فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ روابط خارجی
پیاپی 92 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بحرانی پور*، سیده زهرا زارعی صفحات 3-27

    چند دهه پس از به قدرت رسیدن سلسله یوان (مغولان چین) توسط قوبیلای قاآن و هم زمان، تاسیس حکومت ایلخانان در ایران، روابط حسنه ای میان دو قدرت از طریق جاده ابریشم برقرار شد. ایلخانان با کمک حکومت محلی آل طیبی در جزیره کیش به عنوان دست نشاندگان خود در خلیج فارس، روابط دریایی را پیش گرفتند. با استقرار خاندان تاجرپیشه ملک الاسلام طیبی در جزیره کیش طی نیمه دوم قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری قمری، این خاندان فعالیت های تجاری خود را در دو حوزه خلیج فارس (جزیره کیش) و اقیانوس هند متمرکز کردند. چنانکه ملک الاسلام جمال الدین ابراهیم طیبی در جزیره کیش و برادرش تقی الدین ابراهیم در سواحل معبر در هند با تاسیس نمایندگی های تجاری ساحلی، زمینه های ارتباطات دریایی ایران با چین را از طریق اقیانوس هند فراهم نمودند و در سال 697 ق. یکی از فرزندان ملک الاسلام به نام ملک فخرالدین احمد طیبی به عنوان سفیر از سوی غازان به دربار تیمور قاآن در چین اعزام شد. مسیله مقاله حاضر آن است که هدف و عوامل موثر بر این سفارت را بررسی کند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که اهداف اقتصادی (تجارت دریایی به عنوان اورتاق) بر سایر انگیزه های دربار ایلخانان برتری داشته است، اما کارشکنی های ملوک هرموز بر ناکامی این سفارت تاثیرات اساسی گذاشته بود. در این پژوهش، انگیزه ها و عوامل موثر بر ماموریت ملک فخرالدین احمد طیبی از نظر شرایط محلی، منطقه ای و جهانی با بهره گیری از منابع مکتوب ایرانی و چینی و نیز پژوهش میدانی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ایران، چین، دربار مغولان، ملک فخرالدین احمد طیبی، ماموریت، عوامل سیاسی، اقتصادی
  • هادی بیاتی*، محمود سلجوقی صفحات 29-47

    سرزمین وسیع هندوستان مهم ترین  مستعمره انگلستان در سده بیستم در معرض توجه سایر دول استعماری قرار داشت و برخی از آنها مانند فرانسه و روسیه تلاش داشتند تا از طریق مرزهای زمینی در ایران و افغانستان به این منطقه نفوذ کنند. ازاین رو، انگلیس در ایران و افغانستان نفوذ کرد تا علاوه بر حفظ هندوستان، امتیازهای جدیدی در این مناطق به دست آورد. یکی از سیاست های انگلیسی ها برای برقراری ارتباط با شاهان قاجار و امرای افغان، انعقاد معاهدات بود. پژوهش تاریخی حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری داده های کتابخانه ای به دنبال بررسی و شناسایی این معاهدات و تحلیل مفاد و نتایج آنها است. یافته ها نشان می دهد که انگلیس با انعقاد این معاهدات از قاجاریه علیه امرای افغان و از امرای افغان علیه قاجاریه استفاده می کرد. در واقع انگلیس با برقراری معاهدات، زمینه اتحاد و همکاری میان شاهان قاجاری و امرای افغان علیه نفوذ انگلیس در دو منطقه را خنثی کرد،  در حالی که زمامداران قاجاری و امرای افغان با کنار نهادن اختلاف ها می توانستند همانند سدی در مقابل تکاپوهای انگلستان عمل کنند.

