فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حاکم قاسمی*، عین الله کشاورز ترک، سید مرتضی مرتضوی، مرتضی هادی زاده صفحات 1-26

    مصرف بیش از اندازه منابع طبیعی، روند رو به رشد آلودگی های زیست محیطی و تلاش برای بهبود کیفیت زندگی در ابعاد مختلف موجب ارایه راه حل های جدید برای رفع چالش های شهرهای آینده شده است. در این جهت ایجاد شهرهای هوشمند توجه دانشگاهیان و برنامه ریزان شهری را عمدتا در چارچوب سیاست های توسعه شهری به خود جلب کرده است. بنابراین هدف اصلی مقاله حاضر معرفی سناریوهای ناشی از فرایند هوشمندسازی با تاکید بر شهر قزوین است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات و روش تجزیه و تحلیل، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. جهت جمع آوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری، از روش اسنادی و جهت جمع آوری داده ها به منظور تجزیه و تحلیل و پاسخ به سوال اصلی پژوهش، از روش میدانی استفاده شد. مطابق یافته های این پژوهش، 16 پیشران از روش دلفی شناسایی گردید؛ و در ادامه پس از بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این پیشران ها بر یکدیگر، چهار عدم قطعیت کلیدی هوشمندسازی شهر قزوین شناسایی گردید. با توجه به حالت های مختلف چهار عدم قطعیت کلیدی مدیریت پایدار، فناوری های نوین، توسعه نوآوری اجتماعی، اقتصاد بین المللی؛ و با استفاده از روش CIB از طریق نرم افزار سناریو ویزارد 3 سناریو بدیل برای آینده شهر قزوین در راستای هوشمندسازی بدست آمد که سناریوی اول سناریوی مطلوب هوشمندسازی شهر قزوین می باشد. طبق نتایج تحقیق در سیاست گذاری شهر هوشمند قزوین بایستی شرکت های بین المللی مبتنی بر فناوری (NTBFs) به منظور موفقیت هرچه بیشتر در زمینه هوشمندسازی شهر قزوین مورد توجه قرار گیرند؛ چراکه فعلیت چهار عدم قطعیت مدیریت پایدار، فناوری های نوین، توسعه نوآری اجتماعی، اقتصاد بین المللی را در این شرکت ها می توانیم جویا باشیم.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، شهر هوشمند، آینده پژوهی، سناریو، شهر قزوین
  • صفورا غلامی، امیر گندمکار*، راضیه فنایی صفحات 27-47

    صنعت گردشگری یکی از مهم ترین فعالیت های اقتصادی به شمار می رود که نقش مهمی در توسعه شهرها دارد و در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. این صنعت نسبت به تغییرات آب و هوایی حساس بوده و هرگونه تغییری در آب و هوا بر کمیت و کیفیت این صنعت تاثیرگذار است. اصفهان یکی از مقاصد مهم گردشگری محسوب می شود و همواره از سوی مخاطرات آب و هوایی مورد تهدید بوده است؛ ازاین رو پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر مخاطرات آب و هوایی بر تعداد گردشگران ایرانی شهر اصفهان صورت گرفته است. در این راستا از داده های مجموع بارش، حداقل مطلق دما، حداکثر مطلق دما، حداکثر بارش 24 ساعته، تعداد روزهای همراه با گردوخاک، تعداد روزهای همراه با یخ بندان، شاخص کیفیت هوا و آمار تعداد گردشگران شهر اصفهان طی دوره آماری 98-1387 در مقیاس ماهانه استفاده شد. ابتدا با استفاده از روش رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون ارتباط بین مخاطرات موردمطالعه و تعداد گردشگران بررسی شد. در ادامه ارتباط آنها با زمان تاخیرهای یک ماهه، دو ماهه و یک ساله انجام شد. نتایج مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که گرد و غبار، گرماهای فرین، خشکسالی و شاخص کیفیت هوا در ماه های گرم و سرماهای فرین، بارش شدید و گرد و غبار در ماه های سرد بر تعداد گردشگران تاثیر داشته است. در مقیاس سالانه نیز سرماهای فرین، گرماهای فرین و روزهای همراه با یخ بندان تقریبا در تمام سال های موردمطالعه بر تعداد گردشگران تاثیر گذاشته است. بررسی سری زمانی موردمطالعه نیز حاکی از تاثیر روزهای همراه با یخ بندان، سرماهای فرین، گرماهای فرین، گرد و غبار و شاخص کیفیت هوا بر تعداد گردشگران می باشد.

