فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 222 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 19
|
  • صدف حسین نیا، مریم قانع*، جمیله نوروزی، فرزانه حسینی صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    سلول‏های پیش ساز اندوتلیال (EPC) و سلول‏های بنیادی مزانشیمی (MSC) اثرات مفیدی در درمان سپسیس دارند، اما هنوز اثرات تزریق همزمان MSC و EPC در درمان سپسیس بررسی نشده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر درمانی EPC+MSC بر کاهش پاسخ التهابی سیستمیک در مدل سپسیس القایی با لیپوپلی‏ساکارید(LPS)، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، سلول‏های MSC وEPC مغز استخوان موش جداسازی و با استفاده از فلوسیتومتری، نشانگرهای سطحی آن ها بررسی شد. در مجموع 4 گروه موش (گروه‏های 12تایی) وارد مطالعه شدند. گروه کنترل که هیچ تیماری نداشتند، گروه دوم LPS به صورت درون صفاقی، گروه سوم پس از تلقیح LPS، بافر PBS و گروه چهارم پس از تلقیح LPS، سلول EPC و MSC دریافت کردند. سطح سرمی و بافتی IL-1β، TNF-α، IL-6 و IL-10 و سطوح سرمی CRP و آنزیم‏‏های کبدی توسط کیت‏ تعیین شد. از آنالیز واریانس یک طرفه و post hoc برای مقایسه گروه‏ها استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص‏های سطحی سلول های MSC و EPC توسط فلوسایتومتری تایید شد. تزریق EPC+MSC سطح سیتوکین ‏های پیش التهابی را کاهش (0/001P<)، غلظت سیتوکین‏ ضد التهابی را افزایش (0/001P<) و میزان بقای موش‏های ناشی از LPS را افزایش داد (0/01P<). موش‏های تحت درمان با EPC+MSC، کاهش قابل توجهی در آنزیم‏های کبدی (0/05P<)، ادم ریوی (0/01P<) و سطح CRP (0/05P<) در مقایسه با گروه سپسیس القایی با LPS نشان دادند.

    استنتاج

    تزریق همزمان EPC و MSC منجر به کاهش پاسخ التهابی می‏‏شود. این مطالعه نتایج امیدوارکننده‏ای برای درمان سپسیس ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: لیپوپلی ساکارید، سپسیس، سلول های پیش ساز اندوتلیال، سلول های بنیادی مزانشیمی
  • بهاره امینی کادیجانی، بیژن هاشمی*، سید ربیع مهدوی، مسعود سلیمانی صفحات 15-30
    سابقه و هدف

    پرتودرمانی یکی از مهم ترین روش های درمان سرطان است. استفاده از نانوذرات فلزی هدفمند با افزایش اثر پرتوهای یونیزان بر سلول های سرطانی و کنترل اثر زیانبار پرتو بر سلول های سالم، عاملی موثر در کاهش عوارض جانبی پرتودرمانی است. هدف این مطالعه بررسی اثر هدفمندی نانوذرات طلای کانژوگه شده با اسید فولیک توسط لینکر آلبومین سرم گاوی در جذب و حساس کنندگی نانوذرات طلا در سلول های سرطانی HeLa در مقایسه با نانوذرت طلای غیرهدفمند است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، نانوذرات طلا توسط لینکر آلبومین سرم گاوی با اسید فولیک کانژوگه شد. اتصال آلبومین سرم گاوی و اسید فولیک به نانوذرات طلا با روش طیف سنجی فروسرخ بررسی شد. سنجش سمیت زایی با روش MTT انجام گرفت و بر اساس آن غلظت غیرسمی نانوذرات به دست آمد. سپس اثر نانوذرات هدفمند سنتز شده بر میزان جذب و حساس کنندگی آن ها بر روی سلول های HeLa ارزیابی شد.

    یافته ها

    غلظت غیر سمی نانوذرات برابر µg/ml 12 به دست آمد. انکوباسیون سلول ها با این غلظت نانوذرات به مدت 2، 4 و 24 ساعت انجام گرفت و مشاهده شد در 4 ساعت میزان جذب نانوذرات هدفمند به چهار برابر میزان جذب نانوذرات غیرهدفمند می رسد. نسبت حساس کنندگی نانوذرات هدفمند و غیر هدفمند در سلول های مورد مطالعه تحت تابش فوتون های 6 مگاولتی به گروه کنترل (بدون نانوذرات) به ترتیب  0/02±32 /1  و 0/02±  19 /1  به دست آمد.

    استنتاج

    استفاده از لینکر آلبومین سرم گاوی برای هدفمند سازی نانوذرات طلا در افزایش جذب نانوذرات طلا و افزایش اثر پرتوی یونیزان بر سلول های HeLa تحت تابش فوتون های 6 مگاولتی تاثیر محسوسی دارد.

    کلیدواژگان: پرتودرمانی، حساس کننده های پرتوی، درمان هدفمند، نانوذرات فلزی، سرطان دهانه رحم
  • علی پزشکیان، محمدرضا عباسپور، سید احمد امامی، وحید سهیلی* صفحات 31-43
    سابقه و هدف

    ژنژیویت بیماری التهاب لثه است که ناشی از تجمع پلاک های دندانی می باشد. در صورتی که پلاک و جرم به زیر خط لثه گسترش پیدا کند، می تواند به بیماری مزمن پریودنتال تبدیل شود. شایع ترین میکروب هایی که در ایجاد بیماری پریودنتال نقش دارند، شامل Streptococcus mutans، Streptococcus pyogenes و Candida albicans است. با توجه به عوارض درمان رایج با دهانشویه کلرهگزیدین، به منظور مبارزه با این میکروب ها، دستیابی به درمان های جایگزین، امری مطلوب می باشد. لذا این مطالعه به مقایسه اثر ضدمیکروبی دهانشویه گیاهی حاوی عصاره هیدروالکلی سعدکوفی و آویشن با دهانشویه کلرهگزیدین بر پاتوژن های شایع پریودنتال پرداخت.

    مواد و روش ها

    ابتدا گیاهان سعدکوفی و آویشن جمع آوری و خرد شدند و عصاره هیدروالکلی مخلوط دو گیاه و عصاره متانولی هرگیاه، به صورت جداگانه، گرفته شد. سپس با استفاده از اکسپیان های مختلف، محلول دهانشویه ترکیبی ساخته شد. برای ارزیابی اثر ضد میکروب، از میکروارگانیسم های S. mutans، S. pyogenes و C. albicans استفاده و پس از تعیین MIC/MBC، اثر دهانشویه بر تشکیل و تخریب بیوفیلم S. mutans بررسی شد.

    یافته ها

    مقادیر MIC دهانشویه علیه S. mutans، S. pyogenes و C. albicans به ترتیب معادل 625 /0،  039 /0 و 2/5 mg/mL حاصل شد.
    هم چنین، میزان MBC دهانشویه برای هر یک از میکروارگانیسم ها به ترتیب 1/25، 078 /0 و 10mg/mL به دست آمد.
    از سوی دیگر، تشکیل بیوفیلم توسط فرمولاسیون دهانشویه به طور معناداری کم تر از کنترل مثبت گردید(0/05>P) و هیچ تفاوت معناداری با کنترل منفی مشاهده نشد(0/05<P). اما در مورد تخریب بیوفیلم از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین گروه دهانشویه و کنترل مثبت وجود نداشت(0/05<P).

    استنتاج

    براساس نتایج این مطالعه، دهانشویه گیاهی مورد استفاده می تواند به صورت قابل توجهی اثرات ضدمیکروب و ضد بیوفیلم داشته باشد، به گونه ای که در پیشگیری از تشکیل بیوفیلم حتی نسبت به درمان استاندارد کلرهگزیدین، بسیار موثرتر عمل کرد.

    کلیدواژگان: سعد کوفی، Cyperaceae، آویشن، Lamiaceae، ژنژیویت، بیوفیلم، Streptococcus mutans
  • افسانه فندرسکی، جمشید یزدانی چراتی*، سید رضا صفائی نودهی، رضاعلی محمدپور تهمتن صفحات 44-55
    سابقه و هدف

    سرطان خون یکی از بیماری های شایع و کشنده است، که از جمله مهم ترین مشکلات بهداشتی و سلامت در جامعه می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی بقای بیماران مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد(ALL) و لوسمی میلوبلاستیک حاد(AML) با استفاده از مدل اسپلاین های جریمه شده و مقایسه آن با مدل خطرات متناسب کاکس است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر، از اطلاعات بیماران مبتلا به لوسمی حاد مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران استفاده شد. بیماران طی سال های 1390 تا 1393 وارد مطالعه شدند و تا سال 95 مورد پیگیری قرار گرفتند. اطلاعات بیماران به صورت سرشماری، توسط یک چک لیست محقق ساخته از پرونده های آن ها جمع آوری گردید و آخرین وضعیت بیماران با تماس تلفنی تکمیل شد. بررسی بقای پنج ساله بیماران با روش ناپارامتری کاپلان مایر و تعیین عوامل خطر در زیرگروه ها با استفاده از مدل نیمه پارامتری کاکس انجام شد. پس از آن برازش مدل رگرسیونی اسپلاین جریمه شده با نرم افزار R نسخه 4/2/2 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 16/01±36/29 سال بود و 36/7 درصد از بیماران مرد بودند. 50 درصد بیماران فوت شده و 12/7 درصد عود داشتند. 34/7 درصد از بیماران دارای لوسمی لنفوبلاستیک حاد و 63/3 درصد مبتلا به  لوسمی میلوبلاستیک حاد بودند. بقای پنج ساله بیماران مبتلا به ALL و AML به ترتیب 18 و 29 درصد بود. سن بیماران، تعداد گلبول های سفید، پلاکت و هموگلوبین خون با بقای بیماران ارتباط معنی داری داشت(0/05>P).

