فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 52 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ابوالقاسم سنائی فرد*، ابوالقاسم امیر احمدی، یعقوب زنگنه صفحات 1-16

    سیل یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی است که معمولا با خسارت های جانی و مالی فراوانی همراه است. سیل همه ساله در کشور ایران خسارات زیادی را به منابع اقتصادی وارد می آورد. وقوع سیل و خسارات ناشی از آن در ایران طی سال-های اخیر روند افزایشی داشته است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان خطر پذیری سیلاب و ارزیابی خسارات وارده به شهر سبزوار می باشد. جهت بررسی سیلاب از مدل ماشین بردار پشتیبان برای مدل سازی سیلاب استفاده شد. پس از بررسی های صورت گرفته 56 نقطه سیل گیر ثبت شده و 10 عامل موثر در وقوع سیل شامل کاربری اراضی، تراکم جمعیت، مسیل ها، طبقات شیب، تراکم مسکونی، ضریب CN، ضزیب رواناب، تراکم جمعیت، فضای باز و قدمت ابنیه در نظر گرفته شد. سپس جهت برآورد میزان رواناب در منطقه مورد مطالعه از روش جاستین و I.C.A.R استفاده گریده است و طبق منحنی پوش و دیکن براورد سیلاب منطقه در دوره بازگشت 25 ساله و دوره بازگشت 50 ساله جهت دوره-های بازگشت برآورد گردید و نتایج نشان داد که مقدار بارندگی در سطح منطقه توسط مدل به سرعت قابل تبدیل به رواناب و پس از روندیابی، به بده و تراز آب در مقاطع مورد نظر می باشد. ارزیابی مدل توسط معیارهای مختلف سنجش دقت از جمله ضریب کاپا، ریشه میانگین مربعات خطا، منحنی مشخصه عملکرد سیستم ROC و منحنی میزان پیش-بینی صورت گرفت. هدف اصلی پژوهش بررسی سیلاب و عومل موثر در وقوع آن ها و در نهایت شناسایی مناطق مستعد سیلاب با استفاده از مدل ماشین بردار پشتیبان جهت کاهش بحران و آسیب پذیری سیلاب شهری می باشد. با توجه به مطالعات انجام شده مشخص گردید سیل بندهای ضلع شمال شهر با مسیل های موجود در شهر سبزوار منطبق نمی باشد به طوری که شبکه معابر شهری بیش از شبکه مسیل‏ها سبزوار در هدایت سیلاب شهری نقش دارند، پس نیاز است مسیل‏های مناسب جهت هدایت آبهای جاری و سیلاب ها در شهرستان سبزوار ایجاد شود تا نقش مسیل ها در هدایت سیل بیشتر از معابر شهری گردد. نتایج به دست آمده از این پژوهش می تواند برای مدیریت مناطق آسیب پذیر سیل و کاهش بحران استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، سیلاب، آسیب پذیری، سبزوار، مدل ماشین بردار پشتیبان
  • نیر فارابی اصل، مجتبی رفیعیان*، محمدرضا خطیبی صفحات 17-36
    نحوه تولید فضا و کنکاش و کشف آنچه در این فرایند در طول زمان رخ داده است نوع تولیدفضا را شفاف نموده و امکان برنامه ریزی و مدیریت بهینه تر و پرکردن گپ ها را از طریق پتانسیل های موجود فراهم می نماید. هدف این پژوهش ارایه مدل تولید فضای شهری اراضی عباس آباد کلان شهر تهران با ذره بین کنشگران و روابط قدرت جاری بین آن ها بوده است. رویکرد روش شناسی این پژوهش، کیفی بوده، داده ها از مصاحبه ها، مشاهده و اسناد گردآوری شده است. شیوه نمونه گیری، مبتنی بر روش زنجیره ای است. به منظور افزایش اعتمادپذیری نسبت به داده های کیفی، محدوده زمانی دوازده ماهه و افراد در سه حوزه مختلف اجرایی، علمی و علمی- اجرایی مرتبط با تولیدفضای عباس آباد جمع آوری گردید. برای افزایش اطمینان پذیری داده های کیفی نیز از فن اعتبار پاسخگو استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی نیز از طریق نظریه زمینه ای(گراندد تیوری) و با بهره گیری از نرم افزار تحلیل کیفی Atlasti8 انجام شده است. فضای شهری منحصربه فرد و باارزش اراضی عباس آباد به وسعت حدود 550 هکتار در مرکز کلان شهر تهران به عنوان محدوده پژوهش انتخاب شده است. یافته ها نشان داد که محدوده بکر عباس آباد در دوره قاجار، تحت تاثیر 7عامل اصلی (شرایط زمینه ای) و سپس 6عامل مداخله گر، به اراضی ارزشمند دهه 50 دوره پهلوی تبدیل شده است که در یک فرایند دگرگونی شهری تحت تاثیر 8عامل علی به وضعیت فعلی تغییر یافته است. یافته های حاصل از مصاحبه ها و مشاهده های میدانی نشان می دهد که مدل حضور، جایگاه و روابط کنشگران تولید فضای شهری در اراضی عباس آباد، به حالت خطی- سلسله مراتبی تحت تسلط نهاد حکومتی (شامل نهادهای دولتی و حکومتی و مدیریت شهری) و بخش خصوصی (خصولتی- تحت لوای بخش دولتی) است. مواردی برای اقدام توسط کنشگران عباس آباد، در جهت حرکت به سمت بازتولید فضای شهری معطوف به شهروندان پیشنهاد گردید. نوآوری این پژوهش، تدوین مدل نظری تولید یک فضای شهری منحصربه فرد با روش گرانددتیوری و تحلیل کیفی با نرم افزار Atlasti می باشد.در تولید این فضا، هیچ مکانیسمی برای مشارکت شهروندان وجود نداشته و تحت تاثیراساسی نظام حاکمیت بودن مدیریت شهری، تعدد نهادهای متولی و تصمیم گیر و تاخت زنی منافع توسط گروه های مختلف در دولت و حاکمیت منجر به جلوگیری از تحقق حق برشهر شهروندان شده است که تنها با ایجاد مدیریت یکپارچه و مالکیت واحد قابل حل است.
    کلیدواژگان: تولید فضا، اراضی عباس آباد، روابط قدرت، کنشگران، گراندد تئوری
  • علیرضا نریمان، محمدهادی فتاحی*، ناصر طالب بیدختی، محمدصادق صادقیان صفحات 37-56

