فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 42، پاییز و زمستان 1401)

نشریه جاویدان خرد
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 42، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شهرام پازوکی صفحه 5
  • شهرام پازوکی* صفحات 7-23
    گروهی از فیلسوفان، عمدتا مشاییان مثل ابن سینا، در یی ارسطو بر این رای استوارند که فیلسوفان متقدم یونانی، طبیعی مذهب (physicists) هستند. چنان که ابن سینا آن ها را مثلا در کتاب شفا «طبیعیون» می خواند و در مقابل اش از «الهیون» به تجلیل نام می برد که مرادش اصحاب مابعدالطبیعه هستند. بر طبق این نگاه است که طرح تفکیک طبیعت از مابعدالطبیعه در فلسفه ارسطو انداخته شد و رای فیلسوفان پیش سقراطی مبنی بر این بود که یکی از موجودات طبیعی - مثل آب به نزد تالس یا آتش به نزد هراکلیتوس - ماده المواد و اصل و مبدا همه موجودات است، به درستی فهمیده نشد و لذا موجب شد که آنان را به دیده تخفیف بنگرند.در مقابل این گروه فیلسوفان، عارفان و حکمای اشراقی مسلمان نظر دیگری دارند که به مراد و منظور حکیمان باستان یونانی نزدیک تر است. تلقی عارفان از طبیعت به عنوان حقیقت ظاهر شده هستی با تعبیر یونانیان از حقیقت (alethia) و از موجودات طبیعی به عنوان مظاهر آن حقیقت، با آن چه حکمای یونانی از طبیعت (phusis) مراد می کردند، مشابهت بسیار دارد. همچنین است رای حکیم اشراق سهروردی که زبان بیان یونانیان باستان درباره مبدا و منشء طبیعی موجودات را زبانی رمزی می داند و فیلسوفانی چون ارسطو و ابن سینا را عاجز از فهم این زبان.
    کلیدواژگان: فوزیس، فنومن، طبیعی انگاری، حکمای یونان باستان، عارفان و حکمای مسلمان
  • قاسم خانجانی* صفحات 25-48
    برخی از دانشمندان، از جمله دیوید هیوم درصدد برآمده اند تا اخبار معجزات را غیر قابل استناد بدانند. به اعتقاد هیوم هیچ معجزه ای که افراد کافی و واجد شرایط آن را تصدیق کرده باشند، وجود ندارد،  انسان در طبیعت خود تمایل فوق العاده قوی به امور عجیب و غریب دارد، اخبار فوق طبیعی و اعجازآمیز عمدتا و به وفور بین ملل جاهل و وحشی مشاهده می شوند، به دلیل تعارض ادیان مختلف، معجزاتی که برای اثبات حقانیت هر یک از آن ها ادعا شده اند یکدیگر را تضعیف و باطل می کنند؛ در این نوشته، با تکیه بر روش توصیفی - کتابخانه ای، روشن خواهد شد که نظر هیوم قابل پذیرش نیست. خاطرات و محفوظات گذشته، گواهی شاهدان عینی و گزارش ها و نقل قول های تاریخی، آثار فیزیکی به جای مانده و برخی قوانین علمی و از همه مهم تر تواتر اخبار معجرات و استناد به این اخبار و پذیرش آن از مهمترین دلایل رد نظریه هیوم است.
    کلیدواژگان: اخبار معجزه، اخبار تاریخی، دلائل، تحدی، تجربه گرایی، هیوم
  • زهرا زرگر* صفحات 49-70
    طبیعی گرایی فلسفی شامل این ادعا است که در جهان تنها هویات طبیعی وجود دارند. این دیدگاه، با فراطبیعی گرایی که وجود هویاتی همچون خداوند، روح و... را فرض می گیرد در تعارض بوده و اختلاف بین آنها موضوع مناقشات فلسفی گوناگونی بوده است. در مناقشات اخیر، علاوه بر ادله فلسفی، علم نیز به عنوان زاویه ورود مورد استفاده قرار گرفته و چارچوب بحث را از برهان های صرفا فلسفی، به برهان های علمی-فلسفی تغییر داده است. در این مقاله به این پرسش می پردازیم که در چنین چارچوبی، نظریه های علمی علی الاصول می توانند طبیعی گرایی فلسفی را به چالش بکشند یا نه؟ ادعا این است که این پرسش مدافعین طبیعی گرایی فلسفی را بر سر یک دوراهی قرار می دهد. اگر به این پرسش پاسخی منفی بدهند، علم دیگر نمی تواند داوری مشروع و منبعی قابل قبول برای داوری میان طبیعی گرایی و فرا طبیعی گرایی باشد. در عین حال پاسخ مثبت و پذیرش چالش برانگیزی نیز برای طبیعی گرایان هزینه ای دارد، چرا که مستلزم آن است که از تعهد به طبیعی گرایی روش شناختی دست بردارند. زیرا تعهد طبیعی گرایی ایجاب می کند یافته های علمی همواره موید طبیعی گرایی فلسفی بوده و هرگز موید فراطبیعی گرایی نباشند. بنابراین طبیعی گرای فلسفی برای آن که از علم در دفاع از دیدگاه خود بهره ببرد و در عین حال متهم به جزمی گری نشود، ناچار است طبیعی گرایی روش شناختی را به عنوان اصلی ضروری برای فعالیت علمی قرار ندهد.
