر pH در روزهای 5 و 7 نگهداری در هر گروه بدون تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0 <p). به علاوه کاهش سطح گلوکز و افزایش فعالیت LDH حین نگهداری مشاهده شد. افزایش فعالیت LDH در پلاکت های اشعه دیده در مقایسه با کنترل در روزهای پنجم (168 ± 722 در مقابل 135 ± 536) و هفتم (179 ± 908 در مقابل 125 ± 623) نگهداری معنادار بود (به ترتیب 05/0 <p و 01/0 <p).

    نتیجه گیری

    کیفیت فرآورده های اشعه دیده در مقایسه با کنترل با کمترین تغییرات متابولیک حفظ می شود.

    کلیدواژگان: اشعه گاما، پلاسمای غنی از پلاکت، بیماری پیوند علیه میزبان
  • منصور مقیمی، سیما مظقری*، اعظم السادات هاشمی، مهدیه ساعتچی، فریماه شمسی، هانیه زارع، هما موذن صفحات 101-110
    سابقه و هدف

    پان سیتوپنی یکی از ویژگی های اصلی بیماری های جدی و خطرناک در بین کودکان است. بنابراین شناسایی علایم اولیه بروز پان سیتوپنی و یافتن علت اصلی بروز آن، در انتخاب شیوه درمانی مناسب حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات کلینیکوپاتولوژیکی و بقای کودکان مبتلا به پان سیتوپنی مراجعه کننده به بیمارستان شهید صدوقی طی سال های1390 تا 1395 طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، از میان کودکان با گروه سنی دو ماه تا 16 سال، 88 کودک با علایم پان سیتوپنی شناسایی شدند که خصوصیات کلینیکی، پاتولوژیک، اتیولوژی و بقای این کودکان بررسی و با کمک نرم افزار 25 SPSS و آزمون log-rank تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نسبت پسران به دختران برابر با 1/1 بود که اختلاف معناداری نداشت. فراوانی پان سیتوپنی در بین کودکان یک تا شش سال برابر با 87/48% (43 کودک) و بیشتر از سایر گروه ها بود. به ترتیب تب، استخوان درد و ضعف عمومی در  32 (36/36%)، 17 (32/19%) و 16 (18/18%) کودک مشاهده شد. هم چنین، بیماری لوسمی لنفوبلاستیک حاد و آنمی آپلاستیک به عنوان دلایل اصلی پان سیتوپنی در 57 (1/59%) و 31 (8/31%) کودک گزارش شد. نتایج نشان داد که 9 کودک مبتلا به پان سیتوپنی شدید بودند و بقا در این گروه نسبت به سایر کودکان کمتر بود (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، احتمال بروز پان سیتوپنی در کودکان با محدوده سنی 1 تا 6 سال با بروز علایمی مانند تب، استخوان درد و ضعف عمومی می بایست مد نظر قرار گیرد تا هر چه سریعتر جهت درمان اقدامات موثر اتخاد شود.

    کلیدواژگان: پان سیتوپنی، میزان بقا، پاتولوژی
  • ابوالفضل بابازاده رفیعی، طهمورث سهرابی، مجید معتمدی، محمدحسین درویش متولی صفحات 111-122
    سابقه و هدف

