فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 31 (بهار 1402)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 31 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهرداد اکبری گندمانی* صفحات 7-30
    گونه باورها و برداشت های احمد غزالی در بستر عرفان، جلوه ویژه ای از شکل و معنا را ارایه کرده است. پرهیز غزالی از پرداختن بی واسطه و آشکارا به عرفان، سوای ناهمگون شدن بافت متنی آثار وی با سایر آثار عرفانی، سبب ابهام زایی در بافت متنی نیز شده است. در کتاب سوانح غزالی، تقابل های دوگانه بی شماری در سطح روساخت دیده می شود؛ اما با توجه به دگردیسی هایی که در سطح پیوندها و دیگر سطح های وابسته به آن ها رخ داده، اقتدار متن سوانح العشاق به وضعیتی موقت و گذرا بدل شده است؛ ازاین رو، در ژرف ساخت، هم تراز با منطق دریدایی، گاه با واسازی سویه های تقابل های دوگانه و انتقال آن ها، سطوح واقعیت به سطوح انتزاع دیگری دگرگون گردیده و با خلق پیوندهایی تازه بین آن ها، عرصه تک معنایی و قطعیت معنا به چالش کشیده شده است. این شیوه، گاه با دگرسانی بار ارزشی دال ها همراه بوده و گاه با به کارگیری شیوه هم این و هم آن، به جای شیوه یا این یا آن (جایگزین شدن تفاوت به جای تمایز)، سبب آفرینش سطح تازه ای بر مبنای پارادوکس شده است. در مقاله پیش رو، پس از شناخت اصطلاحاتی چون اقتدار، مرزهای آشنا و بیگانه، تفاوت و تمایز، سطوح انتزاع، پیوند و تفاوت، بر پایه روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی گونه های پارادوکس در سوانح احمد غزالی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پارادوکس، تقابل های دوگانه، سطوح انتزاع، پیوند، تفاوت
  • علیرضا امیدبخش*، راضیه آران، حسام خالویی صفحات 31-64
    عنصر توصیف، همواره از پایه های اساسی ادبیات داستانی، با هر سبک نوشتاری محسوب می شود؛ اما نمود آن در آثار ریالیستی، از تشخص بیشتری برخوردار است؛ زیرا فضای کافی برای ارایه یک توصیف کلامی، یعنی اکفراسیس، جهت تجسم هرچه بهتر مخاطب، باز است. در دهه های اخیر، نظریه های متعددی از کارکردهای توصیف در آثار مختلف نظریه پردازان غربی مطرح شده و در باب اهمیت این عنصر، سخن ها رفته است. بر همین اساس، اثر ریالیستی زایری زیر باران، از احمد محمود، مبنای پژوهش قرار گرفت. احمد محمود از جمله نویسندگان برجسته و ممتاز دوران معاصر است که محیط و جغرافیا بر زبان و سبک نویسندگی او اثر گذاشته است. این برداشت، بدون شک، به دلیل قدرت عنصر توصیف در داستان های اوست. مجموعه زایری زیر باران، شامل دوازده داستان کوتاه است. این داستان ها در عین سادگی بیان و محتوا، ترسیم کننده سبک توصیف گرای نویسنده در بیان مضامین و دغدغه های غالب اوست. با تعمق و غور در این مجموعه، به درستی درمی یابیم که توصیف، از جوهره های اصلی این اثر محسوب می شود و نحوه روی دادن حوادث، احوال شخصیت ها و موقعیت ها با قلم توصیف گرای نویسنده، جهانی هنری را می آفریند. این توصیفات، به داستان، حالت نمایش نامه می دهند و ریالیستی اند. در این پژوهش درمی یابیم که هدف نویسنده از توصیف، نشان دادن درد و رنج و ناکامی مردم جنوب است و به طور مستقیم و غیرمستقیم، فقر و استبداد حاکم بر جهان داستانی خود را به خواننده القا می کند. این پژوهش با شیوه توصیفی-تحلیلی و روش کتابخانه ای انجام گرفته است. سعی شده ضمن بیان اجمالی مفاهیم اکفراسیس و توصیف (تاریخچه و کارکردهای توصیف)، توصیفات موجود در اثر ریالیستی مذکور با ذکر شواهد کافی، بررسی شده و هدف نویسنده از آوردن این گونه توصیفات نقد شود.
