فهرست مطالب

مجله فقه مقارن
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، مرضیه داودی صفحات 5-29
    در فقه امامیه برای فرزندانی که از طریق نامشروع متولد شده اند، احکامی مقرر شده که در آنها برای برخورداری از برخی حقوق و مزایای اجتماعی طهارت مولد شرط دانسته شده است. ممکن است این شبهه ایجاد شود که احکام مربوط به اولاد زنا نوعی ظلم و تبعیض در حق این چنین فرزندانی است و شرطیت طهارت مولد به ظاهر بر خلاف عدل و انصاف الهی است. در این پژوهش با توجه به تاثیر مقاصد و حکمتهای شرعی در تشریع احکام اسلامی به شرطیت طهارت مولد و علت تشریع این حکم با نگاهی متفاوت نگریسته و این نتیجه دست یافته شده است که محرومیت فرزندان زنا از برخی حقوق و محدودیت آنها برای بر عهده گرفتن برخی مناصب پذیرفتنی است؛ زیرا شارع با توجه به مصالح و مفاسدی که وجود دارد حق دارد احکامی را مقرر کند و این به معنای ظلم و تبعیض نیست؛ از منظر شارع، اهمیت حفظ سلامت نسب به عنوان یکی از مقاصد شریعت می باشد و در جهت حفظ این مقاصد و پیشگیری از چنین روابط نامشروعی به این تفاوتها قایل شده است.
    کلیدواژگان: مقاصد شریعت، طهارت مولد، مناصب اجتماعی، حقوق اولاد
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، جواد یعقوبی صفحات 31-53
    این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی، ماده 365 قانون مجازات اسلامی جدید را در دو نظریه ذیل نقد و بررسی کرده است: الف) قول مشهور که قانون مجازات جدید بر اساس آن تنظیم شده و حق عفو از قصاص را برای مجنی علیه پذیرفته است؛ ب) قول غیرمشهور که ماده 54 قانون مجازات اسلامی سابق بر اساس آن تنظیم شده و حق عفو را متعلق به اولیای دم دانسته است. این نوشتار با استناد به ادله قرآنی، روایی، عقلی و هم چنین نظریه تشفی خاطر، قول دوم را به اثبات رسانده است. هدف تحقیق اثبات نظریه مخالف مشهور است، مبنی بر اینکه با گذشت مجنی علیه قبل از فوت، حق قصاص ساقط نمی شود و اولیای دم می توانند پس از فوت مجنی علیه، مطالبه قصاص یا دیه نمایند. نوآوری این پژوهش، تحلیل ماده 365 قانون مجازات جدید با نگاهی جرم شناسانه می باشد و اثبات اینکه با گذشت مجنی علیه قبل از فوت، حق قصاص ساقط نمی شود و اولیای دم می توانند پس از فوت مجنی علیه، مطالبه قصاص یا دیه نمایند.
    کلیدواژگان: ماده 365 قانون مجازات، مجنی علیه، ولی دم، تشفی خاطر
  • رحیم رحیمی میلاشی، کیومرث کلانتری*، جعفر صادق منش صفحات 55-83
    قاعده تحریم جنگ از اصول بنیادین و از قواعد آمره در اسلام و حقوق بین الملل معاصر است که به موجب آن، کشورها از توسل به زور و دخالت در امور یکدیگر منع شده اند. بر اساس حقوق اسلام و اسناد بین المللی هرگونه حمله و توسل به زور تحت عناوینی چون حمله یا دفاع پیشگیرانه در برابر حمله قریب الوقوع ممنوع است. رعایت اصل مذکور، موجب حفظ حاکمیت و استقلال کشورها و موجب صلح و امنیت بین المللی خواهد شد. اصولا دیدگاه اسلام و حقوق بین الملل، کاهش آثار شوم جنگ و برداشتن گام موثر در حذف آن است؛ ولی از آنجا که این امر ممکن نیست، تلاش شده است تا پیامدهای جنگ محدود شود. از جمله این تلاشها، تعیین مقرراتی است که در زمان درگیریهای مسلحانه و دفاع، طرفین تخاصم باید آنها را به عنوان حقوق بشردوستانه رعایت کنند. این موضوع هم در اسناد، کنوانسیونها و قطعنامه های بین المللی اشاره شده است. پس از انقلاب اسلامی، قانونگذار با تاسی از فقه اسلام و حقوق بین الملل، هرگونه عملیات و حمله بدون امر و اجازه یا بدون اینکه به عملیات متقابل وادار شده باشد و یا پس از دستور توقف، جنگ را در اراضی یا علیه نیروهای نظامی یا اتباع دولتی که با ایران در حال جنگ نیست در مواد 34 و 35 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح اقدام خودسرانه تلقی و برای فرماندهان مجازات سنگین در نظر گرفته است که ایرادهایی براین مواد وارد و اصلاح آن جهت رفع ایرادها پیشنهاد می شود. هم چنین ضمن بیان مبانی نظری اسلام و حقوق بین الملل، این پرسش مطرح است که آیا حقوق نظامی ایران به این مهم توجه داشته یا خیر؟ و می تواند بر صلح بین المللی تاثیرگذار باشد؟ نویسنده با استفاده از شیوه تبینی و تحلیلی در صدد محاسن و معایب آن و پاسخ به سوال این مقاله است. روش این تحقیق هم تحلیلی توصیفی با ابزار گردآوری کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: فرمانده، اقدام خودسرانه، اقدام متقابل، حقوق بشردوستانه، حقوق بین الملل، مجازات
