فهرست مطالب

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا ایزدی* صفحات 1-18
    به منظور بررسی اثرات تنش کمبود آب در مراحل رویشی و زایشی بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان، تجمع اسمولیت های سازگار، محتوای نسبی آب و عملکرد مریم گلی (Salvia officinalis L.)، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان در سال 1399 انجام شد. تیمارهای آبیاری بر مبنای حداکثر تخلیه مجاز آب قابل دسترس خاک و ترکیب آن ها بودند که در مراحل رویشی و زایشی مدنظر قرار گرفتند، به طوری که 35 درصد حداکثر تخلیه رطوبتی به عنوان شاهد و 60 و 85 درصد به عنوان سطوح متوسط و شدید تنش کمبود آب در طول دوره رشد گیاه اعمال شدند. هم چنین 60 و 85 درصد در مرحله رویشی، 60 و 85 درصد در مرحله زایشی به علاوه دوره های رویشی و زایشی شاهد نیز منظور گردیدند. نتایج نشان دادکه بیش ترین فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز از تنش های متوسط و شدید در کل دوره رشد و دوره رشد رویشی به دست آمد. بیش ترین فعالیت آنزیم های کاتالاز در تنش های متوسط و شدید در دوره رشد زایشی و پراکسیداز در تنش شدید رویشی و زایشی حاصل گردید. محتوای نسبی آب برگ در شرایط تنش کمبود آب کاهش یافت، درحالی که میزان پرولین و درصد نشت الکترولیت ها افزایش یافت. تیمار شاهد بیش ترین عملکرد بیولوژیک (14700 کیلوگرم در هکتار) را نشان داد. هم چنین بیش ترین میزان پروتیین از تیمارهای شاهد، متوسط در کل دوره رشد و دوره های رشد رویشی و زایشی به دست آمد. بیش ترین میزان کربوهیدرات محلول نیز متعلق به تنش متوسط در کل دوره رشد و دوره رشد زایشی بود.
    کلیدواژگان: پرولین، درصد نشت الکترولیت ها، سوپراکسید دیمسوتاز، عملکرد بیولوژیک، محتوای نسبی آب
  • رضا نوروزی اصفهانی، شهاب خاقانی*، فروغ مرتضایی نژاد، مسعود گماریان، امیر عزیزی صفحات 19-32
    از آنجا که کاربرد سالیسیلیک اسید می تواند موجب افزایش تحمل تنش خشکی از طریق بهبود مسیرهای متابولیک و افزایش فتوسنتز خالص شود و به منظور بررسی تاثیر کاربرد سالیسیلیک اسید و تنش کم آبی در روی برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل ماهور((Verbascum songaricum ، آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در شرایط مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد واحد اصفهان انجام پذیرفت. بررسی حاضر باهدف تعیین تاثیر کاربرد سالیسیلیک اسید در سه سطح شاهد، 50 و 150 پی پی ام و تنش کم آبی در دو سطح آبیاری معمول و تنش کم آبی (آبیاری در زمان ظرفیت زراعی خاک 50 درصد) انجام پذیرفت. درنهایت، طول ریشه، وزن خشک، تعداد شاخه فرعی، تعداد برگ، تعداد گل ساقه اصلی، ارتفاع ساقه گل دهنده، کاروتنویید، کلروفیل b، کلروفیل a، آنتی اکسیدان و آنتوسیانین ارزیابی شد. نتایج آزمایش نشان داد که تنش، اثر کاهنده روی رشد و عوامل موثر در عملکرد داشت. در اثر تنش، نسبت سطح برگ ابتدا کاهش ولی با افزایش خشکی افزایش یافت. کاهش ابتدایی این ویژگی به دلیل کاهش سطح برگ و افزایش نهایی آن به دلیل کاهش شدیدتر وزن خشک کل اندام هوایی نسبت به برگ بود. کاربرد سالیسیلیک اسید باعث بهبود صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل ماهور در شرایط تنش کم آبی شد. درحالی که تیمار 50 پی پی ام سالیسیلیک اسید بیش ترین تاثیر را بر اکثر صفات موردبررسی نشان داد. درنتیجه، برای بهبود رشد رویشی و افزایش راندمان زایشی گیاه گل ماهور و کاهش هزینه های تولید در شرایط تنش، کاربرد سالیسیلیک اسید قابل توصیه است. در مطالعه حاضر محلول پاشی سالیسیلیک اسید کارآیی بالایی در افزایش عملکرد گیاه گل ماهور در شرایط آب و هوایی اصفهان از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، خشکی، فتوسنتز، گیاهان دارویی
  • رضا مرادی ریزوندی، سید سعید موسوی*، محمدرضا عبداللهی، محمود باقری صفحات 33-43
