فهرست مطالب

فصلنامه پوست و زیبایی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور نصیری کاشانی* صفحات 1-2
  • امیرهوشنگ احسانی، حسن حاج محمدتقی صیرفی، پدرام نورمحمدپور، مهدی نقدی پور، مینا کوهیان محمدآبادی، آلا احسانی، امیرحسین رحیم نیا* صفحات 3-13
    زمینه و هدف

    تلانژکتازی های اندام تحتانی به صورت شایع در جامعه و به خصوص در خانم ها دیده می شود. این اختلال نه تنها باعث مشکلات زیبایی، بلکه می تواند باعث درد و مشکلات مربوطه افزایش فشارخون وریدی بشود. این عروق یکی از شایع ترین مواردی است که بیماران برای درمان شان به مراکز زیبایی مراجعه می کنند. با توجه به برخی عوارض و محدودیت های اسکلروتراپی بر آن شدیم که به بررسی اثربخشی و ایمنی لیزر Long-Pulsed Nd:YAG 1064-nm به عنوان یک جایگزین بپردازیم.

    روش اجرا: 

    29 بیمار حداقل تحت 3 جلسه درمان با لیزر Nd:YAG به فواصل 4 هفته قرار گرفتند. قبل اولین جلسه درمان، بعد از هر جلسه و 6 ماه پس از آخرین نوبت از محل درمان عکس گرفته شد. در نهایت میزان رضایت از درمان و پاسخ بالینی هم بر اساس نظر یک درماتولوژیست ثانویه و خود بیمار بر اساس معیار بهبودی از 0 تا 4 ثبت گردید.

    یافته ها

    با توجه به نظر درماتولوژیست، میانگین رضایت از درمان، 38/3 از 4 با انحراف معیار 5/0 و براساس نظر بیمار میانگین، 2/3 از 4 با انحراف معیار 71/0 ثبت شده است که معادل بیش از 76% اثربخشی درمان با لیزر Nd:YAG 1064 می باشد. میزان درد حین لیزر براساس معیار VAS برابر 27/6 با انحراف معیار 64/2 ثبت گردید.

    نتیجه گیری

    لیزر Nd:YAG 1064 نانومتر پالس بلند یک روش درمانی بسیار موثر، قابل اعتماد، ایمن و هم چنین بدون عوارض جانبی قابل توجه در درمان عروق تلانژکتاتیک و وریدهای رتیکولار اندام تحتانی می باشد.

    کلیدواژگان: تلانژکتازی، وریدهای واریسی، لیزر، نتیجه درمان، ایمنی
  • منصوره نیکوگفتار، امیرهوشنگ احسانی، افشین فتحی، علیرضا سنگانی، رضوانه کوزه گران* صفحات 14-23
    زمینه و هدف

    زگیل تناسلی یک بیماری عفونی ناشی از نوعی ویروس پاپیلومای انسانی است که ازطریق تماس مستقیم پوست و عمدتا در اثر ارتباطات جنسی منتقل می شود؛ لذا نیمرخ آسیب پذیری روانی در افراد مبتلا به زگیل تناسلی و نقش آن در میزان تکانش گری در مراجعان به بیمارستان رازی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش اجرا: 

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری را تمام افراد مراجعه کننده به بیمارستان رازی که به زگیل تناسلی مبتلا بودند تشکیل دادند که به روش در دسترس، 122 نفر انتخاب و وارد مطالعه شدند. در این پژوهش از پرسش نامه آسیب پذیری روانی و پرسش نامه تکانش گری بارات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس و تی مستقل، همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و نسخه 18 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آسیب پذیری روانی در افراد مبتلا به زگیل تناسلی در وضعیت نرمال قرار و در میزان تکانش گری نقش دارد. افکار پارانوییدی دارای ضریب اثر 3030/0 و پیش بینی 30/0 است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش آسیب پذیری روانی در شکل گیری اختلالات رفتاری مانند تکانشگری از یک سو و نقش تکانشگری در ابتلا به بیماری زگیل تناسلی از سوی دیگر، این پژوهش واجد تلویحات کاربردی در برجسته ساختن زمینه های پیشگیری و درمان تکانش گری است.

    کلیدواژگان: تکانش گری، آسیب پذیری روانی، زگیل تناسلی
  • مهسا فتاحی*، آذین آیت اللهی صفحات 24-28
    زمینه و هدف

    کاندیدا آلبیکنس توانایی کلونیزه کردن سطوح زنده و غیرزیست و تشکیل بیوفیلم هایی را دارد که در برابر ضدقارچ های رایج بسیار مقاوم هستند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی فعالیت قارچ کشی ایتراکونازول بروی بیوفیلم کاندیدا آلبیکنس طراحی شده است.

