فهرست مطالب

نشریه تحولات سیاسی اجتماعی معاصر ایران
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحمت عباس تبار*، فرهاد سرور صفحات 2-24

    امروزه این حقیقت به خوبی اثبات شده است که رسانه ها سهم و نقش قابل توجهی در ایجاد تغییرات و دگرگونی های سیاسی دارند. افکار و رفتار بسیاری از مردم، متاثر از القایات هدایت شده رسانه های جمعی می باشد. بنابراین با هدف کشف میزان تاثیر رسانه های جمعی بر افکار و نگرشهای سیاسی مردم، سعی در پاسخ به این سوال اساسی داریم که تاثیر رسانه های جمعی بر نگرش سیاسی مردم منطقه شرق استان گلستان چه میزان می باشد؟ روش انجام پژوهش حاضر پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه و سطح تحلیل نیز فرد می باشد. کلیه ساکنان شهرهای گنبد کاووس، مینودشت و گالیکش به عنوان جامعه آماری بوده که سعی شده است با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون خی و مدل تحلیلی کارکردگرایی به واکاوی داده های تحقیق پرداختیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تلویزیون، اینترنت و شبکه های اجتماعی مهمترین ابزارهای مورد استفاده مردم استان گلستان برای کسب داده های سیاسی می باشد. اما شهروندان این منطقه ضمن اعتماد به پیام های ارسالی رسانه های جمعی، رفتار سیاسی خود را متاثر از رسانه ها نداسته و همچنین نقش قابل توجهی در نگرش سیاسی مردم نداشته است.

    کلیدواژگان: استان گلستان، رسانه های جمعی، نگرش سیاسی، کارکردگرایی، سیاست
  • شهرام قاضی زاده* صفحات 26-43
    مفهوم «قانون» در فرهنگ های مختلف متفاوت است که به «منشاء متفاوت حاکمیت قانون» باز می گردد. می توان سه آبشخور متفاوت شامل؛ «نظام بازنمایی های جمعی»؛ «نظام حاکمیت و قانون الهی» و «نظام حاکمیت مردم» را از هم باز شناخت. در پاسخ به این سیوال که «چرا نظام جمهوری اسلامی با غرب در تفسیر حقوق و تکالیف افراد و دولت اختلاف نظر دارد؟» گفته می شود که در فلسفه نظام ند مبتنی بر خیر، قانون اراده تشریعی خداوند است که برای وصول انسان به سعادت دنیوی و اخروی در قالب احکام شرع بیان می شود. ضرورت این قانون نیز بر پایه قاعده لطف و برهان نبوت عامه بیان می شود. در عین حال، حاکمیت مردم به عنوان روبنا در این نظام مورد تاکید قرار داشته و رای و نظر مردم در چارچوب و زیربنای مشروعیت الهی، معنا و مفهوم پیدا می کند. بنابراین، در جمهوری اسلامی، قانون از دو منشاء «نظام زیربنایی قانون و حاکمیت ‎الهی» و «نظام روبنایی حاکمیت ‎مردم» تغذیه می شود، و البته رگه هایی از حافظه تاریخی نظام بازنمایی نیز در خلقیات ایرانی قابل مشاهده است. در سال های اخیر و متاثر از توسعه تکنولوژی‎ های ارتباطی و گسترش شبکه‎ های اجتماعی، مطالبه گری های «نظام روبنایی» افزایش یافته و نظم سنتی دستخوش تغییر شده است. متاثر از این وضعیت، شکاف های داخلی تعمیق شده و تعارضات بین المللی علی رغم گذشت چهار دهه، همچنان پابرجاست. برای تغییر این وضعیت، ایجاد مصالحه میان گفتمان سنتی (اسلامیت) و مدرن (جمهوریت) یک ضرورت است که با توجه به ساختار متفاوت این دو سطح گفتمانی، هم نوایی میان نظام حقوق و تکالیف دولت و ملت اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، قانون الهی، حاکمیت مردم، جمهوری اسلانی
  • محمد شفیعی فر*، محمد محبوبی، سید علی مهدیون صفحات 46-67