    هدف این پژوهش مطالعه رابطه بین صفات مختلف فنولوژیک با عملکرد دانه و بررسی کارایی این صفات در گزینش تک بوته کینوا بود که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و طول دوره پرشدن دانه بیش ترین همبستگی مثبت معنی دار و صفات روز تا ده برگی و روز تا جوانه زنی بیش ترین همبستگی منفی معنی دار را با عملکرد دانه در بوته نشان دادند. روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، روز تا ده برگی (با ضریب منفی) و طول دوره پرشدن دانه به ترتیب وارد مدل رگرسیونی شدند. روز تا ده برگی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، به ترتیب بیش ترین اثرات مستقیم منفی و مثبت را بر عملکرد دانه داشتند. بیش ترین اثر غیرمستقیم مثبت نیز مربوط به طول دوره پرشدن دانه، از طریق افزایش روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، بود. توزیع ژنوتیپ ها در هر چهار ناحیه بای پلات بیانگر تنوع ژنتیکی بالای ژنوتیپ ها بود. ژنوتیپ های مطلوب (16، 8، 15 و 14) بیش ترین مقدار از صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، طول دوره پر شدن دانه و روز تا شیری شدن دانه داشتند، در ناحیه مطلوب بای پلات قرار گرفتند. طبق نتایج تجزیه خوشه ای این زنوتیپ ها در خوشه پتانسیل تولید دانه قرار گرفتند. برعکس، ژنوتیپ های نامطلوب (2، 7 و 12) دارای بیش ترین مقدار روز تا ده برگی، روز تا جوانه زنی و روز تا چهار برگی بودند. به طور کلی، گزینش به نفع روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و طول دوره پرشدن دانه و گزینش علیه روز تا ده برگی و روز تا جوانه زنی، عملکرد دانه در بوته را در کینوا بهبود خواهد داد.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، تجزیه رگرسیون، تجزیه علیت، تجزیه همبستگی
  • صابر محمدنیا، مریم حقیقی*، علی فرهادی صفحات 45-54
    دما یکی از عوامل اصلی محیطی است که بر میزان رشد گیاه تاثیر می گذارد. پیوند در خانواده کدوییان به علت افزایش مقاومت گیاه پیوندی در برابر تنش هایی چون دمای پایین، دمای بالا و شوری موردتوجه قرار گرفته است. آزمایشی جهت بررسی اثر پیوند خیار Super daminos Cucumis sativus بر روی پایه های کدوی مسمایی توده ساری Cucurbita moschata (Rs) و قلیانی Lagenaria siceraria (Rg) و مقایسه آن با خیار پیوند نشده (Rn) و خیار پیوند شده بر روی خیار (Rc) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار دمایی اپتیمم (2±27 درجه) و دمای پایین (2±15 درجه) با چهار تکرار اجرا در گلخانه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان گردید و در پایان صفات وزن تر و خشک شاخساره، طول بوته، تعداد و طول گره، شاخص کلروفیل و شاخص های فتوسنتزی اندازه گیری شد نتایج آزمایش حاضر نشان داد که نرخ فتوسنتز به طور معنی داری در تنش دمایی پایین کاهش می یابد و پیوند خیار بر روی پایه کدو قلیانی و کدو مسمایی توده ساری در شرایط تنش سرما باعث بهبود فتوسنتز شد و بیش ترین میزان فتوسنتز در شرایط بدون تنش و در گیاهان پیوند شده روی پایه های کدو مسمایی توده ساری و قلیانی مشاهده گردید. میزان تعرق در گیاهان پیوند شده روی پایه های مسمایی و قلیانی و هم چنین گیاهان پیوند شده بر روی پایه خودی در شرایط تنش دمایی نسبت به شرایط بدون تنش کاهش یافت. به طورکلی پایه های قلیانی و کدو مسمایی توده ساری به طور یکسان نسبت به شرایط پیوند خودی و غیرپیوندی می توانند باعث بهبود شرایط تنش دمای پایین در خیار رقم سوپر دامینوس در برخی صفات شود.
    کلیدواژگان: کدو مسمایی، دمای بهینه، فتوسنتز، تعرق
  • سجاد دیندارلو اینالو، مهدی مدن دوست* صفحات 55-62
    به منظور بررسی مقاومت توده های جودره به علف کش سولفوسولفورون، آزمایشی در پنج منطقه از رویشگاه های این علف هرز در استان فارس در مزارع آیشی که به صورت طبیعی آلوده به جودره بودند انجام شد و هشت تیمار علف کشی شامل صفر (شاهد)، 25/0، 5/0، 1، 2، 4، 8 و 16 برابر دز توصیه شده (معادل 25 گرم ماده موثر در هکتار) در چهار تکرار با استفاده از خطای استاندارد میانگین تیمارها با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمره‎دهی چشمی با معیار شورای تحقیقات علف های هرز اروپا (EWRC) تحت تاثیر دزهای علف کش سولفوسولفورون قرار گرفت. در تمامی مناطق رویشگاهی جودره، بالاترین سطح کشندگی علف هرز از تیمارهای 200 و 400 گرم ماده موثر در هکتار به دست آمد. میانگین بقای جودره در مناطق مختلف نیز با مصرف 400 گرم علف کش 8 درصد بود. واکنش وزن خشک جودره به دزهای مختلف سولفوسولفورون با برازش معادله لگاریتم لجستیکی نشان داد که با مصرف 100 گرم سولفوسولفورون، وزن خشک جودره 64 درصد کاهش یافت. درجه مقاومت توده های مناطق مختلف به علف کش به طور قابل توجهی متغیر بود. براساس نسبت GR50، منطقه فسا به عنوان مقاوم ترین توده با درجه مقاومت 22/1 و سپس توده زرقان با درجه مقاومت 11/1 معرفی شدند. اقلید و جهرم (93/0 و 88/0) نیز درجه متوسط بودند و لار به عنوان توده حساس شناخته شد.
