فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام - سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1401)

پژوهشنامه کلام
سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد رقوی*، محمداسحاق عارفی صفحات 5-32

    اهل سنت به طور عموم نزول «آیه اکمال» را در نهم ذی الحجه سال دهم هجرت دانسته و شان نزول را اموری مانند فتح مکه، نزول احکام گوشت های حرام و... دانسته اند. در مقابل، شیعیان زمان نزول را هجدهم ذی الحجه و شان نزول را ابلاغ ولایت امام علیG دانسته اند. پرسش این است که طبق دیدگاه اهل سنت چه رابطه ای بین این روزهای خاص با اموری مانند مایوس شدن کفار، اکمال دین و اتمام نعمت وجود دارد. در برابر دیدگاه شیعه نیز این سوال مطرح است که این نظر با تعداد زیاد روایاتی که سبب نزول را روز عرفه دانسته اند چگونه قابل جمع است؟ صاحب تفسیر المیزان، دیدگاه های مختلف را بررسی نموده و سعی در اثبات دیدگاهی با عنوان «نظریه تبدیل حامل شخصی دین به حامل نوعی» دارد. همچنین علامه با پذیرش نزول آیه اکمال در هجدهم ذی الحجه، این احتمال را هم ممکن می شمارد که آیه در روز نهم نازل شده باشد و در روز هجدهم ابلاغ شده باشد.در این نوشتار با روش توصیفی، تحلیلی دیدگاه علامه مورد بررسی قرار گرفته و این نتیجه به دست آمده است که نظریه علامه سازگاری کامل با واژگان به کار رفته در آیات مربوط به ولایت دارد و در این صورت فرقی ندارد زمان نزول آیه اکمال را هجدهم ذی الحجه بدانیم یا نهم ذی الحجه، لیکن نحوه جمع روایات نزول توسط علامه قابل تامل است، لذا در پایان روش دیگری برای جمع دو دسته روایات پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اکمال دین، اتمام نعمت، علامه طباطبایی، حامل شخصی بقاء دین، حامل نوعی بقاء دین، عید غدیر
  • فاطمه سادات علوی علی آبادی*، بی بی زینب حسینی، ابوالفضل علیشاهی، علیه رضاداد صفحات 33-70
    عدالت صحابه، یکی از اصول اعتقادی اهل سنت است که بر اساس آن، همه صحابه، عادل بوده، لذا هر گونه انتقادی نسبت به ایشان ممنوع است. عدالت صحابه، یک توثیق عمومی رجالی بود که بنا به ضرورت هایی در علم حدیث اهل سنت، به وجود آمد، ولی در سده پنجم هجری، متکلمان اهل سنت، این قاعده رجالی را تبدیل به یک اصل کلامی کردند و آن را پیش فرضی در فهم تاریخ اسلام قرار دادند و تاریخ را به شکلی تحلیل و تفسیر کردند که این اصل مخدوش نگردد. مسیله فتنه انگاری قتل عثمان بن عفان، یکی از مصادیق این نوع تحلیل تاریخی است. در این پژوهش مراحل شکل گیری انگاره فتنه قتل عثمان بن عفان، با روش پدیدارشناسانه مورد بررسی قرار گرفته و مراحل تطور تاریخی فتنه انگاری قتل عثمان بن عفان، از سده نخست هجری تا قرن پنجم هجری تبیین شده است. همچنین، مطالعه ای تطبیقی بین شاخص های فتنه و واقعه قتل عثمان، صورت گرفته تا تبیین گردد، اساسا آیا می توان ماهیت رویداد قتل عثمان بن عفان را فتنه دانست. این پژوهش نشان داد بخشی از شاخص های فتنه در قتل بن عثمان بن عفان، وجود نداشت و یکی از دلایل مهمی که در این رویداد موثر بوده، بی تردید مسیله قرآن سوزی عثمان بوده است. در قرن پنجم، باقلانی نخستین کسی است که با فتنه نامیدن قتل عثمان، سکوت صحابه بر قتل وی را توجیه نموده و به زعم خود، عدالت عثمان را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: عدالت صحابه، فتنه، قتل عثمان بن عفان، توثیق عمومی
  • مرتضی پیروجعفری*، وحیده فخار نوغانی، جهانگیر مسعودی صفحات 71-100
    مواجهه الهیات های ادیان با یکدیگر، مسیله ای است که در تعاملات بین ادیانی، سبب ظهور رویکردها و موضع گیری های خاص در دل الهیات شده است. الهیات ادیان و الهیات تطبیقی دو نوع از این رویکردهای الهیاتی هستند. این پژوهش در صدد بررسی، مقایسه و تحلیل نوع مواجهه الهیاتی با «دیگری دینی» متناسب با هر یک از این دو الهیات است و چرایی ظهور الهیات تطبیقی با وجود الهیات ادیان را مورد واکاوی قرار می دهد. حاصل آنکه تفاوت ها و شباهت هایی میان این دو الهیات در مواجهه با دیگری دینی وجود دارد و بر این نکته تاکید می شود که الهیات تطبیقی امتیازاتی نسبت به الهیات ادیان در چگونگی تعامل با سایر ادیان دارد. الهیات ادیان با رویکرد سه گانه سنتی خود همچنان درگیر مسیله صدق و نجات است، اما الهیات تطبیقی از این مسیله گذر کرده و گامی فراتر از الهیات ادیان به قصد فهم الهیات دین دیگر به هدف بازخوانی و تعمق بیشتر نسبت به فهم خود از دین خویش برداشته است
    کلیدواژگان: الهیات تطبیقی، انحصارگرایی، شمول گرایی، کثرت گرایی، دیگری دینی
  • منصور معتمدی، سید حسین بیریایی*، علی اشرف امامی صفحات 101-130
    درباره علامه مجلسی و تالیفات او، مطالعات گوناگونی صورت گرفته است، اما این پژوهش تلاش می کند ضمن مراجعه به آثار ایشان و با تاکید بر بحار الانوار، نگاه کلامی علامه را به مباحث ادیان و فرق با ملاحظه روایات، فهم و منعکس کند. از آنجا که عواملی چون مقام شیخ الاسلامی، کرسی علمی، کثرت اصحاب و ملازمان درسی، پیشینه خانوادگی مذهبی و نیز زمینه و زمانه ای که وی در آن زیسته است جملگی مجلسی را احاطه کرده و احتمالا در اندیشه کلامی او تاثیراتی برجای نهاده است. جستار پیش رو شواهدی از حضور موارد مذکور را در مطالعات او جویا شده و کوشیده است تا با استفاده از روش اسنادی و بهره مندی از شیوه ی توصیفی تحلیلی، ضمن دستیابی به نوع عملکرد مجلسی در فرق و ادیان، به بررسی تاثیرات عوامل پیش گفته بر رویکرد کلامی وی بپردازد. نتیجه ای که از پژوهش پیش رو حاصل آمده این است که این عوامل در نوع خوانشی که مجلسی در روایات مربوطه برگزیده، تاثیر نهاده است و ظهور آن را می توان در مواضع گوناگون از کتاب مزبور مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: بحار الانوار، ادیان، فرق، کلام، مجلسی
  • زینب نعمتی*، مهدیه السادات مستقیمی صفحات 131-155

