فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 63 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا اسدنژاد طربخواه، مجید باقرزاده خواجه*، سلیمان ایرانزاده، غفار تاری صفحات 1-19

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل تعاملی عوامل موثر بر موفقیت سیستم مدیریت سلامتی، ایمنی و محیط زیست در شرکت نفت پاسارگاد انجام شده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای و از نظر روش انجام تحقیق، از نوع توصیفی- تحلیلی و از گونه ی مدل سازی می باشد. با استفاده از منابع در دسترس عموم (149 نفر) و همچنین نظرات خبرگان (20 نفر)، با استفاده از 2 نوع پرسشنامه که از طریق تحلیل عامل اکتشافی ماتریس همبستگی، روایی و پایایی پرسشنامه ارزیابی شده و 24 عامل در 4 حوزه سازه، فردی- سازمانی، مکانیکال و الکتریکال شناسایی گردیده است. سپس با استفاده از روش دیماتل و رویکرد ساختاری تفسیری اقدام به تعیین روابط بین آنها و رتبه بندی آنها گردیده و با استفاده از رویکرد ساختاری تفسیری (ISM) اقدام به سطح بندی معیارها شده است. همچنین به کمک تکنیک دیمتل فازی شدت روابط، اثرگذاری و اثرپذیری معیارها بررسی گردید. یافته های تحقیق با رویکرد FDEMATEL نشان داد، ایمنی سازه، ایمنی الکتریکال و صرفه جویی در مصرف انرژی در مکانیکال به ترتیب اثرگذارترین عوامل و وجود اقدامات کنترلی، صرفه جویی در مصرف انرژی و توجه به ملاحظات منطقه ای از کم اهمیت ترین عوامل اثرگذار می باشند. از طرفی یافته های تحقیق با رویکردISM نشان میدهد ملاحظات منطقه ای مکانیکال و رفاه الکتریکال در گروه وابسته، عواملی هستند که دارای قدرت نفوذ کم ولی وابستگی شدید میباشند و عوامل حفاظت از محیط زیست مکانیکال، صرفه جویی در انرژی الکتریکال و سلامتی مکانیکال در آینده نگری، عواملی هستند که دارای قدرت نفوذ قوی ولی وابستگی ضعیف میباشند.

    کلیدواژگان: ایمنی و محیط زیست، سیستم مدیریت سلامتی، شرکت نفت پاسارگاد، مدل تعاملی
  • مجتبی فرخ* صفحات 20-40
    با وجود قابلیت هایی که تکنیک مدیریت ارزش کسب شده در ارزیابی عملکرد هزینه و زمان پروژها دارد، قادر به تخمین عملکرد آتی آن ها نیست. در واقع مدیریت ارزش کسب شده عملکرد آینده پروژه را صرفا براساس عملکرد گذشته آن تخمین می زند و تغییر شرایط محیطی یا دیگر عوامل موثر بر عملکرد آینده پروژه را در نظر نمی گیرد. تکنیک مدیریت ریسک بر خلاف مدیریت ارزش کسب شده به افق های دورتر نظر داشته و با شناسایی حالات شکست به ارزیابی عملکرد پروژه ها می پردازد. بدین ترتیب با توجه به گذشته نگر بودن تکنیک مدیریت ارزش و آینده نگر بودن تکنیک مدیریت ریسک در پیش بینی عملکرد آینده پروژه، می توان با یکپارچه نمودن آن ها به هم افزایی قابل توجه ای در مدیریت بهتر پروژه ها دست یافت. در این مقاله پس از شناسایی و تحلیل شاخص های ریسک بکمک تکنیک FMEA، با استفاده از تکنیک مدیریت ریسک شاخص عملکرد آینده پروژه محاسبه و با شاخص های کنونی مدیریت ارزش کسب شده ترکیب و با شاخص هایی جدید به پیش بینی بهتر عملکرد آینده پروژه ها می پردازیم. این شاخص های جدید، تحت شرایط عدم اطمینان و با استفاده از رویکرد فازی تعیین شده است. در پایان، یک مثال کاربردی برای نشان دادن عملکرد رویکرد پیشنهادی ارایه می شود. نتایج نشان می دهد که در نظر گرفتن شاخص ارزیابی ریسک، عملکرد پیش بینی هزینه و زمان تکمیل پروژه را در مدل مدیریت ارزش کسب شده بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش کسب شده، تحلیل ریسک، تئوری فازی، حالات شکست، شاخص عملکرد آتی
  • زهرا رحیمی، حبیب الله جوانمرد*، امیر عزیزی، سید اسماعیل نجفی صفحات 41-59