    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، شاهان قاجار، امرای افغان، سیاست، جنگ معاهدات
  • غفار پوربختیار*، امیر اکبری صفحات 49-67

    در دوره قاجار، بختیاری ها و انگلیسی ها روابط دوستانه ای داشتند که این روابط با احداث جاده بختیاری توسط شرکت لینچ وارد مرحله جدیدی شد. احداث این جاده، اگر چه نقطه عطفی در روابط میان دو طرف بود، چالش هایی نیز در میان آنها ایجاد کرد که با طرح پرسشی بررسی خواهد شد. احداث جاده بختیاری مشهور به جاده لینچ، چه نقشی در فرایند روابط خان های بختیاری و دولت انگلیس داشته است؟ فرض پژوهش بر این مبنا استوار است که گرچه احداث جاده بختیاری به گسترش بیشتر روابط خان های بختیاری و انگلیسی ها منجر گردید اما در عین حال، وجود تعدادی از عوامل و مسایل، رنجش ها و چالش هایی میان دو طرف ایجاد کرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عواملی همچون اختلافات بر سر مسایل مالی، بی ثباتی و عدم امنیت جاده و نیز عدم تحقق وعده ها و وظایف طرفین موجب شد تا چالش ها و آسیب هایی در روابط بختیاری ها و انگلیسی ها بر سر جاده لینچ به وجود آید.

    کلیدواژگان: ایران، انگلیس، قاجار، روابط، خان های بختیاری، جاده لینچ
  • رضا آذری شهرضایی* صفحات 69-85

    ایران در آغاز جنگ جهانی اول تصمیم به اتخاذ خط مشی بی طرفی در عرصه سیاست خارجی و روابط بین الملل گرفت. دولتمردان ایران تصور می کردند با اتخاذ این خط مشی می توانند جنگ را از مرزهای ایران دور کنند، اما این پیش بینی رخ نداد و جنگ وارد خاک ایران شده و خسارات عظیمی به ایرانیان وارد کرد. با وجود اینکه برای اکثریت دولتمردان، خط مشی بی طرفی به مانند وحی منزل و بهترین نسخه برای رهایی از این بحران خانمان سوز محسوب می شد؛ اما صداهایی ضعیف در آن فضا انعکاس یافت که این خط مشی را تامین کننده تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران نمی دانست. در این مقاله تلاش می شود تا گوشه هایی از این نقدها و تشکیک ها ارایه شود. استدلال ها و نظرات مخالفین خط مشی بی طرفی در آن زمان مغفول ماند، اما با بررسی آنها شاید بتوان به نتایجی برای ایران امروز دست یافت. ایران در آغاز جنگ جهانی اول تصمیم به اتخاذ خط مشی بی طرفی در عرصه سیاست خارجی و روابط بین الملل گرفت. دولتمردان ایران تصور می کردند با اتخاذ این خط مشی می توانند جنگ را از مرزهای ایران دور کنند، اما این پیش بینی رخ نداد و جنگ وارد خاک ایران شده و خسارات عظیمی به ایرانیان وارد کرد. با وجود اینکه برای اکثریت دولتمردان، خط مشی بی طرفی به مانند وحی منزل و بهترین نسخه برای رهایی از این بحران خانمان سوز محسوب می شد؛ اما صداهایی ضعیف در آن فضا انعکاس یافت که این خط مشی را تامین کننده تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران نمی دانست. در این مقاله تلاش می شود تا گوشه هایی از این نقدها و تشکیک ها ارایه شود. استدلال ها و نظرات مخالفین خط مشی بی طرفی در آن زمان مغفول ماند، اما با بررسی آنها شاید بتوان به نتایجی برای ایران امروز دست یافت.