    شهرها به عنوان سیستم های منعطف ولی پیچیده در نظر گرفته می شوند. بالا بردن سطح انعطاف پذیری محیط شهری در برابر تنش های ناشی از بروز بحران و نیز به حداقل رساندن زمان بازتوانی و به طورکلی، تاب آور ساختن شهرها ازجمله مهمترین عواملی است که می بایست در برنامه ریزی و مدیریت شهرها مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله میزان تاب آوری هیدرولیکی شبکه آب شهر صدرا در برابر زلزله با شدت و محل های مختلف و با در نظر گرفتن ویژگی های فیزیکی شبکه و مشخصات کامل لوله ها اعم از هندسی و هیدرولیکی، مورد مطالعه قرار گرفته است. شاخص جمعیت متاثر از افت راندمان شبکه آبرسانی شهری ناشی از وقوع زلزله به عنوان معیاری مهم برای سناریو های متفاوت بررسی و مقایسه شده اند. نتایج این پژوهش 5 هدف شناسایی خطوط لوله بحرانی، تعیین میزان تاب آوری شبکه آب شهر صدرا، تعیین مناطق بحرانی بر اساس معیار شکست، تعیین جمعیت متاثر از خرابی شبکه لوله و بررسی مناطق مختلف شهری از نظر میزان نشت آب در لوله ها میباشد. به این منظور 18 سناریو با تغییر در شدت زلزله ، مرکز زلزله و دو استراتژی تعمیر با کاهش در میزان تقاضای مورد انتظار مصرف کننده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در زلزله های با شدت کمتر منظقه شمال بیشترین میزان لوله آسیب دیده را دارد در حالیکه با افزایش شدت زلزه مرکز شهر آسیب پذیر تر است. بررسی نتایج شاخص Todini نیز نشان داد که شمال آسیب پذیر ترین منطقه و جنوب تاب آور ترین منطقه در برابر زلزل هست. بعلاوه مطالعه نمودارهای نشت از شبکه لوله نیز تایید کرد که بیشترین میزان نشت در شمال شهر اتفاق می افتد که به تبع آن بیشترین جمعیت متاثر از خسارات زلزله به شبکه آبرسانی در شمال متمرکز است. بررسی شاخص IP نشان داد که شمال با نزدیک به 74000 نفر جمعیت متاثر آسیب پذیر ترین ناحیه است. در نهایت زمان بازگشت سیستم به حالت نرمال تعیین شد که نشان از همبستگی مثبت شدت زلزله و زمان بازیابی سیستم در هر سه ناحیه دارد

    کلیدواژگان: تاب آوری، برنامه ریزی شهری، شبکه توزیع آب شهری، جمعیت متاثر
  • مرتضی رمضانی*، مهدی وطن پرست، عزت الله مافی صفحات 57-70

    چکیدهگردشگری، از فعالیت های مهم با پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی در شهرهاست. سیاست توسعه گردشگری، رویکردی است که شهر با تاکید بر آن می تواند ضمن افزایش منافع آن، تاثیرات منفی را به حداقل کاهش دهد. این رویکرد در توسعه شهری نقش مهمی ایفا می کند و اثرات مختلفی را نیز دارد. هدف از انجام این پژوهش واکاوی اثرات گردشگری و نقش آن در توسعه شهر بجنورد است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و روش آن نیز توصیفی- تحلیلی است. روایی محتوایی ابزار پژوهش با نظر متخصصان (20 نفر) و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان718/0 تایید شد. برای تحلیل داده ها، نرم افزارSPSS و AMOS مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر بجنورد به تعداد 233810 نفر تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 384 نفر محاسبه و بصورت تصادفی در سطح شهر بجنورد توزیع گردید. نتیجه معادلات ساختاری نشان می دهد با اطمینان 95درصد توسعه گردشگری بر توسعه شهری بجنورد تاثیرگذار بوده است. همچنین در بین متغیرهای تبیین کننده توسعه شهری، رشد خدمات فرهنگی با بار عاملی67/0 بیشترین همبستگی را با متغیر پنهان توسعه شهری داشته است. متغیر توسعه تسهیلات و خدمات زیربنایی و عمرانی با بار عاملی 66/0 در جایگاه دوم و متغیر بهبود معیشت ساکنین با بار عاملی 56/0 در رتبه سوم قرار گرفته است. متغیر افزایش خدمات عمومی با بارعاملی 52/0، کمترین میزان همبستگی با متغیر پنهان را داشته است؛ همچنین نتایج حاصل از مدل ساختاری بیانگر این است که گردشگری نقش مهمی در توسعه شهری بجنورد دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، توسعه شهری، شهر بجنورد
  • محمد امجد*، مهدی ابراهیمی نژاد، محمدمهدی پورسعید صفحات 71-88

    هدف از این پژوهش شناخت متغیرهای مدیریت بحران و اجرای استراتژی به منظور تدوین مدل اجرای استراتژی مدیریت بحران زلزله در شهرستان بهاباد به عنوان یک منطقه پر خطر است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری در فاز کمی 53 نفر بر اساس افراد مسیول در دستگاه های موضوع ماده (2) قانون مدیریت بحران کشور مصوب 7/5/98 مجلس شورای اسلامی و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 47 نفر است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است که ضریب آلفای کرونباخ با 803/0 بیانگر پایایی مطلوب پرسشنامه می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده های کمی از آمار استنباطی (ضریب همبستگی، ضریب رگرسیون، تحلیل واریانس چند متغیره) و داده های کیفی از روش داده - بنیاد استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد مدل پیشنهادی اجرای استراتژی مدیریت بحران با دربرگرفتن عوامل محتوایی، زمینه ای و فرآیندی قابلیت پاسخگویی به مراحل سه گانه بحران را دارد. این مدل در مرحله پیش از بحران اقدام به ابزارسازی در راستای ارتقاء تاب آوری، در هنگام بحران به جریان سازی به وسیله اولویت بندی اقدامات و در پس از بحران با نهادسازی، اقدام به ارزیابی دقیقی از آسیب ها و مهمتر از همه بهره گیری از نهادهای پشتیبان جهت بازسازی و بازتوانی و اصلاح ساختارها می کند.بر این اساس در مدل پیشنهادی اجرای استراتژی مدیریت بحران ضمن تاکید بر نهادسازی میزان آسیب ها با بهره گیری از نهادهای پشتیبان- تاکید بر نهاد رسانه و مهمتر از همه بهره گیری از نهادهای ناظر بر عملکرد مورد ارزیابی دقیق قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اجرای استراتژی، مدل، زلزله، شهرستان بهاباد
  • سعید امان پور، افسانه علی بخشی، حدیث کاوسی قافی* صفحات 89-106

    توسعه گردشگری در روستاها، گسترش فرصت های شغلی، ایجاد درآمد اضافی و فقرزدایی را در مناطق روستایی به ارمغان می آورد، و مزایای فرهنگی و زیست - محیطی نیز به دنبال دارد، اما همواره خلا برنامه ریزی کارآمد، در سیاست-های توسعه روستایی برای فراهم آوری، یا یک پارچه کردن گردشگری، احساس می شود. بر این اساس، هدف اصلی این تحقیق، امکان سنجی و اولویت بندی جاذبه های گردشگری جهت جذب گردشگری در شهرستان باغملک است. جهت امکان سنجی جاذبه های گردشگری، از تکنیک SWOT و جهت اولویت بندی جاذبه های گردشگری و مشخص نمودن اوزان شاخص ها از ابزار پرسشنامه در مدل Visual Promethee,SPSS,FAHP استفاده شد. جامعه آماری مورد نیاز پژوهش شامل، 130 نفر گردشگر، 40 نفر کارشناس و 150 نفر از اهالی شهرستان باغملک بوده اند. نتایج نشان داد که امکانسنجی گردشگری شهرستان باغملک در ماتریس راهبردها و اولویت های اجرایی، تعیین کننده راهبرد تهاجمی (SO) (نقاط قوت و فرصت) است. این بدان معنی است که شهرستان باغملک از لحاظ گردشگری در موقعیت مناسبی قرار دارد که می تواند از یک طرف با استفاده از توانمندی ها و از طرف دیگر با بهره گیری از فرصت های پیشرو، نقاط ضعف و تهدیدها را کاهش داده و جهت توسعه گردشگری اقدام کرد. همچنین براساس نتایج یه دست آمده از تکنیک پرومته، در محدوده مورد مطالعه، منطقه گردشگری مال آقا، از لحاظ جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی در اولویت اول گردشگران و امامزاده عبدالله در اولویت دوم قرار گرفت.براساس نتایج یه دست آمده از تکنیک پرومته، در محدوده مورد مطالعه، منطقه گردشگری مال آقا، از لحاظ جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی در اولویت اول گردشگران و امامزاده عبدالله در اولویت دوم قرار گرفت