    کلیدواژگان: احمد محمود، داستان، زائری زیر باران، توصیف، کارکردهای توصیف، رئالیسم
  • حسن ذوالفقاری*، عفت حسنی کوچکی صفحات 65-98
    اگرچه نقش مطبوعات، بیشتر از منظر اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بررسی پذیر است، این نکته را نمی توان نادیده گرفت که پیدایش و گسترش مطبوعات، تاثیرات فراوانی بر زبان ما داشته، به ویژه تاثیرپذیری نثر فارسی از مطبوعات، انکارناپذیر است. مطبوعات در تاریخ معاصر کشور ما جایگاه برجسته ای دارد؛ به طوری که مطالعه تحولات مربوط به تاریخ معاصر کشورمان بدون در نظر گرفتن نقش مطبوعات، ناقص خواهد بود. تحلیل سبک شناسانه نثر بیست روزنامه از سال های آغازین روزنامه نگاری تا پایان دوره قاجار، موضوع اصلی این پژوهش است. سعی شده است ویژگی های سبکی این روزنامه ها در پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و ایدیولوژیک، در ارتباط باهم بررسی شود. برای این کار، از هر روزنامه، پنجاه درصد متن از یک شماره را انتخاب کردیم. در این پژوهش، از روش تحقیق استنادی استفاده شده است. برای پاسخ گویی به سوال های مدنظر و اطلاعات لازم، به محتوای منابع و مآخذ مرتبط با موضوع تحقیق، در قالب کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه مراجعه کردیم. نتایج نشان می دهد در لایه آوایی، برخی متغیرهای تاریخی مشهود است. همچنین موسیقی و آهنگ ناشی از سجع و جناس و واج آرایی (تکرار یک واج) تا حدودی بر زیبایی متن افزوده است. در لایه واژگانی، رمزگان سیاسی و شریعت و تعابیر عربی و بیگانه، از بسامد زیادی برخوردار است. از مشخصه‎ های لایه نحوی می توان به کوتاه نویسی بیشتر جملات و همچنین کاربرد سبک هم پایه اشاره کرد. همچنین درصد زیادی از لایه نحوی، به حذف افعال بی قرینه مربوط است. در لایه ایدیولوژیک، تاثیرگذاری سبک شناسی لایه ای، لایه واژگانی و نحوی به خوبی مشهود است. ضمنا به مقایسه ویژگی های سبکی روزنامه های این دوره با نثر گونه ادبی همان دوره پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، نثر معاصر، نثر مطبوعات، دوره قاجار
  • مهرداد زارعی*، عصمت خوئینی صفحات 99-130
    رضا براهنی در دهه هفتاد، نظریه جدیدی را با عنوان زبانیت مطرح کرد که غایتش آزادی زبان از قید معنا، تصویرسازی های متداول و دیگر عواملی است که به عقیده وی به زبان تحمیل می شود. نظریه براهنی، نگاه هایی را به خود معطوف کرد؛ تا جایی که سیدمهدی موسوی درصدد بر آمد برخی از این مباحث را در قالب غزل به کار گیرد. از «فرشته ها خودکشی کردند» موسوی به عنوان نخستین مجموعه غزل پست مدرن یاد می شود. در زبان غزل های این مجموعه، برخوردهای دستوری خاصی وجود دارد که حاکی از تاثیرپذیری موسوی از نظریه زبانیت براهنی است. در پژوهش حاضر، با رویکردی توصیفی- تحلیلی و به روش کتابخانه ای، زبان اشعار این اثر در دو محور صرف و نحو بررسی شده است. در بخش صرف، هنجارگریزی هایی که موسوی به تاسی از براهنی در حوزه مفردات و ترکیبات انجام داده و در بخش نحو، ساختارشکنی هایی که در نتیجه کاربست گریز از نحو پدرسالار و جابه جاسازی پرتابی صورت گرفته، بررسی و تبیین شده است. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که به هم ریختن بافت واژگان و نحو جملات، ساختاری پریشان و آشفته را در متن غزل به نمایش گذاشته که در عین متفاوت بودن، فاقد زیبایی شناسی و عاطفه لازم است.
    کلیدواژگان: زبانیت، غزل پست مدرن، رضا براهنی، سیدمهدی موسوی
  • علمدار زینت پور، امیرحسین همتی*، مظاهر نیکخواه صفحات 131-160
    سبک شناسی لایه ای، شیوه ای از سبک شناسی معاصر است که آثار را به شیوه درون متنی و بر اساس لایه های به وجودآورنده (واژگانی، آوایی، نحوی، بلاغی و ایدیولوژیک) بررسی و تحلیل می کند. با بهره گیری از سبک شناسی لایه ای می توان به ویژگی های سبک فردی، اندیشه ها و ایدیولوژی حاکم بر متن شاعر یا نویسنده دست یافت. سوال اصلی پژوهش این است که چگونه می توان ویژگی های سبکی شعر فرخی یزدی (1318-1268ش) را با بهره گیری از سبک شناسی لایه ای بررسی و مشخص کرد؟ این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای، به بررسی ویژگی های سبکی دیوان اشعار فرخی با رویکرد سبک شناسی لایه ای می پردازد. از ویژگی های سبک فردی فرخی در لایه واژگانی می توان به بسامد واژگان حسی و شکوهمند با رمزگان ساختاری و از ویژگی سبکی لایه نحوی، به جابه جایی از نحو معیار و تاکید بر فعل و نهاد به عنوان ادوات آن اشاره کرد که به شکل گیری سبک پیوسته و فعال نحوی منجر شده است. با بررسی لایه نحوی در بخش های کیفیت واژه گزینی، چیدمان نشان دار، سبک و ساختمان جملات و... هر بخش، ویژگی سبکی ویژه ای دارد. فعل و نهاد، بیشترین جابه جایی را در سطح جملات داشته و بسامد جملات مرکب و ساده، سبب ایجاد سبک تلفیقی شده است. ساختمان جملات دارای پیوستگی بلاغی است. در بخش وجهیت افعال، وجه اخباری و سپس عاطفی و امری بسامد زیادی دارند. در وجهیت قید، قیدهای زمان و حالت، دارای بسامد بیشتر هستند. در بخش صدای دستوری، متن به واسطه بسامد افعال متعدی و شبه مجهول، دارای صدایی فعال بوده و همچنین صدای رسا، آخرین مولفه سبک فرخی است.
