فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه ساعتی معصومی* صفحات 11-23
    مقدمه

    هوش معنوی به عنوان زیربنای باورهای فرد نقش اساسی در زمینه های گوناگون زندگی انسان دارد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش هوش معنوی بر استرس (مقابله مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی) و خودشکوفایی مادران فرزندان مبتلا به نیازهای های خاص بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران با فرزندان دارای نیازهای خاص شهر همدان بودند که فرزندانشان در سال تحصیلی 1400-1401 دانش آموز مدارس عادی بودند و از بین این گروه تعداد 26 نفر با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقابله با استرس اندلر و پارکر (1990) و پرسشنامه شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394) بود. مداخله آموزش هوش معنوی در 8 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا شد. داده ها با نرم افزارآماری SPSS نسخه 25 و با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج کواریانس نشان داد آموزش هوش معنوی موجب افزایش معنادار در مقابله مسیله - مدار، هیجان های مثبت، روابط، معنایابی و پیشرفت در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه مداخله شد (001/0 > P) و در مقایسه با گروه کنترل موجب کاهش مقابله هیجان مدار و مقابله اجتنابی شد و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز قابل مشاهده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به آثار مثبت آموزش هوش معنوی، می توان از یافته های این پژوهش ها در تدوین محتوای برنامه گروهی و جلسات آموزش مربی و والدین با هدف پیشگیری از آسیب های اجتماعی

    کلیدواژگان: هوش معنوی، استرس، خودشکوفایی، نیازهای های خاص
  • شهناز مذهب*، زهره صیادپور صفحات 24-37
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی تنظیم هیجانی و راهبردهای مقابله ای بر اساس سرسختی روان شناختی در زنان سرپرست خانوار بود. بدین منظور از میان زنان سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی در شهرستان ورامین تعداد 180 نفر از زنان به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های سرسختی روان‏شناختی کوباسا (1989)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج، و اسپینهاون (2002) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1984) پاسخ دادند. برای تحلیل داده‏ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون تک متغیری spss 24 استفاده شد.نتایج نشان داد که از بین مولفه های تنظیم هیجانی، بین سرسختی روان‏شناختی با توجه مجدد به برنامه ریزی، پذیرش و توجه مجدد مثبت، رابطه مستقیم و در سطح 01/0 معنادار و با سرزنش دیگران، فاجعه آمیز پنداری، نشخوار ذهنی و سرزنش خود، رابطه منفی و در سطح 01/0 معنادار هستند. همچنین همبستگی بین سرسختی روان شناختی با راهبردهای مساله مدار مثبت و در سطح 01/0 معنادار و با راهبردهای هیجان مدار منفی بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سرسختی روان‏شناختی می تواند مولفه های پذیرش، توجه مجدد به برنامه ریزی و توجه مجدد مثبت، نشخوارذهنی، سرزنش خود، سرزنش دیگران و فاجعه آمیز پنداری و همچنین راهبردهای مساله مدار و هیجان مدار را پیش‏بینی کند. بنابراین هر چه سرسختی روانشناختی در افراد بیشتر باشد، تنظیم هیجانی آنها بیشتر بوده و راهبردهای مقابله ای کارآمدتری نیز خواهند داشت.
    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، تنظیم هیجانی و راهبردهای مقابله ای، زنان سرپرست خانوار
  • سحر پاسیار، حسین بقولی*، مجید برزگر، نادره سهرابی صفحات 38-52
    مقدمه

    سرطان پستان شایع ترین سرطان و دومین علت اصلی مرگ در زنان با بسیاری از عوارض جسمی و روانی است و هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب سلامت، بهزیستی روانشناختی و تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان سینه ماستکتومی شده شهر شیراز که درسال 1400 بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی، پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری بود. جامعه آزمودنی شامل یک نمونه 45 نفری که به صورت تصادفی اندازه گیری شده بودند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب سلامت سالکوسکیس و وارویک، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و پرسشنامه تصویر بدنی کش، میکولا و براون بودند. داده های پژوهش با استفاده از روش کوواریانس چند متغیره و آزمون های تعقیبی شفه و بنفرونی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزا (18) SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر روی متغیرهای پژوهشی داشته است. اضطراب سلامت (882/77=F و 05/P<)  بهزیستی روانشناختی (37/609=F  و 05/P<)و تصویر بدنی (736/8= F و 05/P<) بدست آمد.

