فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1402)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول خیرالهی، فاطمه حورعلی*، محمدحسین صداقی، حسین ابراهیم نژاد صفحات 1-17
    مقدمه

    دسته مهمی از بیماری های مربوط به چشم شامل اختلالات مردمک و عنبیه چشم است. بخش بندی دقیق مردمک اولین و مهم ترین گام در تشخیص خودکار بیماری های مربوط به مردمک و عنبیه چشم می باشد. اکثر روش های موجود دقت کافی نداشته و نسبت به اثرات نویز و انعکاس مولفه های نوری، حساس می باشند. ضمن این که تصاویر استفاده شده در آن ها نیز معمولا محدودیت هایی از جمله زاویه دید را دارند.

    روش

    در الگوریتم پیشنهادی ابتدا روشی پایدار جهت حذف مولفه های انعکاس در مردمک و پیش پردازش های لازم به منظور تشخیص محل دقیق مردمک پیشنهاد شده است. سپس یک الگوریتم نگاشت رنگی بهینه به کمک الگوریتم لونبرگ-مارکوارت برای تعیین دقیق مرز مردمک محاسبه شده است. این روش هیچ گونه اعمال محدودیتی بر روی تصویر چشم نداشته و شکل و زاویه دید مردمک در تصویر به هر شکل و در هر جهتی می تواند باشد.

    نتایج

    روش پیشنهادی هیچ مدل خاصی (دایره یا بیضی) را به عنوان مرز نهایی مردمک در نظر نگرفته و نسبت به نوفه و انعکاس نور  مقاوم است. این روش توانسته در تشخیص دقیق مرز مردمک با نرخ تشخیص 98/8 و 98 درصد به ترتیب برای پایگاه داده UBIRIS و پایگاه داده گردآوری شده، عملکرد بهتری در مقایسه با الگوریتم های مهم ارایه شده در سال های اخیر داشته باشد.

    نتیجه گیری

    از روش ارایه شده در این پژوهش می توان برای افزایش دقت در بخش بندی مرز داخلی و خارجی عنبیه به منظور تشخیص بیماری های مربوط به مردمک و عنبیه چشم، همچنین جهت تشخیص هویت از طریق عنبیه چشم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تشخیص بیماری، بخش بندی، عنبیه، مردمک، نگاشت رنگی
  • مهناز محمدی*، پریسا امین الرعایائی، آرزو نظری صفحات 18-27
    مقدمه

    سرطان معده در جهان به عنوان چهارمین سرطان شایع و دومین عامل مرگ بر اثر سرطان شناخته می شود. که علاوه بر هزینه های قابل توجه، مشکلات عدیده ای را بر خانواده ها تحمیل نموده که خود توجیه مناسبی جهت شناسایی بیومارکرهای مرتبط می باشد.

    روش

    برای یافتن اطلاعات بیوانفورماتیکی از وبسایت miRBASE  استفاده شد. همچنین پایگاه های داده  mirWALK و miRNASN برای یافتن اطلاعات مربوط به miRNA ها جستجو شدند . برای یافتن مسیر سرطانی از پایگاه های داده DAVID database و Kegg استفاده شد.

    نتایج

    مطالعات انجام شده در اولین مسیر، میکرو RNA، has-miR-10a-3p، با اتصال به rs1049216 در ژن CASP3،  با اعمال اثر مهاری بر این ژن، از ایجاد سرطان جلوگیری می نماید. در دومین مسیر، میکرو RNA، has-miR-296-3p، با اتصال به rs1564483 در ژن BCL2، با اعمال اثر مهاری بر این ژن، باعث ایجاد سرطان می شود. در سومین مسیر، میکرو RNA، has-miR-194-3p، با اتصال به rs7177 در ژن CCND1، با اعمال اثر مهاری بر این ژن، از ایجاد سرطان جلوگیری می نماید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مسیرهای سرطانی ای پیش بینی شد که دخیل در سرطان معده هستند،  با یافتن سه SNP بر روی مناطق خاصی از این سه ژن، دریافتیم که این SNPها می توانند عامل ایجاد سرطان معده باشند و می توانند به عنوان بیومارکرهای زیستی معرفی و به کار روند.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، میکرو RNA، سرطان معده، SNP، درمان هدفمند، هلیکوباکترپیلوری
  • فاطمه هاشم بیگی، فاطمه مشیری، عباس آسوشه* صفحات 28-40
    مقدمه

