فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 87 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جعفرزاده، داود ادهم، فاطمه دانا، عباس عباسی قهرمانلو، حسین شریفی، جواد ابیشوند، رضا ابراهیم اوغلی، اسلام مرادی اصل* صفحات 7-15
    زمینه و هدف

    عفونت ویروسی هپاتیت ب یکی از مهمترین چالش های سلامت عمومی می باشد. مطالعه حاضر به منظور ارایه آمار توصیفی از موارد عفونت ویروسی هپاتیت ب شناسایی شده در استان اردبیل انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه گذشته نگر طولی، پایگاه داده ای نظام پایش بیماری هپاتیت استان اردبیل برای بازه زمانی 1397-1393 مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی عفونت های ویروسی هپاتیت ب بر اساس سن، جنسیت، وضعیت تاهل، محل سکونت، علایم اولیه، و نیز منابع شناسایی کننده ارایه گردید. همچنین روند تغییرات در تعداد موارد شناسایی شده در طول زمان با استفاده از سری های زمانی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 817 مورد ابتلا به هپاتیت ب با میانگین سنی 43/1 سال گزارش گردید. غالب افراد مرد بودند (503 نفر، 61/5%). تعداد موارد شناسایی شده با گذشت زمان روند کاهشی داشت. عمده عفونت ها بدون علامت بودند (87/5%). نزدیک به 90 درصد از مبتلایان متاهل بودند و افراد ساکن در مناطق شهری بیشترین موارد شناسایی شده را به خود اختصاص دادند (598 نفر، 73/2%). بیشتر تست‫های تشخیصی به صورت داوطلبانه (219 نفر، 26/8%) و یا در راستای مراقبت‫های حاملگی (109 نفر، 13/3%) انجام گرفته بود. بیشترین موارد توسط شبکه بهداشت (292 نفر، 35/7%) و سازمان انتقال خون (190 نفر، 23/2%) شناسایی و گزارش شده بودند.

    نتیجه گیری

    تصمیم گیران حوزه سلامت استان می توانند از نتایج این مطالعه به عنوان منبعی برای تصمیم گیری های مبتنی بر شواهد در راستای مدیریت صحیح و اثر بخش این بیماری استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: هپاتیت ب، اپیدمیولوژی، نظام پایش بیماری ها، اردبیل، ایران
  • فاطمه ساعدی، محمود نیک سرشت*، عبدالحسین طاهری کلانی صفحات 16-25
    زمینه و هدف

    حفظ ظرفیت بیوژنز میتوکندری در دوران سالمندی یک عامل کلیدی جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری های وابسته به سالمندی به شمار می رود. هدف از این مطالعه تعیین اثر 8 هفته تمرین تناوبی شدید و دریافت عصاره زالزالک بر بیان پروتیین های فعال کننده گیرنده تکثیری گامای پراکسی زوم (PGC-1α) و عامل نسخه برداری A میتوکندریایی (TFAM) در عضله نعلی رت های سالمند بود.

    روش کار

    36 سر رت سالمند به صورت تصادفی در چهار گروه (هر گروه 9 سر) کنترل، تمرین، عصاره و تمرین+ عصاره (ترکیبی) تقسیم شدند. پروتکل تمرین تناوبی شدید شامل اجرای 6 تا 9 ست 5 دقیقه ای دویدن بود که 4 دقیقه آن با سرعت 16 متر/دقیقه و یک دقیقه پایانی هر ست با سرعت 25 متر/دقیقه با رعایت اصل اضافه بار اجرا شد. در طی مداخله، مقدار 100 میلی گرم بر کیلوگرم در روز عصاره زالزالک به رت های گروه های دریافت عصاره و ترکیبی داده شد. سطح پروتیین های PGC-1αو TFAM در عضله نعلی با روش وسترن بلات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    مقادیر پروتیین PGC-1α پس از 8 هفته به ترتیب در گروه های ترکیبی، تمرین تناوبی و سپس گروه عصاره به‫طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود. مقادیر پروتیین TFAMپس از 8 هفته، در گروه عصاره به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل و در گروه های تمرین و ترکیبی بالاتر از سایر گروه ها بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که اجرای تمرین تناوبی به همراه دریافت عصاره زالزالک در مقایسه با سایر مداخله ها به تنهایی، رویکرد کارآمدتری برای بهبود ظرفیت اکسایشی میتوکندریایی است.

