فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 12 (پیاپی 263، اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرزو محرابیان، حامد غفاری، سهیلا رفاهی، محمد حق پرست، ابوالحسن رضاییان* صفحات 921-930

    پرتودرمانی کمکی یا نجات دهنده می تواند عود بیوشیمیایی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال را کنترل کند و خطر ابتلا به متاستازهای دوردست را کاهش دهد. افزایش دوز پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال می تواند منجر به بهبود بقا بدون عود بیوشیمایی شود. در دهه های اخیر، علیرغم پیشرفت های ایجاده شده در پرتودرمانی، به علت نزدیکی آناتومیکی پروستات یا بستر پروستات با رکتوم، سمیت و عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی مهمترین فاکتور محدودکننده افزایش دوز می باشند. از این رو، چندین وسایل حفاظت کننده رکتومی شامل بالون های داخل رکتومی، مواد جداکننده پروستات از رکتوم همانند هیدروژل SpaceOAR و پروب دور کننده رکتوم برای افزایش فاصله بین پروستات و رکتوم ساخته شده اند تا دوز دریافتی رکتوم و عوارض رکتوم را کاهش دهند. در دهه ی اخیر مطالعات متعددی این وسایل را در پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال بکار گرفتند. بنابراین هدف از این مطالعه مروری غیرنظامند ارزیابی اثر وسایل حفاظت کننده رکتومی بر پارامترهای دوزحجم رکتوم و آنوس، عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی و همچنین حرکت بستر پروستات در پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال می باشد. نتایج نشان می دهد که اگرچه بالون های داخل رکتومی می توانند منجر به پایداری در موقعیت حجم هدف شوند، اما دوز دریافتی رکتوم، به ویژه قسمت قدامی رکتوم را کاهش نمی دهند. پروب دورکننده رکتوم و هیدروژل SpaceOAR می توانند دوز دریافتی رکتوم را کاهش دهند اما مطالعات بیشتری برای بررسی کارآیی این وسایل در کاهش عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی پس از پروستاتکتومی رادیکال لازم می باشد.

    کلیدواژگان: پروستاتکتومی، سرطان پروستات، رادیوتراپی، رکتوم
  • سید حسین حسینی، حسین کریمی مونقی*، سید مسعود حسینی، حسن غلامی، وحید قوامی صفحات 931-941
    زمینه و هدف

    با توجه به پژوهش های متعدد در رابطه با سبک های یادگیری و همچنین تفاوت این سبک ها در دانشجویان، این مطالعه به منظورتعیین وضعیت سبک های یادگیری در رشته های علوم پزشکی در ایران، مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شد. جستجوی مقالات در این مطالعه از دوم مهر 1401 تا 23 مهر 1401 در پایگاه های داده: proquest, PubMed, iranmedex, scopus, Sid, Magiran Google Scholar, Eric و مجلات آموزش پزشکی، صورت گرفت. محیط پژوهش ایران، مشهد بوده است. با استفاده از کلید واژه های، سبک های یادگیری، کلب، دانشجویان علوم پزشکی جستجو در پایگاه های داده مذکور انجام شد. مقالات استخراج شده ابتدا از نظر عنوان پژوهش و سپس چکیده مقاله و در نهایت متن مقاله با استفاده از "چک لیست پریزما" ارزیابی شد. درهریک از مراحل مقالات تکراری ومقالاتی که معیارهای ورود را نداشتند، از مطالعه خارج شدند. در پایان 53 مقاله آنالیز قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین استفاده از سبک های یادگیری در دانشجویان رشته های علوم پزشکی در ایران، از نوع سبک یادگیری همگرا بود (32% با فاصله اطمینان 95%).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه که بیشترین سبک یادگیری استفاده شده در رشته های علوم پزشکی در ایران از نوع سبک یادگیری همگراست و با عنایت به خصوصیات افراد همگرا لازم است به منظور ارایه آموزش های موثر و اثربخش در رشته های علوم پزشکی به سبک های یادگیری دانشجویان توجه ویژه ای شود تا بتوان براساس سبک های یادگیری، آموزش ها را هدایت کرد.

    کلیدواژگان: ایران، یادگیری، رشته های علوم پزشکی، دانشجویان
  • یونس سلیمانی*، امیررضا جهانشاهی، حامد رضایی جم، داود خضرلو صفحات 942-947
    زمینه و هدف

