فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی احمدی امین* صفحات 7-25

    اصول عام اخلاقی ارزش هایی عام هستند که دیگر ارزش ها از آنها استنتاج می شوند. بسیاری از اختلافات در نظریات اخلاقی از تبیین این اصول نشات می گیرد. شش اصل عام اخلاقی (کمال، آزادی، عدم آسیب، منفعت عمومی، استحقاق و عدالت) به هم پیوسته هستند و جانبداری از یک اصل بدون تبیین نسبت آن با دیگر اصول موجه نیست. اصل کمال، لزوم اخلاقی تحصیل کمالات مادی و معنوی را نشان می دهد. اصل آزادی بر اساس اصل کمال، از آزادی کسب اهداف میانی و نهایی دفاع می کند و اصل عدم آسیب، حدود اصل آزادی را نشان می دهد. همچنین اصل منفعت عمومی از محروم کردن افراد از منافع عمومی جلوگیری می کند و اصل استحقاق، منافع عمومی را بنابر دلایل موجه تخصیص می زند. نهایتا اصل عدالت، هماهنگی و تعادل میان دیگر اصول را رقم می زند. در این مقاله ضمن تبیین اصول عام هنجاری، پیوستگی این اصول را با روش توصیفی- تحلیلی از نگاه اسلام تبیین خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، کمال، آزادی، عدم آسیب، منافع عمومی، استحقاق، عدالت
  • روح الله شاکری زواردهی، محمدصادق اردلان* صفحات 27-48
    سالیان متمادی این مسیله اخلاقی مطرح است که چگونه می توان بین عدالت و مصلحت ارتباط برقرار کرد؛ برهمین اساس، عدالت و مصلحت از موضوعات شاخصی است که در کلام امام علی× به آن پرداخته شده است. تعاریف مختلفی از عدالت مانند «یضع الامور مواضعها»، «إعطاء کل ذی حق حقه» در کلام حضرت بیان گردیده و امام× با عباراتی مانند «صلاح الرعیه بالعدل» به مصلحت عدالت بنیان اشاره نموده است. از طرف دیگر، موانع اخلاقی مختلفی در راه اجرای عدالت اجتماعی وجود دارد. در این پژوهش تلاش شده تا با روش توصیفی تحلیلی ترابط عدالت امام علی× و مصلحت با رویکردی اخلاقی مورد کاوش قرار گیرد. از یافته های این پژوهش این است که عدالت، مقوم اخلاق و سبک زندگی اسلامی بوده و حیات اجتماعی بدون عدالت امکان پذیر نخواهد بود. علاوه بر آن، در تهافت میان عدالت و مصلحت، عدالت با در نظر گرفتن مصلحت مقدم می گردد.
    کلیدواژگان: عدالت، موانع اخلاقی عدالت، مصالح اخلاقی، امام علی (ع)، دوگانه عدالت و مصلحت
  • سیدمحمد اکبریان* صفحات 49-68
    ایزوتسو شکر را در قرآن با ایمان مترادف دانسته و راینهارت با توجه به تقابل شکر و کفر در قرآن، آن را دلیل بر الزام اخلاقی دانسته است. گر چه اصل ادعا، مبانی و دلایل ایشان با اشکالاتی مواجه است؛ اما توجه آنها به تضاد شکر و کفر در قرآن، راهبردی مبنی بر پیوند شکر و ایمان و فضیلت اخلاقی شدن ایمان ارایه می دهد. بر اساس تحلیل لفظ شکر در قرآن و آیات آنکه در مقابل با کفر قرار گرفته و اشاراتی که در کلام مفسران و اندیشمندان اسلامی آمده، لازمه شکر نعمت های مادی و دنیوی، شناخت منعم و استفاده از نعمت ها در مسیر خواست الهی است که نتیجه آن ایمان است؛ نیز لازمه شکر نعمت هدایت انسان به دین، بهره گیری از این هدایت و ایمان آوردن به خدا است و انکار خداوند در واقع ناسپاسی در مقابل نعمت هایی است که قابل انکار نیست. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: شکر، ایمان، کفر، فضیلت اخلاقی، نعمت
  • علی تاج بخش* صفحات 69-94
    حرفه ای شدن رشته های ورزشی موضوع مهمی است که امروزه با نتایج نیک و پیامدهای ناگوار، اندیشمندان عرصه ورزش را به خود واداشته است. از برایندهای نابهنجار این رویداد، فروکاستن ارزش های اخلاقی است.
    یکی از راه های برون رفت از این وضعیت و نهادینه سازی اخلاق در ورزش، تدوین نظام نامه ای برای رعایت ارزش های اخلاقی در باشگاه های ورزشی به عنوان مهم ترین نهاد ورزشی است. این نظام نامه مجموعه ای از رهنمودهای اخلاقی است که با ترسیم الگویی از رفتار صحیح حرفه ای، راهبردی نظام مند برای درونی سازی ارزش ها و هنجارهای اخلاقی ارایه می کند و متولیان ورزش را در تصمیم گیری و گسترش استانداردهای حرفه ای یاری می دهد.
    این پژوهش با رویکرد نظام سازانه، با شیوه توصیفی تحلیلی، فرایند تدوین و ترویج نظام نامه مطلوب را در 7 گام ترسیم می کند:1. ایجاد حساسیت اخلاقی؛ 2. تشکیل کمیته تخصصی اخلاق؛ 3. تدوین اصول و خط مشی؛ 4. دیدگاه سنجی؛ 5. تلاش های ترویجی (آموزشی، پرورشی و حقوقی)؛ 6. بازخوردگیری؛ 7. بازنگری و اصلاح نظام نامه .
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، اخلاق حرفه ای، نظام نامه اخلاقی، باشگاه ورزشی
  • احد فرامرز قراملکی، سعیده تقی زاده* صفحات 95-120
    هدف پژوهش تحلیل مقایسه ای مستندات اخلاقی دانشگاه های برتر جهان اسلام با دانشگاه های برتر دنیا است. جامعه پژوهش مشتمل بر 100 دانشگاه برتر جهان و 100 دانشگاه برتر جهان اسلام است. در این پژوهش از نمونه گیری تمام شماری و  روش های مطالعات اسنادی و کتابخانه ای با بهره گیری از روش بهینه کاوی تجارب موفق ملی و بین المللی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد دانشگاه های برتر جهان (100%) نسبت به دانشگاه های برتر جهان اسلام (85%) بیشتر  به مستندات اخلاقی توجه دارند. باید بیان کرد که وحدت رویه خاصی در بیان محتوای مستندات اخلاقی به چشم نمی خورد. در مستندات اخلاقی دانشگاه ها بیشترین توجه نسبت به تعهد افراد در قبال دانشگاه است تا تعهد دانشگاه در قبال افراد. همچنین پیشنهاد هایی برای ایجاد سند جامع اخلاقی متناسب با دانشگاه های کشور های اسلامی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مستندات اخلاقی، منشور اخلاقی، عهدنامه اخلاقی، دانشگاه های برتر جهان اسلام، دانشگاه های برتر جهان
  • نسیم حجتی، انشاء الله رحمتی*، پرویز عباسی داکانی صفحات 121-139