    برای ارتقاء سطح اجزای لجستیک، متناسب با صنعت نسل 4 لازم است وضعیت فرایندهای لجستیک، اندازه گیری شود. برای اندازه گیری، اولین گام تعیین سطح مورد نیاز تکامل اجزاست و لازم است، ابتدا فرایندها و اجزای لجستیک تعیین گردند، سپس مراحل تکامل مشخض شده و در انتها اندازه تکامل مورد نیاز آنها بدست آید. هدف این مقاله تعیین سطح مورد نیاز اجزای سیستم لجستیک در مراکز لجستیک ایران متناسب با صنعت نسل 4 است. روش تحقیق توصیفی-کاربردی و گردآوری داده ها، میدانی است، جامعه آماری دوگروه است، گروه اول ده تن از خبرگان لجستیک هستند که نظر آنها برای تعیین فرایندها و اجزای لجستیک استفاده شده، گروه دوم مدیران در مراکز لجستیک ایران به تعداد 102 نفر هستند، که با روش سرشماری نظرات تعداد 63 نمونه مورد استفاده قرار گرفته است. با ابزار مصاحبه تخصصی از خبرگان، فرایندها و اجزای لجستیک به تعداد چهار فرایند و سیزده جزء اجرایی شناسایی و دسته بندی شده اند. براساس نظر مدیران لجستیک، وضعیت موجود اجزاء در هر مرکز لجستیک، ارایه شده است. با استفاده از میانگین اجزای سیستم لجستیک و درجه سازگاری با نرم افزارهای SPSS , Excel وضعیت تکامل اجزای لجستیک برای مراکز، سنجش شد. نتایج نشان داد که فرایند حمل و نقل تکامل کمتری نسبت به سایر فرایندها دارد زیرا وابستگی به سیستم های خارجی دارد. فرایند مدیریت اطلاعات بواسطه نرم افزاری بودن و وابستگی کمتر به سیتم های خارجی، سطح تکامل بیشتری دارد. براساس تحلیل های انجام شده، پیشنهادات به مراکز لجستیک بعنوان بهره وران خاص و تحقیقات آتی ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: اجزای فرایند، تکامل، صنعت نسل 4، لجستیک، مراکز لجستیک
  • منصور اسماعیل زاده*، لعیا الفت، مقصود امیری، ایمان رئیسی وانانی صفحات 60-78
    تتولیدکنندگان، بمنظور توسعه ی تامین کنندگان استراتژیک خود، آنها را بخش بندی می کنند. بخش بندی تامین کننده موجب ایجاد ارزش و هم افزایی در ارتباط با تامین کننده می شود. هدف این مقاله، ارتباط توسعه ی تامین کننده و بخش بندی تامین کننده با استفاده از سیستم استنتاج عصبی-فازی انطباقی در صنعت خودروسازی ایران است. برای تحقق این هدف، ابتدا برای مقوله های توسعه ی تامین کننده، با استفاده از سه روش، سه سیستم عصبی-فازی طراحی می شوند. سپس با استفاده از دو روش کلاسیک و چهار الگوریتم تکاملی، آنها را بهینه سازی و مناسبترین سیستم عصبی-فازی انتخاب می شود. در مرحله بعد نمره ی توسعه برای 53 تامین کننده از تامین کنندگان استراتژیک صنعت خودرو در چهار مقوله پیش بینی می شود، براساس نمره های بدست آمده، تامین کنندگان بخش بندی می شوند. در نهایت، فعالیتهای لازم برای توسعه ی هرکدام از تامین کنندگان پیشنهاد می شوند. نتایج نشان می دهدکه صنعت خودروسازی ایران در توسعه ی مقوله های ناملموس و محیطی، عملکرد قابل قبولی داشته اما، در توسعه-ی مقوله های ملموس و روابط ضعیف عمل کرده است. بر این اساس، تولیدکنندگان صنعت خودروسازی ایران، باید بترتیب اولویت بکارگیری فعالیتهای مرتبط با توسعه ی روابط، قابلیتهای ملموس، قابلیتهای ناملموس و قابلیتهای محیطی را رعایت کنند. با توجه به اینکه در این حوزه، مطالعات اندکی صورت گرفته است، در پایان، ضمن مقایسه ی این مطالعه با یکی از مطالعات خارجی انجام گرفته، پیشنهاداتی برای صنعت خودروسازی ایران و همچنین پژوهشهای آینده ارایه می شود.
    کلیدواژگان: توسعه ی تامین کننده، بخش بندی تامین کننده، صنعت خودرو، سیستم استنتاج عصبی-فازی انطباقی
  • امیر لالهء، حسین قره بیگلو*، مجتبی رمضانی، سلیمان ایران زاده صفحات 79-97

