فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1402)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمیدرضا خانکه، ابوالفضل رهگوی، اکبر بیگلریان، سمانه کاویانپور* صفحات 1-9
    مقدمه

    شیوع بالای کووید-19 و بروز استرس و اضطراب، کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به کووید-19 را کاهش می‎دهد، بنابراین پرستاری از راه دور جهت ارتقاء کیفیت زندگی در این بیماران امری مهم تلقی می‎شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر پرستاری از راه دور بر میزان اضطراب و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان امام خمینی آمل در سال 1400 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی قبل-بعد با گروه شاهد می‎باشد. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان امام خمینی (ره) آمل می‎باشد. 64 بیمار مبتلا به کووید-19 به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به روش بلوک‎های چهارتایی  در دو گروه تقسیم شدند. ابزار گرد آوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه مقیاس اضطراب بیماری کرونا و پرسشنامه کیفیت زندگی می‎باشد. مداخله پژوهش به صورت ارایه بسته خدمات پرستاری از راه دور به مدت یک ماه در طی هشت جلسه، هفته‎ای دو بار و هر بار به مدت نیم ساعت در گروه مداخله بعد از ترخیص انجام شد. بعد از گذشت یک ماه از آموزش، مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی و ابزار اضطراب بیماری کرونا در گروه مداخله تکمیل شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار آماری 25SPSS- و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ‎ها: 

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد میانگین نمره اضطراب درحیطه روانی (p<0.001) و جسمانی (p<0.001) در گروه مداخله پس از مداخله بطور معناداری کاهش یافته است. همچنین میانگین نمره کیفیت زندگی حیطه سلامت جسمانی (p<0.001)، حیطه سلامت روانی (p<0.001)، حیطه روابط اجتماعی (p<0.001)، حیطه سلامت محیط (p<0.001) بعد از مداخله در گروه مداخله بطور معناداری افزایش یافت.

    نتیجه‎ گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش پرستاری از راه دور می‎تواند میزان اضطراب بیماران کرونایی را کاهش داده و همچنین باعث افزایش حیطه های مختلف کیفیت زندگی این بیماران شود.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، اضطراب، کیفیت زندگی، کووید-19
  • شادی پاک اندیش، آدیس کراسکیان*، فرهاد جمهری صفحات 10-19
    مقدمه

    چاقی یکی از مشکلات عمده جوامع درحال توسعه است که فرآیندهای روان شناختی و هیجانی افراد را با آسیب مواجه می سازد، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی طرح واره درمانی در تنظیم هیجان و شاخص توده بدنی زنان مبتلابه چاقی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلابه چاقی مراجعه کننده به مرکز درمان چاقی بیمارستان رسول اکرم (ص) شهر تهران در سال 1398 بودند؛ که از بین افراد واجد شرایط که داوطلب همکاری بودند، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه کنترل و مداخله جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش مقیاس تنظیم هیجانی گراس و جان بود. گروه مداخله در هشت جلسه طرح واره درمانی یانگ و همکاران شرکت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد و در لیست انتظار درمان قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های مداخله و کنترل در تنظیم هیجان و شاخص توده بدنی تفاوت معنی داری داشتند. به عبارت دیگرطرحواره درمانی باعث بهبود تنظیم هیجان و شاخص توده بدنی در زنان چاق شد (0/01>p)؛ و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج از طرح واره درمانی می توان به عنوان روش درمانی مکمل در کنار سایر روش های درمانی در راستای بهبود تنظیم هیجان و شاخص توده بدنی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، چاقی، شاخص توده بدنی، طرح واره درمانی
  • نرجس حسینی راوری زاده، قاسم نظیری*، اعظم داودی، نجمه فتح صفحات 20-32
    مقدمه

    روابط زوجین همواره می تواند به دلایل مختلف دستخوش مشکلاتی قرار گیرد. در پژوهش های مختلف،  زمینه های متعددی را برای بروز این مشکلات برشمرده اند که اسنادهای ارتباطی و تمایزیافتگی زوجین از مهم ترین آن ها است. لذا هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی- رفتاری و تحلیل رفتار متقابل بر اسنادهای ارتباطی و تمایزیافتگی زوجین ناسازگار بود.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جیرفت در سال 1400 بودند که از این جامعه بر مبنای ملاک های ورود و خروج و به روش نمونه گیری هدفمند،  تعداد 60 زوج انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل هر گروه 20 زوج تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن و فریدلندر و پرسشنامه اسنادهای ارتباطی برادبوری و فینچام استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی LSD انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که زوج درمانی شناختی- رفتاری و تحلیل رفتار متقابل بر تمایزیافتگی خود و اسنادهای ارتباطی تاثیر دارد (0/05>P). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که زوج درمانی شناختی رفتاری نسبت به تحلیل رفتار متقابل بر اسنادهای ارتباطی تاثیر بیشتری داشته و باعث کاهش اسنادهای ارتباطی می شود (0/01>P). همچنین نتایج نشان داد که تحلیل رفتار متقابل نسبت به زوج درمانی شناختی- رفتاری بر تمایزیافتگی تاثیر بیشتری داشته و باعث افزایش تمایزیافتگی در زوجین می شود.

