فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1401)

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهربان پارسامهر*، حسین امامعلی زاده صفحات 3-28
    بروز وضعیت های نامطلوب در مقاطع مختلف، در هر جامعه ای محتمل است. اما آنچه مهم بوده، کیفیت مواجه جامعه با این وضعیت های بغرنج است؛ از جمله این قبیل موارد می توان از وضعیت امید در جامعه نام برد: اینکه آیا در بین شهروندان، امیدی به بهبود اوضاع وجود دارد یا خیر. دیدگاه شهروندان درخصوص مقایسه حال با گذشته، ارزیابی حال و میزان امید به آینده در حوزه های مختلف به دلیل اثرات و پیامدهای متعدد آن، بسیار مهم است. براین اساس، هدف مقاله حاضر، ارایه تصویری از وضعیت امید و نگرش نسبت به حال و آینده در جامعه ایران و روند تغییرات آن براساس دیدگاه پاسخگویان در پیمایش های ملی است. در این راستا، با استفاده از روش تحلیل ثانویه به گزارش های پیمایش های ملی سنجش «ارزش ها و نگرش های ایرانیان» که تاکنون سه موج آن در سال های 1379، 1382 و 1394 اجرا شده، و پیمایش های ملی «سنجش سرمایه اجتماعی کشور» (موج های 1384، 1393 و 1397) که درآنها گویه ای برای سنجش امید یا نگرش به حال و ارزیابی از آینده وجود داشت، مراجعه شد. یافته ها نشان داد که به صورت کلی، در خصوص ارزیابی وضعیت حال، همواره بیش از 85 درصد پاسخگویان از وضع موجود رضایت نداشته و به ضرورت اصلاح اشاره کرده اند. همچنین، بررسی روند تغییر امید یعنی شاخص های مقایسه وضعیت فعلی جامعه با گذشته و همچنین نگرش نسبت به آینده جامعه و شاخص های آنها (همچون شکاف طبقاتی، وضعیت اقتصادی و وضعیت رفاهی، نشاط، میزان رواج ویژگی های اخلاقی مثبت) بیانگر آن بود که ارزیابی از وضعیت فعلی و آتی جامعه در شاخص های مورد بررسی مطلوب نبود زیرا همواره درصد قابل توجهی از پاسخگویان در گزینه های ناامیدانه (بدترشدن وضعیت) جای گرفته اند و رهگیری روند تغییرات نشان داد با مرور زمان در برخی  شاخص ها روند فرسایشی و در برخی دیگر بهبود نسبی رخ داده است.
    کلیدواژگان: امید، پیمایش های ملی، روند تغییر امید، شاخص های امید، تحلیل ثانویه
  • محمدمسعود سعیدی* صفحات 29-55
    در چند دهه اخیر، جامعه ایران شاهد شکل گیری و رشد گروه های معنویت گرا بوده است. با توجه به اختلاف عقیدتی و رفتاری آشکاری که اکثر این گروه ها با فرهنگ سنتی جامعه دارند، فراوان شدن آن ها مسایلی را برای جامعه رقم زده است. حفظ نظم اجتماعی در مواجهه با این واقعیت مبتنی بر شناخت علمی و بی طرفانه آن است. جهانی شدن و وجود شباهت بین معنویت ها و عرفان های نوظهور در ایران با تحولات دینی در دیگر نقاط جهان، پژوهشگران را ملزم می کند تا شناسایی تحولات دینی را از چشم اندازی جهانی پی گیری کنند. یک بعد این شناسایی، شناخت روندهای کلان اجتماعی و عوامل تسهیل کننده ای است که بستر مناسب را برای ظهور این تحولات در جهان و ایران فراهم می کنند. مساله این پژوهش، تبیین جامعه شناختی رشد گروه های نوپدید دینی از منظری جهانی و با هدف ارزیابی مواجهه رایج با آن است. در این پژوهش، با استفاده از تحلیل و استنتاج منطقی از پژوهش ها و یافته های پراکنده حوزه تخصصی جامعه شناسی دین، تبیین های مرتبط دسته بندی و تشریح می شوند. این تبیین ها در این جا به سیزده دسته تقسیم شده اند و در پایان و بر مبنای ماهیت تحولات و روندهای استنباط شده از تبیین ها، درباره مواجهه رایج و مواجهه مناسب با گروه های معنویت گرا اظهار نظر شده است.