    مسیله «لقاءالله» با هویتی کلامی یکی از مسایل مهم قرآنی است که خداوند درباره تصدیق و تکذیب آن «وعده و وعید» فراوانی داده است واز اصول اعتقادات یا فروع اصلی آن ها محسوب می شود. به همین جهت تاملات پژوهشی پیرامون آن دارای ضرورت است و تضارب آراء دیدگاه های کلامی وعرفانی درباره این مفهوم از یک سو و اختلاف نظر امامیه واهل تسنن پیرامون آن از سوی دیگر بر ضرورت تحقیق می افزاید. این مقاله با هدف بررسی تطبیقی نظرات مفسرین امامیه و اهل تسنن سعی نموده است به روش توصیفی، تحلیلی به استقراء وسیع در آرای ایشان پرداخته و به تحلیل تاثیر مبانی کلامی ایشان در نظرات تفسیری آنان درباره مساله لقاءالله بپردازد. از یافته های تحقیق این است که نشان داده مبنای کلامی نظیر «تجسیم» و «تشبیه» زمینه ساز تفسیر لقاءالله به مواردی نظیر رویت جسمانی است و مبنایی نظیر «تنزیه صرف» زمینه ساز تفسیر لقاءالله به مواردی شبیه لقاء ثواب و عقاب است. امامیه با مبانی کلامی که با مشی معتدل بین تنزیه و تشبیه جمع نموده اند با حمل لقاءالله بر شهود باطنی و رویت تجلیات الهیه، دارای موضع تفسیری متفاوتی شده اند.