    کلیدواژگان: آپیروس، تحمل، جو وحشی، رویشگاه
  • عباس شهدی کومله*، سید رضا سیدی، مریم فروغی صفحات 63-77

    اهمیت تولید محصولات سالم در سال های اخیر سبب شده است تا روش های تولید و نهاده های به کار رفته موردتوجه قرار گیرند. در این راستا، آزمایشی دوساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت در سال های زراعی 1398 و 1399 با هدف کاهش معضلات ناشی از مصرف کودهای شیمیایی و جایگزینی آن ها با منابع زیستی طراحی و اجرا شد. عامل های آزمایشی شامل هشت سطح تلقیح: شاهد (بدون کاربرد کود)، سودوموناس، آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر، آزوسپیریلیوم و سودوموناس، ازتوباکتر و سودوموناس، ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم و سودوموناس و دو رقم برنج هاشمی و گیلانه در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر تلقیح و رقم بر اجزای عملکرد و عملکرد ارقام برنج در سطوح احتمال پنج و یک درصد معنی دار بود؛ به طوری که بیش ترین ارتفاع بوته (6/119 سانتی متر)، تعداد پنجه (3/12)، تعداد خوشه در مترمربع (1/165)، تعداد دانه پر (3/126) و کم ترین تعداد دانه پوک (7) از تیمار ترکیبی ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم و سودوموناس حاصل شد. هم چنین، کاربرد تیمار ترکیبی ازتوباکتر و سودوموناس و آزوسپیریلیوم موجب افزایش 3/79 و 6/30 درصدی عملکرد شلتوک و زیست توده رقم هاشمی و افزایش 2/90 و 9/55 درصدی عملکرد شلتوک و زیست توده رقم گیلانه نسبت به تیمار شاهد شد. با توجه به نتایج، کاربرد تیمار ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم و سودوموناس به دلیل حفظ و بهبود برخی خصوصیات شیمیایی خاک شالیزار و جبران 4/47 و 7/56 درصدی عملکرد ارقام برنج هاشمی و گیلانه نسبت به تیمار مصرف کودهای شیمیایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر، تلقیح، سودوموناس
  • محمد سیه چهره، غفار کیانی*، سید کمال کاظمی تبار صفحات 79-86
    برنج غذای اصلی مردم ایران است. ارقام محلی برنج علی رغم داشتن کیفیت بالا دارای عملکرد پایین و صفات نامطلوبی چون ارتفاع بلند می باشند. اصلاح به روش جهش، یکی از روش های مناسب برای ایجاد تغییرات ژنتیکی و اصلاح صفات زراعی در برنج است. EMS (اتیل متان سولفونات) باعث تغییر نقطه ای در توالی DNA می شود و تغییرات کم و نیز پایداری را در مقایسه با پرتوتابی ایجاد می کند. در این آزمایش اثر عامل جهش زا شیمیایی EMS در سه سطح 17/0، 35/0 و 51/0 درصد روی رقم سنگ طارم در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع ساری موردبررسی قرار گرفت. تنوع صفات زراعی نظیر ارتفاع، تعداد پنجه، طول خوشه و غیره در جمعیت نسل M2 موردبررسی قرار گرفت. درمجموع از 17 ژنوتیپ انتخابی در نسل M2، 8 جهش یافته برتر از نظر ویژگی های زراعی شناسایی شدند. این گیاهان دارای ارتفاع کم تر، تعداد دانه پر بیش تر و وزن 100 دانه بالاتری نسبت به رقم شاهد سنگ طارم بودند. متوسط ارتفاع در این لاین ها 131 سانتی متر بوده درحالی که مقدار آن در والد (سنگ طارم) برابر 164 سانتی متر می باشد. سایر فرآیندهای اصلاحی روی ژنوتیپ های منتخب در نسل های متعاقب بر اساس روش اصلاحی شجره ای در جریان می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، جهش، سنگ طارم، صفات زراعی، نسل F2
  • اکرم قدیری، سدابه جهانبخش*، سیده یلدا رئیسی ساداتی صفحات 87-95
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف کم آبی روی برخی از خصوصیات بیوشیمیایی در مرحله گیاهچه ای سه رقم گندم زراعی می باشد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی با دو فاکتور، فاکتور اول تنش کم آبی (35، 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی (شاهد)) و فاکتور دوم ارقام گندم (پیشگام، پیشتاز و بهاران) در سه تکرار انجام شد. تنش کم آبی در مرحله سه برگی گندم اعمال شد و بعد از 10 روز، نمونه برداری از گیاهچه ها به منظور بررسی غلظت رنگیزه های فتوسنتزی و پارامترهای بیوشیمیایی انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش تنش کم آبی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز و پرولین افزایش یافت. بیش ترین و کم ترین غلظت رنگیزه های فتوسنتزی به ترتیب به ارقام بهاران و پیشگام به شرایط عدم تنش و تنش شدید کم آبی تعلق داشت. محتوای کاروتنویید و پروتیین کل محلول در ارقام بهاران و پیشگام گندم تحت شرایط کنترل (شاهد) بیش تر بود. به طورکلی به نظر می رسد رقم بهاران به دلیل داشتن تحمل بالا نسبت به تنش در بین سایر ارقام موردبررسی و نیز با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و متابولیت های سازگاری موجب کاهش اثرات مخرب کم آبی شده است.