  • اسفندیار صفری*، علی صادقی صفحات 85-104
    نسبت به مشروعیت بیع وفا در فقه حنفی اختلاف نظرهای فراوانی دیده می شود. حداقل در این باره سه نظریه وجود دارد: 1. مشروعیت بیع وفا به عنوان عقد رهن؛ 2. فساد بیع وفا به جهت اشتمال بر شرط خلاف ذات عقد؛ 3. بطلان بیع وفا به جهت انطباق واقعیت آن با قرض ربوی. نظریه اخیر موجب تقنین بطلان بیع وفا در قانون مدنی مصر، اردن و سوریه شده است. از سویی با تاثیرپذیری از دیدگاه اول، قانون مدنی عراق و الجزایر بیع وفا را به عنوان رهن حیازی دانسته است. در فقه امامیه با استناد به ادله عمومی باب معاملات و هم چنین به روایات خاص، مشروعیت بیع وفا با تحلیل ماهیت آن به عقد بیع مشروط، اثبات شده است. در این مقاله ادله قایلین به فساد، بطلان، عقد مرکب بودن بیع وفا و هم چنین رهن بودن آن در فقه حنفی نقد شده و به استناد عموم ادله «اوفوا بالعقود»، «الا ان تکون تجاره عن تراض منکم»، «احل الله البیع» و «المومنون عند شروطهم» مشروعیت بیع وفا به عنوان عقد بیع اثبات گشته است.
    کلیدواژگان: بیع وفا، تملیک، حق انتفاع، شرط خلاف مقتضای ذات عقد، حیله، رهن
  • غلامرضا آشوری، حجت الله فتحی*، محمدعلی حیدری صفحات 105-131
    قانونگذار ایران با وضع ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مجازات اعدام را برای چهار گروه از مجرمین در نظر گرفته است. از زمان تصویب این قانون تاکنون فقه پژوهان و حقوقدانان برای این نحوه از جرم انگاری و تعیین مجازات سنگین اعدام انتقاداتی را وارد داشته اند لکن به تحلیلها و نقدها از نقطه نظر فقه فریقین کمتر توجه شده است. از این رو ضروری است در پژوهشی نو مبانی فقهی ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر با تاکید بر فقه مقارن بررسی، تحلیل و نقد شود. بر این اساس یافته پژوهش حاضر آن است که ادله و مبانی فقهی تعیین انحصاری مجازات اعدام مقرر در ماده 45 را پشتیبانی نمی کند، بلکه بررسی و تحلیل مبانی و ادله فقهی نتایج دیگری را حاصل می نماید. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: مبانی فقهی، فقه مقارن، افساد فی الارض، جرایم مواد مخدر، ماده 45 قانون مبارزه با مواد مخدر
  • محمود پوربافرانی*، حامد رستمی نجف آبادی، میثم محمدی صفحات 133-155
    توهین به مقدسات ادیان و مذاهب در پوشش آزادی بیان، تهدیدکننده صلح و امنیت جهان است و بنا بر برخی اسناد منشور بین المللی حقوق بشر منع شده و مصداق نقض حقوق بشر است؛ اما در غرب دچار سیاست دوگانه است. فرانسه که خود را مهد آزادی و حقوق بشر می داند در موضوعات یکسان، مواضع مختلف دارد. احترام به مقدسات و حفظ حرمتها، باعث بسط ارتباطات و تحکیم همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان و مذاهب مختلف است. اسلام اهانت به مقدسات خویش را نکوهیده و بر عدم اهانت به مقدسات دیگران نیز تاکید دارد. التزام عملی به اعلامیه و میثاق نامه های حقوق بشر در جهان -خاصه که در دانمارک، فرانسه و... با هدف ایجاد تفرقه دینی و مذهبی نسبت به ساحت قدسی پیامبر اسلام اهانت می شود- و رفع خلاهای قانونی این جرم در کشور، بیش از هر زمان ضروری می نماید. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، در صدد بررسی توهین به مقدسات با توجه به فقه مذاهب اسلامی، اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق نامه بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است. توهین به مقدسات از نظر مذاهب اسلامی و نظام حقوقی ایران موجب مجازات و در اسناد حقوق بشری نیز منع شده است.