    کلیدواژگان: زالزالک، تمرین تناوبی شدید، بیوژنز میتوکندریایی، رت، سالمند
  • محمد امانی، علی حسینی نیا، حمید شیخکانلوی میلان* صفحات 26-37
    زمینه و هدف

    بیماری پارکینسون یک اختلال تخریب کننده نورونی پیشرونده است و شواهد روزافزونی در تاثیر استرس اکسیداتیو به عنوان عامل پاتوژن پیشرفت بیماری پارکینسون وجود دارد. ترکیب کارنوزیک اسید موجود در گیاه رزماری میزان رادیکال های آزاد مغز را کاهش داده و خطرات ناشی از بیماری های نورودژنراتیو مغز مانند آلزایمر را کاهش می دهد. لذا پژوهش حاضر اثر گیاه فوق بر بهبود بیماری پارکینسون را مورد بررسی قرار داده است.

    روش کار

    در این پژوهش از 35 سر موش سوری نر که به پنج گروه هفت تایی تقسیم شدند استفاده شد. گروه های مورد بررسی شامل: گروه کنترل، گروه پارکینسون القا شده توسط سم MPTP و سه گروه درمان با عصاره آبی گیاه رزماری با دوزهای 100، 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم. نتایج با بررسی پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، سفتی عضلات و میزان نگه داشتن دست بر روی سکو بر اساس سیستم های امتیازدهی و تست رفتاری چرخش مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    درمان با رزماری با دوزهای 150و200 میلی گرم بر کیلوگرم میزان فعالیت سوپراکسید دسموتاز، تست سفتی عضلات و رفتار چرخشی حیوانات را بطور معنی داری نسبت به گروه MPTP تغییر داد. همچنین دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم رزماری پراکسیداسیون لیپیدی را بطور معناداری نسبت به گروه MPTP تغییر داد هر چند پراکسیداسیون لیپیدی هنوز نسبت به گروه کنترل بصورت معنادار بالا بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که عصاره آبی رزمانی به طور وابسته به دوز در دوز mg/kg200 می تواند باعث کاهش علایم پارکینسون و کنترل بیماری شود.

    کلیدواژگان: پارکینسون، رزماری، MPTP، موش سوری، آنتی اکسیدان
  • افسانه انتشاری مقدم، حسن اناری*، فیروز امانی، رضا جهان بین شیشه صفحات 38-47
    زمینه و هدف

    طراحی برنامه های پیشگیری از آرتروز زانو مستلزم شناخت عوامل خطرقابل اصلاح می‫ باشد. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی استیوآرتریت زانو و فاکتورهای تاثیرگذار در بیماران مراجعه کننده با درد زانو به بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، تعداد 850 بیمار با درد زانو مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل طی سال های 1398 تا 1400 مورد مطالعه بالینی و رادیوگرافیک از نظر تشخیص استیوارتریت زانو توسط یک روماتولوژیست قرار گرفتند و فرم گرداوری داده ها حاوی اطلاعات مورد نیاز برای تمامی بیماران با و بدون استیوآرتریت تکمیل گردید.

    یافته ها

    از کل بیماران مورد مطالعه، در 310 نفر (36.5%) استیوارتریت زانو تشخیص داده شد که از بین آن ها، 33.5 درصد در گروه سنی 50 تا 59 سال، 80.6 درصد زن و 29 درصد خانه دار بودند. 39.9 درصد بیماران چاقی داشتند و 43.2 درصد آنها هیچگونه فعالیت ورزشی نداشتند. سابقه خانوادگی استیوآرتریت زانو در45.2 درصد و سابقه تعویض مفصل در خانواده در 6.1 درصد از بیماران وجود داشت. 15.8 درصد بیماران سابقه ترومای قبلی زانو داشتند و نوع توالت مورد استفاده در 90.3 درصد بیماران از نوع سنتی بود.