    نتیجه گیری

    به دلیل اینکه اصول زیربنایی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در راستای افزایش انعطاف پذیری روانشناختی میباشد، بنابراین میتوان از این درمان در محیط های کلینیکی در کنار دیگر درمان های رایج استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، بهزیستی روانشناختی، تصویر بدنی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • سید امید ستوده ناورودی، مژگان نیکنام، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 53-66
    مقدمه

    بعد از تولد فرزند اول، زوجین برای سازش یافتگی با شرایط جدید زندگی خود و ارضای نیاز به صمیمیت عاطفی همگام با سبک والدگری مطلوب، عموما دچار سردرگمی می شوند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی، انطباق پذیری، صمیمت عاطفی و کیفیت ارتباطی والدین بعد از تولد فرزنداول بود. 

    روش پژوهش:

     این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوگروه آزمایش وگواه بود. جامعه آماری، شامل کلیه والدین (پدر و مادر) دارای یک فرزند زیر 5 سال (0تا 5سال) بود که در 6 ماه اول سال 1398 در مهدکودک های شهر رشت حضور داشتند. حجم نمونه پژوهش شامل 16زوج (8زوج گروه آزمایش و 8 زوج گروه گواه) بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و با توجه به شرایط ورود به پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی هیجان مدار انجام شد و گروه گواه در نوبت قرار گرفت. کلیه آزمودنی ها در طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه های انطباق پذیری و پیوستگی السون و همکاران(1985)، ارزیابی شخصی صمیمت شافر و السون (1981) و کیفیت ا رتباطی زوجین (1385) مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار SPSS23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی (001/0< P، 492/500=F)، انطباق پذیری (001/0< P، 225/231=F)، صمیمت عاطفی(01/0< P،482/1362=F) و کیفیت ارتباطی والدین تاثیر مثبت معنی دار داشته است.

    نتیجه گیری

    رویکرد متمرکز برهیجان با تاثیر بر سبک برقراری ارتباط موثر و آشنا شدن با چرخه های همکنشی زوجین، توسعه پیوند عاطفی، شناسایی اعتقادات و باورها و پیشینه دلبستگی زوجین و درک رابطه رفتار، افکار، هیجان و نیازهای دلبستگی هریک از آن ها و همچنین ایجاد انتظارات واقع بینانه در مورد والدگری مخصوصا پس از تولد اولین فرزند موجب ارتقا و بهبود رضایتمندی تازه والدها شده است.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، پیوستگی، زوج درمانی تلفیقی، صمیمیت: کیفیت ارتباطی
  • سمیرا غلامی*، سهیلا شائی آرانی صفحات 67-77
    مقدمه

    سرطان یکی از شایع ترین بیماری هایی است که امروز زندگی بشر را مورد تهدید جدی قرار داده است که علاوه بر علایم جسمی بر روی فرد موجب بروز علایم روانی می گردد و سلامت روان افراد را مورد تهدید قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان بر اساس راهبردهای مقابله دینی و خودکارآمدی در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی در سال 1399 انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحلیلی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلابه انواع سرطان که جهت انجام شیمی درمانی به مراکز شیمی درمانی شیراز در سال 1399 مراجعه کرده اند، بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 135 نفر از آنان انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1997)، مقیاس مقابله مذهبی پارگامنت (2000) و مقیاس خودکارآمدی شرر (1982) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج متغیرهای راهبرد مقابله دینی و خودکارآمدی قادر به پیش بینی تغییرات سلامت روان در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی بودند. همچنین از بین مولفه های راهبرد مقابل دینی، راهبرد مقابله دینی منفی دارای بیشترین تاثیر منفی در سلامت روان بیماران بود.

