فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 40 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه تنها، مهین حاجی زاده*، ابوالحسن امین مقدسی، عبدالاحد غیبی صفحات 5-22

    یکی از دستاوردهای مایکل ریفاتر در زمینه درک دلالت های زبانی و ژرف ساخت متن، نظریه نشانه شناسی شعر اوست. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر رویکرد نشانه شناختی در صدد است فرآیند های نشانه پردازی قصیده «المتنبی» جواد الحطاب؛  شاعر معاصر عراقی را بر اساس نظریه ریفاتر در دو سطح خوانش اکتشافی و پس کنشانه بررسی و تحلیل نموده تا به لایه های پنهان متن، ایده محوری و رابطه بینامتنی آن با دیگر متون دست یابد. شاعر در این قصیده با بازخوانی گذشته تاریخی و اسطوری و با محکوم کردن اوضاع کنونی، فریاد انتقاد و تغییر سر می دهد و با به کار گیری شخصیت های تاریخی، دینی و اسطوری به ترسیم اوضاع کنونی عراق و ایدیولوژی های خویش می پردازد. در سطح نخست (اکتشافی)، مخاطب با تصویرهای رمزآلود از دوران حکومت خلفای عباسی و متنبی شاعر رو به رو می شود که صرفا مجموعه ای از اخبار متناقض و متضاد است که خواننده خلاق را اقناع نمی کند؛ اما در خوانش سطح دو (پس کنشانه) با بهره جستن از توانش ادبی و گذر از سطح محاکاتی به سطحی بالاتر و بررسی عناصر «غیر دستوری» و نشانه پردازی هر یک از آنها، به «انباشت ها» و «منظومه های توصیفی» دست می یابد که بیان گر فضای فکری مسلط و حاکم بر قصیده است. سپس با کشف هیپوگرام به دلالت های معنایی و ضمنی متن دست یافته و در نهایت به تحصیل ماتریس یا خاستگاه اصلی متن نایل می گردد. تحلیل این قصیده نشان می دهد ایده محوری متن، نقد فضای آفت بار جامعه عراق، اعتراض و انتقاد از سیاست های ناکارآمد حاکمان و مشروعیت زدایی از سلطه حاکم با تکیه بر استراتژی بینامتنیت و ریشخند و ناسازواری است

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، مایکل ریفاتر، جواد الحطاب، المتنبی، ماتریس
  • عظیم جباره ناصرو* صفحات 23-40

    داستان های عاشقانه ای مانند لیلی و مجنون، خسرو و شیرین، زال و رودابه و... بخشی غنی از ادبیات عاشقانه و غنایی این مرز و بوم را تشکیل می دهد. افزون بر این روایات مکتوب، گاه روایت عشق هایی جانسوز در میان عامه مردم رواج دارد که کمتر مجال طرح و بررسی یافته اند. یکی از این روایت ها، روایتی است که علی حسین عالی نژاد، نقال 73 ساله و اهل روستای رمقان استان فارس نقل می کند. نگارنده کوشیده است نخست به روش میدانی این افسانه را ثبت کند و سپس به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا، به بررسی مقایسه ای آن با روایت فردوسی بپردازد. پرسش اساسی این پژوهش این است که تفاوت ها و شباهت های روایت مکتوب و شفاهی در چه    بخش هایی است و این دگرگونی ها حاصل چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد افسانه عامیانه از دو بخش کاملا مجزا تشکیل شده است: بخش نخست جز در برخی از جزییات بسیار شبیه به داستان زال و رودابه است؛ اما بخش دوم داستان، یک باره دگرگون می شود و خواننده با نمایشی کاملا متفاوت روبه رو می شود. درباره این روایت عامیانه، به طور کلی دو فرضیه را می توان طرح کرد: 1- افسانه عامیانه، تقلید و آمیزشی از روایت زال و رودابه و داستان های عاشقانه باشد که ذهن راوی و نقال ساخته و پرداخته است.2- نقالان و راویان با آمیزش داستان عاشقانه رایجی در میان مردم با داستان شاهنامه و دیگر روایت ها، داستانی نو بنیاد نهاده اند. به هر روی این روایت از جنبه های گوناگون مانند مکان داستان، شخصیت ها، فضا، برخی از رخدادهای داستانی، فرجام داستان و... با روایت شاهنامه فردوسی تفاوت هایی دارد؛ اما در مجموع یکسانی های زیادی با روایت شاهنامه دارد.