    رادیومیکس پتانسیل بالایی در زمینه تشخیص و پیش آگهی ضایعات کبدی در تصاویر اولتراسوند نشان داده است. علیرغم این، تغییرات پارامترهای تصویربرداری بر تکرارپذیری نتایج رادیومیکس اولتراسوند تاثیر می گذارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تکرارپذیری فیچرهای رادیومیکس استخراج شده از تصاویر بیماران مبتلا به کارسینوم سلول های کبدی تحت تغییرات پارامترهای اسکن اولتراسوند می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع مقطعی بود که از مرداد 1399 تا مرداد 1400 در گروه رادیولوژی دانشکده پیراپزشکی تبریز انجام شد. تصاویر مربوط به 20 بیمار مبتلا به کارسینوم سلول های کبدی از پایگاه Cancer imaging archive به دست آمدند. این تصاویر تحت پارامترهای تصویربرداری مختلف اخذ شده بودند. مناطق ضایعه به شکل دستی ترسیم شدند. فیچرهای رادیومیکس شامل 24 فیچر GLCM و 16 فیچر GLRLM از تصاویر استخراج شدند. با استفاده از آزمون های آماری CV% و ICC تکرارپذیری فیچرهای رادیومیکس مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر 90/0ICC≥ و 20%CV< در این مطالعه به عنوان سطح تکرارپذیری در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    هشت مورد از فیچرها تکرارپذیری بالایی را در هردو آزمون CV% و ICC از خود نشان دادند. این فیچرها Joint entropy، Idmn، Imc2 ، Correlation ، MCC ، Sum entropy ، Gray level non uniformity normalized و Run entropy بودند. میانگین مقادیر ICC این فیچرها برابر با 977/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    تغییرات پارامترهای تصویربرداری مستقیما بر تکرارپذیری نتایج رادیومیکس اولتراسوند تاثیر می گذارد. برخی از فیچرهای رادیومیکس تحت تغییرات شرایط تصویربرداری، همچنان پایداری و تکرارپذیری بالایی از خود نشان می دهند.

    کلیدواژگان: کارسینوم سلول های کبدی، آنالیز کمی، تکرارپذیری، اولتراسوند
  • منصوره جمشیدیان طهرانی، هانیه زیدآبادی نژاد، فرشته طیبی، محمدرضا خلیلی، بیتا مومنایی* صفحات 948-956
    زمینه و هدف

    انسداد مادرزادی مجرای اشکی یکی از شایعترین بیماری های اربیت در کودکان است و درمان موارد مقاوم همیشه چالش برانگیز بوده است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی داکریوپلاستی با بالون و استنت گذاری در انسداد پایدار مجرای اشکی مادرزادی پس از اینتوباسیون قبلی ناموفق مجرای اشکی می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک مطالعه مداخله ای از دی 1393 تا دی 1396 بر روی 16 سیستم اشکی از 11 بیمار (پنج پسر و شش دختر) با انسداد مادرزادی مجرای اشکی و سابقه پروبینگ و استنت گذاری ناموفق در بیمارستان فارابی تهران (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران) بود. کودکانی که به بیمارستان ما مراجعه کرده بودند و پیش تر توسط جراح دیگری تحت پروبینگ با یا بدون استنت گذاری قرارگرفته بودند، ابتدا تحت پروبینگ مجدد و استنت گذاری مجدد با تیوب کرافورد قرار گرفتند. آندوسکوپی سیستم نازولاکریمال در موارد مشکوک به عبور کاذب استنت یا در صورت وجود سابقه ای که نشان دهنده پاتولوژی بینی باشد، انجام شد. لوله مونوکا کرافورد پس از دو ماه برداشته شد. داکریوپلاستی با بالون با اینتوباسیون به عنوان سومین جراحی در مواردی که پس از سه تا شش ماه به پروبینگ و استنت گذاری پاسخ ندادند، انجام شد. موفقیت پس از شش ماه با استفاده از تست ناپدید شدن رنگ فلورسین (FDDT) و همچنین رفع علایم بیماران ارزیابی شد.

    یافته ها

    سن بیماران 01/35±67 ماه (محدوده 121-26) بود. محل تنگی کانالیکول در بیماران ما در کانالیکول مشترک یا با فاصله mm 3-2 از کانالیکول مشترک بود. پس از شش ماه، جراحی در 13 سیستم اشکی (25/81%) با موفقیت انجام شد. یک بیمار که انسداد مادرزادی مجرای اشکی و سندرم داون داشت و دو بیمار دیگر به داکریوپلاستی با بالون و استنت گذاری پاسخ ندادند و متعاقبا تحت داکریوسیستورینوستومی (DCR) قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    داکریوپلاستی با بالون همراه با لوله گذاری مونوکرافورد می تواند به عنوان یک روش درمانی موفق در بیماران مبتلا به انسداد مادرزادی مجرای اشکی (CNLDO) با سابقه پروبینگ و استنت گذاری ناموفق پیش از برنامه ریزی برای داکریوسیستورینوستومی (DCR) در نظرگرفته شود.

    کلیدواژگان: اینتوباسیون، انسداد مجرای اشکی، استنت گذاری، نتایج درمان، کرافورد اینتوباسیون
  • سیروس نوروزی، پانیذ پورسیاه بیدی* صفحات 957-964
    زمینه و هدف

    احیای قلبی ریوی به عنوان یک مداخله ای سریع و فوری در جلوگیری از مرگ در فردی است که به طور ناگهانی دچار ایست قلبی-تنفسی شده است، این مطالعه با هدف بررسی نتایج احیای قلبی ریوی و عوامل موثر بر آن با تاکید بر علت ایست قلبی و پروگنوز یک ساله بیماران نجات یافته انجام خواهد شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر است که به مدت 24 ماه، از اول فروردین 1397 تا پایان اسفند 1398 در بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام در تیر 1401 تا شهریور 1401 انجام شد. اطلاعات لازم براساس داده های موجود در پرونده های بیماران جمع آوری گردید.

