فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابراهیم شیرالی، یدالله مهرعلیزاده*، نصرالله قشقایی زاده صفحات 1-29
    هدف

    مدرسه محوری ناظر بر دخالت و محول کردن بسیاری از حیطه های تصمیم گیری و اجرایی به آن از ایده ها و سیاست هایی است که در سطح نظام آموزش وپرورش اذهان بسیاری را به خود مشغول کرده است. هدف پژوهش حاضر واکاوی مدیریت مدرسه محوری با استفاده از روش داده بنیاد بود.

    روش

    پژوهش با توجه به هدف از نوع کاربردی و روش پژوهش مطالعه موردی بود. جامعه آماری گروهی از خبرگان شامل معلمان و مدیران مدارس متوسطه و متخصصان و صاحب نظران حوزه آموزش بودند. از روش مصاحبه برای گردآوری داده های پژوهش استفاده شد. در پژوهش حاضر قابلیت اعتبار از طریق «بررسی توسط شرکت کنندگان یا مصاحبه شوندگان» صورت گرفته است. ضمن آنکه برای تایید و اعتبار یابی یافته های حاصل از بررسی وضعیت مطلوب، با هفت تن از متخصصان آموزشی مصاحبه ای به عمل آمد و اطلاعات به دست آمده از فرایند مصاحبه ها و کیفیت و عمق داده ها توسط گروه متخصصین مربوطه تایید شد. در این پژوهش از شیوه تحلیل نظریه داده بنیاد برای مقوله بندی مصاحبه ها پرداخته شد. تعداد 52 مقوله در مرحله کدگذاری محوری طبقه بندی شدند و درنهایت در مرحله کدگذاری پیشرفته مقوله های آشکارشده در قالب ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی ، با روابطی که بین آن ها وجود دارد در الگو جای گرفتند.

    یافته ها

    شرایط راهبردی به دست آمده نشان دهنده وجود 13 مولفه مهم شامل : آموزش ضمن خدمت نیروی انسانی ، برنامه ریزی، بازنگری اختیارات، اعتمادسازی ذی نفعان، مشارکت در تعیین سیاست ها، پیش بینی امکانات و منابع ، انباشت و ثبت تجربه ها، تربیت معلم پژوهنده، سیاست گذاری حمایتی ، سیاست های نظارتی ، انعطاف پذیری آموزشی ، خط مشی فرهنگ سازمانی، خط مشی روابط انسانی است و 7 مولفه شامل : رضایت شغلی ، کاهش بوروکراسی ، توسعه مشارکت اولیا در امور مدرسه ، افزایش ارتباطات موثر، افزایش خلاقیت ، ارتقای کیفیت آموزش، پیامدهای منفی ، به عنوان پیامدهای مدرسه محوری انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت مدیریت مدرسه محوری از ضروریات اداره مدارس امروزی است که برنامه رزان باید به مولفه های محوری آن توجه لازم داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، مدیریت مدرسه محور، نظریه داده بنیاد
  • علیرضا سلطانی فرد، امیرحسین محمد داودی*، نادرقلی قورچیان صفحات 30-57
    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای ارتقاء رهبری اخلاقی در مدیریت ستادی وزارت آموزش و پرورش انجام پذیرفت.

    روش

    این پژوهش توسعه ای - کاربردی از نوع پژهش های آمیخته (کیفی - کمی) است که در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون برای شناسایی ابعاد، مولفه ها و عوامل موثر استفاده شد و در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اعضای هیات علمی دانشگاه در رشته های مدیریت آموزشی و مدیریت فرهنگی همچنین مدیران ارشد وزارت آموزش و پرورش بودند که با 14 مصاحبه به اشباع نظری رسید. در بخش کمی با فرمول کوکران تعداد 202 نفر از مدیران کل و معاونین در سطح ستادی وزارت آموزش و پرورش به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با روش CVR  تایید شد. آلفای کرونباخ با ضریب 0.802 نشان از پایایی بالای این پرسشنامه دارد.

    یافته ها

    در بخش کیفی برای رهبری اخلاقی 5 بعد و 31 مولفه و برای عوامل موثر بر رهبری اخلاقی 9 عامل اصلی و 43 عامل فرعی شناسایی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، مدل تحقیق نشان داد که از بین ابعاد رهبری اخلاقی و عوامل موثر بر رهبری اخلاقی، ابعاد رهبری اخلاقی با ضریب 0.524 و عوامل موثر با ضریب 0.491 بر رهبری اخلاقی تاثیر دارند که نشان دهنده این است که ابعاد  اهمیت بیشتری در ارتقاء رهبری اخلاقی دارند.

    نتیجه گیری

    مدیریت ستادی در وزارت آموزش و پرورش از طریق بکارگیری مولفه های رهبری اخلاقی بهتر می تواند رهنمودهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را محقق کند.