    نتیجه گیری

    فراوانی استیوآرتریت زانو در مطالعه حاضر مشابه با بیشتر مطالعات انجام شده داخل ایران در حد متوسط بوده و با توجه به ریسک فاکتورهای مهم منطقه ای برای استیوآرتریت زانو در استان اردبیل، لازم است با ارایه آموزش های لازم و تغییر الگوهای تغذیه ای به افراد جامعه از میزان بروز استیوآرتریت در آینده در استان اردبیل کاسته شود.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت، زانو، ریسک فاکتور، اردبیل
  • ایوب جهانیان، محمدرضا پورعلی*، مهدی مرانجوری، یوسف تقی پوریانی صفحات 48-65
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سلامت روان بر بازداری رفتاری و قضاوت حرفه ای حسابداران رسمی با تاکید بر تیوری تعارض، پرداخته است.

    روش کار

    در این تحقیق توصیفی- پیمایشی با استفاده از جدول مورگان تعداد 306 نفر از حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی تهران در سال 1400 را به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سلامت روان گلدبرگ و هیلر، بازداری رفتاری گلدستون و پارکر، قضاوت حرفه ای کناپ، گول و همکاران و تعارض وهاب زاده استفاده شد. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار SMART PLS3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که سلامت روان حسابداران رسمی بر تعارض بین آنها و صاحب کار اثر منفی و بر بازداری رفتاری و قضاوت حرفه ای حسابداران رسمی اثر مثبت دارد. بازداری رفتاری آنها بر قضاوت حرفه ای اثر مثبت داشته و بر تعارض بین آنها و مدیران شرکت‫های گیرنده خدمت اثر منفی دارد. بازداری رفتاری و قضاوت حرفه ای حسابداران رسمی نقش میانجی در تاثیرگذاری سلامت روان بر تعارض بین آنها و صاحب کار دارد. همچنین قضاوت حرفه ای حسابداران رسمی نقش میانجی در تاثیرگذاری بازداری رفتاری بر تعارض بین آنها و صاحب کاران دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، افراد با سلامت روان بالاتر و توان بازداری رفتاری قوی تر می‫توانند قضاوت های حرفه ای‫تری را انجام داده و با استفاده از توانایی‫ها و سلامت روان و مدیریت رفتار خود، تعارضات با دیگران را کاهش داده و در حل تعارضات بوجود آمده موفق تر باشند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، بازداری رفتاری، قضاوت حرفه ای، تئوری تعارض
  • یلدا محفوظی، منیژه فیروزی*، سیما خاوندی زاده اقدم صفحات 66-81
    زمینه و هدف

     هدف از تحقیق حاضر اثربخشی آموزش خودشفقتی بر تاب‏ آوری و کیفیت زندگی مادران دارای کودک کم توان ذهنی بود.

    روش کار

     تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون در دو گروه بود. جامعه آماری پژوهش، مادران دارای کودک کم توان ذهنی شهر اردبیل در سال 1401 و روش نمونه‏ گیری ‏در دسترس بود. از بین افراد واجد شرایط داوطلب تعداد 100 نفر وارد مطالعه شده و در دو گروه 50 نفری (آموزش خودشفقتی و گروه شاهد) به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. گروه شاهد آموزش خودشفقتی هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‏ های ‏استاندارد کانر و دیویدسون و پرسشنامه کیفیت زندگی طراحی شده توسط سازمان جهانی بهداشت و نجات (1385) استفاده شد. داده ‏های ‏جمع آوری شده در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و با بهره جویی از نرم افزار آماری SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته‏ های ‏تحقیق نشان داد که در متغیر تصور از شایستگی فردی (441.15=F)، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی (423.05=F)، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن (399.82=F)، کنترل (261.60= F) و تاثیرات معنوی (241.62=F) در نمرات پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی‏ داری وجود دارد (0.01>p). همچنین در متغیر سلامت جسمانی فردی (66.60=F)، سلامت روان (157.29=F)، روابط اجتماعی (146.62=F) و سلامت محیط (135.45=F) در نمرات پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی‏ داری وجود دارد (0.01>p).