    یافته ها

    از 152 بیمار، (1/42%) 64 مرد و (9/57%) 88 زن بودند. میانگین در گروهی که CPR موفق داشتند 75/60 سال و در گروهی که CPR ناموفق داشتند 27/68 سال بوده است. 7/13% کل CPRها در زمان تعویض شیفت رخ داده بود، تعداد CPR در تعویض شیفت شب با صبح 11 مورد (2/7%) و در تعویض شیفت عصر با شب شش مورد (9/3%) و تعویض شیفت عصر با شب چهار مورد (6/2%) بوده است. بیشترین بیمارانی که تحت CPR قرار گرفتند بیماران مبتلا به بیماری های داخلی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که انجام CPR در هر زمانی مورد توجه قرار می گیرد. با این وجود دلایل عدم موفقیت عملیات احیا را بایستی در عوامل دیگر جستجو کرد. این عوامل می توانند شامل روزآمد کردن دانش پرستاری و پزشکی در زمینه تیم احیا، تجره و مهارت تیم احیا، آموزش های ادواری تیم احیا باشند.

    کلیدواژگان: ایست قلبی، احیای قلبی ریوی، پیش آگهی
  • کوثر سادات اشرفی*، ناصر سعیدی، پروین سلطانی، علی صدوق عباسیان، محمد رفیعی، فرشته نجاتی، مهدیه غلامزاده، مجتبی احمدلو صفحات 965-973
    زمینه و هدف

    همودیالیز یکی از راه های مهم درمان نارسایی حاد و مزمن کلیه است که با هدف ثبات محیط داخلی بدن و خارج کردن مواد اضافی و سمومی که باعث ضایعات و صدمات دایمی مهلک می شود انجام می شود. مقایسه مدل های آماری کفایت دیالیز در روش های مختلف دیالیز بسیار حایز اهمیت است. با توجه به افزایش تعداد بیمارانی که از طریق گروه های درمانی فیستول و کاتتر دیالیز می شوند و متغیر بودن تعداد وابسته به مراکز درمانی، احتمال کاهش یا افزایش کفایت دیالیز وجود خواهد داشت بنابراین در مرکز حامی اراک این مقایسه ها انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، بیماران دیالیزی مرکز دیالیز حامی اراک از فروردین 1399 تا شهریور 1399 براساس دسترسی عروقی در دو گروه همسان سازی شده (گروه اول دارای کاتتر دایم، گروه دوم دارای فیستول شریانی وریدی) قرار گرفتند. مدل های آماری کفایت دیالیز بیماران در دو گروه با استفاده از معیار Kt/V سنجیده شد. تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS software, version 23 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) و AMOS انجام شد.

    یافته ها

    در آنالیز کواریانس BUN پیش از دیالیز اختلاف معنادار آماری در گروه های مورد مطالعه وجود دارد (05/0>P). متغیرهای UF و URR، زمان دیالیز و تعداد دفعات دیالیز در سه تکرار متواتر میانگین آنها اختلاف معنادار آماری در گروه های مورد مطالعه (فیستول و کاتتر دایم) وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه طی تکرار متواتر میزان کفایت دیالیز در دو گروه به طور میانگین 22% از کفایت خوبی برخوردار نبودند و 78% بیماران در دو گروه از کفایت دیالیز مناسب برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: کاتترها، فیستول، همودیالیز
  • امین ابوالحسنی فروغی، جلال الدین بدرقه، بنفشه زینلی رفسنجانی* صفحات 974-978
    زمینه و هدف

    بزرگی پروستات یک مسیله رایج در بین مردان است که عوارض جانبی قابل توجهی را برای مردان مسن ایجاد می کند. با توجه به شیوع بالای بزرگی پروستات و اعتیاد به تریاک و مشتقات آن، ارزیابی رابطه بین مصرف تریاک با بزرگی پروستات ممکن است موضوع جالبی باشد.

    روش بررسی

    داده ها به صورت مقطعی جمع آوری گردید. جامعه هدف بیماران معتاد به تریاک مراجعه کننده به بیمارستان های نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای سونوگرافی لگن از شهریور 1398 تا مرداد 1399 بودند. دو گروه در نظر گرفته شد. گروه موردنظر شامل مردانی با سابقه حداقل یک سال سوء مصرف تریاک بود. گروه کنترل مردانی در همان محدوده سنی که به دلایل دیگری به جز مشکلات پروستات برای سونوگرافی مراجعه کرده بودند. حجم پروستات بیشتر از ml 20 به عنوان پروستات بزرگ شده در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    212 مرد در مطالعه شرکت کردند که 78 بیمار معتاد در گروه موردنظر و 134 نفر سالم در گروه کنترل بودند. میانگین اندازه پروستات در گروه معتاد به طور معناداری بیشتر از گروه سالم بود (005/0=P). بین اندازه پروستات و سن در هر دو گروه ارتباط معناداری وجود داشت. ارتباط معناداری بین سایز پروستات و شاخص توده بدن مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش میل جنسی افراد معتاد، ابتدا انتظار داشتیم در مردان معتاد با پروستات کوچکتر مواجه شویم. با این حال، نتایج مطالعه خلاف آن را ثابت کرد. کاهش میل جنسی، احتمال تجمع ترشح در پروستات را افزایش می دهد که این ممکن است منجر به واکنش های التهابی مزمن، در نتیجه هایپرتروفی، و هایپرپلازی پروستات شود. در نهایت می توان نتیجه گرفت که اعتیاد به تریاک و مشتقات آن می تواند احتمال بزرگ شدن پروستات را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، هایپرپلازی خوش خیم پروستات، پروستات، سونوگرافی
  • مهدی صادق*، محمدحسن سخایی صفحات 979-985
    زمینه و هدف