    نتیجه گیری

    راهبردهای مقابله دینی و خودکارآمدی در سلامت روان بیماران سرطانی موثر هستند، از این جهت ارتقای این متغیرها در این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، راهبردهای مقابله دینی : سرطان، سلامت روان، شیمی درمانی: علائم جسمی و روانی
  • زهرا مسیبی، غلامرضا شریفی راد* صفحات 78-93
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر آموزش مولفه های هیجانات و تعاملات مثبت روانشناسی مثبت گرا بر بهبود و ارتقای مهارتهای حرفه ای و سرمایه اجتماعی معلمان زن انجام شد.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی، طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (2 ماهه) بود. جامعه آماری معلمان زن مدرس دانشگاه فرهنگیان شهر اصفهان به تعداد آنها 650 نفر بودند، از این تعداد 90 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده افراد مورد مطالعه، انتخاب شد و در دو گروه (آموزش مولفه های هیجانات و تعاملات مثبت روانشناسی مثبت گرا و گروه کنترل) به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس90 گویه ای هیجانات، تعاملات مثبت و سرمایه اجتماعی و مهارت های حرفه ای معلمان بود. در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس تحلیل واریانس تک متغیره و چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مداخله آموزشی مولفه های مثبت گرا موجب بهبود مهارت های حرفه ای و سرمایه اجتماعی معلمان می شود. همچنین، مداخله آموزشی سبب ارتقای توانمندی های فردی و حرفه ای معلمان و بهبود سطح سرمایه اجتماعی آنها می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان از آموزش مولفه های هیجانات و تعاملات مثبت روانشناسی مثبت گرا، برای بهبود ارتقای مهارتهای حرفه ای و سرمایه اجتماعی معلمان استفاده کرد .

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، هیجانات مثبت، تعاملات مثبت، مهارتهای حرفه ای، سرمایه اجتماعی
  • آژین رستمی*، محمداسماعیل ابراهیمی صفحات 94-107
    مقدمه

    رضایت زناشویی، یک تجربه ی شخصی در ازدواج است که تنها توسط خود فرد در پاسخ به میزان لذت رابطه ی زناشویی قابل ارزیابی است و عوامل بسیاری هستند که در زندگی مشترک روی رضایت زناشویی تاثیر می گذارند و این احساس نقش مهمی در میزان کارکردهای بهنجار خانواده ایفا می کند لذا، مطالعه حاضر با هدف پیش بینی رضایت زناشویی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه، حمایت اجتماعی و سبک های دلبستگی زوجین در زنان متاهل شهر سنندج انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری آن زنان متاهل و مراجعه کننده به مراکز خدمات مشاوره خانواده در شهر سنندج در نیمه سال 1400 با تعداد 440 نفر بودند که به روش نمونه گیری در تصادفی و بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان تعداد 205 نفر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیرهای تحقیق توسط پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ، حمایت اجتماعی شربورن و استوارت و سبک های دلبستگی کولینز و رید انجام شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های رگرسیون خطی چندگانه و آزمون ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد رضایت زناشویی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه، حمایت اجتماعی و سبک های دلبستگی زوجین در زنان متاهل شهر سنندج قابل پیش بینی است (05/0 > p). همچنین، بین رضایت زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه رابطه منفی و معنی دار، و بین رضایت زناشویی با حمایت اجتماعی و سبک های دلبستگی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که رضایت زناشویی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه، حمایت اجتماعی و سبک های دلبستگی زوجین در زنان متاهل قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت زناشویی، سبک های دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • فاطمه ویانی* صفحات 108-120
    مقدمه

    سازگاری تحصیلی چندبعدی است و از عوامل متعدد تاثیر می پذیرد، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری تحصیلی دانش آموزان دوره ی اول متوسطه بر اساس خودکار آمدی، مهارت اجتماعی آنان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر دوره ی اول متوسطه شهر همدان به تعداد 4700 نفر تشکیل می داد که از بین جامعه آماری فوق تعداد 245 نفر دانش آموز دختر با استفاده از روش تصادفی طبقه ای نسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودکارآمدی ماتسون و همکاران (1983) و مهارت اجتماعی بار- ان استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، بین سازگاری تحصیلی دانش آموزان دختر دوره ی اول متوسطه با خودکار آمدی و مهارت اجتماعی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد متغیرهای خودکار آمدی و مهارت اجتماعی 34 درصد از واریانس سازگاری تحصیلی دانش آموزان دختر دوره ی اول متوسطه را به طور معنی داری پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین، سازگاری تحصیلی با خودکارآمدی و مهارت اجتماعی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خودکار آمدی، دانش آموز، سازگاری تحصیلی، مهارت اجتماعی
  • طناز زرین خط* صفحات 121-130
    مقدمه

    امروزه به دلیل نقش بسیار مهمی که هیجانها در زندگی انسانها دارند، ابراز و افشای آنها می تواند سودمندی های زیادی را برای افراد به ارمغان آورد. لذا مقاله حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس خود افشایی و رابطه آن با دشواری در تنظیم هیجان دانشجویان دختر دانشگاه آزاد تهران انجام شد.