    اعتقاد به جاودانگی و ثبات منشاء ارزش های اخلاقی تاثیرات مهمی بر نحوه تفکر و زندگی انسانها دارد. این پژوهش به شیوه تبیینی و تحلیلی آراء دو متفکر بزرگ عالم اسلامی و غرب را در این باره مقایسه کرده که بر اساس آن افلاطون طبق نظریه «مثل» تمامی پدیده ها و از جمله ارزش های اخلاقی مانند شجاعت و عدالت را دارای الگو، مثال و منشاء عینی در جهانی برین می داند و همچنین بنا بر نظر ابن عربی بر اساس نظریه اسماء و اعیان ثابته ، از آنجا که خلقت ظهوری از اسماء و صفات خداوند است، اخلاقیات نیز مظاهر اسماء و صفات خدا هستند که در مرتبه علم الهی به شکل اعیان ثابته اخلاقی وجود داشته و در انسان که محل ظهور جامع اسمای الهی است، به شکل اخلاق ظهور و تجلی می یابند.

    کلیدواژگان: عینیت گرایی اخلاقی، مثل، اعیان ثابته، افلاطون، ابن عربی
  • مرضیه پیوندی، قدرت الله خیاطیان*، محمدجواد دانیالی صفحات 141-159

    «رضا» یکی از مقامات عرفانی و بلکه والاترین آنهاست. با توجه به اهمیت آن در سیر و سلوک عرفانی، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی، مقام عرفانی رضا را در اللمع سراج طوسی به عنوان قدیمی ترین اثر تعلیمی عرفانی مورد بررسی قرار داده و مبتنی بر کلام امیرالمومنین (ع) آن را نقد کرده و تاثیرپذیری این متن را از آموزه های امام عارفان شناسایی کرده است. سراج همچون بعضی دیگر از عارفان با شاخص هایی مقامات را از احوال جدا کرده و «رضا» را جزو مقامات لحاظ کرده است و پس از آن، احوال را برمی شمارد. اما تطبیق کلمات امیرالمومنین (ع) در خصوص «رضا» بر شاخص های مذکور، نشان می دهد دیدگاه عرفایی چون ابن عربی با کلام حضرت سازگارتر است که تفاوت احوال و مقامات را از حیث شدت و ضعف می بینند و تمایز ماهوی میان آن ها قایل نیستند. در سخنان حضرت، مرز گذاری و دسته بندی میان احوال و مقامات وجود ندارد و می توان هم احادیث دال بر مقام و اکتسابی بودن رضا و هم احادیث دال بر حال و اعطایی بودن رضا را در آن مشاهده کرد. با توجه به کلام امیرالمومنین (ع)، مرتبه سومی که سراج برای اهل رضا قایل شده است، امکان تحقق ندارد و این از ایرادات تقسیم بندی سه گانه اوست.

