فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 49 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/08
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حامد پاینده دوست ماسوله، سینا خردیار*، محمدرضا وطن پرست صفحات 1-16

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط عملکرد پایداری اجتماعی شرکت ها با کیفیت افشای داوطلبانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش اطلاعات مربوط به 497 (سال - شرکت) طی سال های 1391 تا 1397 گردآوری گردید. شاخص عملکرد پایداری اجتماعی با بررسی ابعاد مختلف و کیفت افشای داوطلبانه در دو سطح کیفیت بالا و پایین اندازه گیری شده و روش آماری پژوهش رگرسیون خطی چندگانه بوده است. یافته ها نشان می دهد مولفه های کیفت افشای داوطلبانه شرکت های مورد بررسی در این تحقیق، شاخص محیطی شامل؛ مواد استفاده شده(از نظر وزن یا حجم)، مصرف انرژی (مستقیم و غیر مستقیم و منابع انرژی تجدیدپذیر)، و شاخص اجتماعی؛ نیروی کار (نوع استخدام، قرارداد کاری، مدرک تحصیلی)،گردش کارکنان (تعداد کل کارکنان که به هر دلیلی ترک کار کرده اند) نسبت به سایر مولفه ها، گزارشگری بهتری داشته اند. همچنین نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهند بین عملکرد پایداری اجتماعی شرکت ها با کیفیت بالای افشای داوطلبانه رابطه مثبت و معنی داری و بین عملکرد پایداری اجتماعی شرکت ها با کیفیت پایین افشای داوطلبانه رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. مطابق با مبانی نظری، نتایج پژوهش گویای این است که افزایش افشای اطلاعات پایداری منجر می شود تا شرکت ها ماهیت عملکرد واقعی خود را نشان داده و از این طریق ارزش بازار آنان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: عملکرد پایداری اجتماعی، افشای داوطلبانه اطلاعات، کیفیت بالا و پایین افشای داوطلبانه
  • راضیه هاشمیان، حمیدرضا وکیلی فرد*، محسن حمیدیان صفحات 17-30

    در پژوهش حاضر به بررسی و تعیین تاثیر رعایت استانداردهای مدیریت کیفیت، بر شاخصهای سود آوری شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1388 الی 1397 پرداخته شده است. پرسش پژوهشی تحقیق حاضر این است که آیا رعایت استانداردهای مدیریت کیفیت، بر میزان سودآوری شرکت تاثیر دارد یا خیر. جامعه آماری در تحقیق حاضر بورس اوراق بهادار تهران که تعداد 115 شرکت از این جامعه بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش رگرسیون خطی به روش پانل-اثرات ثابت در نسخه 9 نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews استفاده شده است . یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد که رعایت استانداردهای مدیریت کیفیت (داشتن گواهی ایزو 9000)، بطور مثبت و معناداری با شاخص های سودآوری (نرخ بازده دارایی، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، و نرخ بازده فروش)، مرتبط می باشد. با توجه به یافته های فوق می توان چنین نتیجه گیری نمود که استراتژی مدیریت کیفیت، موجب بهبود فرآیندهای تجاری و ارتقای سودآوری برای شرکتهای فعال در سیستم اقتصادی ایران می شود.بنابراین تمام شرکتهای ایرانی می توانند از طریق بکارگیری سیستم ها و استانداردهای مدیریت کیفیت، شاخصهای سودآوری خود را ارتقاء دهند. بدیعی است که یافته ها و نتایج تحقیق حاضر دانش موجود در زمینه حسابداری مدیریت و مدیریت کیفیت را توسعه می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، نرخ بازده دارایی نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نرخ بازده فروش
  • آزاده رفیعی، جواد رمضانی*، مهدی خلیل پور صفحات 31-42
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های روانی مدیران مالی بر افشای اختیاری اطلاعات است. این پژوهش حاضر از نظر نتایج، کاربردی؛ از نظر هدف، تحلیلی؛ و از نظر دوره زمانی، مقطعی بوده است. جامعه آماری پژوهش، مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 130 نفر تعیین گردید. برای سنجش افشای اختیاری اطلاعات از پرسشنامه پارسیان و همکاران (1397) استفاده شد که شامل 8 مولفه (پیشینه اطلاعاتی، چشم نداز آتی، راهبری شرکتی و فرایند داخلی، نوآوری و رشد، اطلاعات فروش و مشتریان، سرمایه انسانی، عملکرد اجتماعی و زیست محیطی، اطلاعات مالی) بوده و برای محاسبه ویژگی های روانی از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت گلدبرگ (شامل روان رنجورگرایی، وجدانی بودن، برون گرایی، سازگاری و پذیرا بودن) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل بر اساس معادلات ساختاری نشان داد که ویژگی های روانی مدیران مالی با افشای اختیاری اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روانی، افشای اختیاری اطلاعات، معادلات ساختاری
  • بهمن عبدی گلزار، یونس بادآور نهندی*، مهدی زینالی صفحات 43-62

     مخاطره اخلاقی در نتیجه عواملی مانند اختیارات تفویضی به مدیران ایجاد می گردد و زمانی که در نتیجه اختیارات تفویضی، مدیران قضاوتهایی را در گزارشگری مالی و ساختار معاملات در جهت تغییر ارقام گزارشهای مالی انجام می دهند، مدیریت سود اتفاق می افتد. بنابراین وقوع مدیریت سود به عنوان پیامد مخاطره اخلاقی بسیار محتمل می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط مخاطره اخلاقی بین مدیران و سهامداران با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی با تاکید بر مکانیزم حاکیمت شرکتی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی می باشد. داده های پژوهش از طریق صورتهای مالی، اسناد و مدارک حسابرسی شده ی سالانه ی شرکتها در دوره زمانی 13ساله 1386تا 1398 از بانک اطلاعاتی تدبیر پرداز و نرم افزار ره آورد نوین گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از داده های پانلی و مدل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، مخاطره اخلاقی بین مدیران و سهامداران بر مدیریت سود واقعی و مدیریت سود تعهدی تاثیر مثبت و معنی دار داد. درخصوص تاثیر حاکمیت شرکتی بر رابطه مخاطره اخلاقی بین مدیران و سهامداران با مدیریت سود واقعی و مدیریت سود تعهدی نتایج حاکی از تاثیر منفی و معنی دار است. بنابراین مخاطره اخلاقی بین مدیران و سهامداران موجب تمایل بیشتر مدیران به مدیریت سود گردیده و مکانیزم های حاکمیت شرکتی باعث کنترل و در نهایت تضعیف مدیریت سود واقعی و تعهدی به عنوان پیامدهای مخاطره اخلاقی می گردد.