    استنتاج

    سن ابتلا به لوسمی در کشور ایران پایین است و با توجه به اهمیت سن در بقای بیماران مبتلا به آن، تشخیص و اقدام به درمان زود هنگام این بیماری می تواند در بهبود بقای این بیماران نقش به سزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: لوسمی، تحلیل بقا، لوسمی میلوییدی حاد، لوسمی لنفوسیتی حاد
  • طلعت خدیو زاده، معصومه غضنفرپور، مسعوده باباخانیان، صاحبه دادشاهی، حسین کارشکی، ویکتوریا عمرانی فرد* صفحات 56-66
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش مهم شناخت انگیزه های باروری جهت ارایه خدمات مشاوره ای در زمینه رفتار باروری در ایران، هدف این پژوهش، بررسی تحلیل عاملی تاییدی پرسشنامه انگیزه های باروری در جمعیت مردان و زنان ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 398 زن متاهل غیریایسه با سن 49-15 سال و دارای قابلیت باروری و 390 مرد که از نظر باروری مشکلی نداشتند و همسران آنان نیز دارای ویژگی های زنان شرکت کننده در مطالعه بودند، از بیمارستان ها و مراکز بهداشت سطح شهر مشهد به روش نمونه گیری چند مرحله ای و خوشه ای انتخاب شدند. سپس پرسشنامه انگیزه های باروری میلر را تکمیل کردند. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون- باز آزمون و روش همسانی درونی و روایی آن توسط تحلیل عامل تاییدی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آموس نسخه 21 ارزیابی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی آزمون- باز آزمون بالا حاکی از پایایی مناسب مقیاس های انگیزه های مثبت و منفی باروری پرسشنامه میلر است. هم چنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش ضعیف مدل در تعیین عامل ها به شکل اولیه بیان شده در پرسشنامه میلر بود. بعد از حذف 8 سوال با بارهای عاملی پایین و آزاد کردن خطای کواریانس بین دو سوال، مدل به برازش کافی دست یافت.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که انگیزه های مثبت و منفی در مورد باروری، تحت تاثیر فرهنگ و ارزش های حاکم بر جامعه ایرانی می باشد و تفاوت هایی با جوامع غربی دارد. پرسشنامه انگیزه های باروری میلر به عنوان یک ابزار معتبر جهت استفاده در ایران تایید گردید.

    کلیدواژگان: پرسشنامه انگیزه باروری، فرزندآوری، تحلیل عاملی تاییدی
  • پریسا حبیبی، سوسن موعودی، رضا قدیمی* صفحات 67-76
    سابقه و هدف

    کیفیت نامناسب خواب یکی از شایع‏ترین مشکلاتی است که سالمندان با آن روبرو هستند. اختلال خواب، اثرات نامطلوب گسترده‏ای برجنبه‏های مختلف سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی سالمندان خواهد داشت و کیفیت زندگی ایشان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. لذا مطالعه حاضر به‏منظور بررسی کیفیت خواب در سالمندان و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 بر روی جمعیت 60 سال و بالاتر شهرستان آمل، شمال ایران، که رضایت فردی جهت شرکت در مطالعه داشتند و در مصاحبه پزشکی، آلزایمر و افسردگی شدید نداشتند و قادر به پاسخ‏گویی سوالات بودند، انجام گرفت. نمونه پژوهش به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ، آزمون کوتاه شده شناختیAMTS، مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی HADS، کیفیت زندگی SF36و پرسشنامه فعالیت فیزیکی سالمندان PASE استفاده شد. تکمیل پرسشنامه‏ها توسط محقق آموزش دیده طرح انجام گرفت.

    یافته ها

    از 401 شرکت‏کننده، 191 نفر (47/6 درصد) زن و 276 نفر (68/8 درصد) ساکن شهر بودند. یافته‏ها نشان داد 192 نفر از سالمندان (47/9 درصد) کیفیت خواب نامطلوب داشتند. در آنالیز رگرسیون لجستیک چند متغیره، مصرف داروی خواب (14/60- 2/95)95%CI 6/57=aOR)، جنس زن (10/36- 2/81)95%CI 5/40=aOR)، افسردگی
    (1/00- 0/21)95%CI 0/46=aOR) و بعد جسمانی ((1/01- 0/95)95%CI 0/97=aOR) و روانی (0/99- 0/92)95%CI 0/95=aOR) کیفیت زندگی، ارتباط معنی‏دار آماری با کیفیت خواب در حضور سایر متغیرها را نشان دادند.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه حاکی از فراوانی بالای کیفیت نامطلوب خواب در بین سالمندان بود، که با مصرف داروی خواب‏آور، جنس زن و وضعیت افسردگی ایشان در ارتباط بود. بدین جهت، مداخلات مناسب به منظور بهبود کیفیت خواب سالمندان پیشنهاد می‏گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، سالمند، سلامت روان
  • مهدی یوسفی، مائده صداقتی پور، رضا علیزاده نوایی، مهسا کمالی، معصومه باقری نسامی* صفحات 77-87
    سابقه و هدف

    از آن جا که تشخیص و درمان سرطان به مثابه یک عامل استرس زا می باشد، استرس ادراک شده و نگرانی های طول دوره درمان قادر است بر سیر بهبودی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارشی موثر واقع شود. از این رو هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین درک از بیماری و سبک های مقابله ای با استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان گوارشی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی در سال 1401 بر روی 110 بیمار مبتلا به سرطان دستگاه گوارش در بیمارستان امام خمینی ساری، ایران انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه کوتاه درک بیماری، پرسشنامه سبک های مقابله ای بیلینگز و موس و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن برای جمع آوری داده ها استفاده شد. در نهایت داده ها توسط آمار توصیفی و آزمون های کای دو، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و ANOVA تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، اغلب مشارکت کنندگان زن(50/9 درصد)، با سطح درآمد متوسط (59/1 درصد)، ساکن شهر (91/8 درصد)، مبتلا به سرطان کولون (40/9 درصد) و حین درمان (90/0 درصد) بودند. اغلب مشارکت کنندگان سطح استرس درک شده بالا (57/3 درصد)، درک از بیماری متوسط (71/8 درصد) و سبک های مقابله ای متوسط (71/8 درصد) گزارش نمودند. هم چنین ارتباط معکوس بین استرس ادراک شده و درک از بیماری (0/001>P ، 0/604-r=) وجود دارد، اما بین استرس ادراک شده و سبک های مقابله ای (0/064=P ، 0/177-=r) و هم چنین سایر متغیرهای دموگرافیک ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    استنتاج

    با توجه به رابطه معکوس بین درک از بیماری و استرس ادراک شده پیشنهاد می شود، مدیران بهداشتی و درمانی تدابیری در خصوص بهبود درک از بیماری افراد مبتلا به سرطان دستگاه گوارش اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: سبک مقابله ای، استرس ادراک شده، درک از بیماری، سرطان گوارش
  • سید محمد ولیزاده طوسی*، ایرج ملکی، ساناز گنودی صفحات 88-97
    سابقه و هدف

    خونریزی گوارشی فوقانی یکی از علل شایع مراجعه بیماران به اورژانس‏ها می‏باشد. در اکثر این بیماران خونریزی خود به خود متوقف می شود ولی تعدادی از بیماران high risk می‏باشند که ممکن است دچار عوارض متعددی شوند و افتراق آن‏ها از بیماران low risk در بخش‏های اورژانس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پرسشنامه‏های Glasgow Blatchford Score، Clinical Rocall Score و Full Rocall Score از رایج ترین پرسشنامه‏های بالینی برای ارزیابی بیماران مراجعه کننده با خونریزی گوارشی فوقانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی آینده نگر برای 249 بیمار با خونریزی گوارشی فوقانی مراجعه کننده به اورژانس، پرسشنامه های GBS و CRS در بدو مراجعه و بعد از انجام آندوسکوپی، پرسشنامه FRS کامل شد. سپس دو هفته بعد از ترخیص، چک لیستی شامل وضعیت مرگ و میر، خونریزی مجدد، نیاز بیماران به اقدامات جراحی وترانسفوزیون خون برای تعیین پروگنوز تکمیل شد.

