فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 4, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد شایسته کیا، کیانوش هاشمیان*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

     یکی از عواملی که به عنوان چالش در مدرسه وجود دارد و دانش آموزان با آن مواجه می شوند، اضطراب است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش آموزش تحلیل رفتار متقابل (TA)، مواجهه سازی خیالی و جلوگیری از پاسخ (ERP) بر کاهش اضطراب تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش نیمه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دو ماهه با سه گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه پژوهش را دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر تهران تشکیل دادند. نمونه پژوهش 45 نفر از دانش آموزانی بودند که پس از پاسخ به پرسشنامه اضطراب تحصیلی فیلیپس (1978) مبتلا به اضطراب تحصیلی تشخیص داده شدند. دانش آموزان به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه 15 نفری جایگزین شدند. هر کدام از گروه های آزمایش در معرض یکی از روش های مواجهه سازی خیالی و جلوگیری از پاسخ (در پنج جلسه 90 دقیقه ای) و تحلیل رفتار متقابل (در ده جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها به وسیله تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که با توجه به میانگین های تعدیل شده متغیر اضطراب تحصیلی در سه گروه مورد مطالعه و نتایج آزمون تعقیبی LSD، هر دو روش مواجهه سازی خیالی و جلوگیری از پاسخ و تحلیل رفتار متقابل بر کاهش اضطراب تحصیلی دانش آموزان موثر بوده است (33/6=F، 001/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که روش مواجهه سازی خیالی و جلوگیری از پاسخ تاثیر بیشتری در کاهش اضطراب تحصیلی در مقایسه با روش تحلیل رفتار متقابل دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، مواجهه سازی خیالی و جلوگیری از پاسخ، اضطراب تحصیلی
  • زهرا سادات جلالیان*، جمال صادقی، مریم شعبان نژاد شانی، زهرا مهدوی حمزه کلایی صفحات 11-23
    زمینه و هدف

    اعتیاد به بازیهای آنلاین، به عنوان رفتاری وسواسی، افراطی، غیر قابل کنترل و از لحاظ جسمانی و روانی مخرب، در نظر گرفته شده است؛ از این رو، هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای کیفیت زندگی اسلامی در رابطه بین نیازهای بنیادین روان شناختی با اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان متوسطه اول بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی 658 دانش آموز پسر متوسطه اول پایه نهم در 5 مدرسه دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 30 (9 متغیر مشاهده شده در مدل)، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 300 نفر به عنوان حجم نمونه به روش دردسترس انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین وانگ و چانگ (2002)، پرسشنامه نیازهای بنیادین روانشناختی دسی وریان (2000) و پرسشنامه کیفیت زندگی اسلامی نژاد محمدنامقی و همکاران (1394) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری مبتنی بر معادلات رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روابط معنا داری بین نیازهای بنیادین روان شناختی و کیفیت زندگی اسلامی با اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان متوسطه اول وجود دارد و مدل پژوهش تایید شد و به طور کلی 41 درصد از اعتیاد به بازی های آنلاین توسط نیازهای بنیادین روان شناختی و کیفیت زندگی اسلامی در دانش آموزان متوسطه اول قابل تبیین می باشد. همچنین متغیرهای نیازهای بنیادین روان شناختی و کیفیت زندگی اسلامی بر اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان متوسطه اول اثر مستقیم معنادار دارند (05/0=P) و مسیر غیر مستقیم نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجی گری کیفیت زندگی اسلامی بر اعتیاد به بازی های آنلاین در دانش آموزان متوسطه اول تایید گردیده شد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    این پژوهش تلویحات کاربردی در جهت نقش عوامل شناختی و مذهبی در گرایش به اعتیاد به بازی های آنلاین دانش آموزان برای روانشناسان و مشاوران ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی اسلامی، نیازهای بنیادین روان شناختی، اعتیاد به بازی های آنلاین
  • سپیده حداد، جواد خلعتبری*، محمدرضا زربخش بحری صفحات 24-38
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری های قلبی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در اکثر کشورهای جهان به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و نشانگان تیپ شخصیتی نوع D در بیماران قلبی دارای ICD انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی 658 دانش آموز پسر متوسطه اول پایه نهم در 5 مدرسه دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 30 (9 متغیر مشاهده شده در مدل)، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 300 نفر به عنوان حجم نمونه به روش دردسترس انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین وانگ و چانگ (2002)، پرسشنامه نیازهای بنیادین روانشناختی دسی و رایان (2000) و پرسشنامه کیفیت زندگی اسلامی نژاد محمدنامقی و همکاران (1394) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری مبتنی بر معادلات رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    یافته‎های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان (94/28=F، 05/0>P) و نشانگان تیپ شخصیتی نوع D (66/4=F، 05/0>P) در بیماران قلبی دارای ICD موثر است. این نتایج در پیگیری سه ماهه ماندگار بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به بار اقتصادی، اجتماعی و روانی که بیماری قلبی بر افراد، خانواده ها و جامعه تحمیل می کند، نتایج این تحقیق می تواند برای بیماران قلبی، متخصصان سلامت و سلامت روان امیدوارکننده باشد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، شخصیت، بیماران قلبی
  • رامین کریمی، بهرام میرزاییان*، قدرت الله عباسی صفحات 39-53
    زمینه و هدف

    سرطان به عنوان مشکل عمده سلامت قرن تلقی می شود و رشد روزافزون آن در دو دهه گذشته و اثرات مضر آن بر جنبه های بدنی، روانی، اجتماعی و اقتصادی زندگی انسانی بیش از همیشه باعث نگرانی کارشناسان است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت گرا و روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی و تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن 20 تا 45 سال مبتلا به سرطان پستان که با توجه به معاینات بالینی و آزمایشگاهی توسط متخصص، تشخیص قطعی بیماری سرطان پستان دریافت کردند، بود. از این بین تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایشی (روان درمانی مثبت گرا و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و یک گروه کنترل به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند (15 نفر در هر گروه). سپس گروه آزمایش اول در 10جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با روش های روان درمانی مثبت گرا و گروه دوم آزمایش با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تحت درمان قرار گرفتند و گروه لیست انتظار تا پایان پیگیری تحت هیچ گونه مداخله ای  قرار نگرفت. داده ها با کمک پرسشنامه های امید به زندگی اسنایدر و  پرسشنامه تصویر بدنی، جمع آوری و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد در همه متغیرها بین گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0>p). همچنین آزمون تعقیبی بنفرونی حاکی از آن بود که روان درمانی مثبت گرا تاثیر بیشتری نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی (001/0>P) و تصویر بدنی (001/0>P) دارد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه، می توان گفت استفاده از هر دو روش در کنار سایر روش های درمانی در ارتقای وضعیت روان شناختی گروه های آسیب پذیر از جمله مبتلایان به سرطان پستان کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا، پذیرش و تعهد، امید به زندگی، تصویر بدنی، سرطان پستان
  • بهنام شریف آرا، فرشید خسروپور*، حمید ملایی زرندی صفحات 54-68
    زمینه و هدف

    اختلال اضطراب فراگیر یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی می باشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر پردازش هیجانی، باورهای غیرمنطقی و نشخوار فکری در بیماران دارای اختلال  اضطراب فراگیر انجام شده است.  