    نتیجه گیری

    زوج درمانی شناختی- رفتاری و تحلیل رفتار متقابل نقش مهمی در تمایزیافتگی و اسنادهای ارتباطی داشته و برای زوجین ناسازگار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، اسنادهای ارتباطی، زوج درمانی شناختی-رفتاری، تحلیل رفتار متقابل
  • فاطمه برقی، شیوا صالحی*، بهشته طبرسی صفحات 33-46
    مقدمه

    یکی از مداخلات مهم پرستاری در بخش های ویژه ساکشن لوله تراشه بیماران برای تخلیه ی ترشحات راه هوایی است. این پروسیجر با وجود این که ضروری و برای مدیریت راه هوایی بیماران مفید است اما گاها دردناک بوده و موجب آسیب مخاطی می شود که تلاش برای یافتن وسایل یا روش های با کمترین آسیب ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه درد و آسیب مخاطی در ساکشن لوله تراشه با استفاده از سوند فولی و نلاتون در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1400انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی دو گروهه بوده و جامعه آماری آن کلیه بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان البرز کرج در نیمه ی اول سال 1401 بودند. از طریق روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود 60 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه ساکشن با سوند فولی و ساکشن با سوند نلاتون قرار گرفتند. بیماران بر حسب نیاز به مدت سه روز و 12 بار ساکشن شده و از نظر شدت درد و میزان آسیب مخاطی در اثر ساکشن مورد مقایسه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی بیماران، پرسشنامه استاندارد مقیاس رفتاری سنجش درد و چک لیست مشاهده ای آسیب مخاطی جهت ارزیابی آسیب مخاطی استفاده شد.. داده ها با نرم افزار آماری SPSS21 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، دقیق فشر و کای اسکویر آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند. قبل از انجام ساکشن بین شدت درد بیماران دو گروه در هیچ کدام از 12 زمان تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/05P>). اما بعد از ساکشن این تفاوت در زمان های اول، دوم، سوم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم معنی دار بود و ساکشن با سوند فولی در مقایسه با سوند نلاتون درد کمتری داشت (0/05P<). در مورد آسیب مخاطی نیز در زمان های نهم، دهم و دوازدهم بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05P<) و تعداد افرادی که به دنبال ساکشن دچار آسیب مخاطی شده بودند در گروه ساکشن با سوند فولی در مقایسه با گروه ساکشن با سوند نلاتون آسیب مخاطی کمتری داشتند.

    نتیجه گیری

      از آنجا که استفاده از سوند فولی جهت ساکشن نمودن لوله تراشه بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه هم شدت درد و هم آسیب مخاطی کمتری نسبت به سوند نلاتون ایجاد می نماید لذا پیشنهاد می گردد ترتیبی اتخاذ شود که استفاده از این روش جهت ساکشن لوله تراشه بیماران بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
     
    <div class="msocomtxt" id="_com_1" language="JavaScript" onmouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">

    کلیدواژگان: ساکشن لوله تراشه، سوند فولی، سوند نلاتون، شدت درد، آسیب مخاطی
  • لیلا جامه بزرگی، مولود فرمهینی فراهانی*، لیلا پورسعادت، اعظم مسلمی صفحات 47-54
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (ام. اس) بیماری مزمن و پیشرونده سیستم عصبی مرکزی است که می تواند  اثر مخربی بر کیفیت زندگی بیمار داشته باشد. رفتارهای خودمراقبتی یکی از عوامل موثر در پیشگیری از علایم و عود بیماری ام. اس است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش به بیمار و پیگیری تلفنی (تله نرسینگ) بر خود مراقبتی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام. اس بود.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 70 نفر از بیماران ام. اس در انجمن ام.اس شهر اراک در سال 1400 انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 35 نفره آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خودمراقبتی میلر و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام. اس بود که قبل و بعد از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شد. برای بیماران گروه آزمون ابتدا جلسات آموزشی به صورت یک روز در هفته به مدت دو هفته برگزار شد، سپس پیگیری تلفنی به مدت 12 هفته انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد قبل از مداخله، بین میانگین نمره خودمراقبتی و کیفیت زندگی دو گروه اختلاف آماری معنی داری وجود ندارد (0/05<p) ولی بعد از مداخله تفاوت معنی داری بین میانگین نمره خود مراقبتی در دو گروه کنترل و آزمون وجود داشت (0/031=p). همچنین بین میانگین نمره کیفیت زندگی در دو گروه کنترل و آزمون بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهد شد (0/028=p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش و پیگیری تلفنی می تواند نقش موثری در بهبود خودمراقبتی و کیفیت زندگی بیماران ام. اس داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، تله نرسینگ، خود مراقبتی، کیفیت زندگی، مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس
  • حسین زعیمی، علیرضا رجایی*، محمدرضا صفاریان طوسی، حمید نجات صفحات 55-66
    مقدمه