    کلیدواژگان: فرخی یزدی، دیوان اشعار، سبک شناسی لایه ای، تحلیل گفتمان انتقادی
  • کیهان سعیدی، سید احمد پارسا* صفحات 161-190
    شازده حمام، زندگی نامه خودنوشت محمدحسین پاپلی یزدی (متولد 1327) است که تاکنون پنج جلد از آن منتشر گردیده و با استقبال گسترده ای روبه رو شده است. موضوع پژوهش حاضر، تحلیل منطق گفتمانی فرامتن های پیوسته مولف-راوی در شازده حمام پاپلی یزدی، بر اساس فرامتنیت ژرار ژنت (2018-1930) است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر اساس فرامتنیت ژنت و تحلیل گفتمان ون لیوون صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، کتاب پنج جلدی شازده حمام و حجم نمونه، جلد اول این کتاب است که تاکنون 34 بار تجدید چاپ شده است. دلیل انتخاب جلد اول، فاصله نگارش و وقوع رخدادها در آن است که وجود فرامتن ها و منطق گفتمانی آن ها را بهتر ترسیم می کند. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش، بر اساس تحلیل محتوا صورت گرفته است. نتیجه نشان می دهد در این کتاب، شاهد فرامتن های پیوسته مولف- راوی هستیم که موجب شده از آن ها در تعلیل، تفسیر، روشنگری، نقد وضعیت موجود، ارایه راهکار و نمونه هایی از این دست استفاده کند که در متن پژوهش به تفصیل به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فرامتنیت، منطق گفتمانی، شازده حمام، زندگی نامه خودنوشت، پاپلی یزدی
  • یحیی طالبیان*، غلامرضا مستعلی پارسا، حمید امینی اسالمی صفحات 191-214
    : در مطالعات بلاغی و گفتمانی آثار ادبی، بررسی وجوه جملات، از اهمیت زیادی برخوردار است. وجه جمله، بیانگر قطعیت شاعر در کلام خویش است و میزان ارتباط وی با مخاطبان را نشان می دهد. در بلاغت سنتی و علم معانی، بلاغیونی چون جرجانی، سکاکی و قزوینی به وجه جمله و تاثیر شناخت آن بر روابط نویسنده و خواننده، در محدوده خبر و انشا توجه داشته اند. در زبان شناسی غرب، زبان شناسان مدرن، مانند هلیدی و فاولر نیز وجه جمله را با گستردگی بیشتر در مقایسه با بلاغت سنتی، معرفی و آن را به عنوان مهم ترین عنصر در کارکرد تعاملی زبان بررسی کرده اند. در این پژوهش، با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی انواع وجوه جمله (امری، پرسشی، شرطی و...) و تحلیل وضعیت و کارکرد هریک در حدود 3000 جمله واره از منظومه گرشاسپ نامه اسدی و داستان بیژن و منیژه فردوسی پرداخته ایم. بدین منظور، نخست به تحلیل و بررسی وجوه جملات پرداخته و سپس آمار حاصل را در جداول نمایانگر پراکندگی، به صورت تعداد و درصد درج کرده ایم تا بتوان قیاسی دقیق میان دو اثر برقرار کرد. نتایج پژوهش نشان می دهد بار اصلی رفت وآمد اطلاعات، برعهده فضای گفت وگوست و چون تنوع وجوه در طول روایت، چهارچوب تک صدایی را بر هم زده است، پویایی بی نظیری در آثار دیده می شود.
    کلیدواژگان: دانش بلاغت، علم معانی، زبان شناسی نقشگرا، وجه جمله، کنش کلامی غیرمستقیم، منظومه گرشاسپنامه، داستان بیژن و منیژه
  • سید حسن طباطبائی، فراست دژداه* صفحات 215-242
    داستان های عامیانه، از جنبه ها و ابعاد مختلف، از جمله بعد بلاغی شایسته بررسی هستند. در این مقاله، سه داستان کردی «شورمحمود و مرزینگان»، «شیخ فرخ و خاتون استی» و «شیخ صنعان» که به اهتمام قادر فتاحی قاضی گردآوری شده، از نظر بلاغی تحلیل و بررسی شده است. توصیفاتی که در این داستان ها آمده، متناسب با اندیشه و زندگی گویشوران کرد، جلوه های بلاغی ویژه ای یافته است. ضمن بررسی بلاغی توصیفات داستان های مذکور، آن ها را با نمونه های مشابه در متون نظم فارسی و اشعار عامیانه تطبیق داده ایم. حاصل این تحلیل و تطبیق ها آن است که این سه منظومه عامیانه کردی از نظر فکری و زبانی، شباهت زیادی به سبک دوره خراسانی دارند و به لحاظ انواع ادبی نیز از نوع غنایی هستند؛ اما در مقایسه با نمونه های متون نظم فارسی، عنصر تشبیه در آن ها بسامد زیادی دارد. جست وجوهای بیشتر در تحلیل بلاغی داستان های مذکور نشان داد بلاغت تشبیه محور این داستان ها با بلاغت اشعار عامیانه، به ویژه دوبیتی های عامیانه، همانندی هایی دارد؛ اما نمونه های متعددی نیز در این داستان ها وجود دارد که خاص و منحصربه فرد است و در حدود جست وجوی نگارندگان، مشابهی برای آن ها در ادبیات رسمی و اشعار عامیانه یافت نشد.
    کلیدواژگان: : تحلیل بلاغی، توصیف، شیخ صنعان، شیخ فرخ و خاتون استی، شورمحمود و مرزینگان
  • وحید علی بیگی سرهالی، ام البنین نیکخواه نوری* صفحات 243-268
    موسیقی شعر، از عوامل زیبایی و جذابیت متون منظوم است. این عامل در غز ل های انوری، جلوه ای دیگر یافته و با تکرار و توازن همراه است. انوری به کمک توازن آوایی و بهره گیری از توازن کمی، اوزان مختلف الارکان زیادی را در اشعارش به کار برده که این امر، سبب افزایش ضرب آهنگ غزل های او شده است. وی با توازن کمی، به انواع تکرار دست می زند؛ به طوری که با تکرار انواع همخوان و واکه با بسامد زیاد صامت «د» و «ر» و بهره گیری از مصوت بلند «آ»، غزل های شورانگیزی سروده است. انوری در بحث توازن واژگانی، از انواع تکرار یک صورت زبانی کامل بهره می برد که این امر با تکرار انواع اسم و فعل و حرف در آغاز، میان و جایگاه قافیه، به خوبی مشهود است؛ به طوری که تکرار فعل در جایگاه قافیه، از بسامد بیشتری برخوردار است. وی تکرار کامل یک صورت زبانی را به شکل منادا و جمله به کار گرفته و با بهره گیری از تکرار یک صورت زبانی ناقص، موجب می شود انواع جناس را در غزل به کار گیرد. این امر با تکرار جناس مضارع و خط، نمود بارزتری می یابد. انوری با بهره گیری از انواع توازن، با رعایت انواع همخوان ها و تکرار یک صورت زبانی کامل و ناقص، موسیقی خاصی به غزل هایش بخشیده است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی صورت گرفته است. ابتدا مباحث توازن آوایی و واژگانی را در غزل های انوری شناسایی و سپس ضمن تحلیل آن ها، بسامد هرکدام را در قالب نمودار مشخص کرده ایم.