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، اولویت بندی جاذبه های گردشگری، تکنیک پرومته، شهرستان باغملک
  • امیر رنجبری، مریم جعفری مهرآبادی*، اسماعیل آقائی زاده صفحات 107-122

    تعلق از موضاعات کلیدی مطالعات شهری می باشد. در نوسازی محلاتی که در محدوده مرکزی شهرها واقع شده اند، مشارکت ساکنان در نوسازی، عاملی اساسی بشمار می رود. تعلق زمینه ای را برای مشارکت فراهم می آورد. با توجه به رواج اقتصاد خدماتی و مصرف گرایی در شهرها، تعلق بیشتر بصورت نمادین و عملگرا جلوه می کند. بیشتر تحقیقات صورت گرفته در این زمینه نیز، ماهیت اجتماعی و عمل گرای تعلق را در فرایند تغییرات محلات مورد توجه قرار می دهند و از عاملیت انسانی و ذهنیت گرایی (حس مکان) در این مسیله غفلت می کنند. این پژوهش در پی پر کردن این شکاف و بررسی همبستگی بین این دو می باشد. به این ترتیب هدف این مقاله این است که نشان دهد با وجود تنوع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در محله تاکید صرف بر تعلق نمادین و عملگرا باعث بوجود آمدن جدایی گزینی اجتماعی می شود و حس مکان (بودن در مکان) این مسیله را تعدیل می کند و باعث انسجام بیشتر می شود. جامعه آماری پژوهش ساکنین محله باقرآباد شهر رشت می باشند که محدوده آن توسط طرح جامع رشت و سند توسعه محلات تعیین شده است. با استفاده از جدول مورگان 375 نفر با عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب شدند. داده ها از طریق پیمایش و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از این است که ارتباط معنی دار مثبت بین حس مکان و تعلق وجود دارد و حس مکان در سطح متوسط بر تعلق اثر می گذارد. احساسات شخصی افراد همواره در اعمال و رفتارهایی که بیانگر تعلقشان است تاثیر گذار است. این بدان معناست که احساس شخصی و صمیمانه فرد برای تعلق داشتن به یک مکان باید همیشه با گفتارها و اشکال مطالبات اجتماعی - مکانی مطابقت داشته باشد . همچنین نتایج تحقیق مشخص می کند که مهم ترین شاخص حس مکان احساس عمیق محله که 84 % از واریانس و مهمترین شاخص تعلق، تحقق نیاز ها که 64% از واریانس را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: تعلق، حس مکان، اجتماع، محله، محله باقرآباد شهر رشت
  • مهشید محمدابراهیمی، امیر اشنویی نوش آبادی* صفحات 123-140

    حکمروایی خوب شهری به عنوان یکی از بااهمیت ترین و موثرترین رویکردهای عرصه مدیریت شهری در جهان مطرح است. از آنجا که درک وضعیت آینده حکمرانی خوب در شهرهای کشورمان میتواند در برنامه ریزی و تصمیمگیری مدیران بسیار موثر باشد و به دلیل وجود عدم قطعیت و نیاز به پیش بینی های محتمل؛ هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل کلیدی موثر بر حکمروایی خوب شهری با رویکرد سناریونویسی در شهر فسا در افق 1430 در نظر گرفته شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. از نرم افزار میک مک برای تحلیل تاثیر عوامل بر همدیگر استفاده شده است. همچنین برای انجام محاسبات سناریونویسی (تدوین سناریو) از نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را متخصصان و خبرگانی در زمینه مدیریت شهری، حکمروایی و آینده پژوهی از دانش و تجربه لازم و کافی برخوردار هستند، تشکیل داده است که تعداد آنها 22 نفر میباشد. نتایج نشان میدهد که عوامل کلیدی موثر بر آینده حکمروایی شهر فسا در افق 1430 شامل التزام مدیریت شهری به برابری در برابر قانون، مقاومت مدیریت شهری در برابر رفتارهای خلاف قانون شهروندان، احساس مسیولیت پذیری مدیران و مسیولان شهری، صادق بودن مدیریت شهری در ارایه برنامه ها، عدالت در توزیع برابر و عادلانه امکانات شهری، عدم وجود فساد در سیستم مدیریت شهری، استفاده معقولانه از منابع و امکانات، بهبود روش ها و اقدامات براساس علم روز، شفافیت در ارایه عملکرد، تساهل و پذیرش رویکردهای متنوع، عدالت جنسیتی، کنترل و نظارت مناسب بر ساخت وسازهای شهری، مشارکت مردم در برنامه ریزی، تصمیمسازی، تصمیمگیری و فعالیتها، شفافیت در تصمیمگیری است. همچنین، 7 سناریوی با ترکیب های متفاوتی از سه وضعیت، مطلوب، ایستا و بحرانی احتمال وقوع در حکمروایی خوب شهری در شهر فسا را دارند که وضعیت های بحرانی بخش عمده ای از صفحه سناریوها را به خود اختصاص داده اند و وضعیت های مطلوب و ایستا در الویتهای بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، سناریو نویسی، مدیریت شهری، شهر فسا
  • سید علی موسوی*، حسن بیک محمدی، حسین صرامی صفحات 141-156
    امروزه روند گردشگری از شکل انبوه به الگوه های فرد گرایانه تغییر یافته است و گردشگران به انعطاف پذیری و تجارت معنادار اولویت بیشتری می دهند؛ گردشگری خلاق مبحثی جدید و مورد توجه در حوزه گردشگری است و نقشی اساسی در رشد و توسعه گردشگری دارد؛ گردشگری خلاق نوعی گردشگری است با تاثر کامل از حوزه های فرهنگی یک جامعه است؛ در همین راستا؛ مقاله حاضر به ارزیابی قابلیت های شهر خلاق اصفهان جهت گردشگری فرهنگی پرداخته است؛ روش تحقیق این پژوهش از نوع توصیفی؛ اسنادی؛ تحلیلی و پیمایشی و نوع آن کاربری - توسعه ای است؛ اطلاعات به دو صورت اسنادی و پیمایشی(پرسشنامه و مصاحبه) جمع آوری شده است؛ جامعه آماری این پژوهش دو گروه جداگانه را شامل می شوند؛ گروه اول شامل گردشگران خارجی شهر اصفهان، که در سال 1397 حدودا 360000 نفر می باشد؛ گروه دوم؛ شامل کارشناسان؛ خبرگان و متخصصان صنعت گردشگری در سازمان ها و دانشگاه های مختلف شهر اصفهان برابر 50 نفر محاسبه و داده های حاصل از آن با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی و T تک نمونه ای با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است؛ نتایج تحلیلی نشان می دهد؛ 66 متغییر اولیه گردشگری فرهنگی در این پژوهش؛ به سه عامل؛ جذابیت های هنری؛ جذابیت های فرهنگی و جذابیت های اجتماعی و زیستی و نتایج تحلیل عاملی و یافته ها در فرضیات اول و دوم بیانگر تفاوت معناداری وجود دارد(05/0 >000= Sig) در فرضیه سوم با استفاده از مدل های عاملی مرتبه دوم که در آن تعدادی از متغیرهای پنهان، متغیر پنهان دیگری را اندازه گیری می کند؛ نتیجتا از بین شاخص های گردشگری فرهنگی شاخص جذابیت های فرهنگی با ضریب 85/0 بیشترین اثر را در توسعه گردشگری اصفهان را دارد بعد ار این شاخص، شاخص هنری با ضریب 76/0 با اثر بیشتری نسبت به شاخص های زیستی و اجتماعی با 46/. در توسعه گردشگری شهر اصفهان موثر می باشد؛ در تحلیل و تفسیر شاخص ها می توان گفت که تعداد پارامترهای آزاد برای تدوین مدل که مقدار آن پیش فرض 36 می باشد
    کلیدواژگان: شهر، خلاق، اصفهان، گردشگری، فرهنگی
  • سید حمید موسوی*، عباس ملک حسینی صفحات 157-170