    امروزه در سازمان ها تنها جلب رضایت مشتری یا تکریم ارباب رجوع و تمرکز بر فروش موفق و ارایه خدمات با کیفیت بالا برای ارتقاء دارایی های سازمان و حفظ جایگاه رقابتی در بازار کافی نبوده و از این رو سازمان ها باید تدابیر و استراتژی های لازم برای جذب و حفظ منابع انسانی کارآمد و اثرگذار را اتخاذ نمایند. بدیهی است بدون در اختیار داشتن منابع انسانی کارآمد، سازمان قادر به ایجاد تحول، توسعه و تعالی و نیل به اهداف تعیین شده نخواهد بود. راه دسیابی به این امر، توسعه مدیریت و راهبری سازمان و ایجاد ساختار اثربخش برای مدیریت برندکارفرما می باشد. این پژوهش با هدف بررسی و ارزیابی متغیرهای برند کارفرما در شرکتهای فعال شهرکهای صنعتی استان آذربایجان شرقی و اثرسنجی هر یک از مولفه ها در این شرکتها شکل گرفته است. پژوهش حاضر از نوع کمی و کیفی می باشد که ابتدا متغیرها بوسیله روش دلفی مورد غربالگری و تدقیق قرار گرفته و سپس در مرحله کمی با استفاده از نرم افزار جی ام پی (JMP) و روش علی-مقایسه ای و بهره گیری از آماره های توصیفی و استنباطی اثرسنجی عاملی متغیرهای برند کارفرما انجام شده است. نتایج نشان داد که مولفه آموزش برای بهبود کیفیت با مقدار ضریب تعیین (246/0) کمترین سهم عاملی را داشته و بیشترین سهم عاملی مربوط به استفاده از مدیریت مشارکتی با مقدار(000/1) می باشد. همچنین بیشترین همبستگی با دیگر مولفه ها مربوط به شاخصه آموزش متناسب با نیاز کارکنان با مقدار880/0 و کمترین همبستگی مربوط به استفاده از مدیریت مشارکتی با مقدار246/0 است.

