فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 40 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی صفری نامیوندی، سارا کیانی*، امیر صفاری، حسین ربیعی صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    موقعیت مرزهای استان کردستان سبب شده است تا این مرزها در طی سال های اخیر با چالش های زیادی مواجه شوند. با توجه به نقش مهم امنیت نوار مرزی در امنیت کشور، در این پژوهش مناطق آسیب پذیر نوار مرزی استان کردستان در برابر نفوذ دشمن و همچنین ایجاد کمین توسط دشمن شناسایی شده است.

    روش

    در این پژوهش از مدل رقومی ارتفاعی (30) متر، نقشه های زمین شناسی (1:100000) منطقه و همچنین لایه های رقومی اطلاعاتی به عنوان مهم ترین داده های پژوهش استفاده شده است. مهم ترین ابزارهای مورد استفاده «آرک جی آی اس» و «سوپر دسیژن» بوده است. با توجه به اهداف مدنظر، این پژوهش در دو مرحله انجام شده است که در مرحله اول مناطق مستعد نفوذ دشمن شناسایی و در مرحله دوم نیز مناطق آسیب پذیر در برابر کمین دشمن شناسایی شده است.

    یافته ها

    نتایج شناسایی مناطق مستعد نفوذ دشمن نشان داده است که بخش های مجاور شهرهای بانه و مریوان به دلیل شیب و ارتفاع کم و نداشتن موانع محدودکننده ژیومورفولوژی، پتانسیل آسیب پذیری بیشتری دارند. همچنین نتایج شناسایی مناطق مستعد کمین توسط دشمن نیز نشان داده است، بخش زیادی از محدوده، دارای پتانسیل آسیب پذیری بالایی در برابر کمین دشمن است که عمدتا شامل مناطق حدفاصل شهرهای مریوان و بانه است.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج نشان داده است بخش هایی از نوار مرزی استان کردستان مستعد نفوذ دشمن و ایجاد کمین توسط دشمن است که ضروری است این نواحی شناسایی و راهکارهای لازم برای کاهش میزان آسیب پذیری آن ها ارایه شود.

    کلیدواژگان: امنیت مرزی، ژئومورفولوژی، نوار مرزی کردستان
  • محسن قضاتلو، پروانه زیویار*، علیرضا استعلاجی صفحات 21-52
    زمینه و هدف

    در برنامه ریزی شهری، ایمنی و امنیت یکی از مولفه های مهم در تعیین کاربری های شهری است. ایمنی و امنیت از ابتدایی ترین اصول دست یابی به استانداردهای آسایش شهری محسوب می شود. در فرآیند شکل گیری و بروز رفتارهای خشونت آمیز عوامل متعددی نقش دارند. از جمله مهم ترین آن ها می توان به فضاهای بی دفاع اشاره کرد که به دلیل ویژگی های کالبدی و اجتماعی، فرصت بزهکاری و خشونت در آن ها بالاست. در این راستا، هدف از این پژوهش بررسی نقش فضاهای بی دفاع شهری با توجه به عوامل کلیدی کالبدی، اجتماعی و روانشناسی منطقه (9) شهر تهران است.

    روش

    روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی و در سه مرحله رتبه بندی شهرها و توزیع آن ها بر حسب عامل جمعیت، بررسی عوامل موثر بر توزیع جمعیت در مناطق شهری و وزن دهی مناطق بر حسب عوامل غیردفاعی و استفاده از دو فن «آنتروپی» و «ویکور» بود. جامعه آماری کل منطقه (9) تهران را شامل می شد که بر اساس فرمول «کوکران» تعداد (150) نفر به عنوان جامعه نمونه مشخص شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به وسیله نرم افزار «اس پی اس اس» و مدل «ویکور» انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که از میان معیارهای پژوهش، معیار ناهنجاری اجتماعی با وزن (2752/0) بیشترین وزن را کسب کرده؛ بنابراین از اهمیت بیشتری نسبت به سایر معیارها برخوردار است. معیارهای کمبود امکانات روشنایی و آلودگی نیز به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب کرده اند. همچنین بر اساس شاخص «ویکور» محله استاد معین بهترین وضعیت را در بین سایر محله های منطقه (9) دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی پژوهش نشان می دهد، منطقه (9) از نظر آسیب پذیری کالبدی در سطح متوسط قرار دارد؛ بنابراین برنامه ریزی برای تدوین طرح کاهش خطر در شرایط بحران و موقعیت آسیب زا بر اساس توزیع خدمات ایمنی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، نقاط بی دفاع، رویکرد آمایش، ویکور
  • محمد اسدی فرد*، علیرضا نجفی، سید علی عبادی نژاد، کورش کوله بر صفحات 53-80
    زمینه و هدف