    رشد سریع شهرنشینی، برنامه ریزی متمرکز و عدم مشارکت مردم در تصمیم گیری ها، موجب بروز مشکلات متعدد در اداره شهرها شده است که این مشکلات را نمی توان با مدیریت سنتی برطرف نمود و تنها با به کارگیری روش های نوین مدیریتی می توان بر این مشکلات فایق آمد. شهر اراک، دارای مشکلاتی مختلفی نظیر حاشیه نشینی، آلودگی هوا، ترافیک، گرانی مسکن است که استفاده از الگوی حکمروایی خوب می تواند یکی از راهکارهای مناسب برای برون رفت از این مشکلات باشد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین علل عدم تحقق حکمروایی خوب شهری در شهر اراک از طریق کارکردهای متاثر از عملکرد مدیریت شهری و میزان مشارکت نهادها و شهروندان در امور شهر می باشد. پژوهش انجام شده از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا کمی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت 5 گزینه ای جمع آوری شده است. روش نمونه گیری تحقیق خوشه ای است که 384 نفر از شهروندان با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که در شاخص های حکمروایی خوب پس از انجام آزمون T- test، میزان،sig به دست آمده برابر با 05/0بوده که حاکی از عدم تحقق حکمرانی خوب شهری در شهر اراک می باشد. نتایج بدست آمده از تحلیل اطلاعات در نرم افزار لیزرل نشان می دهد فرضیه ها در سطح خطای 05/0 معنادار است در نتیجه فرضیه های تحقیق پذیرفته و تایید می شود. بنا بر این می توان گفت که شهر اراک در جایگاه مناسبی از شاخص های حکمروایی مطلوب شهری قرار ندارد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، شهر اراک، مدیریت شهری، مشارکت، نهادهای غیر دولتی
  • محمدرضا نظارتی زاده، رضا اسماعیلی*، اصغر محمدی صفحات 171-186

    تغییر ساختار کاربری فضایی شهرها موجب تشدید مسایل اجتماعی از جمله، کاهش سازگاری اجتماعی درمیان ساکنین مجتمع های مسکونی شهری شده است. در سال های اخیر توجه به ابعاد پایداری محیطی و کیفیت زندگی و اجتماعات سالم، باعث توجه بیشتر به ابعاد کیفیتی در محیط های شهری و سکونتی شده است که با توجه به آن، یکی از عوامل افزایش کیفیت زندگی در محیط زندگی افراد، سازگاری اجتماعی می باشد . هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با سازگاری اجتماعی در میان ساکنین مجتمع های مسکونی شهر اصفهان در سال 1398 است که با ترکیبی ازنظریه های جامعه شناختی و روان شناختی مورد مطالعه قرار گرفت.با توجه به اینکه سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی از جمله متغیرهایی هستندکه می توانند بر میزان سازگاری افراد تاثیرگذار باشند، لذا در پژوهش حاضر، کوشش می شود تا به این سوال اساسی پاسخ داده شود که آیا سرمایه اجتماعی و ابعاد آن و همچنین سرمایه فرهنگی با میزان سازگاری اجتماعی ساکنین مجتمع های مسکونی در شهر اصفهان رابطه دارد؟ پژوهش حاضر به روش پیمایشی و مصاحبه مشارکتی انجام شد و داده ها با ابزار پرسشنامه با پایایی و روایی مناسب، با شیوه نمونه گیری خوشه ای و تصادفی طبقه ای چندمرحله ای جمع آوری گردید .جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد و خانوارهای ساکن مجتمع های مسکونی شهر اصفهان تشکیل داده اند که حدود 1155800 نفرمی باشند و تعداد385 نفراز ساکنین، طبق فرمول کوکران بعنوان نمونه انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون به کمک نرم افزارSPSS وAMOS استفاده شد.براساس نتایج تحقیق،، بین سرمایه فرهنگی و سازگاری اجتماعی ساکنین، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، اتصال به شبکه های اجتماعی و هنجارگرایی) با سازگاری اجتماعی ساکنین،رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، مجتمع های مسکونی
  • رویا هنرخواه، کوروش افضلی*، عبدالکریم قائدی صفحات 187-204

    تجربیات سده بیستم نشان داده است که درک ناکافی از نحوه شکل گیری تعاملات اجتماعی در خیابان های ساحلی شهری وعدم توجه به انسان و نیازهای اجتماعیش که دیدارهای چهره به چهره و برخورد با دیگران است، خیابان ها را ناکارآمد کرده است. رخداد فعالیت در خیابان و پاسخ گویی به نیازهای رفتار اجتماعی وابسته به شایستگی و درک افراد از قابلیت ها و ویژگی های محیط است. بنابراین بررسی تاثیر قابلیت های خیابان ساحلی بر تعامل پذیری محیط در شهر بندرعباس یکی از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق جزء پژوهش های توصیفی- پیمایشی و با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفته است. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده های میدانی ، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن تایید شده است. به این منظور ابتدا پیمایشی مقطعی در باب میزان اثرگذاری شاخص های موثر این پژوهش بر ارتقای تعاملات اجتماعی، میان 509 نفر از مردم ساکن شهر بندرعباس انجام پذیرفت. بر این اساس 20 شاخص موثر تاثیرگذار قابلیت محیط بر ارتقاء تعاملات اجتماعی با استفاده از روش تحلیلی عاملی و نرم افزارSPSS در سه دسته عامل قابلیت عملکردی، قابلیت ادراکی و قابلیت کالبدی دسته بندی و به کمک روش تحلیل مسیر و نرم افزار smart pls مدل حاصل از روابط میان این عوامل و ضرایب همبستگی آنها تدوین گردید. نتایج مدل ساختاری نشان داد مدل ساختاری طراحی شده قابلیت برازش بالایی را دارد و توانسته است 67 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین نماید. یافته های پژوهش نشانگر فزونی سطح معناداری 846/10، 525/10 و 685/5 به ترتیب در ارتباط با قابلیت عملکردی، قابلیت ادراکی و قابلیت کالبدی از میزان قابل قبول 96/1 و در نهایت تایید رابطه مستقیم و معنادار این سه متغیر بر شکل گیری تعاملات اجتماعی در خیابان های ساحلی می باشد.