    مرفین به عنوان یک ضددرد قوی با کاربرد گسترده بالینی جهت کنترل دردهای متوسط تا شدید است که همچنین شامل موارد سوء مصرف دارویی گسترده نیز می باشد. بررسی های اخیر نشان داده اند که تکرار استفاده از مرفین و مشتقات آن می تواند سبب ایجاد استرس اکسیداتیو شود. در این مطالعه اثرات تمرینات روزانه شنا، بر شاخص های استرس اکسیداتیو در هایپوکمپ و پلاسمای موش های صحرایی وابسته به مرفین بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 48 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد Wistar استفاده شد. آزمایش ها طی ماه های دی تا نیمه اسفند 1400 در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد. مرفین در آب روزانه به مدت چهار هفته به موش های صحرایی تجویز شد. تمرینات ورزش شامل 15 دقیقه شنای مداوم روزانه بود. هایپوکمپ و پلاسما از هر گروه جمع آوری و برای اندازه گیری فاکتورهای MDA، GSH، BDNF و ایریسین استفاده شد.

    یافته ها

    در پلاسما و هایپوکمپ گروه مرفین در مقایسه با گروه کنترل، GSH به صورت معنادار کاهش داشت. درحالی که GSSG و MDA به صورت معناداری افزایش داشت. مصرف مرفین تاثیری بر ایرسین پلاسما نداشت، اما باعث کاهش معنادار BDNF هایپوکمپ شد. تمرینات شنای روزانه در گروه مصرف کننده مرفین به صورت معنادار اثرات مرفین بر سطوح GSH، GSSG و MDA پلاسما و هایپوکمپ و BDNF هایپوکمپ را جبران کرد.

    نتیجه گیری

    تمرینات شنای روزانه در طی روند مصرف مزمن حداقل بخشی از استرس اکسیداتیو ناشی از مصرف مرفین را جبران می کند. این اثر ممکن است به کاهش آسیب های سلولی و ملکولی ناشی از مصرف مزمن مرفین کمک کند.

    کلیدواژگان: فاکتور نوروترفیک مغز، ورزش، گلوتاتیون، هایپوکمپ
  • محمد ستاری*، راحله سموعی صفحات 986-991
    زمینه و هدف

    در پاندمی کووید 19 ارایه آموزش های مجازی در دانشگاه ها ضرورت یافت. در این راستا مطالعه ای باهدف پیش بینی عملکرد اساتید در ارایه آموزش های مجازی در پاندمی کووید 19 برحسب روش های حل مسیله و دموگرافیک آن ها انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 252 تن از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی ایران از اردیبهشت 1400 تا پایان خرداد 1400 انجام شد. پرسشنامه سنجش عملکرد اعضاء هییت علمی در ارایه آموزش های مجازی (89/0=α) و پرسشنامه روش های حل مسیله (75/0=α) به صورت مجازی اجرا شد و داده ها توسط داده کاوی تحلیل شد.

    یافته ها

    عوامل مرتبط با رضایت  اساتید از عملکردشان در ارایه آموزش های مجازی عبارت بود از «امکان نظارت بر انجام تکالیف درسی»، «برقراری نظم و مقررات»، «تهیه محتوای آموزشی استاندارد»، «استفاده از محتوای چندرسانه ای»، «تسلط بر نرم افزارها و محتوای چندرسانه ای»، «بررسی کیفیت و کمیت یادگیری دانشجویان»، و برخی ویژگی های رفتاری اساتید چون «خودتنظیمی، پیگیری، توافق پذیری و واقع بینی».

    نتیجه گیری

    عملکرد اساتید در ارایه آموزش های مجازی، تحت تاثیر برخی عوامل رفتاری و قابلیت های فردی موقعیتی قابل تغییر است.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید 19، حل مسئله، آموزش مجازی
  • اسرا مرادخانی، مبین عظمی، معصومه عابدینی* صفحات 992-997
    زمینه و هدف

    ابتلا به کووید 19 در برخی از بیماران منجر به طوفان سایتوکینی و بروز لنفوهیستیوسیتوزیس هموفاگوسیتیک (HLH) ثانویه به این عامل ویروسی می شود. HLH بیماری نادر و تهاجمی در کودکان است که با مرگ ومیر بالا همراه است. هدف از این گزارش، معرفی شیرخوار 14 ماهه مبتلا به کووید 19 با تشخیص HLH می باشد.