    کلیدواژگان: گروه های نوپدید دینی، جامعه شناسی دین، تحولات دینی، مواجهه با گروه های نو پدید دینی
  • صادق جهانبخش گنجه، فاطمه جواهری*، صادق صالحی صفحات 57-79
    در ایران مانند سایر جوامع همراهی با فرایند جهانی شدن و همچنین روند توسعه کشور، ضریب بهره گیری از طبیعت و احتمال آسیب رساندن به آن را شدت بخشیده است. انتظار می رود نهاد تعلیم و تربیت و به ویژه آموزش عالی در راستای فرهنگ سازی برای استفاده بهینه از طبیعت و تحقق محیط زیست سالم و پایدار فعالیت کند. به این دلیل متن حاضر بر این هدف متمرکز است که نشان دهد آموزش عالی ایران چگونه به مقوله محیط زیست پرداخته است. این مطالعه از حیث نظری بر آراء جان هانیگن و از جهت اسلوب تحقیق بر روش تحلیل مضمون استوار است. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل ده تن از مدیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین کارگزاران سازمان حفاظت از محیط زیست هستند که به صورت نمونه گیری نظری و هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. در وهله اول پاسخگویان به این واقعیت اشاره داشتند که اگر الگوی هانیگن مبنای داوری باشد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مورد پایداری محیط زیست فعالیت خاصی انجام نداده است. در مرحله دوم در پاسخ به این پرسش که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این زمینه اساسا چه نوع فعالیتی می تواند انجام دهد نکته و نظرهایی پیشنهاد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار مک کیودا تجزیه وتحلیل شد. در وهله اول از یافته های به دست آمده 99 کد استخراج شد، سپس با طبقه بندی کدها 13 مقوله شامل مداخله برنامه ریزی شده حاکمیت، توجه به اصل پیوستگی فرهنگی، آمایش سرزمینی، آگاهی بخشی و آموزش عمومی، گفتمان سازی در دانشگاه ها، تقویت تشکل های مدنی، اولویت بخشیدن به پژوهش درباره محیط زیست پایدار، تدوین برنامه های آموزشی محیط زیست محور، تقویت همکاری بین بخشی در راستای محیط زیست پایدار، بهره گیری از نقش متخصصان، ظرفیت سازی از طریق رسانه ها و مدیریت سبز شناسایی و برجسته سازی شد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، محیط زیست، دانشگاه، توسعه پایدار، تحلیل مضمون
  • امید قادرزاده*، دنیا محمدی صفحات 81-106
    با وجود پیوند دین و سیاست در دوره جمهوری اسلامی و  مشارکت فعالانه ی روحانیان اهل تشیع در سیاست، کنش ورزی سیاسی روحانیان اهل سنت در کردستان وجوه متفاوتی پیدا کرده است. پژوهش حاضر در نظر دارد تا با واکاوی تجربه و درک نمونه ای از روحانیان اهل سنت سنندج  به شناسایی شکل های کنش ورزی سیاسی روحانیان، بسترهای موجود موثر و پیامدهای آن بر زندگی فردی و اجتماعی بپردازد. این پژوهش، با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شده است و طی آن با  27 نفر از روحانیان سنندج مصاحبه بعمل آمده است. نتایج پژوهش مبین آن است که بسترهایی چون «محرومیت از شهروندی و حقوق اجتماعی»، «اختلال روابط نهادی»، «زوال مدارای مذهبی و هویتی»، «بی اعتمادی سیاسی» و «محدودیت منابع در دسترس» عرصه را برای کنش ورزی سیاسی روحانیان و ایمه جماعت در سنندج محدود  ساخته است.از این رو، تجربه و درک روحانیان با احساس بی قدرتی سیاسی همراه بوده است و به رغم دغدغه های سیاسی و تاکید بر تشکل یابی سیاسی به مثابه ضرورت فعالیت سیاسی، آن ها از مجاری نهادی برای پیگیری مطالبات ناامید بوده و به لحاظ سیاسی منزوی و با ناامیدی از صندوق رای، به کنش های فرهنگی روی آورده اند. کنش ورزی سیاسی برای روحانیان پیامدهایی چون «محرومیت  اجتماعی»، «وابستگی به مردم» و «زوال اعتماد عمومی» به همراه داشته است که ناظر بر مقوله ی هسته ی «اختلال و نابرابری در شناسایی» است.