    شناسایی ریسک های زنجیره تامین خون می تواند جهت اجتناب از رخداد شکست هایی که ممکن است بر کل زنجیره تامین اثر گذاشته و عملکرد آن را مختل نماید، موثر واقع گردد. هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی ریسک های موثر بر زنجیره تامین خون در شرایط پاندمی کرونا بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، بر اساس پیشینه پژوهش و مصاحبه با 7 نفر از خبرگان که دارای سمت مدیریت در مراکز انتقال خون بودند، 37 ریسک شناسایی شدند. سپس با توزیع پرسشنامه محقق ساخته بین 113 نفر از کارکنان مراکز انتقال خون، احتمال وقوع و شدت تاثیر ریسک ها بر اهداف ارزیابی و ارزش هر ریسک محاسبه شد و با استفاده از ماتریس ریسک، 21 ریسک بحرانی انتخاب شدند. در نهایت ریسک ها با روش مقایسه زوجی و با استفاده از نرم افزار 11 Expert choice وزن دهی و رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سطح جمع آوری خون با وزن 417/0، بیشترین ریسک را در میان سطوح زنجیره تامین خون دارا است. هم چنین ریسک های خطای برنامه ریزی جمع آوری خون (وزن=192/0)، عدم رعایت ایمنی در هنگام اهدای خون (وزن=124/0)، اطلاع رسانی های نادقیق و ایجاد هیجان کاذب (وزن=09/0)، خطای برنامه ریزی تقاضا (وزن=072/0) و کمبود خون (وزن=072/0) رتبه های اول تا پنجم را در بین ریسک های بحرانی به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    سطح جمع آوری خون و در نتیجه میزان موجودی خون بیشترین ریسک را در شرایط پاندمی کرونا متحمل شدند که با برنامه ریزی در جهت اطلاع رسانی مناسب و جلوگیری از ایجاد هیجانات کاذب می توان تا حدود زیادی از تاثیرات منفی آن بر زنجیره تامین خون کاست.

    کلیدواژگان: ریسک، پاندمی ویروس کرونا، سلامت زنجیره تامین خون
  • پویا علوی، آزیتا چگینی*، شهرام سمیعی، مستانه علایی صفحات 123-133
    سابقه و هدف

    وجود میتوکندریال DNA در فرآورده های خونی می تواند باعث تغییرات فیزیولوژیک سلول ها و در نهایت بروز عوارض در بیماران گردد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر مدت زمان ذخیره سازی بر روی تعداد نسخه میتوکندریال DNA آزاد در فرآورده های گلبول قرمز متراکم و گلبول های قرمز کم لکوسیت بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 15 واحد گلبول قرمز متراکم تهیه شده از خون کامل و 15 عدد گلبول قرمز کم لکوسیت وارد مطالعه شدند. پس از ارزیابی پارامترهای هماتولوژیک در هر کیسه با استفاده از روش RT-PCR تعداد نسخه میتوکندریال DNA آزاد، در فرآورده های خون در روزهای 0 ، 5 و 35 انجام گردید. پس از جمع آوری داده ها، آزمایش شاپیرو و من ویتنی انجام و تجزیه و تحلیل با نرم افزار 2009 REST صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین هموگلوبین در کیسه های خون gr/dL 3/4 ± 6/17 بود. میانگین پلاکت در کیسه های گلبول قرمز نیز 60/50 ± 02/132 هزار در میلی متر مکعب خون، هم چنین میانگین شمارش گلبول های قرمز نیز 14/0 ± 07/6 میلیون در هر میکرولیتر خون و میانگین شمارش گلبول های سفید در کیسه خون نیز 3/2 ± 98/4 در میکرولیتر بود. تعداد نسخه میتوکندریال DNA آزاد در فرآورده گلبول قرمز متراکم در مقایسه با فرآورده گلبول قرمز کم لکوسیت در روزهای 5 و 35 بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    تعداد نسخه میتوکندریال DNA آزاد در فرآورده های گلبول قرمز متراکم بیشتر از گلبول قرمز کم لکوسیت بود و ارتباط مستقیمی بین میزان WBC و تعداد نسخه میتوکندریال DNA آزاد وجود دارد.