    زوجین ناسازگار دارای مشکلات هیجانی، شناختی و اجتماعی بسیاری از جمله در زمینه تحمل آشفتگی هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد بر تحمل آشفتگی زوجین ناسازگار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده شهر تربت جام در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 24 زوج بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی با قرعه کشی در سه گروه مساوی (هر گروه 8 زوج) شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش اول به روش زوج درمانی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان هیجان مدار و گروه آزمایش دوم به روش زوج درمانی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس سازگاری زناشویی و مقیاس تحمل آشفتگی بودند. داده ها با آزمون های کای اسکویر، تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر سطح تحصیلات و دامنه سنی تفاوت معنی داری نداشتند (0/05P>). همچنین، هر دو روش درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش تحمل آشفتگی زوجین ناسازگار شدند (0/001P<)، اما بین دو روش مذکور در افزایش تحمل آشفتگی زوجین ناسازگار تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05P>).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو روش درمان هیجان مدار و درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش تحمل آشفتگی زوجین ناسازگار شدند و بین آنها تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین، متخصصان سلامت و درمانگران می توانند از هر دو روش مذکور برای بهبود تحمل آشفتگی در گروه های آسیب پذیر از جمله زوجین ناسازگار استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان پذیرش و تعهد، زوج درمانی، تحمل آشفتگی، زوجین ناسازگار
  • حسن ناصری، وحیده باباخانی*، مجتبی امیری مجد، علیرضا جعفری صفحات 67-77
    مقدمه

    با توجه به افزایش تعارضات زناشویی و آمار طلاق و پیامدهای منفی آن، مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی زوج درمانی شناختی- سیستمی گاتمن در تعارض های زناشویی متقاضیان طلاق انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی زوجین متقاضی طلاق شهر مشهد بودند که به دلیل اختلافات زناشویی در پاییز 1400 توسط دادگاه خانواده به مرکز مشاوره روان پویش ارجاع داده شده بودند. از جامعه هدف 30 نفر واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده با استفاده از پرتاب سکه به دو گروه آزمون (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی بود. گروه مداخله در هشت جلسه زوج درمانی شناختی- سیستمی گاتمن شرکت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد و در لیست انتظار درمان قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های مداخله و کنترل در مولفه های تعارض های زناشویی تفاوت معنی داری داشتند؛ به عبارت دیگر زوج درمانی شناختی- سیستمی گاتمن در کاهش مولفه های تعارض های زناشویی موثر بود (0/001>p)؛ و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج از زوج درمانی شناختی- سیستمی گاتمن در جهت کاهش تعارض های زناشویی و بهبود روابط زوجین متقاضیان طلاق استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی- سیستمی گاتمن، زوج درمانی، تعارض های زناشویی
  • ماهرخ دهقانی*، عارفه مختاری ملک آبادی، امیرعلی جعفرنژادگرو صفحات 78-87
    مقدمه

    کاهش عملکرد گیرنده های حسی-عمقی و فشار در کف پا و کلیه مفاصل اندام تحتانی منجر به برهم خوردن تعادل می گردد. استفاده از مداخلاتی مثل بریس و ارتز می تواند به حفظ پاسچر کمک کرده و منجر به بهبود عملکرد گیرنده های حسی-عمقی شود. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثر استفاده همزمان از بریس زانو و ارتز پا بر کنترل پاسچر عضلات منتخب اندام تحتانی در دو گروه سالمندان زن و مرد طی راه رفتن می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری سالمندان شهرستان اردبیل و نمونه آماری 30 سالمند (شامل 15زن و 15 مرد) بودند. مداخلات مورد استفاده این پژوهش نوعی بریس حمایت کننده زانو و ارتز پا بود که به طور همزمان مورد استفاده قرار گرفتند. برای ثبت مرکز فشار از صفحه نیروی برتک استفاده شد. جهت تحلیل آماری از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه های تکراری در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    مقدار حداکثر جابجایی مرکز فشار در راستای داخلی-خارجی طی راه رفتن با بریس و ارتز نسبت به راه رفتن بدون مداخله 20/68 درصد افزایش داشت (0/011= P). اثر عامل گروه در مقدار بیشترین جابجایی مرکز فشار در راستای قدامی-خلفی معنادار بود (0/003= P). مقایسه جفتی نشان داد مقادیر بیشترین جابجایی مرکز فشار در گروه مردان نسبت به گروه زنان از نظر آماری بیشتر است.

    نتیجه گیری

    نظر به اینکه سالمندان دچار اختلال تعادل می شوند، بریس و ارتز می تواند با ایجاد یک پتانسیل مثبت برای این افراد از کاهش کنترل پاسچر، برهم خوردن تعادل و به دنبال آن افتادن پیشگیری نماید.