    کلیدواژگان: طبیعی گرایی روش شناختی، طبیعی گرایی فلسفی، فرا طبیعی گرایی، علم
  • سید مسعود زمانی* صفحات 71-98
    مسیله این نوشتار امانیسم است و نسبت اش با علوم انسانی و دینداری، دربرابر این توهم در ایران که امانیسم را مبنای انسان شناختی علوم انسانی می داند و ناسازگار با دین. از سه معنای تاریخی، لفظی و ایدیولوژیک، معنای تاریخی همان پدیده معروف است در ایتالیا و اروپای دوره نوزایی. معنای لفظی مترادف انسانی است و در معانی ثانوی بی شماری می آید، ازجمله درین معنای ایدیولوژیک که انسان در عالم جای خدا را می گیرد. ولی علوم انسانی از امانیسم تاریخی برآمده اند، از studia humanitatis (مطالعات انسانی) که به صورت های مختلف در اروپا رایج بوده اند. این معنا با جعل لفظ امانیسم در قرن 19 یعنی در عصر ایدیولوژی فراموش می شود. همین بعدا باب معانی بی شمار ایدیولوژیک امانیسم ازجمله معنای سکولار یا دینی آن را می گشاید،. نامه درباره امانیسم هایدگر را همچون متن مرجع شاهدی است بر فهم تاریخی-عمومی اروپاییان از آن تا نیمه قرن بیستم. از لحاظ فلسفی نیز نامه مهمترین نقد امانیسم است.
    کلیدواژگان: امانیسم، رنسانس، نوزایی، علوم انسانی، دینداری، ایدئولوژی، هایدگر
  • امیرمحمد گمینی* صفحات 99-123

    پذیرش نجوم جدید در ایران بیشتر از آن که از طریق بررسی دقیق محاسبات و رصدهای اروپاییان باشد، به خاطر برتری های فنی و نظامی آنها بود. از همین رو، رهبران شیخیه بر اساس دلایل دینی و طبیعی را نجوم جدید مخالفت کردند. محمدکریمخان کرمانی (1225 - 1288 ق)، از رهبران فرقه شیخیه، در رساله فی تزییف کتاب افرنجی فی حرکات الافلاک (1269ق) خلاصه ای عربی از کتابی درباره نجوم جدید آورده که از فرنگی به فارسی ترجمه شده بود. در این خلاصه، علاوه بر نظریه های نجومی بطلمیوس، کپرنیک و تیکوبراهه، نظریه فیزیکی گردشارهای دکارت و شکل ساده شده ای از قضیه اول مقاله اول کتاب اصول نیوتن برای تبیین دینامیکی گردش سیارات دور خورشید بر اساس نظریه گرانش و قانون لختی آمده است. این قدیمی ترین سند از ورود این قضیه به ایران است. فرقه شیخیه در میان مردم ایران، به ویژه در کرمان و تبریز طرفداران بسیاری داشت. در نظام عقیدتی بزرگی که شیخ احمد احسایی و شاگردانش برساختند، جای هر چیزی در کیهان معلوم بود. همین باعث می شد با کیهان شناختی خورشیدمرکز موافق نباشند.

    کلیدواژگان: کپرنیک، نیوتن، علما و علوم جدید، محمدکریمخان کرمانی، شیخیه، خورشیدمرکزی
  • مرتضی نوری* صفحات 125-149
    ریچارد رورتی در پی چرخش زبانی ، تفسیری زمینه گرایانه از نسبت صدق و توجیه به دست می دهد و هرگونه کارکرد محتوایی مفاهیمی چون صدق و توجیه را ورای رویه های توجیهی مقید به زمینه، منکر می شود. در مقابل، هیلاری پاتنم که تا حدودی با گرایش های نوپراگماتیستی رورتی همسو است، معتقد است در عین التزام به پراگماتیسم باید راهی برای تبیین ماهیت تعالی جویانه مفاهیمی چون صدق و توجیه فراهم کرد، وگرنه این مفاهیم بار هنجاری خود را از دست می دهند. پاتنم همچنین به تلاش های رورتی برای تفسیر طبیعت گرایانه و جامعه شناسانه امر هنجاری خرده می گیرد و نتیجه آن را چیزی جز بی معنا شدن مفاهیمی چون «اصلاح» و «پیشرفت» نمی داند. در این مقاله، می کوشم نشان دهم که چگونه بخشی از انتقادهای پاتنم، رورتی را از طبیعت گرایی پرشوری که در آثار اولیه اش دیده می شود منصرف می کند و او را متقاعد می سازد که به جای تاکید بر یک طبیعت گرایی تمام عیار، بر نوعی کثرت گرایی واژگانی تاکید کند.
    کلیدواژگان: زمینه گرایی، توجیه، صدق، ایده آل سازی، هنجارمندی
  • زینب برخورداری، سیده ملیحه پورصالح امیری* صفحات 151-172

    جستار حاضر تبیین مغالطه از دیدگاه فارابی و نقش خیال در آن است. موضوع مغالطه, امور عامه؛ مبادی آن, مشهوره مظنون, و یقین توهمی؛ و غرض آن, تخیل باطل به صورت حق است. اخذ «توهم» به عنوان غرض مغالطه از مهم ترین علل عدم اخذ آن در میان سایر قوای نفسانی؛ و اخذ «محاکی»، و «مشبهه» در غرض از علل تداخل آن با صناعت شعر, و اخذ آن به عنوان مبادی علوم است. از جمله نقش های متخیله در معرفت و مغالطه: استعمال تخییلات در راستای اهداف مغالطه کننده, عهده دار قوای اخذ تشابه و تباین و ضعف در آن ها, استعمال تصورات تخییلی خواص امور در عوض معنای اول معرفت خاصی که به ازای دوری آن ها از حقیقت امور, امکان رخداد مغالطه وجود دارد, استعمال مجموعه ترکیبی در معنای دوم معرفت خاصی از زمره ی یکی از اقسام علامات محاکاتی, قرار گرفتن در حیز وجودی معرفتی - خیالی, و ملهم مبدا اشراقی صدرالمتالهین می باشد.