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل بود. تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز درمانی روانپزشکی روزانه شهر گلپایگان در نیمه اول سال 1398 انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. گروه آزمایش برنامه مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس اضطراب فراگیر اشپیتزر (2006)، مقیاس پردازش هیجانی بیکر (2007)،  پرسشنامه عقاید غیرمنطقی جونز (1968)،  پرسش نامه نشخوار فکری نولن-هوکسما-مارو (1991)  بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس بوسیله SPSS-24 تحلیل شدند.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که برنامه مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پردازش هیجانی (001/0P<)، عقاید غیر منطقی (001/0P<) و نشخوار فکری (001/0P<) تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

      با توجه به تایید اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پردازش هیجانی، باورهای غیرمنطقی و نشخوار فکری در بیماران دارای اختلال  اضطراب فراگیر پیشنهاد می شود کارگاه های آموزشی جهت آشنایی هر چه بیشتر با اصول و فنون این آموزش برای مشاوران و درمانگران فعال در حوزه این اختلال  برگزار گردد.

    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عقاید غیر منطقی، نشخوار فکری
  • فاطمه کهکی، نورمحمد بخشانی*، محمدعلی فردین صفحات 69-83
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر شفقت بر امید به زندگی، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت در بیماران دیابتی نوع دو بود.

    روش پژوهش:

     این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع دو دارای پرونده در انجمن دیابت شهر زاهدان در فصل بهار سال 1400 بودند. پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای با روش آموزش مبتنی بر شفقت آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه امید به زندگی (اسنایدر و همکاران، 1991)، نسخه دوم پروفایل سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت (والکر و همکاران، 1995) و سیاهه تجدیدنظرشده سرسختی سلامت (گیبهارت و همکاران، 2001) بودند. داده ها با آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل تفاوت معناداری نداشتند (05/0<P). همچنین، روش آموزش مبتنی بر شفقت باعث افزایش امید به زندگی (86/403=F، 001/0P<)، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت (90/93=F، 001/0P<) و سرسختی سلامت (20/89=F، 001/0P<) در بیماران دیابتی نوع دو شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی آموزش مبتنی بر شفقت بر امید به زندگی، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت و سرسختی سلامت در بیماران دیابتی نوع دو بود بود. بنابراین، برای بهبود ویژگی های روانشناختی می توان از روش آموزش مبتنی بر شفقت در کنار سایر روش های آموزشی بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت، امید به زندگی، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت، سرسختی سلامت، دیابت نوع دو
  • سید عدنان حسینی* صفحات 84-103
    زمینه و هدف

    قلدری یکی از اشکال رفتارهای پرخاشگرانه و با پیامدهای منفی فراوان است که امروزه در میان دانش آموزان به شکل گسترده ای رواج دارد و به همین دلیل آموزش پیشگیری و مقابله با این پدیده و بررسی موانع و چالش های آن، به یکی از اولویت های سیستم تعلیم و تربیت بسیاری از کشورها تبدیل شده است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر نیز بررسی میزان آگاهی از قلدری و چالش ها و راهکارهای آموزش مقابله با این پدیده در مدارس استان کردستان بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش به لحاظ روش شناسی آمیخته و از نوع طرح تبیینی- تعقیبی بود. برای جمع آوری داده ها در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته و برای بخش کیفی از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه پژوهش مشتمل بر عوامل مدرسه و معلمان مدارس دوره دوم ابتدایی و متوسطه اول استان بود. برای نمونه گیری کمی، در دو مرحله به شیوه تصادفی خوشه ای چهار منطقه آموزش و پروش و هشت مدرسه انتخاب و تمامی عوامل مدرسه و معلمان آنها به پرسشنامه محقق ساخته «میزان آگاهی از قلدری و راهکارهای پیشگیری و مقابله با آن» پاسخ دادند. در فاز کیفی نیز از میان کسانی که بالاترین نمرات را در پرسشنامه به دست آورده بودند، 20 نفر به شیوه هدفمند برای اجرای مصاحبه های نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. اجرای مصاحبه ها تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت و درنهایت 14 مصاحبه با افراد نمونه صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های کمی حاصل از آزمون t تک متغیری نشانگر آگاهی پایین تر از متوسط عوامل مدرسه و معلمان هم از ماهیت پدیده قلدری و هم از راهکارهای پیشگیری و مقابله با آن بود (05/0>P). در بخش کیفی نیز چالش های پیش روی آموزش قلدری در مدارس با روش تحلیل تفسیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و در چهار مقوله نهایی الف) عدم اولویت پدیده برای آموزش وپرورش، ب) چالش های سیستمی و سازمانی، ج) چالش های وابسته به آموزش رسمی، د) چالش های وابسته به خانواده و دوازده زیر مقوله طبقه بندی شدند که جملگی نشانگر مشکلات عدیده ای در مسیر آموزش این پدیده در مدارس استان هستند.

    نتیجه گیری

    با عنایت به این یافته ها پیشنهاد می شود مسیولین آموزش وپرورش، اقدامات کاربردی و جامع پیشنهاد شده را در راستای تسهیل مدیریت قلدری و رفع فوری موانع آموزش آن در مدارس، در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: قلدری، آموزش ضد قلدری، چالش ها، راهکارها
  • ماندانا نیکنام*، غزال زندکریمی، فاطمه امیری صفحات 104-116
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی آموزش غلبه بر درماندگی آموخته شده بر اهمال کاری تحصیلی و خودکارآمدی نوجوانان دختر متوسطه دوم انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دبیرستان جواد الایمه شهرستان بهارستان 2 بود که در سال تحصیلی 99-1400 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز بود که با روش نمونه گیری در دسترس براساس ملاک های مورد نظر پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای مداخله غلبه بر درماندگی آموخته شده دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم بود. نتایج تجزیه و تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در اهمال کاری تحصیلی و خودکارآمدی وجود دارد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که آموزش غلبه بر درماندگی آموخته شده بر کاهش اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن تاثیر معناداری دارد (P>0.05) همچنین آموزش غلبه بر درماندگی آموخته شده بر افزایش خودکارآمدی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود روان شناسان و درمانگران از این روش جهت ارتقای خودکارآمدی و کاهش اهمال کاری تحصیلی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش غلبه بر درماندگی آموخته شده، اهمال کاری تحصیلی، خودکارآمدی
  • سیده راضیه موسوی دیوا*، شعبان حیدری، حسینعلی قنادزادگان صفحات 117-130
    زمینه و هدف