    تغییر در اقلیم طی چهار دهه گذشته، پیامدهای بسیاری زیادی در بخش های مرتبط با سلامت و امنیت انسانی به همراه داشته است؛ بنابراین هدف از این پژوهش شناسایی تهدیدهای امنیتی تغییرات اقلیم در ایران است.

    روش

    این پژوهش از حیث رویکرد کیفی و به لحاظ هدف کاربردی است. از نظر نوع روش توصیفی-تحلیلی بوده و در روش شناسی پژوهش، چرخ آینده با استفاده از مصاحبه پنل دیده بانی به گردآوری اطلاعات اقدام شده است. جامعه آماری پژوهش خبرگان و صاحب نظران مباحث اقلیم شناسی و امنیتی با حجم نمونه هدفمند به تعداد (30) نفر است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند که پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی در شش حوزه: دستگاه های آب شیرین، محیط های دریایی، اکوسیستم های خشکی، سکونت گاه های انسانی، بخش کشاورزی و سلامت انسانی، در نواحی مختلف کشور متناسب با تغییرات شرایط منجر به بروز تهدید امنیتی شده است. یافته های به دست آمده از مصاحبه با خبرگان در پنج مولفه فرهنگی-اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی و امنیتی- انتظامی منجر به استخراج (25) مولفه و (180) شاخص در حوزه تهدیدها شده است.

    نتیجه گیری

    تغییرات اقلیم در ایران دولتمردان را در آینده با چالش های عدیده ای در ابعاد سیاسی، اجتماعی، زیست محیطی و امنیتی-انتظامی مواجه خواهد کرد. چنانچه سیاست گذاران؛ راهکارهای علمی و منطقی برای کنترل و مقابله با این پدیده اتخاذ نکنند، ناگزیر به استفاده از قدرت سخت برای محدودسازی اعتراضات و اغتشاشات خواهند شد. با توجه به اینکه در بروز برخی از مشکلات ناشی از تغییرات اقلیم علاوه بر عوامل طبیعی، عوامل انسانی همانند سیاست گذاری های نادرست نقش به سزایی داشته اند؛ قطعا با برنامه ریزی صحیح و مدون از بروز تهدیدهای امنیتی-انتظامی کاسته خواهد شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تغییر اقلیم، تهدیدهای امنیتی، سیاسی، اقتصادی
  • محمدرضا سلیمی سبحان، هدایت سیاح البرزی، فاطمه قادری، شیما عمیدی* صفحات 81-116
    زمینه و هدف

    کمبود آب و خشک سالی از بزرگ ترین چالش هایی است که توسعه کشاورزی کشور در آینده با آن مواجه خواهدبود. در دهه های اخیر تغییرات آب وهوایی (کاهش بارش)، جهش رشد جمعیت ایران (78) میلیون نفر و مصرف سرانه آب تجدیدپذیر، کشاورزی نادرست و نادیده گرفتن مزیت ها با توجه به وضعیت گرم وخشک کشور، مدیریت نادرست و عطش توسعه، منجر به بحران های شدید خشک سالی یا خشک سالی اجتماعی اقتصادی (ورشکستگی آبی) در ایران و در نتیجه پیامدهای زیان بار این فاجعه شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و پهنه بندی خشک سالی در استان بوشهر طی دوره (1384-1393) و تحلیل پیامدهای انتظامی و آسیب های اجتماعی ناشی از آن است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و ماهیت آن کاربردی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است. در پژوهش از نمایه استاندارد بارش «اس پی آی» و تکنیک رتبه بندی «تاپسیس» برای تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    بیانگر این است که سال های (1388 و 1389) سال های پیک خشک سالی بوده که در سطح وسیع و با شدت زیاد تمام ایستگاه های منطقه را دربرگرفته است. در سال های بعدی نیز روند افزایشی خشک سالی تداوم داشته است. اگرچه در سال های قبل از (1388 و 1389) خشک سالی ها در سطح استان به صورت خشک سالی ضعیف رخ داده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش از طریق بررسی شاخص های مهاجرت، طلاق و... و ارتباط آن ها با بحران های خشک سالی در استان بوشهر طی دوره زمانی (1384-1393) نمایانگر رابطه معنادار و مثبت بین تمامی پارامترهای موردمطالعه با پدیده خشک سالی بوده است، به گونه ای که با افزایش روندهای خشک سالی، افزایش معناداری در تمامی شاخص ها دیده شد و حتی در آینده نزدیک شدت بحران خشک سالی، می تواند منجر به جنگ پنهان (جنگ آب) شود که هشداری بسیار جدی برای مردم و مدیران خواهدبود.