    روش پژوهش:

      این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی انجام شد .جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های آزاد شهر تهران که در سال تحصیلی 1402-1401 مشغول به تحصیل بودند، که حجم نمونه برابر با 500 نفر در نظر گرفته شد که به روش تصادفی و خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودافشایی جرارد (1974) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گوتز و روثمر (2004) استفاده شد. که جهت بررسی روایی پرسشنامه های مذکور از روایی سازه و محتوا استفاده شد. روایی محتوا از نظر اساتید و همچنین تعدادی از خبرگان تایید شد و جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و برای اندازه گیری روایی سازه از شاخص آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ بیش از 7/0 بدست آمد که نشان دهنده پایایی پرسشنامه ها بود. داده ها به روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند سطح معنی داری متغیر خودافشایی (0.000) کمتر از 05/0 است. بنابراین بین متغیر خودافشایی و دشواری در تنظیم هیجان دانشجویان همبستگی معناداری دارد

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد؛ از نظر دانشجویان دختر دانشگاه های آزاد شهر تهران بین خودافشایی و دشواری در تنظیم هیجان دانشجویان رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، دانشگاه آزاد شهر تهران، دشواری در تنظیم هیجان، مقیاس خودافشایی
  • فروزان رستمی، کلثوم اکبرنتاج بیشه*، آذر رمضانی تویه، حمیرا اکبرزاده، سمیه طالبی، حوا عبدی صفحات 131-145
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین میزان رعایت آیین اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری از دیدگاه پرستاران، دانشجویان و بیماران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی مازندران درسال1398انجام شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی با مشارکت 299 پرستارو 287دانشجوی پرستاری به شیوه سرشماری و384 بیمار بستری با استفاده ازنمونه گیری خوشه ای در بخش های داخلی-جراحی و زنان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی مازندران انجام شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون کای دو، همبستگی و آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها

    رعایت آیین اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران و دانشجویان و بیماران درابعاد مسیولیت پذیری به ترتیب5/51 ،6/44 و 7/61 درصد، ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار به ترتیب1/39 ،7/78 و2/56 درصد و احترام به بیمار به ترتیب 5/59 ،2/36و2/63 درصد مطلوب بود. همچنین بین دیدگاه پرستاران، دانشجویان و بیماران در هر سه بعد تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0<p) و بیشترین میانگین رعایت ابعاد اخلاق حرفه ای در پرستاران مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش آموزش و برگزاری دوره های بازآموزی موثرکادر پرستاری و نیز آموزش کدهای اخلاق حرفه ای در واحد درسی و کارگاه مرتبط با آن به دانشجویان  پرستاری با هدف بالا بردن آگاهی آنها وعملکرد و کیفیت مراقبت بهداشتی بهینه تر تاکید و پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بیماران بستری، تامین اجتماعی، دانشجویان پرستاری، کادر پرستاری، علوم پزشکی
|
  • Fatemeh Saati Masoumi * Pages 11-23
    Introduction

    Spiritual intelligence, as the foundation of individual beliefs, plays an essential role in various fields of human life. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of spiritual intelligence training on stress (problem-oriented, emotion-oriented and avoidance coping) and self-actualization of mothers of children with special needs.

    Method

    The current research method was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group and a follow-up phase. The statistical population of the study included all mothers with children with special needs in Hamedan city, whose children were students of normal schools in the academic year of 1400-1401, and from this group, 26 people were selected using the voluntary sampling method and randomly in the group. Intervention and control group were selected. The research tools included Endler and Parker's stress coping questionnaire (1990) and Soleimani et al.'s flourishing questionnaire (2014). The spiritual intelligence training intervention was carried out in 8 sessions of 60 minutes for the intervention group. Data were analyzed with SPSS version 25 statistical software and using multivariate analysis of covariance and analysis of variance with repeated measures.