    روابط زناشویی به منزله منبع اولیه حمایت و عاطفه هستند و از همسران انتظار می رود تا یک رابطه انحصاری، صداقت، علاقه، عاطفه و نیز صمیمیت و حمایت از خود نشان دهند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی اثربخشی زوج درمانی یکپارچه نگر و واقعیت درمانی بر کیفیت روابط زناشویی و نگرش های ناکارآمد در زوجین ناسازگار بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان آمل طی اردیبهشت ماه سال 1400 که به علت ناسازگاری مراجعه کردند و یا توسط روانشناسان مرکز علت تعارض را ناسازگاری تشخیص دادند، بود. حجم نمونه، تعداد 30 زوج (60 نفر) (10 زوج گروه آزمایش اول، 10 زوج گروه آزمایش دوم و 10 زوج دیگر برای گروه گواه) از کل جامعه آماری از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد که در نهایت با این شیوه از پنج مرکز برای انتخاب نمونه ها استفاده شدند. برای گروه آزمایش اول، زوج درمانی یکپارچه نگر با استفاده از زوج درمانی یکپارچه نگر کریستنسن و جاکوبسون (2000)، برای گروه آزمایش دوم، جلسات آموزشی گروه واقعیت درمانی با استفاده از پروتکل واقعیت درمانی گلاسر (1965) اجرا شد. پرسشنامه های مورد نظر پژوهش، پرسشنامه روابط زناشویی باسبی و همکاران (1995) و پرسشنامه نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (1978) بود. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از اندازه گیری مکرر با طرح مختلط انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که نتایج نشان داد که آموزش زوج درمانی یکپارچه نگر بر افزایش کیفیت روابط زناشویی (001/0>P، 30/46=F) و کاهش نگرش های ناکارآمد (001/0>P، 62/35=F) اثرگذار بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت زوج درمانی یکپارچه نگر بر بهبود کیفیت روابط زناشویی و نگرش های ناکارآمد زوجین ناسازگار موثر بود.

    کلیدواژگان: نگرش ناکارآمد، زوج درمانی، زوجین ناسازگار، کیفیت روابط زناشویی
  • فاطمه پاکی، زهرا یوسفی*، محسن گل پرور صفحات 131-146
    زمینه و هدف

    نوجوانی دوره تغییرات عمیقی است که کودک را از بزرگسال جدا می کند و تغییرات قابل ملاحظه ای در مفهوم خود صورت می گیرد. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر آموزش تنظیم هیجان بر تقویت پایگاه هویت نوجوانی و افزایش روابط خانوادگی  بر روی نوجوانان دختر شهر اصفهان بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری کلیه دختران 15 تا 18 سال، مشغول به تحصیل در مدارس متوسطه دوم بودند که با روش نمونه گیری در دسترس حدود 40 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه هویت بنیون و آدامز (1986) و روابط خانوادگی (ریچی و فیتز پاتریک،1990) بود که در سه مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری توسط هر دو گروه تکمیل شد. برنامه آموزشی تنظیم هیجان بارلو (پروتکل آموزشی درمانی آلن، مک هاگ و بارلو، 2009). در 12 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها به کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه های تکراری) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین میانگین نمرات ابعاد رفتارهای هویت (هویت به تعویق افتاده، هویت آشفته، هویت زود شکل گرفته و هویت پیشرفته) و روابط خانوادگی (جهت گیری گفت و شنود و جهت گیری همنوایی) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر تنظیم هیجان تاثیر معنادار و مثبت در افزایش نمره پایگاه هویت و روابط خانوادگی داشته و این تاثیر تا مرحله ی پیگیری نیز پایدار ماند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، پایگاه هویت، نوجوانان دختر
  • صدیقه خادم، محمدکاظم فخری*، سیده علیا عمادیان صفحات 147-163
    زمینه و هدف

    افراد مبتلا به اختلال وسواس، طرحواره های هیجانی خاصی دارند که به صورت افکار خودآیند و منفی نظیر اجتناب شناختی، نشخوار فکری، و تداوم نگرانی تجربه می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری، کمال گرایی و آمیختگی فکر- عمل زنان مبتلا به وسواس فکری - عملی مراجعین مراکز مشاوره شهرستان نکا بوده است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر موقعیت میدانی و از نظر روش نیمه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون و پس‎آزمون و پیگیری با گروه گواه و انتصاب تصادفی بوده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان نکا در سه ماه اول سال 1399 بوده است. نمونه گیری به صورت هدفمند و 30 نفر از زنانی که بیشترین نمره در ابزار پژوهشی وسواس فکری-عملی فوا و همکاران (2002) را بدست آوردند به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس با گمارش تصادفی، 15 نفر به گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و 15 نفر به گروه گواه تخصیص داده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی براساس پروتکل مک کنزی و همکاران (2018) و در حالی که گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. همچنین پرسشنامه نشخوار فکری نالن-هوکسما و مارو (1991)، پرسشنامه کمال گرایی هویت و فلت (1991)، و پرسشنامه آمیختگی فکر- عمل شفران و همکاران (1996) در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری (17/20=F، 001/0>P)، کمال گرایی  (94/17=F، 001/0>P) و آمیختگی فکر- عمل (95/13=F، 001/0>P) زنان مبتلا به وسواس فکری - عملی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری، کمال گرایی و آمیختگی فکر- عمل زنان مبتلا به وسواس فکری- عملی موثر است و می توان از این درمان جهت بهبود مشکلات روانشناختی زنان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نشخوار فکری، کمال گرایی، آمیختگی فکر- عمل، وسواس فکری-عملی
  • وحیده دهاقین، محمدعلی بشارت*، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا نقش صفحات 164-183
    زمینه و هدف