    کلیدواژگان: گلبول های قرمز، میتوکندریال، ژن ها
  • زهرا مکاریانی، مهدیس مکاریانی، فاطمه امیری* صفحات 134-142
    سابقه و هدف

    کرونا بیماری است که به سرعت گسترش یافته، باعث صدمات جبران ناپذیر و مرگ می شود. جهت پیش بینی و توسعه الگوریتم های درمانی، بررسی نشانگرهای زیستی در تعیین شدت بیماری در افراد مبتلا اهمیت دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط اینترلوکین-6، پروتیین واکنشگر C و لاکتات دهیدوژناز با شدت بیماری COVID-19 در بیماران مبتلا به ویروس کرونا انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، توصیفی تحلیلی، اطلاعات پرونده های 365 بیمار بستری مبتلا به کرونا در بیمارستان سینا همدان طی سال 99 که به صورت تصادفی انتخاب شدند، در نرم افزار SPSS نسخه 26 وارد گردید. شدت بیماری در بیماران طبق منبع مورد نظر و علایم بالینی اندازه گیری شد و به دو سطح دسته بندی گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون ناپایداری همبستگی گاما، ضریب تاثیر d سومر و سطح معناداری 05/0>p تحلیل شد.

    یافته ها

    با بررسی پرونده افراد مبتلا به کرونا مشخص شد که IL-6 با ضریب همبستگی 506/0، LDH با ضریب همبستگی 291/0 و CRP با ضریب همبستگی 23/0، همه در سطح 01/0 بر شدت بیماری کرونا تاثیر مثبت دارند که میزان این تاثیر مثبت بر اساس ضریب تاثیر d سومر به ترتیب 839/0، 458/0 و 358/0 بود (01/0 =p).

    نتیجه گیری

    بیماران مبتلا به COVID-19 شدید به طور قابل توجهی سطوح سرمی CRP، LDH و IL-6 بالاتری دارند. سطح پایه IL-6، CRP و LDH ارتباط نزدیکی با شدت COVID-19 دارد. این نشانگرهای آزمایشگاهی می توانند به عنوان شاخص های بالینی و پیش آگهی COVID-19 استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ویروس، IL-6، شدت بیماری​​​​​​​
  • ثمینه هدایتی، علیرضا رحیمی*، فریبا آقایی، مهسا محسن زاده صفحات 143-154
    سابقه و هدف

    پیوند سلول‏های بنیادی خونساز یا HSCT، یک درمان امیدوارکننده برای بیماری هماتولوژیک است. اگرچه مغز استخوان منبع اصلی HSCs می باشد، اما بخش کوچکی از این سلول ها در خون محیطی وجود دارد. موبیلیزاسیون، فرآیند آزادسازی‏HSCها به خون محیطی است که توسط چندین فاکتور فیزیولوژیکی و دارویی القا می‏شود. فاکتور محرک کلونی گرانولوسیتی یا G-CSF، داروی برون‏زاد اصلی برای القای موبیلیزاسیون است. ورزش یک رویکرد غیرتهاجمی برای تحریک موبیلیزاسیون می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری، کلید واژه های پیوند سلول های بنیادی خونساز، موبیلیزاسیون و ورزش را در پایگاه های اطلاعاتی معتبر از جمله Google Scholar، PubMed و Scopus جستجو کردیم. از بین 98 مقاله انتخاب شده، تعداد 81 مقاله معیارهای لازم را داشتند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    ورزش در بیماران تحت HSCT ایمن و امکان‏پذیر است و می‏تواند باعث افزایش 4-2 برابری در مقدار HSCهای خون محیطی شود. با این حال، این تاثیر گذرا است و مدت کوتاهی پس از تمرین به حالت اولیه باز می‏گردد. مطالعه ها نشان می‏دهند که موبیلیزاسیون ناشی از ورزش وابسته به شدت است و ورزش با شدت بالاتر نسبت به شدت پایین‏تر به طور موثرتری باعث موبیلیزاسیون می‏شود.