    کلیدواژگان: لقاءالله، تفاسیر کلامی، مسئله کلامی، مفسرین فریقین
  • روح الله موحدی صفحات 157-178

    درباره نیازمندی مسیولیت اخلاقی به امکان‎های بدیل در ادبیات معاصر اختیار، بحث‏های فراوانی صورت گرفته است، لیکن درباره نیازمندی سایر انواع احکام اخلاقی به امکان‏های بدیل شاهد بحث چندانی نیستیم. «اشتیاق حاجی» در آثار متعددی کوشیده است این خلا را جبران کند.  وی در همین راستا استدلال می‏کند که الزامات اخلاقی به امکان‏های بدیل نیاز دارند. وی برای نیل به این هدف، با استناد به برخی اصول شهودی مانند اصل هم‏ارزی، قانون کانت/ الزام و قانون کانت/ نادرستی، استدلال‏هایی را صورت بندی می‏کند که نشان می‏دهند الزامات اخلاقی از قبیل «باید»، «نادرستی» و «درستی» نیازمند امکان‏های بدیل هستند. نوشتار حاضر با روش توصیفی، تحلیلی، پس از نگاهی گذرا به استدلال‏های حاجی، پاسخ‏های وی را به یکی از مهم‏ترین اشکالات مطرح‏شده علیه اصول شهودی که مبنای استدلال‏هایش را شکل می‏دهد، مرور کرده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که استدلال وی درباره تحقق سرزنش‏پذیری اخلاقی در وضعیت‏های عاری از الزام اخلاقی آفاقی، قابل پذیرش نیست.

    کلیدواژگان: اشتیاق حاجی، الزامات اخلاقی، امکان های بدیل، مثال های فرانکفورتی، الزام آفاقی، الزام انفسی
  • سید محمدتقی حسینی آقایی*، علی اصغر ناصحیان، محمد قربان زاده صفحات 179-208

    برخی از علمای مسلمان با استناد به ظاهر آیه 24 سوره یوسف و شماری از احادیث ضعیف، به حضرت یوسفG نسبت قصد معصیت داده اند. گروهی نیز برای آیه، تاویل های غیر منطقی ارایه کرده اند. این شرایط، فهم معنای آیه را دشوار کرده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی، تحلیلی مهم ترین نظریات و تاویل های آیه را تحلیل و نقد کرده است. دستاورد این تحقیق تبیین و تثبیت نظریه تفاوت متعلق«همت» و «هم» در دو جمله «همت به و هم بها» است. به گواهی جمله های «و راودته التی هو فی بیتها»، «هیت لک»، «معاذ الله» و «إنه من عبادنا المخلصین»، متعلق «هم» زلیخا انجام گناه است، اما متعلق «هم» یوسف، عملی بازدارنده از گناه است، نه قصد گناه. به همین سبب، واژه «هم» دو مرتبه تکرار شده تا به این تفاوت اساسی اشاره کند. بنابراین آیه چنین معنا می شود: «زلیخا قصد کرد با یوسف گناه انجام دهد و یوسف قصد کرد با انجام عملی بازدارنده، زلیخا را از گناه بازدارد و ترک معصیت کند». در این لحظه اگر برهان رب نیامده بود، یعنی اگر یوسف از طرف خداوند به عاقبت هرگونه عکس العملی در مقابل زلیخا واقف نمی گشت، آن عمل بازدارنده را انجام می داد و در آن صورت متهم به خیانت می شد، اما چون یوسف به این علم دست یافت، حرکتی انجام نداد و صحنه را ترک کرد. به این ترتیب، خداوند سوء(عمل بازدارنده اتهام زا) و فحشا(زنا) را از حضرت یوسفG دور ساخت. این همان معنای عصمت مطلقه ای است که تمام انبیای الهی، از جمله حضرت یوسف، متصف به آن بودند.

    کلیدواژگان: عصمت حضرت یوسف، هم، قصد گناه، آیه 24 سوره یوسف
  • سعید کریم پور*، محمد غفوری نژاد صفحات 209-248

    کتاب گورو گرنت صاحب به عنوان متن مقدس آیین سیک، مجموعه ای از سخنان تعدادی از گوروهای ده گانه(رهبران آیین مزبور در فاصله قرون شانزدهم تا هجدهم میلادی) همراه با سخنانی از عارفان و شاعران مسلمان و هندو است. گوروهایی که این مجموعه را گردآوری می کردند، مدعی بودند که تمام قطعات آن، کلام الهی است که بر زبان گویندگان آن ها جاری گردیده است. با توجه به اهمیت گسترش فرهنگ گفتگو و همدلی میان پیروان ادیان، روشن است که تاکید بر مشترکات می تواند زمینه خوبی برای این امر فراهم آورد. پرسش این است که در متون مقدس دین اسلام و آیین سیک، یعنی در قرآن کریم و کتاب گورو گرنت صاحب، چه مشترکاتی وجود دارد، و در روایات مربوط به زندگی پیشوایان بزرگ آیین سیک، چه نشانه هایی از همدلی آنان با اهل اسلام می توان یافت؟ پژوهش حاضر نشان می دهد که میان بسیاری از عبارات کتاب گورو گرنت صاحب و آیات قرآن کریم، شباهت های مفهومی (گاه حتی تا حد ترجمه الفاظ) وجود دارد، و از سوی دیگر، روایات تاریخی مربوط به سیره پیشوایان سیک، موارد متعددی از همدلی آنان با مسلمانان را نشان می دهد. این شباهت مضامین و همدلی پیشوایان سیک با اهل اسلام، می تواند نقطه آغاز خوبی برای گفتگوهای همدلانه میان پیروان هر دو آیین باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، گورو گرنت صاحب، آیین سیک، گورو نانک
  • محمدعلی واعظی*، مهدی فرمانیان آرانی، مهدی کریمی صفحات 249-272