    یافته ها

    درسیستم امتیازدهی GBS 238 نفر (95/6درصد) high risk محسوب می‏شدند و 11 نفر (4/4درصد) low risk بودند. درسیستم امتیازدهی CRS 165 بیمار (66/3 درصد) high risk و 84 بیمار (33/7درصد) low risk بودند و در سیستم امتیازدهی FRS 193 بیمار (77/5درصد) high risk محسوب می شدند و 56 نفر (22/5درصد) low risk بودند.

    استنتاج

    سیستم امتیازدهی FRS معیاری قابل قبول برای شناسایی بیماران high risk و یک روش امتیازدهی بعد از آندوسکوپیک دقیق، برای شناسایی بیماران با پیش آگهی بد می باشد. در بین روش‏های امتیازدهی قبل آندوسکوپیک CRS در شناسایی بیماران low risk ارزشمند می باشد و برای یافتن بیماران low risk و پیگیری و آندوسکوپی آن ها به صورت سرپایی ارزش بیش تری دارد و GBS در شناسایی بیماران high risk ارزشمندتر می باشد.

    کلیدواژگان: خونریزی گوارشی فوقانی حاد، گلسگو- بلچفورد اسکور، روکال اسکور بالینی، روکال اسکور کامل
  • نوشین موسی زاده، علیرضا خلعتبری، داود نصیری* صفحات 98-109
    سابقه و هدف

    علوم تشریح برای دانشجویان پزشکی به جهت ارزش آن در پاراکلینیک و طبابت اهمیت خاصی دارد. ارایه این دروس و استفاده از روش های ساده و در عین حال در دسترس آموزشی از دیرباز مورد توجه مدرسان این رشته بوده است. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه آموزش درس جنین شناسی به روش ترکیبی و سنتی بر میزان یادگیری، یادداری و رضایتمندی دانشجویان پردیس پزشکی آمل انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ترکیبی حاضر، تعداد 50 دانشجوی پزشکی در دو گروه فیلم آموزشی و شاهد به صورت تصادفی تقسیم شدند. ارزشیابی از دانشجویان در دو سطح کمی و کیفی انجام شد. در سطح کمی، نمرات آزمون های میان ترم و پایان ترم ملاحظه شدند و هم چنین با استفاده از چک لیست استاندارد به بررسی متغیرهای رضایتمندی و... پرداخته شد. در سطح کیفی اطلاعات مربوط به دیدگاه دانشجویان از فیلم های آموزشی با انجام مصاحبه با 20 دانشجو جمع آوری و نتایج به روش تحلیل محتوای کیفی آنالیز گردید.

    یافته ها

    یافته های بخش کمی نشان داد که وضعیت نمرات گروه فیلم در مقایسه با گروه شاهد به طور معناداری در میان ترم و پایان ترم بهتر بود (0/05P<). هم چنین نتایج حاصل از چک لیست حاکی از آن بود که در گروه فیلم در هر سوال، نمرات بالاتر از میانگین بوده و ارزیابی دانشجویان به صورت کلی از این روش بالا بود. در بخش کیفی مطالعه، طبقه اصلی استخراج شده یادگیری اثربخش بود که شامل سه زیر طبقه ارتقاء یادگیری، افزایش انگیزه و توانایی های شناختی بودند.

    استنتاج

    با توجه به این که روش فیلم های آموزشی خللی در روند آموزش ایجاد نمی کند و می تواند عامل تاثیرگذار در یادگیری دروس تجسمی مانند جنین شناسی باشد، به نظر می رسد پیشنهاد این روش در کلاس های درس به دانشجویان کمک کننده و مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، یادگیری، یادداری، رضایتمندی، دانشجویان پزشکی، جنین شناسی
  • فاطمه فتحی، شهرام وزیری*، مهدی پوراصغر، مریم نصری صفحات 109-123
    سابقه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی یکی از شایع‏ترین اختلالات در روانپزشکی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی تحلیلی معطوف به انتقال و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر روان رنجوری و تکانشگری افراد مبتلا به شخصیت مرزی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ‏ها: 

    این مطالعه از نوع تجربی، کاربردی، طرح نیمه آزمایشی بود. روش پژوهش از نوع طرح تک آزمودنی A-B-A بودجامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که به بیمارستان روانپزشکی زارع و کلینیک خانه معنا ساری در اردیبهشت الی خرداد 1399 (32 نفر) مراجعه نمودند، بود. با روش نمونه‏گیری در دسترس (11 نفر) انتخاب و برای روان درمانی تحلیلی معطوف به انتقال (4 نفر)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (4 نفر)، گروه کنترل (3 نفر)، به روش تصادفی قرعه‏کشی جایگزین شدند. داده ها در پنج مرحله به صورت خط پایه، مرحله میانی، مرحله پیشرفت، مرحله خاتمه درمان و پیگیری، در طول یک سال (در طی صد جلسه)، با استفاده از پرسشنامه پنج عامل شخصیت NEO، پرسشنامه تکانشگری بارات، جمع‏آوری شد. برای تحلیل آماری از روش اندازه‏گیری مکرر و آزمون کروسکال والیس استفاده شد.

    یافته ها

    درآزمون اندازه‏گیری مکرر تفاوت معناداری بین دو گروه نسبت به گروع کنترل در تکانشگری شناختی دیده شد (0/025=P). درمان معطوف به انتقال در آزمون کروسکال والیس اولاتر شد.

    استنتاج

    با درنظر گرفتن این مهم که هدف هر دو درمان کاهش علایم نمی‏باشد، نتایج نهایی مطلوبیت درمان معطوف به انتقال را نشان می‏دهد، به علاوه برای تعمیم نتایج به پژوهش‏های بیش‏تر نیازمندیم.

    کلیدواژگان: روان درمانی معطوف به انتقال، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوروتیزم، تکانشگری، اختلال شخصیت مرزی
  • فرشته عراقیان مجرد، ویدا شفیع پور* صفحات 124-134
    سابقه و هدف

    پرستاران به عنوان ارایه دهنده مستقیم و مداوم خدمت به  بیمار، بیش از سایر گروه ها در محیط کاری با انواع گوناگونی از تنش های روانی رو به رو هستند. در این بین حضور دیسترس اخلاقی در بخش های مراقبت ویژه بسیار چشمگیرتر است. لذا این مطالعه با هدف تبیین تجارب دیسترس اخلاقی پرستارانی که در مراکز مراقبت ویژه از بیماران کوید-19 مراقبت می کردند، طراحی شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع تحلیل محتوا قراردادی است که در سال 1400-1399 انجام شد. جامعه پژوهش، پرستاران بخش های مراقبت های ویژه کرونا بودند که به صورت مبتنی بر هدف از بیمارستان های آموزشی استان مازندران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق با سوالات نیمه ساختاریافته بود. جهت تحلیل داده ها از رویکرد کیفی گرانهیم و لوندمن استفاده شد. صحت و استحکام مطالعه توسط معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن بررسی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه با 14 پرستار(4 مرد و 10 زن) با محدوده سنی 25 تا 48 سال مصاحبه شد. یافته های مطالعه شامل سه طبقه اصلی و هشت زیر طبقه شامل آزردگی متعدد (تنش های روانی جسمی پرستار، اثرات منفی بر روابط خانوادگی و دوستان، اثرات منفی بر کار حرفه ای)، فشارکاری پرستاری (شرایط سخت بیمار و همراه، سختی و تنش کاری، ضعف مدیریت در اداره شرایط) و ماندگاری و انطباق (خودحفاظتی پرستار، کنارآمدن پرستار با شرایط سخت) بود.

    استنتاج

    براساس یافته های مطالعه پرستاران باید تشویق به بیان احساسات خود شوند، تا از طریق آن بتوانند بین دشواری تصمیمات اخلاقی و برآوردن نیاز بیمار و مدیریت احساسات خود تعادلی برقرار کنند.

    کلیدواژگان: پرستار، مراقبت ویژه، دیسترس اخلاقی، کوید-19
  • طاهره امیریان، امیرسعید حسینی، محمد یوسف پور*، محمد کمالی نژاد صفحات 135-145
    سابقه و هدف

    در طب ایرانی اعتقاد بر این است که ایجاد حیات و ادامه آن به رطوبت غریزی وابسته است و مرگ طبیعی انسان زمانی رخ می دهد که این رطوبت به پایان می رسد. علی رغم کاربرد این واژه در متون طبی، درک واحدی از مفهوم رطوبت غریزی وجود ندارد. هدف ما در این پژوهش ارایه یک جمع ‎بندی منظم از داده های مرتبط با مفهوم رطوبت غریزی از دیدگاه اطبای کهن در قرون مختلف است، تا ضمن تبیین مفهوم رطوبت غریزی، استفاده های بالینی بیش تری از این مفهوم را مقدور سازد.

    مواد و روش ها

    برای استخراج اولیه داده ها کلیدواژه های رطوبت غریزی، رطوبت اصلی، رطوبت، الرطوبه الغریزیه، الرطوبه الاصلیه، Innate Moisture، Innate Humidity و Natural Moisture متناسب با محیط جستجو، مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه از روش تحلیل مفهوم راجرز استفاده شده است. این روش شامل یک دسته از مراحل هم پوشاننده است که هدف اساسی آن، شفاف کردن مفهوم می باشد.