    کلیدواژگان: مقام رضا، کلام امام علی (ع)، سراج، اللمع فی التصوف
  • فاطمه السادات هاشمیان*، معصومه شریفی، محسن رفیعی صفحات 161-177

    نظام اخلاقی هر مکتبی، متاثر از نوع نگاه به انسان و هویت و عقلانیت تعریف شده در آن مکتب است و تعریف ارایه شده از انسان، مفاهیم سعادت و فضیلت و خیر و لذت را جهت می دهد. بر این اساس، هدف از پژوهش پیش رو ارایه نظام اخلاقی علامه طباطبایی& با توجه به مبانی انسان شناختی ایشان است. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و به کمک مبانی و اصول انسان شناختی علامه، ویژگی های نظام اخلاقی ایشان را تبیین نموده است. یافته های پژوهش، حکایت از آن دارد که بر اساس اصل مربوبیت انسان و نیز اصول غایت مندی، اراده، اختیار و حقیقی بودن کمال انسان، نظام اخلاقی واقع گرای فضیلت محور مبتنی بر عقل و وحی و در راستای سعادت بشر اثبات می گردد؛ به طوری که انسان در این نظام، نسبت به خود، خداوند، جامعه و طبیعت دارای مسیولیت اخلاقی است. پژوهش حاضر، به این نتیجه رهنمون گشت که تحت چنین نظام اخلاقی است که سعادت حقیقی دنیا و آخرت قابل وصول خواهد بود و حیات طیبه انسانی، ترسیم می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، نظام اخلاقی، مبانی انسان شناختی، علامه طباطبایی
|
  • Ali Ahmadi Amin* Pages 7-25

    The general moral principles express universal values from which other values are derived. Many disagreements as to ethical theories have their roots in the kind of explanation given for these principles. There are six general moral principles (perfection, freedom, do-not-harm, public interests, desert, and justice) interconnected in such a way that none of them can be justified without explaining their relation to others. The principle of perfection ethically requires one to attain material and immaterial perfections. Freedom to achieve middle and final aims is defended by the principle of freedom based on principle of perfection. The limits of the principle of freedom are shown by the principle of do-not-harm. The principle of public interests helps people not to be deprived of public interests. Public interests are allocated by the principle of desert on strong grounds. Finally, harmony and balance among other principles are preserved by the principle of justice. Explaining general normative principles, this article aims to show their interconnection from an Islamic standpoint by adopting a descriptive-analytic method.