    نتیجه گیری

     بنابراین می‏توان نتیجه گرفت که آموزش خودشفقتی بر ابعاد تاب‏ آوری مادران دارای کودک کم توان ذهنی تاثیر مثبت دارد و باعث بهبود شایستگی فردی، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن، کنترل و تاثیرات معنوی می‏شود. همچنین آموزش خودشفقتی بر ابعاد کیفیت زندگی مادران دارای کودک کم توان ذهنی تاثیر مثبت دارد و باعث بهبود سلامت جسمانی فردی، سلامت روان، روابط اجتماعی و سلامت محیط می‏شود.

    کلیدواژگان: خودشفقتی، کیفیت زندگی، کم توان ذهنی
  • نسیم کریم زاده شوشبلاغ، سپیده منصور کیایی، کمال الدین حمیدی نخستین* صفحات 82-90
    زمینه و هدف

    سولفات روی بدلیل ایجاد پیوند کویوردینانس با گروه های Rبرخی اسیدهای آمینه مانند هیستیدین و سیستیین موجب رسوب پروتیین ها می گردد. هدف از این مطالعه یافتن غلظت مناسب از سولفات روی برای رسوب هموگلوبین هست که دراندازه گیری میزان و فعالیت آنزیم کاسپاز 3 داخل گلبول های قرمز با روش های به ترتیب الایزا و کالریمتری ایجاد تداخل می نماید.

    روش کار

    در این مطالعه، تنش های اسمزی هیپرتونیک و هیپوتونیک بر روی گلبول های قرمز اعمال گردید. علاوه بر این، محیط غیر تنشی ایزوتونیک به عنوان کنترل بکار گرفته شد. سلول ها در دمای 37 درجه سانتی گراد در بازه های زمانی 15 دقیقه و 24 ساعت قرار داده شدند. بعد از لیز این سلول ها بوسیله دستگاه اولترا سونیک هوموژنایزور و متعاقب آن حذف غشاهای گلبول های قرمز با کمک سانتریفوژ شرایط مطلوب هم از نظر غلظت سولفات روی و نیز مدت زمان دادن فرصت برای اتصال سولفات روی به هموگلوبین و مدت زمان مناسب برای سانتریفوژ بصورت تجربی و پلکانی انجام گردید و بعد از هموگلوبین زدایی میزان و فعالیت آنزیم کاسپاز 3 در نمونه ها اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    غلظت مناسب سولفات روی 6 میلی مول، مدت زمان مطلوب اتصال سولفات روی به هموگلوبین 10 دقیقه در دمای آزمایشگاه و نیز مدت زمان سانتریفوژ 30 دقیقه در 3000 دور در دقیقه بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که سولفات روی با غلظت 6 میلی مول قادر هست که بدون تاثیر بر روی میزان و فعالیت آنزیم کاسپاز 3 موجب رسوب و حذف هموگلوبین شود.

    کلیدواژگان: سولفات روی، هموگلوبین، کاسپاز 3
  • امیرصالح دل آرا، رسول روشن چسلی*، مهریار ندر محمدی، حجت الله فراهانی، محمد امیری صفحات 91-101
    زمینه و هدف

    نقش معنویت با سطوح مختلف آن در کشورها و جوامع مختلف باید در چهارچوب سلامت سالمندان مورد توجه قرار گیرد. بنابراین لازم است معنویت با پرسش نامه اختصاصی که دقیقا با هدف سنجش معنویت طراحی شده است مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف از این تحقیق بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه نگرش های مرتبط با معنویت (ARES) در سالمندان می باشد.

    روش کار

    این تحقیق در حیطه روانسنجی می باشد. جامعه مورد مطالعه تمامی سالمندان شهرستان اردبیل که از آن تعداد 459 نفر به روش تصادفی انتخاب و به پرسشنامه نگرش‫های مرتبط با معنویت (ARES) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و Amos استفاده گردید.

    یافته ها

    پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 0.94 به دست آمد. روایی سازه با روش تحلیل عاملی تاییدی محاسبه شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل اندازه گیری نگرش های مرتبط با معنویت در سالمندان از برازندگی مناسبی برخوردار است و ساختار یک عاملی آن تایید شد (RMSEA=0.001 ,GFI=0.99 ,CFI=1).