    معرفی بیمار:

     بیمار شیرخوار 14 ماهه مبتلا به کووید 19، در آبان 1399 با تب مزمن، ضعف و بی حالی، در بیمارستان سنندج بستری سپس به دلیل تب مقاوم و افزایش آنزیم های کبدی به مرکز ثانویه اعزام و دچار لکوسیتوز و هپاتواسپلنومگالی شد. طی بررسی ها، تشخیص HLH مطرح شد و تحت درمان با آنتی بیوتیک، IVIG، دگزامتازون و پنتوپرازول قرار گرفت. پس از آن تب کاهش یافت، سپس پردنیزولون خوراکی تجویز و پیگیری مجدد توصیه شد. با حال عمومی خوب ترخیص گردید.

    نتیجه گیری

    باتوجه به پاندمی کنونی و ارتباط آن با HLH، بررسی معیارهای مربوطه جهت تشخیص و درمان به موقع باید مدنظر قرار گرفته شود تا از عوارض احتمالی ناشی از آن جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: گزارش موردی، کووید 19، لنفوهیستیوسیتوزیس هموفاگوسیتیک، شیرخوار
|
  • Arezoo Mehrabian, Hamed Ghaffari, Soheila Refahi, Mohammad Haghparast, Abolhasan Rezaeyan* Pages 921-930

    Adjuvant or salvage radiotherapy can control biochemical relapse after radical prostatectomy and reduce the risk of distant metastases. Dose-escalated radiotherapy after radical prostatectomy can lead to improved biochemical relapse-free survival. Over the last decades, despite the technological advancements in prostate radiotherapy, radiation-induced rectal toxicity is still the main limiting factor for dose escalation owing to the anatomical proximity of the prostate gland to the rectum. To this end, several rectal sparing devices, including Endorectal balloons (ERBs), prostate-rectum spacers (e.g. SpaceOAR hydrogel), and rectal retractor have been explored to increase the distance between the prostate and the rectum to reduce rectal radiation doses and toxicities. Over the last decade, several studies applied these devices during post-prostatectomy radiotherapy setting. Therefore, the purpose of this review is to evaluate the impact of rectal sparing devices on dose-volume parameters of anorectal, radiation-induced rectal toxicity, and prostate bed motion during post-prostatectomy radiotherapy. The results showed that although using ERBs can lead to stability in the target volume position, it cannot reduce rectal radiation doses, in particular dose to the anterior rectal wall. The application of ERBs can reduce the received dose of the anal wall and increase the geometric reproducibility of the clinical target volume (CTV) position. However, the role of ERBs in reducing the received dose of the rectal wall is still controversial, which can be associated with the displacement of the anterior rectal wall towards the prostate bed (high radiation dose area). The use of SpaceOAR hydrogel can significantly increase the distance between the rectum and the prostate bed and ultimately reduce the dose received by the rectal wall. Also, the use of rectal retractor remarkably reduces rectal radiation doses. The dosimetric and clinical results of the use of SpaceOAR hydrogel and rectal retractor are very promising, and these devices can be used for patients after the necessary evaluations by radiation oncologist in post-prostatectomy radiotherapy. However, further studies will be required to elucidate the efficacy of SpaceOAR hydrogel and rectal retractor in reducing radiotherapy-induced rectal toxicity following post-prostatectomy radiotherapy.

    Keywords: prostatectomy, prostate cancer, radiotherapy, rectum
  • Seyed Hossein Hosseini, Hossein Karimi Moonaghi*, Seyed Masoud Hosseini, Hassan Gholami, Vahid Ghavami Pages 931-941
    Background

    According to numerous research related to learning styles and also the difference of these styles in students, this study was designed in order to determine the status of learning styles in medical students in Iran.

    Methods

    This study was conducted as a systematic review and meta-analysis. Searching for articles in this study was done from September 24 to October 15, 2022 in databases: Proquest, PubMed, Iran medex, Scopus, Sid, Magiran, Google Scholar, Eric and medical education journals. The research environment of Iran has been Mashhad. Using the PICOTS model, the keywords: learning styles, clubs, medical students were used to search the mentioned databases. OR, AND operators and possible combinations of keywords were used when searching for articles in databases. The extracted articles were first evaluated in terms of the research title, then the abstract of the article, and finally the text of the article using the "PRISMA Checklist". In each stage, repetitive articles and articles that did not mention the percentage of learning styles were excluded from the study, and the articles that met the inclusion criteria were stored in the (EndNote software, version 20, Clarivate, USA), and at the end, 53 articles were analyzed.

    Results

    The results of the study showed that the most used learning styles among students of medical sciences in Iran was convergent learning style (32% with 95% confidence interval). In the investigation of the adaptive learning style in the fields of basic sciences during the years 2006 to 2021, the percentage of using this style increased and this trend was statistically significant (P=0.0078).

    Conclusion

    According to the findings of the study, the most used learning style in medical sciences in Iran is convergent learning style, and considering the characteristics of convergent people, it is necessary to provide effective and efficient training in medical sciences to Students' learning styles should be given special attention so that training can be guided based on their learning styles.