    کلیدواژگان: رهبری، اخلاق، ارتقاء رهبری اخلاقی، آموزش و پرورش
  • غلامرضا رئیسی خیرآبادی، فریبا کریمی*، نرگس سعیدیان صفحات 58-82
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ارتقاء مسیولیت پذیری دانش آموزان مدارس دوره ابتدایی بود.
    روش
    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از  نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی  است. جامعه آماری کلیه مدیران، معلمان و کارشناسان دوره ابتدایی که بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) به تعداد480 نفر به روش تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه 77 سوالی محقق ساخته بود. گویه های پرسشنامه از مصاحبه  با متخصصان استخراج گردیه است. برای بررسی روایی گویه ها از دو معیار روایی همگرا و روایی افتراقی و برای پایایی ابزارها از دو معیار آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) استفاده گردید. برای معنادار بودن ابعاد مختلف مسیولیت پذیری و برای بررسی اعتبار مدل اندازه گیری از روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده گردید.
    یافته ها
    با توجه به کدگذاری ها و مضامین به دست آمده، شش بعد اصلاحات در برنامه درسی دوره ابتدایی، اصلاحات ساختاری در مدرسه، آموزش و تقویت نظام خانواده، توانمندسازی دانش آموز، مدیریت کار با فضای مجازی، عوامل فرهنگی تربیتی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که این الگو می تواند به عنوان یک الگوی موثر درارتقای مسیولیت پذیری اجتماعی به کار گرفته شود و موجب بهبود سطح مسیولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان گردد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، آموزش، نظام خانواده، توانمندسازی دانش آموز، عوامل فرهنگی تربیتی
  • فاطمه صباغ سماکوش، سعید علیزاده*، حسینعلی جاهد، رضا سورانی، ماه منیر بیاناتی صفحات 83-106
    هدف
    درس پژوهی، پژوهش مشارکتی معلمان در مدرسه و کلاس درس است. بر همین مبنا هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی و ارایه  الگوی مدیریت درس پژوهی در مدارس متوسطه می باشد.
    روش
    این پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی با دو نوع رویکرد کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی، با 12 نفر از خبرگان در حوزه مدیریت آموزشی مصاحبه های نیم ساخت یافته انجام گرفت. سپس با استفاده از تحلیل کیفی داده بنیاد، تعدادی مفاهیم استخراج و کدگذاری شاخص ها انجام پذیرفت.
    یافته ها
    پارادایم های حاصل از تحلیل کیفی داده بنیاد عبارتند از: شاخص های مقوله شرایط علی شامل یادگیری اجتماعی، بهسازی روابط بین افراد، تسلط بر عملکرد روانی اجتماعی، شناخت ارزش های اجتماعی و تقویت مهارت های فردی و بین فردی. شاخص های مقوله پدیده محوری شامل احترام و اعتماد متقابل، استقلال و همکاری میان اعضاء، تبادل و انتقال دانش، اشتیاق و الهام بخشی، استفاده از ارزش های متنوع ارزشیابی، رعایت حقوق متقابل، تکریم معلمان و تعهد و حق شناسی. شاخص های مقوله زمینه ای شامل شاخص های تشویق و ترغیب به نوآوری، تلاش جهت ارتقاء مهارت ها، ارتقاء مسیولیت پذیری معلمان، آموزش واقع گرایانه، آموزش اکتشافی، آموزش مبتنی بر حل مسیله و آموزش تفکر انتقادی. شاخص های مقوله مداخله گر شامل فقدان زیربنای آموزشی مناسب، محدودیت زمانی، عدم تطبیق استانداردها با رویکرد استاد-شاگردی نوین و نبود مشوق یا حمایت های سازمانی. شاخص های مقوله راهبردها و اقدامات شامل توانمندسازی معلمان، توجه به قوانین آموزشی، تجهیزات آموزشی، ارزیابی و سنجش توانایی های شاگرد، تسلط علمی و سواد معلمان بر مطالب درسی، داشتن اطلاعات عمومی مناسب، کاربردی و به روز، سازمان دهی مطالب، تمرکز آموزش بر روی بیان دانش و اطلاعات، برقراری ارتباط و تعامل دوطرفه، رعایت استانداردهای آموزشی و به روزرسانی آن، استفاده از روش های تدریس نمایشی و توسعه فردی و اجتماعی در فراگیران. شاخص های مقوله پیامدها شامل تربیت نیروهای متخصص، ماهر و حرفه ای، تقویت روحیه کارآفرینی، لذت بخش شدن فرآیند یادگیری، افزایش کارایی و توسعه اجتماعی و کاهش هزینه ها.
    نتیجه گیری
    الگوی ارایه شده کمک می کند تا معلمان را در فرآیند طرح سوال، برنامه ریزی، عمل، مشاهده فعال، بازخورد و بازاندیشی و یادگیری گردهم آورد و به تبادل نظر، تجربه و یادگیری از یکدیگر ترغیب سازد.
    کلیدواژگان: درس پژوهی، مدیریت درس پژوهی، آموزش و پرورش متوسطه، رویکرد آمیخته
  • مریم مشاکلایه، اسماعیل کاظم پور*، غفار تاری صفحات 107-134
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف شناسایی چالش های  جاری طرح تدبیر در مدارس ابتدایی است.
    روش
    این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش داده بنیاد انجام گرفت. مشارکت کنندگان شامل خبرگان حوزه مدیریت آموزشی، برنامه ریزی درسی و متخصصان آموزش ابتدایی کشور آشنا به طرح تدبیر بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. برای تامین روایی و پایایی از معیارهای لینکن و کوبا استفاده شد.
    یافته ها
    پژوهش نشان دهنده ی بیست و پنج مفهوم محوری و هشت مقوله منتخب است که در قالب مدل پارادیمی شامل ضعف در برنامه محوری و خودارزیابی مدارس به عنوان مقوله‏ ی محوری و شرایط علی (عدم همراهی و مشارکت عوامل طرح، ضعف مدیریتی مدارس، بخشنامه محوری و کمیت گرایی آموزشی)، عوامل زمینه ای (عدم وجود جو حمایتی، ضعف در فرهنگ کار مشارکتی، ضعف در ساختارهای تکنولوژیکی، ساختار متمرکز آموزشی)، شرایط مداخله ای تسهیل گر (خصوصیات فردی، ویژگی های سازمانی و الزامات قانونی)، شرایط مداخله گر محدودکننده (موانع درون سازمانی و برون سازمانی)، راهبردها (بهبود فرهنگ سازمانی و جو مدرسه ای، تغییر نگرش سیاستگذاران، توجه به  توسعه فردی مدیران و معلمان و تمرکززدایی) سازمان یافت.
    نتیجه گیری
    توجه به طرح تدبیر و اساس آن زمینه رشد حرفه ای مدیران را فراهم می آورد. در اجرای طرح هایی چون تدبیر باید به رویکردهای بومی اجرایی مدارس توجه شود. از رویکردهای مشارکتی در اجرای طرح تدبیر در مدارس استفاده  گردد؛ به گزینش مدیران متخصص و آموزش دیده برای مدارس توجه و الزام شود؛ به رویکردهای جانشین پروری و منتورینگ در آموزش مدیران مدارس توجه بیشتری اعمال گردد.
    کلیدواژگان: طرح تدبیر، مدیران مدارس، مدارس ابتدایی، رویکرد داده بنیاد
  • حسین پالار، ترانه عنایتی*، محمد صالحی صفحات 135-189
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رویکرد بهبود کیفیت فرآیند یاددهی- یادگیری در طراحی الگوی مدرسه پژوهش محور بوده است.