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس نگرش های مرتبط با معنویت ساختاری یک عاملی داشته و از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش های روانشناختی با نمونه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: معنویت، سالمندان، روانسنجی، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Mohammad Jafarzadeh, David Adham, Fatemeh Dana, Abbas Abbasi Ghahramanloo, Hossein Sharifi, Javad Abishvand, Reza Ebrahimoghli, Eslam Moradi-Asl * Pages 7-15
    Background & Objective

    Hepatitis B virus [HBV] infection is one of the most important public health concerns. The present study was conducted to provide a descriptive analysis of detected HBV infection in Ardabil province.

    Methods

    In this retrospective longitudinal study, the hepatitis B surveillance database of Ardabil province was examined from 2014 to 2018. The frequency of hepatitis B virus infections was presented based on age, gender, marital status, place of residence, primary symptoms, and reporting sources. Also, the trend of changes in the number of detected cases over time was investigated using time series analysis.

    Results

    A total of 817 positive cases with a mean age of 43.1 years were reported. Most of them were male [n=503, 61.5]. The Frequency of identified positive cases decreased over time. Most of the infections were asymptomatic [87.5%]. Almost 90.0% of patients with HBV were married and the majority of the identified patients were resided in urban settings [n=598, 73.2%]. Most diagnostic tests were done voluntarily [n=219, 26.8%] or during prenatal care [n=109, 13.3%]. Most cases were identified and reported by the health network [n=292, 35.7%] and blood transfusion organization [n=190, 23.2%].

    Conclusion

    Decision-makers of the health sector of the province can use this information as a source for evidence-based decision-making in the effective management of the disease.

    Keywords: Hepatitis B, Epidemiology, Surveillance System, Ardabil, Iran
  • Fatemeh Saedi, Mahmoud Nikseresht *, Abdolhossein Taheri Kalani Pages 16-25
    Background & objectives

    Maintaining the capacity of mitochondrial biogenesis during aging is considered a key factor to prevent the development of age-related diseases. this study aimed to investigate the effect of 8-weeks of high-intensity interval training (HIIT) and hawthorn extract on the peroxisome proliferator- activated receptor-γ gamma coactivator-1α (PGC-1α) and mitochondrial transcription factor A (TFAM) proteins levels in the soleus muscle of aged rats.

    Methods

    Thirty-six aged rats were randomly and equally assigned into control (CON), HIIT, extract or combined (COM, HIIT+ extract) groups. The HIIT protocol consisted of 6 to 9 sets×5-min of running on a treadmill, which was performed 4 minutes at 16 m/min and one minuteat a speed velocity of 25 m/min, 5 times a week for 8 weeks. Over the intervention period, rats in the extract and COM groups received 100 mg/kg per day hawthorn. After the interventions, TFAM and PGC-1α protein expression levels were detected in the soleus muscle using the western blotting method.

    Results

    There was a significant increase in PGC-1α for all interventions when compared to the CON, although this increase in the COM was significantly higher than the other groups. After 8 weeks , there was a significant increase in TFAM level in extract group compared to CON,also, the training groups had more effects on this marker in comparison to the former intervention (p>0.05).

    Conclusion

    It seems that, 8-weeks of the HIIT+ intake hawthorn is a more efficient approach in improving mitochondrial oxidative capacity compared to HIIT and extract alone.

    Keywords: Hawthorn, High Intensity Interval Training, Mitochondrial Biogenesis, Rat, Aging
  • Mohammad Amani, Ali Hosseininia, Hamid Sheikhkanloui Milan * Pages 26-37
    Background & objectives

    Parkinson’s disease is a disorder that causes progressive degeneration of neurons, and oxidative stress is increasingly implicated as a factor that contributes to its pathophysiology. Carnosic acid, a compound found in rosemary, can scavenge free radicals in the brain and decrease the risk of neurodegenerative diseases such as Alzheimer’s. Thus, this study explored the effect of this plant on the improvement of Parkinson’s disease.

    Methods

    The study used 35 male mice that were randomly divided into five groups (n=7 mice each). A control group, a Parkinson's group induced by MPTP toxin, and three groups that received aqueous extracts of rosemary at doses of 100, 150 and 200 mg/kg were included in the study. Measurements were made of lipid peroxidation, superoxide dismutase activity, muscle rigidity, and grip strength. Scores were calculated based on rotational behavior tests and scoring systems.