    روش اجرا:

     مطالعه حاضر بر روی 10 نمونه ناخن انجام شد. آزمایش روتین قارچ شناسی و مولکولی جهت شناسایی و تعیین گونه قارچ انجام شد. بیوفیلم در پلیت 96 خانه تشکیل شد و در مجاورت ایتراکونازول قرار گرفت. تجمع گونه های اکسیژن فعال ROS اندازه گیری و سطح ROS در بیوفیلم های تیمارشده با ایتراکونازول در حضور آنتی اکسیدان تعیین شد. اندازه گیری حداقل غلظت مهاری ایتراکونازول در حضور اسید اسکوربیک (10 میلی مولار) براساس پروتکل مرحله قبل انجام شد. برای بررسی احتمال القای آپوپتوز به دنبال مصرف ایتراکونازول از کیت تشخیص آپوپتوز Annexin V-FITC استفاده شد.

    یافته ها

    Mann-Whitney تفاوت معنی داری را بین بیوفیلم های تیمارشده با ایتراکونازول و بیوفیلم های تیمارنشده برای 10 سویه آزمایش شده نشان داد. درمان با ایتراکونازول منجر به کاهش قابل توجهی در تعداد بیوفیلم شد. اسید اسکوربیک به طور قابل توجهی تجمع ROS ناشی از ایتراکونازول را برای بیوفیلم های همه سویه های کاندیدا آلبیکنس کاهش داد. یافته ها نشان می دهد که ایتراکونازول آپوپتوز وابسته به ROS را در یک حالت وابسته به دوز در سلول های بیوفیلم القا می کند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد وجود ROS درون سلولی عامل اصلی مکانیسم آپوپتوز ایتراکونازول است. توانایی ایتراکونازول برای القای ROS در سلول های کاندیدا یک استراتژی قارچ کشی بسیار موثر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اونیکومایکوزیس، ایتراکونازول، آپوپتوز
  • محبوبه دهقان نیری، محمدحسین بیاضی* صفحات 29-41
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و گروه درمانی هیجان مدار بر کاهش علایم بیماری پسوریازیس، پریشانی روان شناختی و ادراک از تصویر بدن انجام شد.

    روش اجرا: 

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیمارانی بود که در بهار 1401 با مراجعه به متخصصان درماتولوژی شهر مشهد تشخیص پسوریازیس دریافت کردند. 45 بیمار پسوریازیس به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (درمان شناختی رفتاری و هیجان مدار) و کنترل (گروه های 15نفره) جایگزین شدند. گروه های آزمایش 8 جلسه، هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پیش از آغاز و پس از پایان جلسات درمان، بیماران مقیاس پریشانی روان شناختی، پرسش نامه نگرانی از تصویر بدنی و پرسش نامه علایم جسمانی با شاخص شدت و سطح پسوریازیس را کامل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس یک‎ متغیری تجزیه ‎و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گروه درمانی شناختی رفتاری و گروه درمانی هیجان مدار در کاهش پریشانی روان شناختی (01/0>P، 06/21= (41 و 1)F)، بهبود ادراک از تصویر بدن (01/0>P، 65/33= (41 و 1)F) و کاهش شدت علایم پسوریازیس (01/0>P، 67/12= (41 و 1)F) اثربخش هستند. هم چنین گروه درمانی شناختی رفتاری، روش موثرتری برای کاهش پریشانی روان شناختی و بهبود ادراک از تصویر بدن (01/0>P) است؛ اما بین اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و گروه درمانی هیجان مدار در کاهش علایم پسوریازیس مبتلایان تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری و درمان هیجان مدار می توانند در کنترل علایم بیماری پسوریازیس نقش کلیدی و موثری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: علائم پسوریازیس، پریشانی روان شناختی، تصویر بدن، درمان شناختی رفتاری، درمان هیجان مدار
  • حاتم احمدی*، آرینا نیک خواه صفحات 42-52