    کلیدواژگان: افسانه عامیانه کهزاد و بسی، داستان زال و رودابه، شباهت ها و تفاوت ها
  • جمشید داس زرین، نرگس اسکویی*، حسین داداشی صفحات 41-58

    مراثی خاقانی از تشخص منحصربه فردی در گونه مرثیه سرایی ادب فارسی برخوردار است؛ این مراثی سرشار از زبان تصویری و کنش های تعاملی گوناگونی با مخاطب است که بر لحن غنایی و جنبه اثرگذاری شعر افزوده است. سهم بسیاری از غنا در مرثیه های خاقانی، برخاسته از فرایند ارتباطات غیرکلامی است که با توانمندی های هنری و کلامی خاقانی در بافت این شعر القاء شده است؛ مساله اصلی تحقیق حاضر، بررسی انواع ارتباطات غیرکلامی موجود در مرثیه های خاقانی و تحلیل زیرساخت های اشکال این ارتباطات در عاطفی تر شدن مراثی خاقانی بوده است. برای انجام این پژوهش از روش تحقیق توصیفی و استدلالی استفاده شده است؛ جامعه آماری این تحقیق، اشعار رثایی خاقانی بوده است و از انجام آن، این نتایج به دست آمد: فرایندهای ارتباطی غیرکلامی در مراثی خاقانی در شاخه های اصلی اندامی (27%)، محیطی (%23)، چهره (20%)، حرکتی (18%) و موسیقایی (12%) و اغلب متاثر از باورهای عامیانه و فرهنگی و اسطوره ای، سنت های ادبی و نیز نیازهای روحی و روانی انسان است. پیوند بین ارتباطات غیرکلامی با متن شعر به روش های تاکید (50%)، تکمیل (30%) و جایگزینی (20%) صورت گرفته است که موجب تقویت بار عاطفی، جانداری تصاویر شعری، تازگی و پویایی زبانی و نیز تاکید و تشخص لحن غنایی مرثیه های خاقانی شده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات غیرکلامی، خاقانی، مرثیه، زبان غنایی، لحن غنایی
  • سمیه دریانورد، محمدعلی محمودی*، محمود عباسی صفحات 59-76

    در دوران مدرن مولفه های هویت ساز، دستخوش تغییر و دگرگونی شد. به نظر می رسد در آشفته بازار فرهنگی و  اجتماعی،  زنان بیش از مردان تحت تاثیر ارزش های جدید فرهنگی و اجتماعی قرار گرفتند و در نتیجه دچار سردرگمی و بحران هویت شدند. در رمان جزیره سرگردانی و ساربان سرگردان، اوضاع پیچیده و مبهم سیاسی و اجتماعی  کشور در سال های ملتهب قبل از انقلاب اسلامی و سال های آغازین انقلاب تا آغاز جنگ، تصویر شده است که با زمینه سرگشتگی و سرگردانی و بحران هویت زنان همراه است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای تدوین شده است، و در عین  آشکار ساختن روند خویشتن شناسی و بحران هویت زنان با رویکرد مدرن و تحلیل شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دو اثر سیمین دانشور،به این پرسش پاسخ داده است که اوضاع سیاسی اجتماعی ایران همزمان با ورود مولفه های مدرن،  چه تاثیری بر بحران هویت و سرگشتگی زنان نهاده است؟  بررسی ها نشان می دهد که بحران هویت زنان در این رمان ها، در دوره مورد نظر، منجر به تقابل اشرافیت و محرومیت، تقابل سنت و مدرنیته، غربزدگی و غربگرایی، نفوذ مکتب های فکری مدرن، تقابل اعتقادات مذهبی و دیدگاه های فمینیستی شده است.

    کلیدواژگان: بحران هویت، مدرنیسم، سیمین دانشور، جزیره سرگردانی، ساربان سرگردان
  • سید مهدی رحیمی، عبدالحکیم همه چیزفهم رودی* صفحات 77-96

    از میان انواع ادبی بی تردید ژانر غنایی گسترده ترین ژانر است. عده ای از پژوهشگران معاصر آن را قدیمی ترین ژانر ادبی دانسته اند و به شاخه های متعددی تقسیم کرده اند. یکی از مهم ترین مباحث در حوزه انواع ادبی و چه بسا مهم ترین مبحث در حوزه این نوع ژانر، عشق است. هدف از پژوهش پیش رو آن است تا به شیوه توصیفی تحلیلی، انگیزه های مولفه عشق در دیوان عارف قزوینی، بررسی و جلوه های گوناگون آن از منظر عارف بیان شود. از مجموع 229 عنوان شعری که در دیوان عارف قزوینی در قالب های گوناگون قصیده، غزل، مثنوی، دوبیتی، تک بیت و تصنیف ذکر شده است، قریب به 106 مورد به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به مولفه عشق اختصاص دارد؛ یعنی حدود 28/46 درصد از حجم کل دیوان عارف. قطعا انگیزه های متعددی بر کاربرد این مولفه در دیوان عارف موثر بوده است. بر اساس بررسی های صورت گرفته مهم ترین انگیزه های عارف قزوینی از کاربرد این مولفه، وطن خواهی و عشق به وطن و سرزمین، تصنیف سازی و تجارب عشقی، عشق و محبت به دوستان و مردم، استقبال از اشعار عاشقانه دیگر شعرا، زندگی پرتب و تاب و فشارهای سیاسی بوده است.