    کلیدواژگان: برند کارفرما، مدیریت استعداد، شرکت شهرکهای صنعتی، صنایع کوچک
  • حسین فیروزی، جواد رضاییان*، علیرضا رشیدی کمیجان، محمدمهدی موحدی صفحات 98-120

    یکی از مهم ترین مشکلات شرکت های توزیع (بالاخص فروشگاه های آنلاین بزرگ)، طراحی موقعیت بازاندازها، مسیریابی وسایل نقلیه و بهینه سازی شبکه توزیع تامین است. در این پژوهش به مکان یابی مراکز توزیع فروشگاه آنلاین دیجی کالا پرداخته شده است. یک مساله مکان یابی - مسیریابی چندهدفه با در نظر گرفتن اصل پایداری و محدودیت زمانی با روش های فراابتکاری توسعه داده شده است. براساس نتایج مدل پیشنهادی اثر تقاضا بر سه هدف زمان، هزینه و مسایل زیست محیطی و اجتماعی بررسی گردید و نشان داده شد که اگر تقاضا افزایش یابد اثر بیشتر بر زمان به وجود می آید. به عبارت دیگر افزایش تقاضا می تواند خلل هایی را ایجاد کند که در نتیجه آن زمان تحویل افزایش یافته و لذا این امر می تواند در بلندمدت منجر به نارضایتی مشتری شود. افزایش میزان اشتغال نیز منجر به بهتر شدن مسایل زیست محیطی می شود اما اثری بر هزینه و زمان ندارد. همچنین هزینه حمل کالا اثری بر مسایل زیست محیطی و زمان ندارد اما منجر به افزایش هزینه می شود.

    کلیدواژگان: اسلات زمانی، زنجیره تامین پایدار، فروشگاه آنلاین، مسیریابی، مکان یابی
  • علی عبدالی*، عرفان موحدی فر صفحات 121-143
    این پژوهش با هدف نشان دادن ارزش و اهمیت دیدبانی و استفاده از داده ها و اطلاعات در سطح صنعت و تاثیر آن در خلق ارزش و جلوگیری از نابودی ارزش در بنگاه مادر تخصصی صنایع پتروشیمی، به عنوان یک شرکت دانش‎ بنیان می باشد. این پژوهش از نوع کیفی می باشد که از مدیران با تجربه صنعت پتروشیمی به روش نمونه گیری گلوله برفی مصاحبه شده است و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری که 23 مصاحبه را شامل می شود ادامه یافته است. گزاره های این پژوهش به کمک روش داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل گردیده است. براساس نتایج تحلیل اطلاعات بدست آمده از خبرگان مشارکت کننده در پژوهش، مدل دیدبانی متغیرهای تاثیرگذار در ارزش آفرینی شرکت های دانش بنیان مادری «در سطح صنعت»؛ شامل 194 کد باز می باشد که در قالب 34 گزاره مشترک تقسیم بندی شده است. گزاره های مدل در این سطح در قالب 5 مفهوم اصلی تقسیم بندی شده که شامل مفاهیم؛ رقبا 10 گزاره (29 درصد)، مشتریان و بازارها 8 گزاره (24 درصد)، تامین کنندگان 4 گزاره (5/11 درصد)، محصولات و کالاهای جایگزین 4 گزاره (5/11 درصد) و علوم و فناوری 8 گزاره (24 درصد) می شود. بنابراین بنگاه مادری صنعت پتروشیمی به عنوان یک مجموعه دانش بنیان عظیم در سطح کشور به منظور ارزش آفرینی بیشتر، می تواند به کمک این مدل، نسبت به شناسایی متغیرهای تاثیرگذار (در سطح صنعت) اقدام و با در نظر گرفتن آینده های ممکن، محتمل و مرجح و همچنین تحلیل اطلاعات بدست آمده، جهت برنامه ریزی و اتخاذ تصمیمات راهبردی مورد توجه مدیران و کارشناسان سازمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان دانش بنیان، دیدبانی، داده بنیاد، شرکت های تابعه
  • رحمان ایرانپور، رویا شاکری*، کیومرث احمدی صفحات 145-164