    یافته ها

    در کتب، رطوبت از دو منظر مورد توجه قرار گرفته است: رطوبت به عنوان عرض (کیفیت) و رطوبت به عنوان جوهر (ماده رطب). رطوبت غریزی به عنوان یک ماده رطب در بدن انسان وجود دارد. اگرچه در منابع، ماهیت رطوبت غریزی کم تر مورد بحث قرار گرفته است ولی نقش آن به عنوان یک پایه اصلی برای تداوم حیات انسان مورد اتفاق نظر اطبا می باشد.

    استنتاج

    رطوبت غریزی به دو دسته اصلی (ناشی از نطفه) و غیراصلی (ناشی از تغذیه) قابل تقسیم است. انواع رطوبات غریزی غیراصلی، جایگزین رطوبات غریزی اصلی می شوند، تا رطوبت غریزی اصلی در حد امکان دچار کم ترین تحلیل شده و تا زمانی که عمر طبیعی فرد اقتضا می کند، باقی بماند.

    کلیدواژگان: رطوبت غریزی، ابن سینا، طب سنتی ایرانی، رطوبت اصلی، رطوبت
  • شهره مرادی کریم آباد، محمد آزادبخت*، حسین عسگری راد، لاله واحدی، علی داوودی، صبا غلامی، فاطمه اکبری صفحات 146-153
    سابقه و هدف

    زخم عارضه ای با شیوع بالاست که جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. در این مطالعه اثرات عصاره شنبلیله (Trigonella foenum-graceum L.) و پیچک صحرایی (Convolvulus arvencis L.) بر زخم ناشی از سوختگی در موش های صحرایی نر نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    سوختگی با صفحه داغ تحت بی هوشی در رت ها ایجاد شد و رت ها به 5 گروه نرمال سالین، اوسرین، سولفادیازین نقره و گروه های درمان شده با پماد حاوی 5/2 درصد عصاره شنبلیله و پیچک صحرایی تقسیم شدند. مساحت زخم در روزهای 7، 14، 21 و 28 اندازه گیری شد و 28 روز پس از ایجاد زخم، از نمونه بافت ترمیم یافته ارزیابی هیستوپاتولوژی انجام شد. هم چنین میزان فلاونویید تام دو عصاره پیچک صحرایی و شنبلیله تعیین شد. بهبود ماکروسکوپی زخم و هم چنین نتایج پاتولوژیک از نظر آماری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج اندازه گیری سایز زخم، کاهش چشم گیری را در گروه پماد پیچک صحرایی در مقایسه با گروه اوسرین و نرمال سالین نشان داد. هم چنین گروه پماد شنبلیله اثر بخشی بهتری را نسبت به گروه اوسرین نشان داد. نتایج پاتولوژی نشان داد که بیش ترین بهبود به ترتیب در گروه  شنبلیله و پیچک صحرایی بود.

    استنتاج

    مصرف موضعی پماد شنبلیله و پیچک صحرایی با محتوای غنی از فلاونوییدها در درمان زخم سوختگی ها موثر است.

    کلیدواژگان: بهبود زخم سوختگی، طب سنتی، شنبلیله، پیچک صحرایی
  • ارمغان کاظمی نژاد، لیلا پاکدل، لطف الله داوودی، جمشید یزدانی چراتی، سحر خسروی، عرفان قدیرزاده، امیرمسعود طاهری* صفحات 154-159
    سابقه و هدف

    اخیرا مطالعات بسیاری بر روی نقش سلنیوم در بیماری های خودایمنی انجام شده است. کمبود عناصر کم  مقدار هم چون سلنیوم یک یافته شایع در بیماری های خودایمنی است. این کمبود ممکن است نتیجه بیماری های التهابی و یا علت آن ها باشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح سلنیوم در بیماران مبتلا به سارکوییدوز و مقایسه آن با افراد سالم در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، سطح سرمی سلنیوم در 42 بیمار مبتلا به سارکوییدوز اندازه گیری شد و با 42 فرد سالم که از لحاظ سنی و جنسی با گروه بیمار همسان سازی شده بودند، مقایسه شد. بدین صورت که، 2 سی سی خون از نمونه های مورد مطالعه (بدون ناشتایی) گرفته شد و به آزمایشگاه ارسال شد. سپس میزان سلنیوم سرم به روش AAS (Atomic absorption spectrometry) اندازه گیری شد. سطح نرمال سلینوم نیز بین 46 تا 143 میکروگرم/لیتر می باشد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه در گروه شاهد 23 /7 ±24 /47 سال و در گروه مورد 6 /7± 45 /47 سال بود، که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت (898/0=P). سطح سرمی سلنیوم در بیماران به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود (11/ 24± 82/42  در مقابل 27/01 ±79 /94 میکروگرم/لیتر،  0/03=P). در گروه بیماران، اختلاف آماری معناداری بین سطح سرمی سلنیوم با جنسیت وجود نداشت (0/165=P). ارتباطی بین سن(0/258=P)، مدت زمان ابتلا به بیماری(0/121=P)، مدت زمان درمان(0/837=P)، تاخیر در شروع درمان(0/316=P) و نوع داروی مصرفی(0/859=P) با سطح سرمی سلنیوم وجود نداشت.

    استنتاج

    سطح سرمی سلنیوم در بیماران مبتلا به سارکوییدوز به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود، که با توجه به آن ممکن است تجویز مکمل های سلنیوم در این بیماران، کمکی در جهت درمان باشد

    کلیدواژگان: سارکوئیدوز، سلنیوم، خودایمنی، التهاب، ایمنی
  • صدیقه ابراهیمی پور، کوثر خسروی، محدثه بنی اسدی* صفحات 160-165
    سابقه و هدف

    آنتی اکسیدان ها می توانند از آسیب اکسیداتیو ناشی از افزایش تولید رادیکال های آزاد در بیماری های دهان و دندان جلوگیری کنند. در این مطالعه به بررسی میزان ظرفیت کلی آنتی اکسیدان (TAC) بزاق در بیماران مبتلا به آبسه حاد اپیکال، قبل و بعد از درمان ریشه و مقایسه آن با گروه کنترل پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، نمونه برداری از میزان آنتی اکسیدان بزاق 20 نفر از بیماران مبتلا به آبسه حاد اپیکال، قبل و سه هفته بعد از درمان ریشه انجام شد. علاوه بر این 20 فرد سالم (فاقد پوسیدگی و آبسه دندانی و بدون داشتن بیماری های سیستمیک)، به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. برای اندازه گیری میزان آنتی اکسیدان نمونه های بزاق از روش توانایی پلاسما در احیای یون های فریک(FRAP) استفاده و TAC نمونه ها ارزیابی شد. سپس تمامی داده ها جمع آوری و آنالیز آماری با استفاده از آزمون آماری T-test و نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    میزان TAC بزاق افراد در گروه مورد قبل از درمان برابر µmol/L 174/9±298/8 و بعد از درمان برابر µmol/L 145/2±450/9 حاصل شد، که این افزایش از نظر آماری معنی دار بود(0/009=P). اما TAC گروه مورد پس از درمان ریشه و گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری نداشت(0/056=P).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد، درمان موثر آبسه حاد اپیکال می تواند باعث افزایش ظرفیت کلی آنتی اکسیدانی و کاهش استرس اکسیداتیو شده و نقش موثری در ترمیم صدمات ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد داشته باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت کلی آنتی اکسیدان، بزاق، آبسه حاد اپیکال، توانایی پلاسما در احیای یون های فریک
  • لطف الله داودی، طهورا موسوی، مهسا حسن آبادی، حسین جلالی* صفحات 166-170
    سابقه و هدف

    بیماری زونا در افراد مسن تر، بیش تر بروز پیدا می کند که شناخته شده ترین علل آن کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن و وجود بیماری های زمینه ای در این افراد می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های کلینیکی مبتلایان به زونا بر حسب سن در شهرستان ساری، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، افراد مورد مطالعه شامل کلیه بیماران بستری یا تحت درمان سرپایی، با تشخیص زونا در سال های 97-95 در بیمارستان های ساری که اطلاعات پرونده ای آن ها کامل بوده است، می باشد. اطلاعات به صورت سرشماری و با بهره گیری از اطلاعات موجود پرونده های بایگانی، جمع آوری گردید.

    یافته ها

    تعداد بیماران وارد شده به مطالعه 180 نفر بودند که گروه بندی افراد براساس سن آن ها صورت گرفت. در افراد زیر 50 سال 97 نفر بیماری زمینه ای خاصی نداشتند، 6 نفر مبتلا به دیابت بودند 4 نفر مبتلا به فشارخون، 3 نفر به بدخیمی و 12 نفر به بیماری قلبی عروقی مبتلا بودند. در افراد بالای 50 سال نیز 21 نفر فاقد بیماری زمینه ای، 15 نفر مبتلا به دیابت، 2 نفر مبتلا به فشارخون، 11 نفر مبتلا به بدخیمی و 9 نفر مبتلا به بیماری قلبی عروقی بودند. وجود بیماری زمینه ای در بیماران مبتلا به بدخیمی و دیابت بالای پنجاه سال مبتلا به زونا به طور معناداری از افراد زیر 50 سال بالاتر بوده است(0/042P= و 0/05P=).