    کلیدواژگان: سب، مقدسات، فقه امامیه، فقه اهل سنت، قانون مجازات اسلامی، حقوق بشر
  • حسن شاه ملک پور، کورش عظیمی* صفحات 157-178
    افترا یا انتساب ناروای رفتاری مجرمانه به دیگران، گاه شرافت و آبرو و گاهی اعتبار اجتماعی اشخاص را نشانه می گیرد؛ از این رو حقوق کیفری، اشخاصی که آبرو و شهرت آنان مورد هجمه قرار گرفته است را تحت حمایت خود قرار داده و با تعقیب و مجازات مفتریان سعی می کند تعادل و آرامش ازدست رفته را به جامعه بازگرداند. پیشینه جرم انگاری افترا در حقوق اسلامی به صدر اسلام برمی گردد و افترای جنسی تحت عنوان رمی یا قذف، رفتاری مذموم و قابل مجازات به شمار آمده است (نور، 4 و 23). اگرچه به لحاظ محتوا و ماهیت آیات مذکور، به نظر می رسد منظور از محصنات، زنان پاکدامن و لزوما زنده باشند، اما در سنوات اخیر قانونگذار به دفاع از آبرو و شهرت مردگان برخاسته و قذف علیه میت را بسان افترای جنسی زنده ها، موجبی برای مجازات حدی محسوب نموده است (ماده 245ق.م.ا). صرف نظر از موارد سقوط حد قذف به واسطه اثبات، تصدیق، لعان یا گذشت مقذوف که دست کم در سه حالت آخر میت نمی تواند ایفای نقش نماید و از این حیث ادعای احتمالی قاذف مبنی بر حقانیت او در ایراد افترا قابل رد یا اثبات نیست، باوجود غلبه جنبه خصوصی و حق الناسی این جرم و نیز عدم اهلیت میت در استیفاء حق بر اساس مبانی فقهی و قانون مدنی، مطرح نمودن چنین جرمی اساسا دارای ایراد و اشکال است. در این نوشتار مبانی و مستندات فقهی و حقوقی تعمیم قذف به دنیای مردگان، غلبه جنبه خصوصی آن و مکانیسم توریث حق قذف به بازماندگان میت در آراء اندیشه ورزان شیعه و اهل سنت را به روش توصیفی ژرفانگر تحلیل می کنیم.