    روش

    روش تحقیق آمیخته بود. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان، صاحب نظران، متخصصان و افراد کلیدی آموزش و پرورش و آموزش عالی، در بخش اعتباریابی، گروهی از خبرگان و متخصصان آموزش و پرورش مازندران و در بخش کمی معلمان دوره های ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم استان مازندران در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 39041 نفر بودند. در بخش های کیفی با روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 22 خبره، اعتباریابی با روش هدفمند 20 خبره و کمی با روش خوشه ای نسبی 380 نفر انتخاب شدند. داده ها در بخش های کیفی از طریق روش داده بنیاد با مصاحبه، اعتباریابی از طریق اجرای تکنیک دلفی با چک لیست نظرسنجی و داده ها در بخش کمی از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با پرسش نامه 118 گویه ای، استخراج و تجزیه و تحلیل شد. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از روش های مقبولیت و قابلیت تایید، در مرحله اعتباریابی از بازنگری و بازبینی خبرگان و در مرحله کمی، روایی پرسش نامه ها به سه روش صوری، محتوایی و سازه تایید شد. پایایی هم به سه روش تعیین ضریب بارهای عاملی گویه ها، آلفای کرونباخ مولفه ها (بین 738/0 تا 86/0) و پایایی ترکیبی (بین 843/0 تا 9/0) برآورد و تایید شد.

    یافته ها

    طبق نتایج بخش کیفی مدل پارادایمی دارای 11 بعد و 24 مولفه به شرح؛ شرایط علی (تفکر آینده نگرانه به پژوهش، نگرش توسعه پژوهش-آموزش، ضرورت پژوهش محوری در آموزش و ضعف سیستم آموزش محور)، شرایط زمینه ای (سیاست های بالادستی، برنامه های درسی، محتواهای آموزشی، امکانات و زیرساخت ها و انگیزش دانش آموزان)، شرایط مداخله ای (رهبری مدیران نظام آموزشی، حمایت های مادی و غیرمادی، ارزش های دینی- ملی، ارزشیابی پژوهش محور، پرورش روحیه انتقادی و حل مساله)، راهبرد (خلاقیت و خردمحور شدن آموزش، توانمندسازی منابع انسانی، مشوق های انگیزشی، کارگاه ها و جشنواره های علمی پژوهشی، ایجاد محیط پژوهش محور و اشاعه فرهنگ پژوهش محور) و پیامد (پیامدهای تحصیلی، پیامدهای فردی، پیامدهای نظام آموزشی و پیامدهای اجتماعی) می باشد. نتایج بخش اعتباریابی، حاکی از تایید مولفه های شناسایی شده در بخش کیفی بوده و نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد و مولفه های مدل پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری

    جهت تعالی مدرسه پژوهش محور توجه به بهبود هسته فنی مدرسه یعنی فرآیند یاددهی- یادگیری ضروری است.