    کلیدواژگان: کنش سیاسی، روحانیان اهل سنت، محدودیت منابع در دسترس، طرد سیاسی، اختلال و نابرابری در شناسایی
  • یوسف سلیمی قلعه، محمد فرهادی*، نادر امیری صفحات 107-130
    مساله مرکزی این مقاله تحلیل امر اجتماعی در بیماری سرطان است. از این منظر استدلال شده که پزشک سازی، بیماری سرطان را به امری زیستی تقلیل می دهد و مولفه های اجتماعی این بیماری را از نظر پنهان می کند. این تصویر مخدوش مواجهه با کلیت این بیماری را که تحلیل آن به ساختارهای اجتماعی از جمله مناسبات اقتصادسیاسی راه می برد مسدود می کند. هدف این پژوهش نشان دادن ابعاد اجتماعی-اقتصادی سلامت و بیماری و مشخصا سرطان است. روش تحقیق انتقادی با رویکرد اقتصادسیاسی است. در این روش اطلاعات موجود با رویکرد نظری ترتیب یافته و تحلیل شده است تا دلالت های پنهان آن ها و روابط پوشیده ی وضع موجود آشکار شوند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که عوامل خطر ابتلا به سرطان از سوی مناسبات اقتصادی و اجتماعی تعیین می شوند و ساز و کار توزیع منابع و الگوی برخورداری افراد، میزان خطر ابتلای آن ها را توضیح می دهد. مصرف دخانیات، عدم تحرک و الگوی تغذیه که عوامل خطر سرطان محسوب می شوند متناظر با جایگاه طبقاتی افراد توزیع می شوند و گروه های پایین با خطر بیشتری مواجه هستند. فهم بیماری سرطان در کلیت آن، مسیر مواجهه با این بیماری را از پزشکی محض به سمت راهکارهای سیاسی در توزیع منابع هدایت می کند.
    کلیدواژگان: اقتصادسیاسی، سرطان، سلامت، طبقه، پزشکی سازی
  • علیرضا کریمی*، کرم حبیب پور گتابی، مه گل مالکی بروجنی صفحات 131-155

    شناخت وضعیت مسیولیت پذیری محیط زیستی کارمندان در شهر بروجن و رابطه سرمایه اجتماعی با آن، هدف اصلی این پژوهش است. نظریه پاتنام مبنای نظری پژوهش بوده و روش تحقیق پیمایش با ابزار پرسشنامه محقق ساخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد نگرش محیط زیستی کارمندان با بعد رفتاری آنها تفاوت قابل توجهی دارد. به لحاظ نگرشی حدود 96 درصد از کارمندان، وضعیت مسیولیت پذیری آنها در سطح متوسط به بالایی است (با میانگین 3/18) در حالیکه در بخش رفتاری وضعیت مسیولیت پذیری حدود 95 درصد از آن ها در سطح متوسط به پایینی قرار دارد (با میانگین 5/12). سرمایه اجتماعی با مسیولیت پذیری محیط زیستی رابطه مثبت و معناداری دارد. رابطه شاخص های سرمایه اجتماعی یعنی اعتماد، مشارکت، برهمکنش ها و حمایت اجتماعی با مسیولیت پذیری محیط زیستی تایید شد. جهت تقویت مسیولیت پذیری محیط زیستی، شکل گیری برهمکنش های اجتماعی در قالب انجمن ها، روابط دوستانه و روابط با همکاران با محوریت حفظ محیط زیست ضرورت انکارناپذیری دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری محیط زیستی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، برهمکنش های اجتماعی، حمایت اجتماعی
|
  • Mehraban Parsamehr *, Hossein Imamalizadeh Pages 3-28
    It is possible for adverse situations to occur in any society, but what is important is the quality of the society's response to these difficult situations; Among such cases, we can mention the state of hope in the society; whether there is hope for improvement or not. Citizens' point of view regarding comparing the present with the past, evaluating the present and the level of hope for the future in various fields is very important and significant due to its many effects and consequences. Therefore, the purpose of this article is to present a picture of the state of hope and attitude towards the present and the future in Iranian society and the process of its changes based on the views of respondents in national surveys. In this regard, by using the secondary analysis method to the reports of the national surveys measuring "values and attitudes of Iranians", three waves of which have been implemented so far in the years 2000, 2003 and 2015, and the national surveys of the "Nationwide Social Capital Survey" (2005, 2014 and 2017) in which there was an item to measure hope or attitude towards the present and evaluation of the future.Our findings showed that in general, regarding the evaluation of the current situation, more than 85% of the respondents were not satisfied with the current situation and indicated their need for reform. Also, the examination of the process of hope chenges, i.e. the indicators of comparing the current state of society with the past, as well as the attitude towards the future of society and their indicators (such as class gap, economic status and welfare status, vitality, prevalence of positive moral characteristics) showed