    هدف این پژوهش شناسایی پیش بین های برون سپاری منابع انسانی در بخش کشاورزی ایران با استفاده از رویکرد فراترکیب بود. روش تحقیق توسعه ای و از نظر ماهیت داده ها در گروه تحقیقات ترکیبی (کیفی- کمی) و بر مبنای روش جمع آوری داده ها، اسنادی و همبستگی است. جامعه موردبررسی تحقیق در مرحله اول شامل تمامی تحقیقات در حوزه برون سپاری از سال 2000 تا 2020 و در مرحله دوم شامل تعداد 750 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی ‏بودند‏. روش نمونه گیری تصادفی ساده و مطابق فرمول کوکران حجم نمونه به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 93/. بدست آمد. پس از پالایش مقالات، در نهایت تعداد 44 مقاله علمی که بطور مستقیم به موضوع برون سپاری منابع انسانی پرداخته بودند وارد مرحله تحلیل در نرم افزار MAXQDA شدند. پس از مرحله تلفیق تعداد 44 کد متمایز شناسایی و کدهای استراتژی کاهش هزینه ها با 8 ارجاع، تدوین معیارهای انتخاب تامین کنندگان با 6 ارجاع، خلق ظرفیت درون سازمانی با 4 ارجاع، فرهنگ سازمانی با 4 ارجاع، پایش و ارزشیابی تامین کنندگان با 4 ارجاع، مدیریت دانش با 3 ارجاع اصلاح نظام استخدامی، آموزش و بهسازی نیروی انسانی با 3 ارجاع، مهندسی مجدد فرآیندهای منابع انسانی با تاکید بر ارتقای کیفیت با 3 ارجاع ، ارتقا بهره وری با 3 ارجاع ، شبکه سازی (همکاری های برون سازمانی) با 3 ارجاع، سیاستها و اسناد بالادستی با 2 ارجاع و پشتیبانی مدیریت ارشد با 1 ارجاع بالاترین تعداد ارجاعات را در متون پژوهشی داشتند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، منابع انسانی، جذب، آموزش، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
|
  • Alireza Asdanjad Tarabkhah, Majid Bagherzadeh Khajeh *, Soleiman Iranzadeh, Ghaffar Tari Pages 1-19

    This research aims to provide an interactive model of factors affecting the success of the health, safety and environment management system in Pasargad Oil Company. The current research is developmental in terms of its purpose, and descriptive-analytical and modeling in terms of the research method. Using publicly available sources (149 people) and also experts' opinions (20 people), by using 2 types of questionnaires that were evaluated through the exploratory factor analysis of the correlation matrix, validity and reliability of the questionnaire and 24 factors in 4 areas of structure, individual-organizational, mechanical and Electrical has been identified. Then, using the DEMATEL and ISM method, the relationships between them and their ranking were determined, and the criteria were leveled using the ISM interpretive structural approach. Also, with the help of Dimethal-Fuzzy technique, the intensity of relationships, effectiveness and effectiveness of criteria were investigated. The findings of the research with the FDEMATEL approach showed that structural safety, electrical safety and mechanical energy saving are the most effective factors, and the presence of control measures, energy saving and attention to regional considerations are the least important factors. On the other hand, the findings of the research, using ISM approach, show that mechanical regional considerations and electrical welfare in the dependent group are factors that have low penetration power but strong dependence, and mechanical environmental protection factors, saving electrical energy and mechanical health in the future are factors They have strong influence but weak dependence.