    پژوهش های پیشین نشان داده است که در مقایسه با جمعیت عمومی، بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی اغلب اختلال هایی در عملکرد رابطه ای، از جمله مشکلات بین شخصی، بی اعتمادی و خشنونت در روابط بین فردی احتمال ازدواج کمتر و افزایش ناراحتی های زناشویی، دوسوگرایی و تعارض های بین شخصی شدید، انتقام جویی و مشکلات جنسی شایع را دارند؛ لدا هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان پارادوکسی بر نشانگان وسواس فکری عملی رابطه ای بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و روش جمع آوری داده ها آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود که گاهی آن را آزمایش تک آزمودنی یا آزمایش سری های زمانی نیز می نامند. آزمایشی است که مشتمل بر تحقیق فشرده بر روی یک فرد یا تعدادی از افراد است که به عنوان یک گروه واحد در نظر، گرفته می شوند. از میان طرح های تک آزمودنی، در این پژوهش از طرح خط پایه- مداخله- پیگیری (A-B-C)، استفاده شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری در دامنه سنی 20 تا 45 سال شهر تهران بود. برای نمونه گیری از شیوه نمونه گیری در دسترس 6 نفر انتخاب شدند و جلسات درمانی را تکمیل نمودند. جهت تشخیص اختلال وسواس فکری- عملی رابطه ای و تشخیص های افتراقی آن از مصاحبه بالینی استفاده شد. داده ها از نوع کمی و از طریق تکمیل پرسشنامه ها و مقیاس های پژوهش در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری جمع آوری شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش نشان داد که فرضیه پژوهش با عنوان «روان درمانی پاردوکسی، استحکام من را در بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی رابطه ای بهبود می بخشد» با 5/56 درصد بهبودی کلی تایید شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحلیل دیداری شش شرکت کننده و نتایج اندازه اثر قوی و میزان بهبودی نشانه های اختلال وسواس فکری- عملی رابطه ای می توان نتایج درمان پارادوکس را بسیار اثربخش دانست.

    کلیدواژگان: درمان پارادوکسی، نشانگان وسواس، وسواس فکری عملی رابطه ای
  • گلریز پورمحدث، فاطمه خوئینی*، سید علی حسینی المدنی صفحات 184-196
    زمینه و هدف

    پژوهش هایی در زمینه عامل تعیین کننده سواد رسانه ای انجام گرفته است. اما این امر در یک مدل علی کمتر انجام گرفته است. هدف پژوهش حاضر تدوین مدل علی سواد رسانه ای مبتنی بر مهارت های فراشناختی، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و خود کارآمدی با میانجی گری تفکر خلاق در دانشجویان می باشد.

    روش پژوهش:

      بدین منظور از بین دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران شمال تعداد 318 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سواد رسانه ای، مهارت های فراشناختی ولز، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی پینتریچ و دی گروت، خودکارآمدی شوارتز و تفکر خلاق عابدی گرد آوری شد. اطلاعات با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS-graphic تحلیل گردید.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برازش مدل مفهومی پیشنهادی پژوهش مورد تایید است. همچنین نتایج نشان داد که هر سه متغیر پیش بین مهارت های فراشناختی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و خودکارآمدی با میانجی گری تفکر خلاق بر سواد رسانه ای تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده ی دانشگاه ها، مراکز آموزشی، سازمان صدا و سیما، مراکز فرهنگی و سایر متخصصان مرتبط قرار گرفته و در جهت پیشرفت و بهبود سواد رسانه ای نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: رسانه ای، مهارت های فراشناختی، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی، خودکارآمدی، تفکر خلاق
  • مونا فتحعلی خانی، محمدرضا شعربافچی*، کبری حاجی علیزاده صفحات 197-206
    زمینه و هدف

    شناسایی نوجوانان در معرض خطر سوء مصرف مواد باید از دغدغه های اساسی متولیان تعلیم و تربیت باشد. سوء استفاده از مواد پدیده ای است چندوجهی که همه ارکان اساسی جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا مبارزه با آن نیز مستلزم به کارگیری همه ظرفیت های موجود می باشد. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش تاب آوری بر کیفیت زندگی، خودکارآمدی و مهارت حل مسیله در نوجوانان وابسته به مواد بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از جمله طرح های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان پسر که بین ماه های آبان تا بهمن سال 1398 به طور خود معرف برای درمان اعتیاد به مراکز ترک اعتیاد سازمان بهزیستی شهر تهران مراجعه کردند، بود. نمونه آماری پژوهش شامل 30 نفر از نوجوانان (15 تا 19 ساله) معتاد شهر تهران  بود که بر اساس غربالگری مرحله تغییر، از میان مراجعه کنندگان برای درمان انتخاب شدند. بعد از مرحله غربالگری، 30 نفر از افراد که برای شرکت در گروه درمانی رضایت داشتند، به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. داده های پژوهش حاضر با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1996)، پرسشنامه خودکارآمدی (شوارتز و جروسالم، 1983) و پرسشنامه مهارت حل مساله (هیپنر و پترسون، 1982) جمع آوری شده است. از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. تحلیل های آماری فوق با بهره گیری از نرم افزار SPSS.22 به اجرا درآمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش تاب آوری بر کیفیت زندگی (42/39=F، 001/0>P)، خودکارآمدی (80/136=F، 001/0>P)، و مهارت حل مسیله (59/71=F، 001/0>P) در نوجوانان وابسته به مواد تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش تاب آوری بر کیفیت زندگی، خودکارآمدی و مهارت حل مسیله در نوجوانان وابسته به مواد تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: نوجوانان، کیفیت زندگی، خودکارآمدی، مهارت حل مسئله
  • کامدین پارساکیا، مهدی رستمی*، سید میلاد سعادتی صفحات 207-215
    زمینه و هدف

    مقیاس خودکارآمدی دیجیتال در سال 2022 توسط اولفرت و اشمیت به منظور اندازه گیری شایستگی های آزمودنی در استفاده از فناوری های دیجیتالی تهیه و تدوین شد. این مقیاس مشتمل بر 25 گویه بوده و خودکارآمدی دیجیتال را در پنج بعد اندازه گیری می کند که عبارت است از: 1) سواد اطلاعات و داده؛ 2) همکاری و ارتباط؛ 3) تولید محتوای دیجیتال؛ 4) امنیت؛ 5) حل مسیله. هدف از پژوهش حاضر بررسی روایی و پایایی مقیاس خودکارآمدی دیجیتال در نمونه ایرانی بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع پژوهش های اعتباریابی بود. پژوهش حاضر یک پژوهش کمی بود که در آن از روش های تعیین روایی و پایایی به منظور اعتباریابی مقیاس خودکارآمدی دیجیتال استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب بود که در سال تحصیلی 1401-1402 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری این پژوهش شامل 500 نفر از دانشجویان بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه را تکمیل نمودند. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون KMO و بارتلت، آلفای کرونباخ، ضریب پایایی ترکیبی (CR) و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با نسخه 23 نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    پس از تایید روایی صوری، 5 عامل با ارزش ویژه بزرگ تر 1 از طریق تحلیل عاملی اکتشافی شناسایی شد به طوری که 5 عامل به دست آمده در مجموع قادر بودند 55/70 درصد خودکارآمدی دیجیتال را تبیین کنند. تحلیل عاملی تاییدی نیز معناداری گویه های هر 5 عامل را نشان داد. همچنین ضرایب به دست آمده برای روایی همگرا، پایایی بازآزمایی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی همگی بالاتر از 70/0 بوده که نشان دهنده پایایی مناسب این پرسشنامه است.  