    Keywords: Ethics, perfection, freedom, do-not-harm, public interests, desert, justice
  • Roohollah Shaker Zaardehi, Mohammadsadegh Ardalan* Pages 27-48
    There has been a long-lasting problem in ethics: how can one think of justice and goodness as consistent? Imam Ali also explores the connection between them. Whereas he defined justice as “putting things in their places” or “giving everyone his own right”, he referred to the common good as “what is achieved by justice” to show that the common good depends on justice. On the other hand, there are a variety of moral obstacles in the path of promoting social justice. Using a descriptive-analytic method, this study seeks to explore ways of connecting justice and the common good from Imam Ali's moral standpoint. As a result of the research, it was found that the Islamic lifestyle and ethics are constituted by justice, and that social life is impossible without it. Moreover, when conflict arises between them, justice overrides goodness.
    Keywords: Justice, moral obstacles of justice, moral goodness, Imam Ali, conflict between justice, goodness
  • Mohammad Akbarian* Pages 49-68
    Gratitude is considered equivalent to faith in the Quran by Izutsu. Reinhart thinks that it is a moral requirement to be grateful because it contrasts with ingratitude (kufr) in the Quran. Whereas there are certain problems with their claims, grounds, and reasons, the contrast between gratitude and ingratitude in the Quran might suggest that there is a connection between gratitude and faith, and faith is a moral virtue. In an analysis of the term ‘gratitude’ as opposed to ingratitude in the Quran and according to the points made by Muslim commentators and thinkers, being grateful to the good of this world requires man to recognize the benefactor and to use bounties in the divinely desired way; and that is the result of faith A person must also take advantage of the guidance given by God and have faith in Him in order to be grateful for being guided to religion. The act of denying God is an act of ungratefulness in the face of blessings that cannot be denied. The method of this research is descriptive-analytical.
    Keywords: Gratitude, faith, ingratitude, moral virtue, bounty
  • Ali Tajbakhsh* Pages 69-94
    Professionalization of sports fields is a significant subject that preoccupied theorists in these fields today. It has led to both positive and negative consequences. It may result in a decrease in moral values. In order to get out of the present situation and institutionalize ethics in sports, a code of conduct for upholding moral values in sports clubs must be formulated. This code consists of a set of ethical guidelines that set an example of right professional behavior, suggest a systematic strategy for internalizing moral values and norms, and help those in charge of sports to make right decisions and to improve professional standards. Adopting a descriptive-analytical method, this study describes the process of formulating and promoting the desired code through a systematic approach in seven steps: (1) developing ethical sensitivity; (2) establishing an ethics committee; (3) formulating principles and guidelines; (4) evaluating viewpoints; (5) making (educational and legal) attempts; (6) seeking feedback; (7) making corrections and amendments.
    Keywords: Islamic ethics, professional ethics, moral code, sports clubs
  • Ahad Faramarzgharamaleky, Saeideh Taghizadeh* Pages 95-120
    This research aims to analyze comparatively the ethical documents of top universities in the Islamic world and in the non-Islamic world. The research community consists of the top 100 universities in the world and the top 100 universities in the Islamic world. This study adopts full count sampling, documentary and library study methods, and benchmarking methods for national and international successes. According to the findings, top universities around the world (100%) deal with moral documents more than top universities in the Islamic world do. It is worth noting that there is no special single procedure for expressing the contents of moral documents. In the moral documents, individuals’ commitment to university receives much more attention than the university’s commitment to individuals. This study offers suggestions for producing a comprehensive moral document appropriate for Islamic countries’ universities.
    Keywords: Moral documents, code of ethics, moral contract, top universities of the Islamic world, top universities in the world
  • Nasim Hojjati, Enshaallah Rahmati*, Parviz Abbasi Dakani Pages 121-139

    Belief in eternality of the source of moral values has a great influence on people’s way of thinking and their lifestyles. This research analytically and explanatorily compares the views of two leading thinkers in the Islamic and Western worlds: Plato and Ibn ‘Arabī. While according to Plato’s theory of “Ideas”, all phenomena including moral values such as brevity and justice have examples, ideas, and the objective sources in the ideal world, according to Ibn ‘Arabī’s theory of Immutable Entities, since every created object is a manifestation of divine names and attributes, also morals are manifestations of divine names and attributes. Moral truths constitute moral immutable entities at the level of divine knowledge. They are manifested in human morality as man can reveal all divine names.

    Keywords: Moral objectivism, Ideas, Immutable Entities, Plato, Ibn ‘Arabī
  • Marziyeh Peyvandi, Qodratollah Khayatian*, Mohammadjavad Daniali Pages 141-159

    As one of the spiritual stations “Contentment” stands out. In view of its importance in the mystical journey, this study seeks to descriptively and analytically examine the spiritual station of contentment in al-Lumaʻ by Sarrāj Tūsī as the oldest work on mystical teachings, to criticize it on the basis of Imam Ali’s speech, and to understand how this work may be influenced by the Imam’s teachings. Sarrāj among other mystics draws distinction between stations and states by using indicators and considers contentment a station. Comparing Imam’s speech about contentment with the indicators shows that mystics’ views like Ibn ‘Arabī’s are more consistent with his speech. These mystics hold that the difference between stations and states refers to their intensity and weakness and they are not distinct in nature. In Imam’s words, stations and states are not demarcated. There are hadiths indicating that contentment is a station and can be acquired, and also there are hadiths indicating that it is a state and must be given. In the light of Imam’s words, the third level that Sarrāj attributed to those with contentment is not possible. This is a problem with his triple classification.

    Keywords: Station of contentment, Imam Ali’s words, Sarrāj, al-Luma' fi al-Taṣawwuf
  • Fatemeh Sadat Hashemian*, Masoomeh Sharifi, Mohsen Rafiei Pages 161-177

    The ethical system of every school of thought is influenced by the way in which it conceptualizes man, identity, and rationality. The definitions of man, happiness, virtue, good, and pleasure are directed by this way of thinking. Therefore, this research aims to introduce the ethical system established by Allāmah Ṭabāṭabāī in the light of his anthropological foundations. Adopting a descriptive-analytical method, it seeks to explain his ethical system features. The findings suggest that in view of the fact that God is man’s Lord, human perfection is real, and man has end, will, and freedom, one can demonstrate that a kind of realist virtue theory based on reason and revelation can be defended. According to this theory, man has moral responsibility towards himself, God, society, and nature. The present study concludes that such an ethical system may lay the foundations for a human good life and real happiness in this world and in the next.

    Keywords: Ethics, ethical system, anthropological foundations, Allāmah Ṭabāṭabāī