    کلیدواژگان: بریس زانو، ارتز پا، کنترل پاسچر، سالمند، راه رفتن
  • محمدابراهیم بهرام، سهیلا همتی شکراب، ندا واحدی کله سرا، رقیه افرونده*، سمیرا داورپناه صفحات 89-98
    مقدمه

    مایوستاتین و فولیستاتین از بیومارکرهای سرمی مرتبط با سارکوپنیا در دوره سالمندی هستند. اما نقش آنها در هماهنگی عصبی - عضلانی ناشی از ورزش در دوره سالمندی به خوبی مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات TRX بر سطوح سرمی میوستاتین و فولیستاتین و عملکرد عصبی- عضلانی در مردان سالمند دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از مردان سالمند دارای اضافه وزن با میانگین سنی (1/34±64/33 سال) به صورت دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه تمرینی TRX و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی در یک برنامه تمرینی TRX، به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 60 دقیقه به تمرین پرداختند. شدت تمرینات توسط مقیاس درک فشار بورگ (RPE) کنترل شد. قبل و بعد از آخرین جلسه تمرین، میوستاتین و فولیستاتین و عملکرد عصبی- عضلانی (Time Up & Go و 5-Chair stand) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 0/05>P تحلیل شدند.

    یافته ها

    12 هفته تمرین TRX باعث تفاوت معنی دار در سطوح سرمی میوستاتین (0/010=P) و متغیر فولیستاتین گروه تجربی و کنترل شد. همچنین زمان آزمون شاخص های 5-CS (0/014=P) و TUG (0/003=P) در گروه تجربی بهبود معنی داری داشت.  در بررسی تحلیل آماری درون گروهی در گروه تجربی، سطح سرمی میوستاتین (0/002=P)، زمان آزمون شاخص های 5-CS (0/001=P) و TUG (0/001=P) در پیش آزمون و پس آزمون، کاهش معنی دار؛ اما در متغیر فولیستاتین افزایش معنی داری داشت (0/001=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات TRX با تغییر مثبت در مارکرهای مرتبط با سارکوپنیا، در بهبود و توسعه هماهنگی عصبی-عضلانی سالمندان دارای اضافه وزن موثر بود. تمرینات TRX می تواند به عنوان یک درمان مکمل و کم هزینه در توانبخشی و پرستاری سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میوستاتین، فولیستاتین، عملکرد عصبی- عضلانی، سالمندان
  • ندا قهرمان نژاد، سید حمید آتش پور*، فلور خیاطان صفحات 99-109
    مقدمه

    رضایت جنسی و صمیمیت جنسی پایین از جمله پیامدهای کارکردی اختلال نعوظ به شمار می‍روند؛ که لزوم اجرای مدخلات روانشناختی را ضرروی می‍سازند. هدف از انجام این پژوهش تعیین اثربخشی درمان ترکیبی شناختی - رفتاری و تعدیل سوگیری شناختی منفی بر رضایت جنسی و صمیمیت جنسی مردان مبتلا به اختلال نعوظ بود.

    روش کار

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مردان مبتلا به اختلال نعوظ شهر اصفهان در سال 1398 بود که از این میان تعداد 30 نفر که براساس ملاک‍های ورود تشخیص اختلال نعوظ را دریافت کردند، با استفاده از روش نمونه‍گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. هر دو گروه پرسشنامه‍های شاخص بین‍المللی عملکرد نعوظی (1997)، رضایت جنسی لارسون (1988) و صمیمیت جنسی بطلانی و همکاران (1389) را به عنوان پیش آزمون و پس‍آزمون تکمیل کردند. مداخله شامل هشت جلسه 60 الی 90 دقیقه‍ای (هفته ای دو جلسه به مدت چهار هفته) درمان شناختی - رفتاری و چهار جلسه 60 الی 90 دقیقه‍ای (هفته ای 1 جلسه به مدت چهار هفته) درمان تعدیل سوگیری شناختی منفی در گروه آزمایش بود، گروه گواه هیچ‍گونه مداخله‍ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری در نرم افزارSPSS.23  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     براساس یافته‍ها مشخص شد که درمان ترکیبی شناختی - رفتاری و تعدیل سوگیری شناختی منفی بر افزایش رضایت جنسی و صمیمیت جنسی مردان مبتلا به اختلال نعوظ موثر بود (0/001=p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه درمان ترکیبی ترکیبی شناختی - رفتاری و تعدیل سوگیری شناختی بر بهبود رضایت جنسی و صمیمیت جنسی مردان مبتلا به اختلال نعوظ موثر است؛ به نظر می‍رسد که می‍توان از این روش به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بهبود رضایت جنسی و صمیمیت جنسی مردان مبتلا به اختلال نعوظ استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، تعدیل سوگیری شناختی منفی، رضایت جنسی، صمیمیت جنسی، اختلال نعوظ
  • سجاد محمدیاری، عباس شکیبی راد، نظام نعمتی* صفحات 110-122
    مقدمه