    «ناتانا دیلانگ» از شرق شناسان معاصر، مدعی است علی رغم چهره سیاهی که تا کنون از «محمد بن عبدالوهاب» ترسیم شده است، وی یک فرد اصلاح طلب دینی بوده است که با توجه به فضای شرک آلود آن زمان و عبادت قبور، توسل و... ظهور کرده است، لیکن مسیر دعوت او در طی زمان دچار انحراف شده و از «احیاگری» و «اصلاح طلبی» به سمت الگو شدن برای گروه های سلفی جهادی سوق پیدا کرده است. از سویی گروه های سلفی جهادی معاصر نظیر «القاعده» و نظریه پردازان آن مانند سید قطب بیشتر تحت تاثیر «ابن تیمیه»، عالم حنبلی قرن هشتم هجری هستند.  تا کنون در مورد دیدگاه شرق شناسان در مورد وهابیت و به خصوص «ناتانا دیلانگ بس» به زبان فارسی کار چندانی نشده است. یافته های این تحقیق که به روش توصیفی، تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است،  نشان می دهد به خلاف ادعاهای ناتانا دیلانگ، فضای دوره محمد بن عبدالوهاب اصلا به آن صورتی که وهابیت و خانم دیلانگ اشاره می کنند شرک آلود نبوده است و وی بیشتر در قامت یک فرد تکفیری ظاهر شده تا یک اصلاح طلب؛ محمد بن عبدالوهاب تحت تاثیر و یا به عبارتی دیگر مقلد ابن تیمیه بوده است و آرای فقهی و کلامی جدیدی از خود ندارد. گروه های سلفی جهادی در آثار خود بیشتر به آثار ابن تیمیه و نیز محمد بن عبدالوهاب استناد می کنند. وهابیت فعلی حاکم بر عربستان سعودی یک وهابیت استحاله شده است و گروه های سلفی جهادی مانند داعش سعی دارند آن را به نقاوت و خلوص اولیه آن بازگردانند.

    کلیدواژگان: محمد بن عبدالوهاب، ناتانا دیلانگ بس، سلفی جهادی، ابنتیمیه
  • حسن اصغرپور*، صادق زمانی دستگردی صفحات 273-298
    شیعه، معتزله و اشاعره بر پایه اصول و مبانی معرفتی خویش، در تبیین «نبوت» اختلافاتی داشته اند. شیعه متاثر از آموزه های خاندان وحی، اعتدال گونه از عقل و نقل بهره جسته اند. در سوی دیگر، معتزله با عقل گرایی افراطی و اشاعره با نقل گرایی افراطی، در فهم و تبیین مسایل معرفتی دین، گاه با چالش ها و خطاهایی روبه رو شده اند. مسیله «نبوت» و ابعاد مختلف آن از جمله مسایلی است که می توان لایه های اختلاف نظر متکلمان مسلمان در آن ها را رهگیری نمود. پژوهش حاضر با روشی، توصیفی تحلیلی، اندیشه های کلامی شیخ مفید، ابوبکرباقلانی و عبدالجبارمعتزلی را در مسیله «نبوت» و موضوعات فرعی آن مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. پژوهش حاضر نشان می دهد که در نظام اندیشه هر سه، پایبندی به «استدلال» جایگاهی ویژه دارد. بررسی ابعاد مختلف «نبوت» در آثار شیخ مفید نشان از اثرپذیری محسوس او از منطق قرآن دارد. اگر چه شیخ مفید در روش شناسی و ضرورت نبوت، کاملا عقلانی و بدون تکیه بر آیات و روایات به بحث می نشیند، باقلانی معرفت دینی را در زمره علوم نظری دانسته و از نظرگاه او، دلایل عقلی در خدمت شرع هستند. عبدالجبارمعتزلی، اثرپذیرفته از دیگر معتزلیان پیش از خود، به «نبوت» نگاهی عقل محور دارد.
    کلیدواژگان: نبوت عامه و خاصه، ابوبکر باقلانی، شیخ مفید، عبدالجبار معتزلی
  • احمد امدادی*، مهدی محمدزاده بنی طرفی، محمدحسین زارعی رضایی صفحات 299-325