    کلیدواژگان: مخاطره اخلاقی بین مدیران و سهامداران، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی، حاکمیت شرکتی
  • امید فرهادتوسکی، رحمان دوستیان* صفحات 63-74

    تعیین نرخ مالیاتی از مهمترین موارد مورد بحث در حوزه مالیات میباشد و میتواند به عنوان ابزاری جهت هدایت سرمایه استفاده شود و با کاهش یا افزایش آن رفتار سرمایه گذار را در جهت سیاستهای کلان دولت هدایت نمود. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ویژگیهای شرکت بر راهبرد جسورانه مالیاتی در 105 شرکت از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1393 تا 1397 است. متغیر مستقل توسط معیار نقدینگی، سودآوری، شدت سرمایه گذاری در موجودی، نسبت بدهی و اندازه شرکت اندازه گیری شده است و برای اندازهگیری متغیر وابسته راهبرد جسورانه مالیاتی از معیار نرخ موثر مالیاتی توسط تقسیم هزینه مالیات بر سود خالص قبل ازمالیات استفاده شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و از رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی با رویکرد مدل رگرسیون اثرات تصادفی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بازده دارایی ها و اندازه شرکت بر نرخ موثر مالیاتی شرکت تاثیر معناداری دارد. اما نسبت جاری، کثرت موجودی کالا، و نسبت بدهی بر نرخ موثر مالیاتی شرکت تاثیر معناداری ندارند. می توان انتظار داشت که سودآوری یک شرکت بر نرخ موثر مالیاتی آن اثرگذار باشد؛ زیرا هرچه سود یک شرکت بیشتر باشد، هزینه مالیات بیشتری خواهد داشت. مطابق دیدگاه تیوری قدرت سیاسی، شرکت های بزرگتر، نرخ موثر مالیاتی پایین تری دارند، زیرا آن ها دارای منابع ذاتی و اساسی هستند و فرآیندهای سیاسی را از طریق شرکت در برنامه ریزی مالیاتی و سازماندهی کردن خود برای نیل به صرفه جویی مالیاتی بهینه، به نفع خود، مدیریت می کنند.

    کلیدواژگان: نقدینگی، سودآوری، شدت سرمایه گذاری در موجودی، نسبت بدهی، اندازه شرکت و نرخ موثر مالیاتی
  • جلال اسپوکه، رسول عبدی*، عسگر پاکمرام، نادر رضائی صفحات 75-88

    بر اساس نظریه های جامعه شناسان و رفتارشناسان، رفتارهای اجتماعی و اقتصادی جامعه حرفه ای تحت تاثیر عواملی مانند هنجارهای شناختی و قانونی قرار دارد و این امر منجر به ایجاد محدودیت برای افراد حرفه می شود و ایجاد رویه های جدید و ابداعات را بر آنها سخت خواهد کرد. در این پژوهش، واکنش رفتاری به تعارض نمایندگی پنهان در حرفه حسابداری مدیریت بررسی می شود، تا بروندادهای رفتاری تعیین گردد و بر همین اساس الگویی برای این ارتباط پیش بینی شود. دوره زمانی پژوهش، سال 1398و داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های پژوهش با توزیع پرسشنامه مستخرج از پژوهش هیبل (2018)، ژان (1985) و سارکویچ (2011) در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شده است که تعداد نمونه با توجه به سال مورد پژوهش و با استفاده از فرمول کوکوران 248 بوده است. 138 مورد پرسشنامه بصورت تکمیل شده گردآوری شد و با استفاده از معادلات ساختاری و همچنین آزمون سوبل برای تعیین نقش متغیر میانجی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین واکنش رفتاری حسابداران و تعارض های نمایندگی پنهان ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد و همچنین فرضیه های فرعی تحقیق نیز به این پاسخ ها رسیدند که چند هویتی بودن و تعارضات هویتی و فرآیندهای نمایندگی پنهان ارتباط مثبت و معنادار دارند و نقش میانجی اختیارات شغلی و مشارکت شغلی بر ارتباط بین چند هویتی بودن و تعارضات هویتی بر فرآیندهای نمایندگی پنهان مورد تایید قرار گرفت. با توجه به نیاز حرفه ای در ایران نتایج بدست آمده در این پژوهش در نهایت به هم افزایی در شرکت منجر میشود.

    کلیدواژگان: نمایندگی پنهان، واکنش رفتاری، حسابداران مدیریت
  • حامد ریاضی، حمیدرضا کردلوئی *، هاشم نیکومرام صفحات 89-98

    مطالعات در حوزه مدیریت وجوه نقد عمدتا در چارچوب نظریه هایی چون نظریه مبادله ای ، سلسله مراتبی و جریان نقد آزاد انجام شده است. تحلیل گران و استفاده کنندگان صورت های مالی ،سطح نگهداشت وجوه نقد را نشانه ای از سلامت اقتصادی واحد تجاری و تداوم فعالیت آن می دانند. طبق متون مالی، وجوه نقد و جریان های نقدی در تصمیم گیری های مالی نقشی اساسی دارند.هدف این مقاله آن است تا بر اساس مفاهیم نظریه ذینفعان ، نظریه ای دیگر را به نظریه های مدیریت وجوه نقد اضافه نماید. مطابق با نظریه ذینفعان، مسیولیت پذیری شرکت در قبال کارکنان و بهبود بهره وری آن ها ، می تواند بر سیاست های مالی شرکت ازجمله نگهداشت وجه نقد تاثیر گذار باشد. پژوهش حاضر ، از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و هم چنین از نظر ماهیت یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و دوره زمانی پژوهش نیز از سال 1389 الی 1397 می باشد. یافته های این مقاله نشان می دهد که بهره وری سرمایه انسانی رابطه ای مثبت و معنی دار با سطح نگهداشت وجه نقد دارد، یعنی با افزایش بهره وری در سطح نیروی انسانی شرکت ها تمایل بیشتری به نگهداری وجوه نقد دارند.