    کینماتیک فرود، تعادل ایستا و پویا از عوامل خطرزای بروز آسیب های زانو در سربازان و نظامیان محسوب می شوند. هدف این مطالعه، بررسی اثر برنامه پیشگیری از آسیب استاپ-ایکس بر والگوس زانو، تعادل ایستا و پویا در دانشجویان نظامی با نقص والگوس داینامیک زانو بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. در ابتدا 116 نفر از دانشجویان ارزیابی شدند و در نهایت 40 فرد مبتلا به نقص والگوس داینامیک زانو انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. از آزمون های پرش-فرود، باس استیک و آزمون تعادل وای برای سنجش زاویه والگوس داینامیک زانو، تعادل ایستا و پویا در ابتدا و انتهای مطالعه استفاده شد. پس از ارزیابی متغیرها در پیش آزمون، گروه تجربی به مدت 8 هفته از برنامه استاپ-ایکس در بخش گرم کردن استفاده کردند و گروه کنترل در این مدت به گرم کردن رایج خود پرداختند و در انتها مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون های آنکوا و تی همبسته برای ارزیابی تغییرات استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که کاهش معنی داری در زاویه والگوس زانو (0/001=P) و افزایش معنی داری در تعادل ایستا (0/01=P) و پویا (0/001=P) در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون مشاهده شد. همچنین کاهش معنی داری در زاویه والگوس زانو (0/01=P) و افزایش معنی داری در تعادل ایستا (0/01=P) و پویا (0/01=P) در گروه تجربی در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون مشاهده شد اما این تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود (0/05<P).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه پیشگیری از آسیب استاپ-ایکس می تواند باعث بهبودی زاویه والگوس زانو، زمان تعادل ایستا و تعادل پویا در دانشجویان نظامی شود، بنابراین برنامه استاپ-ایکس می تواند در کاهش عوامل خطرزای بروز آسیب های زانو در دانشجویان نظامی موثر باشد.

    کلیدواژگان: استاپ-ایکس، والگوس داینامیک زانو، تعادل، نظامیان
|
  • Hamid Reza Khanke, Abolfazl Rahgoi, Akbar Biglarian, Samaneh Kavianpour* Pages 1-9
    Introduction

    The high prevalence of covid-19 and the occurrence of stress and anxiety reduce the quality of life in patients with covid-19, so remote nursing is considered important to improve the quality of life in these patients. The present study was conducted to investigate the effect of remote nursing on the level of anxiety and quality of life of patients with covid-19 discharged from Imam Khomeini Amol Hospital in 2021.

    MethodS

    This is a semi-experimental before-after study with a control group. The research population includes patients with covid-19 discharged from Imam Khomeini (RA) Amol Hospital. 64 patients with covid-19 were selected by the available method and randomly divided into two groups by quadruple block method. The data collection tools include demographic information, the Corona Disease Anxiety Scale questionnaire and the quality of life questionnaire. The intervention of the research was carried out in the form of providing a package of remote nursing services for one month during eight sessions, twice a week and each time for half an hour in the intervention group after discharge. After one month of training, the quality of life questionnaire and the Corona disease anxiety tool were completed again in the intervention group. After collecting the data, they were analysed by SPSS-25 statistical software and descriptive and analytical statistical tests.

    Findings

    The results of the paired t-test showed that the average anxiety score in the mental (p<0.001) and physical (p<0.001) areas in the intervention group decreased significantly after the intervention. Also, the average score of quality of life in physical health (p<0.001), mental health (p<0.001), social relations (p<0.001), environmental health (p<0.001) significantly increased in the intervention group after the intervention.

    Conclusion

    The results of this study showed that telenursing education can reduce the anxiety of corona patients and also increase the quality of life of these patients.

    Keywords: Telenursing, Anxiety, Quality of life, Covid-19
  • Shadi Pakandish, Adis Kraskian*, Farhad Jamhari Pages 10-19
    Introduction

    Obesity is one of the major problems of developing societies that harms the psychological and emotional processes of people, so the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of schema therapy in regulating emotions and body mass index of obese women.

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group with a three-month follow-up period. The statistical population included all women suffering from obesity who referred to the obesity treatment center of Rasoul Akram Hospital (PBUH) in Tehran in 2019; Among the qualified people who volunteered to cooperate, 30 people were selected by purposeful sampling accident and randomly replaced in two control and intervention groups (15 people in each group). The research instrument was Gross and John's emotional regulation scale. The intervention group participated in eight sessions of Yang et al. schema therapy, but the control group did not receive any intervention and were placed on the waiting list for treatment. The data were analyzed by analysis of variance test with repeated measures and SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that the intervention and control groups had significant differences in emotion regulation and body mass index. In other words, schema therapy improved emotion regulation and body mass index in obese women (p<0.001). And these results continued in the follow-up period.

    Conclusion

    Based on the results, schema therapy can be used as a complementary treatment method along with other treatment methods in order to improve emotional regulation and body mass index.

    Keywords: Emotion regulation, obesity, Body mass index, Schema therapy
  • Narges Hosiniraarizadeh, Ghasem Naziryy*, Azam Davoodi, Najmeh Fathe Pages 20-32
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy and analyze behavioral behavior on communication documents and differentiation of incompatible couples.