    کلیدواژگان: قابلیت محیط، تعاملات اجتماعی، خیابان های ساحلی، معادلات ساختاری
  • احسان الله قناعتیان جبذری، احمدعلی خرم بخت*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 205-220

    سکونت گاه های انسانی همواره آسیب های جبران ناپذیری ناشی از وقوع مخاطرات طبیعی به خصوص زلزله می پذیرند در این باره در راستای کاهش اثرات زلزله به عنوان قلب مخرب بافت های فرسوده شهری، توجه به رویکرد تاب آوری به عنوان الگویی جهت کاهش آسیب و افزایش راندمان افراد و ساختمان های موجود در سطح این بازه از بافت ها ارایه می گردد. در این پژوهش به دنبال ارزیابی تاب آوری کالبدی شهر جهرم در برابر خطر زلزله با هدف شناسایی بافت های فرسوده در این شهر هستیم که با رویکردی توصیفی - تحلیلی ، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی ، سعی دارد تا آسیب های ناشی از وقوع این فرآیند را بررسی و تحلیل نماید. در این بین برای بررسی وضعیت تاب آوری شهر جهرم با هدف شناسایی بافت های فرسوده از روش (Hot Spot) از ابزار cluster & outlier analysis از مجموعه ابزار های موجود در Spatial Statistics Tools مربوط به نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه: 200696 متر مربع یعنی 19/77 درصد از مساحت کل بافت با سطوح ایمنی 0/01 و در اولویت کاملا ناایمن است قرار دارند همچنین نتایج مدیریت بهینه بافت مسکونی در برابر خطر زمین لرزه به این صورت است که 200696 متر مربع یعنی 19/77درصد از مساحت کل بافت با سطوح ایمنی 0/01 و در اولویت کاملا ناایمن است قرار دارند که بیشترین سهم از ساختمان ها را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ایمنی، بافت مسکونی، جهرم، hot spot
  • احسان حیدرزاده*، محمدرضا رفیعی صفحات 221-240

    فقدان شادی در جامعه نتایج منفی بسیاری همانند افسردگی، بی علاقگی به کار، ناهنجاری های اجتماعی و رواج خشونت در روابط اجتماعی را به دنبال دارد. در این میان، فضاهای شهری به عنوان یکی از اصلی ترین بسترهای زندگی مردم، در صورت طراحی مناسب می توانند نقش بسزایی در ایجاد احساس شادی و آرامش در شهروندان ایفا نمایند. لذا پژوهش حاضر با هدف سنجش و تبیین عوامل موثر بر شادی و ارتقای آن در فضاهای شهری بوشهر انجام پذیرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی است. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه با حجم نمونه 102 عدد و تحلیل داده ها با مدل تحلیل عاملی و رگرسیونی در محیط نرم افزار spss انجام گرفته است. یافته های تحلیل عاملی حاکی از آن است که هفت عامل تعاملات اجتماعی، فعالیت های فرهنگی- تفریحی، سرزندگی، شخصی سازی فضا و مشارکت، بهداشت و ایمنی، امنیت، تنوع و جذابیت در شکل گیری فضای شاد شهری موثرند. همچنین امتیاز مجموع شادی در این عوامل، در پارک ریشهر بیشترین و در پیاده راه ساحلی کم ترین می باشد. در ادامه با انجام تحلیل رگرسیونی، به رتبه بندی علی عوامل سازنده ی شادی فضا پرداخته شد که مطابق با محاسبات، عامل سرزندگی با دارا بودن ضریب بتای 525/0 بیشترین تاثیر را در امتیاز مجموع شادی فضاهای شهری ایفا می کند. اولویت های مداخله در پیاده راه لیان غربی شامل ارتقای میزان احساس تعلق خاطر و حس مکان است و در پیاده راه ساحلی و پارک ریشهر ارتقای میزان استفاده از عناصر طبیعی (آب، نور، گیاه و...) در اولویت قرار دارد. بر همین اساس، در انتهای مقاله، راهکارهایی برای بسترسازی ارتقای شادی در فضاهای مورد مطالعه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: شادی، فضای شاد شهری، سنجش شادی، علل شادی در فضای شهری
  • صادق بشارتی فر*، مصطفی میرآبادی صفحات 241-258
    صنعت گردشگری ضمن بهره وری اقتصادی، می بایست منجر به شکوفایی و بستری جهت نیل به توسعه پایدار در ابعاد مختلف فضایی گردد. در شهر یاسوج، رشد گردشگری علاوه بر پیامدهای مثبت، چالش های جدی را فراروی توسعه فضایی شهر ایجاد نموده است. لذا این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از اطلاعات اسنادی و میدانی، در پی اهدافی همچون بررسی روند گردشگران وارد شده (طی سال های 1395-1380) به شهر یاسوج و سپس سنجش اثرات رشد گردشگری بر توسعه فضایی این شهر است. لذا به وسیله آزمون رگرسیون، با استفاده از نرم افزار SPSS، روند جذب گردشگران و همچنین گسترش فیزیکی شهر یاسوج سنجش شده اند. از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نیز جهت سنجش ارتباط رشد گردشگران با شاخص های مختلف توسعه فیزیکی شهر استفاده شده است. در ادامه با استفاده از آزمون T.Test پیامدهای رشد گردشگری بر ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی سنجش شده اند. نتایج مشخص ساختند رشد گردشگری در شهر یاسوج با رشد 309 برابری گردشگران وارد شده نسبت سال 1380، روند افزایشی قابل توجهی داشته است. همچنین گردشگری بر افزایش احداث مجتمع های تجاری، افزایش احداث مراکز اقامتی و گسترش فیزیکی شهر یاسوج اثر گذار بوده است. به طوریکه مساحت مجموع کاربری های وابسته به گردشگری در سال 1390،رشدی بیش از 25/1 برابری نسبت به سال 1380 داشته است. از دیگر سو نهادینه نشدن صنعت گردشگری اثر سازنده ای بر توسعه اقتصادی در این شهر نداشته است. بطوریکه نتایج آزمون T.Test، مشخص ساخت رشد گردشگری بصورت معنی داری در ابعاد اجتماعی، از طرفی موجب رشد نسبی مهاجر پذیری و رشد جمعیت شهر، بروز تعارضات اجتماعی و فرهنگی بین گردشگران و جامعه میزبان شده و از سوی دیگر به بهبود وضعیت آموزش عمومی و حس تعلق شهروندان به شهر کمک شایانی نموده است. همچنین اثرات رشد گردشگری در بیشتر مولفه های زیست محیطی مانند افزایش پسماندها، تراکم و ترافیک و صدمه به چشم اندازها و گونه های زیستی، نامطلوب و مخرب ارزیابی شده اند. درمجموع پیامدهای منفی رشد گردشگری در شهر یاسوج بیشتر از پیامدهای مثبت آن بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات، توسعه فضایی، شهر یاسوج
|
  • Abolghasem Sanaifard *, Abolghasem Amirahmadi, Yaghoob Zanganeh Pages 1-16

    As the most devastating natural disasters, floods are often associated with significant loss of life and property. Every year, floods in Iran cause a lot of damage to economic resources. The occurrence of floods and the resulting damage in Iran has been increasing in recent years. The study aims to investigate the risk of floods and assess the damage to Sabzevar city. To study the flood, the support vector machine model was used for flood modeling. After investigating 56 recorded flood points, ten factors influencing floods' occurrence, including land use, population density, canals, slope classes, residential density, CN coefficient, runoff rate, population density, open space, and age of buildings were considered. Then, Justin and ICAR methods were employed to estimate the study area runoff. According to the envelope and Deacon curve, the flood in the region was evaluated in 25-year and 50-year return periods. The results showed that the model's amount of rainfall could be quickly converted into runoff and after routing to yield and water level in the desired sections. The model was evaluated by various accuracy measures, including kappa coefficient, RMSE, system ROC curve performance and prediction rate curve (PRC). The study aims to investigate floods and the factors affecting their occurrence and identify areas prone to floods using the support vector machine (SVM) model to reduce the crisis and vulnerability to urban floods. According to the studies, it was found that the flood dams on the north side of the city do not correspond to the existing problems in Sabzevar city so that the network of urban thoroughfares is more involved in directing urban floods than the network of Sabzevar canals. Therefore, it is necessary to create suitable channels for directing running water and floods in Sabzevar city so that the role of channels in leading floods is more than urban roads. The results of this study can be used to manage flood vulnerable areas and reduce crises.