    استنتاج

    با توجه به ریسک فاکتورهای مطرح شده در این مطالعه و مخصوصا در افراد مسن، در افراد مبتلا به بیماری زمینه ای یا افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، باید با دقت بیش تری تحت نظر گرفته شوند و به محض ابتلا به بیماری درمان به سرعت آغاز شود تا از بروز عوارض شدید آن در این افراد جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: واریسلا زوستر، زونا، بیماری زمینه ای
  • محمدامین جندقیان بیدگلی، نگین شاطریان، فرشته قربانی، سید هادی پژوم، الهام کاظمیان، فاطمه عبدی* صفحات 171-184
    سابقه و هدف

    افسردگی یک بیماری روان پزشکی با ایجاد ناتوانی های عمده و اثرات منفی بر کیفیت زندگی افراد در سراسر جهان است. در سال های اخیر استفاده از روش های درمانی جدید و غیردارویی برای بهبود افسردگی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، مرور نظام مند مطالعات اولیه تجربی با موضوع اثربخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور در درمان علایم افسردگی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مرور نظام مند مطابق با راهنمای PRISMA (موارد ترجیحی در

    گزارش

    مقالات مروری منظم و فرا تحلیل) اجرا شد. واژه های کلیدی افسردگی، درمان شناختی-رفتاری، مذهب محور در پایگاه های اطلاعاتی Cochrane library، PubMed، Web of Science، Embase، Magiran SID، International Clinical Trials Registry Platform(ICTRP) و Clinicaltrials.gov و محدود به مقاله های فارسی و انگلیسی زبان منتشر شده تا سال 2022 جستجو شد. مطالعاتی در نظر گرفته شد که اثربخشی مداخله درمان شناختی-رفتاری مذهب محور در مقایسه با حالت بدون مداخله و یا درمان شناختی-رفتاری مرسوم در بهبود علایم افسردگی در بیماران افسرده را بررسی نمودند. سوگرایی مطالعات تجربی و نیمه تجربی به ترتیب به وسیله مقیاس های ROB 2 و ROBINS-I ارزیابی شد.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه، 1037 مقاله یافت شد. بعد از بررسی مطالعات از نظر معیارهای ورود و و خروج و ارزیابی کیفی مقالات، در نهایت 20 مقاله با مجموع 1682 نمونه برای مرور نظام مند انتخاب شدند. بیش ترین نمونه ها از بین جمعیت زنان بود و بیش ترین فراوانی مربوط به انواع اختلال افسردگی ماژور و افسرده خویی بود. تمامی نتایج مطالعات منتخب حاکی از اثر بخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر مذهب در کاهش علایم افسردگی بود.

    استنتاج

    اجرای مطالعات تجربی با حجم نمونه بزرگ تر جهت بررسی نقش متغیر جنسیت و انواع اختلالات افسردگی در زمینه کارایی مداخله CBT مذهب محور بر کاهش شدت افسردگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان شناختی رفتاری مذهب محور، مرور نظام مند
  • سیده مریم ولی زاده اطاقسرا، حسن داریوش نژاد، امیر ملتی، الهام حسن زاده، مژگان عباسی، پدرام ابراهیم نژاد* صفحات 185-213

    تکنیک کشت سلول یکی از ابزارهایی است که در مطالعات زیست سلولی و مولکولی مانند کشت سلول های سرطانی، پزشکی بازساختی و طراحی دارو مورد استفاده قرار می گیرد. در سال های اخیر، کشت سلول سه بعدی در تحقیقات سرطان مورد توجه قرار گرفته است. داربست ها، ساختارهای متخلخلی هستند که در کشت سلول سه بعدی استفاده شده و توانایی شبیه سازی محیط سه بعدی بافت های سرطانی را دارند و اطلاعات دقیق تری از برهمکنش سلول های توموری، سلول با ماتریکس خارج سلولی و هم چنین ویژگی های توموری می دهند. این داربست ها بر پایه پلیمرهای سنتزی و یا اجزای ماتریکس خارج سلولی هستند و می توانند مسیرهای پیام رسانی، بقا و تکثیر سلول های سرطانی را تقویت کنند. پلیمرهای طبیعی و سنتزی، هیدروژل ها، میکروسفرها می توانند برای ساخت داربست های سه بعدی مورد استفاده قرار گیرند. تکنولوژی کشت سلول های سه بعدی سرطان می تواند باعث پیشرفت در مسیر درمان سرطان شود. این مقاله مروری به پیشرفت های اخیر در حوزه مدل های سه بعدی مبتنی بر داربست در بافت های سرطانی اشاره می کند.

    کلیدواژگان: کشت سه بعدی، داربست، سرطان، هیدروژل، ماتریکس خارج سلولی، مهندسی بافت، سیستم های میکروسیالی، چاپگرهای 3 بعدی، میکروسفر، ارگانوئید
  • زهرا ولی پناه، ابوالقاسم رحمانی، پوریا گیل، عادله رافتی* صفحات 214-225

    لوازم آرایشی و بهداشتی، محصولات صنعتی شیمیایی هستند که روزانه به منظور پاکسازی و مراقبت از سلامت و زیبایی استفاده می شوند. در این فرآورده ها احتمال حضور آلودگی هایی از جمله فلزات سنگین، مواد شیمیایی ناخواسته و سایر مواد خطرزا وجود دارد، که می توانند منجر به آلودگی های محیطی و ایجاد انواع بیماری ها و عوارض جانبی فیزیولوژیکی در انسان شوند. از جمله آلودگی های ناخواسته ایجاد شده در حین تولید محصولات، ترکیبات نیتروزآمینی می باشند. در سال های اخیر، انواع روش های آنالیز برای تشخیص کیفی و کمی انواع ترکیبات نیتروزآمینی در محصولات متعدد به کار رفته است و تکنیک های مختلفی جهت ساماندهی و حل محدودیت های روش های پیشین طراحی شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر روش های نوین توسعه یافته برای تشخیص این عامل، از جمله تکنیک های میکرو استخراج و کاربرد فناوری نانو جهت طراحی روش های آنالیز دقیق و نانو حسگرهای با حساسیت بالا جهت غلبه بر محدودیت های روش های موجود و طراحی سامانه های کاربردی و مقرون به صرفه، انجام شده است.

    کلیدواژگان: نیتروزآمین، میکرو استخراج، نانوحسگر، محصولات آرایشی
|
  • Sadaf Hoseinnia, Maryam Ghane*, Jamile Norouzi, Farzaneh Hosseini Pages 1-14
    Background and purpose

    Endothelial progenitor cells (EPCs) and mesenchymal stem cells (MSCs) have useful effects in treatment of sepsis, but the effects of co-injection of EPC and MSC for the treatment of sepsis have not yet been investigated. This study investigated the therapeutic effect of MSC+EPC in reducing the systemic inflammatory response in lipopolysaccharide (LPS) induced sepsis in mice.

    Materials and methods

    In this experimental study, mouse bone marrow MSCs and EPCs were isolated and their surface markers were investigated using flow cytometry. Four groups of mice (n= 12 per group) were included in the study. The control group had no treatment, group II received LPS intraperitoneally, group III received PBS buffer after LPS inoculation, and group IV received EPCs+MSCs after LPS inoculation. The serum and tissue levels of IL-1β, TNF-α, IL-6, and IL-10, and the serum levels of CRP and hepatic enzymes were determined by commercial kits. One-way ANOVA and post hoc test were used for comparison between groups.

    Results

    The surface markers of MSCs and EPCs were confirmed by flow cytometry. The co-injection of MSC+EPC significantly decreased the levels of pro-inflammatory cytokines (P<0.001), increased the concentration of anti-inflammatory cytokines (P<0.001), and increased the survival rate (P<0.01). Mice treated with MSC+EPC represented a significant decrease in liver enzymes (P<0.05), pulmonary edema (P<0.01), and CRP level (P<0.05) compared to the mice with LPS-induced sepsis.

    Conclusion

    Co-injection of MSC and EPC leads to a reduction of the inflammatory response. This study provides promising results for the treatment of sepsis.

    Keywords: lipopolysaccharide, sepsis, endothelial progenitor cells, mesenchymal stem cells
  • Bahare Amini Kadijani, Bijan Hashemi*, Seied Rabi Mahdavi, Masoud Soleimani Pages 15-30
    Background and purpose

    Radiation therapy is one of the most important methods in treatment of cancer. Targeted metal nanoparticles (NPs) play an effective role in reducing ionizing radiation side effects through increasing the effect of ionizing radiation on cancer cells and controlling the harmful effect of radiation on healthy cells. The purpose of this study was to investigate the effect of targeted folic acid gold NPs (GNPs) using linker bovine serum albumin in the absorption and sensitivity of gold NPs in HeLa cervical cancer cells compared to non-targeted gold NPs.