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت مقیاس خودکارآمدی دیجیتال از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، مقیاس خودکارآمدی دیجیتال، نمونه ایرانی
  • حسن امامی پور، علی نقی اقدسی، امیر پناه علی صفحات 216-227
    زمینه و هدف

    مشکل در هر یک از این حوزه های مهم زندگی زناشویی همچون روابط جنسی بین زوجین یا کیفیت و الگوی ارتباطی حاکم بر رابطه آنها و نهایتا ناکارآمدی عملکرد کلی خانواده می تواند پیامدهای منفی فردی و زناشویی متعددی به همراه داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر طرحواره بر رضایت جنسی و الگوهای ارتباطی در زنان متاهل بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان متاهل شاغل در اداره آموزش و پرورش شهر تبریز در سال 1401 بود. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از افراد نمونه بود که تمایل به شرکت در پژوهش را داشتند و به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، از میان نمونه پژوهش بطور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه مداخله (زوج درمانی مبتنی بر طرحواره) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت جنسی هادسون و همکاران (1981) (ISS) و الگوهای ارتباطی کریستیسن و همکاران (1984) (CPQ) جمع آوری شد. مداخله زوج درمانی مبتنی بر طرحواره طی 8 جلسه 60 دقیقه ای هفته ای یکبار انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (بااندازه گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر طرحواره بر رضایت جنسی و الگوهای ارتباطی معنادار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر نتیجه گیری می شود زوج درمانی مبتنی بر طرحواره بر رضایت جنسی و الگوهای ارتباطی در زنان متاهل موثر است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر طرحواره، رضایت جنسی، الگوهای ارتباطی
|
  • Mohammad Shayesteh Kia, Kianoosh Hashemian*, Khadijeh Abolmaali Pages 1-10
    Background and Aim

    One of the factors that exist as a challenge in school and that students face is anxiety. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of two methods of teaching interaction analysis (TA), imaginary exposure and response prevention (ERP) on reducing students' academic anxiety.

    Methods

    The research method was semi-experimental in the form of a pre-test-post-test design and a two-month follow-up with three experimental groups and one control group. The research community was made up of high school students in Tehran. The research sample was 45 students who were diagnosed with academic anxiety after answering the Phillips (1978) academic anxiety questionnaire. Students were randomly replaced in two experimental groups and a control group of 15 people. Each of the experimental groups was exposed to one of the methods of imaginary exposure and response prevention (in five 90-minute sessions) and mutual behavior analysis (in ten 90-minute sessions).

    Results

    The results of data analysis using multivariate covariance analysis showed that according to the adjusted averages of the academic anxiety variable in the three studied groups and the results of the LSD follow-up test, both methods of imaginary exposure and prevention from the response and interaction analysis, it has been effective in reducing students' academic anxiety (F=6.33, P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that the method of imaginary exposure and response prevention has a greater effect in reducing academic anxiety compared to the interaction analysis method.

    Keywords: interactional behavior analysis, imaginary exposure, response prevention, academic anxiety
  • Zahra Sadat Jalalian*, Jamal Sadeghi, Maryam Shaban Nejad Shani, Zahra Mahdavi Hamzekolaei Pages 11-23

    This research was conducted with the aim of investigating the mediating role of Islamic quality of life in the relationship between basic psychological needs and addiction to online games in high school students. It was a descriptive correlational research based on the structural equation modeling method. The statistical population of the research was made up of all 658 male students of the first secondary school of the ninth grade in 5 public schools of Babol city in the academic year of 2023. In this research, to determine the sample size according to the number of observed variables and assigning a coefficient of 30 (9 observed variables in the model), and taking into account the possibility of incomplete questionnaires, 300 people were selected as the sample size using the available method. The research tools included online game addiction questionnaire of Whang, & Chang (2002), basic psychological needs questionnaire of Deci & Ryan (2000) and quality of life questionnaire of Islaminejad Mohammadnamaghi et al.'s (2014). Data analysis was done by structural equation method based on regression equations. The findings showed that there is a significant relationship between basic psychological needs and the quality of Islamic life with addiction to online games in first secondary school students, and the research model was confirmed, and in general, 41% of addiction to online games is caused by basic psychological needs. Knowledge and quality of Islamic life in first secondary students can be explained. Also, the variables of basic psychological needs and quality of Islamic life have a significant direct effect on addiction to online games in first secondary school students, and the indirect path of basic psychological needs with the mediation of quality of Islamic life on addiction to online games in first secondary school students is confirmed. Became this research provides practical implications for psychologists and counselors regarding the role of cognitive and religious factors in students' tendency to become addicted to online games.

    Keywords: quality of Islamic life, basic psychological needs, addiction to online games
  • Sepideh Haddad, Javad Khalatbari*, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri Pages 24-38
    Background and Aim

    Today, heart diseases are one of the main causes of death in most countries of the world. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on emotion regulation and personality type D syndromes in cardiac patients with ICD.

    Methods

    The research method was a quasi-experiment with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of this study were cardiac patients who had referred to Rasht hospitals from the beginning of 2021 to the end of September 1400 for the purpose of ICD implantation. Using simple random sampling, a sample of 30 people was selected. The data collection tool was the emotion regulation scale (Gross and John, 2003) and the type D personality type scale (Denault, 1998). The experimental and control groups were pre-tested using research tools. Then cognitive therapy based on mindfulness was implemented during eight sessions for the experimental group, but the control group did not receive any intervention. At the end of the intervention, the experimental and control groups were post-tested using research tools. Three months later, a follow-up test was performed on both experimental and control groups.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that cognitive therapy based on mindfulness on emotion regulation (F=28.94, P<0.05) and type D personality type symptoms (F=4.66, P<0.05) P) is effective in cardiac patients with ICD. These results were sustained in the three-month follow-up.

    Conclusion

    Considering the economic, social and psychological burden that heart disease imposes on individuals, families and society, the results of this research can be promising for heart patients, health and mental health professionals.