    کلیدواژگان: قذف، بزه دیدگی میت، اهلیت استیفا، حق الناس، توریث حق
  • زهرا حسین پور، مهدی رهبر* صفحات 179-198
    ارتکاب جرم در ملا عام به عنوان یکی از کیفیات تشدید مجازات در فقه و حقوق جزای اسلام، با نظرات متعددی روبه رو شده است. از این رو در این نوشتار با رویکرد تطبیقی و بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به بررسی معیارهای فقهی حقوقی تشدید مجازات جرایم در ملا عام با تاکید بر اقوال موافق و مخالف به صورت تنصیصی و اصطیادی از میان نصوص فقهی روایی و هم چنین بر اساس کیفیت عینی از جهات خاص و تعدد جرم از جهات عام تشدید مجازات در حقوق جزای اسلام به بررسی این مسیله پرداخته شده است. از منظر فقهی امکان تشدید مجازات خود جرم اصلی وجود ندارد و اما امکان تشدید به عنوان تعزیر به دلیل عناوینی مانند هتک حرمت و تجاهر به فسق وجود دارد. از منظر حقوقی تشدید مجازات جرایم در ملا عام از دو جهت تعدد رفتاری و کیفیات مشدده عینی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: ملا عام، تشدید مجازات، جرم، تظاهر
  • فاطمه محمدی، اسدالله لطفی*، محمود قیوم زاده صفحات 199-227
    وجود شبهه در ارتکاب جرایم از عوامل سقوط حد در نزد فقهای مذاهب اسلامی است. حد سرقت به عنوان یکی از حدود الهی، قطع دست مرد و زن دزد بیان شده است. سرقت بر حسب نوع و میزان کیفر، به سرقت تعزیری و سرقت حدی تقسیم می شود. برای اجرای حد سرقت هم سارق و هم مسروق باید شرایطی داشته باشند که یکی از شرایط برای تحقق سرقت حدی مشتبه نبودن مال مسروقه است. همه فقهای مذاهب اسلامی اتفاق نظر دارند که سارق نباید در مال سرقت شده شبهه مالکیت داشته باشد. با توجه به این شرط سرقت پدر از مال فرزند و بالعکس، سرقت مسلمان از بیت المال و سرقت شریک از مال مشاع سرقت حدی به شمار نمی آید و منجر به قطع دست نمی شود. دلیل فقهای مذاهب اسلامی برای دفع حد سرقت روایتی از رسول خدا است که فرموده اند: «إدریوا الحدود بالشبهات: اجرای حدود را به شبهات ساقط کنید.» از نظر فقهای امامیه شبهه به حکمیه و موضوعیه تقسیم می شود و از نظر فقهای اهل سنت شبهه به سه دسته شبهه فاعل، شبهه محل و شبهه جهت تقسیم می شود. در این نوشتار به آراء فقهای مذاهب اسلامی در مورد شبهه در سرقت به عنوان یکی از شروطی که موجب سقوط حد سرقت می شود پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سرقت، حد، شبهه، انواع شبهه
  • آزاد فلاحی*، محمدرسول ابوالمحمدی، فرزاد فلاحی صفحات 229-253
    یکی از موضوعات اختلاف برانگیز فقهی و حقوقی بحث «افزایش مهریه» بعد از عقد است. این موضوع که آیا اساسا چنین اقدامی صحیح و ممکن است یا با مانع فقهی و حقوقی روبه روست، سوالی است که در رویه محاکم و نهادهای مربوطه دیدگاه های متعارض و متفاوتی در پاسخ بدان ارایه شده است. سوال دومی که به تبع سوال نخست به ذهن متبادر می شود این است که، آیا این «افزایش» ماهیت و احکام همان مهر را دارد یا ماهیت و احکام خاصی بر آن مترتب می شود؟ در فقه، بین مذاهب اسلامی تفاوت دیدگاه و نظر به وضوح قابل مشاهده است، به نحوی که در فقه امامیه عده ای نظر بر عدم جواز مطلق چنین افزایشی دارند و عده اقلی نظر بر جواز دارند. عده ای دیگر مابین نکاح موقت و دایم تفاوت قایل شده و فقط در نکاح موقت آن را صحیح دانسته اند. در فقه حنفی، حنبلی و مالکی افزایش مهر را پذیرفته اند، اما راجع به ماهیت و احکام آن اختلاف نظر دارند. فقهای شافعی ازدیاد مهر را اساسا شرعی نمی دانند. در نظام حقوقی ایران نیز این اختلاف آراء وجود دارد، به نحوی که حتی رای وحدت رویه هییت عمومی دیوان عدالت اداری و نظریه شورای نگهبان که در این زمینه ارایه شده است نیز نتوانسته موضوع را به روشنی مشخص نماید. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی سعی بر آن بوده که نظر مذاهب اسلامی (امامیه، حنفیه، حنبلیه، مالکیه و شافعی) به طور مستند و مستدل آورده و نقد و بررسی شود. در آخر نظر بر این بوده که در نظام حقوقی ایران با توجه به مبانی حقوقی موجود افزایش مهریه نمی تواند صحیح قلمداد شود، هرچند سعی بر آن بوده راهکار مناسب با توجه به مقتضیات زمان و مکان در طول مقاله بر اساس مبانی موجود ارایه شود.