    کلیدواژگان: انوری، توازن آوایی، توازن واژگانی، غزل
  • مجاهد غلامی* صفحات 269-294
    امیرخسرو دهلوی (651-725ق) از ادیبان و شاعران آگاه و توانا و در عین حال، از چهره های کمتر شناخته شده ادبیات فارسی است که در روزگار خویش، شهرتی بیش از زمانه ما داشته است. این ادعا را نبود تصحیح های پیراسته از آثار وی و کم بودن پژوهش ها در احوال، نوشته ها و سروده هایش تایید می کند. امیرخسرو به نوآوری در موسیقی و بلاغت گرایش داشته و در هر دو قلمرو ابداعاتی دارد. او در رساله سوم از رسایل الاعجاز یا اعجاز خسروی، موسوم به فی اللطایف من المصنوعات، از صنعت های ابداعی خود و نیز تصرفاتی که به رسم جدید در صنعت های قدیم داشته، سخن گفته است. در انتساب شماری از اختراعات بلاغی و ابداعات بدیعی به وی، در میان بلاغیون، فضل تقدم با سیف جام هروی، مولف جامع الصنایع و الاوزان (پیش از 778ق) است. ادامه کار هروی را فضلایی چون واعظ کاشفی در بدایع الافکار فی صنایع الاشعار (بین875 تا 910ق)، آزاد بلگرامی در سبحه المرجان فی آثار هندستان (1177ق) و غزالان الهند (1178ق) و علامه شبلی نعمانی (ف. 1332ق) در شعرالعجم پی گرفته اند. بدین ترتیب، چند مخترع بلاغی به نام این شاعر ثبت شده است؛ از جمله ذواللسانین، ایهام ذوالوجوه، ترجمه اللفظ، ردیف المعنیین، عزل اللسان، قلب اللسان، حامل موقوف، فارس العراب، تسجیع لف و نشر، مبادله الراسین، ضمن اللفظ و نثراللفظ. در این جستار که با هدف گزارش و سنجش آرا در مخترعات بلاغی امیرخسرو، به شیوه توصیفی - تحلیلی، مبتنی بر سندکاوی فراهم آمده، ابتدا تعریفی از صنعت های کمترشناخته مذکور ارایه شده است. سپس با واکاوی تحلیلی پیشینه این صنایع و مشابه آن ها در آثار بلاغی فارسی، درستی یا نادرستی ادعای انتسابشان به امیرخسرو دهلوی، ارزیابی گردیده و درباره ارزش های این صنعت ها در زیبایی شناسی شعر، سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: بلاغت، مخترعات بلاغی، بدیع، امیرخسرو دهلوی، رسائل الاعجاز(اعجاز خسروی)
  • مرتضی قاسمی*، حسین حسن رضایی، نوشین قاسمی صفحات 295-320
    امروزه در مطالعات سبک شناختی و نیز نقد و تحلیل آثار ادبی، بررسی بن مایه ها (موتیف یا موتیو) از نظر بسامد و کارکرد آن ها، یکی از ارکان مهم شناخت سبک و از ابزارهای اصلی سنجش و نقد به شمار می رود. در میان سبک های شعر فارسی، سبک هندی و از بین شاعران سبک هندی، صایب در بهره گیری از بن مایه سرآمد است؛ به گونه ای که این امر، یکی از برجسته ترین خصایص سبک هندی و شعر صایب قلمداد می شود. در این جستار، منظور ما از بن مایه، واژگان، ترکیب ها، تصویرها، عبارت های کلیشه ای یا هر عنصر تکرارشونده ای است که شاعر بر محور آن ها تصویرسازی، مضمون پردازی و ایجاد شبکه تداعی می کند. «خار سر دیوار» از بن مایه های پرکاربرد با بیش از نود بار تکرار در شعر صایب است. او بر اساس ویژگی ها و جنبه های مختلف این بن مایه، مضامین و تصاویر متعدد و متنوعی آفریده که در این مقاله کوشیده ایم با روش توصیفی-تحلیلی، خوشه خیال این عنصر و تصویرگری صایب بر محور آن را تجزیه و تحلیل و بررسی کنیم. دستاورد پژوهش، نشانگر آن است که صایب به مدد قدرت تخیل شگفت انگیزش، از منظرهای متفاوت به یک پدیده واحد می نگرد و در هر نگاه، معنایی تازه بر آن می افزاید و مضمونی نو می آفریند.