    کلیدواژگان: مغالطه، متخیله، توهم، تخیل باطل به صورت حق
  • مینو حجت* صفحات 173-197
    مفاهیم فربه اخلاقی، در مقابل مفاهیم نحیف اخلاقی، که گفته می شود صرفا واجد بار ارزشی اند، مفاهیمی اند که علاوه بر بار ارزشی بار توصیفی نیز دارند.  این مفاهیم در اخلاق کاربرد فراوانی دارند. این مقاله استدلال می کند که اولا، وجه ارزشی این مفاهیم از وجه توصیفی آنها انفکاک ناپذیر است و بنابراین قابل تحویل به مفاهیم نحیف اخلاقی هم نیست؛ ثانیا، فربهی امری ذومرتبه است، و از هر مفهوم فربه، با افزودن محتوای توصیفی، می توان مفهومی فربه تر ساخت. همپای تغییر محتوای توصیفی این مفاهیم بار ارزشی آنها نیز تغییر می کند، تغییری کیفی که قابل فروکاستن به مفاهیم نحیف ارزشی، حتی با درجات متفاوت، نیست. علاوه بر این، ضمن فربه تر شدن یک مفهوم پای واقعیاتی از انواع مختلف نیز پیش کشیده می شود که کار ارزش داوری در باب آنها را پیچیده تر می سازد. ما در زندگی اخلاقی مان با فربه ترین مفاهیم سروکار داریم، که نمی توانند در قالب اصول عام صورتبندی شوند. ازاین رو نمی توان ملاک سنجش گری اخلاقی در موارد خاص را به چند اصل کلی فروکاست، بلکه این سنجش گری امری بسیار پیچیده تر است و هر شخصی در هر موقعیتی خود باید بار آن را به دوش بگیرد.
    کلیدواژگان: مفاهیم فربه، مفاهیم نحیف، ذومرتبه بودن، منفک سازی، بیان ناپذیری، فروکاهش گرایی
  • تونی چنگ* صفحات 199-212
    طبیعی گرایی متافیزیکی از میانه قرن بیستم شاخه ای غالب بوده است (برای نمونه بنگرید به Quine, 1981)، هرچند فرمالیسم دقیق آن مناقشات پرحرارتی را ایجاد کرده است (Papineau, 2007/2020). این آموزه اغلب با خویشاوندان خود، فیزیکالیسم و ماتریالیسم، به بحث گذاشته شده است، با اینکه این اصطلاحات دلالت ها و لوازم نظری متفاوتی دارند (Stoljar, 2010). در سال های اخیر، به نظر می رسد عقیده ای در سنت انگلوساکسون نسبتا محل توافق بوده است: اینکه طبیعی گرایی متافیزیکی را باید در فرم نسخه خاصی از فیزیکالیسم نگریست و نیز، فارغ از جزییات بحث، فرمی از فیزیکالیسم می باید درست باشد (Kim, 2011). یک استثناء مهم بر این قاعده نسخه جان مک داول است: او استدلال هایی را در اثر برجسته خود، ذهن و جهان (1996a) به سود نسخه ای گشاده دستانه از طبیعی گرایی گردآوری کرده است، نسخه ای که منکر فیزیکالیسم است (1996b؛ برای بحثی دراین باره، مثلا بنگرید به Fink, 2006؛ Toner, 2008). در متون تخصصی مربوط به طبیعی گرایی این نسخه جدی گرفته نشده است؛ تاحدی به این دلیل که سبک نوشتاری مک داول غیرمتعارف است و آثار او شامل عناصری برگرفته از فلسفه قاره ای است، خصوصا ایدیالیسم آلمانی و هرمنوتیک (برای نمونه، 1996a, 2003). این مقاله دو هدف را در جهت جبران این مشکل دنبال می کند. نخست، توضیح می دهم چرا تمایزی که هنس گیورگ گادامر میان محیط و جهان قایل می شود (1960/2004) برای درک طبیعی گرایی گشاده دستانه مک داول حیاتی است؛ دوم، توضیح می دهم چطور می توان درجهت حصول بخشی حیاتی اما مفقود در نوشته های مک داول، یعنی نوپدیدی قوی (O’Conner, 2020; Wilson, 2021)، از متافیزیک تحلیلی معاصر کمک گرفت.