    کلیدواژگان: آینده نگری، گردشگری، مخاطرات آب وهوایی، اصفهان
  • حافظ مهدنژاد، احمد زنگانه* صفحات 49-71

    در طول سه دهه گذشته، دانش ، خلاقیت و اطلاعات بیشترین تاثیر را بر توسعه شهرها گذاشته اند. به گونه ای که راهبردهای توسعه دانش بنیان نقش مهمی در حمایت از توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محلی شهرها ایفا می کنند. بر همین اساس، شهرها برای جذب و حفظ صنایع و کارکنان دانش بر، راهبردهای مختلفی را اتخاذ می نمایند. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل مفهومی توسعه و تحقق پذیری شهر دانش بنیان جهت کاربست آن برای برنامه ریزی و مطلوبیت بخشی به شهرهای آینده کشور می باشد. پژوهش حاضر از نوع بنیادی و از لحاظ هدف، اکتشافی است. پارادایم حاکم بر این پژوهش، تفسیرگرایی است. رویکرد پژوهش، کیفی و روش شناسی آن، نمونه کاوی می باشد. از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری شامل پژوهش هایی است که از سال 2005 تا 2023 در حوزه شهر دانش بنیان انجام شده است. از روش مرور سیستماتیک ادبیات برای تحلیل داده ها استفاده شده که دارای پنج مرحله متشکل از تعریف، جست و جو، انتخاب، تحلیل و سنتز می باشد. بر اساس نتایج، بیش از 60 درصد منابع پژوهش مربوط به 10 سال اخیر (2013-2023) بوده اند. سهم مقاله ها، کتاب و پایان نامه ها از منابع پزوهش، به ترتیب برابر با 83 درصد، 10 درصد و 7 درصد می باشد. نتایج حاصل از کدگذاری باز نشان دهنده آن است که 96 کد برای توسعه و تحقق پذیری شهر دانش بنیان وجود دارد. این کدها در نه مفهوم (عوامل سیاسی-قانونی، برنامه ریزی استراتژیک، رویکرد، پیشران های توسعه دانش بنیان، شاخص های کارکردی، پایه علمی، ابعاد، بستر جغرافیایی- کالبدی و مجموعه های سیاست گذاری و راهبردی) و شش کد محوری (شرایط علی، شرایط زمینه ای، مقوله محوری، شرایط مداخله گر (میانجی)، پیامدها و راهبردها) طبقه بندی شده اند. در نتیجه، مدل نظری توسعه شهری دانش بنیان منوط به وجود شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، مقوله محوری، پیامدها و راهبردها است.

    کلیدواژگان: دانش، آینده، شهر، کیفی، مرور سیستماتیک
  • مسعود حق لسان* صفحات 73-94

