فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 5, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • قدسی احقر*، غلامعلی افروز، سعید اکبری زردخانه صفحات 1-23
    زمینه و هدف

    نشاط معنوی که از تجمیعی از ویژگی های معنویت و نشاط است نقش تربیتی موثری در سلامت روان فرد و جامعه خواهد گذاشت. هدف از این پژوهش طراحی مدل راهبردهای روان شناختی خانواده - محور و ارزیابی اثربخشی آن بر نشاط معنوی دانش آموزان بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش بر حسب نوع داده ها آمیخته از نوع اکتشافی متوالی در دو بخش کیفی با بهره گیری از روش تحلیل مضمون از نوع فراترکیب بر اساس مدل پریزما و از نظر کمی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی 1) سندکاوی با مرور سیستماتیک مبانی نظری و پیشینه تجربی 2) مشارکت کنندگان شامل الف) اساتید دانشگاه؛ ب) کارشناسان دفتر انجمن اولیاء و مربیان و در بخش کمی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه و والدین آنها در شهر تهران بود. حجم نمونه در بخش کیفی از روش اصل اشباع نظری 18 نفر و در بخش کمی طبق فرمول کوکران 90 نفر دانش آموز و الدین آنها محاسبه شد. شیوه نمونه گیری در بخش کیفی روش غیر احتمالی به صورت هدفمند از نوع زنجیره ای و در بخش کمی از نوع هدفمند بود. ابزار اندازه گیری در بخش کیفی مرور سیستماتیک مبانی نظری و پیشینه تجربی و مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید و کارشناسان انجام پذیرفت و در بخش کمی از پرسشنامه نشاط معنوی افروز و همکاران (1398) استفاده شد. شیوه تحلیل داده ها در بخش کیفی بر اساس روش تحلیل مضمون استفاده شد و در بخش کمی آزمون تحلیل واریانس مختلط، آزمون تعقیبی بونفرنی و آزمون t همبسته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد: 1) راهبردهای روان شناختی خانواده - محور شامل 10 راهبرد: راهبرد بازی سازی شناختی، آموزش آرمیدگی، راهبرد خودآگاهی، راهبرد ارتباطی، راهبرد حل مساله، راهبرد مدیریت استرس، راهبرد مقابله ای و راهبرد حل تعارض، راهبرد کنترل خشم، راهبرد تفکر نقاد و راهبرد مدیریت زمان. 2) بر حسب راهبردهای احصاء شده، مبانی نظری و تحلیل مصاحبه ها، مدل مفهومی راهبردهای روان شناختی خانواده - محور طراحی شد و بر اساس مدل مفهومی، مبانی نظری و بر حسب نظر متخصصان این حوزه با تلفیق رویکرد شناختی - رفتاری و برنامه مهارت های زندگی برنامه عملیاتی مدل راهبردهای روان شناختی خانواده - محور تدوین و تنظیم شد. 3) اعتبار بخشی آن بر اساس نظر 30 نفر از متخصصین این حوزه بر حسب شاخص های لینکولن و گوبا بررسی و مورد تایید قرار گرفت و حاکی از روا و اعتبار بخشی برنامه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که برنامه مداخله راهبردهای روان شناختی خانواده - محور موجب افزایش نشاط معنوی دانش آموزان و والدین آنها گردید و این نتایج در پیگیری سه ماهه نیز پایدار بود و بیانگر آن است که برنامه مداخله روان شناختی از پایایی و اعتبار لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: راهبردهای روان شناختی، خانواده-محور، نشاط معنوی
  • حمید اکاتی*، جواد راهدارپور صفحات 24-33
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انعطاف پذیری و شایستگی بر عملکرد کاری با توجه به نقش میانجی رضایت شغلی در میان معلمان جوان استان سیستان و بلوچستان انجام پذیرفت.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری داده ها میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری  معلمان جوان استان سیستان و بلوچستان به تعداد 440 نفر بودند، که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 205 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی و ابزارهای اندازه گیری اسناد مکتوب و چهار پرسشنامه شامل پرسشنامه انعطاف پذیری منابع انسانی مارتین و همکاران (2005) ، پرسشنامه شایستگی معلمان مطهری نژاد و جهانگرد (1397) و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (1922)، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ)  در میان معلمان استفاده شد. روایی ابزار از طریق روایی صوری، محتوا و سازه مورد سنجش قرار گرفت و پایایی هم از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد سنجش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v23، و Smart Pls-v3 بهره گرفته شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که  انعطاف پذیری و شایستگی بر عملکرد کاری با توجه به نقش میانجی رضایت شغلی در میان معلمان جوان استان سیستان و بلوچستان تاثیر معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد بررسی نقش انعطاف پذیری شغلی و شایستگی بر عملکرد کاری معلمان جوان با میانجی گری رضایت شغلی می تواند موجب کارآیی و عملکرد مطلوب و رضایت بخش در حوزه تعلیم و تربیت باشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، شایستگی، عملکرد کاری، میانجی رضایت شغلی
  • مریم سرابی زاده، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 34-44
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مشکلات جوانان، عدم شناخت خود است که بالطبع عدم شناخت ملاک و نگرش به ازدواج را به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی نگرش به ازدواج بر اساس هوش هیجانی در دانشجویان دختر انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان دختر مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در سال تحصیلی 1401-1400 است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 200 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه نگرش به ازدواج براتین و روزن (1998) و مقیاس هوش هیجانی تجدید نظر شده آستین و همکاران (2004) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند گانه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین نگرش به ازدواج و هوش هیجانی رابطه معناداری وجود دارد (01/0=p) و هوش هیجانی می تواند نگرش به ازدواج دانشجویان را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی می تواند به عنوان عامل های موثری در پیش بینی نگرش به ازدواج دانشجویان نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: نگرش به ازدواج، هوش هیجانی، دختران مجرد
  • سحر خندان دل، رجبعلی محمدزاده*، علی اصغر عباسی اسفجیر، جمال صادقی صفحات 45-60
    زمینه و هدف