    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه انسانی، نگهداشت وجوه نقد، نظریه ذینفعان
  • یاسمن علی اصفهانی، زهرا دیانتی دیلمی*، فاطمه صراف صفحات 99-138
    هدف این مقاله ارایه الگوی جامع برای روش شناسی پژوهش در حسابداری به روش فراترکیب است. به این منظور، با بررسی در پایگاه اطلاعاتی خارجی و فارسی، جستجو در کلیه پژوهش های صورت گرفته در دنیا و ایران درخصوص روش شناسی پژوهش در حوزه های حسابداری، مدیریتی، مالی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و غیره با محدودیت زمانی از سال 1976 تا 2020 میلادی و از سال 1355 تا 1399 شمسی صورت گرفته است. روش پژوهش در این مطالعه کیفی است. با استفاده از روش 7 مرحله ای ارایه شده توسط سندلوسکی و باروسو (2007) از طریق بررسی 663 کتاب و مقاله، الگوی جامعی از روش شناسی پژوهش (متشکل از 168 روش) در حسابداری ارایه شده است. الگوی نهایی ارایه شده در این پژوهش، محقق را قادر می سازد تا برای پاسخگویی به سوالات پژوهش، مناسب ترین روش موجود را از بین طبقه بندی های الگو استخراج نماید. این الگو می تواند مبنای جامعی برای پژوهشگران رشته حسابداری در جهان برای تعیین روش پژوهش مناسب باشد.
    کلیدواژگان: الگو، روش شناسی پژوهش، حسابداری، روش فراترکیب
  • جهانگیر سعدی، علی جعفری لاریجانی*، سید حسین نسل موسوی صفحات 139-156

    در دنیای امروز شاهد تلاشهای روزافزون برای یکسان سازی استانداردهای حسابداری در سطح بین المللی هستیم. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثر پذیرش استانداردهای بین الملی گزارشگری مالی بر شفافیت مالی، ارزش های تایید کنندگی و پیش بینی کنندگی به عنوان شاخص های کیفیت اطلاعات حسابداری می باشد. در این راستا، اطلاعات لازم برای تحقق بخشیدن به اهداف پژوهش، از روش تحقیق میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری، شامل اساتید و خبرگان حرفه، مشاوران، تحلیل گران مالی و فعالان بازار سرمایه به عنوان استفاده کنندگان از صورتهای مالی شرکتها میباشدکه در سال 1399 صورت پذیرفته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، روش تحلیل عاملی میباشد، همچنین آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smartpls انجام شده و برای سنجش پایایی پرسشنامه ها از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. با توجه به یافته های پژوهش و نتایج داده ها که از 234 پرسشنامه استخراج گردیده، نشان می دهد که شفافیت مالی، ارزش های تایید کنندگی و پیش بینی کنندگی با پذیرش IFRS در واحدهای تجاری پذیرنده، باعث افزایش مربوط بودن، شفافیت و قابلیت مقایسه صورتهای مالی شده و به طور کلی منجر به بهبود کیفیت اطلاعات حسابداری و ارایه ارقام با کیفیت ترخواهد شد.

    کلیدواژگان: پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، شفافیت مالی، ارزش های تایید کنندگی، ارزش های پیش بینی کنندگی
  • حمید اسدزاده*، محمدرضا نیک بخت صفحات 157-168

     مطالعه با هدف ارایه مدل مفهومی تعیین اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی در شرکت های ایرانی انجام شده است. پژوهش حاضر مبتنی بر فلسفه تفسیری است و با رویکردی قیاسی-استقرایی انجام شده است. از منظر هدف نیز یک پژوهش اکتشافی است که با روش تحقیق آمیخته صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل اساتید و مدیرانی است که سابقه اجرایی بالایی در حوزه حسابرسی در شرکت های ایرانی دارند. نمونه گیری به روش غیراحتمالی و به صورت هدفمند صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه می باشد. جهت تحلیل مصاحبه های تخصصی، روش گراندد تیوری بکار گرفته شده است. همچنین شاخص های شناسایی شده با روش دلفی فازی اعتبارسنجی شده است. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار MaxQDA و در فاز کمی با نرم افزار Matlab انجام شده است. برای دستیابی به اهداف پژوهش با تحلیل مصاحبه با خبرگان، مجموعه ای از شاخص های زیربنایی تعیین اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که برنامه فراگیر حسابرسی داخلی و ساختار حاکمیت شرکتی نقش زیربنایی در تعیین اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی دارند. این عوامل بر رویکرد متدولوژی حسابرسی داخلی و شرح وظایف حسابرسی داخلی اثر می گذارند. به همین ترتیب مدیریت منابع انسانی، مدیریت ریسک و ماموریت حسابرسی داخلی بر کیفیت کمیته حسابرسی تاثیر می گذارند. کیفیت این کمیته بر ارزش افزایی حسابرسی داخلی اثر می گذارد و به تعیین اندازه حسابرسی داخلی منجر می شود.

    کلیدواژگان: اندازه موثر، حسابرسی داخلی، رویکرد آمیخته
  • موسی الرضا زنگانه، جمادوردی گرگانلی دوجی*، ارش نادریان، مریم بخارائیان صفحات 169-194
    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل قیمت گذاری خدمات ااطمینان بخشی حسابرسی مستقل است. برای دستیابی به این هدف ابتدا عوامل تاثیرگذار و شاخص های موثر بر مدل قیمت گذاری خدمات طمینان بخشی حسابرسی مستقل بر اساس تکنیک تحلیل محتوا مشخص و سپس این عوامل و شاخص ها دسته بندی شده اند. با توجه به اینکه هدف این پژوهش ترکیبی اکتشافی از نوع متوالی و مدل ابزارسازی، طراحی و تدوین الگو بر اساس معیارهای مورد طراحی مدل است، استفاده از روش تحقیق مطالعه موردی و مصاحبه نیمه ساختارمند از مدیران و شرکای سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران منجر به تدوین معیارهای مدل تحقیق گردید. بر اساس مصاحبه های انجام شده و بررسی مطالعات پیشین، عوامل موثر بر مدل قیمت گذاری خدمات اطمینان بخشی حسابرسی مستقل شناسایی شده است. 50 کد شناسایی شدند که براساس کدگذاری محوری در 9 دسته قرار گرفتند. این عوامل عبارتند از: حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت شرکت، عوامل درون شرکتی، عوامل برون شرکتی، عوامل موسسه حسابرسی، ویژگی های مدیران و صاحبکاران، عوامل مالی و حسابداری، ویژگی های حسابرسی و بازار رقابتی حسابرسی. و بر اساس مدل ساختاری تفسیری ،متغیرهای ساختار مالکیت شرکت (C02)، عوامل درون شرکتی (C03)، عوامل برون شرکتی (C04) و حاکمیت شرکتی (C01) قدرت نفوذ بالایی داشته و تاثیرپذیری کمی دارند. ومتغیرهای ویژگی های مدیران و صاحب کاران (C06)، عوامل مالی و حسابداری (C07) و ویژگی های حسابرسی (C08) نیز از وابستگی بالا اما نفوذ اندکی برخوردار هستند., متغیرهای بازار رقابتی حسابرسی (C09) و عوامل موسسه حسابرسی (C05) قدرت نفوذ و میزان وابستگی مشابهی دارند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری خدمات اطمینان بخشی حسابرسی، موسسه حسابرسی، مدل ساختاری تفسیری
  • علی اکبر خاصه، حیدر محتاری*، معصومه احمدی فیشمی صفحات 195-214