    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب، بن مایه یا موتیف، تصویر، شبکه تداعی، خار سر دیوار
  • علی محمد موذنی، علی انصارشهری، علی افضلی*، مسعود فکری صفحات 321-348
    رابطه میان سرودن شعر و ترجمه شعر، رابطه تفکر و تامل است. هر مترجم شعر در درجه اول، یک تاویلگر متن است و تاویل های خود را بازنویسی و بازسرایی می کند. نزدیک کردن خوانش های مترجم به متن اصلی، مستلزم شناخت جهان و زبان شاعر است. البته این به معنای ارایه معناهای بسته نیست؛ بلکه پی بردن به آن معنای غایی متن است که گستره تاویل های بی پایان را در خود نهفته دارد؛ یعنی حس ناب متن. آنتوان برمن در نظریه گرایش های ریخت شکنانه خود، با هدف برجسته ساختن اهمیت دیگری و فرهنگ بیگانه در ترجمه و احترام به غرابت و بیگانگی متن اصلی، بر این اعتقاد است که مترجم باید از جهت شکل و محتوا، مقید به متن مبدا و وفادار به آن باشد. در این جستار، با روش توصیفی- تحلیلی و از منظر مطالعات توصیفی فرایندمدار ترجمه، ترجمه عربی یوسف عبدالفتاح از کتاب سیر العباد الی المعاد بر اساس هشت مورد از مولفه های تحریف متن از دیدگاه برمن بررسی می شود که عبارت اند از: عقلایی سازی، واضح سازی، اطناب کلام، آراسته سازی، تخریب سیستم زبانی، تخریب اصطلاحات و عبارات، غنازدایی کیفی و غنازدایی کمی. یافته های پژوهش نشان می دهد علت اصلی انحراف ترجمه عربی سیر العباد الی المعاد از متن اصلی، ناآشنایی مترجم با زبان فارسی، تمایزات مربوط به ساختار دستوری و همچنین تطابق نداشتن کامل دامنه اطلاق واژه ها در دو زبان عربی و فارسی است که طبیعتا ناشی از اختلاف فرهنگ، تمدن، عادات و رسوم دو قومی است که به این دو زبان سخن می گویند.
    کلیدواژگان: سیر العباد إلی المعاد، یوسف عبدالفتاح، آنتوان برمن، نظریه ی گرایش های ریخت شکنانه
  • علیرضا نبی لو*، مریم باقی، فاطمه نیازی صفحات 349-378

    یکی از منابع اصلی تصویرآفرینی در شعر کودک و نوجوان، عناصر طبیعت است. در این پژوهش، 10 عنصر از عناصر طبیعت در شعر 27 شاعر در سال های گوناگون انتخاب شده است. شیوه پژوهش، کتابخانه ای، تحلیلی و آماری است. ابتدا تعداد تصاویر به کاررفته استخراج شده و سپس سهم هریک از شاعران در خلق تصاویر ابتکاری مشخص شده است. طبق داده های جدول شماره 1، پربسامدترین تصاویر تازه مربوط به رنگین کمان (72درصد) و خورشید و ماه (64درصد) و کمترین تصاویر مربوط به باد و نسیم (43درصد) و بهار (35درصد) است. در جدول شماره 2، تصاویر ابتکاری هریک از شاعران جمع آوری شده است. بر این اساس، ابراهیمی (3/17درصد)، شعبانی (9/11درصد) و امین پور (8/8درصد) تصویرسازترین شاعران هستند. به دلیل ماهیت، هدف، توجه به نیازها و ذهن خردسالان، شاعرانی که بیشتر برای این گروه شعر سروده اند، مجال کمتری برای تصویرسازی داشته اند؛ به همین دلیل، با وجود پرکاری، محمود کیانوش 3/3درصد و شکوه قاسم نیا 5/0درصد از کل تصاویر را خلق کرده اند. شاعران از شگردهای مختلف تصویرآفرینی، مانند تشبیه های حسی و انتزاعی، حسن تعلیل، تشخیص و حس آمیزی بهره برده اند. عناصر استفاده شده در تصویرسازی ها عبارت اند از: ویژگی های انسانی، طبیعت و روییدنی ها، اشیا، زمان و مکان، حیوانات، اصطلاحات خاص و رنگ.

    کلیدواژگان: تصویر، عناصر طبیعت، شعر کودک و نوجوان
|
  • Mehrdad Akbari Gandomani * Pages 7-30
    The school of Ahmad Ghazali, his beliefs and interpretations in the context of mysticism, have gained a special aspect of form and meaning. Ghazali's avoidance of directly and openly dealing with the field of mysticism, apart from the heterogeneity of the textual context of his works from other mystical works, has also caused ambiguity in the textual context. In the book of Ghazali's accidents, countless double confrontations can be seen at the surface level; however, due to the transformations that have occurred in the level of relationships and other levels related to them, the authority of the text of love stories has turned into a temporary and transitory situation. Therefore, at the level of deep construction, aligned with Derrida's logic, sometimes by deconstructing the strains of dual oppositions and transferring them, the levels of reality have been transformed into other levels of abstraction, and by creating new links between them, the arena of single meaning and certainty Meaning is challenged. This method has sometimes been associated with changing the value of signifiers, and sometimes by using both this and that style, instead of either this or that style (replacing difference instead of distinction), has caused the creation of a new level based on paradox. In the following article, after understanding terms such as: authority, familiar and foreign boundaries, difference and distinction, levels of abstraction, connection and difference, based on the descriptive-analytical method, the types of paradoxes in Ahmed Ghazali's accidents have been investigated.
    Keywords: paradox, dual contrasts, levels of abstraction, relation, difference
  • Alireza Omidbakhsh *, Razieh Aran, Hesam Khaloee Pages 31-64
    The element of description is always considered one of the basic foundations of fiction literature with any writing style, but its appearance in realist works is more distinctive; Because there is enough space to present a verbal description, i.e. ekphrasis, in order to better visualize the audience. In recent decades, several theories of the functions of description have been proposed in various works of Western theorists, and there have been talks about the importance of this element; On this basis, the realist work Zari Zir Baran by Ahmad Mahmoud was researched. Ahmad Mahmoud is one of the prominent and distinguished writers of the contemporary era, whose environment and geography have   influenced his language and writing style, and this impression is undoubtedly due to the power of the descriptive element in hisstories. Zairi Zir Baran story collection includes twelve short stories. These stories, while simple in expression and content, depict the author's descriptive style in expressing his dominant themes and concerns. By pondering in this collection of stories, we correctly understand that description is one of the main essences of this work; And the way events happen, the state of characters and situations with the author's descriptive pen creates an artistic world. These descriptions give the story a drama and are realistic. In this research, we understand that the author's purpose of description is to show the pain and suffering and failure of the people of the south, and directly and indirectly, she instills the poverty and tyranny of the world in her story to the reader. This research has been carried out with a descriptive-analytical method and a library method, and while briefly stating the concepts of ekphrasis and description (the history and functions of description), it tries to examine the descriptions in the mentioned realist work by mentioning sufficient evidence. Criticize the author's purpose of bringing such descriptions.