    کلیدواژگان: اثرات مخرب، پراکسیداز، پروتئین کل محلول، رقم بهاران
  • جهانفر دانشیان*، فرناز شریعتی، نادیا صفوی فرد، عبدالله حسنی صفحات 97-110

    توزیع ماده خشک در اندام های رویشی و زایشی و عملکرد دانه 11 هیبرید آفتابگردان در شرایط مختلف رطوبتی در کرج طی سال های 1391 و 1392 ارزیابی شد. به این منظور سه آزمایش جداگانه شامل آبیاری پس از 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A به ترتیب برای شرایط آبیاری مطلوب، تنش متوسط و شدید در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان دادند که افزایش ارتفاع تاثیر مثبتی بر عملکرد دانه داشت. ارتفاع گیاه در شرایط تنش متوسط 1/10 درصد و در شرایط تنش شدید 2/17 درصد در مقایسه با آبیاری کامل کاهش یافت. نقش وزن ساقه بر عملکرد دانه بیش از وزن طبق بود. در شرایط آبیاری مطلوب گیاهان ساقه های قطورتری تولید کردند و امکان انتقال ماده خشک بیش تری را به دانه ها مهیا کردند. اما در تنش شدید که اندازه طبق ها کاهش یافت، بخش عمده ماده خشک در توسعه طبق به مصرف رسید. بالاترین نسبت وزن دانه به طبق از تنش متوسط به دست آمد. افزایش نسبت تخصیص ماده خشک دانه به طبق در شرایط تنش شدید سبب رشد خطی تعداد و وزن دانه شد. عملکرد دانه در شرایط تنش متوسط و شدید به طور متوسط به میزان 18 و 33 درصد کاهش یافت. هیبرید برزگر با حفظ تعداد دانه و وزن دانه در شرایط تنش از بالاترین عملکرد دانه برخوردار بود. ارزیابی حساسیت و تحمل به خشکی نشان داد که شاخص های تحمل به خشکی، میانگین حسابی و هندسی عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در سطوح تنش داشت و با توجه به شاخص ها، هیبریدهای برزگر و سانبرو برتر سایر ارقام و هیبریدها بودند.

    کلیدواژگان: ارقام آفتابگردان، تنش کم آبی، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه، ماده خشک
  • محمدرضا باقری، زیبا قسیمی حق*، حسن خوش قلب صفحات 111-121
    خیارهای گلخانه ای، تمام ماده گل هستند ولی در مرحله دوجنسیتی جوانه گل، جنسیت گل ها قابل تغییر هستند پس برای اجرای برنامه های اصلاحی و تولید بذر نیاز به ایجاد گل های نر در ماده گل ها است. در این پژوهش، پاسخ اولیه تغییر جنسیت گل ها به تیمار 1- متیل سیکلو پروپان (1-MCP) و کلرید کبالت در خیار ژینوسیوس گلخانه ای مطالعه شد. تیمار دانهال های خیار در مرحله دو برگ حقیقی با استفاده از محلول پاشی کلرید کبالت (10، 20 و 40 میلی گرم در لیتر) و گاز 1-MCP (1 و 2 میکرولیتر در لیتر به مدت 24 ساعت) نشان داد که 1-MCP ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ و قطر دمبرگ را نسبت به شاهد افزایش داد ولی تیمار کلرید کبالت قطر ساقه، تعداد برگ، قطر دمبرگ و تعداد گل های ماده را نسبت به شاهد کاهش داد. غلظت های مختلف 1-MCP بر تعداد گل های ماده تاثیری نداشت. نتایج نشان داد که غلظت 40 میلی گرم در لیتر کلرید کبالت و تیمار 1-MCP در برخی بوته ها 1 تا 2 عدد گل نر در اولین و دومین گره ایجاد کردند. آزمایش جوانه زنی دانه گرده نشان داد گل های نر ایجاد شده نرمال بودند و نمو پرچم ها کامل بود. درکل، چون مکانیسم بازدارندگی 1-MCP مشابه یون نقره در مسیر بیوسنتز اتیلن است، مطالعه مولکولی تیمار 1-MCP در لاین های ژینوسیوس و مونوسیوس توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، دانه ی گرده، گل نر، تغییر جنسیت گل
  • عادله علیخانی، مینا تقی زاده*، موسی سلگی صفحات 123-136
    با توجه به نیاز آبی زیاد چمن در مراحل رشدی و محدودیت منابع آبی، یافتن راه کاری مناسب برای کاهش نیاز آبی چمن ها در فضای سبز از اهمیت زیادی برخوردار است. در آزمایش اول تیمار پلی اتیلن گلایکول (صفر، 5/2 و 5 درصد) و اسید هیومیک (صفر، 250 و 500 میلی گرم در لیتر) در مرحله جوانه زنی چمن ورزشی اعمال شد و در آزمایش دوم محلول پاشی برگی با اسید هیومیک (صفر، 250 و 500 میلی گرم در لیتر) و دوره تنش خشکی (100 درصد و 30 درصد ظرفیت زراعی) در مرحله استقرار چمن اجرا شد. در آزمایش اول در حضور غلظت های مختلف پلی اتیلن گلایکول هرچند وزن خشک گیاهچه افزایش یافت ولی بیش تر شاخص های جوانه زنی نسبت به شاهد کاهش یافت. در آزمایش دوم، تنش خشکی سبب افزایش 10 برابری پرولین، کاهش محتوای آب نسبی، وزن تر و خشک اندام هوایی چمن نسبت به عدم تنش در شرایط گلخانه شد. محلول پاشی اندام هوایی با 250 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک سبب کاهش ارتفاع و تراکم اندام هوایی در شرایط تنش خشکی شد. اعمال تنش خشکی در هر سه سطح اسید هیومیک سبب کاهش طول اندام هوایی شد. بنابراین می توان اظهار نمود که محلول پاشی برگی اسید هیومیک در شرایط آبیاری در حد ظرفیت زراعی می تواند شرایط فیزیولوژیکی را بهبود بخشیده و منجر به افزایش تراکم چمن و طول شاخه گردد ولی کاربرد محلول پاشی برگی اسید هیومیک در مهار تنش خشکی چمن موثر نبود.