    با توجه به اهمیت ارزیابی برونداد علمی حوزه های مختلف دانشگاهی از منظر شاخص های علم سنجی، هدف این پژوهش تحلیل علم سنجی و دیدارسازی شبکه علمی پژوهش های حوزه حسابداری ایران طی یک دهه (سال های 1389 تا 1398) بود. به این منظور، برونداد علمی این حوزه در قالب مقالات منتشرشده در پانزده عنوان مجله ایرانی نمایه شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلامی طی این دوره تحت نرم افزارهای علم سنجی و نگاشت علمی تحلیل شد. طبق یافته ها، بیست نویسنده برتر حدود 29درصد مقالات را تالیف کرده اند. میانگین تعداد استناد به ازای هر مقاله 65/2 بود. مقادیر مرکزیت نویسندگان نشان از پیوند قوی و تعامل نویسندگان داشت. الگوی غالب نویسندگی در قالب گروهی (به ویژه دونویسندگی) بود. مدیریت سود، کیفیت حسابرسی و بازده سهام پربسامدترین کلیدواژه ها بودند. جفت کلیدواژه های مدیریت سود-اقلام تعهدی اختیاری، جریان نقد عملیاتی-اقلام تعهدی، و محافظه کاری غیرشرطی-محافظه کاری شرطی، به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بودند. ترسیم نقشه موضوعی منجر به شکل گیری شش خوشه موضوعی به ترتیب زیر شد: «مدیریت سود و اقلام تعهدی»، «راهبری شرکتی و تیوری نمایندگی»، «حسابرسی»، «قیمت و سود سهام»، «مدیریت سرمایه گذاری»، و «تامین و ارزیابی عملکرد مالی». در مجموع، با توجه به میزان قابل قبول استنادات به مقالات این حوزه، اثرگذاری پژوهش های آن روبه رشد است. نویسندگان حوزه با هم تعاملاتی محکم و سازنده دارند که می تواند کیفیت آثارشان را روزبه روز تقویت کند. با توجه به خوشه های حاصل، موضوعات عمده و هسته حسابداری در پژوهش-های این حوزه لحاظ شده است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، دیداری سازی، نقشه های علمی، حسابداری
  • صادق صادقی ده چشمه، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 215-232
    ترسیم نقشه و ساختار علمی هر حوزه، یکی از راه هایی است که به کاربران نمایی کلی از چارچوب علمی حوزه مورد نظر ارایه میدهد و ادراک آنها را از ارتباطات و گسترش های فکری، تسهیل و بینشی در مورد وضعیت جاری دانش آن رشته فراهم می نماید.در این زمینه، به تصویر کشیدن درخت مفهومی مناسب بر اساس تیوری یادگیری آزوبل، از جمله راهبردهای پیشنهادی برای یاددهی- یادگیری موثر است که می تواند به عنوان مدلی خلاق در زمینه آموزش اثربخش حسابداری، مفاهیم ، نظریه های حسابداری و روابط پیچیده میان آنها را تبیین کند و یادگیری معنی دار را تسهیل بخشد. پژوهش حاضر برای اولین بار در ایران، بر مبنای تیوری یادگیری معنادار آزوبل، به تبیین جامع و کلاسیک ترسیم نقشه علمی، به عنوان یکی از روش های موثر در آموزش حسابداری از منظر دانش می پردازد. در این مقاله دو الگوی ترسیم نقشه علمی سیمون و ژو معرفی و به عنوان دو الگوی مطرح در خصوص افزایش میزان ادراک یادگیرندگان در حوزه حسابداری، با درنظر گرفتن تیوری یادگیری آزوبل، مورد مقایسه قرار می گیرند. یافته ها نشان می دهد الگوی مفهومی حسابداری ژو، در مقایسه با مدل مفهومی سیمون، به خوبی می تواند منطبق با شرایط اجتماعی- اقتصادی حاکم بر جامعه تغییر نماید و منجر به افزایش ادراک دانشجویان از مفاهیم حسابداری شود. ضمن آنکه محوریت آن بر پایه پاسخگویی است که اولویت و نیاز جامعه امروزی می باشد و این نکته کمک شایانی به اعتبار بخشیدن به دانش حسابداری می نماید.
    کلیدواژگان: الگوی مفهومی درختی، تئوری یادگیری آزوبل، آموزش حسابداری
  • ناصر ریاحی نسب، بابک جمشیدی نوید*، علیرضا مرادی، مهرداد قنبری صفحات 233-250

    تولید ناخالص داخلی (GDP) یکی از شاخص های کلیدی اقتصاد کلان است. پیش بینی این شاخص در برنامه ریزی اقتصادی کشور از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که این متغیر بیان کننده وضعیت کلی اقتصاد یک کشور است. تا کنون، مدل های فراوانی برای پیش بینی این متغیر ارایه شده است، اما مدل هایی که در آن از اطلاعات حسابداری استفاده شود، مورد توجه قرار نگرفته است. هدف این مقاله بررسی رابطه GDP و سود کل شرکت ها، به عنوان یکی از متغیرهای شناخته شده در حسابداری است. به این منظور، داده های سری زمانی فصلی سطح کلان شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و اقتصاد کلان در دوره زمانی 1388 تا 1397 در دو مرحله تجزیه و تحلیل شده است. در مرحله اول، رابطه بین این دو متغیر از طریق تصریح یک مدل رگرسیون خطی تعیین شده که با استفاده از روش حداقل مربعات برآورد گردیده است. برای بررسی قدرت پیش بینی این مدل از معیار میانگین ریشه مربعات خطا (RMSE) در دو سناریو با وجود سود کل شرکت ها و بدون سود کل شرکت ها براورد شده است. در مرحله دوم، واکنش GDP در پاسخ به شوک وارد شده به سود کل شرکت ها از طریق یک مدل خودرگرسیون برداری (VAR) براورد شده و سهم این متغیر در نوسان GDP اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که سود کل شرکت ها پیش بینی GDP رادرافق های پیش رو بهبود می بخشد. همچنین شوک وارد شده به سود کل شرکت ها، به اندازه یک انحراف معیار، حدود 27 درصد از نوسانات GDP را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، سود کل شرکتها، مدل VAR، خطای پیش بینی
  • ساسان مهرانی*، محمد غواصی کناری صفحات 251-274