    کلیدواژگان: بهبود کیفیت، فرآیند یاددهی- یادگیری، مدرسه پژوهش محور
  • محمدرضا فرجزاده، نورالدین میرزایی*، نقی کمالی صفحات 190-213
    هدف

    آموزش های مجازی، علی رغم فرصت ها و مزایای بسیار زیاد، چالش ها و مشکلاتی را نیز در فرایند یاددهی- یادگیری به همراه دارند. پژوهش حاضر با هدف ارایه شناسایی چالش های یاددهی- یادگیری مجازی در نظام آموزش و پرورش دوره ابتدایی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا از نوع کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل 15 نفر از صاحبنظران حوزه علوم تربیتی است که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته است که از تکنیک دلفی استفاده شده است. روایی و پایایی مصاحبه ها نیز بر طبق نظر خبرگان تایید شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که چالش های یاددهی- یادگیری مجازی در نظام آموزش و پروش دوره ابتدایی عبارتند از: چالش های فنی و تکنولوژیکی (20 مولفه)، چالش های پداگوژیکی (45 مولفه) و چالش های اخلاقی (16 مولفه). همچنین راهکارهای برون رفت از چالش های یاددهی- یادگیری مجازی شامل 17 مولفه است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان با برنامه ریزی و سیاست گذاری صحیح در حوزه های فناوری، پداگوژیکی و اخلاقی، تا حد زیادی از مشکلات یاددهی- یادگیری مجازی در نظام آموزش و پرورش کاست.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، چالش های فنی، چالش های پداگوژیکی، چالش های اخلاقی، آموزش و پرورش
  • حدیقه عباسی، مژگان محمدی نائینی*، فائزه ناطقی صفحات 214-247
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین مولفه های اثربخشی مدارس دوره ابتدایی بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش برای ارایه الگوی مطلوب در استان قزوین انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق آمیخته (کمی،کیفی) است. در بعد کیفی، از روش اکتشافی و تحلیل مضمون  استفاده شده است و ابزارهای آن، کدگذاری باز، نظری و انتخابی بود. جامعه آماری شامل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مصوبات اجرایی مدارس و برنامه درسی ملی می باشد. در بعد کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شده که ابزارآن پرسشنامه بوده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر کارشناسان و پایایی آن با آلفبای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت.  با استفاده از روش طبقه ای نسبتی، 300 نفر از جامعه آماری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد. از مدل اندازه ‎گیری تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SPSS و از تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری برای برآورد اعتبار الگوی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین مولفه های راهبری و مدیریت تربیتی 39/4، برنامه درسی 36/4، تربیت معلم و تامین منابع انسانی 57/4، تامین و تخصیص منابع مالی 68/4، تامین فضا، تجهیزات و فن آوری 56/4، پژوهش و ارزشیابی 56/4 بیشتر از سطح متوسط 3 می‎باشد و دارای بار عاملی مناسب برای پیش بینی الگوی دستیابی به مدارس ابتدایی اثربخش بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می‎باشند.
    نتیجه گیری
    مدارس دوره ابتدایی جهت حرکت به سمت اثربخشی بیشتر نیازمند تغییر نگاه مدیریت و رهبری، محتوای برنامه درسی به روز و کارآمد و نیروی انسانی آموزش دیده می باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی مدارس، دوره ابتدایی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • هادی حاجیان، ابوالفضل دانایی* صفحات 248-275
    هدف
    پرورش قابلیت های منابع انسانی و مدیریت استعدادهای سازمانی به عنوان بخش لاینفک راهبرد و چشم انداز سازمان های مختلف به شمار می رود. با توجه به تصدی گری دولت در دانشگاه های دولتی، این نقش برای دانشگاه های دولتی و کارکنان آن از اهمیت دوچندان برخوردار است. لذا هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل ساختاری مدیریت استعداد کارکنان در دانشگاه های دولتی است.
    روش
    پژوهش جاری بر مبنای هدف ازنوع پژوهش های کاربردی و بر اساس گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش روساء و کارشناسان ارشد توسعه منابع انسانی دانشگاه های دولتی در شهر تهران هستند و 147 نفر به روش غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است. برای بررسی روایی در این پژوهش از روایی محتوا و روایی سازه و برای بررسی پایایی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه ی 22 و نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه ی 3 استفاده شده است.
    یافته ها
    مکانیزم های جذب استعداد بر مکانیزم های توسعه و توانمندی استعداد، بهره برداری، اکتشاف، حفظ استعداد تاثیر مثبت دارد. مکانیزم های توسعه و توانمندی استعداد بر بهره برداری تاثیر مثبت دارد. همچنین در مدل پژوهش بیشترین تاثیر مربوط به تاثیر مکانیزم های توسعه و توانمندی استعداد بر مکانیزم های حفظ استعداد است که مقدار آن 0.639 بدست آمده است.
    نتیجه گیری
    مکانیزم های توسعه و توانمندی استعداد بر مکانیزم های حفظ استعداد نقش موثری دارد زیرا در تحلیل مدل این رابطه دارای قوی ترین ضریب تاثیر است و می تواند به حفظ استعداد دانشگاه های دولتی کمک شایان توجه ای نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت استعداد، مدل ساختاری، دانشگاه های دولتی
  • داود اکبری قورتانی، مریم براتعلی*، حمید دوازده امامی صفحات 276-296
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگو ی برنامه ی درسی هنرهای تعاملی بر مبنای عناصر کلاین می باشد.
    روش
    این پژوهش آمیخته (کیفی _کمی) و به شیوه ی تحلیل محتوای قیاسی مبنی بر عناصرکلاین انجام شده است. در این راستا، کلیه ی مقالات معتبر مرتبط با برنامه درسی و هنر تعاملی جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت؛ سپس با کمک جامعه ی خبرگان، اعتبارسنجی گردید و برازش الگو به دست آمد.
    یافته ها
    بر این اساس یافته های این پژوهش در 9 عنصر کلاین، به شیوه ی قیاسی دسته بندی شدند که شامل مقوله های اصلی و فرعی بودند. ابتدا عناصر کلاین به عنوان مقوله اصلی، سپس 25 مقوله فرعی(1) و 98 مقوله فرعی (2) شناسایی و استخراج، و در نهایت الگو ی برنامه ی درسی هنرهای تعاملی، طراحی و پس از آن اعتبارسنجی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش، با توجه به تغییرات در فراگیران و اصلاحات نظام های آموزشی نوین دنیا، نشان می دهد که برای داشتن یک برنامه ی درسی موفق و معتبر نیاز است تا کلیه ی برنامه ریزان، مدیران و معلمان، در طراحی، تدوین، اجرا و ارزشیابی برنامه ی درسی در سطح خرد و کلان آموزش، هنرهای تعاملی را به عنوان مکمل طراحی آموزشی، در فرایند یاددهی-یادگیری تلفیق کنند؛ چرا که منجر به استفاده از حواس شش گانه ی فراگیر، تقویت خلاقیت، حل مسیله، تفکر، مشارکت در آموزش و استفاده از کلیه ی رسانه های آموزشی غیر کلامی در کنار رسانه ی کلامی و کیفیت بخشی به فرایند یاددهی-یادگیری می شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، هنرهای تعاملی، عناصر کلاین
  • هاجر منصوری، علی یزدخواستی*، زهرا صادقی آرانی صفحات 297-324
    هدف
    پژوهش  حاضر در پی عادی شدن دیدگاه های اقتصادی و کسب درآمد از آموزش با هدف بررسی الگو های ذهنی مجریان آموزش از تجاری سازی آموزش با روش شناسی کیو انجام شد.
     