    کلیدواژگان: پرولین، پلی اتیلن گلایکول، جوانه زنی، خشکی، نشت یونی
  • محمود کیانی، سید علی اندی، محبوبه زارع، اکبر حاجی زاده مقدم*، فاطمه پوراسحاقی صفحات 137-158
    شاهدانه (Cannabis sativa L.) از نظر ژنتیکی یکی از پیچیده ترین جنس های خانواده Cannabaceae به شمار می آید. اعضای این جنس عمدتا از گیاهان یک ساله علفی، دوپایه و بومی آسیای میانه و آسیای جنوب شرقی تشکیل شده اند. شاهدانه فراتر از کاربردهای دارویی و مخدر، از دیرباز برای مقاصد پرشمار بالقوه دیگر نیز مورداستفاده قرار گرفته است. ترکیبات کانابینوییدی و مخصوصا دو ترکیب تتراهیدروکانابینول و کانابیدیول به دلیل آثار فیزیولوژیک گسترده بر بدن انسان، به عنوان مهم ترین ترکیبات فعال شاهدانه شناخته می شوند. اثرات روان گردان شاهدانه عمدتا به ترکیب تتراهیدروکانابینول نسبت داده می شود، درحالی که کانابیدیول به خاطر کاربردهای متنوع درمانی در صنایع دارویی مورداستفاده قرار می گیرد. اگرچه شاهدانه به عنوان یک گیاه مخدر در فهرست ممنوعه بسیاری از بخش های جهان قرار دارد، اما با توجه به شناخت هرچه بیش تر خواص دارویی آن، امروزه جهت کنترل و درمان طیف گسترده ای از بیماری ها مانند بسیاری از بیماری های سیستم عصبی مرکزی مورداستفاده قرار می گیرد. افزون بر آن، با توجه به وجود تنوع ژنتیک بالای شاهدانه در کشور ایران، می توان از آن به عنوان یک گزینه مناسب جهت تامین نیاز بسیاری از صنایع مرتبط یاد کرد. شاهدانه از گیاهانی است که با وجود قدمت کشت طولانی، به دلیل ممانعت های قانونی، هنوز جایگاه اصلی خود را در بین گیاهان دارویی نیافته است. بنابراین، هدف از این نوشتار مروری بر یافته های علمی در مورد شاهدانه به منظور شناخت بیش تر ویژگی های تغذیه ای، صنعتی و دارویی آن در تلاش برای تسهیل پذیرش اجتماعی این منبع گیاه ارزشمند در ایران است.
    کلیدواژگان: سیستم اندوکانابینوئید، ماده مخدر، کانابینوئید، کانابیدیول، تتراهیدروکانابینول
|
  • Zahra Izadi * Pages 1-18
    In order to study the effect of water deficit stress at vegetative and reproductive stages on activity of some antioxidant enzymes, accumulation of compatible osmolytes, relative water content and yield in sage (Salvia officinalis L.), a field experiment was conducted a randomized complete block design with three replications at the Experimental Field of the Hamedan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center during 2020. Treatments were irrigation levels based on maximum allowable depletion of available soil water and their combination that considered for both vegetative and reproductive stages, so that 35% maximum water depletion as the control and 60% and 85% as water deficit stress levels were applied as moderate and severe stress, respectively during the plant growth. Also, 60% and 85% at vegetative stage, 60% and 85% at reproductive stage as well as vegetative and reproductive control were considered. The results showed that, the highest superoxide dismutase activity belonged to moderate and severe stress at complete and vegetative growth stages. The highest catalase activity were obtained from moderate and severe stress at reproductive stage and highest peroxidase activity from severe stress at vegetative and reproductive growth stages. Leaf relative water content was reduced under water deficit stress, while the amount of prolineand electrolyte leachage percentage were increased. Control treatment showed the highest biological yield (14700 kg.ha-1). Also the highest amount of protein was obtained from the control, moderate stress at the complete and vegetative and reproductive growth stages. The greatest percentage of soluble carbohydratewere belonged to moderate stress at the complete and reproductive growth stage.