    کلیدواژگان: عقد نکاح، افزایش مهریه، توافق زوجین، حمایت قانونی
  • محمدصادق یوسفی مقدم* صفحات 255-273
    اعتکاف اصطلاح و عبادتی شرعی است که بیان حدود و شرایط آن از جمله مکان اعتکاف مستند به نصوص است. بر این اساس برخی از فقیهان اعتکاف را در هر مسجدی هر چند در آن اقامه جماعت نشود جایز دانسته، برخی با استناد به روایات جواز اعتکاف را محدود به مساجد چهارگانه ای که پیامبر یا وصی اش در آنها اقامه نماز جماعت کرده اند، نموده و انجام این عبادت را در غیر مساجد یادشده مشروع نمی دانند. در مقابل بسیاری از فقیهان انجام این عبادت را به مساجد جامع توسعه داده و انجام آن را در سایر مساجد به قصد رجاء پذیرفته اند. در این مقاله با رویکرد نظری و روش توصیفی تحلیلی به بررسی ادله دیدگاه ها در باره مکان اعتکاف پرداخته و با بررسی روایات و اقوال فقیهان، عدم انحصار اعتکاف به مساجد اربعه و مسجد جامع به معنای مصطلح ثابت شده و مشروعیت انجام آن در مساجدی که اقامه جماعت در آنها صورت می پذیرد به صورت استدلالی شده است.
    کلیدواژگان: اعتکاف، عبادت، روایات، مساجد، جماعت، فقه
  • اعظم نظری، حمید مسجدسرائی*، محمدحسن حائری، اکرم عبدالله پور صفحات 275-292
    در احکام دین مبین اسلام حکمی تشریع نشده است که مسلمانان در سختی و مشقت قرار گیرند و هرجا که این گونه باشد خداوند برای قابل تحمل بودن، گشایش و راحتی در آن قرار داده است که از جمله آن می توان به شکسته شدن نماز مسافر اشاره کرد. فقهای مذاهب خمسه بر مشروعیت نماز قصر در سفر و مختص بودن آن به نمازهای چهاررکعتی اتفاق نظر دارند، اما در وصف این مشروعیت اختلاف نظر دارند که آیا نماز قصر در سفر، رخصت است یا عزیمت؟ به عبارتی فریضه نماز قصر برای مکلف حتمی و ترک آن جایز نیست و یا اینکه مکلف بین نماز شکسته و تمام مختار است؟ بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی اقوال و ادله هر یک از مذاهب در خصوص وجوب یا عدم وجوب نماز قصر در سفر است. بررسی نظرات و منابع فقهی مذاهب حاکی از آن است که فقهای امامیه و حنفیه به استناد آیه 184 سوره بقره، روایات وارده و اجماع، قایل به عزیمت بودن نماز قصر هستند و در مقابل مذاهب مالکیه، شافعیه و حنابله به استناد آیه 101 سوره نساء، روایات و اجماع قایل به رخصت بودن آن هستند.
    کلیدواژگان: نماز قصر، رخصت، عزیمت، سفر، فقه مقارن
|
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi *, Marzia Davoodi Pages 5-29
    In Imamiyyah jurisprudence, for the children who were born illegitimately, there are laws in which reproductive purity is considered a condition for enjoying some social rights and benefits. It may be supposed that the laws related to children of adultery are a form of oppression and discrimination against such children, and the condition of reproductive purity is apparently against divine justice and fairness. In this research, according to the effect of Sharia’s purposes and wisdom in the enactment of Islamic laws, the condition of reproductive purity and the reason for the enactment of this ruling has been looked at from a different perspective, and the conclusion has been made that deprivation of the children of adultery from some rights and their limitation to assume some positions are acceptable; Because the Sharia has the right to prescribe rules according to the interests and corruptions that exist, and this does not mean oppression and discrimination; From the viewpoint of Sharia, the importance of preserving the health of the lineage is one of the purposes of Sharia, and in order to preserve these purposes and prevent such illegitimate relationships, these differences have been considered.