    نتیجه گیری

    از آن جایی که اثر ورزش در مقایسه با G-CSF گذرا و ناکافی است، نمی‏تواند به طور کامل جایگزین درمان با G-CSF در بالین شود. با این حال، می‏توان آن را همراه با G-CSF به عنوان یک درمان کمکی برای کمک به کاهش دفعات و مدت آفرزیس، کاهش دوز G-CSF و عوارض جانبی مرتبط با آن و جلوگیری از مداخلات دارویی اضافی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پیوند سلول های بنیادی خونساز، ورزش، فاکتور محرک کلونی گرانولوسیتی
  • علی رجبی، مینو احمدی نژاد* صفحات 155-177
    سابقه و هدف

    بیماری فون ویلبراند شایع ترین اختلال ارثی خون ریزی دهنده در دنیا است اما نوع اکتسابی بیماری که در زمینه برخی بیماری ها دیده می شود، فراوانی کمتری دارد. بیماری های زمینه ای و استفاده از وسایل کمکی قلبی- عروقی، اختلالات لنفوپرولیفراتیو و میلوپرولیفراتیو از شایع ترین بیماری های همراه با نوع اکتسابی هستند. باوجود شیوع کم، نوع اکتسابی یک اختلال خون ریزی دهنده مهم از نظر بالینی می باشد.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهمیت بالینی بیماری، در این نوشتار مروری با رجوع به پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Medline، Scopus و Google Scholar و استفاده از کلید واژه های مربوطه، 110 مقاله مرتبط با نوع اکتسابی فون ویلبراند از زمان شناسایی بیماری تا زمان حاضر، در زمینه های تشخیص، یافته های بالینی و آزمایشگاهی بیماری بررسی و مرور شد.

    یافته ها

    یافته های بالینی و آزمایشگاهی در بیماری فون ویبلبراند و نوع اکتسابی آن، اغلب شبیه به هم هستند و همین موضوع تشخیص بیماری را مشکل می کند. با این حال، انجام آزمون های غربالگری در بیماران همراه با اختلالات زمینه ای مرتبط با نوع اکتسابی قبل از مداخلات بالینی مانند جراحی که با خطر بالای خونریزی همراه هستند، تا حدود زیادی تشخیص بیماری را راحت تر می سازد. هم چنین یک جنبه کلیدی تمایز نوع اکتسابی و بیماری فون ویلبراند، رخداد این بیماری بدون وجود تاریخچه پیشین خونریزی در بیمار یا دیگر اعضای خانواده وی می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس گزارش های منتشر شده، نوع اکتسابی به عنوان یک اختلال با شیوع کم در نظر گرفته شده ولی به نظر می رسد که شیوع واقعی آن نسبت به آن چیزی که قبلا تصور می شد، به دلیل آگاهی و شناخت بیشتر متخصصین به ویژه هماتولوژیست ها و متخصصین قلب، دست کم در گروه های مشخصی از بیماران در حال افزایش است.

    کلیدواژگان: فاکتور فون ویلبراند، اختلالات خونریزی دهنده، بیماری فون ویلبراند
|
  • M. Zadsar, Z. Sharifi, A. Aghai* Pages 81-89
    Background and Objectives

    Intravenous immunoglobulin (IVIG) is a biological product containing a mixture of IgGs which is needed to protect special patients against various microbial pathogens. Due to worldwide decrease in the prevalence of viral hepatitis, the protective effect of immunoglobulins in treatment needs to be re-examined. For this reason the presence of, anti-HAV, anti-HBs, Anti HBc, anti-HGV, anti-HDV and anti-HEV antibodies in the IVIG products of Iranian plasma have been investigated.

    Materials and Methods

    In this randomized descriptive cross-sectional study, the presence or absence of antibodies against hepatitis A, hepatitis E, hepatitis D, hepatitis G, antibodies against hepatitis B surface antigen and hepatitis B core antigen in 38 different lots of IVIG products from the Iranian recovered and source plasma was determined by ELISA method and anti-HAV and anti-HBs antibodies were titrated.

    Results

    Total anti-HAV in IVIGs was 38304 ± 17735 mIU/mL and this titer was significantly higher in IVIGs from recovered plasma compared with source plasma. Total anti-HBs titer in IVIGs was equal to 2487 ± 965 mIU/mL, and no significant difference was observed between the two types of recovered and source plasma. Anti-HBc, Anti-HEV and Anti-HGV were detected in all products, while no anti-HDV was found.