    فعالیت حسابرسی داخلی، عنصر کلیدی در نظام راهبری شرکتی است. طی سال های اخیر، تکامل حسابرسی داخلی منجر به ایجاد مفهومی جدید با عنوان «کیفیت حسابرسی داخلی» شده است. براساس رهنمود اجرایی منتشر شده توسط انجمن حسابرسان داخلی (2012) با عنوان «برنامه ی تضمین و بهبود کیفیت»، کیفیت محصول یا خدمت به میزان انطباق آن محصول یا خدمت با انتظارات مشتریان اطلاق می شود. به بیان دیگر، کیفیت در حسابرسی داخلی از طریق «تعهد به تحقق انتظارات مشتریان/حسابرسی شوندگان» و «انجام مسیولیت های حرفه ای هم راستا با استانداردها» صورت می پذیرد.هدف پژوهش حاضر، مروری بر ادبیات مفهوم کیفیت حسابرسی داخلی است. بدین منظور «سیستم های مدیریت کیفیت» نظیر دمینگ، کایزن، جوران، مدیریت کیفیت جامع، شش سیگما و ایزو 9000، «الگو های اندازه گیری کیفیت» نظیر کارت ارزیابی متوازن، الگوهای منطقی و الگوهای بلوغ، «مفاهیم جایگزین کیفیت» نظیر کیفیت حسابرسی مستقل، کیفیت سیستم اطلاعاتی، کیفیت خدمات، کیفیت خدمات داخلی و کیفیت عملکرد تیم، «مسیولیت گروه های مختلف در قبال کیفیت حسابرسی داخلی»، «فرآیندهای ارزیابی کیفیت حسابرسی داخلی و گزارش دهی در خصوص آن» و «چارچوب های اندازه گیری کیفیت حسابرسی داخلی» نظیر رویکرد فراگیر بهره گیری از حسابرسی مستقل، ارزیابی کیفیت حسابرسی داخلی وزارت خزانه داری بریتانیا، پژوهش کیفی تروتمن در حوزه ی کیفیت حسابرسی داخلی، انجمن حسابرسان داخلی، پروتی وی تی و پژوهش زیگنفوس مورد بررسی و تشریح قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی داخلی، سیستم های مدیریت کیفیت، برنامه ی تضمین و بهبود کیفیت
  • امید فرجی*، فخرالدین محمدرضائی، محدثه نکونام، سمیه جهانی صفحات 275-294
    با ایجاد تغییر ساختار در بازار حسابرسی ایران (آزادسازی بازار حسابرسی)، تاکنون تاثیر نوع حسابرس (دولتی و خصوصی) بر چسبندگی حق الزحمه حسابرسی بررسی نشده است. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر نوع حسابرس بر چسبندگی حق الزحمه حسابرسی می باشد. تحلیل آماری طبق داده های استخراجی تعداد 311 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی سال های 1391 تا 1399 (1753 سال-شرکت) انجام شده است. برای آزمون و بررسی فرضیه های پژوهش، نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن است که سازمان حسابرسی تمایل بیشتری به کاهش حق الزحمه (در زمان تغییرات کاهنده) نسبت به افزایش حق-الزحمه (در زمان تغییرات فزاینده) دارد. همچنین، از نتایج حاصل از آزمون های اضافی دریافتیم که بطور کلی در ایران چسبندگی حق الزحمه رو به پایین کمتر از چسبندگی حق الزحمه رو به بالا می باشد که نشانه هایی از وجود نرخ شکنی در بازار حسابرسی ایران می باشد. چنین نتایجی حاکی از آن است که پرداختن به موضوع چسبندگی حق الزحمه حسابرسی ارزشمند می باشد، چراکه حق الزحمه حسابرسی از جمله مباحث موردمناقشه حرفه حسابداری می باشد. شواهد حاکی از نقش مهم نوع حسابرس (دولتی یا خصوصی) در چسبندگی حق الزحمه حسابرسی می باشد.
    کلیدواژگان: نوع حسابرس، چسبندگی حق الزحمه حسابرسی، چسبندگی حق الزحمه حسابرسی رو به بالا، چسبندگی حق الزحمه حسابرسی رو به پایین
  • شهریار فقه کریمی، فریدون اوحدی*، هاشم نیکومرام، رمضانعلی رویایی صفحات 295-308
    بر اساس نظریه روانشناسی رفتارگرایی، ویژگی های درونی شخصیتی یک شخص را می توان از طریق نمودهای بیرونی رفتار وی مورد بررسی قرار داد. یکی از مهمترین ویژگی های شخصیتی مدیر که می تواند ابعاد مختلف سازمان را تحت تاثیر قرار دهد خودشیفتگی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر کیفیت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بمنظور انتخاب نمونه پژوهش از روش حذفی سیستماتیک (غربالگری) و غیر تصادفی استفاده شد و بدین ترتیب 177 شرکت روی بازه زمانی 8 ساله، از سال 1390 الی سال 1397 انتخاب گردید. داده های تحقیق به صورت سالانه از نرم افزار ره آورد نوین3 استخراج گردیده و پس از انجام محاسبات در نرم افزار EXCEL جهت بررسی روابط و فرضیات تحقیق، وارد نرم افزار EVIEWS شدند. نتایج حاصل از بررسی فرضیه های تحقیق نشان داد خودشیفتگی مدیران تاثیر معناداری بر ابعاد مختلف کیفیت سود همچون پایداری، قابلیت پیش بینی، مربوط بودن و به موقع بودن سود شرکت دارد.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، پایداری سود، قابلیت پیش بینی سود، مربوط بودن سود، به موقع بودن سود
|
  • Hamed Payandehdost Masooleh, Sina Kheradyar *, Mohammadreza Vatanparast Pages 1-16

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between corporate social sustainability performance and the quality of voluntary disclosure in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, information related to 497 (year-company) during the years 1391 to 1397 was collected. Social sustainability performance index was measured by examining different dimensions and quality of voluntary disclosure at both high and low quality levels and the statistical method of the study was multiple linear regression. Findings show that the quality components of voluntary disclosure of the companies surveyed in this study include environmental indicators; Materials used (in terms of weight or volume), energy consumption (direct and indirect and renewable energy sources), and social indicators; Labor force (type of employment, employment contract, degree), employee turnover (total number of employees who have left for any reason) have better reporting than other components. Also, the results of hypothesis testing show that there is a positive and significant relationship between the social sustainability performance of companies with high quality voluntary disclosure and a negative and significant relationship between the social sustainability performance of companies with low quality voluntary disclosure. According to the theoretical foundations, the research results indicate that increasing the disclosure of sustainability information leads companies to show the nature of their actual performance and thus increases their market value, as well as companies with low quality reporting of disclosure of sustainability information.