    کلیدواژگان: عارف قزوینی، عشق، انگیزه و علت
  • فخری زارعی، سید کاظم موسوی*، علی محمدی آسیابادی صفحات 97-114

    شاهنامه اثری است که شخصیت ها با توجه به کارکردشان در آن حضور می یابند. بخش هایی از این کتاب به مفاهیم غنایی از جمله عشق اختصاص دارد که پرجاذبه ترین مفهوم است. این مقوله موضوع مشترک داستان های غنایی با نیازهای مطرح شده در نظریه روان شناختی مزلو است. از نظر مزلو عشق می تواند رشد شخصیت شود. در عاشقانه هایی که در شاهنامه روایت می شود، زنان نقش موثری در پیشبرد روایت عاشقی دارند. در این پژوهش کوشیده شده است، مفهوم عشق در کنش رودابه و منیژه از دلدادگان شاهنامه بر اساس این نظریه، مورد بررسی قرار گیرد. اینکه رودابه و منیژه در بررسی با الگوی مزلو در عشق چه جلوه وشخصیتی پیدا می کنند، پرسش اصلی این پژوهش است. عشق رودابه عشقی متعالی و کمال گراست و زیبایی جسمانی و معنوی را توامان در نظر دارد و به واسطه آن، به مولفه هایی از جمله خودانگیختگی، فرهنگ ناپذیری و درک روشن از واقعیات متصف می شود. عشق منیژه، ابتدا بر پایه زیبایی های ظاهری شکل می گیرد و در ادامه با تحول بنیادین در شخصیت او به مراتبی فراتر در عشق می رسد. روش این پژوهش مقایسه ای تحلیلی است و نیاز عشق در هرم مزلو و خویش کاری های رودابه و منیژه و شاخص های رفتاری این دو در این زمینه مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، رودابه، منیژه، مازلو، عشق
  • پروانه صانعی*، علی اصغر باباصفری صفحات 115-134

    پژوهش های تعیین انواع ادبی در ادب فارسی بسیار اهمیت دارد و بررسی مباحث دستوری کمک شایانی به شناخت بهتر و تفکیک انواع ادبی به ویژه نوع غنایی می کند. در این پژوهش تلاش می شود تا با بررسی مبحث "فعل" درنوع غنایی ماهیت فعل در منظومه های عاشقانه تبیین شود. براین اساس با داده های آماری وبررسی بنیادی به شیوه استقرای تام سعی دارد تا شاخصه های خاص فعل در نوع غنایی از سایر انواع ادبی را شناسایی کند و این ویژگی ها را در چهارده منظومه عاشقانه ازآغاز تاپایان قرن هشتم هجری بررسی نماید. این پژوهش درصدد است تا به این سوال پاسخ دهد که آیا "فعل" در نوع غنایی ماهیت خاص و ویژه ای دارد؟ نتایج نشان می دهد که ساختمان فعل در نوع غنایی ساده و وصفی است. فعل ساده کاربرد بیشتری در نوع غنایی دارد. همچنین شعرا برای ایجاد تحرک درتصاویر از فعل وصفی درنوع غنایی سودبرده اند. البته هرچه بسامد وجود فعل درابیات کمتر باشد، آهنگ آرام بیت افزایش می یابد و درنتیجه تصاویر، یکپارچه تر و با جزییات بیشتری تشریح می شوند. بررسی جایگاه فعل در بیت یا مصراع نشان داد که در نوع غنایی، غالبا فعل در اواسط یا انتهای جمله قرارمی گیرد و آهنگ بیت افتان می شود. این آهنگ افتان، قطب غنایی اثر را قوت می بخشد.

    کلیدواژگان: دستور زبان، ادبیات غنایی، فعل، منظومه های عاشقانه
  • سوده عباسی سرداری، یحیی کاردگر* صفحات 135-152

    افسانه نیما یوشیج، با عنوان تغزل نو و سرآغاز شعر غنایی مدرن شناخته می شود. شعر غنایی، ویژگی هایی دارد که از دل تعاریف آن به دست می آیند. هدف از پژوهش حاضر آن است که دریابیم کدام یک از این ویژگی ها در «افسانه» وجود دارند و نوآوری ها و هنجارشکنی های نیما، در کدام ویژگی ها صورت گرفته است؟ در این مطالعه با روش تحلیلی-توصیفی، با بررسی مولفه های غنایی درمی یابیم که نوآوری اصلی نیما، در بیان عشق زمینی و توجه به معشوق واقعی و زوال پذیر است و از شعر سنتی به دلیل فرورفتن در وادی عشق های انتزاعی و عرفانی انتقاد می کند و جانب انسان گرایی (اومانیسم) را می گیرد. بهره گیری از عشق تراژیک، قالب مکالمه آزاد و نمایشی، بیان مسایل اجتماعی به شکل گسترده، ساختار داستانی، راوی اول شخص، وزن بدیع و عامیانه، ایجاز روایی، روایت در زمان حال حاضر، توصیفات عینی و واقعی از اشیاء در کنار انطباق حالات درونی انسان و عوامل بیرونی طبیعت، صور خیال غنایی و تخیل نیرومند و برخورداری از عناصر روساخت و ژرف ساخت زیبایی شناسی، از مهم ترین ویژگی های این منظومه است که آن را به سرچشمه شعر ناب غنایی وارد ساخته و با ایجاد تحول در همه ابعاد، راه را برای گسترش شعر غنایی معاصر هموار می نماید