    کلیدواژگان: ایران، جنگ جهانی اول، خط مشی بی طرفی، سیاست خارجی، نقد سیاسی
  • علی رضا الزیادی*، داریوش رحمانیان، حسن زندیه صفحات 87-117

    با سقوط امپراتوری عثمانی پس از جنگ جهانی اول، بخشی از سرزمین های این امپراتوری میان متفقین تقسیم شد و به تاسیس چندین کشور انجامید که عراق یکی از آنها بود. ایران از دوران کهن، بخشی از سرزمین عراق تا مرز رود فرات را جزو قلمرو خود می دانست و قرن ها به خاطر همین هدف با عثمانی درگیر شده بود. پس از پایان جنگ، در کنگره صلح ورسای فرصت را آماده دید و این خواسته را مطالبه کرد اما قدرت های بزرگ به ویژه انگلیس برای عراق سرنوشت دیگری ترسیم کرده بودند و عراق در قالب یک کشور در همسایگی غرب ایران قرار گرفت. بدیهی است که از این مقطع به بعد، سیاست ایران در قبال عراق تازه تاسیس، با تاثیرپذیری از پیشینه تاریخی گذشته شکل گرفت و باعث شد تا چند سال دولت ایران از به رسمیت شناختن این کشور امتناع کند. این مسیله باعث شد دولت عراق با تحریک انگلیس و در جهت تحکیم نفوذش با اقداماتی از قبیل تبعید علمای ایرانی مخالف با قیمومیت انگلیس، لغو کاپیتولاسیون شهروندان ایرانی در عراق و همچنین مسایل مرزی، کشور ایران را زیر فشار قرار دهد و سرانجام این بحران در کنار دیگر مشکلات داخلی و بین الملل، ایران را واداشت تا به ناچار عراق را به رسمیت بشناسد. از این رو، مسیله پژوهش حاضر این است که بدانیم چرا و چگونه ایران کشور تازه تاسیس عراق را پس از چند سال به رسمیت شناخت. همچنین این پژوهش با روشی توصیفی و با تکیه بر اسناد و منابع فارسی و عربی سعی دارد تا فرآیند به رسمیت شناختن عراق توسط ایران در بازه زمانی مورد نظر را مطالعه و علل و عوامل تاثیرگذار بر این مناسبات و تغییر و تحولات آن را بررسی کند.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، رضا شاه، به رسمیت شناختن، کشور
  • تارا جهانگیری* صفحات 119-138

    با اعلام خروج نیروهای انگلستان از شرق سویز و خلیج فارس در سال 1347ش.، آمریکا پس از جنگ جهانی دوم به عنوان ابرقدرت غرب به تدریج نفوذ خود را در منطقه خلیج فارس گسترش داد تا از توسعه نفوذ شوروی در منطقه جلوگیری نماید. با مطرح شدن خلاء قدرت و تغییر موازنه قدرت در منطقه، آمریکا با زمینه سازی های سیاسی و تبلیغاتی حضور رسمی خود را به عنوان حافظ منافع غرب در خلیج فارس اعلام کرد. با توجه به اهمیت راهبردی خلیج فارس در سیاست خارجی منطقه ای آمریکا، در سال 1348ش. بر اساس دکترین نیکسون- کیسینجر، سیاستی به نام سیاست دو ستونی برای حفظ سلطه بر منطقه با هزینه دولت های محلی جهت بومی کردن مسایل منطقه ای اتخاذ شد که بر مبنای آن، ایران ستون نظامی و عربستان ستون مالی آن را تشکیل می دادند. سیاست دو ستونی حدود 10 سال در منطقه ادامه یافت تا اینکه با وقوع انقلاب اسلامی ایران در سال 1357ش. و از دست رفتن حمایت ایران به عنوان یکی از پایه های سیاست دو ستونی، راهبرد منطقه ای آمریکا در خلیج فارس در خلال دهه 1350ش. با شکست مواجه شد. در این مقاله سعی شده است تا جایگاه خلیج فارس در سیاست خارجی آمریکا در چارچوب دکترین نیکسون و با محوریت نقش ایران طی سال های 1357-1348ش. بررسی شود. روش پژوهش در این مقاله بر اساس منابع کتابخانه ای و آرشیوی و از نوع توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: ایران، ایالت متحده آمریکا، خلیج فارس، سیاست خارجی
|
  • Ali Bohranipour *, Syede zahra Zarei Pages 3-27