    Keywords: crisis management, flood, Vulnerability, Sabzevar, Support Vector Machine (SVM) Model
  • Nayyer Farabiasl, Mojtaba Rafiean *, Mohammadreza Khatibi Pages 17-36
    How to produce urban spaces and discover what has happened in this process over time makes the type of space production transparent and allows for better planning and management and filling gaps through existing potentials.The purpose of this study is to present a model of urban space production of Abbasabad lands of Tehran metropolis with a magnifying glass of actors and current power relations between them.The methodological approach of this research is qualitative approach. The sampling method is based on the chain method. In order to increase the reliability of quality data, a period of twelve months and individuals in three different executive, scientific and scientific-executive areas related to the production of Abbasabad space were collected. Responsive validation technique has also been used to increase the reliability of quality data. The innovation of this research is the development of a theoretical model of producing a unique urban space with grounded theory and qualitative analysis with Atlasti software.Findings show that the algorithm or model of presence, position and relationships of urbanspace production actors in Abbasabad lands, in a linear-hierarchical manner between government institutions (including government and government institutions and urban management) And the private sector under the banner of the public sector is underway. In the production of this space, there was no mechanism for citizen participation and under the fundamental influence of the system of governance of urban management , the multiplicity of responsible and decision-making institutions and the invasion of interests by various groups in government and governance has led to the prevention of citizens' right to the city which can only be solved by creating integrated management and unit ownership.
    Keywords: Space production, Abbasabad lands, power relations, actors, Grounded theory
  • Alireza Nariman, MohammadHadi Fattahi *, Naser Talebbeydokhti, MohammadSadegh Sadeghian Pages 37-56

    Cities are considered flexible but complex systems. Increasing the level of resilience of the urban environment to the stresses caused by the crisis and also minimizing the time of rehabilitation are among the most important factors that should be considered in urban planning and management. The amount of hydraulic resilience of Sadra city water network against earthquakes with different intensities and locations and considering the physical characteristics of the network and the complete characteristics of pipes, both geometric and hydraulic, have been studied. The population index affected by the decrease in the efficiency of the urban water supply network caused by the earthquake has been studied and compared as an important criterion for different scenarios. The results of this study are 5 objectives of identifying critical pipelines, determining the resilience of Sadra water network, determining critical areas based on failure criteria, determining the population affected by pipeline failure and examining different urban areas in terms of water leakage. For this purpose, 18 scenarios with changes in earthquake intensity, earthquake center and two repair strategies with a decrease in the expected consumer demand were examined. The results showed that in earthquakes with less intensity, the northern region has the highest amount of damaged pipes, while with increasing earthquake intensity, the city center is more vulnerable. Likewise, results regarding the Todini index depicted that North is the most vulnerable region and the south is the most resilient region against earthquakes. In addition, the study of leakage diagrams from the pipeline network also confirmed that the highest rate of leakage occurs in the north of the city, as a result of which the most affected population due to earthquake damage to the water supply network is concentrated in the North. Studying the PI index showed that North, with a population of nearly 74,000, is the most vulnerable area. Finally, the time of system return to normal was determined, which shows a positive correlation between earthquake intensity and system recovery time in all three areas.

    Keywords: Resilience, urban planning, Water distribution network, population impact
  • Morteza Ramezani *, Mahdi Vatanparast, Ezzatolah Mafi Pages 57-70

    Tourism is one of the important activities with economic, social and environmental consequences in cities. Tourism development policy is an approach that the city can emphasize by minimizing its negative effects while increasing its benefits. This approach plays an important role in urban development and has various effects. The purpose of this study is to investigate the effects of tourism and its role in the development of Bojnourd. The present research is applied and its method is descriptive-analytical. The content validity of the research instrument was confirmed by experts (20 people) and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test of 0.718. SPSS and AMOS software were used for data analysis. The statistical population of the study consists of 233810 citizens of Bojnourd. The sample size was calculated using Cochran's formula to 384 people and was randomly distributed in Bojnourd. The result of structural equations shows that 95% confidence in tourism development has affected the urban development of Bojnourd. Also, among the variables explaining urban development, the growth of cultural services with a factor load of 0.67 had the highest correlation with the hidden variable of urban development. The variable of development of infrastructure and construction facilities and services with a factor load of 0.66 is in the second place and the variable of improving the livelihood of residents with a factor load of 0.56 is in the third place. The variable of increasing public services with a factor load of 0.52 had the lowest correlation with the hidden variable; Also, the results of the structural model indicate that tourism has an important role in urban development of Bojnourd.

    Keywords: Urban Tourism, urban development, Bojnourd city
  • Mohammad Amjad *, Mehdi Ebrahimi Nejad, MohammadMehdi Poursaid Pages 71-88

    The purpose of this study is to identify the variables of crisis management and strategy implementation in order to develop a model for implementing earthquake crisis management strategy in Bahabad city as a high risk area. The type of research is applied and its method descriptive-analytical. The statistical population in the quantitative phase includes 53 people according to the Crisis Management Law of the country approved by the Islamic Consultative Assembly on 2019 and the sample size of 47 people has been calculated based on Morgan table. The research tool is a researcher-made questionnaire that Cronbach's alpha coefficient with 0/803 expresses the desired reliability of the questionnaire. Inferential statistics (correlation coefficient, regression coefficient, multivariate analysis of variance) have been used to analyze quantitative data and data-foundation method in qualitative data. Findings show that the proposed model of strategy implementation with a focus on the components of instrumentation - streamlining and institution building follows the effective implementation of strategies in crisis management. This model, in the pre-crisis phase, it emphasizes instrumentation in order to promote resilience. In times of crisis, it also pays attention to prioritizing actions with streamlining. In the aftermath of the crisis, it also emphasizes institutionalization for accurate assessment of damage and, most importantly, the use of support institutions to rebuild, rehabilitate and reform structures. Accordingly, in the proposed model, the implementation of the crisis management strategy, while emphasizing the institutionalization of the extent of harms by using support institutions - emphasis on the media institution and, most importantly, the use of performance monitoring institutions is carefully evaluated.