    Keywords: Ahmad Mahmoud, The Pilgrimage under the rain, Description, Description func
  • Hasan Zolfaghari *, Effat Hasani Kochaki Pages 65-98
    Although the role of the press can be examined from a social, political and cultural perspective, it cannot be ignored that the emergence and expansion of the press has had a profound effect on our language; In particular, the influence of Persian prose on the press is undeniable. The press has a prominent place in the contemporary history of our country; Thus, the study of developments related to the contemporary history of our country without considering the role of the press will be incomplete. Stylistic analysis of the prose of twenty newspapers from the early years of journalism to the end of the Qajar period is the main subject of this research. In this research, an attempt has been made to examine the stylistic features of these newspapers in five related phonetic, lexical, syntactic, rhetorical and ideological layers. For this review, we selected 50% of the text of an issue from each newspaper. In this study, the citation research method was used and to answer the questions and information required, we also referred to the content of sources and references related to the research topic in the form of books, articles and dissertations. The results show that in the phonetic layer; Some historical variables are evident. Also, the music and the song resulting from the rhyme and the phonology (repetition of a phoneme) have somewhat added to the beauty of the text. In the lexical layer; Political codes, Shari'a, and Arabic and foreign interpretations have a high frequency. One of the characteristics of the syntactic layer is that it shortens most sentences as well as uses a basic style. In addition, a high percentage of the way to remove verbs is related to symmetry. In the ideological layer, the influence of layered stylistics, lexical and syntactic layer is well evident. Also, the stylistic features of the newspapers of this period were compared with the prose of the literary genre of the same period.
    Keywords: stylistics, Contemporary prose, Prose of the press, Qajar Period
  • Mehrdad Zarei *, Esmat Khoeini Pages 99-130
    Reza Barahani in the 70s proposes a new theory called "languageality". The aim of which is the freedom of language from the shackles of meaning, conventional imagery and other issues that he believes are imposed on language. Baraheni's theory attracted some attention as much that Seyyed Mehdi Mousavi tried to use some of these topics in the old form of lyric poetry. Fereshteha khodkoshi kardand is mentioned as the first collection of postmodern sonnets. In the language of this collection's sonnets, there are certain grammatical approaches that indicate his influence on Baraheni's theory of linguistics. In the present study, with a descriptive-analytical approach and by the method of poetry language library, this work has been studied in two axes of grammar and syntax. In the morphology part, the deviation that Mousavi has done under the influence of Barahani in the field of Letters and compounds has been examined and in the syntax section of the deconstructions that have taken place as a result of escape from patriarchal syntax and launcher displacements application are explained. In the end, it was found that the confusion of vocabulary and sentence syntax showed a disturbed and chaotic structure in the text of the sonnet, which, while different, lacks the necessary aesthetics and emotion.
    Keywords: languageality, postmodern sonnets, Reza Barahani, Seyyed Mehdi Mousavi
  • Alamdar Zinatpour, Amir Hosain Hemmati *, Mazaher Nikkhah Pages 131-160
    Layered stylistics is a method of contemporary stylistics that examines and analyzes works in a textual manner based on the layers that create them (lexical, phonetic, syntactic, rhetorical, and ideological). Using layered stylistics, one can achieve the characteristics of individual style, ideas and ideology that govern the text of the poet or writer. The main question of the research is how can the stylistic features of Farokhi's poetry be studied and determined using layered stylistics? This research deals with the descriptive-analytical method and library method to study the stylistic features of Farrokhi's poetry collection with a layered stylistic approach. After analyzing the characteristics of Farrokhi's individual style in the lexical layer, the frequency of sensory words is glorious with structural codes. From the stylistic feature of the syntactic layer, we can point to the shift from the standard syntax, the emphasis on the verb and the institution, as its tools, which has led to the formation of a continuous and active syntactic style. By examining the syntactic layer in the sections of word quality, markup arrangement, style and structure of sentences, etc., each section has a special stylistic feature. The verb and the institution have the most movement in the sentence level and the frequency of compound and simple sentences has caused the combined style. Sentence structures have rhetorical continuity. In the aspect of verbs, they have a predictive and then an emotional aspect and a high frequency. In terms of constraints, time and state constraints have a high frequency. In the grammatical sound section, the text has an active sound due to the frequency of transitive and quasi-unknown verbs, and also the expressive sound is the last component of light sound in Farrokhi.