    کلیدواژگان: افسانه نیما یوشیج، شعر غنائی، ویژگی های شعر غنائی، ویژگی های غنائی افسانه، تغزل معاصر
  • مهدی عیسی زاده*، محمدامیر عبیدی نیا صفحات 153-170

    تصاویر شعری با گذر از سنت به مدرنیته، ماهیت و کارکردهای تازه ای یافته است. تا دوره مشروطه، تصاویر اغلب جنبه وصفی و جمال شناسانه دارد. از دوره مشروطه به دنبال دگرگونی در شعر فارسی، کارکرد تصاویر متحول شده است. با ورود رمانتیسم، خودآگاهی شاعران نسبت به جایگاه اجتماعی خود، اهمیت یافتن حقوق فردی و اجتماعی، بروز فردیت شاعرانه و عوامل دیگر، تصاویر شعری، واسطه ای برای بیان عواطف فردی و اجتماعی شده است. در شعر غنایی معاصر، روح تصاویر رمانتیک به قالب های شعر نو محدود نمی شود. حتی ویژگی ها و کارکردهای تصاویر رمانتیک با شعر برخی از غزل سرایان عجین شده است. شهریار و ابتهاج از جمله شاعران نیمه سنت گرا هستند که کارکردهای نوین تصاویر در شعرشان به وفور یافت می شود. این موضوع، شعر این شاعران را به لحاظ همزادی تصویر با عاطفه و تاثیر در احساس مخاطب متمایز می نماید. پژوهش حاضر، در پی پاسخ به این پرسش است که کدام کارکردهای عاطفی تصاویر رمانتیک در اشعار غنایی دو شاعر برجسته معاصر، حضور پررنگ تری دارد. بررسی آثار این دو شاعر، آشکار می کند، کارکردهایی مانند: تاثیر در احساس، همزادی با احساس و معنی و دلالت ضمنی برجستگی دارد. روش پژوهشی مقاله، توصیفی تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: تصویر رمانتیک، ماهیت، کارکرد، عاطفه، شهریار، ابتهاج
  • فاطمه قاسمی، محمدرضا فارسیان* صفحات 171-188

    کریستین بوبن نویسنده ء معاصر فرانسوی با تاثیرپذیری از خیام نیشابوری، بازتاب دهنده ء مضامین اساسی رباعیات این شاعر در آثار خود بوده است. از آن جا که مطالعات تاثیر و تاثر به عنوان یکی از شاخه های مطالعات تطبیقی با بررسی شباهت ها و تفاوت های میان آثار و نویسندگان مختلف اطلاعاتی از میزان تاثیرپذیری آن ها از یک دیگر در اختیار تطبیقگر قرار می دهد، در این جستار با تاکید بر مضامین مشترک میان آثار دو شاعر و نویسنده، به بررسی میزان تاثیرپذیری بوبن از خیام می پردازیم و از خلال روشی تطبیقی-تحلیلی به مطالعه و بررسی کتب ترجمه شده از این چهره ء معاصر ادبیات فرانسه در ایران و رباعیات خیام می پردازیم و بدین ترتیب درصدد پاسخ به پرسش موردنظر برمی آییم : 1-وجود مضامین مشترک در آثار این دو چهره ء ادبی تا چه اندازه خبر از تاثیرپذیری بوبن از شاعر ایرانی می دهد؟  و2- این مضامین چگونه نزد دو شاعر نمود پیدا می کند؟ در حقیقت صحبت از گذر زمان و ناپایداری، غنیمت شمردن حال و اهمیت وجود شادی در زندگی، مرگ، ابهام افکنی فلسفی و اهمیت وجود خدا که عناصر تشکیل دهندهء نظام فکری خیام و مضامین اصلی رباعیات هستند، تاثیرپذیری نویسندهء فرانسوی از خیام را به خوبی نشان می دهند که در اقبال ادبی بوبن در ایران نقش بسزایی نیز داشته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مضمون، خیام نیشابوری، کریستین بوبن، تاثیر
  • قنبر قدوسیان، حسن بساک*، رضا اشرف زاده صفحات 189-210