    Keywords: Purposes of Sharia, Reproductive Purity, Social Positions, Children’s Rights
  • Abdoljabar Zargoosh Nasab *, Javad Yaghobi Pages 31-53
    This research, through the use of a descriptive-analytical method, has analyzed the article 365 of the Islamic Penal Code in the following two theories: a) the popular saying that the new penal code was established based on it and accepted the right of pardon from retribution for the victim. b) The unpopular opinion based on which Article 54 of the former Islamic Penal Code was established and considered the right of pardon to belong to the owners of blood. This article has proved the second promise by referring to Quranic, narrative, rational evidences as well as the theory of “consolation of heart”. The aim of the research is to prove that the unpopular theory, that the right to retribution for the owners of blood does not expire with the consent of the victim before his death, and the owners of blood of the deceased can demand retribution or blood money after the death of the victim. The result of this research is the analysis of Article 365 of the new Penal Code, from a criminological point of view and proving that the right of retribution does not expire with the consent of the victim before his death, and the owners of blood of the deceased can demand retribution or blood money after the death of the victim.
    Keywords: Article 365 of the Iranian Penal Code, The Victim (Majni Alayh), Owner of Blood (Wali-e Dam), Consolation of Heart
  • Rahim Rahimi Milashi, Keyoumars Kalantari *, Jafar Sadegh Manesh Pages 55-83
    The Rule of Prohibition of War is a fundamental principle and an authoritative law in Islam and contemporary international law, based on which, countries are prohibited from waging wars and resorting to force to interfere with each other’s affairs. Consistent with Islamic laws and international law documents, any invasion or resort to force under such headings as preventive measures or defense against an imminent attack is prohibited. The observance of the said principle helps preserve the sovereignty and independence of the countries and establishes international peace and security. In essence, from the Islamic perspective and international law, reducing the consequences of war and its impacts are positive measures aimed at eliminating wars; however, since this is impossible, attempts are made to limit the outcomes of the wars. These measures include determining rules and regulations as humanitarian laws, which the parties should observe during armed conflicts or defense. This issue has also been set out in international documents, conventions and resolutions. Following the Islamic Revolution, the legislator, citing the Islamic jurisprudence and international law, has envisaged any unauthorized or unpermitted invasion or military action without counter-measures or following the order of cessation against military forces or nationals who are not in conflict with Iran to be arbitrary as outlined in Articles 34 and 35 of the Criminal Code of the Armed Forces, setting out heavy punishment for the commanders. These laws have problems, and they need to be modified. This research also expressed theoretical basics of Islam and international laws to ask:  Have the Iranian military laws paid attention to this? Furthermore, can they affect international peace? Here, the author uses an explanatory and analytical method to enumerate the advantages and disadvantages of this issue and uses a descriptive-analytical method via library sources to gather data.
    Keywords: Commanders, Arbitrary Action, Retaliatory Action, Humanitarian Actions, International laws, Punishments
  • Esfandiar Safari *, Ali Sadeqi Pages 85-104
    There are many differences of opinion in Hanafi jurisprudence regarding the legitimacy of the conditional sale. There are at least three theories about this: Legitimacy of conditional sale as a mortgage contract. Invalidity of that due to the inclusion of a condition contrary to the nature of the contract. Nullity of conditional sale due to the conformity of its reality with a usurious loan. The last theory has affected to the nullity of the conditional sale in the civil law of Egypt, Jordan and Syria. With influence from the first theory, the Iraqi and Algerian civil law has legislated the conditional sale as a mortgage. In Imami jurisprudence, by referring to the general evidence of transactions and also to specific traditions, the legitimacy of that has been proved by analyzing its nature as a conditional sale contract. In this article, the arguments of those who claim invalidity, Nullity, being a compound contract and being a mortgage of conditional sale in Hanafi jurisprudence are criticized. According to the general evidence of transactions such as “Keep your promises”, “Your transactions should be based on agreement”, “God has made the sale lawful” and “Believers must fulfill their terms”, the legitimacy of the conditional sale as a contract of sale has been proved.
    Keywords: conditional sale, Possession, The Right to Profit, Term Contrary to the Requirements of the Nature of Contract, Trick, mortgage
  • Gholam Reza Ashoori, Hojatollah Fathi *, Mohammad Ali Heidari Pages 105-131
    Iranian legislator has provided the death penalty for four groups of criminals by enacting Article 45 of the Addendum to the Anti-Narcotics Law. Since the approval of this law, scholars and jurists have criticized this way of criminalizing and determining the heavy death penalty, but less attention has been paid to the analyzes and criticisms from the viewpoint of jurisprudence of Islamic schools of thought. Therefore, it is necessary to investigate, analyze and criticize the jurisprudential foundations of Article 45 of the Addendum to the Anti-Narcotics Law with an emphasis on comparative jurisprudence. Based on this, the findings of the current research are that the jurisprudential evidences and foundations do not support the exclusive determination of the death penalty stipulated in Article 45, but the examination and analysis of the jurisprudential foundations and evidences yield other results. The method of this research is descriptive-analytical using library resources.