    Keywords: Farrokhi Yazdi, Poetry Divan, Layered Stylistics, Critical discourse ana
  • Kayhan Saeedi, Sayyed Ahmad Parsa * Pages 161-190
    The subject of the present study is to analyze of the discursive logic of the author-narratorʼs continuous metatexts in the Shazdeh Hamam by Papoli Yazdi(1327- ) based on the metatextuality of the Genette(1930-2018). Shazdeh Hamam is the autobiography of Mohammad Hossein Papoli Yazdi, five volumes of which have been published so far and the first volume has been reprinted 34 times up to now, which shows the good popularity of this book. Part of this popularity in addition to the author-narratorʼs style prose, honesty, and frankness in revealing the facts, is related to its continuous metatexts; because the author, once in the role of narrator, recounts the events of his life and another time, in the role of a researcher, analyzes them. This issue turns the author-narrator an impartial narrator to an intervening narrator. The present study intends to analyze the discursive logic of continuous metatexts in the first volume of the book Shazdeh Hamam using descriptive–analytical method and the theory of Genette metatextuality. The reason to choose the first volume is the distance between the writing and the occurrence of events in which the existence of metatexts and their discursive logic are illustrated vividly. Also, the model of Theo Van Leeuwenʼs legitimation which offers four strategies for accreditation, moral evaluation, rationalization, and myth-making, has been used in this article. The result shows that achieving the desired situation forms the core of the author-narrator discourse; a discourse that is based on the critique of the current situation. This criticism which is the product of the author’s knowledge, practical experience, his expertise, education and teaching in prestigious European universities, has made him to use metatexts in explaining the cause, interpretation, enlightenment, solution presentation, and the cases like this.
    Keywords: metatextuality, the discursive logic, Shazdeh Hamam, autobiography, Papoli Yazdi
  • Yahya Talebian *, Gholamreza Mastali Parsa, Hamid Amini Asalemi Pages 191-214
    In the rhetorical and discourse studies of literary works, the study of the moods of the sentences is of great importance. The mood of the sentence expresses the poet's certainty in his words and exposes the extent of his relationship with the audience. The subject of the sentence and the effect of its cognition on the writer-reader relationship in traditional rhetoric and semantics has been considered by great rhetoricians such as Abdul Qahir Jorjani, Sakaki and Qazvini in the field of statement and composition. In western linguistics, modern critics and linguists such as Michael Halliday and Roger Fowler have also introduced the mood of the sentence more extensively than traditional rhetoric, examining it as the most important element in the interactive function of language. In this research by descriptive-analytical method, we examine different types of sentence moods (imperative, interrogative, conditional along with vocative, benedictory and descriptive moods) and analyze each one’s situation and function within about 3000 sentences in Garshaspnameh poem from Asadi Tousi and the story of Bijan and Manijeh from Ferdowsi's Shahnameh. In this regard, first we have analyzed the different moods of the artworks in the mentioned range, then we have entered the statistics obtained from the studies in the tables representing the distribution in terms of number and percentage so that by referring to numerical statistics, an accurate comparison between the artworks can be established. The results show that the main burden of information flow is on the dialogue atmosphere and because the variety of moods throughout the narrative has disrupted the monotonous framework, unparalleled dynamics can be seen in the artworks. Knowing the effect of dialogue on the expression of emotions, Ferdowsi has purposefully used it. The large number of sentences with interrogative, imperative, benedictory and vocative moods compared to Garshaspnameh will prove this claim. Although the use of imperative, descriptive and especially interrogative moods is considered as the textual values of the two artworks, but the story of Bijan and Manijeh can be considered more challenging than Garshaspnameh due to the greater dispersion of sentences with interrogative moods.
    Keywords: Rhetoric, semantics, functional linguistics, Mood of Sentence, Indirect Speech, Garshaspnameh poem, The story of Bijan, Manijeh
  • Hasan Tabatabaei, Ferasat Dezhdah * Pages 215-242
    Folk tales can be explored from different aspects and dimensions, including rhetorical dimension. In this article, three Kurdish stories of "Shoor Mahmud and Marzingan", "Sheikh Farrokh and Khatun Esti" and "Shaykh Sanan" which have been compiled by Qaderi Fattahi Qaderi have been analyzed and analyzed rhetorically.  The descriptions mentioned in these stories have found special rhetorical effects in accordance with the thoughts and lives of Kurdish speakers. In addition to rhetorical study of the descriptions of these stories, we have adapted them to similar examples in Persian order texts and folk poetry. The result of this analysis and adaptation is that these three Kurdish folk systems are intellectually and linguistically similar to the Khorasani style and are rich in terms of literary types, but in comparison with the examples of Persian order texts, the simile element has a higher frequency in them.Further searches in the rhetorical analysis of these stories showed that the simile-driven rhetoric of these stories has similarities with the rhetoric of folk lyrics, especially folk dobits, but there are also several cases in these stories that are special and unique and there are not about the same authors searching for them in official literature and folk poetry.
    Keywords: Rhetorical Analysis, Description, Sheikh Sanan, Sheikh Farrokh, Khatun Estehi, Shoormohammoud, Marznyga
  • Vahid Alibaygi Sarhali, Omolbanin Nikkhahe Noori * Pages 243-268
    The music of poetry is one of the most beautiful and appealing elements of poetic texts, which is found in Anvari's sonnets, which is accompanied by repetition and balance. Anvari, with the help of phonetic balance, and the use of a slight balance, used many different metaphors in his poetry, which increased the rhythm of his sonnets. He balances the types of repetitions with a slight balance so that repetitive consonants and vowels with a high frequency of consonants "D", "R" and enjoyment of the long vowel "A" are the lyrics. In the discussion of lexical balance, Anvari uses a variety of repetitions of a complete linguistic form, which is well known by repeating the types of nouns, verbs, and words in the beginning, between and in the rhyme position, so that repetition of the verb in the rhyme position is more frequent. He uses the complete repetition of a linguistic form in the form of menadas and sentences, and by using; a repetition of an incomplete linguistic form makes it possible to use a variety of puns in the sonnet, which is more pronounced with repetition of puns and lines. . Thus, it can be said that Anvari has given certain music to his sonnets using a variety of consonants and repeating a complete and incomplete linguistic form. We have identified in Anvari's sonnets, and then analyzed each of them, specifying the frequency of each in the form of graphs.