    گردشگری به عنوان یکی از برنامه های کسب درآمد منجر به رشد اقتصادی می شود، اما با توجه به عدم ارایه خدمات پزشکی و بهداشتی توسط سازمان های بیمه ای، صنعت گردشگری در ایران با کاهش استقبال مواجه شده است. این پژوهش سعی دارد با توجه به این موضوع، معماری بیمه سلامت گردشگری هوشمند در بستر اینترنت اشیاء (IoT) و ابر را برای خدمت به گردشگران ارایه دهد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه کاربردی است که جهت رسیدن به معماری بیمه سلامت گردشگری هوشمند طراحی شد. ابتدا نیازمندی های آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه باز با چهار کارشناس بیمه ایران انجام شد. سپس با بررسی انواع مختلف مدل های معماری بیمه سلامت گردشگری، معماری پیشنهادی مبتنی بر سرویس گرا-لایه ای در بستر IoT و ابر ارایه گردید. در نهایت معماری پیشنهادی توسط روش ATAM مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    معماری پیشنهادی دارای دو مولفه درخواست دهنده و فراهم کننده خدمت با لایه های کاربر، شبکه، فضای ابری و پایگاه داده است که به صورت خدمت محور به یکدیگر متصل هستند؛ همچنین ارزیابی معماری پیشنهادی توسط روش ATAM نشان داد که معماری ارایه شده قابلیت پاسخگویی به نیازهای سلامت گردشگران را دارد.

    نتیجه گیری

    این معماری در بستر  IoT و ابر ارایه شده است که زمینه هوشمندی را فراهم می کند و با ثبت داده های افراد در پروفایل ریسک شخصی، امکان ارایه تعرفه های خاص و کاهش هزینه های گردشگری را ممکن می سازد؛ بنابراین گردشگران با اطمینان خاطر بیشتری نسبت به کنترل وضعیت سلامتی خود، قادر به سفر خواهند بود.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، گردشگری هوشمند، معماری سرویس گرا، ارزیابی، اینترنت اشیاء، ابر
  • سید محمد موسوی، سوده حسینی* صفحات 41-56
    مقدمه

    COVID-19 تاثیرات مخربی بر سلامت عمومی در سراسر جهان ایجاد کرده است. از آنجایی که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع بر کاهش مرگ و میر بر اثر ابتلاء به COVID-19 تاثیر گذار است و روش های تشخیصی موجود ازجمله آزمایش RT-PCR مستعد خطا است، راه حل جایگزین استفاده از تکنیک های هوش مصنوعی و پردازش تصویر است. هدف کلی معرفی مدل هوشمند مبتنی بر یادگیری عمیق و شبکه عصبی پیچشی برای شناسایی موارد مبتلا به COVID-19 و ذات الریه به منظور اقدامات درمانی بعدی به کمک تصاویر پزشکی ریه است.

    روش

    مدل پیشنهادی شامل دو مجموعه داده رادیوگرافی و CT-scan است. تصاویر مجموعه داده مورد پیش پردازش قرار می گیرند و فرآیند تقویت داده روی تصاویر اعمال می شود. در مرحله بعد از سه معماری EfficientNetB4, InceptionV3 و InceptionResNetV2 با استفاده از روش یادگیری انتقالی استفاده می شود.

    نتایج

    بهترین نتیجه به دست آمده برای تصاویر CT-scan متعلق به معماری InceptionResNetV2 با دقت 99/366% و برای تصاویر رادیولوژی مربوط به معماری InceptionV3 با دقت 96/943% می باشد. علاوه بر آن نتایج حاکی از آن است که تصاویر CT-scan از ویژگی های بیشتری نسبت به تصاویر رادیوگرافی برخوردار بوده و تشخیص بیماری روی این نوع داده ها با دقت بیشتری انجام می پذیرد.