    Keywords: crisis management, Strategy Implementation, Model, Earthquake, Bahabad County
  • Saeid Amanpour, Afsane Alibakhshi, Hadis Kavousi Ghafi * Pages 89-106

    The development of rural tourism brings with it the expansion of job opportunities, the generation of surplus income, poverty alleviation in rural areas, and cultural and environmental benefits. However, there is always an effective planning gap in policies. Rural development is felt to provide or integrate tourism. Accordingly, the primary purpose of this study is to assess the feasibility and prioritization of tourist attractions to attract tourism in Baghmalek city. To evaluate the feasibility of tourist attractions, SWOT technique, and prioritize tourist attractions and determine the weights of indicators, a questionnaire was used in the Visual Promethee, SPSS, FAHP model. The statistical population required for the study included 130 tourists, 40 experts, and 150 residents of Baghmalek. The results showed that the feasibility study of tourism in Baghmalek city in the matrix of strategies and executive priorities determines the offensive strategy (SO) (strengths and opportunities). This means that Baghmalek city is in a good position in terms of tourism, which can reduce weaknesses and threats on the one hand by using the capabilities and, on the other hand, by taking advantage of leading opportunities. Took action to develop tourism. Also, based on the results obtained from the Prometheus technique, in the study area, Mal Agha tourist area in terms of natural, historical, and cultural attractions was the priority of tourists, and Imamzadeh Abdullah second priority. in the study area, Mal Agha tourist area in terms of natural, historical, and cultural attractions was the priority of tourists, and Imamzadeh Abdullah second priority.

    Keywords: Tourism Development, Prioritization of Tourist Attractions, Prometheus Technique, Baghmalek County
  • Amir Ranjbari, Maryam Jafari Mehrabadi *, Esmaeil Aghaeizadeh Pages 107-122

    Belonging is one of the key themes of urban studies. In the redevlopment of neighborhoods located in the Inner city, the participation of residents in redevlompment is a key factor. Belonging provides a platform for participation. Given the prevalence of Service industry and consumerism in cities, belonging is more symbolic and pragmatic. Most of the research in this field also pays attention to the social and pragmatic nature of belonging in the process of neighborhood change and neglects human agency and subjectivism (sense of place) in this issue. This study seeks to fill this gap and examine the correlation between the two. Thus, the purpose of this article is to show that despite the cultural, social and economic diversity in the neighborhoods, the mere emphasis on symbolic and pragmatic belonging causes social segregation and moderates the sense of place (being in place). And it makes for more coherence. The statistical population of the study is the residents of Bagherabad neighborhood of Rasht, the area of which is determined by the comprehensive plan of Rasht and the neighborhood development document. Using Morgan table, 375 people were selected as the study sample. Data were collected by surveying and completing a questionnaire and analyzed using descriptive and inferential statistics. The results indicate that there is a significant positive relationship between sense of place and belonging and sense of place affects belonging at a moderate level. Honestly' personal feelings are always influential in the actions and behaviors that express their belonging. This means that a person's personal and sincere feeling of belonging to a place must always be consistent with the words and forms of socio-spatial demands. The results also show that the most important indicator sense of place is the Neighbourhood sentiment, which is 84% of the variance, and the most important indicator of belonging is the Influence, which explains 64% of the variance.

    Keywords: Belonging, sense of place, Community, neighborhood, Bagherabad neighborhood of Rasht
  • Mahshid Mohammad Ebrahimi, Amir Oshnooei Nooshabadi * Pages 123-140

    Good urban governance is considered as one of the most important and effective approaches in the field of urban management in the world. Because understanding the future of good governance in our country's cities can be very effective in the planning and decision-making of managers, and due to the uncertainty and the need for possible predictions, the present study aimed to identify the key factors affecting good urban governance with a scenario planning approach in Fasa city in the horizon of 1430. This research is descriptive-analytical in terms of applied purpose and method. MICMAC software has been used to analyze the effect of factors on each other. Scenario planning software has also been used to perform scenario calculations (scenario editing). The statistical population consists of 22 experts and scholars in the field of urban management, governance and future research with the necessary and sufficient knowledge and experience. The results indicated that the key factors affecting the future of the Fasa city governance in the horizon of 1430 have been the commitment of urban management to equality before the law, the resistance of urban management to illegal behaviors of citizens, the sense of responsibility of managers and city officials, the honesty of urban management in presenting programs, justice in equal and equitable distribution of urban facilities, absence of corruption in urban management system, reasonable use of resources and facilities, improvement of methods and actions based on modern science, transparency in performance, tolerance and acceptance of various approaches, gender justice, proper control and supervision of urban construction, public participation in planning, planning, decision-making and activities, and transparency in decision-making. In addition, seven scenarios with different combinations of three favorable, static and critical conditions are likely to occur in good urban governance in Fasa city.

    Keywords: good urban governance, Scenario Planning, Urban Management, fasa city
  • SEID ALI MOSAVI *, Hasan Beikmohammadi, Hossin Sarami Pages 141-156
    Today, the trend of tourism has changed from mass to individualistic patterns, and tourists give more priority to flexibility and meaningful business; Creative tourism is a new and important topic in the field of tourism and has a key role in the growth and development of tourism; Creative tourism is a type of tourism with full influence of the cultural spheres of a society; In this regard; The present article evaluates the capabilities of the creative city of Isfahan for cultural tourism; The research method of this research is descriptive; Documentary; Analytical and survey and its type is user-development; The information was collected in two forms: documentary and survey (questionnaire and interview); The statistical population of this study includes two separate groups; The first group includes foreign tourists in Isfahan, which in 1397 is about 360,000 people; The second group; Including experts; Experts and specialists in the tourism industry in different organizations and universities in Isfahan are calculated equal to 50 people and the resulting data are analyzed using factor analysis and one-sample t-test with SPSS software; Analytical results show; 66 primary variables of cultural tourism in this study; To three factors; Artistic charms; Cultural attractions, social and biological attractions, and the results of factor analysis and findings in the first and second hypotheses show a significant difference (Sig = 0.05) in the third hypothesis using second-order factor models in which a number of Of the hidden variables, measures another hidden variable; As a result, among the indicators of cultural tourism, the index of cultural attractions with a coefficient of 0.85 has the greatest effect on the development of tourism in Isfahan. . It is effective in the development of tourism in Isfahan; In the analysis and interpretation of indicators, it can be said that the number of free parameters for model development, the default value of which is 36
  • Seaid Hamid Moosavi *, Abass Malekhoseini Pages 157-170

    The rapid growth of urbanization, centralized planning and lack of participation of people in decision-making, has caused many problems in the management of cities that these problems can not be solved with traditional management and only by using new management methods can overcome these problems. The city of Arak has various problems such as marginalization, air pollution, traffic, expensive housing that using a good governance model can be one of the appropriate solution to overcome these problems. The purpose of this study was to determine the causes of lake of good urban governance in the city of Arak through functions affected by the performance of urban management and the level of participation of institutions and citizens in the affairs of the city. The research is applied in terms of implementation method. The information was collected through two methods of documentation and a researcher-made questionnaire with a Likert scale of 5 options. The sampling method is research that 384 citizens were selected using the Cochran’s formula. The results show that in the indicators of good governance after T-tese, the value of obtained is equal to 0.05, which indicates that the lack of good urban governance in the city of Arak. The results obtained from the data analysis in LISREL software show that the hypotheses are significant at the error level of 0.05, so the research hypotheses are accepted and confirmed. Therefore, it can be said that the city of Arak is not in a good position of the indicators of good urban governance.