    ثمره پذیرش عصمت انبیاء،حجیت گفتار، کردار و تقریر آنان است. پیامبر اسلام (ص)  به ادله قطعی از عصمت تام برخوردار است، اما برخی با استناد به ظواهرآیاتی چند، بر عصمت پیامبر شبهاتی وارد نمودند. این نوشتار در صدد است با روش توصیفی، تحلیلی و با هدف بررسی دو رویکرد در پاسخ دهی به آیات نافی عصمت پیامبر اسلام (ص) به تحلیل پاسخ های ایجی در کتاب «المواقف» و علامه طباطبایی در تفسیر «المیزان» بپردازد. یافته ها نشان از آن دارد که اختلاف رویکردی آن دو، به اختلاف در مبنای کلامی راجع است؛ چون ایجی به عنوان یک متکلم اشعری اهل سنت به پاسخ می پردازد و علامه طباطبایی به عنوان مفسر قرآن و فیلسوف شیعی اثناعشری به شبهات نافی عصمت پاسخ می دهد. علی رغم این اختلاف، هر دوی آن ها با پذیرش عصمت پیامبر اسلام (ص) عقیده دارند که با بررسی شان نزول و ارجاع متشابهات به محکمات و با تکیه بر مبانی کلامی و دقت نظر در آیات موضوعی، شبهات ادعایی، ناشی از فهم ظاهری آیات بوده و قابل ارتفاع هستند.

    کلیدواژگان: آیات نافی عصمت، حضرت محمد(ص)، شبهات عصمت، قاضی عضدالدین ایجی، علامه طباطبایی
  • محمدعلی رستمیان صفحات 327-347

    این مقاله به تحلیل و ارزیابی ادله ای پرداخته است که نظریات مطرح در باره تعدد قرایت ها از دین به آن تمسک کرده اند. با توجه به اینکه تعدد قرایت ها از دین چالش های مهمی را در حیطه قلمرو معرفت دینی پدید آورده است، ضرورت دارد که ادله مطرح شده ارزیابی شود. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی، انتقادی است. نتایج این تحقیق حکایت از این دارد که مهم ترین دلیل این نظریات، توجیه طبیعی بودن رخداد تعدد قرایت ها از طریق مبانی کثرت گرایی دینی «جان هیک» و هرمنوتیک فلسفی در نسبیت فهم است. لیکن با توجه به اینکه این مبانی، به نسبی گرایی معرفت دینی منجر می شود و این نظریات سعی کرده اند از این لوازم فرار کنند، نظریات آن ها دچار تناقض درونی شده است. استدلال به تنوع معرفتی در اجتهاد و معارف طولی دین، نیز هر چند ممکن است مواردی از تعدد قرایت را به دنبال داشته باشد، اما چنین تنوع معرفتی با مدعای اصلی که مبتنی بر مبانی ذکر شده است، تفاوت بسیار دارد.

    کلیدواژگان: تعدد قرائتها از دین، نسبی گرایی معرفتی، هرمنوتیک فلسفی، اجتهاد، مراتب معارف
|
  • Javad Raghavi *, MohammadEshagh Arefi Pages 5-32

    Sunni commentators generally consider the revelation of Ayat Akmal on the 9th of Dhu al-Hijjah in the 10th year of Hijrah, and consider the significance of the revelation to be matters such as the conquest of Mecca, the announcement of the verses of acquittal, the revelation of the rulings on forbidden meats, etc. On the other hand, Shiite scholars have considered the time of the descent to be the 18th of Dhul-Hijjah and the dignity of the descent to be the notification of Imam Ali (AS). The question is, according to the views of Sunni commentators, what is the relationship between these special days and matters such as the disillusionment of the disbelievers, the completion of the religion, and the completion of blessings. In front of the Shiite point of view, there is also the question of how this point of view can be reconciled with the large number of hadiths that consider the descent to be the day of Arafah. The author of Tafsir al-Mizan has examined various views about the dignity of descent and tries to prove a point of view that can be interpreted as "the theory of transforming a personal bearer of religion into a kind bearer". Also, facing the duality of narrations, after accepting the common Shia view that the verse of Akmal was revealed on the 18th of Dhu al-Hijjah, Allama considers it possible that the verse was revealed on the 9th day and was communicated on the 18th