    Findings

    The covariance results showed that spiritual intelligence training caused a significant increase in problem-oriented coping, positive emotions, relationships, meaning making and progress in the post-test compared to the pre-test in the intervention group (P < 0.001) and compared to the control group. It reduced emotion-oriented coping and avoidant coping, and this effect was also visible in the follow-up phase.

    Conclusion

    Considering the positive effects of spiritual intelligence training, it is possible to use the findings of these researches in formulating the content of group programs

    Keywords: spiritual intelligence, Stress, Self-Actualization, special needs
  • Shahnaz Mozahab *, Zohreh Sayadpour Pages 24-37
    The purpose of this research was to Predicting emotion regulation and coping strategies based on psychological toughness in women heads of househols. For this porpuse among with all the Femal- headed house holeds sponsored by Imam Khomeini relief Committee in Varamin city-province , 180 women are selected by reach sampling metod and completed and they responded to Kubasa's (1989) Psychological Toughness Questionnaire, Garnevsky, Kraij, and Spinhaven's (2002) Cognitive Emotion Regulation and Lazarus and Folkman's (1984) Coping Strategies. Pearson correlation and univariate regression spss 24 were used for data analysis. The results showed that among the components of emotional regulation, between psychological toughness with re-consideration of planning, acceptance and positive re-consideration, a direct and significant relationship at the level of 0.01 and blaming others, catastrophic, mental rumination And self-blame are a negative relationship and are significant at the 0.01 level. Also, the correlation between psychological toughness with problem-oriented strategies was positive at the 0.01 level and negative with emotion-oriented strategies. The results of analysis of regression are shows Hardiness can predict: component of acceptance, refocuse on planing and positive refocusing, focuse on thouth rommination, self blame, others blame, and cata strophizing, and also problem oriented coping oriented and emotion oriented.
    Keywords: emotion regulation, Coping strategies, psychological toughness, Female-headed households
  • Sahar Pasyar, Hossein Baqoli *, Majid Barzegar, Nadereh Sohrabi Pages 38-52
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer and the second leading cause of death in women with many physical and psychological complications, and the aim of this study is to compare the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on health anxiety, psychological well-being and body image in women with mastectomy breast cancer. It is the city of Shiraz where they visited Amir Shiraz Hospital in 2022.

    Methods

    The current research was of semi-experimental type, pre-test, post-test with control group and follow-up test. The subject population included a sample of 45 people who were randomly measured. The research tools included Weisman and Beck, health anxiety questionnaire, Riff psychological well-being questionnaire and Kash, Mikola and Brown body image questionnaire. The research data were used to test the hypotheses using the multivariate covariance method and the Sheffe and Benferoni post hoc tests, and the data were analyzed using the SPSS software.

    Results

    The findings of this research showed that the treatment based on acceptance and commitment had a significant effect on the research variables. health anxiety (F=77.822, p<0.05) body image (F=37.609, p<0.05) psychological well-being (F=8.637, P<0.05) 

    Conclusion

    Because the underlying principles of the treatment are based on acceptance and commitment in order to increase psychological flexibility, therefore, this treatment can be used in clinical settings along with other common treatments.

    Keywords: Health anxiety, psychological well-being, Body image, Acceptance, Commitment Therapy
  • Seyed Omid Sotodeh Novroodi, Mozhgan Niknam, Azam Fatahi Andbil Pages 53-66
    Introduction

    The beginning of parenthood is a special stage in family life, because couples are looking for a new adaptation at this stage. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of integrative couple therapy via Diamond method on continuity, adaptability and emotional intimacy of the couples after the birth of the first child.

    Methods

    The present study was conducted as a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group, which was randomly selected by availability sampling (convenience sampling) and divided into two experimental and control groups. The statistical population consisted of 32 parents with a child under 5 years of age who referred to the Rasht Rehabilitation Counseling Center from November 2018 to May 2019, who were assigned to two experimental (16 people) and control (16 people) groups. The experimental group underwent integrative couple therapy using Diamond method in eight 90-minute sessions. The data were evaluated using Schaefer & Olson's intimacy questionnaire and Olson et al.'s adaptability and cohesion questionnaire. The data were analyzed using covariance analysis and via SPSS Statistics 22v.