    منظور از پویایی (Dyamics)، تحول در نگرش (Attitude) و کنش (Activity) شخصیت هاست. عواملی از قبیل: عیاری، سفر، ابزارهای مادی و معنوی، پریان و قوای مافوق بشری و... نمودهای مختلف پویایی عاشق و معشوق هستندکه نگارندگان به شرح، تبیین عوامل یاد شده در دوازده داستان عاشقانه هزار ویک شب پرداختند تا از این رهگذر اهمیت شخصیت پردازی پویا در اثرگذاری آن مشخص گردد. در آغاز چنین تصور می شد که معشوق کنش های پویایی کمتری نسبت به عاشق دارد اما وی در «بزنگاه» و «زیرساخت»، از تمامی تضادها برای دست یابی به عاشق بهره می گیرد بنابراین پژوهش حاضر که به روش تحلیلی -توصیفی، با نگاهی به زیرساخت فکر اثر انجام گرفته است؛ پاسخی به این است: چرا راوی برای شکل گیری شخصیت ها گاه رویکرد جامعه شناختی و معنی انگارانه (نگرشی) داشته وگاهی رو به ساخت وکارکردها و کنش های عیاررانه آن هامی پردازد؟ این رویکرد بدان جهت صورت می گیرد تا شهرزاد بتواند با بیان جذاب و شیوا به شکل دهی روان شهریار بپردازد و با طرح رفتارها و منش های انسانی با شیوه تجسم نمایشی، به الگوگیری از انسان کامل ترغیبش سازد. نتایج پژوهش نشان می دهد در هزار ویک شب هر جا عاشق به ایستایی می رسد، معشوق با طرح عیارانه او را به پویایی وکنش وا می دارد. همچنین هر گاه وی در زنجیره نحوی کلام معشوق را از دست داده در محور همنشینی یک یاریگر مانند پری با تشویق و ایجاد انگیزه عاشق را به سفر ترغیبش کرده و حلقه گمشد خود را باز می یابد. از «فردیت» می گسلد، درونش شکوفا می گردد.

    کلیدواژگان: هزارویک شب، تجسم نمایشی، نگرش معنی انگارانه
  • آرمان کوهستانیان* صفحات 211-228

    خاقانی ، یکی از گویندگان سبک آذربایجانی است که از ستارگان فروزان آسمان ادب سده ششم ایران و از سبک داران کم مانند ادبیات در سراسر سده های پس از خویش به شمار می آید که در گستره پهناور نظم و نثر فارسی و تازی، خوش درخشیده است. به دنبال فراگیر بودن پهنه ادبیات غنایی بی گمان دیوان خاقانی نیز از این دیدگاه، درخور بررسی است در میان یادگار های جادو سخن آذربایجان سروده های تازی او جایگاه غنایی ویژه ای دارند نگارنده در جستار پیش روی با انگیزه شناخت ژرف تر عواطف، هیجانات و احساسات خاقانی به یاری روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ دادن به این پرسش است که کدام یک از بن مایه ها و اندیشه های غنایی خاقانی در تازی سروده های او، بازتاب یافته اند؟ بررسی ها نشان می دهد که سخن سنج شروانی، در سروده های تازی به بازتاب درون مایه های خوشایند غنایی عشق و جوانی، بزم باده، آرزوها، خودستایی ، ستایش و شادی نامه و بن مایه های ناخوشایند غنایی پیری و ناتوانی، حسب حال، شکواییه (اندوه، درد، گریه و گله)، بیماری، نومیدی و بدبینی، خوارداشت و نکوهش، هراس های سه گانه (بیمناکی از بدخواهان شروانی، بیمناکی از گرفتاری های روزگار و بیمناکی از تنگ دستی)، آوارگی و تنهایی و سرگردانی و سرانجام سوگ نامه و البته درون مایه های پراکنده دیگری چون نیایش، عرفان و وطن سرایی و.. پرداخته است.

    کلیدواژگان: خاقانی، سروده های تازی، ادبیات غنایی، عواطف، احساسات
  • محمدرضا نجاریان*، فاطمه اسفندیاری مهنی، محمد خدادادی صفحات 229-245

    تقابل های دوگانه یکی از مباحث مورد توجه ساختارگرایان است. آن ها بنیاد هستی و شناخت آن را درک همین تقابل ها می دانند. اغلب آثار هنری بر مبنای تقابل شکل گرفته است؛ بد در برابر خوب، آسمان در برابر زمین، جوانی در برابر پیری، وجود در برابر عدم و... این دو قطب هرگز به گونه ای مستقل وجود نداشته اند و استوار بر تضاد دو قطب است. این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی و با توجه به تلفیق دیدگاه ساختارگرایان به پاسخ این پرسش برسد که شکل گیری دو تقابل قدرت و عشق در داستان «خسرو و شیرین» چگونه است؟ نتایج تحقیق گویای این است که هر کدام از رمزگان قدرت و عشق در داستان خسرو و شیرین واژگان متناسب خود را بر روی محور همنشینی طلب می کنند. داستان با تعادل رمزگان قدرت و نشانه های آن شروع می شود، اما با شکل گیری رمزگان عشق هر کدام از این دو رمزگان برای تحکیم نظام نشانه ای خود تلاش می کند و به طرد رمزگان متقابل می پردازد.

    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، قدرت، عشق
|
  • Fatemeh Tanha, Mahin Hajizadeh *, Abolhasan Amin Moghadasi, Abdolahad Gheibi Pages 5-22

    One of Michael Riffaterre's achievements in understanding the linguistic and deep implications of the text is his theory of Semiotics in poetry. In the present study, the ode of "Al-mutanabbi" is explained in two levels of Heuristic reading and Retroactive reading by using the mentioned theory and by descriptive-analytical method. At the first level, the audience is confronted with a collection of news that does not convince the reader with literary ability;Therefore, in the second level reading, leads to the accumulation of "the caliphate of the second Abbasid period, the events of the history of Islam and critical expression and ridicule" and the descriptive systems of "The political situation in Iraq, the confrontation between right and wrong, betrayal, power-seeking" by examining Ungramaticalitis. Then, obtains the semantic and implicit meanings of the text by discovering the hypogram, and finally reaches the Matrix, which is protesting and criticizing the actions of the rulers of that time with bitter humor and mockery.Ode Hypogram are also based on a bitter and biting critique on the domination and rule of incompetent people during the history, false domination through betrayal, corruption and its dire consequences, lost Arab power, The betrayal of internal factors, and the division and defeat of the currents of resistance in the present era.