    Method

    The research design was quasi-experimental pre-test and post-test with a control group. The statistical population was incompatible couples who referred to counseling centers in Jiroft in 2021. From this population, based on entry and exit criteria and purposeful sampling, 60 couples were selected in two experimental groups and one control group. In each group, 20 couples (first experiment: cognitive-behavioral couple therapy), (second experiment: interaction behavior analysis) and the control group were randomly replaced. Scorne and Friedlander self-differentiation questionnaire, Bradbury and Fincham communication documents questionnaire and Spanier marital adjustment questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance and LSD post hoc test.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral couple therapy and reciprocal behavior analysis have an effect on their differentiation and communication documents. Also, the results of post hoc test showed that cognitive-behavioral couple therapy has a greater effect on communication documents than the analysis of reciprocal behavior and reduces communication documents. The results also showed that the analysis of reciprocal behavior had a greater effect on differentiation than cognitive-behavioral couple therapy and increased differentiation in couples.

    Conclusion

    Therefore, attention to cognitive-behavioral couple therapy and analysis of reciprocal behavior has an important role in differentiation and communication documents and intervention for incompatible couples is recommended

    Keywords: Differentiation, Communication Documents, Cognitive-Behavioral Couple Therapy, Mutual Behavior Analysis
  • Fatemeh Barghi, Shiva Salehi*, Beheshteh Tabarsi Pages 33-46
    Introduction

    One of the important nursing interventions in intensive care unit is tracheal suctioning to drain airway secretions. Although this procedure is necessary and useful for managing patients' airways, it is sometimes painful and causes mucosal injury, so it is necessary to try to find tools or methods with the least injury. The purpose of this study was to determin and compare pain and mucosal injury in tracheal suctioning with foley and nelaton catheters in patients admitted to the intensive care unit of selected hospitals affiliated with Alborz University of medical sciences in 2022. 

    Methods

    The current study was a two-group experimental study, and its statistical population was all patients hospitalized in the intensive care unit of Alborz Karaj Hospital in the first half of 2022. Based on the inclusion criteria, 60 patients were selected through the available sampling method and randomly assigned to two groups: suction with Foley catheters and suction with Nelaton catheters. Patients were suctioned for three days or 12 times as needed and were compared in terms of pain intensity and the amount of mucosal damage caused by suction. In order to collect data, the demographic information form of the patients, Behavioral Pain Scale (BPS) and the observational checklist of mucosal injury were used to evaluate the mucosal damage. The data were analyzed with SPSS21 statistical software and using Independent t-tests, Fisher's exact and chi-square tests. 

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic variables. Before suctioning, there was no statistically significant difference between the pain intensity of the two groups of patients at any of the 12 times (P>0.05). But after suction, this difference in the first (P=0.005), second (P=0.003), third (P=0.011), fifth (P=0.017), sixth (P = 0.016), the seventh (P = 0.006), the eighth (P = 0.003), the ninth (P = 0.017) and the tenth (P = 0.017) were significant and suction with Foley catheter compared to Nelaton catheter had less pain (P<0.05). In the case of mucosal injury, there was a significant difference between the two groups at the ninth (P=0.029), tenth (P=0.047) and twelfth (P=0.020) times, and the number of people who suffered after suction There were mucosal damage in the Foley catheter suction group compared to the Nelaton suction group.

    Conclusion

    Since the use of Foley catheters for suctioning the tracheal tube of patients hospitalized in the intensive care unit causes less pain and mucous membrane than the Nelaton catheters, it is suggested that an arrangement be made to use this method for suctioning the tracheal tube. Patients should be given more attention..

    Keywords: Tracheal tube suction, Foley catheters, Nelaton catheters, pain, mucosal injury
  • Leila Jamehbozorgi, Moloud Farmahini Farahani*, Leila Poorsaadat, Azam Moslemi Pages 47-54
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic and progressive disease of the central nervous system that can have a devastating effect on the patient's quality of life. Self-care behaviors is one of the effective factors in preventing MS symptoms and recurrence. The purpose of this study was to determine the impact of patient education and telephone follow-up (telenursing) on self-care and quality of life of patients with MS. 

    Methods

    This clinical trial study was conducted on 70 patients with MS in the MS Association of Arak city in 2021. The subjects were selected by convenience sampling method and assigned randomly into intervention and control groups (N=35 per group). Data were collected through Miller's self-care questionnaire and quality of life questionnaire for patients with MS by both groups before and after the intervention. For patients in the intervention group, educational sessions were held one day a week for two weeks, then telephone follow-up was conducted for 12 weeks. Data were analyzed by using SPSS-20 software and chi-square and independent and paired t-test.

    Results

    The study findings showed before the intervention, there was no statistically significant difference between the average score of self-care and quality of life of the two groups (p<0.05), but there was a significant difference between the mean self-care scores of the patients in the control and experimental groups after the intervention (p=0.031). Also, there was a significant difference between the mean scores of the patients' quality of life in the control and experimental groups after the intervention (p=0.028).

    Conclusions

    The findings of the present study showed that education and telephone follow-up on self-care and quality of life of patients MS is effective.