    نتیجه گیری

    مدل پیشنهادی مبنتی بر شبکه عصبی پیچشی دقت بالاتری نسبت به سایر مدل های مشابه دارد. همچنین با اعلام نتایج آنی می تواند در ارزیابی اولیه مراجعان به مراکز درمانی به خصوص در زمان اوج همه گیری ها که مراکز درمانی با چالش هایی مانند کمبود نیرو متخصص و کادر درمان مواجه می شوند کمک نماید.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، هوش مصنوعی، کووید19، شبکه عصبی پیچشی
  • میلاد بخشم، مهدی حسین پور*، معصومه آینه، حسین کریمی، پریسا پرندآور صفحات 57-69
    مقدمه

    اینترنت اشیاء به عنوان یک فناوری جدید از زمان ظهور فناوری بی سیم محبوبیت بیشتری پیدا کرده و توجه فعالان حوزه مدیریت زنجیره تامین را به خود جلب کرده است. هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل کاربردهای اینترنت اشیاء در چابکی زنجیره تامین صنعت دارو در پساکرونا می باشد.

    روش

    ابتدا با مرور مبانی نظری و مطالعات پیشین از طریق روش تحلیل محتوای کیفی، کاربردهای اینترنت اشیاء در چابکی زنجیره تامین صنعت دارو شناسایی و تفسیر شدند؛ سپس برای تایید و اعتبارسنجی عوامل شناسایی شده، این عوامل در اختیار 20 نفر از خبرگان حوزه مدیریت و فناوری اطلاعات قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان می دهد که کاربردهای اینترنت اشیاء در چابکی زنجیره تامین صنعت دارو دارای 9 مولفه و 50 شاخص می باشد. در درجه اول مهم ترین عامل شناسایی شده، ارتباط سریع تر با سایر ذینفعان (تامین کنندگان، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مشتریان) با استفاده از اینترنت اشیاء در زنجیره تامین می باشد. در درجه دوم ایده اینترنت اشیاء برای تولید دارو واضح است؛ تولیدکنندگان در زمینه های تکنولوژیکی سرمایه گذاری های کلانی می کنند که به نوبه خود منجر به کاهش هزینه های عملیاتی در دراز مدت است چرا که دستگاه های شبکه و سنسورها اشتباه نمی کنند، به استراحت و آموزش نیاز ندارند و مرخصی نمی گیرند؛ بنابراین چابکی فرآیند تولید دارو را افزایش داده و یک جایگزین قابل اعتماد و مقرون به صرفه برای بهره وری در تولید محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    کاربردهای گسترده مدل پیشنهادی حاکی از لزوم توجه به استفاده از اینترنت اشیاء در زنجیره تامین صنایع دارو در جهت بهبود عملکرد کلی زنجیره تامین و تمرکز بر چابکی زنجیره تامین است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، زنجیره تامین، پساکرونا، صنعت دارو، چابکی
  • احسان نبوتی، سروش بیژنی، بهزاد بیژنی* صفحات 70-81
    مقدمه

    یکی از بزرگ ترین چالش های پزشکان، انتخاب آنتی بیوتیک مناسب برای بیماری‎های مختلف است که در این زمینه برنامه های کاربردی می توانند کمک کننده باشند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه کیفیت برنامه های کاربردی تلفن هوشمند جهت کمک به انتخاب آنتی‎بیوتیک‎ها است.

    روش

    در این مطالعه مروری، برنامه های کاربردی رایگان و انگلیسی زبان تصمیم یار جهت انتخاب آنتی بیوتیک در  Google Play Store و Apple Store با استفاده از کلیدواژه‎های مربوطه برای پلتفرم های Android و iOS جستجو و استخراج شدند. برنامه های وارد شده با استفاده از امتیازدهی رتبه ای اپلیکیشن های موبایلی (MARS) توسط دو ارزیاب (متخصص عفونی و داروساز) نمره دهی شدند. از ضریب مطابقت کندال برای محاسبه میزان توافق دو ارزیاب استفاده شد. جهت آزمون همبستگی نمرات اخذ شده توسط ابزار MARS با متغیرهای کیفی زمینه ای، از آزمون من ویتنی و متغیرهای کمی از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    نتایج