    Keywords: Jurisprudential foundations, Comparative Jurisprudence, Corruption in the World, drug crimes, Article 45 of the Anti-Narcotics Law
  • Mahmoud Pourbafrani *, Hamed Rostami Najafabadi, Meysam Mohammadi Pages 133-155
    Insulting the sanctities of religions and denominations under the guise of freedom of speech is a threat to the peace and security of the world, and according to some documents of the International Charter of Human Rights, it is prohibited and is an example of violation of human rights; However, the Western countries have a dual policy about this issue. France, which considers itself the cradle of freedom and human rights, has different positions in similar situations. Respecting the sanctities and preserving the sacred concepts, expands the communications and strengthens the peaceful coexistence of the followers of different religions. Islam condemns the insult to its sanctities, and emphasizes not to insult the sanctities of others. A practical commitment to the declaration and human rights treaties in the world - especially in Denmark, France, etc., with the aim of creating religious and denominational division, insults are made towards the holy Prophet of Islam (SAW) - and to eliminate the legal loopholes of this crime in the country, is necessary more than ever. This research, with a descriptive-analytical method, aims to investigate the insult to sacred concepts according to the jurisprudence of Islamic religions, the Universal Declaration of Human Rights and the International Covenant on Civil and Political Rights. Insulting sacred concepts is punishable from the viewpoint of Islamic denominations and Iranian legal system and is also prohibited in human rights.
    Keywords: Insult, Sanctities, Imami Jurisprudence, Sunni jurisprudence, Islamic Penal Code, Human rights
  • Hassan Shahmalekpour, Kourosh Azimi * Pages 157-178
  • Zahra Hossein Pour, Mahdi Rahbar * Pages 179-198
    Committing a crime in public as one of the qualities of intensifying the punishment in Islamic jurisprudence and criminal law has faced many opinions. Therefore, in this article, with a comparative approach and using the descriptive-analytical method, the jurisprudential-legal criteria of intensifying the punishment of crimes in public has been examined, emphasizing the positive and negative statements in a descriptive form among the jurisprudential-narrative texts, and also based on the objective quality from specific aspects and the multiplicity of crimes from general aspects, this issue has been investigated in Islamic criminal law. From the point of view of jurisprudence, it is not possible to increase the punishment of the main crime itself, but it is possible to increase it as ta‘dhir due to titles such as desecration and showing immorality. From the legal point of view, increasing the punishment of crimes in public can be justified from the two aspects of multiplicity of behavior and objective aggravating qualities.
    Keywords: General Public, Punishment Intensification, crime, ostentation
  • Fateme Mohammadi, Asadullah Lotfi *, Mahmoud Ghaumzadeh Pages 199-227
    Doubt in committing crimes is one of the factors that causes falling of Hadd (Islamic Punishments) from the viewpoint of jurisprudents of Islamic denominations. Cutting the hand of a woman or man who is a thief has been mentioned as the Hadd of theft as one of the divine punishments. According to type and amount of punishment, theft is classified to two types: Thefts which need Ta‘dhir and thefts which need Hadd as punishment. In order to carry out the theft’s Hadd, it is necessary for both thief and the stolen property to have some conditions. One of these conditions is not existing doubt in ownership of the stolen property. Jurisprudents of all Islamic denominations agree that for carrying out the Hadd of theft, there must not be any doubt in ownership of the stolen property for the thief. According to this condition, Hadd is not being applied to father’s theft of his son or daughter’s property and vice versa, Muslim’s theft of treasury (public property) and partner’s theft of common property and these situations do not lead to cutting hand. The reason of jurisprudents of Islamic denominations for not to applying Hadd in these situations is a speech of Prophet Mohammad that has said “Stop applying Hadd in doubts”. From the point of view of Shia jurisprudents, doubt is classified to two types that are jurisprudential opinion doubt and subjective doubt. Also from the point of view of Sunni jurisprudents, doubt is classified to three types: Doubt in the person who committed the theft, doubt in the place, doubt in reason. In this paper, the viewpoints of jurisprudents of Islamic denominations about doubt in theft as one of the factors that causes falling of Hadd punishment has been studied.