    Keywords: social sustainability performance, Voluntary Disclosure of Information, High, Low Quality of Voluntary Disclosure
  • Razieh Hashemian, Hamidreza Vakili Fard *, Mohsen Hamidian Pages 17-30

    In the present study, the effect of observing quality management standards on the profitability indicators of companies operating in the Tehran Stock Exchange in the period 2009 to 1397 has been investigated and determined. The research question of the present study is whether the observance of quality management standards affects the company's profitability or not. The statistical population in the present study is the Tehran Stock Exchange, of which 115 companies have been selected as a research sample. In order to perform statistical analysis in the present study, the linear regression method using the panel-fixed effects method in version 9 of Eviews econometric software has been used. Findings from the analysis of research data show that compliance with quality management standards (having ISO 9000 certification), positively and significantly with profitability indicators (rate of return on assets, rate of return on equity, and rate of return on sales), Is related. Based on the above findings, it can be concluded that quality management strategy improves business processes and promotes profitability for companies operating in the Iranian economic system. Therefore, all Iranian companies can, through the use of quality management systems and standards, Improve your profitability indicators. It is novel that the findings and results of the present study develop the existing knowledge in the field of management accounting and quality management.

    Keywords: Quality Management, Asset Return Rate, Equity Return Rate, Sales Return Rate
  • Azadeh Rafiee, Javad Ramzani *, Mehdi Khalilpour Pages 31-42
    The purpose of this study is to investigate the effect of psychological characteristics of financial managers on voluntary disclosure of information. This current study is regarding to its results is applicable; and its purpose is analytical; and in terms of time period, it has been intermittent. The statistical population of the study is the financial managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange and the statistical sample was determined based on the Cochran's formula of 130 people. To measure voluntary information disclosure, System Group Co (2018) questionnaire was used, which includes 8 factors (information background, future perspective, corporate governance and internal process, innovation and growth, sales and customer information, human resource, social and environmental performance and financial information), and Goldberg's five-factor personality questionnaire (including neuroticism, conscientiousness, extroversion, adaptation, and receptivity) was used to calculate psychological characteristics. The results of the analysis based on structural equations showed that the psychological characteristics of financial managers have a significant relationship with the voluntary disclosure of information of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Psychological features, Optional disclosure of information, structural equations
  • Bahman Abdigolzar, Younes Badavar Nahandi *, Mehdi Zeynali Pages 43-62

     Moral hazard arises as a result of factors such as delegated powers to managers and their motivation to use these powers for personal gain, without regard to the interests of shareholders. Earnings management occurs when, as a result of delegated authority, managers make judgments in financial reporting and transaction structure to change financial reports figures. Therefore, in order to investigate this issue, in the present study, the relationship between moral hazard between managers and shareholders with Earnings management based on accruals and Earnings management based on real activities was emphasized with emphasis on corporate governance mechanisms. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. Research data have been collected through financial statements, documents, and annual audited documents of companies in the period of 13 years from 2007 to 2019 from Tadbir Pardaz database and Rahavard Novin software. Findings showed that the moral hazard between managers and shareholders for real earnings management and accrual earnings management had a positive and significant effect. Regarding the effect of corporate governance in relation to the moral hazard between managers and shareholders with real earnings management and accrued earnings management, the results indicate a negative and significant effect. Therefore, moral hazard between managers and shareholders causes managers to be more willing to manage profits and corporate governance mechanisms cause control and ultimately weaken the management of real and accrued profits as a consequence of ethical risks.

    Keywords: Moral hazard between Managers, Shareholders, Earnings management Based on Accruals, Earnings management Based on Actual Activities, Corporate Governance
  • Omid Farhad Toski, Rahman Doostian * Pages 63-74

    Determining the tax rate is one of the most important issues in the field of taxation. And can be used as a tool to guide capital and by reducing or increasing it to guide investor behavior in the direction of macro government policies. The main purpose of this study is to investigate the effect of company characteristics on the Tax Aggressiveness in 105 companies among the companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2014 to 2018. The independent variable is measured by the criterion of liquidity, profitability, intensity of inventory, related party debt and company size. The research method is correlational and multivariate regression using panel data with stochastic effects regression model approach has been used. Findings show that the return on assets and the company size have a significant effect on the effective tax rate of the company. But the current ratio, the intensity of inventory, and related party debt on the effective tax rate of the company have no significant effect. A company's profitability can be expected to affect its effective tax rate; Because the higher a company's profit, the higher the tax cost. According to the theory of political power, larger companies have lower effective tax rates because they have inherent resources and manage political processes to their advantage by participating in tax planning and organizing to achieve optimal tax savings.

    Keywords: liquidity, Profitability, Intensity of Inventory, debt ratio, Company Size, Tax Aggressiveness
  • Jalal Aspookeh, Rasoul ABDI *, Asgar Pakmaram, Nader Rezaei Pages 75-88

    According to theories of sociologists and behaviorists, social and economic behaviors of members of management professional accounting community, like any other professional community, are influenced by factors such as cognitive and legal norms, which limit number of professionals. It will make it harder to create new procedures and innovations. In this regard, aim of this study is to investigate behavioral response to hidden agency conflicts, to determine what approach people in professional management accounting community will be exposed to in relation to paradox of embedded agency. On this basis, a model for this relationship should be predicted. The research period was 2020 and the data needed to answer the research question were collected by distributing a questionnaire among management accounting community. Based on this, data obtained from 138 additional questionnaires were analyzed using structural equations as well as the Sobel test to determine the role of modification variable. Research findings show that there is a significant relationship between accountants' behavioral response and paradox of embedded agency, and research sub-questions also found that multi-identity and identity conflicts affect embedded agency processes and roles. The adjustment of job authority and job participation was confirmed by the relationship between multi-identity and identity conflicts over embedded agency processes.