    Keywords: Semiotics, Michael Riffaterre, Javad Al-hattab, Al-mutanabbi, Matrix
  • Azim Jabbareh Naserou * Pages 23-40

    Love stories such as Lily and Majnoon, Khosrow and Shirin, Zal and Rudabeh, etc. are a rich part of the love and lyrical literature of this region. In addition to these written narrations, sometimes the narration of passionate loves is common among the general public, which has been less studied. One of these narrations is a narration narrated by Ali Hossein Alinejad, a 73-year-old narrator from the village of Romqan in Fars province. The author has tried to record this myth first in the field method and then to compare it with Ferdowsi's narrative through library method and content analysis. The main question of this research is what are the differences and similarities between written and oral narration and what are the results of these changes? The findings of the research show that the folk legend is composed of two completely separate parts: the first part is very similar to the story of Zal and Rudabeh except in some details; But the second part of the story suddenly changes and the reader is confronted with a completely different show. Regarding this folklore narration, in general, two hypotheses can be proposed: 1- Folk myth is an imitation and intercourse of Zal and Rudabeh narratives and love stories that have been made and narrated by the narrator and narrator. 2- Narrators and The narrators have established a new story by mixing a common love story among the people with the story of Shahnameh and other narrations. However, this narration differs from the narration of Ferdowsi's Shahnameh in various aspects such as the place of the story, characters, space, some narrative events, the end of the story, etc .; But in general, it has many similarities with the Shahnameh narration.

    Keywords: Kohzad, Basi folk legend, Zal, Rudabeh story, similarities, differences
  • Jamshid Daszarrin, Narges Oskouie *, Hoseyn Dadashi Pages 41-58

    Khaghani’s elegies have a unique place in the genre of elegies of Persian literature; Such elegies are full of visual language and various interactive actions with the audience and have added to the lyrical tone and the influential aspect of the poem. A great share of lyrics in Khaghani's elegies stem from the process of nonverbal communication which has been induced by Khaghani's artistic and verbal abilities in the context of this poem; The present study aimed to examine the types of non-verbal communication in Khaghani's elegies and analyze the infrastructures of the types of these communications in making Khaghani's elegies more emotional. In order to conduct this study, descriptive and argumentative research methods were used; The statistical population of this study included Khaghani's elegies and the following results were obtained: Non-verbal communication processes in Khaghani's elegiesin the main branches of body (27%), environmental (23%), face (20%), movement (18%) and music (12%) and are often influenced by popular and cultural beliefs and myths, literary traditions, as well as the spiritual and psychological needs of human. The relationship between non-verbal communication and the text of the poem text was conducted by the methods of emphasis (50%), completion (30%) and substitution (20%), which strengthened the emotional load, animism of poetic images, linguistic dynamics and novelty, as well as emphasis and recognition of lyrical tone in Khaghani's elegies.

    Keywords: Non-verbal relationships, khaghani, elegy, lyrical language, lyrical tone
  • Somayeh Daryanavard, MohammadAli Mahmoodi *, Mahmoud Abbasi Pages 59-76

    In the modern era, the components of cultural identity-making underwent changes and transformations. It seems that in this social and cultural mess, women were more influenced by new cultural and social values than men and they had an identity crisis. The novel “Wandering Island” and its second volume “The Wandering Camel-Rider” describes the complex political-social-cultural situation of the country in the inflamed years before the Islamic Revolution and the early years after that until the beginning of the war, from a woman's perspective which is associated with Women's identity crisis. The present study has been compiled in a descriptive-analytical manner and based on library sources and tries to reveal the process of self-knowledge and identity crisis of women with a modern approach and analysis of historical-political-social-cultural conditions in two novels by Simin Daneshvar. to answer the question: What effect has the socio-political situation in Iran, along with the arrival of modern components, had on the crisis of women's identity and their bewilderment? Studies show that the crisis of women's identity in these novels, leads to nobility and deprivation, confrontation between tradition and modernity, Westernization and Westernism, the influence of modern schools of thought, confrontation of religious beliefs and feminist views.