    کلیدواژگان: طبیعی گرایی، جهان، عقل، نوپدیدی
  • کریم خان کیراچ* صفحات 213-233
    طبیعی گرایی نوعا با دیدگاه فیزیکالیستی درهم تنیده شده است. از سوی دیگر، فیزیکالیسم در وضعی نیست که بتواند حالات کیفی پدیده های ذهنی را توضیح دهد. مساله دشوار آگاهی به نظر مرزی معرفتی است، چنانکه ما حتی واجد هیچ دستگاه مفهومی ای نیستیم که به وسیله آن این امکان را داشته باشیم که حالات ذهنی را در آینده در چارچوب فیزیکالیستی توضیح دهیم. این موضوع به نسخه ای از تکثر علی/هستی شناختی راه می برد، از این حیث که به نظر ممکن نیست بتوانیم همه چیز را با عوامل یکسان تبیین کنیم، ولو اینکه جهان به نحوبنیادین متشکل از یک جوهر واحد باشد. اگر تکثر از حیث تعدد سطوح تبیین علمی لازم باشد، استدلال من این است که نوپدیداری قوی، در مقام چهارچوبی متافیزیکی، بهترین نامزد برای توضیح این واقعیت است. من به دو دیدگاه فیزیکالیستی عمده، یعنی دیدگاه کیم و سایدر، می پردازم. کیم نشان می دهد فیزیکالیسم غیرتقلیلی پروژه ای شکست خورده است، حال آنکه فیزیکالیسم سایدر که یک سطح بنیادین کامل و محض را مسلم می گیرد، موجب می شود پدیده های سطح بالاتر (شامل واقعیت ذهنی) از حیث متافیزیکی بی اساس شوند. در رابطه با آراء کیم و سایدر، تلاش من این است که دیدگاه خودم را بپرورانم. طبق دیدگاه من فیزیکالیسم وقتی تا حد غایی دنبال شود، درونا تقلیلی و نهایتا ناتوان از توضیح واقعیت ذهنی است. تاکید من بر این نکته است که اینهمان دانستن علی مغز و ذهن مبتنی بر نوعی برش زدن دلبخواهی جهان است، یعنی توصیفی از جهان که نمی تواند درونی طبیعت باشد. اینها دلایل اصلی من است که نتیجه بگیرم طبیعی گرایی بازنگری شده ما باید از فیزیکالیسم جدا شود و پذیرای تکثر علی/هستی شناختی نوپدیدارگرایی قوی باشد بی آنکه فریفته دوگانه انگاری جوهر شود.
    کلیدواژگان: وحدت علم، فروکاهش گرایی، فیزیکالیسم، ذهن، نوپدیدی قوی، طبیعی گرایی
  • فرانکو مانی* صفحات 235-250
    چنانکه از افلاطون و ارسطو آموخته ایم،”طبیعی“به معنای”مادی“نیست. برای افلاطون و ارسطو بسیاری هویات طبیعی روحانی (یعنی غیرمادی) بودند. بنابراین، ’طبیعی گرایی‘ مترادف ’ماده انگاری‘ نیست و، برخلاف ماده انگاری، متضاد ’روح باوری‘ نیست. در حقیقت، تنها تضاد منطقی ای که در سنت هزاران ساله سه دین ابراهیمی یافت می شود، تضاد میان ’طبیعی گرایی‘ و ’فراطبیعی گرایی‘ است. طبیعت مختص مخلوقات است و فراطبیعت مختص خداوند خالق. فلسفه طبیعی گرایانه تصور می کند این عالم خودبنیان است و فارغ از علل طبیعی هیچ چیز دیگری وجود ندارد. از سوی دیگر، فلسفه هایی همچون فلسفه آکویناس، ابن سینا یا این میمون بر آنند که عالم وضع هستی شناختی عالم همچون مخلوقی است که نیازمند وجود یک خالق است، یعنی چیزی ’برتر از امر طبیعی‘. هنری د لوباک، الاهیدان قرن بیستم، استدلال می کند در نظر متفکران قرون میانه فقط و فقط یک ترتیب انضمامی برای تاریخ وجود داشت، ترتیبی که در آن خداوند انسان را برای خویش آفرید و طبیعت انسان به این ترتیب فقط برای سرنوشتی یگانه، که فراطبیعی است، خلق شد. اما در رنسانس، برخی الاهیدانان این ایده را پیش کشیدند که طبیعت انسان”یک کل بسته و بسنده“است و این نظام ’طبیعت محض‘ گرایش عمده در قرن بیستم شده است. اما برخلاف این عقیده هنری د لوباک به این ایده بنیادین معتقد است که چنین نیست که دو واقعیت در توازی هم، یعنی امر ’طبیعی‘ و امر ’فراطبیعی‘ وجود داشته باشد. یک مسیحی یا یهودی یا مسلمان ممکن است بگوید هرچیزی طبیعی است (رحمت الهی به کلی عبارت است از رویدادهای بیرونی و درونی جهان تاریخی)، و همینطور می تواند بگوید هرچیزی فراطبیعی است (هر عنصر فضازمانی جهان مخلوق است، یعنی از حیث وجود بواسطه خداوند دوام دارد).
    کلیدواژگان: نوپدیدگرایی، عقل، جهان، طبیعی گرایی
  • میثم محمدامینی* صفحات 251-264
    هدف این مقاله دفاع از این ادعا است: اگر استقلال علم از ارزش ها را رد کنیم، آنگاه باید استقلال ارزش ها از علم را هم انکار کنیم، و بالعکس. به بیان دیگر: علم ارزش بار است اگر و تنها اگر ارزش ها هم علم بار باشند.  اگر چنین باشد، آنگاه نشان خواهیم داد که استدلال هایی را که علیه خنثی بودن علم اقامه می شوند می توان در دفاع از واقع انگاری اخلاقی نیز به کار گرفت. دو استدلال برای دفاع از این ادعا ارایه خواهد شد. استدلال نخست مبتنی است کل گرایی تاییدی، و این واقعیت بهره می جوید که با مفروض گرفتن ساختاری کل گرایانه برای رابطه میان نظریه و شاهد می توان پذیرفت که هر معیاری در مقام شاهد برای نظریه بالقوه بتواند مفید باشد در معرض تایید و رد با شواهد تجربی دیگر قرار دارد. استدلال دوم مبتنی است بر ماهیت ضدجزمی علم. اگر ارزش ها بتوانند در نقش شواهد عمل کنند، پس باید به طریقی نسبت به واقعیت حساس باشند. نهایتا استدلال می کنم که در میان شکل های مختلف واقع انگاری، این طبیعت گرایی اخلاقی است که با این ملاحظه بیشتر تقویت می شود.