    Materials and methods

    In this study, GNPs were conjugated with folic acid by bovine serum albumin as the linker. The binding of bovine serum albumin and folic acid to GNPs was investigated by infrared (IR) spectroscopy. Toxicity was measured by the MTT method and based on the results, the GNPs’ non-toxic concentration was determined. The effect of targeted synthesized GNPs on their absorption and sensitivity were evaluated on HeLa cells.

    Results

    The non-toxic concentration of GNPs was 12 μg/ml. Incubation of the cells with this concentration was performed for 2, 4, and 24 hours and it was observed that in 4 hours, the absorption rate of targeted GNPs was about 4 times higher than that of non-targeted GNPs. The radiosensitization ratios of targeted and non-targeted GNPs in the studied cancer cells relative to the control group (without NPs) exposed to 6 MV photon radiation were 1.32±0.02 and 1.19±0.02, respectively.

    Conclusion

    The use of bovine serum albumin linker to target GNPs has a significant effect on increasing the absorption of GNPs and the effect of ionizing radiation on HeLa cells under 6 MV photon beams.

    Keywords: radiation therapy, radiation sensitizers, targeted radiotherapy, gold nanoparticles (GNPs), cervical cancer
  • Ali Pezeshkian, Mohammadreza Abbaspour, Seyed Ahamad Emami, Vahid Soheili* Pages 31-43
    Background and purpose

    Gingivitis is an inflammatory disease of the gums caused by accumulation of dental plaque. It can become a chronic periodontal disease if plaque spread below the gum line. The most common pathogens that contribute to periodontal disease include Streptococcus mutans, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans. Due to the side effects of common treatment by chlorhexidine mouthwash, novel treatments to fight such microbes are much of interest. This study aimed at comparing the antimicrobial effect of herbal mouthwash containing the extracts of nut-grass and thyme and chlorhexidine mouthwash on common periodontal pathogens.

    Materials and methods

    First, Cyperus rotundus and Thymus vulgaris were collected, powdered, and the hydro alcoholic extract of the mixture of two plants and the methanol extract of each plant were taken. Then, a mouthwash containing combined extract of the two plants was prepared using different exipients. To evaluate the antimicrobial effect of the extracts, S. mutans, S. pyogenes, and C. albicans were used. After determining the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC), the effect of mouthwash on S. mutans biofilm formation and degradation was investigated.

    Results

    The MIC of the mouthwash formulation against S. mutans, S. pyogenes, and C. albicans were 0.625, 0.039, and 2.5 mg/ml, respectively. The MBC of the mouthwash for each microorganism was 1.25, 0.078, and 10 mg/ml, respectively. The herbal mouthwash significantly inhibited biofilm formation compared to the positive control (P<0.05) which showed no significant difference compared to the negative control (P>0.05). Findings showed no significant difference in biofilm destruction between the herbal mouthwash and the positive control (P>0.05).

    Conclusion

    The prepared herbal mouthwash showed significant antimicrobial and anti-biofilm effects, and was much more effective in preventing biofilm formation than the standard treatment by chlorhexidine.

    Keywords: Cyperus rotundus, Cyperaceae, Thymus vulgaris, Lamiaceae, gingivitis, biofilm, Streptococcus mutans
  • Afsaneh Fendereski, Jamshid Yazdani Charati*, Sayyed Reza Safaee Nodehi, Reza Ali Mohammadpour Tahamtan Pages 44-55
    Background and purpose

    Leukemia is one of the most common and deadly diseases which is an important health problem. The aim of this study was to evaluate the survival of patients with acute lymphoblastic leukemia (ALL) and acute myeloblastic leukemia (AML) using the penalized splines model and comparing that with the Cox proportional hazards model.

    Materials and methods

    This is a longitudinal survival research that used data from patients referred to Tehran Imam Khomeini Hospital between 2011 and 2014 and followed until 2016. Patients' information was collected through census, using a researcher-made checklist based on their files. Furthermore, the patients' latest status was obtained via phone calls. All medical records of the patients referred to Amir Al-Momenin hospital in Maragheh and diagnosed with prostate hyperplasia and underwent prostatectomy between 2014 and 2019 were examined taking a census. Kaplan-Meier nonparametric method was used to assess the 5-year survival rate, and Cox's semiparametric model was used to determine the risk factors in subgroups. Then, the penalized spline regression model was fitted using the R software version 4.2.2.

    Results

    The average age of patients was 36.29±16.01 and 36.7% of the patients were men. Half of the patients died, and 12.7% experienced recurrence. Acute lymphoblastic leukemia affected 34.7% of the patients, whereas acute myeloblastic leukemia affected 63.3%. The 5-year-survival rates for patients with ALL and AML were 18% and 29%, respectively. Age, white blood cell count, platelet count, and hemoglobin levels were found to be significantly associated with patients' survival (P<0.05).

    Conclusion

    Leukemia is seen at young ages in Iran, so, early detection and treatment of the disease can play a critical role in improving the survival of patients.

    Keywords: leukemia, survival analysis, acute lymphocytic leukemia, acute myeloid leukemia
  • Talat Khadivzadeh, Masumeh Ghazanfarpour, Masoudeh Babakhanian, Sahebeh Dadshahi, Hossein Kareshki, Victoria Omranifard* Pages 56-66
    Background and purpose

    Counseling services in Iran are required to understand the motivations for childbearing to provide better services. This study was conducted to investigate the confirmatory factor analysis of the Childbearing Questionnaire (CBQ) in Iranian men and women.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 398 married women of reproductive age (15-49 years of age) and 390 men, whose wives were at similar age were recruited. They were selected from Mashhad healthcare settings using multi-stage cluster sampling. The participants completed the CBQ. The reliability of the CBQ was assessed by test-retest and Cronbach's alpha. The validity of the scale was evaluated applying confirmatory factor analysis. SPSS V19 and Amos-21 were used for data analyses.

    Results

    Cronbach's alpha coefficient and the test-retest reliability indicated satisfactory reliability of the CBQ in terms of positive childbearing motivation and negative childbearing motivation. The original model did not show acceptable fit. After removing eight factors with low loading and two correlated error terms, the modified model was found to have adequate fitness.

    Conclusion

    This study showed that some of the positive and negative motivations have changed due to cultural values of the Iranian society and are different compared with those of the western societies. This study supported the use of CBQ as a valid instrument in assessing childbearing motivations in Iran.

    Keywords: childbearing questionnaire, childbearing, confirmatory factor analysis
  • Parisa Habibi, Sussan Moudi, Reza Ghadimi* Pages 67-76
    Background and purpose

    Poor sleep quality is one of the most common problems in older population. Sleep disorder has negative effects on physical, mental, and social aspects of their life and influences their quality of life.  This study was carried out to assess the sleep quality and its related factors in older adults.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in older adults aged 60 years and over living in Amol, north of Iran who were willing to participate in the study, did not have Alzheimer's disease and major depression, and could respond to questions. They were selected via multi-stage random sampling. The Pittsburgh Sleep Quality Index, Abbreviated Mental Test Score (AMTS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), SF36 Quality Of Life Questionnaire, and Physical Activity Scale For The Elderly (PASE) were used for data collection. A trained researcher filled out the research questionnaires.

    Results

    Among 401 participants, 191 (47.6%) were women and 276 (68.8%) people were living in urban areas. Findings showed that 192 (47.9%) people had poor sleep quality. Multivariate logistic regression analysis showed significant relationships between sleep quality and taking sleeping drugs (adjusted OR: 6.57, 95% CI: 2.95-14.60, P=0.001), female gender (aOR: 5.40, 95% CI: 2.81-10.36, P=0.001), and depression (aOR: 0.46, 95% CI: 0.21-1.00, P=0.05), and also between physical (aOR: 0.97, 95% CI: 0.95-1.01, P=0.05) and mental (aOR: 0.95, 95% CI: 0.92-0.99, P=0.05) aspects of life.

    Conclusion

    Findings revealed a high prevalence of poor sleep quality in the elderly which was associated with female gender, taking sleeping drugs, and depression. So, appropriate interventions are suggested to improve sleep quality in older adults.

    Keywords: sleep quality, elderly, mental health
  • Mehdi Yousefi, Maedeh Sedaghatipour, Reza Alizadeh-Navaei, Mahsa Kamali, Masoumeh Bagheri-Nesami* Pages 77-87
    Background and purpose

    The diagnosis and treatment of cancer is stressful and perceived stress and concerns during the treatment period can add to this stress and affect the recovery of patients with gastrointestinal cancer. The aim of this study was to investigate the relationship between illness perception and coping styles, and perceived stress in patients with gastrointestinal cancer.

    Materials and methods

    The present cross-sectional correlational study was conducted in 110 patients with gastrointestinal cancer in Sari Imam Khomeini Hospital, Iran 2022, selected by convenience sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, The Brief Illness Perception Questionnaire (Brief IPQ), Billings and Moos Coping Styles Questionnaire, and Perceived Stress Scale (PSS). Finally, the data were analyzed applying descriptive statistics and Chi-square, independent t-test, Pearson's coefficient correlation, and ANOVA.