    Keywords: Iran, learning, medical sciences, students
  • Yunus Soleymani*, AmirReza Jahanshahi, Hamed Rezaeejam, Davood Khezerloo Pages 942-947
    Background

    Radiomics is a noninvasive method that reveals information from medical images that are not recognizable by the naked eye. Radiomics has shown a high potential in the accurate diagnosis and prognosis of liver lesions in ultrasound images. Despite this high potential, changes in imaging parameters affect the reproducibility of ultrasound radiomics results. Therefore, the present study aims to investigate the reproducibility of the radiomics features extracted from the images of patients with hepatocellular carcinoma under changes in ultrasound scan parameters.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted from July 2020 to July 2021 in the radiology department of Tabriz Paramedical Faculty. The images of 20 patients with hepatocellular carcinoma were obtained from the Cancer Imaging Archive database. These images were taken under different imaging conditions and parameters. The areas related to the lesion were manually extracted from the images with software tools. Then, in order to radiomics analysis, different radiomics features, including 24 gray level co-occurrence matrix (GLCM) and 16 gray level run length matrix (GLRLM), were extracted from the images. Then, using the coefficient of variation (CV%) and intraclass correlation coefficient (ICC) statistical tests, the reproducibility of radiomics features under changes in scan parameters was investigated. The values of ICC≥0.90 and CV<20% were considered reproducible in this study.

    Results

    Among the 40 features extracted from ultrasound images, eight showed high reproducibility in both CV% and ICC tests. These features were joint entropy, Idmn, Imc2, correlation, MCC, sum entropy, gray level non-uniformity normalized, and run entropy in which the two features, Idmn and gray level non-uniformity normalized, showed the highest (CV%=0.24) and the lowest (CV%=14.90) stability against the changes of ultrasound scan parameters, respectively. The average ICC value of these features was obtained at 0.977.

    Conclusion

    Despite the high potential of radiomics in diagnosing liver lesions, changes in imaging parameters directly affect the reproducibility of results. However, some radiomics features still show high stability and reproducibility under changes in imaging parameters.

    Keywords: hepatocellular carcinoma, quantitative analysis, reproducibility, ultrasound
  • Mansooreh Jamshidian Tehrani, Haniyeh Zeidabadinejad, Fereshteh Tayebi, MohammadReza Khalili, Bita Momenaei* Pages 948-956
    Background

    Congenital nasolacrimal duct obstruction (CNLDO) is one of the most prevalent orbital diseases in children and treatment of recalcitrant cases is always challenging. The purpose of this study is to identify the effectiveness of balloon dacryoplasty and stenting in persistent congenital nasolacrimal duct obstruction following previous intubation of nasolacrimal duct.

    Methods

    Our study was an interventional study from January 2015 to January 2018 on 16 lacrimal systems of 11 patients (5 males and 6 females) with congenital obstruction of the lacrimal duct (CNLDO) and a history of unsuccessful probing and stenting, in Farabi Hospital of Tehran (affiliated to Tehran University of Medical Sciences). Children who presented to our hospital and had previously been probed with or without intubation by another surgeon first underwent reprobing and re-intubation with a Crawford tube. Endoscopy of the nasolacrimal system was performed in suspected cases of false stent passage or in the presence of a history indicating nasal pathology. Crawford's Monoka tube was removed after two months. Balloon dacryoplasty with intubation was performed as the third surgery in cases who did not respond to probing and stenting after 3-6 months. The success after six months was evaluated using fluorescein dye disappearance test (FDDT) and also the resolution of the patients' symptoms.

    Results

    The age of the patients was 67±35.01 months (range: 26-121). The site of the canalicular stenosis in our patients was in the common canaliculi or within 2-3 mm from it. After 6 months, surgery was successfully performed in 13 lacrimal systems (81.25%). One patient with congenital lacrimal duct obstruction and Down syndrome and two other patients did not respond to balloon dacryoplasty and stenting and subsequently underwent dacryocystorhinostomy (DCR).

    Conclusion

    Balloon dacryoplasty combined with Monocrawford intubation is an effective surgical procedure that should be considered in cases of congenital nasolacrimal duct obstruction who have not responded to the probing and stenting of the lacrimal system.

    Keywords: intubation, nasolacrimal duct obstruction, stenting, treatment outcomes, crawford intubation
  • Siros Norozi, Paniz Poursiabidi* Pages 957-964
    Background

    Cardiopulmonary resuscitation is a quick and immediate intervention to prevent death in a person who has suddenly suffered cardiorespiratory arrest. This study aims to investigate the results of cardiopulmonary resuscitation and the factors affecting it with emphasis on the cause of cardiac arrest and 1-year prognosis of the saved patients.

    Materials and methods

    This research is a retrospective descriptive-analytical study that was conducted for 24 months, from April 1, 2017 to the end of March 2018, in Shahid Mostafa Khomeini Hospital in Ilam, from July 2022 to September 2022. The necessary information was collected based on the data available in the patients' files. Data analysis was done using SPSS24 software.