    Results

    Rosemary treatment at doses of 150 and 200 mg/kg significantly changed the level of superoxide dismutase activity, muscle rigidity test and rotational behavior of animals relative to the MPTP group. Moreover, the dose of 200 mg/kg of rosemary significantly modified lipid peroxidation relative to the MPTP group, although lipid peroxidation was still significantly higher than the control group.

    Conclusion

    This study demonstrated that the aqueous extract of Rosemary at a dose of 200 mg/kg can alleviate the signs of Parkinson’s disease and manage the disease.

    Keywords: Parkinson, Rosemary, MPTP, Mus Musculus, Antioxidant
  • Afsaneh Enteshari-moghaddam, Hasan Anari *, Firouz Amani, Reza Jahanbin-shisheh Pages 38-47
    Background & objectives

    Designing knee osteoarthritis (KOA) prevention programs requires recognizing modifiable risk factors. This study aimed to determine the frequency of osteoarthritis in patients with knee pain referred to Imam Khomeini Hospital in Ardabil city.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 850 patients with knee pain who were referred to the clinic of rheumatology in Imam Khomeini Hospital in Ardabil city were studied. Demographic and personal characteristics and medical history of OA were collected from the participants by a checklist. Osteoarthritis was diagnosed based on clinical and radiographic evidence by a rheumatologist.

    Results

    Of all patients, 310 (36.5%) were diagnosed with knee osteoarthritis. The most of patients (33.5%) were in the age group of 50-59 years old, women (80.6%) and housewives (29%). 39.9% of all patiens had obesity and most of them (43.2%) have not exercised at any time. A family history of knee osteoarthritis was reported in 45.2% of patients, while a family history of joint replacement was reported in 6.1%. 15.8% of patients reported a history of previous knee trauma. The type of used toilet was traditional in 90.3%.

    Conclusion

    The frequency of knee OA in our study similar to other studies was at a moderate level and due to regional risk factors, it is suggested to reduce the incidence of KOA by presenting necessary training programs and changing the nutritional patterns of society people.

    Keywords: Osteoarthritis, Knee, Risk Factor, Ardabil
  • Auob Jahanian, MohammadReza Pourali *, Mehdi Maranjori, Yousef Taghiporiyani Pages 48-65
    Background & objective

    The present research has investigated the impact of mental health on the behavioral inhibition and professional judgment of certified accountants with an emphasis on conflict theory.

    Methods

    In this descriptive-survey research, using Morgan's table, 306 official accountants working in the audit organization and audit institutes of Tehran in 1400, were selected as a sample by a simple random method. To collect data, standard questionnaires including Goldberg and Hiller's mental health, Goldstone and Parker's behavioral inhibition, Knapp, Gul et al.'s professional judgment, and Vahabzadeh's conflict were used. Structural equation model and SMART PLS3 software were used for data analysis.

    Results

    The research results indicate that the mental health of certified accountants has a negative effect on the conflict between them and the employer and a positive effect on behavioral inhibition and professional judgment of certified accountants. Their behavioral inhibition has a positive effect on professional judgment and a negative effect on the conflict between them and the managers of the receiving companies. Behavioral inhibition and professional judgment of certified accountants play a mediating role in influencing mental health on the conflict between them and the employer. Also, the professional judgment of certified accountants has a mediating role in influencing behavioral inhibition on the conflict between them and business owners.

    Conclusion

    According to the obtained results, people with higher mental health and stronger behavioral inhibition ability can make more professional judgments and reduce conflicts with others by using their abilities and mental health and managing their behavior. Resolving conflicts will be more successful.

    Keywords: Mental Health, Behavioral Inhibition, Professional Judgment, Conflict Theory
  • Yalda Mahfouzi, Manijeh Firoozi *, Sima Khavandizadeh Aghdam Pages 66-81
    Background & objective

    The purpose of this research was to evaluate the effectiveness of self-compassion training on the resilience and quality of life of mothers with mentally retarded children.