    Results

    Most of the participants were females (50.9%), with a medium income level (59.1%), living in the city (91.8%), suffering from colon cancer (40.9%), and undergoing treatment (90.0%). Findings showed that most of the patients had a high level of perceived stress (57.3%), moderate levels of illness perception (71.8%), and moderate coping styles (71.8%). We observed an inverse relationship between perceived stress and illness perception (P<0.001, r=-0.604), but there were no significant relationships between perceived stress and coping styles (P=0.064, r=-0.177) and other demographic variables.

    Conclusion

    Considering the inverse relationship between illness perception and perceived stress, healthcare managers are suggested to take measures to improve the illness perception of patients with gastrointestinal cancer.

    Keywords: coping style, perceived stress, illness perception, gastrointestinal cancer
  • Seyed Mohammad Valizadeh Toosi*, Iraj Maleki, Sanaz Gonoodi Pages 88-97
    Background and purpose

    Upper gastrointestinal (GI) bleeding is one of the most common reasons for emergency admission. In majority of patients, bleeding stops spontaneously, but some high-risk patients may suffer from many complications secondary to upper GI bleeding, so differentiation of low-risk and high-risk patients in emergency departments is of particular importance. Glasgow Blatchford Score (GBS), Clinical Rockall Score (CRS) and Full Rockall Score (FRC) are the most common assessment tools for evaluating patients with upper GI bleeding.

    Materials and methods

    In a prospective descriptive study, for 249 patients with upper GI bleeding who referred to an emergency department, GBS and CRS were used at first visit, and after endoscopy the FRC was used. Two weeks after discharge, a checklist was completed to determine the disease prognosis that included items about mortality, re-bleeding, the need for surgery, and blood transfusion.

    Results

    In Glasgow Blatchford Scoring system, 238 (95.6%) people were considered high risk and 11 (4.4%) patients were low risk. CRS showed 165 (66.3%) high-risk patients and 84 (33.7%) low-risk patients. According to FRC, 193 (77.5%) patients were high risk and 56 (22.5%) were low risk.

    Conclusion

    The Full Rockall scoring system is an acceptable criterion for identifying high-risk patients and a very accurate post-endoscopic scoring tool that helps in identifying patients with a poor prognosis. Among the pre-endoscopic scoring systems, CRS is valuable in identifying low-risk patients, and their follow-up and endoscopy as an outpatient procedure. GBS is more valuable in identifying high risk patients.

    Keywords: acute upper GI bleeding, Glasgow Blatchford Score, Clinical Rocall Score, Full Rockall Score
  • Noushin Mousazadeh, Alireza Khalatbary, Davood Nasiry* Pages 98-109
    Background and purpose

    Anatomical sciences are highly important in education of medical students due to their role in practice. Delivery of simple educational materials that are easily available to students have always been an interest of lecturers in this field. The present study aimed to compare the effect of blended teaching and traditional teaching on learning, memorization, and satisfaction of medical students in an embryology course in Amol medical Students, Iran.

    Materials and methods

    In the present mixed method study, 50 medical students were randomly divided into two groups: educational film and control. Quantitative and qualitative evaluations were carried out. At quantitative level, midterm and final term exam results were studied and a standard checklist was used to measure satisfaction, etc. At qualitative level, information about students' views on educational videos was collected through interviews with 20 students and data were analyzed using qualitative content analysis.

    Results

    According to quantitative data, the students in the intervention group showed significantly better results at both midterm and final exam compared to the control group (P<0.05). Also, the checklist analysis indicated the blended teaching was superior to traditional teaching and the scores of responses in intervention group were higher than the average. At qualitative analysis, effective learning was the main class extracted, which included three sub-classes of learning promotion, increasing motivation, and cognitive abilities.

    Conclusion

    Considering that this method does not cause disruption in education and can be effective in visualization courses such as embryology, it seems to be beneficial to students.

    Keywords: medical education, learning, memorability, satisfaction, medical students, embryology
  • Fatemeh Fathi, Shahram Vaziri*, Mehdi Pourasghar, Maryam Nasri Pages 109-123
    Background and purpose

    Borderline personality disorder is one of the most common disorders of mental health conditions. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of transference-focused psychotherapy and acceptance and commitment treatment on neuroticism and impulsivity in individuals with borderline personality disorder.

    Materials and methods

    In an applied quasi experimental study, we used single subject design involving ABA design in which a behavior is studied at baseline (A), during treatment (B), and after treatment (A). The statistical population included all patients with borderline personality disorder attending Sari Zare Psychiatric Hospital and Sari Mana Clinic in May to June 2020 (n=32). Eleven patients
    were selected using convenience sampling and were randomly allocated to transference-focused psychoanalysis (n=4), acceptance and commitment-based therapy (n=4) or control group (n=3). Data were collected in five stages: baseline, mid-stage, progress stage, treatment termination stage, and follow-up for one year (100 sessions) using the NEO five-factor personality questionnaire and Barat impulsivity questionnaire. Data analysis was performed applying repeated measures and Kruskal-Wallis test.

    Results

    In the repeated measurement test, a significant difference was seen in cognitive impulsivity between the two groups compared to the control group (P=0.025). According to Kruskal-Wallis test, transference-focused psychoanalysis was prioritized.

    Conclusion

    Considering that these two treatment methods do not aim to reduce symptoms, our final results showed that transference-focused psychoanalysis was more effective. But, further studies are need to generalize current findings.

    Keywords: transference-focused psychotherapy, acceptance, commitment therapy, neuroticism, impulsivity, borderline personality disorder
  • Fereshteh Araghian Mojarad, Vida Shafipour* Pages 124-134
    Background and purpose

    As direct and continuous care providers to patients, nurses face various types of psychological stress in the work environment more than other groups. Meanwhile, moral distress in special care units is much more impressive. This study aimed to explain the moral distress experienced by nurses that provided care to patients with COVID-19 patients in special care units.

    Materials and methods

    We performed a conventional qualitative content analysis in 2020-2021. The study population included nurses caring for COVID-19 patients in special care units selected by purposive sampling in educational hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences. In-depth, semi-structured interviews were carried out for data collection. Graneheim and Lundman qualitative approach was used to analyze the data. The trustworthiness of the study was assessed by Guba and Lincoln's stringent criteria.

    Results

    In this study, 14 nurses (25-48 yeas of age) were interviewed. We found three main layers and eight sub-layers, including multiple annoyances (mental and physical stress, negative effects on family and friends relationships, negative effects on professional work), work pressure (hard conditions of the patient and companion, difficulty and work stress, weak management), and persistence and adaptation (self-protection, coping with difficult conditions).

    Conclusion

    Based on this study, nurses should be encouraged to express their feelings so that they can establish a balance between the difficulty of ethical decisions and meeting the patient's needs and managing their emotions.

    Keywords: nurse, intensive care, moral distress, COVID-19
  • Tahereh Amirian, Amirsaeed Hosseini, Mohammad Yousofpour*, Mohammad Kamalinejad Pages 135-145
    Background and purpose

    In Persian medicine, it is believed that the creation of life and its continuation depends on Innate Moisture, and natural human death occurs when this moisture ends. Despite the use of this term in medical texts, there is no acceptable understanding of this concept. The purpose of this research was to provide a systematic summary of data about Innate Moisture from the perspective of traditional physicians in different centuries, to explain that and enable more use of this concept in clinical setting.

    Materials and methods

    The keywords in this study were as follows: Innate Moisture, Original Moisture, Moisture, al-Rotuba al-Ghrizia, al-Rotuba al-Asliyyah, Innate Humidity, and Natural Moisture in both Persian and English. We used Rodgers' evolutionary concept analysis which consists of a series of overlapping steps whose main goal is to clarify the concept.

    Results

    In medical books, Moisture is considered from two perspectives: Moisture as an accident (quality) and Moisture as a substance (moist substance). Innate Moisture is present as a moist substance in the human body. The nature of Innate Moisture is less discussed in sources, but physicians are in agreement about its role as a main basis for the continuation of human life.

    Conclusion

    Innate Moisture can be divided into two types; original (originated from zygote) and non-original (originated from nutrition). Non-original Innate Moistures are considered as alternative for original Innate Moisture so that the original Innate Moisture is reduced less and remains as long as the natural life of the person continues.

    Keywords: Innate Moisture, Avecina, Traditional Persian Medicine, Natural Moisture, moisture
  • Shohre Moradi Karimabad, Mohammad Azadbakht*, Hossein Asgarirad, Lale Vahedi, Ali Davoudi, Saba Gholami, Fatemeh Akbari Pages 146-153
    Background and purpose

    Wound is a complication with high prevalence that negatively affects many people. The aim of this study was to evaluate the effects of Trigonella foenum-graceum L. and Convolvulus arvensis L. extracts on induced burn wounds in male Wistar rats.