    Conclusions  :

    Despite the worldwide decrease in the prevalence of viral hepatitis and reports of a decrease in anti-HAV and anti-HBs titers in IVIG products, IVIG products prepared from Iranian plasma have acceptable anti-HAV and anti-HBs titers according to the European Pharmacopeia and are suitable for replacement therapy.

    Keywords: Intravenous Immunoglobulin, Hepatitis, Iran, Plasma​​​​​​​
  • F. Kiani Nodeh, M. Ghasemzadeh, E.H. Hosseini* Pages 90-100
    Background and Objectives

    Gamma irradiation (GI) of platelet concentrates (PCs) is done to prevent the risk of Transfusion associated graft versus host disease (TA-GVHD). However, some of studies indicate a lower post-transfusion responses and aggravation of platelet storage lesion (PSL) after GI. In this study, the effect of GI on the platelet metabolic status in stored PRP-PCs was investigated.

    Materials and Methods

    in our experimental study, 10 PRP-PC were randomly obtained from Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO). Then, two ABO- and D matched PRP-PC units were pooled and splited into two bags, one kept as control while other was gamma-irradiated with 30 Gray. Within 7-day storage, glucose concentration and LDH activity were measured by enzymo-colorimetric method. PLT count and pH were measured using a hematology whole blood analyzer and the pH meter, respectively. Swirling was evaluated by visual assessment. Statistical data were analyzed by Kruskal-Wallis test with Dunn’s multiple comparison test and Wilcoxon Mached-Pair test. P values of less than 0.05 were considered to be significant.

    Results

    Swirling was maintained in both groups throughout the storage period. Platelet count significantly decreased on Days 5 and 7 of storage but there was no significant difference between irradiated and non-irradiated PCs. Glucose decreased whilst LDH activity increased during storage period. The increments of LDH activities were significant on Days 5 (P<.05) and 7 of storage (P<.01) in non-irradiated groups.

    Conclusions  :

    The quality of irradiated PCs is well maintained throughout the storage period, with minimal difference in metabolic parameters compared to non-irradiated PLTs.

    Keywords: Gamma Rays, Platelet-Rich Plasma, Graft vs Host Disease
  • M. Moghimi, S. Mozafari*, A.S. Hashemi, M. Saatchi, F. Shamsi, H. Zare, H. Moazen Pages 101-110
    Background and Objectives

    Pancytopenia is one of the main characteristics of serious diseases among children. Therefore, identifying the initial signs of pancytopenia and finding the main cause of its occurrence is important for selection of the appropriate treatment strategy. This study was designed to investigate the clinicopathological and survival characteristics of children with pancytopenia referred to Shahid Sadoughi Hospital between 2010 and 2015.

    Materials and Methods

    In this retrospective study, 88 children aged 2 months to 16 years with pancytopenia symptoms were identified. The clinical, pathological, etiology, and survival characteristics of these children were examined and evaluated with the help of SPSS 25 software and log rank test were analyzed.

    Results

    The ratio of boys to girls was 1.1, which had no significant difference from each other. The frequency of pancytopenia among children one to six years old was equal to 48.87% (43 children) and more than other groups. Fever, bone pain, and general weakness were observed in 32 (36.36%), 17 (19.32%), and 16 (18.18%) children. Also, acute lymphoblastic leukemia and aplastic anemia were reported as the main causes of pancytopenia in 57 (59.1%) and 31 (31.8%) children. The results showed that 9 children had severe pancytopenia, and the survival rate in this group was lower than other children (p value <0.001).

    Conclusions  :

    Based on the results of this study, the possibility of pancytopenia in children aged 1-6 years with symptoms such as fever, bone pain, and general weakness should be considered to adopt the appropriate treatment and improve the survival rate.