    در جستجوی اولیه ای که تا مهرماه 1401 انجام شد، 13 برنامه انتخاب شد. نمره کسب شده توسط برنامه‎های کاربردی فاقد تبلیغات (میانه 3/9، IQR: 6/1-3/4) به طور معنی داری بالاتر از برنامه های کاربردی دارای پیام های تبلیغاتی (میانه: 2/9، IQR: 8/1-2/3)، (P=0/029) بود. در حوزه امتیازات عینی ابزار MARS، بیشترین نمره در حیطه کیفیت اطلاعات (0/4±3/9) و کمترین نمره در حیطه تعامل (0/5±3/5) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که اپلیکیشن های طراحی شده برای کمک به پزشکان در تجویز آنتی بیوتیک ها، در کل از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند. در حوزه امتیازات عینی، امتیازات نسبتا پایین تر کسب شده از قسمت تعامل، نشان داد که طراحان به این حیطه نسبت به کیفیت اطلاعات توجه کمتری داشته اند.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، برنامه کاربردی همراه، تلفن هوشمند، تصمیم یار، MARS
  • فائزه حاجی اسلام، زهره جوانمرد* صفحات 82-90
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سیستم های پشتیبان تصمیم گیری بالینی در کاهش خطاهای پزشکی از دیدگاه پزشکان و پرستاران بیمارستان های آموزشی درمانی شهرستان فردوس است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-مقطعی است که در سال 1400 و سه ماهه اول سال 1401 در دو بیمارستان آموزشی- درمانی شهرستان فردوس انجام شد. جامعه پژوهش پزشکان و پرستاران بودند. در این مطالعه از روش سرشماری، استفاده و جامعه پژوهش به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه آریایی و همکاران بود. پس از گردآوری پرسشنامه‏ ها، داده‏ ها با استفاده از روش های آمار توصیفی  مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    تعداد 42 نفر از کارکنان کادر درمان وارد مطالعه شدند. از دیدگاه پزشکان سیستم پشتیبان تصمیم می تواند منجر به کاهش احتمال بروز واکنش های آلرژی شدید و تداخل دارویی (60%)، امکان دسترسی سریع به سوابق دارویی بیمار (50%) و ثبت دستورات به صورت کامپیوتری (30%) ‏شود. از دیدگاه پرستاران حذف مشکلات مربوط به دست خط ناخوانای پزشکان (25%)، کاهش احتمال فراموش کردن تکرار آزمایش یا رادیولوژی (18/8%)، دسترسی سریع به اطلاعات روزآمد در حین کار (12/5%) و کاهش احتمال بروز آمبولی (9/4%) از مزایای سیستم های پشتیبان تصمیم گیری بالینی می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت توسعه این سیستم ها در بیمارستان ها و همچنین سنجش آمادگی کادر درمان جهت پذیرش سیستم های پشتیبان تصمیم گیری، پیشنهاد می گردد آموزش های لازم در این زمینه ارایه گردد.

    کلیدواژگان: سیستم پشتیبان تصمیم گیری بالینی، خطای پزشکی، پزشکان، پرستاران
  • زهره جوانمرد، فاطمه عامری، سارا گلمکانی*، مائده حیدری، نغمه نصرالهی، عرفان رجبی صفحات 91-110
    مقدمه

    به منظور مقابله با مشکلات روحی-روانی ناشی از همه‏ گیری کووید-19، استفاده از برنامه‏ های کاربردی موبایل به طور فزاینده‎‏ای در بین کاربران افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی برنامه‏‏ های کاربردی سلامت روان توسعه یافته یا مورداستفاده در دوران پاندمی کووید-19 می‏باشد.

    روش

    در این مطالعه مروری جهت بازیابی مقالات مرتبط، کلیدواژه های "Covid-19" ، "health Mental"  و "applicationMobile " در پایگاه های اطلاعاتی Web of science، PubMed و Scopus بدون محدودیت زمانی تا تاریخ 12 آوریل 2022 جستجو شدند. پس از انتخاب مقالات طبق معیارهای ورود، ویژگی‏‏های برنامه‏ های کاربردی معرفی شده، بررسی گردیدند.