    Keywords: Anvari, phonetic balance, Lexical Balance, Sonnet
  • Mojahed Gholami * Pages 269-294
    Amir Khosrow Dehlavi (725-651 AH.) is one of the most knowledgeable and capable writers and poets and at the same time one of the lesser known figures of Persian literature. Amir Khosrow, was born in 1253 in a place called Patiyali, Uttar Pradesh. His real name was Ab'ul Hasan Yamin al-Din Khosrow whereas Amir Khosrow was his pen name. Also known as Amir Khosrow Dehlavi, this creative classical poet was associated with the royal empires of more than seven rulers of Delhi. The life history of Amir Khosrow is truly an inspiring one and he is considered to be one of the first recorded Indian dignitaries who are also a household name. Known for his immense contribution in literature and music, this legendary personality was born of a Turkish father and an Indian mother in a village in India. His fame in our time is much less than his fame in his time. The lack of accurate editions of his work and the scant research on his life, writings, and poems confirm this claim. Amir Khosrow has tended to innovate in music and rhetoric. He has innovations in these two areas. In the third article of “Rasa'il al-Ijaz” or “Ijaz-e Khosrawi”, entitled "Fi al-Latayf men al-Masnouāt", this poet has spoken about the word ornaments created by him. He also in this article talked about the changes he made in the old word ornaments. Among the authors of Persian rhetorical books, Seyf Jam Herawi, the author of “Jame 'al-Sana'i va al-Aouzan” (before 778 AH), for the first time attributed inventions in rhetoric to him. Also this work has been continued by the Vaez Kashfi in “Badāye al-Afkar fi Sanaye al-Ash'ar” (between 875 and 910 AH.), Azad Belgerami in “Sobhat al-Marjan fi Asāre Hendoustan” (1177 AH.) and “Ghezlan al-Hind” (1178 AH.), and Allameh Shebli Nomani (d. 1332 AH.) in the “Sher Al-Ajam”. Thus, a number of rhetorical inventions have been attributed to this poet. These speech ornaments have Arabic names. This article has been written with the aim of narrating and analyzing opinions about Amir Khosrow's rhetorical inventions. The method was analytical-descriptive and based on library sources. First, unknown rhetorical inventions are defined. Then the background of those inventions and similar ones in Persian rhetorical works are analyzed. Because it should be clarified whether their attribution to Amir Khosrow is correct or not? The impact of these inventions on the aesthetics of poetry has also been investigated.
    Keywords: Rhetoric, Rhetorical Inventions, Oratory, Amir Khosrow Dehlavi, Rasa'il al-Ijaz (Ijaz-e Khosrawi)
  • Morteza Ghasemi *, Hossein Hassan Rezaei, Noshin Ghasemi Pages 295-320
    Nowadays, in stylistic studies, as well as in the criticizing and analyzing of literary works, the study of motives is one of the important factors of cognition styles and one of the main instruments of measurement and critique in terms of their frequency and function. Among the styles of Persian poetry, The Indian style and among the Indian style poets, Saeb came to enjoy the motif as one of the most prominent features of the Indian style and Sa'eb poetry. In this research, Motif, means the words by which the poet relies on illustration, theme design, and the creation of associate network, such as dew, bubbles, tear of kebab and paper flowers. “Thom on the wall” is one of the most popular motifs with more than 90 repetitions in Sa'eb poetry. Based on the various features and aspects of this motif, he created various themes and images. In this paper the researcher applied a descriptive-analytic method to analyze the illusion cluster of this element to study the of Sa'eb's image on its basis.
    Keywords: Indian style, Sa'eb, Motif of the Thom on the wall, image, Associate network
  • Ali Mohammad Moazzeni, Ali Ansarshahri, Ali Afzali *, Masoud Fekri Pages 321-348
    The translation of Molana's books as a one of the greatest literary works of Persian literature is considerable with the modern theories of translation's skills, structurally and contently. Antoine Berman with his theory "Endances eformantes" (deconstruction tendencies), emphasized on the importance of the others and underscored the main text and he believed that the translators must be respect the first text and be faithful toward it.  In this paper, by using Process- oriented descriptive translation studies, we examine the Arabic translation of Seirolebad Elalmaad by Yusef Abdulfattah using the eight parameters of Berman's theory: Rationalization, Clarification, Ennoblement, Glorification, and the Destruction of underlying Networks of Signification, Quantitative and Qualitative impoverishment. The conclusion shows that the main reasons of deviation in Arabic translation from Seirolebad Elalmaad belongs to:  translator's lack of acquaintance to Persian language, the grammatical and lexical differences between Arabic and Persian and naturally it is resulting from the unconformity of culture, civilization, and tradition of these two nations.
    Keywords: Seirolebad Elalmaad, Yusef Abdulfattah, Antoine Berman, Endances eformante
  • Alireza Nabiloo *, Maryam Baghi, Fatemeh Niazi Pages 349-378

    The translation of Molana's books as a one of the greatest literary works of One of the main sources of imagery in the poetry of children and adolescents is the elements of nature. In this research, ten natural phenomena have been selected in the poems of 27 poets of different periods of time. The research method is library, analytical and statistical. First, the number of images used is extracted, then the contribution of each of the poets in creating the original images is determined. According to the data in Table one‚the most frequent new images are related to the rainbow (0.72), the sun and the moon (0.64) and the lowest images related to wind and breeze (0.43) and spring (0.35). In table two, the original images of each of the poets are collected. Jafar Ebrahimi 3/ 17‚ Asadullah Shabani 9/ 11, Qaisar Aminpour 8/ 8 are the most illustrative poets. Due to the nature, purpose and attention to the needs and minds of young children, poets who have written more for this group of poems, have less time to illustrate. Poets have used various imaginative techniques of sensory-abstract similes, eloquence, discernment and sensuality. In these illustrations, most of these elements have been used: human features, nature and products, objects, safe and place, animals, special terms.

    Keywords: Images, elements of nature, poetry of children, adolescents