    روش
    حجم نمونه هدفمند  60تن از اعضای هییت علمی دانشگاه های گوناگون شهرستان اصفهان  انتخاب شدند. ابزارجمع آوری داده پرسشنامه 66 گویه ای برگرفته از ادبیات پژوهش و مصاحبه صاحب نظران آموزش بود. تحلیل عاملی کیو در نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    پنج الگوی ذهنی عدالت گرایان با مقدار ویژه ی 31.946درصد، مسیولیت پذیران فراگیر محور با مقدار ویژه ی 12.247درصد، کارآفرینان اقتصاد محور با مقدار  ویژه ی 7.604، اخلاق گرایان با مقدار ویژه ی 3.713 و فرهنگ گرایان با مقدار ویژه ی 1.513 درصد در بین نظرات مشارکت کنندگان وجود داشت.  الگوی ذهنی عدالت گرایان  مسیله ی عدالت آموزشی و حق آموزش عمومی را ضروری می دانند. الگوی ذهنی مسیولیت گرایان فراگیرمحور مسیله ی اشتغال فارغ التحصیلان را ضروری می دانستد. الگوی ذهنی کارآفرینان اقتصاد محور در تضاد کامل با سایر الگوها با اهمیت به مسایل اقتصادی و تاثیر دانشگاه های کارآفرین بر استقلال مالی از دولت، موافق تجاری سازی آموزش بودند.  دو الگوی اخلاق گرایان و فرهنگ گرایان دارای پارادایم های مشابه بودند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر الگوی ذهنی غالب را معرفی و ابعاد مخالفت و موافقت الگوها را بیان کرده است. نتایج می تواند سیاست گذاران را در استراتژی های مورد استفاده درتجاری سازی  آموزشی یاری رساند.
    کلیدواژگان: تجاری سازی آموزش عالی، الگوهای ذهنی، روش شناسی کیو
|
  • Ebrahim Shirali, Yadollah Mehralizadeh *, Nasrollah Ghashghaeizadeh Pages 1-29
    Purpose

    Centered school, or in other words, involving the school and its elements in the education framework and assigning many decision-making and executive areas to it, is one of the ideas and policies that have attracted many minds at the level of the education system. has been busy. The purpose of this research was to analyze the school-centered management using the grounded theory.

    Method

    According to the objective, the research was applied and the research method was a case study. The statistical population was a group of experts including teachers and principals of secondary schools and specialists and experts in the field of education. The interview method was used to collect research data. In the current research, the reliability was done through "checking by participants or interviewees". In addition, in order to confirm and validate the findings of the optimal situation, an interview was conducted with seven educational experts, and the information obtained from the interview process and the quality and depth of the data were confirmed by the group of relevant experts. In this research, the data theory analysis method of the foundation was discussed for the categorization of the interviews.

    Findings

    52 categories were classified in the central coding stage and finally in the advanced coding stage, the categories revealed in the form of six dimensions of the paradigm model were placed in the model with the relationships between them.

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that school management is one of the necessities of today's school administration, and planners should pay attention to its key components.

    Keywords: education, school-centered management, Grounded Theory
  • Alireza Soltanifard, AmirHosein Mohammad Davodi *, Nader Gholi Ghorchian Pages 30-57
    Purpose

    This research was conducted with the aim of providing a model for promoting ethical leadership in the management of the Ministry of Education. 