    حزب توده یکی از قدرتمندترین و دیرپاترین احزاب سیاسی تاریخ معاصر ایران به شمار می رود که پس از شهریور 1320 و با باز شدن فضای سیاسی ایران پایه ریزی شد و چندین دهه به فعالیت خود ادامه داد. با این حال، حزب توده در حیات سیاسی خود فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرد. مطابق یک تقسیم بندی احسان طبری؛ عضو کمیته مرکزی حزب توده، این حزب در مقطع سال های 1320 تا 1326، دوران طلایی خود را گذراند و از 1326 تا 1332 وارد مرحله حضیض و شکست شد. در مطالعه حاضر، رابطه نهادمندی و عملکرد حزب توده در این دو مقطع مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور، شاخص های نهادمندی سازمان سیاسی هانتینگتون بر حزب توده اعمال شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد شاخص های نهادمندی هانتینگتن رابطه مستقیمی با عملکرد حزب توده دارد و هنگامی که شاخص های نهادمندی حزب توده کاهش می بابد، حزب با شکست های متعدد مواجه می شود.کلیدواژه ها: حزب توده، پهلوی دوم، نهادمندی، حزب، سازمان سیاسی

  • سهیلا پایان* صفحات 70-91

    استراتژی قدرت سوم از آنجا که بومی سیاست خارجی ایران است در برهه های زمانی از سوی حکومت های وقت ایران مورد توجه بوده است. رقابتهای دو قدرت روسیه و انگلستان بر سر نفوذ در ایران باعث شد تا این حکومت های که خود را در مقابل نفوذ و مداخله ی نمایندگان این قدرت ها در امور داخلی ایران عاجز می دیدند به این فکر بی افتند که دیگر دولت های اروپایی را در امور ایران ذینفع سازند. از این رو مقاله حاضر درصد بررسی نقش نیروی سوم در سیاست خارجی ایران است مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، تاریخی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و تحلیل اسنادی می باشد یافته های پژوهش حاکی از آن است که نیروی سوم در واقع کشوری بود که از قدرت آن جهت کاهش نفوذ و مهار سیاست دو کشور بریتانیا و شوروی استفاده می شد. این قدرت می بایست دارای چهار ویژگی باشد: اول: اهداف استعماری در ایران نداشته باشد ؛ دوم: قدرت و توان کافی برای ایجاد تعادل بین دو کشور دیگر داشته باشد ؛ سوم: به حضور در ایران علاقه مند باشد؛ چهارم: دو کشور شوروی و بریتانیا نیز نسبت به آن دشمنی نداشته باشند.

    کلیدواژگان: ایران، سیاست خارجی، نیروی سوم، منافع ملی ایران، تاریخ معاصر
  • سالار مرادی* صفحات 94-116

    در قرن 19 و پیدایش موج ملی گرایی، فرایند ساخت دولت مدرن در ایران نیز در انقلاب مشروطه تبلور یافت و از آن پس تلاش برای ساخت دولت مدرن یا دولت ملی و فراگیر که بنام قانون و نمایندگان مردم حکومت کند، شکل گرفت. این مساله مستلزم ایجاد اصلاحات و تغییرات در بافت و ساختارهای سیاسی و هم چنین برنامه های جدید در حوزه اقتصاد، فرهنگ و اجتماع بود. روی کارآمدن پهلوی اول و انجام برخی اقدامات و سیاست ها با هدف تقویت وحدت ملی و حفظ یکپارچگی سرزمینی و ساخت هویت ایرانی بر مبانی غرب گرایی و باستانگرایی، اولین سیاست های رسمی دولت - ملت سازی به شمار می رود که طی سالهای 1304 تا 1324 ه.ش. صورت گرفت. در این میان دخالت های استعماری دول خارجی و به ویژه انگلستان در امور داخلی ایران و دامن زدن به اختلافات قومی و هم چنین نفوذ در بدنه نظام سیاسی (شاه و نخبگان) سبب شده تا اقدامات و تلاش های این دوره در مسیری خلاف منافع ملی ایران حرکت کند.هدف این مقاله بررسی اقدامات انجام شده و ابعاد دخالت های استعماری انگلستان در فرایند ملت سازی و شکل گیری هویت ملی مدرن در ایران است که به نظر نگارنده تلاشهای میهن دوستان و رجال وطن پرستی را که قبل از مشروطه و از زمان امیرکبیر آغاز شده بود و در انقلاب مشروطه رشد و تکامل یافت، در دوره پهلوی اول خنثی نمود، که نتیجه آن بروز تنش ها و آشوب های قومی قبیله ای داخلی در سالهای 1324 بود.