    Keywords: The completion of religion, the completion of blessings, Allameh Tabatabai, the personal bearer of the survival of the religion, the bearer of a kind of survival of the religion, Eid Ghadir
  • Fatemeh Sadat Alavi Aliabadi *, Bibi Zeinab Hosseini, Abolfazl Alishahi, Alieh Rezadad Pages 33-70
    The justice of the Companions is one of the tenets of Sunni belief, according to which all the Companions are righteous and any criticism of them is prohibited. The justice of the Companions was a general affirmation of men, which arose due to necessity, in the hadith science of Ahl al-Sunna. But in the 5th century of Hijri, Sunni theologians turned this royal principle into a theological principle and made it a presupposition in the understanding of Islamic history and analyzed and interpreted history in such a way that this principle would not be distorted. The issue of sedition in the murder of Uthman bin Affan is one of the examples of this type of historical analysis. In this research, the stages of the formation of the plot of murder of Uthman bin Affan have been investigated with a phenomenological method, and the stages of the historical development of the plot of the murder of Uthman bin Affan, from the first century of the Hijri to the fifth century of the Hijri, have been explained. Also, a comparative study has been conducted between the indicators of fitna and the murder of Uthman to clarify whether the nature of the murder of Uthman bin Affan can be considered a fitna. This research showed that some of the indicators of sedition did not exist in the killing of Ibn Uthman Ibn Affan, and one of the important reasons that was effective in this event was undoubtedly the issue of Uthman's burning of the Quran. In the 5th century, Baghalani is the first person who justified the silence of the Companions by calling Uthman's murder a fitna and, in his opinion, proved Uthman's justice.
    Keywords: Justice of the Companions, sedition, killing of Uthman bin Affan, general approval
  • Morteza Peirojafari *, Vahideh Fakhar Noghani, Jahangir Masoudi Pages 71-100
    Confronting the theologies of religions with each other is a problem that has caused the emergence of special approaches and positions in the heart of theology in inter-religious interactions. Theology of religions and comparative theology are two types of these theological approaches.This research aims to investigate, compare and analyze the type of theological encounter with the "religious other", which is appropriate for each of these two theologies, and examines why the emergence of comparative theology with the existence of theology of religions.As a result, there are differences and similarities between these two theologies in dealing with other religions, and it is emphasized that comparative theology has advantages over the theology of religions in how it interacts with other religions.The theology of religions with its traditional threefold approach is still involved in the problem of truth and salvation, but comparative theology has overcome this problem and has taken a step beyond the theology of religions to understand the theology of other religions with the aim of re-reading and pondering more than its own understanding of its own religion.
    Keywords: Comparative theology, exclusivism, inclusivism, Pluralism, religious other
  • Mansor Motamedi, Seyyed Hossein Bireae *, Ali Ashraf Emamei Pages 101-130
    Various studies have been done about Majlesi and his works; However, this research tries to understand and reflect his theological view on the topics of religions and differences while referring to his works, emphasizing on Bihar al-Anwar. Because factors such as Sheikh al-Islami's position, scientific chair, many companions and study assistants, family--religious background, as well as the context and times in which he lived surrounded the assembly and probably in his theological thought. has left an impact, the present research has sought evidence of the presence of the mentioned cases in his studies and has tried to use the documentary method and benefit from the descriptive-analytical method, while achieving the type of parliamentary performance in the difference and religions, to examine the effects of the aforementioned factors on his theological approach. The result obtained from the above research is that these factors have influenced the type of reading that Majlesi chose in the relevant narrations, and its appearances can be seen in various positions of the said book.
    Keywords: Bihar Al-anwar, religions, Allameh Majlesi, methodology of Majlesi, Chritianity
  • Zeynab Nemati *, Mahdyeh Sadat Mostaghimi Pages 131-155

     The issue of meeting Allah with a theological identity is one of the important issues of the Qur'an, which God has made many promises about confirming and denying, and it is considered one of the principles of beliefs or their main branches. The concept, on the one hand, and the difference of opinion between the Imamiyya and the Sunnis about it, on the other hand, adds to the necessity of research.The article aimed at a comparative analysis of the opinions of Imamiyyah and Sunan exegetes, Baroosh has tried to be descriptive and analytical, by extensive induction in their opinions, and to analyze the impact of their theological bases in their interpretive opinions about the meeting of Allah. One of the findings of the research is that it has shown that such Visualization and simile is the basis for the interpretation of God's encounter with things such as physical appearance, and a basis such as Tanziyeh is the basis for the interpretation of Allah's encounter with things like the encounter of reward and punishment, etc.And Imamiyyah with the theological foundations that they collected with a moderate approach between tension and simile, by placing Laqallah on the inner intuition and the vision of divine manifestations, they have a different interpretative position, and the result of this research is that while showing the theological identity of Laqallah, he tried to understand how the theological opinions influence interpretation. Explain in this matter.