    کلیدواژگان: خشک سالی، مهاجرت، طلاق، قاچاق موادمخدر، بوشهر
  • منصور خمری، ابراهیم معمری*، فرزانه ساسان پور صفحات 117-144
    زمینه و هدف

    شهرها به واسطه تغییر و پویایی دایمی شان همواره در معرض خطرات و آسیب های جدی خواهندبود که نیازمند وجود روش ها و الگوهای مناسبی برای مواجهه و مدیریت این سوانح هستند. در واقع شهرها نیازمند رسیدن به سطحی تاب آور در ابعاد مختلف خود هستند. تاب آوری در مطالعات شهری و منطقه ای به دنبال کاهش آسیب های شهری مطرح شده است. شهرهای تاب آور از طریق تعمیق درک ما از وضعیت موجود و حرکت به سمت راهکارهای پایدارتر می توانند نقطه شروع مناسبی فراهم کنند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف شناخت و بررسی وضع موجود تاب آوری کالبدی در نواحی (8) گانه شهر گرگان از (12) شاخص استفاده کرده است.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و برای وزن دهی به شاخص های پژوهش از تکنیک «آنتروپی شانون» و برای ارزیابی و اولویت بندی تاب آوری هر یک از نواحی از لحاظ شاخص های تاب آوری کالبدی شهری، از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره ارزیابی تولید وزنی تجمعی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که از بین (8) ناحیه شهری، ناحیه یک با ضریب اولویت (549/0) در رتبه نخست از لحاظ شاخص های تاب آوری شهری، ناحیه دو با ضریب اولویت (260/0) در مرتبه دوم، ناحیه چهار با امتیاز (250/0) در مرتبه سوم، ناحیه هفت با ضریب اولویت (207/0)، ناحیه سه با ضریب اولویت (238/0)، ناحیه شش با ضریب اولویت (228/0)، ناحیه هشت با ضریب اولویت (207/0) و ناحیه پنج با ضریب اولویت (198/0)، به ترتیب در رتبه چهارم تا هشتم از لحاظ شاخص های تاب آوری شهری قرار دارند.

    نتایج

    یافته موید این امر است شهر گرگان از لحاظ شاخص های تاب آوری شهری در وضعیت ناپایدار قرارگرفته و این امر توجه جدی مسیولان و مدیران شهری گرگان را برای بهبود وضعیت می طلبد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری کالبدی، شهر، مدل تصمیم گیری چندمعیاره، شهر گرگان
  • داریوش جهانی، عظیم علی شائی، حمیده عیوض زاده*، بنفشه شهرکی نیا صفحات 145-168
    زمینه و هدف

    بسیاری از افراد صرفا به خاطر یک دلیل، «استیگما» را تجربه نمی کنند. آن ها ممکن است بر اساس تعصبات مختلف از قبیل گرایش جنسی، جنسیت، فرهنگ و معلولیت فیزیکی در معرض تبعیض قرار گیرند. پژوهش حاضر می کوشد امر پدیده انگ و گرایش به مصرف موادمخدر را در پارک میثاق تهران مورد مداقه قرار دهد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی-تحلیلی است. همچنین به لحاظ زمانی روش مقطعی و به لحاظ ماهیت داده کمی است. در پژوهش حاضر از تعداد (30) نفر افراد درگیر با موادمخدر به روش نمونه گیری قضاوتی از طریق ابزار پرسشنامه استفاده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی و از نرم افزارهای «اس پی اس اس» استفاده شد.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داد بیشترین مقدار بارهای عاملی در زیرشاخص های احساس ناامنی و تنهایی دیده می شود. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین مقدار همبستگی انگ اجتماعی در میان افراد و گرایش به مصرف موادمخدر آنان با شاخص پذیرش هویت جدید بوده است.