    Results

    Integrative couple therapy via Diamond method has had a significant effect on increasing continuity, adaptability and emotional intimacy of couples after the birth of their first child (P< 0/05).

    Conclusion

    As a result, it can be stated that the use of integrative couple therapy via Diamond is effective and efficient for couples who have problems in their marital relations after the birth of their first child.

    Keywords: Adaptability, continuity, integrative couple therapy, Intimacy
  • Samira Gholami *, Soheila Shai Arani Pages 67-77
    Introduction

    Cancer is one of the most common diseases that seriously threatens human life today, which causes psychological symptoms in addition to physical symptoms and threatens people's mental health. The present study was conducted with the aim of the prediction of mental health based on religious coping strategies and self-efficacy in cancer patients undergoing chemotherapy in 2019.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and analytical-correlation type. The statistical population of the research included all the patients suffering from all types of cancer who referred to chemotherapy centers in Shiraz in 2019, and 135 of them were selected by available sampling method. The research tools included Goldberg’s General Health Questionnaire (1997), Pargament's Religious Coping Scale (2000), and Scherer's Self-Efficacy Scale (1982). In order to analyze the data, Pearson correlation coefficients and stepwise regression were used.

    Results

    Based on the results, the variables of religious coping strategy and self-efficacy were able to predict mental health changes in cancer patients undergoing chemotherapy. Also, among the components of the religious coping strategy, the negative religious coping strategy had the most negative effect on the patients' mental health.

    Conclusion

    Religious coping strategies and self-efficacy are effective in the mental health of cancer patients, therefore it is suggested to improve these variables in these patients.

    Keywords: Cancer, mental health, religious coping strategies, self-efficacy, chemotherapy
  • Zahra Mosayebi, Gholamreza Sharifirad * Pages 78-93
    Introduction

    The present research was conducted with the aim of determining the effect of teaching the components of positive emotions and interactions of positive psychology on the improvement and promotion of teachers' professional skills and social capital.

    Research method

    The design of the current research was quasi-experimental, pre-test, post-test and follow-up (2 months). The statistical population of teachers of Farhangian University of Isfahan city was 650 people, of which 90 people were selected by simple random sampling of the studied subjects and divided into two groups (teaching the components of emotions and positive interactions of positive psychology and the control group). They were placed randomly. The data collection tool was the 90-item scale of emotions, positive interactions, social capital and teachers' professional skills. In this research, data analysis was done with univariate and multivariate analysis of variance.

    Findings

    The findings showed that the educational intervention of positive components improves the professional skills and social capital of teachers. Also, educational intervention improves the personal and professional capabilities of teachers and improves their social capital level.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is possible to use the teaching of positive emotions and interactions of positive psychology to improve the professional skills and social capital of teachers.

    Keywords: Positive psychology, positive emotions, positive interactions, professional skills, Social Capital
  • Azhin Rostami *, Mohammad Ismail, Ebrahimi Pages 94-107
    Introduction

    Marital satisfaction is a personal experience in marriage that can only be evaluated by the individual in response to the level of enjoyment of the marital relationship, and there are many factors that affect marital satisfaction in a shared life, and this feeling plays an important role in the level of normal family functioning. , the present study was conducted with the aim of predicting marital satisfaction based on initial incompatible schemas, social support and couple attachment styles in married women of Sanandaj city.

    Method

    The current research is a descriptive study of the correlation type and the statistical population of those married women who referred to family counseling service centers in Sanandaj city in the middle of 1400 with a number of 440 people, who were selected by random sampling method and based on the sampling table of Karjesi and Morgan. 205 people were selected and studied. Research variables were conducted by Enrich's Marital Satisfaction Questionnaires, Young's early maladaptive schemas, Sherborn and Stewart's social support, and Collins and Reed's attachment styles. The obtained data were analyzed using multiple linear regression tests and Pearson's correlation coefficient test with the help of SPSS version 25 software.

    Results

    The research results showed that marital satisfaction can be predicted based on initial incompatible schemas, social support and couple attachment styles in married women of Sanandaj city (p < 0.05). Also, there is a negative and significant relationship between marital satisfaction and primary maladaptive schemas, and a positive and significant relationship between marital satisfaction and social support and attachment styles (p<0.05).

    Conclusions

    The results showed that marital satisfaction can be predicted based on the initial maladaptive schemas, social support and couple attachment styles in married women.