that the assessment of the situation. Also, examining the process of changes in hope in terms of comparing the current state of society with the past, as well as the attitude towards the future of society and their indicators (such as class gap, economic status and welfare status, vitality, prevalence of positive moral characteristics) showed that the assessment of the situation. The current and future of the society was not favorable in the examined indicators because a significant percentage of the respondents have always been placed in desperate options (worsening the situation) and monitoring the change process showed that with the passage of time, there has been an erosion process in some indicators and a relative improvement in others.
    Keywords: hope, change process of hope, indicators of hope, Future, national surveys, Secondary Analysis
  • Mohammad Masoud Saeedi * Pages 29-55
    In recent decades, Iranian society has experienced the formation and growth of new spiritual groups. Given the obvious differences that most of these groups have with the traditional culture of the society and the official institution of religion, their proliferation has created problems for the society in general. Maintaining social order in the face of this social reality is based on recognizing it scientifically. Globalization and the similarity between new spirituality in Iran and religious transformation in other parts of the world lead researchers to pursue the identification of religious transformation from a global perspective. One dimension of this identification is the recognition of macro-social trends and facilitating factors that provide a suitable basis for the emergence of these developments in the world, including Iran. Accordingly, the aim of this research paper is providing a sociological explanation of the growth of new religious groups from a global perspective and evaluating the current encounter with it. Here, using logical analysis and inference from research and findings in the field of sociology of religion, the relevant explanations are categorized and explained, and, then, some suggestions are made about the common and appropriate encounter with spiritual groups.
    Keywords: Sociology of Religion, religious changes, encounter with new religious groups
  • Sadegh Jahanbakhshganjeh, Fatemeh Javahri *, Sadegh Salehi Pages 57-79
    In Iran, like other societies, along with the process of globalization and the country's development process, the rate of exploitation and destruction of nature. It is expected that the institution of education and especially higher education works in the direction of building culture for the optimal use of nature and the realization of a healthy and sustainable environment. This paper is theoretically based on John Hannigan's theory and on thematic analysis method in terms of research orientation. Participants in the research include ten managers of the Iranian Ministry of Science, Research and Technology, as well as agents of the Environmental Protection Organization, who were selected through a targeted sampling and then interviewed in depth.  First of all, the respondents pointed to the fact that, the Ministry of Science, Research and Technology has not done any special activity regarding environmental sustainability. In the second stage, in response to the question of what kind of activities the Ministry of Science, Research and Technology can do in this field, comments were gathered. Using McQuida software, 99 codes were extracted from the findings. Then by classifying the codes into 13 categories, including the planned intervention of the government, paying attention to the principle of cultural continuity, territorial planning, public awareness and education, creating discourse in universities, strengthening organizations Madani, Prioritizing research on sustainable environment, Development of environment-oriented educational programs, strengthening inter-sectoral cooperation in the direction of sustainable environment, synergy and alignment, taking advantage of the role of experts, capacity building through media and green management were identified.