    Keywords: mindfulness therapy, emotion regulation, personality, cardiac patients
  • Ramin Karimi, Bahram Mirzaian*, Ghodratollah Abbasi Pages 39-53
    Background and Aim

    Cancer is considered as the major health problem of the century, and its increasing growth in the last two decades and its harmful effects on the physical, psychological, social and economic aspects of human life are causing more concern to experts than ever. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of positive psychotherapy and psychotherapy based on acceptance and commitment on life expectancy and body image of women with breast cancer.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with three groups (two experimental groups and one control group). The statistical population included all female patients aged 20 to 45 with breast cancer who received a definite diagnosis of breast cancer according to clinical and laboratory examinations by a specialist. Among these, 45 people were selected by non-random sampling and were replaced in two experimental groups (positive psychotherapy and treatment based on acceptance and commitment) and a control group in a simple random manner (15 people in each group). Then, the first experimental group was treated in 10 90-minute sessions (one session per week) with positive psychotherapy methods, and the second experimental group was treated with acceptance and commitment-based therapy, and the waiting list group was not subjected to any intervention until the end of the follow-up. The data were collected with the help of Snyder's life expectancy questionnaires and body image questionnaires and were analyzed through the analysis of variance test with repeated measurements and using SPSS-22 software.

    Results

    The research results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in all variables (p<0.01). Also, Bonferroni’s post hoc test indicated that positive psychotherapy has a greater effect on life expectancy (P<0.001) and body image (P<0.001) than treatment based on acceptance and commitment.

    Conclusion

    As a result, it can be said that the use of both methods along with other treatment methods is effective in improving the psychological status of vulnerable groups, including breast cancer patients.

    Keywords: positive psychotherapy, acceptance, commitment, life expectancy, body image, breast cancer
  • Behnam Sharif Ara, Farshid Khosropour*, Hamid Molayi Zarandi Pages 54-68
    Background and Aim

    Generalized Anxiety Disorder is one of the most common anxiety disorders. The purpose of this study was to investigate Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on Emotional Processing, Irrational Beliefs and Rumination in Patients with Generalized Anxiety Disorder.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pretest-posttest with a control group. 30 patients with generalized anxiety disorder referred to daily psychiatric treatment centers in Golpayegan in the first half of 2019 were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received Acceptance and Commitment Therapy program in 8 sessions of 90 minutes. However, the control group did not receive this intervention during the research process. The questionnaires used in this study included Spitzer Generalized Anxiety Disorder Scale (2006), Baker Emotional Processing Scale (2007), Jones Irrational Beliefs Questionnaire (1968), Nolen-Hoeksema and Morrow (1991) Rumination Questionnaire. The data were analyzed by analysis of covariance using SPSS 24 software.

    Results

    The results of data analysis showed that Acceptance and Commitment Therapy has significantly influenced Emotional Processing (p<0.001), Irrational Beliefs (p<0.001) and Rumination (p<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on emotional processing, irrational beliefs and rumination in patients with generalized anxiety disorder, it is suggested that training workshops be held to become more familiar with the principles and techniques of this training for counselors and therapists active in the field of this disorder.

    Keywords: Emotional Processing, Acceptance, Commitment Therapy, Irrational Beliefs, Rumination
  • Fatemeh Kahaki, Nourmohammad Bakhshani*, Mohammadali Fardin Pages 69-83
    Aim

    The aim of this research was determine the effectiveness of compassion focused training on life expectancy, health promoting lifestyle and health hardiness in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This study was semi-experimental with pretest and posttest design with a control group. The research population was type 2 diabetes patients had files in Diabetes Association of Zahedan city in the spring of 2021 year. After reviewing the inclusion criteria, number of 30 people were selected by purposive sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group was trained 8 sessions of 70 minutes with the compassion focused training method and the control group was placed on a waiting list for training. The research instruments were the life expectancy questionnaire (Snyder et al., 1991), health promoting lifestyles profile II (Walker et al., 1995) and revised health hardiness inventory (Gebhardt et al., 2001). Data were analyzed by tests of chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups did not significantly different in terms of gender, age, education and marital status (P>0.05). Also, the compassion focused training method led to increase the life expectancy (F=403.86, P<0.001), health promoting lifestyle (F=93.90, P<0.001) and health hardiness (F=89.20, P<0.001) in patients with type 2 diabetes (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of compassion focused training on life expectancy, health promoting lifestyle and health hardiness in patients with type 2 diabetes. Therefore, for improving the psychological traits can be used from compassion focused training along with other training methods.

    Keywords: Compassion focused training, Life expectancy, Health promoting lifestyle, Health hardiness, Type 2 diabetes
  • Seyed Adnan Hossieni* Pages 84-103
    Background and Aim

    Bullying is one of the forms of aggressive behaviors with many negative consequences that is widespread among students today and preventing and dealing with this phenomenon and examining its obstacles and challenges, has become one of the priorities of the education system of many countries. the purpose of this study was to investigate the level of awareness of bullying and the challenges and strategies for training to deal with this phenomenon in Kurdistan province schools.

    Methods

    The research was methodologically mixed and explanatory-follow-up design. A researcher-made questionnaire was used to collect information in a quantitative part and semi-structured interviews were used for a qualitative part. The research population consisted of school staff and teachers of the second primary and secondary schools of the province. For quantitative sampling, first in two stages, by cluster random sampling, four education districts of the province and eight schools were selected and all school staff and their teachers responded to the researcher-made questionnaire "Awareness of bullying a and strategies to prevent and deal with it". In the qualitative phase, among those who received the highest scores in the questionnaire, 20 people were purposefully selected to semi-structured interviews. The interviews continued until the data reached theoretical saturation and Finally, 14 interviews were conducted.

    Results

    Quantitative findings from univariate t-test showed lower than average knowledge of both school staff and teachers about bullying and strategies to prevent and deal with it (P <0.05). In the qualitative part, data were analyzed by interpretive analysis and challenges of bullying education in schools were classified in the four final categories: a) lack of priority for department of education, b) systemic and organizational challenges, c) formal education-related challenges, d) family-related challenges, and twelve sub-categories, that all of them indicate many problems in the management of bullying and its effective education in the schools of the province.

    Conclusion

    Based on these findings, it is suggested that the Kurdistan Education Department put the practical and comprehensive suggestions presented in the present study on its agenda in order to facilitate bullying management and remove obstacles to effective bullying education in schools.

    Keywords: Bullying, Anti bulling training, Challenges, Strategies
  • Mandana Niknam*, Ghazal Zandkarimi, Fatemeh Amiri Pages 104-116
    Background and Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of training to overcome learned helplessness on academic procrastination and self-efficacy of female high school students

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population was all female students of Javad Al-A'meh High School in Baharestan 2 who were studying in the 1400-99 academic year. The research sample consisted of 30 students who were selected by available sampling method based on the criteria of the study and were randomly divided into two groups of experimental (n = 15) and control (n=15). The experimental group received 10 sessions of 90 minutes of intervention to overcome the learned helplessness and the control group remained on the waiting list. The measuring instruments were the general self-efficacy questionnaire of Scherer et al. And the academic procrastination questionnaire of Solomon & Rothblum. The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in academic procrastination and self-efficacy.