    کلیدواژگان: پهلوی اول، ملت سازی، انگلستان، استعمار، قومیت، ملی گرایی
  • علی اکبر رزمجو*، محدثه رزمجو صفحات 118-138

    مفاهیم حکومت های دموکراتیک ، تجلی گر سیستم مردم سالاری است و مبنای حکومت مردم سالارانه ، تبیین جایگاه حاکمیت قانون با توجه به نمود آن در حقوق بین الملل ، که عرصه ی جلونگاه حقوق بشر و نفوذ و بروز آزادی های بنیادین در خواستگاه یک حکومت دموکراتیک است ، می باشد . آزادی اصل اساسی نیز در هر جامعه موجود باز تولید دو پدیده ی چشم گیر لازم برای دموکراسی یعنی : الف _ پیدایش و ریشه دواندن آگاهی درباره حقوق سیاسی اساسی میان همه یا دست کم اکثریت شهروندان ؛ ب _ استقرار ساختارهای اجتماعی سیاسی مطلوب جهت ایجاد و اداره ی حق مشارکت همگان در اداره امور عمومی است . با اذعان به روابط متقابل بین یک سیستم دموکراتیک از نوع مردم سالارانه ، حاکمیت قانون و آزادی های بنیادین ، این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی ضمن بسط مفاهیم مد نظر و رابطه ی بین آنها با هدف نگاه تطبیقی در باز تعریف این مفاهیم و محدودیت های اعمال بر آن به ضرورت رابطه بین این سه مقوله می پردازد .

    کلیدواژگان: آزادی های بنیادین، حاکمیت قانون، حقوق بشر، حکومت های دموکراتیک، مردم سالاری
|
  • Shahram Ghazizadeh * Pages 26-43
    In response to the question, "Why does the Islamic Republic of Iran differ from the Western countries in the interpretation of the rights and duties of individuals and the government?" It is said that in the Islamic Republic of Iran, the law is the legislative will of God, which is expressed in the form of the rules of Sharia for man to achieve perfection and happiness in this world and the hereafter. The necessity of this law is also expressed based on the rule of grace and the proof of public prophecy. At the same time, the rule of the people is emphasized as a superstructure in this system and the vote of the people finds meaning in the framework and foundation of divine legitimacy. It means, in the Islamic Republic, the law is nourished by the two sources of "infrastructural origin of divine law" and "superstructural origin of the rule of people", while the historical memory of "collective representation" can be traced. In recent years, influenced by the development of communication technologies and the expansion of social networks, the demands of the "superstructure" have increased and the traditional order has changed. As a result, internal divide and international conflicts have deepened. To change this situation, creating a compromise between traditional (Islamism) and modern (republican) discourse is a necessity; given the different structures of these two levels of discourse, harmony between the system of rights and duties of government and individuals is inevitable.
    Keywords: Rule of law, divine law, Sovereignty of the People, Islamic Republic
  • Mohammed Shafieefar*, Mohammed Mahboubi, Seyed Ali Mahdion Pages 46-67