    چهره انسان منبع اصلی انتقال اطلاعات برای بسیاری از پیام های غیرکلامی و ازجمله حالت عاطفی یک فرد محسوب می شود. سم بوتاکس یا بوتولینوم، نوروتوکسینی است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم که در غذاهای کنسروشده رشد و تکثیر می یابد تولید می شود. 8 سروتیپ از این سم وجود دارد که عمدتا استفاده بالینی از نوع B آن برای درمان طیف گسترده ای از اختلالات و بیماری ها و از نوع A آن به منظور زیبایی صورت می گیرد.تزریق مکرر بوتاکس برای حفظ اثرات درمانی آن ضروری است . تزریق سم بوتاکس در ماهیچه های واقع در زیر چین وچروک های صورت، موجب شل شدن آن ها و درنتیجه صاف شدن پوست آن قسمت می شود. تزریق بوتاکس در موارد درمانی و یا زیبایی، نسبتا بی خطر بوده و می تواند روشی جایگزین نسبت به استفاده از دارو یا جراحی باشد. اگرچه فراوانی عوارض جانبی جدی برای استفاده از بوتاکس در موارد درمانی بسیار بیشتر از موارد استفاده در زیبایی است، با این حال ممکن است استفاده از بوتاکس در زیبایی نیز عوارضی داشته باشد که با رعایت تکنیک های مختلف، می توان عوارض آن را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: بوتاکس، عوارض، پیشگیری
  • فاطمه یزدانی حمید* صفحات 53-58

    درمان بیماری های مزمن مانند زخم پای دیابتی (DFU) به دلیل احتمال افزایش عفونت و تاخیر در بهبود زخم، چالش برانگیز است. پیچیدگی درمان موجود، اثرات نامطلوب و مقاومت میکروبی بر نیاز به یک رویکرد جایگزین برای مدیریت DFU تاکید دارد. شواهد فزاینده مرتبط با کاربرد پروبیوتیک در بیماری های مختلف، شایستگی استفاده از آن را در بهبود زخم و عفونت نشان می دهد. سویه های مختلف پروبیوتیک، کارایی خود را در عفونت های مختلف مانند عفونت های روده، عفونت های دهان و عفونت های دستگاه تناسلی نشان داده اند. مطالعات بالینی توانایی پروبیوتیک ها را برای بهبود زخم معده نشان داده اند. مکانیسم اساسی اثرات درمانی پروبیوتیک ها شامل تعدیل ایمنی موضعی و سیستمیک است. این مقاله بر این فرضیه تمرکز دارد که کاربرد های موضعی فرمولاسیون حاوی پروبیوتیک ها ممکن است برای درمان زخم پای دیابتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، باکتری، التیام زخم
  • حمیده هریزچی قدیم، علیرضا صالحی، هانیه اسدپور* صفحات 59-62
    مقدمه

    کندرویید سیرنگوما یا تومور مختلط آپوکرین، یک تومور پوستی خوش خیم است که معمولا به صورت یک ضایعه ندولر با رشد آهسته و بدون علامت در ناحیه سر و گردن تظاهر می یابد و براساس ویژگی های بافت شناسی، می تواند به صورت آپوکرین یا اکرین باشد. تشخیص تومور براساس ویژگی های بالینی و هیستوپاتولوژی و درمان آن، جراحی برداشتن ضایعه است.

    گزارش مورد:

     ما در این مطالعه یک مورد کندرویید سیرنگومای آپوکرین را در یک آقای 33 ساله گزارش می کنیم که با شکایت یک ضایعه ندولر بدون علامت در ناحیه بالای لب فوقانی مراجعه نموده و بعد از نمونه برداری و بررسی هیستوپاتولوژی، تشخیص آپوکرین کندرویید سیرنگوما داده شده است.

    نتیجه گیری

    کندرویید سیرنگوما به لحاظ بالینی تظاهر اختصاصی نداشته و تشخیص آن چالش برانگیز بوده و براساس توجه به ویژگی های بافت شناسی در کنار تظاهرات بالینی می باشد. این تومور باید در تشخیص افتراقی برای ندول های ساب کوتانیوس به ویژه در ناحیه سر و گردن مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کندروئید سیرنگوما، تومور مختلط پوستی، غدد آپوکرین
|
  • Mansour Nassiri Kashani* Pages 1-2
  • Amirhoushang Ehsani, Hasan Hajmohammadtaghiseyrafi, Pedram Nourmohammadpour, Mahdi Naghdipour, Mina Koohian Mohammadabadi, Ala Ehsani, Amirhossein Rahimnia* Pages 3-13
    Background and Aim

    Lower limb telangiectasias are commonly seen in the general population and especially in females. This disorder not only causes cosmetic problems but also can cause pain and related problems of increased venous blood pressure. These varicose veins are one of the most common causes that patients refer to dermatology clinics. Considering some complications and limitations of sclerotherapy, we decided to investigate the efficacy and safety of the Long-Pulsed Nd:YAG 1064-nm laser as an alternative method.