    Method

    The purpose of this research is development-applied type of mixed studies (qualitative-quantitative) in which thematic analysis method was used in the qualitative part to identify the dimensions, components and factors, and in the quantitative part descriptive -survey method was used. The statistical population in the qualitative section included university faculty members in the fields of educational management, as well as senior managers in the Ministry of Education, which reached theoretical saturation with 14 interviews. In the quantitative section, 202 general managers and assistants at the staff level of the Ministry of Education were selected as a sample using Cochran's formula. The validity of the questionnaire was confirmed by the CVR method. Cronbach's alpha with a coefficient of 0.802 shows the high reliability of this questionnaire.

    Findings

    In the qualitative part 5 dimensions, 31 components as well as 9 factors and 43 sub-factors were identified, descriptive-survey method was used in the quantitative part. According to the results of the research model, it showed that among the dimensions of ethical behavior with a coefficient of 0.95, and among the factors, the separation of management from political actions has the highest importance and priority in promoting ethical leadership. Also, the validation of the model was evaluated through internal and external validity.

    Conclusion

    Staff management in the Ministry of Education can better implement the guidelines of the Fundamental Transformation of Education document through the use of ethical leadership components.

    Keywords: Leadership, Ethics, promotion of ethical leadership, education
  • Gholamreza Raeisi Kheyrabadi, Farba Karim *, Narges Saeidian Pages 58-82
    Purpose
    The purpose of the current research was to provide a model for improving the responsibility of primary school students.
    Method
    This research is practical in terms of purpose and quantitative in terms of survey method. The statistical population of all principals, teachers, and experts of the elementary school, who were selected based on the table of Kerjesi and Morgan (1970) in the number of 480 people, was randomly selected in a stepwise manner. The research tool was a 77-question questionnaire made by the researcher. To check the validity of the items, two criteria of convergent validity and differential validity were used, and two criteria of Cronbach's alpha and composite reliability (CR) were used for the reliability of the tools. For the significance of different dimensions of responsibility and to check the validity of the measurement model, second-order confirmatory factor analysis was used.
    Findings
    According to the obtained coding and themes, six dimensions of elementary school reforms, structural reforms in school, education and strengthening of family system, student empowerment, management of work with virtual space, educational cultural factors were obtained.
    Conclusion
    The obtained results show that this model can be used as an effective model in promoting social responsibility and improve the level of social responsibility of students.
    Keywords: Social Responsibility, education, Family System, Student Empowerment, educational cultural factors
  • Fatemeh Sbbagh, Saeed Alizadeh *, Hossainali Jahed, Reza Sorani, Mahmonir Bayanati Pages 83-106
    Purpose
    Lesson research is a collaborative research of teachers in the school and classroom. where Based on this, the main goal of the current research is to design and present a study management model in secondary schools.
    Method
    This mixed exploratory research was conducted with two types of qualitative and quantitative approaches. In the qualitative section, semi-structured interviews were conducted with 12 experts in the field of educational management. Then, using the qualitative data analysis of the foundation, a number of concepts were extracted and index coding was carried out.
    Findings
    The paradigms resulting from the qualitative data analysis of the foundation are: indicators of the category of causal conditions, including social learning, improving relationships between people, mastering psychosocial functioning, recognizing social values, and strengthening individual and interpersonal skills. The indicators of the central phenomenon category include respect and mutual trust, independence and cooperation among members, exchange and transfer of knowledge, enthusiasm and inspiration, use of diverse evaluation values, respect for mutual rights, respect for teachers, and commitment and recognition of rights. The indicators of the contextual category include the indicators of encouraging and persuading innovation, trying to improve skills, improving teachers' responsibility, realistic education, exploratory education, problem-solving education, and critical thinking education. The indicators of the interfering category include the lack of appropriate educational infrastructure, time limit, non-compliance of standards with the new teacher-apprentice approach, and lack of incentives or organizational support. Indicators of the category of strategies and actions include empowering teachers, paying attention to educational rules, educational equipment, evaluating and measuring student abilities, teachers' scientific mastery and literacy on course materials, having appropriate, practical and up-to-date general information, organizing materials, focusing education on expression. Knowledge and information, establishing communication and two-way interaction, complying with educational standards and updating them, using demonstration teaching methods and personal and social development in learners. The indicators of the consequence’s category include the training of expert, skilled and professional forces, strengthening the spirit of entrepreneurship, making the learning process enjoyable, increasing efficiency and social development, and reducing costs.
    Conclusion
    teachers, using the qualitative circles of research, teaching and learning, try to help teachers in the process of questioning, planning, action, active observation, it gathers feedback, rethinking, and learning, and encourages the exchange of opinions, experience, practical work, and learning from each other.
    Keywords: Lesson study, lesson study management, Secondary Education, mixed method approach
  • Maryam Mashakalayeh, Esmaeil Kazempour *, Ghafar Tari Pages 107-134
    Purpose
    This research seeks to recognize Challenges of Tadbir Plan currently executed in elementary schools.
    Method
    This is a qualitative research using grounded theory approach. The population of the study comprises experts in educational management, curriculum planning, and specialists of elementary schools in Iran who are familiar with Tadbir Plan. The participants were selected through purposive criterion-based sampling. The data were collected through semi-structured interviews. Open, axial, and selective coding were used for data analysis. The validity and reliability were measured using Lincoln and Guba criteria.
    Findings
    The results suggested 25 central concepts and eight selected items, which were organized in a paradigmatic model including poor plan orientation and self-assessment in schools as central items and the causal conditions (lack of cooperation and participation of agents of the plan, poor management in schools, directive-orientation and quantity-orientation education), contextual factors (lack of supportive atmosphere, poor teamwork culture, poor technological structures, centralized educational structure), facilitative intervention conditions (personal characteristics, organizational characteristics, and legal requirements), restrictive intervention conditions (intra-organizational and inter-organizational obstacles), and strategies (improving the organizational culture and school atmosphere, changing attitudes of policymakers regarding personal development of principals, teachers, and decentralization).
    Conclusion
    Paying attention to the Tadbir plan and its basis provides the professional growth of managers. In the implementation of plans such as Tadbir, attention should be paid to the local approaches of schools. Collaborative approaches should be used in the implementation of the Tadbir plan in schools; Selection of specialized and trained managers for schools should be considered and required; more attention should be paid to the approaches of succession and mentoring in the training of school administrators.
    Keywords: Tadbir Plan, principals, Elementary schools, Grounded Theory Approach
  • Hossein Palar, Taraneh Enayati *, Mohammad Salehi Pages 135-189
    Purpose