    نتایج

    در نهایت 25 مقاله به مطالعه حاضر وارد شدند.20 برنامه کاربردی در دوران کرونا و 5 برنامه کاربردی قبل از پاندمی توسعه یافته ‏اند. کاربر برنامه های کاربردی در چهار مورد کادردرمان، 16 مورد عموم مردم، یک مورد دانشجویان، یک مورد کودکان 9-3 سال، یک مورد بیماران کرونایی، یک مورد بیماران سرطانی و یک مورد مشترک بین کادر درمان و بیماران مبتلا به اختلال استرس می‏ باشند. اطلاعات مندرج در برنامه‏ های کاربردی بررسی شده نکات آموزشی جهت غلبه بر افکار منفی و مخرب و اطلاعات مرتبط با شیوه زندگی سالم بودند. همچنین امکان تماس با متخصصین روان در هشت برنامه‏ کاربردی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر می تواند به عنوان منبعی جامع، جهت بررسی ویژگی ها و قابلیت های برنامه ‏های کاربردی سلامت روان در طی پاندمی‏ کرونا مورد استفاده قرار گیرد. پیشنهاد می شود از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه ‏های کاربردی سلامت روان، اقداماتی جهت توسعه برنامه‏ های کاربردی جامع تر و متناسب با سطح نیاز کاربران انجام شود.

    کلیدواژگان: برنامه کاربردی تلفن همراه، سلامت روان، کووید-19، مرور سیستماتیک
|
  • Rasul Kheyrolahi, Fatemeh Hoorali*, Mohammad Hossein Sedaaghi, Hossein Ebrahimnezhad Pages 1-17
    Introduction

    Pupil and iris disorders form an important category of eye diseases. Accurate segmentation of the pupil is the first and most important step in the automatic diagnosis of diseases related to the pupil and iris. Most of the existing methods do not have enough accuracy and are sensitive to the effects of noise and specular spot reflection. In addition, the images used in these methods usually have limitations, such as the viewing angle.

    Method

    In the proposed algorithm, a stable method is offered to remove the effects of specular spot reflection in the pupil, and necessary preprocessing is done to detect the exact location of the pupil. An optimized color mapping algorithm is proposed and the mapping is calculated with the help of the LM algorithm to accurately determine the pupil boundary. This method does not impose any restrictions on the eye image and shape, and the angle of the pupil in the image can be in any shape and direction.

    Results

    The proposed method does not assume any specific model as the final pupil boundary (circle or oval) and is robust to noise and specular reflection factors as well. This method has been able to accurately detect the pupil boundary with the accuracy of 98.8% using UBIRIS dataset and 98% using the collected data by authors.

    Conclusion

    The method presented in this paper can be used to increase the accuracy in determining the internal and external border of the iris to diagnose diseases related to the pupil and iris, as well as identity identification based on iris tissue.

    Keywords: Disease Diagnosis, Segmentation, Iris, Pupil, Color Mapping
  • Mahnaz Mohammadi*, Parisa Aminoroayaei, Arezo Nazari Pages 18-27
    Introduction

    Stomach cancer is the fourth most common cancer and the second leading cause of cancer death in the world. In addition to significant costs, it imposes many problems on families that is a proper justification for identifying related biomarkers.

    Method

    The miRBASE website was used to find bioinformatics information. In addition, mirWALK and miRNASN databases were searched to find miRNAs information. To find cancer pathways, the DAVID and KEGG databases were adopted.

    Results

    The studies conducted on the first pathway reported that microRNA and has-miR-10a-3p, through binding to rs1049216 in the CASP3 gene, by exerting an inhibitory effect on this gene, prevents the development of cancer. In the second pathway, microRNA and has-miR-296-3p, by binding to rs1564483 in the BCL2 gene, by exerting an inhibitory effect on this gene, causes cancer. In the third pathway, microRNA and has-miR-194-3p, through binding to rs7177 in the CCND1 gene, by exerting an inhibitory effect on this gene, prevents the development of cancer.

    Conclusion

    In this research, cancer pathways involved in cancer were predicted. By finding three SNPs on specific regions of the three above-said genes, we found that these SNPs can be the cause of stomach cancer and can be introduced as biological biomarkers.

    Keywords: Bioinformatics, micro RNA, Gastric Cancer, SNP, Targeted Medicine, Helicobacter pylori
  • Fatemeh Hashembeigi, Fatemeh Moshiri, Abbas Asosheh* Pages 28-40
    Introduction

    Tourism as one of the programs to earn money leads to economic growth; however, due to the non-providing of medical and health services by insurance organizations, the Iranian tourism industry has faced a recession. Therefore, this study aimed to provide a smart tourism health insurance architecture in the context of the Internet of Things (IoT) and cloud to serve tourists.