    Keywords: Higher Education, environment, University, Sustainable development, thematic analysis
  • Omid Ghaderzadeh *, Donya Mohammadi Pages 81-106
    Despite the connection between religion and politics during the Islamic Republic of Iran and the active participation of Shiite clerics in politics, the political action of Sunni clerics in Kurdistan has taken on different aspects. The authors of the present study attempt to identify the forms of political action, the effective contexts and its consequences on the individual and social life of the clerics by analyzing the experiences and understandings of a sample of Sunni clerics in Sanandaj. This research is conducted using a grounded theory method. To do this, 27 clerics of  Sanandaj have been interviewed. Our results indicate that contexts such as "disruption of citizenship", "decline of religious and identity tolerance", "disruption of institutional relations", "political mistrust" and "limited available resources" have limited the arena for the political action of clerics in Sanandaj. Therefore, the clerics who were interviewed experience a feeling of political powerlessness and despite the political concern and the emphasis on political organization as the necessity of political activity, they are disappointed with the formal institutional channels to pursue their demands. They are politically isolated and disappointed with the ballot box, and inevitably, have turned to cultural actions. Political action for clerics has resulted in consequences such as "social deprivation" and "decline of public trust", which refers to the core category of "disruption and inequality in social recognition".
    Keywords: Disruption, inequality in recognition, Sunni Kurdish clerics of Iran, political exclusion, political action, limited available resources
  • Yousef Salimiy Ghale, Mohammad Farhadi *, Nader Amiri Pages 107-130
    The central aim of this article is providing a social analysis of the issue of cancer in Iran. Based on the argument that medicalizing reduces the issue of cancer to a biological matter and hides the social components of the disease. This image is confused with the totality of this disease, whose analysis leads to some social structures, including economic and political relations. The authors of this research paper attempt to show the socio-economic method of health and disease and social characteristics of cancer. The research method is based on political economy perspective. This method is based on analysis of available information to bring into the light some hidden aspects of the reality of cancer. Our findings show that the risk factors for cancer are determined by economic and social factors and the distribution of resources and access to facilities for behavioral patterns of people explain their risk level. Smoking, inactivity and nutrition patterns that cause cancer risk factors correspond to the ranking of the people involved, and the socioeconomic lower groups are at a possible risk. Understanding of cancer as a social reality, directs the treatment of this disease towards political solutions in the use of resources.
    Keywords: Political Economy, Cancer, health, Class, medicalizing
  • Alireza Karimi *, Karam Habibpour Gatabi, Mahgol Maleki Brojeni Pages 131-155

    The main goal of this research is to understand the level of environmental responsibility of employees and its relationship with social capital in Borujen city. The theoretical basis of the research is based on Putnam's theory. The research method is a survey with a researcher-made questionnaire tool. The research findings show that the environmental attitude of employees has a significant difference with their environmental behavior. At the attitude level, about 96% of employees, their level of responsibility is medium to high (with an average of 18.3); while at the behavioral level, the responsibility of about 95% of them is medium to low (with an average of 12.5). Social capital has a positive and significant relationship with environmental responsibility. Social capital indicators including trust, participation, interactions and social support have a significant relationship with environmental responsibility. Strengthening environmental responsibility requires creating social interactions in the form of associations, friendly relations and relations with colleagues. The focus of these interactions should be to preserve the environment

    Keywords: Environmental responsibility, Social Capital, Trust, social interactions, Social Support