    Keywords: Education, Tele-nursing, Self-care, Quality of life, Multiple sclerosis
  • Hossein Zaimi, Alireza Rajaei*, Mohammadreza Saffarian Tousi, Hamid Nejat Pages 55-66
    Introduction

    Incompatible couples have many emotional, cognitive and social problems, including in the field of distress tolerance. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparison the effectiveness of emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on distress tolerance of incompatible couples.

    Methods

    This study was a semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The research population was incompatible couples who referred to the Family Counseling Center of Torbat-e-Jam in 2019 year. The research sample was 24 couples who after reviewing the inclusion criteria were selected by purposeful sampling method and were replaced randomly with the lottery in three equal groups (8 couples in each group) including two experimental groups and one control group. The first experimental group with couple therapy method 8 sessions of 90 minutes underwent the emotion-focused therapy and the second experimental group with couple therapy method 10 sessions of 90 minutes underwent the acceptance and commitment therapy and the control group remained on the waiting list for training. Research tools included demographic information form, marital adjustment scale and distress tolerance scale. Data were analyzed with chi-square, univariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test in SPSS version 20 software.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups did not have significantly different in terms of education level and age range (P>0.05). Also, both emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy in compared to the control group increased the distress tolerance of incompatible couples (P<0.001), but there was no significant difference between the two mentioned methods in increasing the distress tolerance of incompatible couples (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that both methods of emotion-focused therapy and acceptance and commitment therapy increased the distress tolerance of incompatible couples and there was no significant difference between them. Therefore, health professionals and therapists can use both mentioned methods to improve distress tolerance in vulnerable groups, including incompatible couples.

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Couple Therapy, Distress Tolerance, Incompatible Couples
  • Hassan Naseri, Vahideh Babakhani*, Mojtabba Amiri, Alireza Jafari Pages 67-77
    Introduction

    Considering the increase of marital conflicts and the statistics of divorce and its negative consequences, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of Gutman's cognitive-systemic couple therapy in the marital conflicts of divorce applicants.

    Methods

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group with a follow-up period of two months. The statistical population of the research included all the couples applying for divorce in Mashhad who were referred to the Psychodynamic Counseling Center by the family court in the fall of 2020 due to marital disputes. From the target population, 30 eligible people who volunteered to participate in the research were selected by available sampling method and divided into two test groups (15 people) and control (15 people) by simple randomization using a coin toss. The research tool was Sanai Marital Conflicts Questionnaire. The intervention group participated in eight Gutman cognitive-systemic couple therapy sessions, but the control group did not receive any intervention and were placed on the waiting list for treatment. The data were analyzed with the analysis of variance test with repeated measurements and SPSS-16 software.

    Results

    The results showed that the intervention and control groups had significant differences in the components of marital conflicts. In other words, Gutman's cognitive-systemic couple therapy was effective in reducing the components of marital conflicts (p<0.001); and these results continued in the follow-up period.

    Conclusion

    Based on the results, she used Gutman's cognitive-systemic couple therapy to reduce marital conflicts and improve the relationship of couples seeking divorce.

    Keywords: Guttman Cognitive-Systemic Couple therapy, Couple therapy, Marital conflicts
  • Mahrokh Dehghani*, Arefeh Mokhtari Malekabadi, Amirali Jafarnezhadgero Pages 78-87
    Introduction

    The performance reduction of proprioceptive and plantar pressure and lower limb muscles lead to balance loss. Using interventions such as braces and orthoses can assist postural control and improve sensation in these receptors. Therefore, the purpose of this study was to investigate the simultaneous use of knee braces and foot orthoses on postural control in male and female older adults during walking.

    Methods

    The present study was of a semi-experimental. The statistical population includes the older adults of Ardabil city and the statistical sample consist of 30 older adults (including 15 women and 15 Men). The interventions used in this study include a support knee brace with restriction of knee movements, a type of foot orthosis along with simultaneous use of both of them. Center of pressure was recorded using a Bertec force plate. The statistical analysis was done using two-way analysis of variance with repeated measures at the significance level of 0.05.

    Results

    The value of the maximum displacement of the center of pressure in the medio-lateral direction during walking with a brace and orthosis increased significantly by 20.68% compared to walking without a brace (P=0.011). The main effect of group for maximum displacement of the center of pressure was significant (P=0.003). Paired wise comparison demonstrated statistically greater maximum displacement of the center of pressure in the male group than that female group.

    Conclusion

    Considering the disruption of balance in the older adults, braces and orthoses can prevent these people from reducing posture control, balance disturbance, and falling after that by creating a positive potential for these people.