    Method

    This practical study was conducted to achieve a smart tourism health insurance architecture. First, its requirements were determined by reviewing the related literature and open interview with four experts from Iran Insurance Corporation. Then, by examining different types of tourism health insurance architectural models, a proposed service-oriented layered architecture was presented on the platform of IoT and cloud. Finally, the proposed architecture was evaluated by the ATAM method.

    Results

    The proposed architecture has two components (i.e., the requester and the service provider) with user, network, cloud, and database layers that are connected in a service-oriented manner. Also, the evaluation of the proposed architecture by the ATAM method showed that it can respond to the health needs of tourists.

    Conclusion

    This architecture is presented on the platform of IoT and cloud that provides an intelligent background, and by recording people's data in personal risk profiles, it facilitates providing special tariffs and reducing tourism costs. Therefore, tourists will be able to travel with more confidence in controlling their health status.

    Keywords: Health Insurance, Smart Tourism, Service-oriented Architecture, Architectural Evaluation, IoT, Cloud
  • Seyed Mohammad Mousavi, Soodeh Hosseini* Pages 41-56
    Introduction

    COVID-19 has had a devastating impact on public health around the world. Since early diagnosis and timely treatment have an impact on reducing mortality due to infection with COVID-19 and existing diagnostic methods such as RT-PCR test are prone to error, the alternative solution is to use artificial intelligence and image processing techniques. The overall goal is to introduce an intelligent model based on deep learning and convolutional neural network to identify cases of COVID-19 and pneumonia for the purpose of subsequent treatment measures with the help of lung medical images.

    Method

    The proposed model includes two datasets of radiography and CT-scan. These datasets are pre -processed and the data enhancement process is applied to the images. In the next step, three architectures EfficientNetB4, InceptionV3, and InceptionResNetV2 are used using transfer learning method.

    Results

    The best result obtained for CT-scan images belongs to the InceptionResNetV2 architecture with an accuracy of 99.366% and for radiology images related to the InceptionV3 architecture with an accuracy of 96.943%. In addition, the results indicate that CT-scan images have more features than radiographic images, and disease diagnosis is performed more accurately on this type of data.

    Conclusion

    The proposed model based on a convolutional neural network has higher accuracy than other similar models. Also, this method by generating instant results can help in the initial evaluation of patients in medical centers, especially during the peak of epidemics, when medical centers face various challenges, such as lacking specialists and medical staffs.

    Keywords: Image Processing, Artificial Intelligence, COVID-19, Convolutional Neural Network
  • Milad Bakhsham, Mahdi Hosseinpour*, Masoumeh Ayeneh, Hossein Karimi, Parisa Parandavar Pages 57-69
    Introduction

    The internet of Things has become more popular as a new technology since the advent of wireless technology, and attracted attention from supply chain management promoters. This study aimed to identify and analyze IoT applications in the pharmaceutical supply chain agility in the post-COVID-19 era

    Method

    We first review previous studies in applications of IoT in pharmaceutical supply chain agility and identified the findings through qualitative content analysis. Then, the identified factors were given to 20 management and information technology experts to confirm and validate.

    Results

    The results showed that IoT applications on the pharmaceutical supply chain agility in 9 components and 50 indicators. First of all, the most important factor is faster communication with other stakeholders (suppliers, manufacturers, distributors, and customers) using the IoT in the supply chain. Secondly, the use of IoT for drug production; manufacturers invest in technologies that lead to lower operating costs in the long term, because network devices and sensors do not make mistakes, do not need rest and training, and do not take vacations. Therefore, they increase the agility of the production process and are a reliable and cost-effective alternative for productivity in production.

    Conclusion

    The wide applications of the proposed model indicate the need to consider the use of the IoT in the pharmaceutical industry supply chain in order to improve overall supply chain performance and focus on supply chain agility.

    Keywords: Internet of Things, Supply Chain, After the COVID-19, Medicine Industry, Agility
  • Ehsan Nabovati, Soroush Bijani, Behzad Bijani* Pages 70-81
    Introduction

    One of the important challenges for physicians is the choice of the right antibiotics for various diseases. In this regard, a mobile application could be helpful. The main purpose of this study was to compare the quality of mobile applications designed for an antibiotic prescription to help physicians in choosing the right antibiotic.