    با توجه به تغییرات فضایی گسترده ی ناشی از افزایش جمعیت و سیل مهاجرت به شهرها و به خصوص کلانشهرها، تقاضای زمین و به تبع آن ساخت وسازهای مرتبط با مسکن شدت گرفت. در این بین بورس بازی، رانت و سوداگری؛ بازار زمین و مسکن را با مشکلات عدیده روبرو ساخت و منافع شخصی به منافع عموم ترجیح داده شده است. در این راستا هدف این پژوهش تحلیل و شناسایی عوامل کلیدی تاثیرگذار بر کنترل بازار زمین و مسکن در شهر جدید پرند (کلانشهر تهران) با رویکرد آینده نگری می باشد. نوع پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و ماهیت آن، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری مشتمل بر 30 نفر از متخصصان و مدیران شهری می باشد. برای استخراج شاخص ها (به صورت تحلیل کیفی) از نرم افزار MAXQDA و همچنین برای تجزیه و تحلیل کمی داده ها از نرم افزار MICMAC استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که، ابعاد اقتصادی و مدیریتی - نهادی تاثیرگذارترین و ابعاد محیطی - اجتماعی و اقتصادی تاثیرپذیرترین معیارهای کنترل در بازار زمین و مسکن شهری پرند بودند. همچنین از میان 40 عامل مورد بررسی، 15 عامل به عنوان عوامل کلیدی موثر بر کنترل بازار زمین و مسکن شهر جدید پرند انتخاب شدند. در این راستا، پنج عامل مالیات بر سود حاصل از فروش، مالیات به حق مرغوبیت، مالیات بر نقل و انتقالات مکرر زمین و مسکن، مالیات بر مساکن خالی و بلااستفاده و قوانین سلب مالکیت از زمین و ذخیره ی آن به ترتیب با ارزش عددی «351، 347، 326، 304 و 296» به صورت مستقیم؛ و پنج عامل مالیات بر سود حاصل از فروش، تغییر سبک زندگی، مالیات بر نقل و انتقالات مکرر زمین و مسکن، وضعیت درآمد و قوانین سلب مالکیت از زمین و ذخیره ی آن به ترتیب با ارزش عددی «349، 341، 325، 310 و 297» به صورت غیرمستقیم بر کنترل بازار زمین و مسکن شهر جدید پرند تاثیرگذار خواهند بود.

    کلیدواژگان: زمین شهری، مسکن شهری، بازار زمین و مسکن شهری، آینده پژوهی، شهر جدید پرند
  • محمد فرجی دارابخانی*، عباس افرادی، محمدجواد سامانی نژاد، حمیدرضا شاهینی فر صفحات 95-112

    شهرها امروزه با چالش های پیچیده و به هم پیوسته ای چون رشد فزاینده ی شهرنشینی و جمعیت شهری، عدم توازن در هرم سنی، کمبود مسکن، نارسایی زیرساختهای شهری و خدماتی، معضلات زیست محیطی و قطبی شدن رشد اقتصادی مواجه هستند. یکی از مفاهیم جدید جهت مقابله با چالش های کنونی شهرها در عرصه برنامه ریزی شهری، توسعه شهر هوشمند است که قابلیت های فیزیکی و مجازی را با هم یکپارچه می کند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی -تحلیلی در صدد مشخص کردن وضعیت مناطق هشت گانه شهر کرمانشاه از لحاظ بهره مندی از ابعاد و شاخص های شهر هوشمند بر اساس 5 بعد پویایی هوشمند، مردم هوشمند، زندگی هوشمند، محیط هوشمند و حکمرانی هوشمند است که هر کدام از این ابعاد نیز شامل 6 گویه می شوند. از کل جامعه آماری پژوهش، 384 نفر به عنوان حجم نمونه به تفکیک مناطق در نظر گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل یافته ها، از آزمون های T-test، Anova، آزمون تعقیبی Tuky HSD، و برای ترسیم نقشه های توزیع فضایی ابعاد و شاخص ها در سطح مناطق، از GIS استفاده شده است. نتایج کلی پژوهش بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب شهر کرمانشاه به لحاظ بهره مندی از ابعاد و شاخص های شهر هوشمند است؛ ولی منطقه 1 به لحاظ مجموع ابعاد مورد بررسی با کسب رتبه اول و وضعیت مطلوبیت مناسب، انطباق بیشتری با شاخص های شهر هوشمند دارد. در مقابل، مناطق 2 و 5 در رتبه های آخر و وضعیت مطلوبیت پایین - نامطلوب، با شاخص های شهر هوشمند فاصله دارند؛ لذا در یک اولویت بندی، به عنوان مناطق محروم از نظر شاخص ها و ابعاد شهر هوشمند برای توسعه معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، توسعه شهری، دیدگاه شهروندان، شهر کرمانشاه
  • پویا نخجیرکان*، متین عاشوری چهارده، نادر زالی، ناصر براتی، فرهاد درویشی سه تلانی، بابک محمد حسینی صفحات 113-131