    نتایج

    احساس ناامنی و تنهایی با امر پس راندن اجتماعی از جانب افراد جامعه، رها شدن به حال خود و عدم دریافت حمایت از جانب خانواده، اقوام، بستگان و دوستان همبستگی ارتباط مستقیمی داشته و به طوری که فرد در مقابل واکنش های اجتماع ممکن است درصدد کسب هویتی جدید قرار گیرد. از سویی معتادان به سبب انقطاع روابط اجتماعی خود با سایر اقشار اجتماعی و ناگزیر بودن تعامل با افرادی از سنخ خود، هویتی را برای خود رقم می زنند که با وضعیت کنونی شان پیوند نزدیک دارد.

    کلیدواژگان: انگ، موادمخدر، پیشران ها، پارک میثاق
|
  • Mehdi Safari Namivandi, Sara Kiani *, Amir Saffari, Hosein RABIEE Pages 1-20

    The location of the borders of Kurdistan province has caused these borders to face many challenges in recent years. Considering the important role of the border security in the security of the country, in this research, the vulnerable areas of the border zone of Kurdistan province have been identified against the enemy's infiltration and also the ambush by the enemy. In this research, SRTM 30-meter height digital model, 1:100,000 geological maps of the area, as well as digital information layers are used as the most important research data. The most important tools used in the research were ArcGIS and Super Decisions. According to the intended goals, this research has been done in two stages, in the first stage, the areas prone to enemy penetration have been identified, and in the second stage, the areas vulnerable to the enemy's ambush have been identified.. Also, the results of identifying areas prone to ambushes by the enemy have shown that a large part of the area has a high vulnerability potential against enemy ambushes, which mainly includes the border areas of the cities of Marivan and Baneh. The total results have shown that parts of the border strip of Kurdistan province are susceptible to enemy infiltration and ambush by the enemy, and it is necessary to identify these areas and provide the necessary solutions to reduce their vulnerability.

    Keywords: border security, Geomorphology, Border Strip of Kurdistan
  • Mohsen Ghozatlo, Parvaneh Zyviar *, Alireza Estelaji Pages 21-52

    In urban planning, safety and security is one of the important components in determining urban uses. Safety and security is one of the most basic principles for achieving urban comfort standards. Numerous factors are involved in the process of formation and occurrence of violent behaviors. One of the most important of these spaces is defenseless. They are among the spaces that have a high chance of crime and violence due to their physical and social characteristics. In this regard, in this study, the role of defenseless urban spaces with respect to key physical, social and psychological factors in District 9 of Tehran has been investigated. The research method was descriptive-analytical in three stages of ranking cities and their distribution in terms of population factor, studying the factors affecting population distribution in urban areas and weighting areas in terms of non-defense factors and using two entropy and VIKOR techniques. The statistical population included the whole region of Tehran 9, which based on Cochran's formula, 150 people were identified as the sample population. Data analysis was performed by SPSS software and VIKOR model. Findings showed that among the research criteria, the social anomaly criterion with a weight of 0.2752 has gained the most weight, so it is more important than other criteria. Therefore, effective fields are effective in creating and strengthening the defenseless urban space in District 9 of Tehran.

    Keywords: urban space, adaptation of defenseless points, landscaping approach
  • Mohammad Asadi Fard *, Alireza Najafi, Ali Ebadinezhad, Koroush Kolehbar Pages 53-80
    Background and purpose

    Climate change during the last four decades has brought many consequences in different sectors of human security. Therefore, the purpose of this research is to identify the security threats of climate change in Iran.

    Method

    This research is qualitative in terms of approach and practical in terms of purpose, in terms of the type of descriptive-analytical method, and in the methodology of the research, the future wheel has been done using interviews. The statistical population of the research is professors and experts and the sample size is 30 people in a targeted manner.

    Findings

    The findings show that the consequences of climate change in six areas: fresh water systems, marine environments, terrestrial ecosystems, human settlements, agriculture and human health, are proportional in different regions of the country. Changes in conditions have led to the emergence of security threats.