    The purpose of this research was to investigate the approach of improving the quality of the teaching-learning process in the formulation and design of the research-oriented school model.

    Method

    The research method is mixed and the statistical population in the qualitative part is experts, experts, specialists and key people of education and higher education, in the accreditation part, a group of experts and specialists of Mazandaran education and in the quantitative part, teachers of elementary, first and secondary courses. Mazandaran province was second in the academic year of 1402-1401 with a number of 39041 people. In the qualitative sections, 22 experts were selected using the snowball sampling method, 20 experts were selected for validation using the targeted method, and 380 were selected using the quantitative method using the relative cluster method. The data were extracted and analyzed in qualitative sections through the Foundation's data method with interviews, validation through the implementation of the Delphi technique with a survey checklist, and quantitative through structural equation modeling with a 118-item questionnaire. To determine the validity and reliability in the qualitative phase of the acceptability and confirmability methods, in the validation phase of experts' review and review, and in the quantitative phase, the validity of the questionnaires was confirmed by three methods form, content and structure. Reliability was estimated and confirmed by three methods of determining factor loadings of items, Cronbach's alpha of components (between 0.738 and 0.86) and combined reliability (between 0.843 and 0.9).

    Findings

    According to the results of the qualitative section, the paradigm model has 11 dimensions and 24 components as follows; Causal conditions (futuristic thinking about research, the attitude of research-education development, the necessity of research-oriented in education and the weakness of the education-oriented system), contextual conditions (upstream policies, curricula, educational contents, facilities and infrastructures and students' motivation), intervention conditions (Leadership of educational system administrators, material and non-material support, religious-national values, research-based evaluation, developing critical spirit and problem solving), strategy (creativity and rationalization of education, empowerment of human resources, motivational incentives, workshops and festivals) scientific research, creating a research-oriented environment and spreading a research-oriented culture) and consequences (educational consequences, individual consequences, educational system consequences and social consequences). The results of the validation section indicated the confirmation of the components identified in the qualitative section and the results of the quantitative section showed that all dimensions and components of the research model were confirmed.

    Conclusion

    In order to improve the research-oriented school, it is necessary to pay attention to the improvement of the technical core of the school, i.e. the teaching-learning process.

    Keywords: quality improvement, teaching-learning process, Research-oriented school
  • Mohamadreza Farajzadeh, Nooredin Mirzaei *, Naghi Kamali Pages 190-213
    Purpose

    Virtual trainings, in spite of many opportunities and benefits, also bring challenges and problems in the teaching-learning process. The current research was done with the aim of providing solutions to solve the challenges of virtual teaching and learning in the education system.

    Method

    This research is practical in terms of purpose and qualitative in terms of execution method. The statistical population of the research includes 15 experts in the field of educational sciences who were selected by snowball sampling. The data collection tool includes semi-structured interviews and the Delphi technique is also used. The validity and reliability of the interviews have also been confirmed according to the opinion of experts.

    Findings

    The research findings show that the virtual teaching-learning challenges in the education system include: technical and technological challenges (including 20 components), pedagogical challenges (45 components) and ethical challenges (16 components). Also, the solutions to overcome the virtual teaching-learning challenges include 17 components.

    Conclusion

    According to the findings, the problems of virtual teaching and learning in the education system can be reduced to a great extent by proper planning and policy in the fields of technology, pedagogy and ethics.