    Keywords: Health management system, Interactive Model, Pasargad Oil Company, Safety, environment
  • Mojtaba Farrokh * Pages 20-40
    This paper proposes an integrated approach of the earned value management and the risk management for predicting of project performance including cost and duration of estimate at completion. In spite of the abilities of earned value management technique in estimating the project future performance merely based on its past, it cannot consider the environmental change or other elements which effect on the future performance of the project. Unlike the earned value management, the risk management technique looks to the farther horizons and deals with the evaluation of the project performance by recognizing the failure modes. In this paper we intend to present the future performance index in combination with the earned value management current indices for better prediction of the projects’ future performance. These indices are determined under real-life and uncertain conditions using the fuzzy approach. In the end, the performance of the proposed method is evaluated by a numerical example. The results show that the consideration of the risk evaluation index improves the prediction of cost and time of projects' completion in the value management model.
    Keywords: Earned value, Risk analysis, fuzzy theory, failure modes, Future performance index
  • Zahra Rahimi, Habibollah Javanmard *, Amir Azizi, Seyad Esmail Najafi Pages 41-59

    In order to improve the level of logistics components in accordance with the industry 4.0, it is necessary to increase situation of logistics processes. To increase the level of logistics processes, the first step is to measure growth rate and evolution. To measure the evolution of the logistics system, processes and components of the logistics and evolution stages of them must determin. The purpose of this paper is to determine the level of the logistics system components based on industry 4.0 in Iran’s logistics centers. The research method is descriptive – applied. Samples includes two groups; the first group are ten logistics experts. Their knowledge has used for determining the processes and also the maturity level. The second group are 102 managers and decision makers in logistics centers, they provide information for the components validation and maturity assessment based on the present situation of components and logistics processes. Using the expert interviews, processes and components of logistics have been identified and classified into four processes and thirteen components. By mean of components status and the use of degree of adaptive method in Excel and SPSS software, the maturity of logistics has been measured. The results showed the transportation process is less developed because has more dependence on the external system and transport has not evolved in general. The process of information management has higher levels, because of less dependence on external systems. Based on the results recommendation for the large assembly industry and future researches are presented

    Keywords: evolution, Industry 4.0, Logistics, Logistics centers, Process components
  • Mansour Esmaeilzadeh *, Laya Olfat, Maghsoud Amiri, Iman Raeesi Vanani Pages 60-78
    Manufacturers segment their strategic suppliers for their development. Supplier segmentation creates value and synergy with the supplier. purpose of this article is to link supplier development and supplier segmentation using ANFIS in automotive industry. For this purpose, first for each category, using three methods three fuzzy-neural systems were designed and using six methods (two classical methods and four meta-heuristic algorithms were optimized and the most suitable Neural Fuzzy system was selected. Then, the development score for 53 suppliers from the strategic suppliers of the automotive industry was predicted in four categories. according to the obtained scores, the suppliers were segmented. Finally, based on the activities related to the development of different capabilities, the necessary activities were proposed for the development of each of the suppliers. results show that automotive industry manufacturers at the supplier level must prioritize the use of activities related to relationship development, tangible capabilities, intangible capabilities, and environmental capabilities. Due to the fact that few studies have been done in this field, in the end, while comparing this study with one of the foreign studies, suggestions for the Iranian automotive industry as well as future research are presented.
    Keywords: Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS), Automotive Industry, Supplier Development (SD), supplier segmentation
  • Amir Laleh, Hosein Gharabiglo *, Mojtaba Ramazani, Soleyman Iranzadeh Pages 79-97

    Today in organizations, it is not enough to satisfy the customer or honor the superiors and focus on successful sales to maintain a competitive position in the market, and therefore, organizations must develop the necessary strategies to attract and maintain efficient and effective human resources. adopt Without having efficient human resources, the organization will not be able to transform, develop and excel and achieve the set goals. The way to achieve this is to develop the organization's management and leadership and create an effective structure for managing the employer brand. This research aims to evaluate the variables of the employer brand in the active companies of the industrial towns of East Azerbaijan province and evaluate the effectiveness of each of the components in these companies. The current research is of quantitative and qualitative type, first the variables were screened and verified by Delphi method, and then in the quantitative stage, using software JMP and the causal-comparative method, and using the factor effectiveness of the variables. The employer brand is done. results showed that the component of training to improve quality has the lowest factor contribution with a coefficient of determination (0.246) and the highest factor contribution is related to the use of participatory management with a value of (1.000). The highest correlation with other components is related to the indicator of training according to the needs of employees with a value of 0.880 and the lowest correlation is related to the use of participatory management with a value of 0.246.