    کلیدواژگان: طبیعی گرایی، ارزش، علم، اخلاق
  • اوزر تورکر* صفحات 265-283
    هم نوع علم گرایانه و هم نوع غیرعلم گرایانه طبیعی گرایی منکر آن هستند که ارزش ها، دلایل و معانی ای که به عنوان معیارهای هنجاری فهم می شوند، بخشی از محتوای تبیین های علی و موضوعاتی برای تحقیق علمی اند. این دیدگاه ناشی از این فرض هرمنوتیکی است که مقوله های هنجاری جوهری که حیات انسان را می سازند فقط می توانند نوعی کار تفسیری داشته باشند و به این ترتیب نمی توانند بخشی از تبیین های علمی باشند. با این حال، با ظهور علوم اجتماعی مبتنی بر مدل، نیروی این فرض در حال تضعیف است. در این مقاله، من استدلال می کنم اگر علم یگانه فعالیتی است که می تواند فهمی کامل از جهان انسان به دست دهد، نسخه مناسب طبیعی گرایی باید به گونه ای باشد که اهمیت تبیینی معیارهای هنجاری را در خود بگنجاند. برای رسیدن به این هدف، من از سه مدل مبتنی بر عامل (ABM) در مطالعات علوم مربوط به اعتیاد کمک می گیرم تا نشان دهم هنجارهایی که از تفسیر ارزش ها، دلایل کنش و معانی زندگی معتادان در سطح فردی اخذ می شوند برای مکانیسم های اجتماعی تبیینی ای که به نحوی دینامیک پدیده های تبیین خواه را ایجاد می کنند، ناگزیرند. سپس با شرح بیشتر این استدلال نشان می دهم نسخه های غالب طبیعی گرایی یا دچار تناقض اند یا پیش پاافتاده اند. با توجه به این نتیجه غیرمنتظره، مسلما نیازمند تلقی ای بسنده تر از طبیعی گرایی هستیم که به جد بتواند هنجاریت جهان انسان را لحاظ کند.
    کلیدواژگان: طبیعی گرایی لیبرال، طبیعی گرایی علمی، انگاره های هنجاری، تبیین علمی، تفسیر، علوم اجتماعی مبتنی بر مدل
|
  • Page 5
  • Shahram Pazuki * Pages 7-23
    Following Aristotle, some philosophers mainly Peripatetic such as Avicenna hold that Ancient Greek philosophers are physicist. In his al-Shifa, Avicenna calls them tabi'iyyun (physicist), in contrast to other group whom he with respect refers to as ila'hiyyun namely metaphysicians. According to this approach, the project of separating physics from metaphysics was set up in Aristotle's philosophy; thus, the idea of pre-Socratic philosophers that a single element – such as water for Thales or fire for Heraclitus- as the prime matter or the origin of all things was misunderstood and made them belittled. In contrast to this group of philosophers, Muslim mystics and philosophers of Illumination adopted another view closer to that of Ancient Greek philosophers. Their attitude towards nature as manifested existence paraphrased in Ancient Greek as "aletheia" and towards natural things as different manifestations of that truth greatly corresponds to what Greek philosophers meant by "phusis". So is Suhrawardi's view who regards the language of Ancient Greek philosophers symbolic and thus Aristotle and Avicenna unable to understand that language.The concept of manifestation or appearance (Zuhūr)) is the keyword to understand Greek understanding of phusis (Being). As Parmenides specified, "Being exists, and none-being does not", thus Being is one and necessary and impossible not to exist; and all things (phenomena) are its manifestations.In Islamic mysticism, the ontological foundation is "appearance" or manifestation. In his al-Asfar, for example, Mulla Sadra says: Being is one single reality characterized by "being apparent (uncovered) in all forms of appearance and it makes other things apparent. Being is concomitant with appearance. "Were it not apparent for itself and by itself in different things but apparent through something else, it would not be there at all, rather it would still remain under the veil of nothingness and darkness of hiddenness". The same relation between Being (phusis) to truth (aletheia) to the ancient Greek philosophers is between Being and Truth in Islamic mysticism. Al-Qaisari begins his Comments on Fusus al-Hikam with "On Being and that It Is the Truth"; Being is concomitant with Truth(al-haqq), thus it is one and every constituent of multiplicity is a state of it. Every exiting thing is a manifestation of the Truth. The Arabic term mazhar stems from the root zahara which means to appear, thus mazhar means a place where the Truth appears or manifests Himself; this is the precise equivalent of "phenomenon" in Greek language. In fact, what Muslim Sufi mystics say about the Truth Almighty Who manifested Himself in the world of Beings is their understanding and interpretation of the doctrine of creation in the Qur'an. In their view, "God created means that God manifested Himself". Each existing thing is a place where God has appeared and it shows Him somehow. As Jami has said, "It is Being that appears in all things".Nonetheless, Muslim mystic argue, this so-called theory of similitude (tashbih) does not imply the negation of God's incomparability (absolute transcendence or tanzih), because He is far cry from all other than Himself. As per the sufi philosophy rule "The absolutely simple entity is everything, yet it is far cry from everything". Muslim mystics, like mutakalemin, hold that God Almighty is far cry from His creature (the theory of incomparability), but contrary to them and at the same time, they hold that He manifests Himself in all existing things (the doctrine of similitude). Divinity of natural beings, in Ancient Greek thought, somehow denotes the theory of similitude as understood in sufi mystical context. Thales, as reported by Aristotle, "held that the origin of all things was water" while he was used to say that "all things are filled with gods" is an evidence for such divinity theory. In Greek tales, as reported by Homer and Hesiod, natural beings are gods having divine affairs -for example, Gea is the natural earth and at the same time the name of one god i.e. god of earth, or Oceanus is both natural ocean and god of oceans. This issue symbolizes the doctrine of similitude in mysticism yet it is not to be taken by mistake as the "theory of pantheism". This is because Ancient Greek thinkers adopted an attitude of similitude which means the appearance of the Divine in the world, and at the same time they believed in His absolute incomparability, too. Gradually, their belief of similitude was overshadowed by rival theory and transformed or lost its meaning. The separation of logos from mutus and, from another side, physics from metaphysics are the other aspects of such an event.In fact, in the works of Ancient Greek philosophers such as Parmenides, Heraclitus and more explicitly in all those of Plato in his theory of Forms, there can be seen a consideration of incomparability between God as the Good (agathon) and the beings. That is why Plato treats those myths with respects, but expects Homer as one of the first composer of those poems not to enter his utopia.  After the Greek period, in the Christian theology, Logos or the eternal Word adopts the very status and importance of Greek phusis. The theory of manifestation of phusis with the Greek was later substituted by the idea of incarnation of the Father in the Son. As a result, despite many treatises authored under "On The Nature of Things" in the Middle Ages which sometimes are interpreted symbolically considering the nature as God's creature, the world of nature lost its theophanic affair and thus its ontological value in favour of the metaphysical world.In the same way, if we consider the concept of phusis and its relation to Being and Truth in the horizon thought of Ancient Greek philosophers, the opinions of Greek sophists will take on another meaning and facet different from what Aristotle had openly rejected. Here, too, a deep look at and reference to the understanding of the Sufi mystics about the idea of appearance and its relation to the Truth and Being prove that their attitude towards Ancient Greek Sophists is different from the opinions of Aristotelian Peripatetic philosophers who rejected them.
    Keywords: phusis, Phenomenon, naturalistic approach, Ancient Greek philosophers, Muslim sufi mystics, philosophers
  • Ghasem Khanjani * Pages 25-48
    Some scientists, including David Hume, have tried to consider the news of miracles as unreliable. According to Hume's belief, there is no miracle that sufficient and qualified people have confirmed, human nature has an extremely strong desire for strange things, supernatural and miraculous news mainly and abundantly among nations. They are seen as ignorant and savage, due to the conflict of different religions, the miracles that are claimed to prove the truth of each of them weaken and invalidate each other; In this article, relying on the descriptive-library method, it will be clear that Hume's opinion is not acceptable. Memories and archives of the past, testimony of eyewitnesses and historical reports and quotations, physical works left behind, and some scientific laws, and most importantly, the frequency of supernatural news and the citation and acceptance of these news are among the most important reasons for rejecting Hume's theory
    Keywords: news miracles, historical news, reason, challenge, Empiricism, Hume
  • Zahra Zargar * Pages 49-70
    The long-term Naturalism-Supernaturalism debate among philosophers has been developed with respect to the question of the existence of supernatural entities. According to philosophical Naturalism, all there is are natural; while supernaturalists postulate supernatural entities like God, soul, etc. in their ontological framework. Recently the most heated debates on this issue are informed by scientific theories and the philosophers of both camps invoke the contemporary scientific achievements in their philosophical arguments. This paper is concerned with the question: is it possible for philosophical Naturalism to be challenged by scientific theories? The importance of this question is due to the dilemma it puts in the foreground of philosophical naturalists. If the philosophical naturalist answers the question negatively, she cannot legitimately appeal to scientific theories as empirical evidence in favor of her position. Because then science by default and regardless of its empirical content would confirm Naturalism. On the other hand, the acceptance of the possibility of challenge would be available just at the expense of discarding methodological Naturalism. Methodological Naturalism as a principle that excludes any supernatural entity or supernaturalistic premise from scientific explanations, guarantees the compatibility of scientific worldview with Naturalism, and eliminates the possibility of challenge. Therefore, if the Naturalist wants to benefit from science in her arguments against supernaturalists in a non-dogmatic manner, she has to give up methodological Naturalism as a necessary principle of scientific inquiry.