    Keywords: attachment styles, Marital Satisfaction, primary maladaptive schemas, Social Support
  • Fatemeh Viyani * Pages 108-120
    Introduction

    Academic adjustment is multidimensional and is affected by many factors. The present research was conducted with the aim of predicting the academic adjustment of first year high school students based on their self-efficacy and social skills.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the research consisted of all the female students of the first year of high school in Hamedan city, numbering 4700 people, out of the above statistical population, the number of 245 female students was determined using the relative stratified random method as the statistical sample was selected. Matson et al.'s (1983) self-efficacy questionnaires and Bar-Ann's social skill questionnaires were used to collect data. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression.

    Results

    The findings of the research showed that there is a significant positive relationship between the academic adjustment of the female students of the first year of high school with self-efficacy and social skills. Also, the results of multivariate regression analysis showed that self-efficacy and social skill variables significantly predict 34% of the variance of academic adjustment of female students in the first year of high school.

    Conclusion

    The results showed that there is a significant relationship between academic adjustment and students' self-efficacy and social skills.

    Keywords: Academic Adjustment, Self efficacy, Social Skills, Student
  • Tannaz Zarrinkhat * Pages 121-130
    Introduction

    Today, due to the very important role that emotions have in human life, their expression and disclosure can bring many benefits to people. So, this article aims to investigate the psychometric properties of the self-disclosure scale and its relationship with the difficulty in regulating the emotions of female students of Azad University of Tehran.

    Research Methods

    This descriptive-correlation study was conducted. The statistical population includes all female students of Azad Universities in Tehran who were studying in the academic year of 1402-1401, and the sample size was considered equal to 500 people. Random and multi-stage cluster were selected. The research tools included Gerrard's self-disclosure questionnaire (1974) and Goetz and Rothmer's (2004) difficulty in emotion regulation questionnaire were used. In order to check the validity of the mentioned questionnaires, construct and content validity were used. Content validity was confirmed by professors and also a number of experts, and confirmatory factor analysis was used to check construct validity, and Cronbach's alpha index was used to measure construct validity, and Cronbach's alpha coefficient was more than 0.7, which indicates reliability. It was questionnaires. The data was analyzed descriptively and inferentially through SPSS software.

    Findings

    The results show that the significance level of the self-disclosure variable (0.000) is less than 0.05. Therefore, there is a significant correlation between the self-disclosure variable and the difficulty in regulating students' emotions

    Conclusion

    The results of data analysis showed; According to female students of Azad universities in Tehran, there is a positive and direct relationship between self-disclosure and difficulty in regulating students' emotions.

    Keywords: Difficulty in emotion regulation female students Self, disclosure scale
  • Forouzan Rostami, Kolsom Akbarnataj *, Azar Ramezani, Homeyra Akbarzadeh, Somayyeh Talebi, Hava Abdi Pages 131-145
    Introduction

    Observance of ethical standards in nursing work leads to the improvement of nursing services. The aim of this study was to determine the level of professional ethics in nursing practice from the perspective of nurses, students and patients of medical centers of Mazandaran University of Medical Sciences and Social Security in 2019.

    Research Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed with the participation of 299 nurses, 287 nursing students by census method and 384 hospitalized patients using cluster sampling in internal medicine and surgery wards of Mazandaran University of Medical Sciences and Social Security. The research instrument was a questionnaire consisting of 31 questions specific to the nursing community, 22 questions for the student community and 22 specific questions for the patient community. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square, correlation and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.                 

    Results

    Observance of professional ethics from the perspective of nurses, students and patients in terms of responsibility were 51.5%, 44.6% and 61.7%, respectively, improving the quality of patient care, respectively, 39.1%, 78.7% and 56.2%, respectively. Patient respect was 59.5%, 36.2% and 63.2%, respectively. Also, there was a significant difference between the perspective of nurses, students and patients in all three dimensions (P <0.05) and the highest average of professional ethics was observed in nurses.                                         

    Conclusion

    According to the research results, training and holding effective retraining courses for nursing staff and also teaching professional ethics codes in the course and related workshops to nursing students with the aim of raising their awareness and performance and quality of optimal health care.

    Keywords: hospitalized patients, Medical Sciences, Nursing Staff, Nursing Students, Professional Ethics, Social Security