    Keywords: Proline, Electrolyte leachage percentage, Superoxide dismutase, Biological yield, Leaf relative water content
  • Reza Norouzi Esfahani, Shahab Khaghani *, Forough Mortazaeinezhad, Masoud Gomarian, Amir Azizi Pages 19-32
    Since application of salicylic acid can increase tolerance to drought stress by improving metabolic pathways and increasing net photosynthesis, and in order to investigate the effect of application of salicylic acid and drought stress on some morphological and physiological traits of the Verbascum plant, the experiment was conducted in the form of chopped plots in the form of a complete block design. Randomization was done in four replications in the conditions of the research farm of Azad University, Isfahan Branch. The present study was conducted with the aim of determining the effect of salicylic acid application at three control levels, 50 and 150 ppm, and water deficit stress at two levels of regular irrigation and water deficit stress (irrigation at the time of 50% soil crop capacity). Finally, root length, dry weight, number of secondary branches, number of leaves, number of flowers on the main stem, height of flowering stem, carotenoid, chlorophyll b, chlorophyll a antioxidant and anthocyanin were evaluated. The test results showed that stress had a reducing effect on growth and effective factors on performance. As a result of stress, the ratio of leaf area first decreased, but increased with increasing dryness. The initial decrease of this characteristic was due to the decrease in the leaf area, and its final increase due to the more severe decrease in the dry weight of the entire aerial organ compared to the leaf. The application of salicylic acid improved the morphological and physiological characteristics of verbascum under the stress of low irrigation. While, the treatment of 50 ppm salicylic acid showed the greatest effect on most of the studied traits. As a result, the use of salicylic acid is recommended to improve the vegetative growth and increase the reproductive efficiency of the Verbascum plant and reduce production costs under stress conditions. In the present study, salicylic acid foliar application showed high efficiency in increasing the yield of the Verbascum plant in Isfahan weather conditions.
    Keywords: Organic acids, Drought, Photosynthesis, Medicinal Plants
  • Reza Moradi Rizvandi, Seyed Saeed Moosavi *, Mohammadreza Abdollahi, Mahmoud Bagheri Pages 33-43
    This research aimed to study the relationship between different phenological traits with grain yield and investigate the effectiveness of these traits in single plant selection in quinoa, which was done based on a randomized complete block design. Grain yield per plant showed the most significant positive correlation with day-to physiological maturity and grain filling period and the most significant negative correlation with day-to-ten leaves and day-to germination.  Day-to physiological maturity, day-to-ten leaves (with negative coefficient), and grain filling period were entered into the regression model. The two traits of day-to-ten leaves and day-to physiological maturity had the most direct negative and positive effects on grain yield changes, respectively. The most indirect positive effect was related to the grain filling period, due to the increase in day-to physiological maturity. The distribution of genotypes in all four biplot areas indicated high genetic diversity of genotypes. The favorite genotypes (16, 8, 15, and 14) had the highest amount of traits of day-to physiological maturity, grain filling period, and day-to milky grain and were located in the favorable area of the biplot. According to the results of the cluster analysis, these genotypes were located in the "grain yield cluster". On the contrary, unfavorable genotypes (2, 7, and 12) had the highest day-to-ten leaves, day-to-germination, and day-to-four leaves. In general, the selection to increase the day-to physiological maturity and the grain filling period and the selection against the day-to-ten leaves and the day-to germination will improve the yield per plant of quinoa.
    Keywords: Principal component analysis, Cluster analysis, Regression analysis, Causal analysis, Correlation analysis
  • Saber Mohammadnia, Maryam Haghighi *, Ali Farhadi Pages 45-54
    Temperature is one of the main environmental factors that affect plant growth. grafting in the squash (Cucurbita moschata) family has been considered due to the increased resistance of the transplanted plant to stresses such as low temperature, high temperature and salinity. Experiment was design to study on the effect of Cucumis sativus cv ‘super daminos’ cucumber grafting on squash rootstocks of Cucurbita moschata (Rs) and ghalyani Lagenaria siceraria (Rg) and its comparison with ungraded cucumber (Rn) and grafted cucumber (Rc). The combined experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with two treatments of optimum temperature (27±2°C) and low temperature (15±2°C) with four replications in the research greenhouses of Isfahan University of Technology. At the end of experiment the shoot fresh and dry weight, length of bush, number and length of nodes, chlorophyll index, and photosynthetic indices were measured. The results of the present experiment showed that the rate of photosynthesis was significantly reduced at low-temperature stress and improved in the Rs and Rg under stress conditions. Cold improved photosynthesis and the highest amount of photosynthesis was observed in non-stress conditions and in grafted plants on Rs and Rg. Moreover, Transpiration decreased in Rg, Rs, Rc under low temperature treatment. Eventually, Rg and Rc can improve some characteristics of super daminos in low temperature condition compare with Rs and Rn.
    Keywords: Cucurbita moschata, Optimum temperature, Photosynthesis, Transpiration
  • Sajjad Dindarloo Inaloo, Mehdi Madandoust * Pages 55-62
    In order to investigate the resistance of H. spontaneum L. against Sulfosulfuron herbicide, an experiment was conducted in five growing regions of this weed in Fars Province (Iran) in fallow farms that were naturally infected with H. spontaneum. Eight herbicide treatments including 0 (control), 0.25, 0.5, 1, 2, 4, 8 and 16 times the recommended dose (equivalent to 25 g ai.ha-1) in four replicates using the standard error of the mean treatments were compared. The results showed that the level of visual scoring (EWRC) was significantly influenced by Sulfosulfuron herbicide doses. The highest level of weed killing was under treatments of 200 and 400 g ai.ha-1 in all regions of this weed growth. The average survival of wild barley was 8% in different regions with the use of 400 g of herbicide. The dry weight response of H. spontaneum to different doses of Sulfosulfuron evaluated using the fitting of the log-logistic equation, and showed that by consuming up to 100 g of sulfosulfuron, the dry weight of wild barley had a severe reduction of 64%.The resistance degree of different regions biotypes to herbicides was variable considerably. Based on the GR50 ratio, Fasa region was the most resistant of biotype with a resistance degree of 1.22 and then Zarghan biotype was introduced with a resistance degree of 1.11. Eghlid and Jahrom (0.93 and 0.88) were intermediate degree too and Lar was identified as a sensitive biotype.