    Method

    In this study, English non-commercial apps from the Apple App Store and the Google Play Store were searched using relevant keywords. The apps were selected and independently scored by an infectious disease specialist and a pharmacist using the Mobile Application Rating Scale (MARS). Kendall’s coefficient of concordance was used to assess inter-rater agreement. The Kolmogorov-Smirnov test was used to verify the normal distribution of the quantitative variables. Spearman's rank-order correlation was applied to determine the relationship between MARS scores and quantitative background variables and Mann-Whitney U tests for dichotomous variables. -

    Results

    In the initial search until August 2022, 13 apps were eligible for evaluation. The MARS score obtained by applications without in-app advertisements (median: 3.9, IQR: 3.4-6.1) was significantly higher than applications containing advertisements (median: 2.9, IQR: 2.3-8.1) (P=0.029). In the objective domain of MARS, The highest mean domain score belonged to the engagement section (3.9±0.4) and the lowest mean domain score belonged to the functionality section (3.5±0.5).

    Conclusion

    This study indicated that apps designed to help physicians prescribe antibiotics meet acceptable criteria. Considering objective scores of MARS, lower scores in the “engagement” section demonstrated that designers have paid less attention to this section in comparison to the “information quality” section.

    Keywords: Antibiotic, mobile Applications, Smartphone, Clinical Decision Support, MARS
  • Faezeh Hajieslam, Zohreh Javanmard* Pages 82-90
    Introduction

    This study aimed to investigate the role of clinical decision support systems in reducing medical errors from the perspective of physicians and nurses in the teaching and therapeutic hospitals.

    Method

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2021-2022 in two teaching and therapeutic hospitals in Ferdows City, Iran. Physicians and nurses have participated in the research. In this study, the census method was used, and the research community was considered the research sample. The questionnaire of Ariyai et al. was used as a data collection tool. After collecting the questionnaires, the data were analyzed using descriptive statistics methods.

    Results

    42 medical staff were included in the study. From a physician’s point of view, decision support systems can be helpful by reducing the risk of severe allergic reactions and drug interactions (60%), quick access to patient records (50%), and computerized order registries (30%). From nurses' point of view, eliminating problems related to doctors' handwriting (25%), avoiding  disremember of repeating tests or imaging (18.8%), quick access to updated information during work (12.5%), and reducing the risk of embolism (9.4%) are the advantages of clinical decision support systems.

    Conclusion

    due to the importance of developing a decision support system in hospitals and measuring the readiness of medical staff to adopt it, it is suggested that the necessary trainings be provided.

    Keywords: Clinical Decision Support System (CDSS), Medical Error, Physicians, Nurses
  • Zohreh Javanmard, Fatemeh Ameri, Sara Golmakani*, Maede Heidary, Naghmeh Nasrolahi, Erfan Rajabi Pages 91-110
    Introduction

    During the COVID-19 pandemic, the use of mobile applications increased among people coping with mental health problems. This study aimed to review mobile applications developed or used during the COVID-19 pandemic.

    Method

    In order to retrieve related articles, the keywords "COVID-19", "Mental health", and "Mobile application" were searched in Web of Science, PubMed, and Scopus databases without a time limit until April 12, 2022. After selecting the articles according to the entry criteria, the features of the introduced applications were checked.

    Results

    Finally, 25 articles were included in the study, of which 20 applications were developed during the pandemic and five practical programs were already designed. Four applications were designed for medical staff, and 16 were designed for the general public, for each of students, children aged 3-9, COVID-19 patients, cancer patients, and both medical staff and patients with stress disorders one app was designed. The reviewed applications presented educational tips for overcoming negative and destructive thoughts, and getting information about a healthy lifestyle. Also, eight applications provided contractions between users and psychologists. 

    Conclusion

    The results of this study can be used as a comprehensive source to examine the features and capabilities of mental health applications during the Coronavirus pandemic. It is suggested that by identifying the strengths and weaknesses of such applications, measures should be taken to develop more comprehensive applications that meet users' needs.

    Keywords: Mobile application, Mental health, COVID-19, Systematic Review