    Keywords: Embedded Agency, Behavioral Reaction, Management Accountants
  • Hamed Riazi, Hamidreza Kordlouie *, Hashem Nikoomaram Pages 89-98

    Studies in the field of cash management have been conducted mainly in the framework of theories such as exchange theory, hierarchy and free cash flow. Analysts and Users of financial statements consider cash holding level as the economic health of firms. The purpose of this paper is to add another theory to cash management theories based on the concepts of stakeholder theory.According to stakeholder theory, firm's responsibility to employees and improving their productivity can affect company's financial policies, including cash holdings. This study is an applied research in terms of purpose and also in terms of the nature of a descriptive and correlation research .The research period is from 2010 to 2018. The findings of this paper show that human capital productivity has a positive and significant relationship with the level of cash holdings, That is, by increasing productivity at the level of manpower, companies are more inclined to hold cash.The empirical results concerning the correlation between cash holdings and productivity provide a reference for firms’ cash management policies.

    Keywords: Human Capital Productivity, cash holdings, stakeholders theory
  • Yasaman Aliesfahani, Zahra Dianati Deilami *, Fatemeh Sarraf Pages 99-138
    The purpose of this paper is to provide a comprehensive model for research methodology in accounting by Meta-synthesis method. For this purpose, by examining in foreign and Persian databases, search in all researches done in the world and Iran regarding research methodologies in the fields of accounting, management, finance, humanities, social sciences, etc. with a time limitation from 1976 to 2020 . The approach of this research is qualitative and Meta-synthesis. Using the 7-step method presented by Sandlowski and Barroso (2007) through a review of 663 books and articles, a comprehensive model of research methodology (consisting of 168 methods) in accounting is presented. The final model presented in this research enables the researcher to extract the most appropriate method from the model classifications to answer the research questions. This model can be a comprehensive basis for accounting researchers around the world to determine the appropriate research method for their research.
    Keywords: Comprehensive Model, accounting, Research methodology, Meta-synthesis
  • Jahangir Sadi, Ali Jafari Larijani *, Seyadhossein Naslmousavi Pages 139-156

    In today's world, we are witnessing increasing efforts to standardize accounting standards internationally. The main purpose of this study is to investigate the effect of acceptance of International Financial Reporting Standards on financial transparency, validation and forecasting values as indicators of accounting information quality. In this regard, the necessary information to achieve the objectives of the research has been collected from the field research method and using a questionnaire. The statistical population includes professors and professional experts, consultants, financial analysts and capital market activists as users of corporate financial statements, which was conducted in 2020. Data analysis method is factor analysis method. Also, structural equation testing was performed using SPSS and Smart-pls software and Cronbach's alpha test was used to assess the reliability of the questionnaires. According to the research findings and data extracted from 234 questionnaires, it shows that financial transparency, confirmatory and predictive values with the acceptance of IFRS in the receiving business units, increases the relevance, transparency and comparability of statements. It will be financed and will generally improve the quality of accounting information and provide better quality figures.

    Keywords: Adoption of International Financial Reporting Standards, Financial Transparency, Validation Values, Predictive Values
  • Hamid Asadzade *, MohammadReza Nikbakht Pages 157-168

    The research method of the present study is mixed and has been done with two types of qualitative and quantitative (mixed) approaches. In the qualitative part of the research, interview questions were compiled to collect data. Then the fuzzy Delphi questionnaire with a range of 7 degrees, ISM questionnaire and researcher-made questionnaire with a Likert scale of 5 degrees were used. The statistical population in the qualitative, fuzzy Delphi and ISM sections includes 13 managers and experts in the field of internal audit who were selected using purposive and non-probabilistic sampling methods and were conducted with in-depth and semi-structured interviews. Also, the statistical population of the quantitative section and for the validation of the final model included 384 auditors.The first step of the present study using the method of qualitative data analysis of the foundation (interview approach, summarizing and interpreting concepts and words with 3 types of open, axial and selective coding) has been used to identify the main and sub-categories of research.The final model was presented by extracting the main and sub-categories of the research using the results of qualitative data analysis of the foundation and ISM method. In total, the obtained model includes 10 main categories including internal audit size, human resource management, quality of the audit committee, description of internal audit tasks, comprehensive internal audit plan, corporate governance structure, internal audit mission, internal audit value, risk management and internal audit methodology and approach.

    Keywords: Effective size, Internal Audit Department, Mixed Approach
  • Mosarreza Zanganeh, Jomadoordi Gorganli Davaji *, Arash Naderian, Maryam Bikgaraeian Pages 169-194
    The main purpose of this study is to present the pricing model for independent audit of reassurance services.To achieve this goal, first the effective factors and indicators affecting the pricing model of independent auditing reassurance services were identified based on content analysis technique and then these factors and indicators were categorized. Considering that the purpose of this heuristic mixed research of consecutive type and instrument making model is to design and develop a pattern based on the criteria designed by the model, using the case study and semi-structured interviews of managers and partners of Auditing Organization and auditing institutes of Iran led to the development of research model criteria. Based on the conducted interviews and review of previous studies, the factors affecting the pricing model for reassurance services of independent auditing were identified. 50 codes were identified, which were divided into 9 categories based on the central coding. These factors include corporate governance, corporate ownership structure, intra-corporate factors, out-of-corporate factors, audit firm factors, characteristics of managers and employers, financial and accounting factors, auditing characteristics and competitive market of auditing. According to the interpretive structural model, the variables corporate ownership structure (C02), intra-corporate factors (C03),out-of-corporate factors (C04) and corporate governance (C01) have high influence and low impressionability, and the variables characteristics of managers and employers (C06), financial and accounting factors (C07) and auditing characteristics (C08) are highly dependent but slightly influential; the variables competitive market of auditing (C09) and audit firm factors (C05) have the same influence and degree of dependence.
    Keywords: Pricing for reassurance services of auditing, Auditing Institute, Interpretive Structural Model
  • AliAkbar Khasseh, Heidar Mokhtari *, Masume Ahmadi Feishami Pages 195-214

    Considering the importance of evaluating scientific output in different scientific field with scientometric indicators, this study aimed at analyzing and visualizing the scientific maps of research on the accounting field in Iran during a decade (2010-2019). For this, the output on the field in the form of published papers in 15 Irania research journals indexed in Islamic Scientific Citation (ISC) database were analyzed by scientometric and scientific mapping software packages. Based on the findings, top 20 authors authored about 30% of all papers. The mean rate of citation per paper was 2.65. The rates of authors' centrality showed authors' faire scientific interactions and connections. The main authorship pattern was multi-authored (mostly two-authored) one. The highly-frequent keywords were earning management, audit quality, and stock return, respectively. The highly-frequent co-occurred keyword pairs were earning quality-discretionary accruals, operating cash flow-accruals, unconditional conservatism-conditional conservatism, respectively. Subject clustering resulted in six core clusters, including earning management and accruals, corporate governance and agency theory, auditing, stock price and returns, investment management, and financial performance support and evaluation. In conclusion, considering the acceptable citability rate, research on the field is developing and stable and effective connections among authors can resulted in high-quality research. Bases on subject clustering, main topics in accounting have been considered in research on the field.