    Keywords: Apirous, Tolerance, Wild barley, Habitat
  • Abbas Shahdi Kumleh *, Seyedreza Seyedi, Maryam Foroughi Pages 63-77

    In recent years, the importance of producing healthy crops has led to special attention to production methods and applied inputs used. For the purpose, a two-year factorial experiment was conducted a randomized complete block design with three replications at the research site of Rice Research Institute, Rasht, during 2019-2020 to reduce the problems caused by chemical fertilizers and replacing them with biological resources. Experimental factors including eight levels of inoculation: control (without fertilization), Pseudomonas, Azospirillium, Azotobacter, Azospirillium and Pseudomonas, Azotobacter and Pseudomonas, Azotobacter and Azospirillium, Azotobacter, Pseudomonas and Azospirillium, and Hashemi and Gilaneh rice varieties were considered. The results showed that the effect of inoculation and variety on yield components and yield of rice varieties was significant at 5% and 1% probability levels, so that the highest plant height (119.6 cm), number of tillers (12.3), number of panicles per square meter (165.1), number of filled grain (126.3) and minimum number of unfilled grain (7) from the combined treatment of Azotobacter and Azospirillium and Pseudomonas were obtained. Also, application of combined treatment of Azotobacter and Pseudomonas and Azospirillium increased 79.3% and 30.6% of paddy yield and biomass of Hashemi variety and increased 90.2% and 55.9% of paddy yield and biomass of Gilaneh variety compared to the control treatment. According to the results, the application of Azotobacter, Azospirillium and Pseudomonas treatment is recommended due to maintaining and improving some chemical properties of paddy soil and compensating for 47.4% and 56.7% yield of Hashemi and Gilaneh rice varieties compared to chemical fertilizer treatment.

    Keywords: Azospirillium, Aztobacter, Inoculation, Pseudomonas
  • Mohammad Siahchehreh, Ghaffar Kiani *, Seyed Kamal Kazemitabar Pages 79-86
    The rice is staple food in Iran. Despite of high quality of local rice varieties, they have unsuitable characteristics like higher plant height and lower yield. Mutation breeding is a suitable method for induction of genetic variation and improvement of agronomic traits in rice. EMS (ethyl methane sulfonate) create point mutation in DNA sequence and causing low and stable variation in comparing with radiation. In this study the effect of the chemical mutagen EMS was studied using three levels 0.17, 0.35 and 0.51 percent on Sang Tarom in research farm of the Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Genetic variation on agronomic traits like plant height, tiller number, panicle length etc. was assessed in M2 generation. A total of 17 selected genotypes, eight superior mutants were identified regarding phenotypic characteristics at M2 generation. These lines have less height, more filled grains per panicle and 100 seed weight comparing with the control (Sang Tarom). The average height of these lines is 131 cm while this value in original parent (Sang Tarom) is 164 cm. Other breeding process is underway in subsequent generations based on pedigree breeding method.
    Keywords: Rice, Mutation, Sang Tarom, Agronomic traits, F2 generation
  • Akram Ghaderi, Soodabeh Jahanbakhsh *, Seyede Yalda Raeisi Sadati Pages 87-95
    The purpose of this study was to investigate the effect of different levels of water deficit on some biochemical characteristics in the seedling stage of wheat in three cultivars. For this purpose, a factorial experiment based on a completely randomized design was conducted in the greenhouse University of Mohaghegh Ardabili with two factors, the first factor of water deficit (35, 60 and 85% of field capacity (control)) and wheat cultivars (Pishgam, Pishtaz and Baharan) in three replications. Water stress was applied in the three-leaf stage for 10 days and then seedlings were sampled to measure photosynthetic pigment concentrations and biochemical parameters. The results showed that with increasing water deficit, the activity of antioxidant enzymes catalase, peroxidase and polyphenol oxidase and proline increased. The highest and lowest concentrations of photosynthetic pigments belonged to Baharan cultivars and Pishtaz, respectively, under the conditions of no stress and severe water limitation. Carotenoid content and percentage of total protein in Baharan and Pishgam wheat cultivars increased under non-stress conditions. In general, it seems that Baharan cultivar has reduced the destructive effects of dehydration due to its high tolerance to stress among other cultivars studied and also by increasing the activity of antioxidant enzymes and adaptive metabolites.