    Keywords: philosophical naturalism, methodological naturalism, Supernaturalism, Science
  • Seyed Masoud Zamani * Pages 71-98
    The following treats humanism and its problematical relation to humanity, religiosity and its ideological meanings, against this ideological illusion that humanism is the replacement of God by human being, that which is considered as the anthropocentrical foundation of humanities. It specifies humanism firstly as the historical phenomena in Italian at the beginning of modern time. Secondly, its literary signification as "human" and "humanity", will be debated, that which is used in countless usages. It includes the third ideological meaning as in Enlightenment, that centralizes the mankind place in the world in opposite to God.Humanities, nevertheless, emerge from Humanism as historical phenomena, i.e. from studia humanitatis and its different synonyms as unofficial pedagogic program that was widespread in Europe. It would be factually forgotten with making the termini "Humanism" and "Renaissance" in 19th century, in so-called "the age of Ideology". Thus, it would be opened up with countless ideological meanings of humanism in future, including its secular or religious meaning.Heidegger's Letter on Humanism as a Reference Text will be first discussed as certification for European common historical understanding of Humanism until middle of 20th century, thereupon as the philosophically most important critique on humanism.Also, humanism is in no way the anthropocentrical foundation of humanities, but they are only historically intertwined. Moreover, Humanities hasn't developed in contrary to natural sciences since the middle of 19th century unlike to common belief.
    Keywords: Humanism, Renaissance, Human Sciences, Religiosity, Ideology, Heidegger
  • AmirMohammad Gamini * Pages 99-123

    The acceptance of new astronomy in Iran was more due to their technical and military superiority than through the careful examination of calculations and observations of Europeans. Therefore, the Shaykhist leaders opposed the new astronomy based on religious and natural reasons. Muḥmmad-Karīm Khān Kirmānī (1810-1873), one of the Shaykhists leaders, in his Riṣala fī Tazyīf Kitāb Afranjī fī Ḥarakāt al-Aflāk (Treatise on a European Book’s Fraud about the Celestial Motions -April 10, 1853), brings an Arabic summary of a European book have been translated into Persian. This summary includes Copernican and Tycho Brahe’s theories as well as Cartesian vortex theory and Newtonian theory to dynamic explanation of heliocentrism. The latter is a simplified version of proposition I.1 of Newton’s Principia explaining planetary motions around the sun according to the theory of gravity and inertia law. This text should be considered as the oldest document of this proposition in Iran

    Keywords: Copernicus, Newton, ulama, modern sciences, Muḥammad-Karīm Khān Kirmānī, Shaykhism, heliocentrism
  • Mortez Nouri * Pages 125-149
    Inspired by linguistic and pragmatic turn, Richard Rorty suggests a contextualist interpretation of relation between truth and justification, and refuses any substantive function of such concepts as reality, truth, and justification beyond totally context-bounded justificatory practices . In contrast, in spite of coming to terms with Rorty’s neo-pragmatism , Hilary Putnam believes his naturalistic approach is uncapable to explain the transcendent character of such important concepts as truth and justification. He also questions Rorty’s exclusively sociological attitude toward justification which makes a nonsense of any reform or progress in the transformation of justificatory practices. In this essay, I would try to show that how Putnam’s criticisms, founded on irreducibility of the normative to the natural, leads Rorty to leave his overtly fervent naturalism found in his early work, and persuades him to insist on a vocabulary pluralism.
    Keywords: Contextualism, justification, Truth, idealization, normativity
  • Zeinab Barkhordari, Seyyedeh Maliheh Poorsaleh Amiri * Pages 151-172

    The present essay is an explanation of fallacy from Farabi's opinion and the role of imagination in it. The subject of fallacies، public affairs، the foundations of fallacies، suspect fame، illusory certainty، and the purpose of this industry are false imagination in the form of truth. Taking "Mahaki" and "Mushabhah" are for the reasons of its interference with the art of poetry، and taking it as the basis of science. Taking "Mahaki" and "Mushabhah" is for the reasons of its interference with the art of poetry. Among the roles of imagination in knowledge and fallacy: responsible for the powers of similarity and contrast and weakness in them. The use of imaginary ideas of the properties of things instead of the first meaning of special knowledge، because of their distance from the truth of things، there is a possibility of confusion and fallacy، Being placed in an imaginary epistemological existence.

    Keywords: fallacy, power of imagination, Delusion, false imagination as truth
  • Minoo Hojjat * Pages 173-197
    Thick moral concepts are moral concepts that are claimed to bear both evaluative and descriptive content, as opposed to thin ones which bear only the former. This paper firstly argues that the descriptive aspect of these concepts cannot be disentangled from their evaluative aspect. So their evaluative aspect cannot be reduced to thin moral concepts. Secondly, thickness is a gradable concept; any thick concept can be made thicker through adding new descriptive content. Along with changes in the descriptive content of the concept, its evaluative content changes as well; a qualitative change that cannot be reduced to thin evaluative concepts, even if they vary in degree. On this basis and through some other considerations it is concluded that moral deliberations in specific cases are not possible through simply applying general principles which are commonly expressed through thin concepts. Rather, each individual is entrusted with the task of deliberation in each particular case on their own.
    Keywords: thick concepts, thin concepts, gradeability, disentangling, inexpressibility, reductionism
  • Tony Cheng * Pages 199-212
    Metaphysical naturalism has been the dominant strand since the mid-20th century (e.g., Quine, 1981), though the exact formulation of it has been heatedly disputed (Papineau, 2007/2020). Often it is discussed with its kin physicalism and materialism, though these terms have different connotations and theoretical baggage (Stoljar, 2010). In recent years, a relative consensus amongst the Anglo-Saxon tradition seems to be this: metaphysical naturalism should take the form of certain version of physicalism, and details aside, some form of physicalism has to be right (Kim, 2011). One prominent exception is John McDowell’s variant: accumulated in his seminal work Mind and World (1996a), he has been arguing for a relaxed version of naturalism, which denies physicalism (1996b; for discussions, see e.g., Fink, 2006; Toner, 2008). This variant has not been taken seriously in the naturalism literature, partly because McDowell’s writing style is idiosyncratic, and his works involve elements in continental philosophy, notably German Idealism and hermeneutics (e.g., 1996a, 2003). To remedy this, there are two aims of this paper. The first is to explain why Hans-Georg Gadamer’s distinction between environment and world (1960/2004) is crucial for understanding McDowell’s relaxed naturalism; the second is to explain how contemporary analytic metaphysics can help cash out a crucial missing piece in McDowell’s writings, i.e., strong emergence (O’Conner, 2020; Wilson, 2021).