    Methods

    29 patients underwent at least three sessions of 1064 nm Nd: YAG laser treatment at intervals of 4 weeks. Before the first treatment session, after each session, and six months after the last session, photos were taken of the treatment site. Finally, clinical response and satisfaction rate with the treatment were recorded based on the score of a secondary dermatologist and the patient himself based on the improvement criteria from 0 to 4.

    Results

    According to the dermatologist's judgment, the average satisfaction with the treatment is 3.38 out of 4 with a standard deviation of 0.5, and based on the patient's assessment, it is 3.2 out of 4 with a standard deviation of 0.71, which is equivalent to more than 76% of the effectiveness of Nd:YAG 1064 nm laser in the treatment of telangiectatic veins. The pain during laser treatment was recorded as 6.27 with a standard deviation of 2.64 based on The VAS Scale.

    Conclusion

    Our experience has demonstrated that the long-pulsed 1064 nm Nd:YAG laser is an effective, reliable, safe method in the treatment of telangiectatic and reticular veins of the lower limbs with minimal side effects and complications.

    Keywords: telangiectasis, varicose veins, laser, treatment outcome, safety
  • Mansooreh Nikoogoftar, Amirhooshang Ehsani, Afshin Fathi, Alireza Sangani, Rezvaneh Koozegaran* Pages 14-23
    Background and Aim

    Genital wart disease is an infectious disease caused by a type of human papilloma virus that is transmitted through direct contact with the skin of people and mainly as a result of sexual intercourse. Therefore, the profile of psychological vulnerability in people with genital warts and its role in the level of impulsivity It was studied in patients at Razi Hospital.

    Methods

    The current research was of a descriptive-correlation type. The statistical population of the research consisted of all the people referred to Razi Hospital who were suffering from genital warts. 122 people were selected and included in the study. Psychological vulnerability questionnaire and Barat impulsivity questionnaire were used in this research. Data analysis was done with analysis of variance and independent t test, Pearson correlation and stepwise regression and SPSS 18 software.

    Results

    The results showed that psychological vulnerability is normal in people with genital warts. Psychological vulnerability plays a role in impulsivity. Paranoid thoughts have an effect coefficient of 0.3030 and a prediction of 0.30.

    Conclusion

    Considering the role of psychological vulnerability in the formation of behavioral disorders such as impulsivity on the one hand and the role of impulsivity in contracting genital warts on the other hand, this research has practical implications in highlighting the areas of prevention and treatment of impulsivity.

    Keywords: impulsivity, psychological vulnerability, genital warts
  • Mahsa Fattahi*, Azin Ayatollahi Pages 24-28
    Background and Aim

    Candida albicans have the ability to colonize living and non-living surfaces and form biofilms that are very resistant to common antifungals. The present study was designed to evaluate the fungicidal activity of itraconazole on Candida albicans biofilm.

    Methods

    The present study was conducted on 10 nail samples. Routine mycological and molecular tests were performed to identify and determine the type of fungus. Biofilm was formed in the 96-well plate and was subjected to the itraconazole. ROS accumulation was measured. ROS levels were determined in biofilms treated with itraconazole in the presence of antioxidants.The minimum inhibitory concentration of itraconazole was measured in the presence of ascorbic acid (10 mM) according to the protocol of the previous step. Annexin V-FITC apoptosis detection kit was used to investigate the possibility of apoptosis induction following itraconazole use. 

    Results

    Mann-Whitney showed a significant difference between biofilms treated with itraconazole and untreated biofilms for 10 tested strains. Treatment with itraconazole resulted in a significant reduction in the number of biofilms. Ascorbic acid significantly reduced ROS accumulation caused by itraconazole for biofilms of all Candida albicans strains. The findings show that itraconazole induces ROS-dependent apoptosis in a dose-dependent manner in biofilm cells.

    Conclusion

    In this study, it was found that the presence of intracellular ROS is the main cause of the apoptosis mechanism of itraconazole. The ability of itraconazole to induce ROS in Candida cells appears to be a very effective fungicidal strategy.

    Keywords: onychomycosis, itraconazole, apoptosis
  • Mahbobeh Dehghan Nayeri, Mohammadhossein Bayazi* Pages 29-41
    Background and Aim

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of cognitive behavioral and emotion-focused group therapy on reducing the symptoms of psoriasis, psychological distress and perception of body image.