    Keywords: identity crisis, Modernism, Simin Daneshvar, Wandering Island, The Wandering Camel Rider
  • Sayed Mahdi Rahimi, Abdolhakim Hamechizfahm * Pages 77-96

    Undoubtedly, the lyrical genre is the most widespread among literary genres. Some contemporary scholars have considered it to be the oldest literary genre and have divided it into several branches. One of the most important topics in the field of literary genres and perhaps the most important topic in the field of this type of genre is love. The purpose of this research is to study in a descriptive-analytical way, the motives of the love component in the Divan of Aref Qazvini and its various manifestations from the perspective of Aref. Out of a total of 229 poems that have been mentioned in the Divan of Aref Qazvini in various forms of ode, lyric, Masnavi, couplet, single verse and ballad, almost 106 are directly or indirectly dedicated to the component of love;That is about 46.28 percent of the total volume of the mystic court. Certainly, several motives have been effective in the application of this component in the mystic court. According to studies, the most important motivations of Aref Qazvini from the use of this component were patriotism, composition and love experiences, affection for friends and people, welcoming the love poems of other poets, lively life and political pressures.

    Keywords: Contemporary Literature, lyrical literature, Aref Qazvini, Love, Motivation, Cause
  • Fakhri Zarei, Kazem Mousavi *, Ali Mohammadi Asiabadi Pages 97-114

    Shahnameh is an work in which the characters appear according to their function. Among the uproar of battles and the narration of the heroism of the heroes, there are sections dedicated to lyrical concepts, among which, love is the most attractive concept. This is a common theme of lyrical stories with the needs of the psychological theory of Maslow. According to Maslow, love can cause the growth of personality. In the romances narrated in Shahnameh, women have an effective role in promoting the narration of love. In this research, an attempt has been made to analyze the concept of love in the actions of Rudabeh and Manijeh, lovers of Shahnameh, based on this theory. Rudabeh’s love is transcendent and perfectionist love and considers both physical and spiritual beauty. Love leads her to self-actualization, and through it, she is characterized by the components such as spontaneity and simplicity, unculturedness, and a clear understanding of reality. Manijeh's love, which is initially formed on the basis of physical and spiritual beauty, but then goes beyond the level of animal interests with a fundamental change in his personality. By comparing the two, Rudabeh's love is more sublime and growing and causes Rudabeh's self-construction. While examining Manijeh's personality in two stages of her life, it shows two different dimensions of love and depicts the evolution of his personality. She enters into a superficial relationship in the first stage, but later, this love takes a more serious form and leads to her personality development. Rudabeh and Manijeh are both anti-traditional and uncultured and act autonomously according to the circumstances.

    Keywords: Shahnameh, Rudabeh, Manijeh, Maslow, Love
  • Parvane Saneai *, Ali Asghar Babasafari Pages 115-134

    Studies on determining literary genres are very important in Persian literature, and the study of grammatical genres helps to better understand and distinguish literary genres, especially lyrical genres. In this research, an attempt is made to explain the quiddity of the verb in vers by examining the subject of "verb" in the lyrical genre. Accordingly, with statistical data and descriptive-analytical study by complete induction method, it tries to identify the distinguishing features of the verb in the lyrical genre from other literary genres and examines these features in fourteen vers from the beginning to the end of the eighth century AH. This study seeks to answer the question of whether "verb" in the lyrical genre has a special and special quiddity? The results show that the verb in the lyrical genre is simple and descriptive in terms of structure. The simple verb is more useful in the lyrical genre because of the more possibilities it creates for other words in the horizontal axis of the bit. Poets have used descriptive verbs in lyrical genre to create mobility in images. Also, the lower the frequency of the verb, the slower the bit cadence, and as a result, the images are more integrated and described in more detail. Examination of the position of the verb in the verse or hemistich showed that in the lyrical genre, the verb is placed in the middle or at the end of the sentence and the rhythm of the verse Slow. This rhythm of the verse Slow the lyrical focus of the work.

    Keywords: grammar, lyrical literature, verbs, vers
  • Soodeh Abasi Sardari, Yahya Kardgar * Pages 135-152

    The legend of Nima Yoshij is known as the new lyric & the beginning of the modern lyrical poetry. The characteristics of lyrical poetry are derived from its definitions. The purpose of the present study was to find out which of the lyrical features are present in "The Legend of Nima"? And in what features, innovations and norms have been done? In this study, using the analytical-descriptive method, by examining the lyrical components, we found that Nima's main innovation is in expressing earthly love and paying attention to the real and perishable lover. Nima also criticizes traditional poetry for sinking into the valley of abstract love and takes the side of humanism. The most important lyrical features of this lyric poem that by creating changes in all dimensions and pave the way for the development of contemporary lyrical poetry are: Utilizing tragic love, free and dramatic conversation format, expressing social issues for the first time, narrative structure, first person narrator, original and slang weight, narrative brevity, present time, objective and internal descriptions, lyrical fantasies and aesthetic elements.

    Keywords: Psychotherapy . Saadi, Communication, Love, Yalom, Existential
  • Mehdi Issazadeh *, Mohammadamir Obaydinia Pages 153-170

    Poetic images have acquired a new nature and function with the transition from tradition to modernity. Until the constitutional period, fantasies often had descriptive and aesthetic aspects. Contemporary With constitutionalism, the function of images has also changed. Following the emergence of Romanticism, poets' self-awareness of their social status, the emergence of individual and social rights, the emergence of poetic individuality and some other factors, images have a tool to express individual and social emotions. New functions such as: influence on emotion, coexistence with emotion and meaning and signification were previously known as artistic features in the images of Western love poetry. Shahriyar and Ebtehaj are semi-traditionalist poets, most of whose images have new functions. The same factor distinguishes these poets in terms of the coexistence of the image with the emotion and the impact on the emotions of the audience. This research analyzes the emotional features and functions of images in the sonnets of these two prominent contemporary poets. The methodology of the article is descriptive-analytical using library resources.