    The Tudeh Party is one of the most powerful and persistent political parties in the contemporary history of Iran, which was founded after September 1941 when the political space of Iran was opened, and continued its activities for several decades. However, the Tudeh Party experienced many ups and downs in its political life. According to a classification by Ehsan Tabari; member of the Central Committee of the Tudeh Party, this party went through its golden age between 1941 and 1947, and from 1947 to 1953 it entered a period of decline and failure. In this study, the relationship between the institutionalization and the performance of the Tudeh Party in these two sections is examined. To this end, the Huntington's institutionalization indexes of political organization were applied on the Tudeh Party. The results of this study shows that Huntington's institutionalization indexes are directly related to the performance of the Tudeh Party, and the party faces multiple failures when its institutionalization indexes decreases.Keywords: Tudeh Party, Second Pahlavi, Institutionalization, Party, Political Organization

  • Sohiela Payan * Pages 70-91

    The strategy of the third power, since it is native to Iran's foreign policy, has been considered by the governments of Iran at some point in time. The rivalry between the Russian and British powers over influence in Iran led these governments, which found themselves incapable of influencing and interfering in the internal affairs of their representatives in Iran, to think that another government European interests in Iranian affairs. Therefore, the present article is a percentage of the role of the third force in Iran's foreign policy. The third force was in fact a country whose power was used to reduce the influence and control the policies of Britain and the Soviet Union.This power must have four characteristics: First: it has no colonial goals in Iran; Second: to have enough power and capacity to create a balance between the other two countries; Third: be interested in being present in Iran; Fourth: The Soviet Union and Britain should not be hostile to it.

    Keywords: Iran, Foreign Policy, Third Force Party, National Interests of Iran
  • Salar Moradi * Pages 94-116

    In the 19th century and the emergence of the wave of nationalism, the process of building a modern state in Iran also crystallized in the Constitutional Revolution, and since then the attempt to build a modern state or national and inclusive government that rules in the name of law and people's representatives. This required reforms and changes in political contexts and structures, as well as new programs in the fields of economics, culture, and society. On the effectiveness of the first Pahlavi and carrying out some measures and policies aimed at strengthening national unity and maintaining territorial integrity and building Iranian identity on the basis of Westernism and archeology, is the first official government-nation-building policies that from 1304 to 1324 ه.ش. done. Meanwhile, the colonial interventions of foreign countries, especially the United Kingdom, in the internal affairs of Iran and inciting ethnic differences, as well as infiltrating the political system (Shah and the elites) have caused the actions and efforts of this period in a direction contrary to Iran's national interests. The purpose of this article is to examine the measures taken and the dimensions of British colonial interventions in the process of nation-building and the formation of modern national identity in Iran, which the author considers the efforts of patriots and patriots who began before the Constitution and since Amir Kabir. It grew and evolved during the Constitutional Revolution, neutralized in the first Pahlavi period, which resulted in the emergence of internal ethnic-tribal tensions and riots in 1324.

    Keywords: First Pahlavi Reza Shah, Nation Building, England, Ethnicity, Nation alism
  • Aliakbar Razmjoo *, Mohadeseh Razmjoo Pages 118-138

    The concepts of democratic governments are the manifestation of a democratic system and the basis of democratic government is to explain the status of the rule of law according to its manifestation in international law, which is the arena of human rights and the influence and expression of fundamental freedoms at the behest of a democratic government. , is . Freedom of the fundamental principle In any existing society, the reproduction of two significant phenomena necessary for democracy, namely: a- The emergence and rooting of awareness of fundamental political rights among all or at least the majority of citizens; B- Establishment of desirable socio-political structures to create and manage the right of everyone to participate in the management of public affairs. Recognizing the interrelationships between a democratic system, democracy, the rule of law, and fundamental freedoms, this descriptive-analytical study expands the concepts and the relationship between them with the aim of a comparative look at redefining these concepts and the limitations of action. It deals with the necessity of the relationship between these three categories.

    Keywords: Fundamental Freedoms, Rule of Law :, Human Rights, Democratic Gov-ernments, Democracy