    A few decades after the Yuan Dynasty (Chinese Mongols) came to power by Qubilai-Qaan, and by the establishment of Ilkhanate rule in Iran, good relations were established between the two powers through the Silk Road. With the help of the Āl-e-Ṭībī’s local government in Kish Island as their vassals in the Persian Gulf, the Ilkhans started maritime relations. With the establishment of the merchant family of Malik al-Islam Ṭībī in Kish Island during the second half of the 13th century and the beginning of the 14th century, this family carried out its commercial activities in two areas. They concentrated on the Persian Gulf (Kish Island) and the Indian Ocean. As Malik-ul-Islam Jamal-ud-Din Ibrahim Ṭībī in Kish Island and his brother Taqi-ud-Din Ibrahim in the coasts of Ma’abar in India, by establishing coastal commercial agencies, they provided the basis for maritime communication between Iran and China through the Indian Ocean. And in 1297 one of the sons of Malik al-Islam, named Malik Fakhruddin Ahmad Ṭībī, was sent by Ghazan to the court of Timur Qaan in China as an ambassador. The problem of this article is to examine the purpose and factors affecting this embassy. The findings of the research indicate that the economic goals (sea trade as Ortaq) were superior to other motives of the court of Ilkhans, but the disruptions of  Maliks of  Hormuz had a major impact on the failure of this embassy. In this research, the motivations and factors affecting Fakhruddin Ahmad Ṭībī's mission have been investigated in terms of local, regional and global conditions using Iranian and Chinese written sources as well as field research.

    Keywords: Iran, China, court of the Mongols, Malik Fakhr- uddin Ahmad Tibi, mission, political, economic factors
  • Hadi Bayati *, Mahmod Saljuqi Pages 29-47

    The vast land of India, the most important British colony in the twentieth century, was subject to the attention of other colonial countries, and some of them, such as France and Russia, tried to penetrate this region through land borders in Iran and Afghanistan. Therefore, the British penetrated into Iran and Afghanistan in order to gain new privileges in these areas in addition to preserving India. One of the policies of the British to communicate with the Qajar kings and Afghan rulers was to conclude treaties. The current historical research seeks to investigate and identify these treaties and analyze their provisions and results through descriptive-analytical method and collecting library data. The findings show that by concluding these treaties, England used Qajars against Afghan rulers and Afghan rulers against Qajars. In fact, England neutralized against British influence in the two regions by these treaties. while the governors the field of alliance and cooperation between Qajar kings and Afghan rulers could act as a barrier against British activities by putting their struggles aside.The vast land of India, the most important British colony in the twentieth century, was subject to the attention of other colonial countries, and some of them, such as France and Russia, tried to penetrate this region through land borders in Iran and Afghanistan. Therefore, the British penetrated into Iran and Afghanistan in order to gain new privileges in these areas in addition to preserving India. One of the policies of the British to communicate with the Qajar kings and Afghan rulers was to conclude treaties. The current historical research seeks to investigate and identify these treaties and analyze their provisions and results through descriptive-analytical method and collecting library data. The findings show that by concluding these treaties, England used Qajars against Afghan rulers and Afghan rulers against Qajars. In fact, England neutralized against British influence in the two regions by these treaties. while the governors the field of alliance and cooperation between Qajar kings and Afghan rulers could act as a barrier against British activities by putting their struggles aside.

    Keywords: Iran, England, Qajar kings, Afghan rulers, Politics, War of Treaties
  • Ghaffar Pourbakhtiar *, Amir Akbari Pages 49-67

    During the Qajar period, the Bakhtiaris and the British had friendly relations which entered a new phase with the construction of the Bakhtiari road by the Lynch company. The construction of this road, although being a turning point in the relations between the two sides, created challenges among them. These Challenges are questioned in this research. What role did the construction of Bakhtiari Road, known as Lynch Road, play in the process of relations between the Bakhtiari Khans and the British government? The assumption of the research is based on the premise that although the construction of Bakhtiari road led to further expansion of the relations between the Bakhtiari Khans and the British, at the same time, the existence of a number of factors and issues created resentments and challenges between the two sides. The findings of the research show that factors such as disputes over financial issues, instability and insecurity of the road, as well as the failure to fulfill the promises and duties of the parties caused challenges and damages in the relations between the Bakhtiaris and the British on Lynch Road.