    مدیریت شهری در دهه حاضر با پیچیدگی های بسیار زیادی در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، مسایل قانون گذاری و تکنولوژیک همراه است. شهر هوشمند به عنوان یک چارچوب نوین مدیریت شهری می تواند بسیاری از چالش ها و مشکلات مدیریت شهری را کاهش دهد. در فرایند توسعه شهر هوشمند، روابط درهم تنیده بین عناصر اثرگذار بقدری زیاد می گردد که نوعی از سیستم های دینامیکی پیشرفته برای ارزیابی و سنجش تغییرات این عوامل و اثرات تبعی بالقوه آن ها لازم خواهد بود. برای تحقق توسعه شهر هوشمند، لازم است تا از ابزارهای آینده نگرانه جهت ایجاد و خلق آینده های موجه و مطلوب با مشارکت تمامی ذینفعان کلیدی استفاده نمود. این پژوهش، با رویکرد آینده نگاری راهبردی به شناسایی و اولویت بندی پیشران های مدیریت شهر هوشمند با استفاده از روش های فراترکیب و ایداس پرداخته است. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها و اطلاعات از ترکیبی از روش های مختلف استفاده شده است. ابتدا با استفاده از روش فراترکیب با استفاده از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش های صورت گرفته، شاخص های کلیدی مدیریت شهر هوشمند شناسایی شده اند. بر این اساس با استفاده از روش فراترکیب تمامی اطلاعات و داده های بدست آمده از پژوهش های پیشین در خزانه جمع آوری شده و پس از تحلیل، جدول فراوانی عوامل اثرگذار بر مدیریت شهرهوشمند شناسایی شده است و در ادامه خروجی های روش فراترکیب برای رتبه بندی و شناسایی پیشران های کلیدی در اختیار روش ایداس قرار می گیرد. در نتایج پژوهش حاضر، با استفاده از یک فرایند ترکیبی گام به گام نه پیشران اساسی برای توسعه شهر هوشمند استخراج شده است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، روش فراترکیب، روش ایداس، پیشران های کلیدی توسعه شهر هوشمند، آینده نگاری
|
  • Hakem Ghasemi*, Einollah Keshavarz Turk, Seyed Morteza Mortazavi, Morteza Hadizadeh Pages 1-26

    The excessive consumption of natural resources, the growing trend of environmental pollution and efforts to improve the quality of life in different dimensions have led to providing new solutions to solve the challenges of future cities. In this direction, the creation of smart cities has attracted the attention of academics and urban planners, mainly in the framework of urban development policies. Therefore, the main goal of current article is to introduce the scenarios resulting from the smartening process with an emphasis on the city of Qazvin. The current research is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of data collection and analysis method. In order to collect information in the field of theoretical foundations, the documentary method was used, and the field method was used to collect data in order to analyze and answer the main research question. According to the findings of this research, 16 drivers were identified using the Delphi method; And after examining the extent and how these drivers affect each other, four key uncertainties of Qazvin city's smartening were identified. Considering the different states of four key uncertainties of sustainable management, new technologies, development of social innovation, international economy; And by using the CIB method through the Scenario Wizard software, three alternative scenarios were obtained for the future of Qazvin city in the direction of smartening that first scenario is the desirable scenario of smartening Qazvin city. According to the research results in Qazvin smart city policy making, In order to succeed as much as possible in the field of smartening Qazvin city, international technology-based companies (NTBFs) should be considered; Because we can find the actuality of the four uncertainties of sustainable management, new technologies, development of social innovation, and international economy in these companies.