    Keywords: Romantic Image, nature, function, Emotion, Shahriar, Ebtehaj
  • Fatemeh Ghasemi, MohammadReza Farsian * Pages 171-188

    The influence studies are one of the branches of comparative literature researches which have managed lots of projects all around the world. By verifying the analogy and the difference between the different authors and their books, these studies provide some information about their influence over each other. We analyze, therefore, Omar Khayyam’s influence; poet of ancient Persian literature, on Christian Bobin, contemporary French writer, by studying the quatrains’ themes in Bobin’s translated books in Iran and we apply a comparative-analytical method. The passage of time and instability, making a profit from present and importance of happiness in our life, importance of God’s presence and nihilism constitute the most principal themes in Khayyam Neyshaburi’s quatrains. Christian Bobin’s familiarity with this poet and Khayyam’s influence on French author bring about Persian poet’s presence in Bobin’s books. Despite some differences between these two literary figures, there are lots of analogies concerning the appearance of these common themes in their books.

    Keywords: comparative literature, theme, Khayyam Neyshaburi, Christian Bobin, influence.
  • Qanbar Qudusian, Hassan Bassak *, Reza Ashrafzadeh Pages 189-210

    Dynamics refers to the change in the attitude and actions of the characters things like: legerdemain, journey, material and spiritual tools, the role of fairies, superhuman powers in the story, etc. which are among the factors that cause the dynamism of the character of the lover and the beloved. In this article, the authors describe the above-mentioned factors in the twelve love stories of One Thousand and One Nights. At first, it was thought that the beloved had less action and dynamism than the lover, but we found that the beloved uses all the factors to achieve the lover in "crisis" and "Infrastructure". Therefore, the present study, which has been done analytically-descriptively, with a look at the intellectual infrastructure of the work, is an answer to the question: why the narrator sometimes has a sociological and semantic approach (attitude) to the formation of characters and sometimes to the superstructure and functions and actions pays attention to the characters? The results of the research show that in the story of One Thousand and One Nights, wherever the lover reaches a state of stagnation, the lover with a clear plan makes him dynamic and active. Besides, whenever the lover loses the beloved somewhere in the story, he tries to include a helper like a fairy in the process of telling the story in order to encourage and motivate the lover to travel. However, the lover of finds his lost circle and flourishes from inside and is freed from "individuality".

    Keywords: A Thousand, One Nights, Dynamic Factors, Theatrical Visualization, Semantic Attitude
  • Arman Koohestanian * Pages 211-228

    Khaghani is one of the Azerbaijani style poetsWhich is one of the shining stars in the sky of Iranian literature in the sixth century. He is considered a poet with a unique style in the literature of the following centuries. Khaghani has been very brilliant in Persian and Arabic poetry and prose. Due to the vastness of lyrical literature, Khaghani's divan also has an important place in this regard. Among the works of this Azerbaijani wizard, her Arabic poems have a special lyrical place. In this article, the author uses a descriptive-analytical method to better understand Khaghani's emotions and feelings to answer the question that Which of the lyrical themes and ideas can be seen in Khaghani's Arabic poems? Studies show that Adib Shervani, in her Arabic poems, reflects the pleasant lyrical themes better than her other works؛ Pleasant topics such as love and youth, wine celebration, wishes, bragging, praise and congratulations. Khaghani also discusses the themes of lyric poetry such as aging and disability, biography, dissatisfaction (sadness, pain, crying and wailing), illness, despair and pessimism, humiliation and insult, three types of fear (fear of enemies, fear of calamities). Time (and fear of poverty), displacement and loneliness and wandering and finally mourning speaks. Of course, he also talks about other topics such as prayer, mysticism and homeland.

    Keywords: khaghani, Arabic poems, lyrical literature
  • Mohammadreza Najjarian *, Fatemeh Esfandiyari Mehni, Mohammad Khodadadi Pages 229-245

    One of the topics of interest to structuralists is paying attention to binary opposition. They know the foundation of existence and its cognition as the realization of these oppositions . Most of artworks are based on contrast and opposition; Bad versus good, heaven versus earth, youth versus aging, existence versus non-existence, etc. These two poles have never existed independently and are based on the opposition of two poles. This article intends to answer the question of how the two oppositions of power and love are formed in the story of "Khosrow and Shirin" by using descriptive-analytical method and also considering the combination of structuralists’ views. The results of the research show that each of the codes of power and love in the story of Khosrow and Shirin seeks their appropriate words on the axis of syntagmatic. The story begins with the balance of the codes of power and its signs, but by the formation of the codes of love, each of these codes attempts to strengthen its system of signs and rejects the codes of opposition.

    Keywords: Khosrow, Shirin, Power, Love