    Keywords: Employer Brand, talent management, Industrial Estates Company, small industries
  • Hossein Firouzi, Javad Rezaeian *, Alireza Rashidi Komijan, MohammadMehdi Movahedi Pages 98-120

    One of the most important problems for distribution companies (especially large online stores) is the design of docking stations, vehicle routing, and supply chain optimization. In this research, the distribution centers of Digi kala online store have been located. A multi-objective location-routing problem has been developed by meta-heuristic methods considering the principle of stability and time constraints. Based on the results of the proposed model, the effect of demand on the three objectives of time, cost, and environmental and social issues was investigated and it was shown that if demand increases, there will be a greater effect on time. In other words, increasing demand can create gaps that result in increased delivery time, and therefore this can lead to customer dissatisfaction in the long run. Increasing employment also leads to better environmental issues, but has no effect on cost or time. Also, the cost of transporting goods has no effect on environmental issues and time, but leads to increased costs.

    Keywords: Time slot, sustainable supply chain, Online store, routing, Location
  • Ali Abdali *, Erfan Movahedifar Pages 121-143
    This research is of a qualitative type, in which managers with experience in the petrochemical industry were interviewed using the snowball sampling method, and the interviews continued until reaching theoretical saturation, which includes 23 interviews. The propositions of this research have been analyzed with the help of foundation data method and using MAXQDA software. Based on the results of the analysis of the information obtained from the experts participating in the research, the monitoring model of the influencing variables in the value creation of parent knowledge-based companies "at the industry level" contains 194 open codes, which are divided into 34 common propositions. Model propositions at this level are divided into 5 main concepts as follow: Competitors are 10 propositions (29%), customers and markets are 8 propositions (24%), suppliers are 4 propositions (11.5%), substitute products and goods are 4 propositions (11.5%), and science and technology are 8 propositions (24%). Therefore, the parent company of the petrochemical industry, as a huge knowledge-based organization in the country, can use this model to identify the influential variables (at the industry level) in order to create more value. Considering possible, probable and preferred futures, the parent company can analyze the obtained information to be taken into consideration by managers and experts for planning and making strategic decisions.
    Keywords: knowledge-based organization, Observation, Data Foundation, Subsidiaries
  • Rahman Iranpour, Kumars Ahmadi Pages 145-164

    The aim of this research was to identify the predictors of human resource outsourcing in Iran's agricultural sector using a Meta-Synthesis Approach. The research method is developmental and mixed research (qualitative-quantitative) and based on the method of data collection, documentation and correlation.The research population in the first stage included all the research in the field of outsourcing from 2000 to 2020, and in the second stage, there were 750 managers and experts of the Agricultural Research and Training Organization. The sample size was obtained by simple random sampling method and according to Cochran's formula. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose reliability was 0/93 through Cronbach's alpha Was obtained. After refining the articles, finally, 44 scientific articles that directly addressed the issue of human resources outsourcing entered the analysis stage in MAXQDA software. After the integration stage, 44 distinct codes were identified and among the identified codes, cost reduction strategy codes with 8 references, formulation of supplier selection criteria with 6 references, creation of internal organizational capacity with 4 references, organizational culture with 4 references, monitoring, evaluation suppliers with 4 references, knowledge management with 3 references, reforming the employment system, training and improving human resources with 3 references, re-engineering human resources processes with an emphasis on improving quality with 3 references, improving productivity with 3 references, networking (collaboration external organizations) with 3 references, upstream policies and documents with 2 references and senior management support with 1 reference respectively had the highest number of references in research texts.

    Keywords: outsourcing, Human Resources, absorption, education, Agricultural research education, promotion organization