    Keywords: Policy Making, Smart City, Futures Studies, Scenario, Qazvin City
  • Safoura Gholami, Amir Gandomkar*, Razieh Fanaei Pages 27-47

    The tourism industry is one of the most important economic activities that plays an important role in the development of cities and has grown significantly in recent years. This industry is sensitive to weather changes and any change in weather affects the quantity and quality of this industry. Isfahan is considered one of the important tourist destinations and has always been threatened by weather hazards; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the impact of weather hazards on the number of Iranian tourists in Isfahan city. In this regard, from the total precipitation data, the absolute minimum temperature, the absolute maximum temperature, the maximum 24-hour precipitation, the number of days with dust, the number of days with frost, the air quality index and the statistics of the number of tourists in Isfahan city during the statistical period of 2008-2019 in the scale Used monthly. First, using linear regression and Pearson's correlation, the relationship between the studied hazards and the number of tourists was investigated. In the following, their relationship was done with one-month, two-month and one-year delays. The results of the conducted studies indicate that dust, extreme heat, drought and air quality index in hot months and extreme cold, heavy rain and dust in cold months have an effect on the number of tourists. On an annual scale, Farin colds, Farin heats and freezing days have affected the number of tourists in almost all the studied years. The study of the studied time series also indicates the effect of freezing days, freezing temperatures, freezing temperatures, dust and air quality index on the number of tourists.

    Keywords: foresight, tourism, climate hazards, Isfahan
  • Hafez Mahdnejad, Ahmad Zanganeh* Pages 49-71

    During the last three decades, knowledge, creativity and information have had the greatest impact on the development of cities. In such a way that knowledge-based development strategies play an important role in supporting the local economic, social and cultural development of cities. On this basis, cities has adopt different strategies to attract and retain industries and knowledge workers. The purpose of the current research is conceptual model compilation of the development and realization of the knowledge-based city in order to use it for planning and optimize the future cities of the country. The current research is fundamental and exploratory in terms of purpose. The ruling paradigm of this research is interpretivism. The research approach is qualitative and its methodology is sample mining. Documentary and library studies have been used to collect data. The statistical community includes researches that have been conducted from 2005 to 2023 in the area of knowledge-based city. The systematic literature review method was used for data analysis, which has five steps consisting of definition, search, selection, analysis and synthesis. According to the results, more than 60% of the research sources were related to the last 10 years (2013-2023). The share of articles, books, and dissertations among his scholarly sources is 83%, 10%, and 7%, respectively. The results of open coding show that there are 96 codes for the development and realization of knowledge-based city. These codes have been classified in nine concepts (political-legal factors, strategic planning, approach, drivers of knowledge-based development, functional indicators, scientific base, dimensions, geographical-physical background and policy and strategic sets) and six core codes (causal conditions, contextual conditions, central category, intervening (mediating) conditions, consequences and strategies). As a result, the theoretical model of knowledge-based urban development depends on the existence of causal, contextual, intervening conditions, central categories, consequences and strategies.

    Keywords: post-industrial economy, knowledge-based urban development, knowledge-based cities, knowledge, future
  • Masoud Haghlesan* Pages 73-94