    Keywords: Pancytopenia, Survival Rate, Pathology
  • A. Babazadeh Rafiei, T. Sohrabi, M. Motamedi, M.H. Darvish Motevalli Pages 111-122
    Background and Objectives

    Identifying blood supply chain risks can be effective to avoid failures that may affect the entire supply chain. The purpose of this research is to identify and rank the risks affecting the blood supply chain in the Corona virus pandemic.

    Materials and Methods

    In this study, 37 risks were identified based on the background of the research and interviews with 7 experts who had management positions in blood centers. Then, by distributing a researcher-made questionnaire among 113 employees of blood centers, the probability of occurrence and the severity of the impact of risks on the variables and value of each risk were calculated, and 21 critical risks were selected by using the risk matrix. Finally, the risks were weighted and ranked by pairwise comparison method using Expert Choice 11 software.

    Results

    The results showed that the level of blood collection with a weight of 0.417 bears the highest risk in the blood supply chain. Risks of blood collection planning error (weight = 0.192), failure to comply with safety during blood donation (weight = 0.124), inaccurate information and creating false excitement (weight = 0.09), planning error demand (weight = 0.072) and blood shortage (weight = 0.072) ranked first to fifth.

    Conclusions  :

    The level of blood collection and as a result the amount of bloodstock bears the greatest risk in the corona pandemic, which can be largely avoided by planning for appropriate information sharing and preventing the creation of false emotions. This can greatly reduce negative effects on the blood supply chain.

    Keywords: Risk, COVID-19 Pandemic, Blood Supply Safety
  • P. Alavi, A. Chegini*, Sh. Samiee, M. Alaie Pages 123-133
    Background and Objectives

    The mitochondrial DNA in blood products can cause physiological changes in cells and patient complications. This study aims to evaluate the effect of storage time on the copy number of free mitochondrial DNA in products of RBCs and leukoreduced red blood cells.

    Materials and Methods

    In a cross-sectional descriptive study, 15 units of RBCs and 15 units of leukoreduced red blood cells were evaluated. After determining the hematological parameters and the average blood cell count in each bag, the free mitochondrial DNA copy number was evaluated using the RT-PCR method. The mitochondrial DNA copy number was measured in blood products on days 0, 5 and 35. After data collection, Shapiro and Mann-Whitney tests were performed and the analysis was done using REST 2009 software.

    Results

    The average hemoglobin level in the blood bags was 17.6 ± 4.3 gr/dL. The mean platelet count in packed RBC bags was 132.02 ± 50.60´1000/mm3 of blood. The mean number of red blood cells was 6.07 ± 0.14 million per microliter of blood and the mean WBC count in the blood bags was 4.98 ± 2.3 per microliter. The number of free mitochondrial DNA copies in the packed RBC product was higher compared to the leukocyte-less RBC products on days 5 and 35.

    Conclusions  :

    The free mitochondrial DNA copy number in RBCs bags was higher than leukoreduced RBCs,
    and a direct relationship between the amount of WBC and the number of free mtDNA copy number was observed.

    Keywords: RBCs, Mitochondrial, Genes
  • Z. Mokariani, M. Mokariani, F. Amiri* Pages 134-142
    Background and Objectives

    Corona is caused by a viral infection called acute respiratory syndrome corona virus 2 which spreads rapidly, causing irreparable damage and death. In order to predict and develop treatment algorithms, the study of biomarkers is important in determining the severity of the disease. Therefore, we investigated the correlation of Interleukin 6 IL-6, Lactate dehydrogenase LDH, C reactive protein CRP and disease severity in COVID-19 patients.

    Materials and Methods

    In this descriptive and analytical cross-sectional study, the information of 365 coronavirus hospitalized patients randomly selected in Sina Hamadan hospital during 2019 was entered into SPSS 26. The severity of the disease was also measured according to the defined reference and clinical symptoms and classified into two levels. The data were analyzed with  gamma correlation instability test, Somers' D at significance level of p value <0.05.