    Keywords: Allah's meeting, theological interpretations, theological issue, commentators of the parties
  • Ruhullah Mowahedi Pages 157-178

    Recently, Ishtiyaque Haji, one of the famous philosophers in the field of Free will, has argued in several works that although moral responsibility does not require alternative possibilities due to the success of the Frankfurt examples, moral obligations require alternative possibilities and ironically even The success of Frankfurt examples in negating the principle of alternative possibilities can not harm the necessity of alternative possibilities for moral obligations. In this regard, he tries to formulate arguments by referring to some intuitive principles, such as equivalence, Kant’s Law/Obligation and Kant’s Law/Impermissible, which show that ought, wrongness and rightness require alternative possibilities. After examining Haji's arguments, this article has reviewed his answers to one of the most important problems raised against the intuitive principles that underpin his arguments. The article has finally concluded that his argument about the existence of moral blameworthiness in situations devoid of all objective moral obligations is not acceptable.

    Keywords: Ishtiyaque Haji, moral obligations, alternative possibilities, objective moral obligation, subjective moral obligation, Frankfurt examples
  • Sayed MohammadTaqi Hosseini Aghaei *, AliAsghar Nasahian, Mohammad Ghorbanzadeh Pages 179-208

    The infallibility of Prophet Yusuf (peace be upon him) is agreed upon by all Muslims, based on this belief, even the intention of committing a sin is prohibited for an innocent person, but some Muslim scholars, citing the appearance of verse 24 of Surah Yusuf and several weak hadiths, attributed the intention of committing a sin to Prophet Yusuf(PBUH). Some has also provided illogical interpretations for the verse.This research has analyzed and criticized the most important theories of interpretation with library method. The achievement of this research is the explanation and identification of the theory of belonging difference between "Hemat" and "Hem" in the two sentences "Hemat bah and Hem Baha".According to the sentences "Waratah al-ti ho fi baytha", "Hit Lak", "Mu'azallah" and "Anh man Ibadna al-Makhlasin", the belonging of "ham" of Zulaikha is committing a sin, but the property of the "ham" of Yusuf (PBUH) is preventing sin, not the intention to sin. That's why the word "Ham" is repeated twice to explain this difference.According to the "second difference theory" verse 24 means:Zulaikha intended to commit a sin with Yusuf, and Yusuf intended to stop hercommitting a sin and stop sinning by doing a preventive action.If God's proof had not come, Yusuf would have done the restraining action he intended.For this reason, God removed evil (accusation of adultery) and prostitution from Prophet Yusuf (PBUH).This is the absolute infallibility that all divine prophets, including Hazrat Yusuf, were ascribed to it.

    Keywords: infallibility, The infallibility of Hazrat Yusuf, Effort, Opinions of Fariqin Commentators, Verse 24 of Surah Yusuf
  • Saeed Karimpur *, Mohammad Ghafurinejad Pages 209-248

    Guru Granth Sahib, the sacred text of the Sikh Religion,, is a collection of some Gurus' words (compiled between 16th to 18th century) and speeches of some Hindu and Muslim Mystics and Poets. The Gurus who collected these words claimed its sections as divine words. Since extending the culture of sympathy and dialogue between followers of religions has a great importance in our world, emphasizing on the common aspects can provide a good ground for it. Now the question is that, what common aspects is there in the sacred texts of these two religions (The Holy Qur'an and Guru Granth Sahib), and what signs ofthe sympathy with Islam can be found in the Gurus' Lives? Our Study shows that there is a great similarities between the two sacred texts-even to the extent of the words exactly- and Sikh traditions of Gurus' lives- especially Guru Nanak and first great personalities in Sikh history- shows a great sympathy wich they showed towards Islam, and it can be a good ground for dialogue and convergence between Muslims and Sikhs.

    Keywords: Qur'an, Guru Granth Sahib, Sikh Religion, Guru Nanak
  • MohammadAli Vaezi *, Mehdi Farmanian Arani, Mahdi Karimi Pages 249-272

    One of the contemporary orientalists, Ms. Natana Dilang Bas, claims that despite the black face that has been portrayed of him so far, Muhammad bin Abdul Wahhab was a religious reformer who has emerged due to the polytheistic atmosphere of that time and the worship of graves and prayers, and etc. the path of Muhammad bin Abd al-Wahhab has deviated over time and moved from revivalism and reformism to becoming a model for global Salafi jihadist groups. She claims that contemporary Salafi jihadist groups such as Al-Qaeda and its theoreticians such as Sayyid Qutb are more influenced by the ideas of The Hanbali scholar of the 8th century AH, Ibn Taymiyyah. It seems that, contrary to Dilang's claims. According to the findings of this essay, the atmosphere of the era of Muhammad bin Abd al-Wahhab was not at all polytheistic in the way that Wahhabists and Mrs. Dilang describe. Muhammad ibn Abd al-Wahhab was under the influence of Ibn Taymiyyah, and he does not have new jurisprudential and theological opinions; Salafi Jihadi groups follow both Ibn Taymiyyah and Muhammad Ibn Abd al-Wahhab’s ideas, and finally, The current Saudi Arabia government has distorted from the original path of Wahhabism, and Salafi-jihadi groups are trying to restore it to its original purity.