    Keywords: Iran, England, Qajar, Relations, Bakhtiari Khans, Lynch Road
  • Reza Azary Shahrezaee * Pages 69-85

    At the beginning of World War I, Iran decided to adopt a policy of neutrality in foreign policy and international relations. Iran's statesmen thought that by adopting this policy, they could keep the war away from Iran's borders; however, this prediction did not occur and the war entered Iran's territory and caused huge losses to Iranians. Even though for the majority of statesmen, the policy of neutrality was an unquestionable matter and the best strategy to get rid of this devastating crisis, weak voices were reflected in that space, which did not consider this policy to ensure Iran's territorial integrity and national security. This study made an attempt to present some of these criticisms and doubts. The arguments and opinions of the opponents of the policy of neutrality were neglected at that time, but by investigating them, it may be possible to achieve results for Iran today.

    Keywords: Iran, World War I, Policy of Neutrality, Foreign Policy, Political Criticism
  • Ali Ridha Alziyad *, Dariush Rahmanian, Hassan Zandiyeh Pages 87-117

    With the collapse of the Ottoman Empire following World War I, a part of its territory was split among the Allies, leading to the formation of many countries, including Iraq. Iran regarded the territory of Iraq up to the Euphrates as a part of its territory since ancient time and had clashed with the Ottomans for centuries to achieve this goal and saw the Versailles Peace Congress to raise this demand after the conclusion of the war. However, the great powers, particularly Britain, had envisaged a different destiny for Iraq, and as a consequence, Iraq became Iran's western neighbor. Therefore, it is clear that, from this point on, Iran's stance toward the newly created Iraq was impacted by a historical backdrop which caused the Iranian government to refuse to recognize this country for years. This prompted the Iraqi government, fomented by the British Empire and seeking to consolidate its influence, to exert pressure on Iran through measures such as the deportation of Iranian religious scholars who criticized British trusteeship, canceling the capitulation of Iranian citizens in Iraq, as well as border disputes. Finally, this turmoil, combined with other national and international issues, compelled Iran to recognize Iraq. As a result, the problem of the present research is to know why and how the newly established Iraq was recognized by Iran after many years. Also, this research employs a descriptive approach, drawing on Persian and Arabic texts and sources from the historical era in question to study and explain the causes or factors impacting these relationships, as well as their shifts and evolutions.

    Keywords: Ottoman Empire, Iraq. World War I
  • Tara Jahangiri * Pages 119-138

    With the announcement of the withdrawal of British Forces from east of Suez and the Persian Gulf, after World War ∏, America as a western super power gradually expanded its influence in the Persian Gulf region to prevent the expansion of Soviet Union’s influence in the region. Raising the issue of power vacuum and change in the balance of power, America while preparing political and propaganda grounds, announced its official presence in the Persian Gulf region as the protector of the west’s interests. Given the strategic importance of Persian Gulf in regional foreign policy of America in 1969 based on Nixon-Kissinger doctorine, a policy called Twin Pillars policy, was adopted to keep domination on the region at the expenses of the local governments to indigenize regional issues. Based on that policy, Iran was a military pillar and Saudi Arabia was a financial pillar. The us twin pillars policy continued for about 10 years. With the occurrence of the Islamic Revolution in Iran in 1979 and as result of it, the loss of Iran’s support for that policy as one of its pillars, regional strategy of America in Persian Gulf failed during 1970s. In this article, It has been tried to study the position of the Persian Gulf in foreign policy of America in the framework of Nixon doctorine focusing on Iran’s role during 1969-1979. Research method in this article is based on library and archival resources. using descriptive and analytical type.

    Keywords: Iran, United States of America, Persian Gulf, Foreign Policy