    Keywords: scientometrics, Scientific visualization, Science mapping, accounting
  • Sadegh Sadeghi Dehcheshmeh, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 215-232
    Drawing the map and scientific structure of each field is one of the ways that provides users with an overview of the scientific framework of the field and provides their understanding of communication and intellectual development, facilitation and insight into the current state of knowledge in that field. In this context, depicting an appropriate concept tree based on Ausubel learning theory is one of the proposed strategies for effective teaching-learning that can be used as a creative model in the field of effective accounting education, concepts, accounting theories and complex relationships between them. Explain and facilitate meaningful learning. For the first time in Iran, based on Ausubel 's theory of meaningful learning, a comprehensive and classical explanation of scientific mapping, as one of the effective methods in accounting education from the perspective of knowledge. In this article, two models of drawing scientific maps of Simon and Zhou are introduced and compared as two proposed models for increasing the level of learners' perception in the field of accounting, considering Ausubel 's learning theory. Findings show that Zhou's conceptual model of accounting, compared to Simon's conceptual model, can change well in accordance with the socio-economic conditions of society and lead to an increase in students' perception of accounting concepts. At the same time, its focus is on accountability, which is a priority and need of today's society, and this point helps to validate accounting knowledge.
    Keywords: Ausubel learning theory, conceptual tree model, accounting training
  • Naser Riyahi Nasab *, Alireza Moradi, Mehrdad Ghanbari Pages 233-250

    Gross domestic product (GDP) is one of the key indicators of macroeconomics. Predicting this index is very important in the economic planning of the country, because this variable reflects the general state of a country's economy. So far, many models have been proposed to predict this variable, but models that use accounting information have not been considered. The purpose of this paper is to examine the relationship between GDP and total corporate profits, as one of the known variables in accounting. For this purpose, the quarterly time series data of macro level companies of Tehran Stock Exchange and macroeconomics in the period 2009 to 2018 are analyzed in two stages. In the first step, the relationship between these two variables is determined by specifying a linear regression model that will be estimated using the least squares method. To evaluate the predictive power of this model, the root mean square error (RMSE) criterion is estimated in two scenarios with total corporate profit and no corporate total profit. Second, the GDP response to the shock to firms' profits is estimated through a vector auto regression (VAR) model, and the contribution of this variable to GDP fluctuation is measured. The results show that the profit of all companies improves GDP forecast in the leading horizons. Also, the shock to the profits of all companies, as much as a standard deviation, explains about 28% of GDP fluctuations.

    Keywords: Gross Domestic Product (GDP), total corporate profit, VAR Model, forecast error
  • Sasan Mehrani *, Mohammad Ghavvasi Kenari Pages 251-274

    The internal audit activity is a key element of corporate governance. In recent years, the evolution of internal audit has led to the development of the concept of “internal audit quality”. According to the 2012 practice guide published by the Institute of Internal Auditors (IIA) titled “Quality Assurance and Improvement Program”, the quality of a product or service is the degree to which the product or service meets the customer's expectations. In other words, quality in internal audit is guided by “commitment to meeting customer/auditee expectations” and “perform professional responsibilities in line with standards”.The purpose of the present research is to review the literature on the concept of internal audit quality. To that end, we review and explore quality management systems such as Deming's model, Kaizen, Juran's model, Total Quality Management (TQM), the Sigma Six model, and ISO 9000; quality measurement models such as balanced scorecard, logic and maturity models; alternative conceptualisations of quality such as external audit quality, information system quality, service quality, internal service quality and team performance quality; responsibility for internal audit quality; processes for assessing quality; reporting on quality; and internal audit quality measurement frameworks such as a comprehensive approach to the use of external audit; the Internal Audit Quality Assessment Framework (IAQAF) developed by HM Treasury, Trotman's qualitative research on internal audit quality, the IIA, Protiviti, and the research work of Ziegenfuss.

    Keywords: Internal Audit quality, Quality Management systems, Quality Assurance, Improvement Program
  • Omid Faraji *, Fakhroddin Mohammadrezaei, Mohadeseh Nekounam, Somayeh Jahani Pages 275-294
    With this structural change in the audit market of Iran, the effect of the Auditor Type (governmental and private) on the audit fee stickiness has not been investigated so far. Therefore, in this research, we seek to investigate the effect of auditor type on audit fee stickiness. In order to answer the research question (does the type of auditor, i.e. public or private, have an effect on the stickiness of audit fees?),the data of 311 firms listed on the Tehran Stock Exchange and the OTC market (Fara Bourse) is extracted and analyzed for the period 2012-2020 (1,753 firm-years). To test and check research hypotheses, the results of multiple regression were analyzed. The results of the data test indicate that in companies with a government audit institute, compared to companies with a private auditor, the downward audit fee stickiness is lower than the upward audit fee stickiness. In other words, the audit organization has a greater tendency to reduce the audit fee (at the time of decreasing changes) than to increase the fee (at the time of increasing changes). Moreover, additional tests indicate that, in Iran, downward fee stickiness is generally lower than upward fee stickiness, which indicates the existence of lowballing in the Iranian audit market. These findings highlight the value in addressing the issue of audit fee stickiness, as audit fee is a controversial topic in the accounting profession. The evidence indicates the important role of the type of auditor (governmental or private) in the audit fee stickiness.
    Keywords: auditor type, Audit Fee Stickiness, Upward Stickiness, Downward Stickiness
  • Shahriar Faghekarimi, Fereydoun Ohadi *, Hashem Nikoomaram, Ramezanali Royaye Pages 295-308
    According to the theory of behavioral psychology, the inner personality traits of a person can be examined through the external manifestations of his behavior. One of the most important personality traits of a manager that can affect different dimensions of the organization is narcissism. The purpose of this study is to investigate the effect of managers' narcissism on earnings quality in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to select the research sample, systematic elimination method (screening) and non-random were used and thus 177 companies were selected over a period of 8 years, from 1390 to 1397. The research data were extracted annually from Rahavard Novin 3 software and after performing calculations in EXCEL software to enter the research relationships and hypotheses, they were entered into EVIEWS software. The results of examining the research hypotheses showed that managers' narcissism has a significant effect on various dimensions of profit quality such as stability, predictability, relevance and timeliness of company profits.
    Keywords: narcissism, earning stability, earning predictability, earning relevance, earning timeliness