    Keywords: Knee Brace, Foot Orthoses, Postural Control, Elderly, Walking
  • Mohammad Ebrahim Bahram, Soheila Hemmati, Neda Vahedi Cole Sara, Roghayeh Afroundeh*, Samira Davarpanah Pages 89-98
    Introduction

    Myostatin and Follistatin are serum biomarkers associated with sarcopenia in old age. But their role in exercise-induced neuromuscular coordination in old age is not well understood. This study aimed to evaluate the effect of strength training TRX on serum levels of myostatin and Follistatin and neuromuscular function in overweight elderly men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 overweight elderly men with a mean age of (64.33±1.39) years were selected as a sample and randomly divided into two groups TRX and control. The experimental group trained in a TRX training program for 12 weeks and 3 sessions per week for 60 minutes. The intensity of the exercises was controlled by the Borg Pressure Perception Scale (RPE). Before and after the last training session, myostatin And Follistatin, and neuromuscular function (Time Up & Go and 5-Chair stand) were measured and the data were analyzed using a dependent t-test and analysis of covariance at the significant level of P <0.05.

    Results

    12 weeks of TRX training caused a significant difference in the serum levels of myostatin (P=0.010) and variable Follistatin in the experimental and control groups. Also, the test time of 5-CS (P=0.014) and TUG (P=0.003) indices improved significantly in the experimental group. In the intragroup statistical analysis in the experimental group, the serum level of myostatin, the test time of 5-CS (P=0.001) and TUG (P=0.001) indicators in the pre-test and post-test, a significant decrease; But there was a significant increase in the Follistatin (P=0.001) variable.

    Conclusion

    It seems that TRX training effectively improved and developed neuromuscular coordination in overweight elderly with a positive change in sarcopenia-related markers. TRX exercises can be used as a complementary and low-cost treatment in rehabilitation and nursing care for the elderly.

    Keywords: Myostatin, Follistatin, Neuromuscular Function, Elderly
  • Neda Ghahramannejad, Seyed Hamid Atashpour*, Flora Khayatan Pages 99-109
    Introduction

    Low sexual satisfaction and sexual intimacy are among the functional consequences of erectile dysfunction that necessitate psychological interventions. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy combined and moderating negative cognitive bias on sexual satisfaction and sexual intimacy in men with erectile dysfunction. The method of this research was quasi-experimental (pre-test-post-test with control group).

    Methods

    The statistical population of this study included all men with erectile dysfunction in Isfahan in 2020 that among them, 30 people received a diagnosis of erectile dysfunction based on the entry criteria were selected as a statistical sample using available sampling and thay were randomly assigned to one experimental groups and one control group (15 people in each group) all two groups completed the International Index of Erectile Function (1997), Larson Sexual Satisfaction (1988), Botlani & et al Sexual Intimacy (2010) as a pre-test and post-test. The intervention includes eight sessions of 60 to 90 minutes (two sessions per week for four weeks) cognitive-behavioral therapy and four sessions of 60 to 90 minutes (1 session per week for four weeks) moderating negative cognitive bias in the experimental group, the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using univariate analysis of covariance in SPSS.23.  

    Results

    Based on the findings, it was found that cognitive-behavioral therapy combined and moderating negative cognitive bias was effective on the increase sexual satisfaction and sexual intimacy in men with erectile dysfunction (p = 0.001).

    Conclusion

    Considering that combined cognitive-behavioral treatment and cognitive bias adjustment is effective in improving sexual satisfaction and sexual intimacy of men with erectile dysfunction; it seems that this method can be used as an effective intervention method in improving sexual satisfaction and sexual intimacy of men with erectile dysfunction.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Moderating negative cognitive bias, Sexual Satisfaction, Sexual Intimacy, Erectile dysfunction
  • Sajjad Mohammadyari, Abbas Shakibirad, Nezam Nemati* Pages 110-122
    Introduction

    Dynamic knee valgus, static and dynamic balance are contributing to knee injuries in military cadets. This study aimed to investigate the effect of the Stop-X injury prevention program on dynamic knee valgus, static and dynamic balance in military cadets with dynamic knee valgus deficiency.

    Methods

    The present study was quasi-experimental. At first 116 students were assessed and finally, 40 participants with dynamic valgus were recruited and they were randomly assigned to the intervention group (n=20) or control group (n=20). Drop-jump test, Bass Stick test and Y Balance test were used to measure dynamic knee valgus angle, static and dynamic balance at the baseline and the end of the study. After evaluating the variables in the pre-test, the intervention group used the Stop-X program as a warm-up for 8 weeks while the control group performed its routine warm-up during this time and finally they were re-evaluated. ANCOVA and paired-samples t-test were used to evaluate changes.

    Results

    The results showed that there was a significant reduction in knee valgus angle (P=0.001) and there were significant enhancements in static (P=0.001) and dynamic balance (P=0.001) in the intervention group in comparison with the control group in the post-test. Moreover, the results obtained in the intervention group in post-test in comparison with pre-test showed that there was a significant reduction in knee valgus angle (P=0.001) and there were significant enhancements in static (P=0.001) and dynamic balance (P=0.001) but there were no significant differences in the control group (P>0.05).

    Conclusion

    This study demonstrated that the Stop-X injury prevention program was effective in reducing dynamic knee valgus angle and improving static balance time and dynamic balance in military cadets. Thus, this program can reduce the risk of knee injuries in military cadets.

    Keywords: stop-x, dynamic knee valgus, balance, cadets