    Keywords: Destructive effects, Peroxidase, Total soluble protein, Baharan cultivar
  • Jahanfar Daneshian *, Farnaz Shariati, Nadia Safavi Fard, Abdullah Hassani Pages 97-110

    Dry matter Partitioning in vegetative and reproductive organs and yield of 11 sunflower hybrids were evaluated in different irrigation program during 2013 and 2013 in Karaj, Iran. Three separate experiments including irrigation after 60, 120 and 180 mm evaporation from evaporation pan, Class A as base of randomized complete block design were sutdied as control, mild and severe stress conditions, respectively. The results showed the plant height was decreased by 10.1% under mild stress and 17.2% under severe stress compared to control. Although, increasing of the height had a positive effect on grain yield, but the stem weight was more effective than head weight on grain yield. In control irrigation, plants produced thicker stems that made to translocate more dry matter to the grain. But under severe stress conditions, the  head diameter decreased, and the most of the dry matters were used in the head development. The highest grain to head weight ratio was obtained from mild stress. In severe stress conditions, the grain to head weight ratio  went up and it caused to rise linear growth of grain number and weight. Grain yield was diminished on average of 18% and 33% under mild and severe stress conditions, respectively. In the stress conditions, Barzegar hybrid had the highest grain yield for maintaining the number and weight of grain in the heads. The evaluation of strees susceptibility and tolerant showed that STI, MP and GMP indices had a positive and significant correlation to yield and, Barzegar and Sunbro hybrids were superior thant Cultivars and hybrids.

    Keywords: Sunflower Cultivars, Water deficit stress, Drought tolerance indices, Grain yield, Dry matter
  • Mohammad Reza Bagheri, Ziba Ghasimi Hagh *, Hassan Khoshghalb Pages 111-121
    Greenhouse cucumbers are gynoecious, but in the bisexual stage of flower bud, the sex of flowers can be changed. Therefore, induction male flower is necessary for breeding programs and seed production of gynoecious cucumbers. In this study, the response of flower sex change of gynoecious greenhouse cucumber to 1-methyl cyclopropene (1-MCP) and cobalt hloride was studied. The tretment of cucumber seedlings at two true leaf stage by spraying cobalt chloride (10, 20 and 40 mg.l-1) and 1-MCP gas (for 24 hours with 1 and 2 µl.l-1) showed that, 1-MCP increased plant height, leaf number, leaf length, leaf width and leaf tail diameter compared to the control.  However, cobalt chloride reduced stem diameter, leaf number, leaf tail diameter and Female flower number compared to the control. The different concentrations of 1-MCP didnot affect on the female flowers. The results showed that, the concentration of 40 mg.l-1 cobalt chloride and 1-MCP treatments in some plants 1 to 2 male flowers induced in the first and second nodes. Pollen seed germination test showed that the male flowers formed were normal and the development of stamens was complete. Totally, the inhibitory mechanism of 1-MCP is similar to silver ion in the biosynthesis pathway of ethylene, to better understand the molecular mechanism of flower sex change in cucumber in relation to ethylene, it is recommended to use other concentrations of 1-MCP in the lines of gynoecious and monoesiouse.
    Keywords: Greenhouse cucumber, Pollen, male flower, Flower sex change
  • Adeleh Alikhani, Mina Taghizadeh *, Mousa Solgi Pages 123-136
    Outcome appropriate strategy is so essential to reduce the irrigation of the turfgrass in the landspace since to high water requirement of turfgrass growth stages and the limitation of water resources. In the first experiment, the application of polyethylene glycol (0, 2.5 and 5%) and humic acid (0, 250 and 500 mg.l-1) treatments at the germination phase and the application of foliar spraying of humic acid (0, 250 and 500 mg.l-1) and drought stress (100% and 30% of field capacity) in the turfgrass establishment stage in the second experiment was conducted. In the first experiment, although the dry weight of seedlings increased at the presence of different concentrations of polyethylene glycol, most of the indices of germination decreased in comparison to the control. In the second experiment, drought stress in turfgrass caused 10-fold increase in proline, decreasing in relative water content, fresh and dry weight of shoots compared to withouth drought stress in greenhouse conditions. Foliar spraying with 250 mg.l-1 humic acid reduced shoot height and density under drought stress conditions. Therefore, it can be stated that the foliar spraying application of humic acid under field capacity irrigation can improve the physiological conditions, lead to increasing turfgrass density and shoot length nevertheless the use of acid humic foliar spraying was not effective in reduction the drought stress of turfgrass.
    Keywords: Proline, PEG, germination, Drought, Ion leakage
  • Mahmoud Kiani, Seyed Ali Andi, Mahboubeh Zareh, Akbar Hajizadeh Moghaddam *, Fatemeh Pureshagh Pages 137-158
    Cannabis (Cannabis sativa L.) is genetically one of the most complex genera in the Cannabaceae family. The genus mostly comprises annual dioecious herbaceous plants probably native to Central and Southeast Asia. Cannabis has been used for centuries and has many applications beyond natural medicine and recreational drug use. Tetrahydrocannabinol and cannabidiol are the most active compounds in cannabis due to their strong physiological effects. The psychoactive effect of cannabis is mainly linked to tetrahydrocannabinol, while cannabidiol is known for its wide range of therapeutic properties in the pharmaceutical industry. Although cannabis remains illegal in many parts of the world, the medicinal cannabis sector continues to grow as evidenced by the increasing number of countries allowing its use for certain medical indications, including several central nervous system disorders. Despite a long history of cultivation and use, cannabis has yet to achieve commensurate visibility among medicinal plants due to legal restrictions. The objective of this review article is to summarize scientific findings about cannabis to provide an increased understanding of its nutritional, industrial, and medicinal properties in an effort to facilitate the social acceptance of this precious plant source in Iran.
    Keywords: Endocannabinoid system, Drug, Cannabinoid, Cannabidiol, Tetrahydrocannabinol