    Findings

    The results showed that the training of overcoming learned helplessness has a significant effect on reducing academic procrastination and its components (P>0.05). Also, training on overcoming learned helplessness on increasing self-efficacy. Students have a positive effect (P>0.05).

    Conclusion

    The findings of this study show the effectiveness of learned helplessness training on academic procrastination and self-efficacy. Therefore, it is suggested that psychologists and therapists use this method to improve self-efficacy and reduce academic procrastination.

    Keywords: Learned to Overcome Learned Helplessness, Academic Procrastination, Self-Efficacy
  • Sayedeh Raziyeh Mousavi Diva*, Shaban Heydari, Hossein Ali Ghanadzadegan Pages 117-130
    Background and Aim

    Marital relationships are the primary source of support and affection, and spouses are expected to show an exclusive relationship, honesty, interest, affection, as well as intimacy and support. purpose of this research was to compare the effectiveness of integrative couple therapy and reality therapy on the quality of marital relationships and dysfunctional attitudes in incompatible couples.

    Methods

    The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all the couples who referred to the counseling centers of Amol city during May 2021, who referred due to incompatibility or the psychologists of the center identified the cause of the conflict as incompatibility. The sample size is 30 couples (60 people) (10 couples in the first experimental group, 10 couples in the second experimental group, and another 10 couples for the control group) from the entire statistical population, cluster sampling method was used, and finally with this method, out of five centers were used to select samples. For the first experimental group, integrative couple therapy was implemented using Christensen and Jacobson's integrative couple therapy (2000), for the second experimental group, reality therapy group training sessions were implemented using Glasser's (1965) reality therapy protocol. The questionnaires of the study were Busby et al.'s Marital Relationship Questionnaire (1995) and the questionnaire of dysfunctional attitudes was Weizman and Beck (1978). Findings were analyzed using repeated measures with a mixed design.

    Results

    The results of the research showed that integrative couple therapy increased the quality of marital relationships (P<0.001, F=46.30) and reduced ineffective attitudes (P<0.001, F=62.35) has been effective.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that integrative couple therapy was effective in improving the quality of marital relations and dysfunctional attitudes of incompatible couples.

    Keywords: dysfunctional attitude, couples therapy, incompatible couples, marital relationship quality
  • Fatemeh Paki, Zahra Yousefi*, Mohsen Golparvar Pages 131-146
    Background and Aim

    Adolescence is a period of profound changes that separates a child from an adult, and considerable changes take place in the concept of self. The purpose of this research was to determine the effectiveness of group therapy based on emotion regulation training on strengthening adolescent identity base and increasing family relationships on adolescent girls in Isfahan city.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a three-month follow-up with the experimental and control groups. The statistical population of all girls aged 15 to 18, studying in secondary schools, about 40 people were selected by available sampling method and were randomly divided into two groups of 20 people, experimental and control. The research tools included the identity questionnaire of Benyon and Adams (1986) and family relationships (Ritchie & Fitzpatrick, 1990), which were completed in three stages: pre-test, post-test and follow-up by both groups. Barlow's Emotion Regulation Training Program (Allen, McHugh & Barlow, 2009). It was conducted in 12 weekly sessions of 90 minutes for the experimental group. The data were analyzed with the help of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (variance analysis with repeated measures).

    Results

    The results of the research showed that there is a significant difference between the average scores of the dimensions of identity behaviors (postponed identity, confused identity, early formed identity and advanced identity) and family relationships (dialogue orientation and conformity orientation) in the two stages of pre-test and post-test.

    Conclusion

    The results showed that education based on emotion regulation had a significant and positive effect on increasing the score of the identity database and family relationships. The follow-up phase also remained stable.

    Keywords: emotion regulation, identity base, adolescent girls
  • Sedigheh Khadem, MohammadKazem Fakhri*, Seyedeh Olia Emadian Pages 147-163
    Background and Aim

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on rumination, perfectionism, and thought-action fusion of women suffering from obsessive-compulsive disorder who are clients of counseling centers in Neka city.

    Methods

    The present research method is practical in terms of purpose and in terms of field situation and in terms of quasi-experimental method with pre-test and post-test design and follow-up with reference group and random assignment. The statistical population of this research included all women who referred to counseling centers in Neka city in the first three months of 2019. Purposive sampling and 30 women who obtained the highest score in the obsessive-practical research tool of Foa et al. (2002) were selected as a sample and then randomly assigned 15 to the cognitive therapy group based on mindfulness and 15 People were assigned to the control group. The experimental group underwent eight sessions of cognitive therapy based on mindfulness based on the protocol of McKenzie et al. (2018), while the control group did not receive any intervention. Also, the rumination questionnaire of Nalen-Hoeksma and Maro (1991), the identity perfectionism questionnaire of Hewitt and Felt (1991), and the thought-action fusion questionnaire of Shafran et al. (1996) were used in the pre-test, post-test and follow-up stages. Finally, the data were analyzed using ANOVA with repeated measures and Bonferroni's post hoc test.

    Results

    The results showed that cognitive therapy based on mindfulness on rumination (F=20.17, P<0.001), perfectionism (F=17.94, P<0.001) and thought-action fusion (F=13.95, P<0.001) women with obsessive-compulsive disorder has an effect.

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive therapy based on mindfulness is effective on rumination, perfectionism, and thought-action fusion of women suffering from obsessive-compulsive disorder, and this therapy can be used to improve women's psychological problems.

    Keywords: mindfulness, rumination, perfectionism, thought-action fusion, thought-action obsession
  • Vahideh Dehaqin, MohammadAli Besharat*, Masoud Gholamali Lavasani, Zahra Naghsh Pages 164-183
    Background and Aim

    Previous studies have shown that compared to the general population, patients with obsessive-compulsive disorder often have disorders in relational functioning, including interpersonal problems, mistrust, and unhappiness in interpersonal relationships, and the probability of marriage is lower and increased. Marital problems, ambivalence, severe interpersonal conflicts, revenge, and sexual problems are common. Thus, the present study aimed to determine the effectiveness of paradoxical therapy on relational practical obsessive-compulsive symptoms.