    Methods

    The current research was practical in terms of purpose. The research method was experimental with a pre-test-post-test design in two groups. The statistical population of the research was mothers with mentally retarded children in Ardabil city in 1401 and also, the availability sampling method was used. Among the qualified volunteers, 100 people entered the study and were randomly replaced in two groups of 50 people (self-compassion training and control). The self-compassion training group received eight 90-minute sessions. Standard questionnaires on resilience and quality of life were used to collect information. The data collected in the pre-test and post-test stages were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS version 26 statistical software.

    Results

    The findings of the present study showed, there is a significant difference between the control and experiment (p<0.01) groups in the post-test scores in terms of perception of individual competence (F=441.15), trust in individual instincts and tolerance of negative emotions (F=423.05), positive acceptance of change and secure relationships (F=399.82), control (F=261.60) and spiritual effects (F=241.62) variables. Also, in respect of individual physical health (F=66.60), mental health (F=157.29), social relations (F=146.62) and environmental health (F=135.45) variables in the post-test scores, there is a significant difference between control and experiment (p<0.01) groups.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that self-compassion training has a positive effect on the dimensions of the resilience of mothers with mentally retarded children and improves individual competence, trust in individual instincts and tolerance of negative emotions, positive acceptance of change and safe relationships, control and spiritual effects. Also, self-compassion training has a positive effect on the dimensions of the quality of life of mothers with mentally retarded children and improves individual physical health, mental health, social relationships and environmental health.

    Keywords: Self-compassion, Quality of Life, Mentally Retarded
  • Nasim Karimzadeh Shushbolagh, Sepideh Mansour Kiaie, Kamaloddin Hamidi Nokhostin * Pages 82-90
    Background & objectives

    Zinc sulfate binds to the R group of some amino acids, such as histidine and cysteine, resulting in protein precipitation. In an ELISA and colorimetric experiments, we determined the optimal concentration of zinc sulfate to precipitate hemoglobin, which in turn affects the level and activity of Caspase 3 in red blood cells.

    Methods

    Osmotic stress was induced on red blood cells under hypertonic and hypotonic conditions. An isotonic condition was used as a control without osmotic stress. The cells were incubated at 37oC for 15 min and 24 hrs. Different concentrations of zinc sulfate were set up experimentally, stepwise after the lysis of RBC samples with ultrasound waves and removal of cell membranes by centrifugation. Zinc sulfate was allowed to bind to hemoglobin at different time intervals at room temperature. Afterward, hemoglobin was precipitated at various time intervals through centrifugation. The supernatants were then measured by ELISA and colorimetric methods for Caspase 3 level and activity.

    Results

    The optimal conditions were found to be 6 mM zinc sulfate, 10 min incubation at room temperature to bind zinc sulfate to hemoglobin, and 30 min centrifugation at 3000 rpm to precipitate hemoglobin.

    Conclusion

    This study showed that zinc sulfate with a concentration of 6 mM precipitates and removes hemoglobin without affecting the level or activity of Caspase 3.

    Keywords: Zinc Sulfate, Hemoglobin, Caspase 3
  • Amirsaleh Delara, Rasol Roshan Chesli *, Mehriar Nadrmohammadi, Hojjatollah Farahani, Mohammad Amiri Pages 91-101
    Background & objectives

    The role of spirituality with its different levels in different countries and societies should be considered for investigating the elderly's health. Therefore, it is necessary to evaluate spirituality with a scale specifically designed to measure spirituality. This study investigated the psychometric properties of the Persian version of the Attitudes Related to Spirituality Scale (ARES) in the elderly.

    Methods

    In this psychometrics study, the study population included all the elderly of Ardabil city, among whom 459 individuals were randomly selected to fill ARES. The data was analyzed by SPSS and Amos Software.

    Results

    The reliability of ARES was 0.94 by Cronbach's alpha. Its construct validity, calculated by confirmatory factor analysis, showed that the model for measuring attitudes related to spirituality in the elderly had a suitable fit and its one-factor structure was confirmed (RMSEA=0.001, GFI=0.99, CFI=1).

    Conclusion

    The Persian version of the Attitudes Related to Spirituality has a one-factor structure, and could be used in psychological studies in Iranian samples due to its acceptable necessary validity and reliability.

    Keywords: Spirituality, Elderly, Psychometrics, Confirmatory Factor Analysis