    Keywords: Theft, Hadd, Doubt, Types of Doubt
  • Azad Fallahi *, Mohammad Rasoul Abolmohammadi, Farzad Fallahi Pages 229-253
    Subject of post-matrimonial increase in marriage portion is one of the controversial juristic and legal topics. This subject that is concerned with this point that if such a measure is basically proper and practical or it is exposed to juristic and legal prohibition is a question to which contradictory and different approaches have been proposed as response in the judicial precedent of relevant courts and institutions. The second question that may strike in mind following of the former is that if such an increase has the nature and regulation of the same marriage portion or specific essence and rules will be applicable to it. Difference of opinion and viewpoint is clearly visible between Islamic denominations in Islamic Jurisprudence so that some groups in Shiite jurisprudence believe in lack of absolute permission for such an increase while the minor group argues in favour of this permission. Another group distinguishes among temporary and permanent marriages and has assumed this trend as proper only in temporary marriage. Increase in marriage portion has been accepted in Hanafi, Hanbali and Maliki jurisprudence (Sunnite denominations), but they disputed over nature and rules of this procedure. Shafi‘i jurists do not basically consider increase in marriage portion as proper. There is also such difference of opinions in Iranian legal system so that even uniform award of public board of Justice Administrative Court and comment of Guardian Council, which have been presented in this regard, could not clearly identify this topic. Using analytical-descriptive methodology in this paper, it has been tried to present, criticize and analyse comments of various Islamic denominations (Shiite, Hanafi, Hanbali, Maliki and Shafi‘i denominations) by documents and related evidences. At the end, it was believed that with respect to the existing legal bases, increase in marriage portion may not be assumed as proper, while it was tried to propose appropriate strategy with regard to time and place expediencies and conditions based on current fundamentals throughout this paper.
    Keywords: marriage contract, Increase in Marriage Portion, Agreement of Spouses, Legal Support
  • Mohammad Sadiq Yousefi Moqaddam * Pages 255-273
    Iʿtikāf is a term in Islamic jurisprudence, which refers to a kind of worship the boundaries of which, including its place, are based on religious texts. Accordingly, some jurists believe that iʿtikāf is legitimate in any mosque, even if no congregational prayers are performed in it, but on the other side of the extreme, some have made recourse to hadiths to show that iʿtikāf is permissible only in the four mosques in which the Prophet or his successor performed congregational prayers, arguing that it is illegitimate to perform iʿtikāf in other mosques. In between, there are jurists who argue that this worship can be performed in congregational mosques, although it can be performed in other mosques in hope for a divine reward. In this article, I adopt a theoretical approach and a descriptive method of research to study the grounds of different views about the place of iʿtikāf. I examine the relevant hadiths and remarks by jurists to show that iʿtikāf is not restricted to the four mosques or congregational mosques in the technical meaning of the term, but rather is legitimate in all mosques in which congregational prayers are performed.
    Keywords: Iʿtikāf, worship, Hadith, mosques, Congregation, Jurisprudence
  • Azam Nazari, Hamid Masjedsaraei *, Mohammad Hassan Haeri, Akram Abdolahpour Pages 275-292
    In the rulings of the religion of Islam, there is no decree to put Muslims in hardships, and wherever this is the case, God has placed openness and comfort in it to be bearable, from among them we can point out shortening of prayer of the traveler. The jurists of the Five Islamic Schools of Thought agree on the legitimacy of Qasr Prayer while traveling and that it is specific to four-rak‘ah prayers, but they disagree on the description of this legitimacy, whether the Qasr prayer during travel is Azimah (Obligation) or Rukhsah (Concession)? In other words, is it obligatory for the traveler to perform the Qasr prayer, or it is optional for him to choose between the broken prayer and the complete prayer? Therefore, the purpose of this research is to examine the sayings and evidences of each denomination regarding the obligation or non-obligation of Qasr prayer while traveling. Examining the jurisprudential opinions and sources of the schools of thought indicates that jurists of Imamiyyah and Hanafiyyah, based on verse 184 of Surah Al-Baqarah, various traditions, and consensus, are of the opinion that the Qasr prayer must be performed, and on the other hand, schools of Malikiyyah, Shafi‘iyyah, and Hanbaliyyah, based on verse 101 of Surah Al-Nisa’, traditions, and consensus, believe that it is permissible not compulsory.
    Keywords: Qasr Prayer, Azimah (Obligation), Rukhsah (Concession), Travel, Comparative Jurisprudence