    Due to the extensive spatial changes caused by the increase in population and the flood of migration to the cities and especially the metropolises, the demand for land and consequently the constructions related to housing intensified. In between, stock market, rent and speculation; The land and housing market has faced many problems and personal interests have been preferred over public interests. In this regard, the aim of this research is to analyze and identify the key factors influencing the control of the land and housing market in the new city of Parand (Tehran metropolis) with a forward-looking approach. The type of research is applied in terms of purpose and its nature is descriptive-analytical. Sampling was purposeful and 30 specialists and city managers were selected to rate the indicators. MAXQDA software was used to extract indicators (in the form of qualitative analysis) and MICMAC software was used for quantitative data analysis. The results of the research showed that economic and managerial-institutional dimensions were the most influential and environmental-social and economic dimensions were the most influential control criteria in the land and urban housing market of Parand. Also, among the 40 investigated factors, 15 factors were selected as key factors affecting the control of the land and housing market in New Parand city. In this regard, the five factors of tax on profit from sale, tax on the right of quality, tax on frequent transfers of land and housing, tax on empty and unused houses, and the laws of expropriation of land and its storage, respectively, with a numerical value of "351, 347" , 326, 304 and 296" directly; and five factors of tax on profits from sales, change of lifestyle, tax on frequent transfers of land and housing, income status and rules for expropriation of land and its storage, respectively, with numerical values of "349, 341, 325, 310 and 297" They will indirectly influence the control of the land and housing market in the new city of Parand.

    Keywords: Urban land, urban housing, land market, future studies, new city of Parand
  • Mohammad Faraji Darabkhani*, Abbas Afradi, MohammadJavad Samani Nezhad, Hamidreza Shahinifar Pages 95-112

    Today, cities are facing complex and interconnected challenges such as the increasing growth of urbanization and urban population, Imbalance in the age pyramid, lack of housing, inadequacy of urban infrastructure and services, environmental problems and polarization of economic growth. One of the new concepts to deal with the current challenges of cities in the field of urban planning is the development of a smart city which integrates physical and virtual capabilities together. The current research with a descriptive-analytical approach aims to determine the status of the eight regions of Kermanshah city in terms of benefiting from the dimensions and indicators of a smart city based on 5 dimensions of smart dynamics, smart people, smart life, smart environment and smart governance. Each of these dimensions also includes 6 items. From the total statistical population of the research, 384 people were considered as the sample size, separated by regions, and to analyze the findings, T-test, Anova, Tuky HSD post hoc test, and to draw maps of the spatial distribution of dimensions GIS has been used for indicators at the level of regions. The general results of the research indicate the relatively favorable situation of Kermanshah city in terms of benefiting from the dimensions and indicators of the smart city; But region 1, in terms of the total dimensions examined, with the first rank and the appropriate desirability status, is more compatible with the indicators of the smart city. in return, regions 2 and 5 in the last ranks and low - unfavorability status are far from smart city indicators; Therefore, in a prioritization, they are introduced as deprived areas in terms of smart city indicators and dimensions for development.

    Keywords: smart city, urban development, point of view the citizens, Kermanshah city
  • Pooya Nakhirkan*, Matin Ashoori Chahardeh, Nader Zali, Naser Barati, Farhad Darvishi Setalani, Babak Mohammad Hosseini Pages 113-131

    Urban management in the current decade is associated with many political, social, economic, environmental, legislative and technological complications and challenges. The smart city concept as a new framework for urban management can help reduce many challenges and problems of urban management. In the process of developing a smart city, the intertwined relationships between the influencing elements are greatly intensified. Therefore, to evaluate and measure the changes in these factors and their potential secondary effects on each other, the use of advanced dynamic systems is mandatory. To realize the development of a smart city, it is necessary to use futuristic tools to create justified and desirable futures with the participation of all key stakeholders. In this research, to identify and prioritize the drivers of smart city management in the framework of strategic foresight, the combination of Meta-Synthesis and Edas methods have been used. Methodologically, a combination of different methods has been used to collect data and information. By using the literature review summarized by Meta-Synthesis method, the key factors of smart city management have been identified. Based on this, all the information and data obtained from the previous step have been collected in the treasury and subsequently, the frequency table of the factors affecting the management of the smart city has been identified. In the last step, the outputs of the Meta-Synthesis method were used for ranking and identifying key drivers by using the  Edas method. Finally, in this research, the researcher has presented a step-by-step process to identify the drivers of smart city development and has extracted 9 final drivers with the greatest impact on smart city management.

    Keywords: smart city, Meta-Synthesis, Edas, key drivers of smart city development, Foresight