    Conclusion

    The climate changes in Iran will face many challenges in the political, social, environmental and policing dimensions in the future, as the policy makers; If scientific and logical solutions are not adopted to control and deal with this phenomenon, they will be forced to use the power of security and law enforcement forces to limit protests and disturbances. Considering that in addition to natural factors, human factors such as incorrect policies in the field of environment and unprincipled use of natural resources have played a significant role in the occurrence of some problems caused by climate change. Definitely, with correct and written planning,

    Keywords: Future Research, Climate Change, Security, political, economic threats
  • Mohammadreza Salimisobhan, Hedayat Alborzi, Fatemeh Ghaderi, Shima Amidi * Pages 81-116

    In recent decades, climate changes (reduction of rainfall), jump in growth of Iran's population (78 million people) and per capita consumption of renewable water, incorrect agriculture and ignoring the advantages due to the hot and dry situation of the country, incorrect management and thirst for development, have led to severe crises of drought or socio-economic drought (water bankruptcy) in Iran and as a result the harmful consequences of this disaster.The aim of the current research is to identify and zonate drought in Bushehr province during the period (2014-2014) .The findings of the research indicate that the years 2008 and 2009 were the peak years of drought, which covered all the stations of the region on a wide scale and with high intensity. In the following years, the increasing trend of drought continued. Although, in the years before 2008 and 2009, droughts occurred in the form of weak droughts in the province. The results of the research through examining the indicators of migration, divorce, etc. and their relationship with drought crises in Bushehr province during the period of 2014-2015 have shown a significant and positive relationship between all the studied parameters and the phenomenon of drought in such a way that with the increase of drought trends, A significant increase was seen in all indicators, and even in the near future, the severity of the drought crisis can lead to a hidden war (water war), which will be a very serious warning for people and managers.

    Keywords: drought, immigration, divorce, drug trafficking, Bushehr
  • Mansour Khamari, Ebrahim Moammeri *, Farzanh Sasampour Pages 117-144

    Due to their constant change and dynamics, cities will always be exposed to serious risks and damages, which require appropriate methods and models to deal with and manage these accidents. In fact, cities need to reach a resilient level in their various dimensions. Resilience has been proposed in urban and regional studies to reduce urban damage. Resilient cities can provide a good starting point by deepening our understanding of the current situation and moving towards more sustainable solutions. Therefore, the current research has used twelve indicators with the aim of identifying and investigating the current state of physical resilience in the eight districts of Gorgan city. The research method is descriptive-analytical, and in order to weight the research indicators, Shannon's entropy technique is used, and to evaluate and prioritize the resilience of each of the areas in terms of urban physical resilience indicators, the decision technique is used. Multi-criteria evaluation of cumulative weight production has been used. The results of the present study show that, among the 8 urban areas, area one with a priority coefficient (0.549) ranks first in terms of urban resilience indicators, area two with a priority coefficient (0.260) ranks second. The fourth region with a score of (0.250) is in the third place, the seventh region with a priority coefficient (0.207), the third region with a priority coefficient (0.238), the sixth region with a priority coefficient (0.228), the eighth region with a coefficient Priority (0.207) and District Five with a priority coefficient (0.198) are ranked f

    Keywords: Resilience, physical resilience, City, multi-criteria decision making model, Gorgan city
  • Daryoosh JAHANI, Azim Ali Shai, Hamida Ayazzadeh *, Banafshe Shahraki Nia Pages 145-168

    Many people do not experience stigma simply because of one reason. They may be subjected to discrimination based on various prejudices such as sexual orientation, gender, culture and physical disability. Discrimination itself can lead to problems in the field of mental health and substance use. Therefore, the present study tried to analyze the spatial analysis of the phenomenon of stigma and the tendency to use drugs in Maysagh Park, Tehran. It is also a cross-sectional method in terms of time and quantitative data in terms of nature. Depending on the purpose of the research, the number of 30 people involved with available drugs was used by judgmental or deliberate sampling method through the questionnaire tool. In this study, descriptive and inferential statistical methods (factor analysis) were used to analyze the data, and spss software was used to analyze the data. T. As a result, the indicators of insecurity and loneliness have a greater contribution in explaining the stigma and drug addiction of these people. Also, based on the obtained results, the highest correlation of social stigma among people and their tendency to use drugs was with the new identity acceptance index. In other words, confused identity styles are more common among drug users, and the average of confused and premature identity styles of healthy people is lower than that of addicted people. Also, people with confused-avoidant identity are more inclined to use drugs and consider this way as the best solution for their decision times.

    Keywords: stigma, Drugs, Place, Mithaq park