    Keywords: Naturalism, world, reason, emergence
  • Kerim Can Kıraç * Pages 213-233
    Naturalism has typically been entangled with a physicalist view. Physicalism, on the other hand, falls short of accounting for qualitative states of mental phenomena. The hard problem of consciousness seems to be a natural epistemic boundary in such a way that we do not even have any conceptualization as to how we can possibly account for mental states in physicalist terms in the future, which leads us to some version of causal/ontological plurality in the sense that it does not seem possible to explain everything with the same parameters even though the world fundamentally consists in a single substance. If plurality in multiple levels of scientific explanation is necessary, I argue that strong emergentism is, as a metaphysical framework, the best candidate to account for this fact. I will tackle two major physicalist views by Kim and Sider. Kim shows us that non-reductive physicalism is a bankrupt project whereas Sider’s physicalism that postulates a pure and complete fundamental level renders higher-level phenomena (including mental reality) metaphysically spurious. In relation to Kim and Sider’s accounts, I will try to elaborate on my view that physicalism, when pursued to the end, is inherently reductive and ultimately falls short of accounting for the mental reality. I emphasize that the causal identification of brain and mind rests on an arbitrary carving of world, namely a description of the world which cannot be intrinsic to nature. These are the main reasons why I conclude that our revised naturalism should be disentangled from physicalism and embrace the causal/ontological plurality of strong emergentism without falling for substance dualism.
    Keywords: Naturalism, strong emergence, Mind, physicalism, reductionism, unity of science
  • Franco Manni * Pages 235-250
    Metaphysical naturalism has been the dominant strand since the mid-20th century (e.g., Quine, 1981), though the exact formulation of it has been heatedly disputed (Papineau, 2007/2020). Often it is discussed with its kin physicalism and materialism, though these terms have different connotations and theoretical baggage (Stoljar, 2010). In recent years, a relative consensus amongst the Anglo-Saxon tradition seems to be this: metaphysical naturalism should take the form of certain version of physicalism, and details aside, some form of physicalism has to be right (Kim, 2011). One prominent exception is John McDowell’s variant: accumulated in his seminal work Mind and World (1996a), he has been arguing for a relaxed version of naturalism, which denies physicalism (1996b; for discussions, see e.g., Fink, 2006; Toner, 2008). This variant has not been taken seriously in the naturalism literature, partly because McDowell’s writing style is idiosyncratic, and his works involve elements in continental philosophy, notably German Idealism and hermeneutics (e.g., 1996a, 2003). To remedy this, there are two aims of this paper. The first is to explain why Hans-Georg Gadamer’s distinction between environment and world (1960/2004) is crucial for understanding McDowell’s relaxed naturalism; the second is to explain how contemporary analytic metaphysics can help cash out a crucial missing piece in McDowell’s writings, i.e., strong emergence (O’Conner, 2020; Wilson, 2021).
    Keywords: Naturalism, world, reason, emergence
  • Meisam Mohammadamini * Pages 251-264
    This article aims to defend a conditional proposition, or to be more precise a biconditional, one: if we reject that science is value-free, then we must also reject that values are independent of reality, and vice versa. Therefore, arguments proposed against neutrality or value-freedom of science may also be applied in defending moral realism. Two arguments for this claim will be provided. The first argument is based on conformational holism, and uses the fact that by assuming a holistic structure for the relation of theory and evidence one agrees that every criterion which is potentially useful as evidence for theories be subject to confirmation and disconfirmation by further empirical evidence. The second argument is based on anti-dogmatic nature of science I will then argue that among different forms of moral realism, ethical naturalism is the one that is better vindicated.
    Keywords: Naturalism, Value, Science, ethics
  • Özer Türker * Pages 265-283
    Both scientific and nonscientistic varieties of naturalism reject that values, reasons and meanings understood as normative standards appear as part of the content of causal explanations and are objects of scientific research. This view follows from the hermeneutic assumption that substantive normative categories comprising the human life can only do some sort of interpretive work and thus cannot be part of scientific explanations. However, with the advent of model-based social science, this assumption has been losing its force. In this paper, I argue that if science is the only activity that can give a complete understanding of the human world, the proper version of naturalism must accommodate the explanatory significance of normative standards. To this end, I will draw on three agent-based model (ABM) studies in addiction science to illustrate how norms that derive from interpretation of the values, action reasons, and life meanings of substance users at the individual level are indispensable to the explanatory social mechanisms that dynamically generate the explanandum phenomenon. Then I expand on this argument to show that the dominant versions of naturalism either contain a contradiction or are trivial. Given this surprising conclusion, we would surely need a more adequate conception of naturalism that can seriously consider the normativity of the human world.
    Keywords: liberal naturalism, scientific naturalism, normative notions, scientific explanation, interpretation, model-based social science