    Results

    It was found that IL-6 with a correlation coefficient of 0.506, LDH with a correlation coefficient of 0.291 and CRP with a correlation coefficient of 0.23, all at the level of 0.01 (p value = 0.01), have a positive effect on the severity of Corona disease and the amount of this positive effect is based on Somers' effect coefficient d 0.839, 0.458 and 0.358, respectively.

    Conclusions  :

    Patients with severe COVID-19 have significantly higher serum levels of CRP, LDH and IL-6. Baseline levels of IL-6, CRP, and LDH were closely related to the severity of COVID-19 disease. These laboratory markers can be used as clinical indicators of disease exacerbation and prognosis of COVID-19.

    Keywords: Virus, IL-6, Disease Severity
  • S. Hedayati, A.R. Rahimi*, F. Aghaei, M. Mohsenzadeh Pages 143-154
    Background and Objectives

    Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is a promising treatment for the hematological disease. Although bone marrow is the major source of hematopoietic stem cells (HSCs), there is a small compartment of these cells in peripheral blood. Mobilization is the process of HSCs release into the peripheral blood, induced by several physiological and pharmaceutical factors. Granulocytecolony-stimulating factor (G-CSF) is the main exogenous drug for mobilization induction. The exercise is a non-invasive approach for mobilization stimulation. 

    Materials and Methods

    In this review, we searched the keywords of hematopoietic stem cell transplantation, mobilization, and exercise in reliable databases, including Google Scholar, PubMed, Scopus, and Elsevier. We selected the most relevant ones among potential candidates. Among the 98 selected articles, 63 articles met the necessary criteria and were evaluated.

    Results

    Exercise is safe and feasible in patients undergoing HSCT and can induce a 2-4 fold increase in peripheral blood HSC quantity. However, the influence is transient and drops back to baseline shortly after the exercise. Studies suggested that exercise-induced mobilization is intensity-dependent, and higher-intensity exercise induces mobilization more effectively than lower intensity.

    Conclusions 

    As the exercise’s effect is transient and insufficient compared to G-CSF, it cannot fully replace the exogenous G-CSF therapy in the clinic. However, it can be applied along with G-CSF as an adjuvant therapy to help with reducing apheresis time and duration, decreasing G-CSF dose and its related side effects, and preventing extra pharmaceutical interventions.

    Keywords: Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Exercise, G-CSF
  • A. Rajabi, M. Ahmadinejad* Pages 155-177
    Background and Objectives

    Although von Willebrand's disease (vWD) is the most common hereditary bleeding disorder in the world, the acquired type of the disease (acquired von Willebrand’s syndrome, AvWs) which is seen in some conditions, is less common. Cardiovascular diseases, use of cardiac assistive devices, lymphoproliferative and myeloproliferative disorders are among the most common disorders associated with AvWs. Despite its low prevalence, AvWS is known as a clinically important bleeding disorder.

    Materials and Methods

    Considering the importance of the disease, we aimed to investigate and review the disease condition, diagnostic pattern and its clinical and laboratory findings from the disease discovery to the present time by referring to 110 related articles in PubMed, Medline, Scopus and Google Scholar databases.

    Results

    Clinical and laboratory findings in AvWS and vWD are often similar. So, it can be difficult to distinguish between the two conditions. However, performing screening tests prior to any clinical interventions with a high risk of bleeding, such as surgery, in any individual with an AvWs-associated disorder can greatly facilitate the diagnosis of the disease. Furthermore, a distinction clue between AvWS and vWD is the late onset of AvWS without any previous family and personal history of bleeding.

    Conclusions  :

    According to published reports, AvWS has been considered as an uncommon disorder. But it seems that its actual prevalence is not rare and compared to what was previously thought, its prevalence is increasing at least in certain groups of patients, due to awareness of specialists especially hemaologists and cardiologists.

    Keywords: von Willebrand Factor, Hemorrhagic Disorders, von Willebrand Diseases