    Keywords: virtual education, technical challenges, pedagogical challenges, moral challenges, education
  • Hadigheh Abbasi, Mozhgan Mohammadi Naeeni *, Faezeh Nateghi Pages 214-247
    Purpose
    The present research was conducted with the aim of explaining the effectiveness of elementary schools based on the document of fundamental transformation of education in order to provide an ideal model in Qazvin province.
    Method
    Its research method is mixed. In the qualitative dimension, the exploratory method and thematic analysis have been used, and its tools are: open, theoretical and selective coding, and its statistical population includes: the document of fundamental transformation of education, executive approvals of schools, and the national curriculum. In the quantitative aspect, the descriptive and descriptive survey method was used, the research tool is a questionnaire whose validity was checked and confirmed by experts and reliability by Cronbach's alphabet. Using proportional stratified method and Cochran's formula, 300 people from the available statistical population were selected as a sample. In the quantitative part, Cronbach's alpha was used for the normality of the data and for the reliability of the Kolmogorov Smirnov goodness of fit test, and the validity of the measurement model was used from the confirmatory factor analysis with the t test in the SPSS software, and structural equation modeling analysis was used to estimate the validity of the presentation model.
    Findings
    The results showed: the average of educational leadership and management components is 4.39, curriculum is 4.36, teacher training and provision of human resources is 4.57, provision and allocation of financial resources is 4.68, provision of space, equipment and technology is 56 4.4, research and evaluation is 4.56 more than the average level of 3 and has a suitable factor load for predicting the pattern of achieving effective primary schools based on the document of the fundamental transformation of education.
    Conclusion
    In order to move towards more effectiveness, elementary schools need a change in management and leadership, up-to-date and efficient curriculum content, and trained human resources.
    Keywords: schools’ effectiveness, Elementary schools, document of fundamental transformation of education
  • Hadi Hajiyan, Abolfazl Danaei * Pages 248-275
    Purpose
    Considering the tenure of the government in public universities, this role is doubly important for public universities and their employees. Therefore, the main goal of this research is to design a structural model of staff talent management in public universities.
    Method
    The statistical population of the research is the heads and senior experts of human resource development of public universities in Tehran, and 147 people were selected by a non-probability method. The tool of data collection in this research is a researcher-made questionnaire. SPSS version 22 and Smart PLS version 3 software were used for data analysis.         
    Findings
    Talent attraction mechanisms have a positive effect on talent retention mechanisms, talent development and capability mechanisms, exploitation and exploration. Talent development and capability mechanisms have a positive effect on talent retention and exploitation mechanisms. Also, in the research model, the greatest impact is related to the impact of talent development and empowerment mechanisms on talent retention mechanisms, the value of which is 0.639.             
    Conclusion
    It is suggested to pay special attention to the role of talent development and empowerment mechanisms on talent retention mechanisms, because in the analysis of the model, as shown, this relationship has the strongest coefficient of influence and can help to preserve the talent of public universities.
    Keywords: human resource management, talent management, partial least squares, public universities
  • Davood Akbari Ghoortani, Maryam Bratali *, Hamid Davazdah Emami Pages 276-296
    Purpose
    The Purpose of the current research is to design and validate the curriculum model of interactive arts based on Klein's elements.
    Method
    This research is mixed (quantitative-qualitative) and has been done in the method of comparative content analysis based on Klein's elements. In this regard, all valid articles related to curriculum and interactive art were collected and analyzed; Then, with the help of the community of experts, it was validated and the fit of the model was obtained.
    Findings
    Based on this, the findings of this research were classified into 9 elements of Klein, in a comparative manner, which included main and subcategories. First, Klein's elements as the main category, then 25 sub-categories (1) and 98 sub-categories (2) were identified and extracted, and finally, the interactive arts curriculum model was designed and then validated.
    Conclusion
    The results of this research, considering the changes in the learners and the reforms of the modern educational systems of the world, show that in order to have a successful and reliable curriculum, it is necessary for all the planners, managers and teachers to design, compile, implement and evaluate the program. lessons at the micro and macro levels of education, integrate interactive arts as a complement to educational design in the teaching-learning process; Because it leads to the use of the six comprehensive senses, strengthening creativity, problem solving, thinking, participation in education and the use of all non-verbal educational media along with the verbal media and quality of the teaching-learning process.
    Keywords: Curriculum, interactive arts, elements of Klein
  • Hajar Mansuori, Ali Yazdkhasty *, Zahra Sadeqiarani Pages 297-324
    Purpose
    The research was carried out following the normalization of economic views and making money from education with the aim of investigating the mental patterns of education providers from the commercialization of education with Q methodology.
    Method
    A targeted sample size of 60 faculty members of various universities in Isfahan city was selected. The data collection tool was a 66-item questionnaire taken from research literature and interviews with education experts. Q factor analysis was performed in SPSS software.
    Findings
    There were five mental models of justices with a specific value of 31/946%, universally responsible people with a specific value of 12/247%, economic-oriented entrepreneurs with a specific value of 7/604, moralists with a specific value of 3/713 and culturalists with a specific value of 1/513% among the opinions of the participants. The mental model of justices considers the issue of educational justice and the right to public education to be essential. The mental model of inclusive responsibilities considered the issue of employment of graduates to be essential. The mental pattern of economy-oriented entrepreneurs was in complete contrast with other patterns with importance to economic issues and the effect of entrepreneurial universities on financial independence from the government, they were in favor of commercialization of education. The two models of moralists and culturalists had similar paradigms.
    Conclusion
    The research introduces the dominant mental model and expresses the dimensions of opposition and agreement of the models, and the results can help policymakers in the strategies used in educational commercialization.
    Keywords: Commercialization of higher education, mental patterns, Q methodology