    Materials and methods

    Burn wounds were induced by hot plates burns under anesthesia. Twenty five rats were divided into five groups: normal saline, Eucerin, silver sulfadiazine, treatment groups treated with ointments containing 2.5% of Trigonella foenum-graceum L. or Convolvulus arvensis L. extracts. The wound area was measured at days 7, 14, 21, and 28, and 28 days after wound formation. Histopathological evaluation of the recovered tissue samples was done. Total flavonoids of the two extracts were determined. Microscopic analysis of wound healing was carried out and pathologic data were statistically evaluated.

    Results

    In this study, wound size significantly decreased in rats treated with Convolvulus arvensis L. compared to Eucerin and normal saline groups. Furthermore, Trigonella foenum-graceum L. showed better efficacy than Eucerin. Pathological examination showed the highest improvements in the Trigonella foenum-graceum L. group and then in the Convolvulus arvensis L. group.

    Conclusion

    Topical administration of Trigonella foenum-graceum L. and the Convolvulus arvensis L, with rich flavonoid contents can be beneficial in treatment of burn wound healing.

    Keywords: burn wound healing, traditional medicine, Trigonella foenum-graceum L., convolvulus arvensis L
  • Armaghan Kazeminejad, Leila Pakdel, Lotfollah Davoodi, Jamshid Yazdani Cherati, Sahar Khosravi, Erfan Ghadirzadeh, Amirmasoud Taheri* Pages 154-159
    Background and purpose

    Recently, many studies have been conducted on the role of selenium in autoimmune diseases. Trace element deficiency is not an uncommon finding in autoimmune diseases. This deficiency may be a consequence of autoimmune diseases or may contribute to their aetiology. The aim of this study was to investigate the level of selenium in patients with sarcoidosis compared to healthy controls in teaching hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    In this case-control study, serum selenium levels were measured in 42 patients with sarcoidosis and compared with 42 healthy, age- and sex-matched controls. Two cc non-fasting blood samples were collected. The serum selenium level was measured using Atomic Absorption Spectrometry (AAS). The normal range for serum selenium is between 46 to 143 micrograms per liter.

    Results

    The mean ages in the case group and controls were 47.45±7.6 and 47.24±7.23 years, respectively (P=0.898). Serum selenium levels were significantly lower than the controls (82.42±24.11 vs. 94.79±27.01 µg/ml, P=0.03). In case group, there was no significant difference between serum selenium levels and sex (P=0.165). The study showed no relationship between serum selenium levels and age (P=0.258), duration of disease (P=0.121), duration of treatment (P=0.837), delay in initiation of treatment (P=0.316), and type of treatment (P=0.859).

    Conclusion

    Serum selenium levels were significantly lower in patients with sarcoidosis than the healthy controls, so, these patients may benefit from selenium supplements.

    Keywords: sarcoidosis, selenium, autoimmune, inflammation, immunity
  • Sediqe Ebrahimipour, Kowsar Khosravi, Mohadese Baniasadi* Pages 160-165
    Background and purpose

    Antioxidants can prevent oxidative damage caused by increased production of free radicals in oral and dental diseases. In this research, the total antioxidant capacity (TAC) of saliva in patients with acute apical abscess before and after root canal treatment was investigated and compared with a control group.

    Materials and methods

    In this case-control study, salivary antioxidant levels of 20 patients with acute apical abscess were collected before and three weeks after root canal treatment. Also, 20 healthy people (without tooth decay and abscess and without any systemic diseases) were considered as the control group. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) was used to measure total antioxidant in the saliva samples and the TAC was evaluated. Then, all data were analyzed in SPSS V16.

    Results

    The mean salivary TAC in the case group was 298.8±174.9 µmol/L before treatment and 450.9±145.2 µmol/L after treatment (P=0.009). However, there was no significant difference in the TAC between the case group after root canal treatment and the control group (P=0.056).

    Conclusion

    This study showed that effective treatment of acute apical abscess can increase the overall antioxidant capacity, reduce oxidative stress, and have an effective role in repairing the damage caused by the activity of free radicals.

    Keywords: total antioxidant capacity, saliva, acute apical abscess, ferric reducing ability of plasma
  • Lotfollah Davoodi, Tahoora Mousavi, Mahsa Hasanabadi, Hossein Jalali* Pages 166-170
    Background and purpose

    Reduced function of immune system and underlying diseases make older people more susceptible to Shingles (herpes zoster). The present study aimed to compare the clinical findings and underlying conditions between patients with herpes zoster under 50 years and over 50 years of age.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study included all patients who were admitted or hospitalized in Sari hospitals due to herpes zoster in 2016-2018 with complete medical records. Information was collected by census.

    Results

    There were 180 cases who were investigated according to their age. In patients under 50 years of age, 97 had no underlying diseases, while diabetes, hypertension, malignancy, and cardiovascular diseases were seen in 6, 4, 3, and 12 patients, respectively.  In patients over 50 years of age, 21 were found with no underlying diseases, but 15, 2, 11, and 9 cases had diabetes, hypertension, different types of malignancies, and cardiovascular diseases, respectively. The frequency of underlying diseases in patients with cancer and diabetes in patients with herpes zoster were significantly higher in people over 50 years of age (P= 0.042 and P= 0.05).

    Conclusion

    Given the risk factors presented in this study, patients with underlying diseases or those on immunosuppressive drugs are required to be closely monitored and receive early treatments as soon as developing herpes zoster to avoid severe complications.

    Keywords: Varicella zoster virus, herpes zoster, underlying diseases
  • Mohammadamin Jandaghian-Bidgoli, Negin Shaterian, Fereshteh Qorbani, Seyed Hadi Pazhoom, Elham Kazemian, Fatemeh Abdi* Pages 171-184
    Background and purpose

    Depression is a psychiatric disorder that causes major disabilities and has negative effects on the quality of life of people all over the world. In recent years, non-pharmacological treatments that may improve depression have received much attention. The purpose of this research was to systematically review primary experimental studies on the effectiveness of religion-based cognitive behavioral therapy (CBT) in treatment of depression symptoms.

    Materials and methods

    This systematic review was carried out using the Preferred Reporting Items for Systematic reviews and Meta-Analyses (PRISMA). The search was performed in Cochrane library, PubMed, Web of Science, EMbase, Magiran SID, International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP), and Clinicaltrials.gov using the following keywords:  depression, cognitive-behavioral therapy, and religion-based. The search was limited to articles published in Farsi and English until 2022. We studied articles that investigated the effectiveness of religion-based cognitive-behavioral therapy compared to no intervention or conventional cognitive-behavioral therapy in improving depressive symptoms. Bias assessment of experimental and semi-experimental studies was done by RoB 2 and ROBINS-I scales, respectively.

    Results

    In the initial search, 1037 articles were found. Considering inclusion criteria and qualitative evaluation of the articles, finally 20 studies were selected. A total of 1682 samples were studied in these articles. The majority of samples were female patients, and major depressive disorder and depressive mood were the most common disorders. All studies indicated the effectiveness of religion-based CBT in reducing depressive symptoms.

    Conclusion

    Further experimental studies with larger sample size are needed to investigate the role of gender and different types of depression on the effectiveness of religion-based CBT in reducing the severity of depression.

    Keywords: depression, religion-based cognitive behavioral therapy, systematic review
  • Seyede Maryam Valizadeh Otaghsara, Hassan Dariushnejad, Amir Mellati, Elham Hasanzadeh, Mozhgan Abasi, Pedram Ebrahimnejad* Pages 185-213

    The cell culture technique is one of the tools used in cellular and molecular biology such as cancer cell culture, regenerative medicine, and drug discovery. In recent years, three-dimensional (3D) cell culture has gained attention in cancer research. Scaffolds are porous structures that are used in 3D cell culture to mimic the 3D architecture of tissues and provide more accurate information about tumor cells, extracellular matrix (ECM), and tumor characteristics. These scaffolds are based on synthetic polymers or ECM components and can promote the signaling pathways, survival, and proliferation of cancer cells. Natural and synthetic polymers, hydrogels and microspheres can be used to make 3D scaffolds. 3D cancer cell culture technology can improve cancer treatment. This review article discusses recent advances in the field of scaffold-based 3D models in cancer tissues.

    Keywords: three-dimensional cell culture, scaffold, cancer, hydrogel, extracellular matrix, tissue engineering, microfluidic systems, 3D printing, microspheres, organoid
  • Zahra Valipanah, Abolghasem Rahmani, Pooria Gill, Adele Rafati* Pages 214-225

    Cosmetics are daily chemical industrial products used for cleaning, health care, and beauty purposes. Sometimes these products are contaminated by heavy metals, unwanted chemicals, and other dangerous substances that can lead to environmental pollution and cause various diseases and physiological side effects in humans. N-nitrosodiethanolamine compounds are among the unwanted contaminants created during the production of cosmetic products. In recent years, various qualitative and quantitative analytical methods have been used for detection of nitrosamine compounds in many products, and various techniques were developed to address the limitations of previous methods. This study reviewed approaches developed to detect N-nitrosodiethanolamine compounds, including microextraction techniques and application of nanotechnology in order to design accurate analytical methods and high sensitivity nanosensors to overcome the limitations of current methods and designing practical and cost-effective systems.

    Keywords: nitrosamines, microextraction, nanosensor, cosmetics