    Results

    Out of 152 patients, 64(42.1%) were men and 88(57.9%) were women. The average in the group that had a successful CPR was 60.75 years and in the group that had an unsuccessful CPR was 68.27 years. 13.7% of all CPRs occurred during shift change. The number of CPR was 11 cases (7.2%) in changing night shift to morning, six cases (3.9%) in changing evening shift to night, and four cases (2.6%) in changing evening to night shift. Most of the patients who underwent CPR were patients with internal diseases.

    Conclusion

    In this study, the final success rate of CPR was close to other studies. These results indicate that performing CPR is considered at any time. However, the reasons for the failure of the rehabilitation operation should be looked for in other factors. These factors can include updating nursing and medical team’s knowledge in the field of resuscitation, experience and skills of the resuscitation team, and periodic training of the resuscitation team, which should be considered regularly in order to reduce unsuccessful cases.

    Keywords: cardiac arrest, cardiopulmonary resuscitation, prognosis
  • Kowsar Sadat Ashrafi*, Nasser Saeedi, Parvin Soltani, Ali Sadough Abbasian, Mohammad Rafiei, Fereshteh Nejati, Mahdieh Gholamzadeh, Mojtaba Ahmadlou Pages 965-973
    Background

    Adequacy of dialysis is a very important issue in dialysis patients, so comparing the adequacy of dialysis in different dialysis methods is very important. Therefore, due to the fact that the number of people undergoing dialysis  through fistulas and catheters varies in different centers, and depending on different centers, there is a possibility of decreasing or increasing the adequacy of dialysis, so we decided to do this comparison in Arak support center.

    Methods

    In this analytical-cross-sectional study, the dialysis patients of Hami Arak Center from April 2019 to September 2019 were divided into two groups (the first group with permanent catheter, the second group with arteriovenous fistula) based on vascular access. The both groups were matched in terms of age, sex, weight, pump speed, filter size and also the duration of dialysis. All patients were dialyzed with the same type of dialysis machine, and the duration of hemodialysis for all samples was 4 hours in each session. To confirm the reliability of the device, it was calibrated before each use and the same setting was used for all samples. The blood samples were taken from the arterial route before dialysis and starting the dilution with heparin or normal saline. Statistical models of dialysis adequacy of patients in two groups were measured using the Kt/V criterion, SPSS and AMOS data analysis was performed.

    Results

    In the analysis of covariance of BUN before dialysis, there is a statistically significant difference in the studied groups (P<0.05), also in the UF and URR variables, dialysis time and the number of times of dialysis in three consecutive repetitions, there is a statistically significant difference in the studied groups. (dime fistula and catheter) are not present (P<0.05).

    Conclusion

    In this study, during repeated repetitions, 22% of the dialysis adequacy in the two groups did not have good adequacy, and 78% of the patients in the two groups had appropriate dialysis adequacy.

    Keywords: catheters, fistula, hemodialysis
  • Amin Abolhasani Foroughi, Jalaleddin Badragheh, Banafsheh Zeinali-Rafsanjani* Pages 974-978
    Background

    Prostate enlargement is a common issue amongst men, which causes significant side effects for aging men. Regarding the high prevalence of prostate enlargement and opium addiction and its derivatives, assessing the relationship between opium use with prostate enlargement may be an exciting issue.

    Methods

    This was a cross-sectional study. There were two groups; the case group contained men with a history of at least one year of opium abuse. The control group was men in the same age range referred to university-affiliated hospitals for ultrasonography for other reasons except for prostate problems. The prostate size and demographic information of patients were recorded. The prostate volume of more than 20 ml was considered as an enlarged prostate.

    Results

    212 males participated in the study from December 2018 to March 2019 at Namazi Hospital of Shiraz University of Medical Sciences, including 78 drug abuse patients (mean age=39.08±6.52 years old) in the case group and 134 (mean age=40.69±6.28 years old) in the control group. The mean prostate size in the addict group was significantly higher than in the healthy group (P=0.005). There was a significant correlation between the size of the prostate and the age in both groups. However, there was no correlation between prostate size and body mass index.

    Conclusion

    Due to a decrease in the sexual desire of addicted people, we first expected to face smaller prostates in addicted men; however, the study results proved the opposite. One explanation can be that the decreased libido increases the likelihood  of fluid accumulation in the prostate, this might lead to chronic inflammatory reactions, hypertrophy, and prostate hyperplasia. Therefore, a more comprehensive study is needed to investigate the interaction between the drug and prostate tissue.  Finally, it can be concluded that addiction to opium and its derivatives can increase the chance of prostate enlargement. Due to the lack of previous studies in this field, it seems necessary to conduct additional studies with larger sample sizes and control confounding factors.

    Keywords: addiction, benign prostatic hyperplasia, prostate, ultrasonography
  • Mehdi Sadegh*, MohammadHassan Sakhaie Pages 979-985
    Background

    Morphine as a strong analgesic compound is widely prescribed in clinic to control medium to severe pain, they are also may cause drug abuse. Recent studies have shown chronic morphine consumption and it could induce oxidative stress and cause cell damage. In this study, the effects of daily swimming exercise investigated on oxidative stress indices in the hippocampus and plasma of morphine dependent rats.