    Methods

    This was a semi-experimental research of pretest posttest type with a control group. The statistical population of this research included all patients who were diagnosed with psoriasis in spring of 2022 by referring to dermatologists in Mashhad. 45 psoriasis patients were selected by available sampling method and replaced randomly in two experimental groups (CBT and EFT) and control group (each groups 15). The experimental groups was treated for 8 sessions, one session of 90 minutes per week. The control group received no intervention. Parents completed the Psychological Distress Scale, Body Image Concern Inventory and the Physical Symptoms Questionnaire with Psoriasis Area Severity Index before and after the treatment sessions. The data were analyzed by Analysis of covariance. 

    Results

    The findings showed that cognitive-behavioral and emotion-focused reduced psychological distress (P<0.01, F=21.06), improved perception of body image (P<0.01, F=33.65) and reducing the severity of psoriasis symptoms (P>0.01, F=12.67) are effective. Also, cognitive behavioral therapy is more effective method to reduce psychological distress and improve perception of body image (P<0.01). However, there is no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and emotion-focused therapy in reducing psoriasis symptoms of patients (P<0.05).

    Conclusion

    Both therapies can play a key and effective role in controlling the symptoms of psoriasis.

    Keywords: psoriasis symptoms, psychological distress, body image, cognitive behavioral therapy, emotion-focused therapy
  • Hatam Ahmadi*, Arina Nikkhah Pages 42-52

    The human face is the main source of information transmission for many non-verbal messages, including the emotional state of a person. Botox or botulinum toxin is a neurotoxin produced by the bacterium Clostridium botulinum that grows and reproduces in canned foods. There are 8 serotypes of this toxin, the B type is mainly used clinically to treat a wide range of disorders and diseases, and the A type is used for cosmetic purposes. Repeated injections of Botox are necessary to maintain its therapeutic effects. Botox injection in the muscles located under the wrinkles of the face causes them to relax and as a result the skin of that part becomes smooth. Botox injection in therapeutic or cosmetic cases is relatively safe and can be an alternative method to the use of drugs or surgery. Although the frequency of serious side effects for the use of Botox in medical cases is much higher than in cases of cosmetic use. However, the use of Botox in beauty may also have side effects that can be avoided by following different techniques.

    Keywords: botox, side effects, prevention
  • Fatemeh Yazdani Hamid* Pages 53-58

    Treatment of chronic conditions like diabetic foot ulcer (DFU) is challenging due to increased susceptibility for infection and delayed wound healing. Complexity of existing therapy, adverse effects and microbial resistance emphasizes the need of an alternative approach for the management of DFU. The increasing body of evidence associated with probiotic application in diverse disease states merits its use in wound healing and infection too. Different probiotic strains have shown their efficacy in various infections like gut infections, oral infections and urogenital infections. Experimental studies have demonstrated probiotics’ ability for gastric ulcer healing. Underlying mechanism of the above therapeutic effects of probiotics involves modulation of local and systemic immunity. The hypothesis is based on the concept that mechanism of anti-infective and ulcer healing action of probiotics will be similar in peripheral wounds and ulcers as on any other part of the body. This paper focuses on the hypothesis that topical formulation of probiotics may be effective for the treatment of diabetic foot ulcers.

    Keywords: probiotics, bacteria, wound healing
  • Hamideh Herizchi Ghadim, Alireza Salehi, Hanieh Asadpour* Pages 59-62
    Introduction

    Chondroidsyringoma or apocrine mixed tumor is a benign skin tumor that usually manifests as a nodular lesion with slow growth and no symptoms in the head and neck area, and based on histologicalcharacteristics, it can be apocrine or eccrine. Tumor diagnosis is based on clinical features and histopathology and its treatment is surgical removal of the lesion.

    Case report:

     In this study, we report a case of apocrine chondroidsyringoma in a 33-year-old man who presented with a complaint of an asymptomatic nodular lesion in the area above the upper lip, and after biopsy and histopathological examination, the diagnosis of apocrine chondroidsyringoma was made.

    Conclusion

    Chondroidsyringoma does not have a specific clinical manifestation and its diagnosis is challenging and is based on attention to histological features in addition to clinical manifestations. This tumor should be considered in the differential diagnosis for subcutaneous nodules, especially in the head and neck area.

    Keywords: chondroidsyringoma, mixed tumor of skin, apocrine glands