    Keywords: Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, Natana Dilang Bas, Salafi Jihadi, Ibn Taymiyyah
  • Hasan Asgharpour *, SADEGH Zamani Dastgerdi Pages 273-298
    Shia, Mu'tazila and Ash'are have had differences in the explanation of "Prophecy" based on their principles and knowledge bases. Influenced by the teachings of the Wahi family, the Shiites have moderately benefited from reason and narration. On the other hand, Mu'tazila with extreme rationalism and Ash'are with extreme narrativeism have sometimes faced challenges and errors in understanding and explaining the epistemological issues of religion. The issue of "prophecy" and its various dimensions is one of the issues in which the layers of disagreement of Muslim theologians can be traced. The present study is descriptive-analytical in terms of its fundamental purpose and in terms of its method, in which the theological thoughts of Sheikh Mofid, Abu Bakr Baqlani and Abdul Jabbar Mu'tzali on the issue of "prophecy" and its sub-topics have been examined and analyzed. The present research shows that in the thought system of all three, adherence to "reasoning" has a special place. Examining the different dimensions of "prophecy" in the works of Sheikh Mofid shows that he is noticeably affected by the logic of the Quran. Although Sheikh Mufid discusses the methodology and necessity of prophecy, completely rationally and without relying on verses and traditions. Baghalani considers religious knowledge to be among the theoretical sciences, and from his point of view, rational reasons are in the service of Sharia. Abdul Jabbar Mu'tzali, influenced by other Mu'tazilies before him, has a rational view of "Prophecy".
    Keywords: Public, special prophecy, Abu Bakr Baghalani, Sheikh Mufid, Abdul Jabbar Mu'tazili
  • Ahmad Emdadi *, Mahdi Mohammadzadebanitarfi, MohammedHussain Zarei Rezaei Pages 299-325

    The fruit of accepting the infallibility of the prophets is the validity of their words, actions and interpretations. The Prophet of Islam (PBUH) has complete infallibility with definite proofs, but some cast doubts on the Prophet's infallibility by citing the appearances of several verses. This article aims to analyze the responses of Qazi Azad Eji in the book "Al-Mawaqif" and Allameh Tabataba'i in the Tafsir "Al-Mizan" with the descriptive-analytical method and with the aim of examining two approaches in responding to the verses denying the infallibility of the Prophet of Islam (PBUH). The findings show that the difference in approach of the two is related to the difference in theological basis, because Qazi Azad Eji answers as an Ash'ari Sunni theologian and Allameh Tabatabai as an interpreter of the Qur'an and a Twelver Shia philosopher answers to the doubts of infallibility. but despite this difference, both of them, by accepting the infallibility of the Prophet of Islam (pbuh), believe that by examining the dignity of the revelation and referring the parallels to the courts, and relying on theological foundations and careful consideration in the thematic verses, the alleged doubts, caused by apparent understanding There are verses and they can be increased.

    Keywords: Ayat Nafi Asmat, Hazrat Muhammad (pbuh), Shabhat Asmat, Qazi Azad Eji, Allameh Tabatabai
  • MohammadAli Rostamian Pages 327-347

    This article has analyzed and evaluated the evidences that the theories about the multiple readings of religion have relied on. Considering that the multiplicity of readings of religion has created important challenges in the field of religious knowledge, it is necessary to evaluate the arguments presented. The research method in this article is analytical-critical. The results of this research indicate that the most important reason for these theories is the justification of the naturalness of the phenomenon of multiple readings through the foundations of religious pluralism of John Hick and philosophical hermeneutics in the relativity of understanding. But considering that these foundations lead to the relativism of religious knowledge, and these theories have tried to escape from these supplies, their theories have suffered internal contradictions. Arguing for epistemic diversity in ijtihad and longitudinal studies of religion, although it may lead to cases of multiple readings, but such epistemic diversity is very different from the main claim based on the mentioned foundations.

    Keywords: Multiplicity of readings from religion, Epistemological relativism, Philosophical Hermeneutics, ijtihad, Degrees of knowledge