    Methods

    In this study, 48 adult male wistar rats were randomly divided to four groups. Experiments were done during January to March 2022 at Arak University of Medical Sciences. Morphine was self-administrated for 4 weeks, as dissolved (0.4 mg/ml) in the daily drinking water. Exercise training was included 15 minutes daily continuous swimming in a swimming pool. Swimming occurred during all days of morphine consumption. At the end, 6 rats were randomly selected from each group and withdrawal signs were evaluated by naloxone injection, to confirm morphine dependency. Then, hippocampus and plasma were collected from the 8 remaining rats of each group and were used for GSH, GSSG, MDA, irisin and BDNF assessment.

    Results

    All rats in morphine consumed groups showed withdrawal signs in naloxone text, which means morphine dependency successfully were induced. However swimming exercise significantly reduced the consumption size of morphine. GSH was significantly decreased, while GSSG and MDA were significantly increased in the plasma and hippocampus of morphine groups in compare with control. Morphine consumption had no effect on plasma levels of irisin, while significantly decreased hippocampus level of BDNF. Daily swimming exercise in the morphine consumed group significantly repaired morphine effects on plasma and hippocampus levels of GSH, GSSG, MDA and hippocampus levels of BDNF.

    Conclusion

    Daily swimming exercise during the morphine consumption is able to repair at least some parts of the oxidative stress induced by morphine. This effect might help to reduce cellular and molecular damages raised by chronic morphine consumption.

    Keywords: BDNF, exercise, glutathione, hippocampus
  • Mohammad Sattari*, Rahele Samouei Pages 986-991
    Background

    In the Covid-19 Pandemic, virtual education in universities became essential and came with some challenges, especially for professors who had the role of presenters. In this regard, the study was conducted to predict the performance of professors in providing virtual training in Covid-19 in terms of problem-solving methods and their demographics.

    Methods

    A descriptive-analytical study was performed on 252 professors of Iranian universities of medical sciences from 2021 April to 2021. Also, demographic characteristics such as gender, field of study, position, job rank and work experience were asked. The faculty members' performance questionnaire in providing virtual training (α=0.89) and the problem-solving methods questionnaire (α=0.75) was administered virtually and the data were analyzed by Random forest, CHAID and ID3 techniques.

    Results

    Based on used data mining methods findings, factors related to teachers' satisfaction with their performance in providing virtual education were "the possibility of monitoring the performance of homework", "establishing order and regulations", "preparing standard educational content", "using multimedia content", "Mastery of software, educational systems, and multimedia content", and "possibility of examining the quality and quantity of students' learning". Also, interpersonal problem-solving methods, such as "believing in the role of personality traits of people in their behavior", "solving problems with effort and follow-up", "notifying people's mistakes in interpersonal interactions", "giving people the opportunity to check their behavior", "proposing solutions to solve problems for the benefit of both parties", and "dividing big problems into smaller parts" have played a big role in professors' satisfaction about their teaching methods. These characteristics are related to more basic areas such as self-regulation, pursuit and challenge, agreeableness, and realism.

    Conclusion

    The results of the study showed that the performance of teachers in providing virtual education is influenced by some behavioral factors and individual situational abilities. However, despite the virtual training implementation difficulties, it is a productive opportunity that can be used in the days of returning for conditions (after-covid 19 condition) without physical distance along with face-to-face training.

    Keywords: pandemic covid 19, problem solving, virtual education
  • Asra Moradkhani, Mobin Azami, Massomeh Abedini* Pages 992-997
    Background

    Sever Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in some patients leads to cytokine storm and causes hemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH) secondary to this viral agent. HLH is a rare and aggressive disease that increases in children, and is caused by changes in the immune system that associated with high mortality. Consideing the current pandemic, early diagnosis and treatment is important. Herein, we report a case of a 14-month-old infant presented with COVID-19 and prolonged fever who was eventually treated with the diagnosis of HLH. The study has been done in Sanandaj in January 2020.

    Case Presentation

    A 14-month-old female infant with Covid-19, in November 2019 with prolonged fever lasting for 12 days, weakness and lethargy was admitted to Sanandaj Social Security Hospital, in November 2019. The infant did not have any history of illness, drug or allergy and had received vaccination according to the country's protocol. Later she was transferred to Besat Hospital in Sanandaj due to persistent fever and elevated liver enzymes. The patient had severe leukocytosis and hepatosplenomegaly in the second center. During the diagnostic measures for the patient and the rule out of other possible causes through imaging and laboratory investigations and also the evaluation of relevant criteria, HLH was suggested and treated with antibiotics (ceftriaxone, meropenem), IVIg, dexamethasone and pantoprazole. After that the fever decreased, then oral prednisolone was prescribed and a follow-up was recommended. She was discharged in good general condition.

    Conclusion

    The current Covid-19 pandemic causes infection of children and may lead to occurrence of secondary HLH disease. therefore, assessment of children with liver manifestations and resistant fever should be considered by performing a PCR test to avoid complications and consequences as much as possible by timely treatment. more studies should be done in the field of its various dimensions.

    Keywords: case report, covid-19, hemophagocytic lymphohistiocytosis, infant