    Keywords: good governance, Arak city, Urban Management, Participation, Non-governmental Organizations
  • MmohammadReza Nezarati Zadeh, Rreza Eesmaili *, Asghar Mohammadi Pages 171-186

    Changes in the spatial land use structure of cities have exacerbated social issues, including reduced social adjustment among residents of urban residential complexes. In recent years, attention to the dimensions of environmental sustainability and quality of life and healthy communities, has led to more attention to the dimensions of quality in urban and residential environments, according to which, one of the factors to increase the quality of life in people's living environment, adaptation It is social. The purpose of this study is to investigate the relationship between cultural capital and social capital as well as the dimensions of social capital with social adjustment among residents of residential complexes in Isfahan in 1398, which was studied with a combination of sociological and psychological theories. Participatory survey and interview were conducted and the data were collected using a questionnaire with appropriate reliability and validity, by cluster sampling and multi-stage stratified random sampling. The statistical population of this study is all individuals and households living in residential complexes in Isfahan with about 1155800 people A total of 385 residents were selected as a sample according to the Cochran's formula. Pearson correlation coefficient was used to analyze the data using SPSS and AMOS software. According to the research in this paper results, there is an inverse and significant relationship between cultural capital and social adjustment of residents. Also, there is a direct and significant relationship between social capital and its dimensions (social trust, connection to social networks and normativeness) and social adjustment of residents

    Keywords: social adaptation, Social Capital, Cultural Capital, residential complexes
  • Roya Honarkhah, Koorosh Afzali *, AbdolKarim Ghaedi Pages 187-204

    Twentieth-century experiences have shown that an inadequate understanding of how social interactions take shape on urban coastal streets and a lack of attention to human beings and their social needs, such as face-to-face meetings and dealing with others, has rendered streets inefficient. The occurrence of street activity and responding to the needs of social behavior depends on the competence and people's understanding of the capabilities and characteristics of the environment. Therefore, the study of the effect of coastal street capabilities on environmental interaction in Bandar Abbas is one of the main objectives of this study. The present study is a descriptive-survey research in terms of applied purpose and in terms of research method with a structural equation modeling approach. The main research tool for collecting field data is a researcher-made questionnaire whose validity and reliability have been confirmed. For this purpose, a cross-sectional survey was conducted on the impact of effective indicators of this research on the promotion of social interactions among 509 people living in Bandar Abbas. Based on this, 20 effective indicators of environmental capability on promoting social interactions using factor analysis method and SPSS software are classified into three categories: functional capability, perceptual capability and physical capability, using path analysis method and smart pls software were developed Relationships between these factors and their correlation coefficients.The results of the field model showed that the designed structural model has a high fitting capability and has been able to explain 67% of the variance of the dependent variable. Findings indicate an increase in the level of significance of 10.846, 10.525 and 5.585, respectively, in relation to functional capability, perceptual capability and physical capability of an acceptable level of 1.96 and finally confirm the direct and significant relationship between these three variables.

    Keywords: environmental Affordance, social interactions, coastal streets, Structural Equations
  • Eshasnela Ghenatianjobzari, Ahmadali Khorrambakht *, MohamadEbrahim Afifi Pages 205-220

    man during his life has always been threatened by hostile nature of nature which may be the most destructive one .earthquake is one of the features of our planet that has sacrificed thousands of lives in the world by itself worldwide Today, due to rapid changes in cities, part of the residential fabric due to inefficiency have not been able to establish a proper relationship with their environment and provide services to users. Because not paying attention to these tissues causes the decline of the city and its heterogeneous development and the creation of new cities on the outskirts of the old city. As a case in point, the residential fabric of Jahrom was investigated due to the excessive extent of the worn fabric and the insecurity of the fabric against the earthquake risk. The present research is based on library studies and field studies in terms of development-applied purpose and in terms of the type of descriptive-analytical study method. To achieve the objectives of the research, the characteristics of the building skeleton, material type, number of floors, age, granulation, permeability, number of units and building quality were extracted. To check the safety status of worn tissue by hot spot method, cluster & outlier analysis tool, a set of tools available in Spatial Statistics Tools related to ArcGIS software has been used. The results of this study show that: 200696 square meters, ie 19.77% of the total area of the fabric with safety levels of 0.01 and is in a completely unsafe priority. Also, the results of optimal management of residential fabric against earthquake risk This is to be reconstructed for 19.77% of the total area of the tissue.

    Keywords: Resilience, safety, residential fabric, Jahrom, hot spot
  • Ehsan Heidarzadeh *, Mohammadreza Rafiee Pages 221-240

    Lack of happiness in society has many negative consequences such as depression, social disorders and the prevalence of violence in social relationships. urban spaces play a significant role in creating a sense of happiness in citizens. The present study was conducted with the aim of measuring and explaining the factors affecting happiness and its promotion in urban spaces of Bushehr. The research method is descriptive-analytical and based on field survey. Data collection was done through a questionnaire with a sample size of 102 and data analysis was done with factor analysis and regression model in SPSS software. Findings of factor analysis indicate that seven factors of social interactions, cultural-recreational activities, vitality, personalization of space and participation, health and safety, security, diversity and attractiveness are effective in shaping a happy urban atmosphere. Also, the total score of happiness in these factors is the highest in Rishahr Park and the lowest on the coastal pedestrian street. Then, by performing regression analysis, the causal factors of space happiness were ranked, which according to the calculations, the vitality factor with a beta coefficient of 0/525 has the greatest effect on total happiness score of urban spaces. Priorities of intervention in the western Lian pedestrian street include improving the sense of belonging and sense of place, and in the coastal pedestrian street and Rishahr Park, promoting the use of natural elements (water, light, plants, etc.) is a priority. Accordingly, at the end of the article, solutions to promote happiness in the studied spaces are presented.

    Keywords: Happiness, Happy urban space, Measuring happiness, happiness causes in urban space
  • Sadegh Besharatifar *, Mostafa Mirabadi Pages 241-258
    The Tourism industry in addition to economic efficiency has to cause an inflorescence and a foundation to the sustainable development in different spatial dimensions. In Yasuj city, the growth of tourism, in addition to positive consequences, has created serious challenges for the spatial development of the city. Therefore this study using descriptive-analytical and utilizing field and documentary data, seeks objectives such as study the process of tourists entering (during the years 2001-2016) to the city of Yasuj and then measuring the effects of tourism growth on the spatial development of this city. Therefore, by regression test, using SPSS software, the process of attracting tourists and physical expansion of Yasuj city were measured. The Pearson Correlation Coefficient test is used to measure the relation between the tourism Growth with various indices of physical development of the Yasouj city. Then, using T.test test, the consequences of tourism growth on various economic, social, physical and environmental dimensions have been measured. The results showed that the growth of tourism in the city of Yasuj with a 309 times increase in the number of tourists compared to 2001, has had a significant upward trend. Also the tourism has affected the construction of commercial and accommodation land use and the physical expansion of the Yasouj. So that the total area of tourism-related land uses in 2011, has grown more than 1.25 times compared to 2001. On the other hand, the tourism industry has not have a favorable effect on the economic development of the city. As the results of T.test test showed the tourism growth in the social dimensions has caused a relative increase in the growth of immigration, population, occurrence of social and cultural conflicts and on the other hand has helped the public education and the sense of belonging of the citizens. Also, the effects of the tourism growth in the most environmental components are evaluated unfavorable and destructive. Totally, the negative consequences of the tourism growth of the city of Yasouj have been more than positive ones.
    Keywords: Tourism, Impacts, Spatial development, Yasouj City