    Methods

    In terms of the practical purpose and data collection method, the current research design was a single-case experiment of the multiple baseline type, sometimes called a single-subject experiment or a time series experiment. It is an experiment that consists of intensive research on a person or several people who are considered a single group. Among the single-subject designs, the baseline-intervention-follow-up (A-B-C) design was used in this study. The research community included all undergraduate, graduate, and doctoral students aged 20 to 45 years in Tehran. For sampling, six people were selected from the available sampling method and completed the treatment sessions. The clinical interview was used to diagnose the relational obsessive-compulsive disorder and its differential diagnoses. Quantitative data was collected by completing questionnaires and research scales in three phases: baseline, intervention, and follow-up.

    Results

    The statistical analysis of the research data showed that the hypothesis of the research entitled "Paradoxical psychotherapy improves my strength in relational obsessive-compulsive patients" was confirmed with 56.5% overall improvement.

    Conclusion

    Based on the findings of the visual analysis of six participants and the results of the strong effect size and the improvement rate of relational obsessive-compulsive disorder symptoms, the results of the paradox treatment can be considered very effective.

    Keywords: Paradoxical treatment, obsessive-compulsive disorder
  • Golriz Pourmohades, Fatemeh Khoini*, Aeyed Ali Hoseinialmadani Pages 184-196
    Background and Aim

    Some research has been conducted on the determinant of media literacy. However, this is less done in a causal mode.  Therefore, the aim of this study was to develop a causal model of media literacy based on metacognitive skills, self-regulatory learning strategies and self-efficacy mediated by creative thinking in students.

    Methods

    For this purpose, 318 students of Azad University, North Tehran Branch were selected as the subjects by available sampling method.  Data were collected using the Media Literacy Questionnaire, Wells Metacognitive Skills, Pintrich and De Groot Self-Regulatory Learning Strategies, Schwarzer Self-Efficacy, and Abedi's Creative Thinking. Data were analyzed with the aid of structural equation modeling and AMOS-graphic software.

    Results

    The results showed that the fit of the proposed conceptual model of the research is approved, and all the three predictor variables of metacognitive skills, self-regulated learning strategies and self-efficacy mediated by creative thinking effect on media literacy.

    Conclusion

    The findings of the present study can be used by universities, educational centers, IRIB, cultural centers and other related experts and can play a role in the development and improvement of media literacy.

    Keywords: media, metacognitive skills, self-regulation learning strategies, self-efficacy, creative thinking
  • Mona Fathalikhani, MohammadReza Sharbafchi*, Kobra Hajializadeh Pages 197-206
    Background and Aim

    Substance abuse in adolescents is considered one of the most serious problems leading to various physical, social, and educational damages and consequences. This study aimed to improve the effectiveness of resilience training on quality of life, self-efficacy, and problem-solving skills in drug-dependent adolescents.

    Methods

    The present study was one of the applied and quasi-experimental designs of pre-test-post-test with the control group. This study's statistical population included all male adolescents referred to Tehran welfare organizations for addiction treatment between November and February 2020. The statistical sample consisted of 30 adolescents (15-19 years old) addicted in Tehran who were selected from among the patients for treatment based on screening the change stage. After screening, 30 subjects who were consented to participate in the treatment group were randomly assigned to the two groups. This study's data were collected using the world health organization quality of life questionnaire, self-efficacy questionnaire, problem-solving skill questionnaire. Data were analyzed by MANCOVA using SPSS.22 software.

    Results

    The results showed that resilience training was effective on quality of life (P<0.001), self-efficacy (P<0.001), and problem-solving skills (P<0.001) in substance-dependent adolescents.  

    Conclusion

    It can be concluded that resilience training affects the quality of life, self-efficacy, and problem-solving skills in substance-dependent adolescents.

    Keywords: Drug-dependent, Quality of life, Self-efficacy, Problem-solving, resilience
  • Kamdin Parsakia, Mehdi Rostami*, Seyed Milad Saadati Pages 207-215
    Background and Aim

    The digital self-efficacy scale was prepared and developed in 2022 by Ulfert and Schmidt in order to measure the subject's competencies in using digital technologies. This scale consists of 25 items and measures digital self-efficacy in five dimensions, which are: 1) information and data literacy; 2) collaboration and communication; 3) production of digital content; 4) security; 5) Problem-solving. The purpose of the present study was to investigate the validity and reliability of the digital self-efficacy scale in the Iranian sample.

    Methods

    The current research was applied in terms of purpose and validation research. The current research was a quantitative study in which validity and reliability determination methods were used to validate the digital self-efficacy scale. The statistical population of the present study included all students of Islamic Azad University, South Tehran branch, who were studying in the 2022-2023 academic year. The statistical sample of this research included 500 students who were selected by the available sampling method and completed the questionnaire. In order to statistically analyze the data, confirmatory factor analysis, exploratory factor analysis, KMO and Bartlett test, Cronbach's alpha, combined reliability coefficient (CR) and Pearson correlation coefficient were used. Statistical analysis of data was done with SPSS software version 23.

    Results

    After confirming the face validity, 5 factors with a greater eigenvalue of 1 were identified through exploratory factor analysis, so that the 5 factors obtained in total were able to explain 70.55% of digital self-efficacy. Confirmatory factor analysis also showed the significance of the items of all 5 factors. Moreover, the coefficients obtained for convergent validity, test-retest reliability, Cronbach's alpha and composite reliability were all higher than 0.70, which indicates the appropriate reliability of this questionnaire.

    Conclusion

    It can be concluded that the digital self-efficacy scale has good validity and reliability.

    Keywords: Validity, reliability, digital self-efficacy scale, Iranian sample
  • Hassan Emamipour, Alinaghi Aghdasi, Amir Panahali Pages 216-227
    Background and Aim

    Problems in each of these important areas of married life, such as sexual relations between couples, or the quality and pattern of communication governing their relationship, and finally, the inefficiency of the overall functioning of the family, can have many negative personal and marital consequences. The purpose of this research was to determine the effectiveness of schema-based couple therapy on sexual satisfaction and communication patterns in married women.

    Methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population included all married women working in the education department of Tabriz city in 2022. The sample of this research included 30 sample people who were willing to participate in the research and were selected through available sampling. Then, among the research sample, 15 people were randomly replaced in the control group and 15 people in the intervention group (schema-based couple therapy). Data were collected using Hudson et al.'s (1981) sexual satisfaction questionnaire (ISS) and Christiesen et al.'s (1984) communication patterns (CPQ). Schema-based couple therapy intervention was conducted during 8 sessions of 60 minutes once a week; But the control group did not receive any intervention.

    Results

    The research data was analyzed by mixed variance analysis (repeated measurement). The results showed that the effectiveness of schema-based couple therapy on sexual satisfaction and communication patterns was significant (p<0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that schema-based couple therapy is effective on sexual satisfaction and communication patterns in married women.

    Keywords: schema-based couple therapy, sexual satisfaction, communication patterns