    طلاق از مهمترین پدیده های حیات انسانی به شمار می آید که نه تنها تعادل روانی زوجین، بلکه تعادل روانی فرزندان را نیز بهم می ریزد. بر این اساس مطالعه وضعیت روانشناختی فرزندان طلاق در بزرگسالی اهمیت پیدا می کند، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت روانشناختی فرزندان طلاق در بزرگسالی انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که از نظریه داده بنیاد استفاده شده است. مشارکت کنندگان شامل فرزندان طلاق  شهر تهران که 10 سال از طلاق والدینشان گذشته بود، که از طریق روش نمونه گیری هدفمند تعداد 18 نفر بعنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شد. اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و کدگذاری مجدد توسط خبرگان به دست آمد.

    یافته ها

    داده ها بوسیله کد گذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شدند کدهای گزینشی نشان داد دو بعد را نشان داد که بعد مثبت کودکی همراهی و همدلی با والد سرپرست، حمایت و پشت گرمی والد سرپرست، رهایی و رضایت والد سرپرس تبود؛ روی دیگر این بعد در برگیرنده شاخص های منفی همچون از دست دادن خانواده، ترس از بازگویی حقیقت به خاطر قضاوت مردم فرزندان پس از وقوع طلاق بود.  

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت روانشناختی فرزندان طلاق در دو بعد کودکی و بزرگسالی دارای شاخص های مثبت و منفی است.

    کلیدواژگان: طلاق، وضعیت روانشناختی، فرزندان طلاق، بزرگسالی
  • فریبا هرمزی مقدم، حسین جنا آبادی*، محمدعلی فردین صفحات 61-75
    زمینه و هدف

    مداخلات روان پزشکی در هنگام شیوع بیماری های عفونی با میزان مر گ و میر بالا، ضروری است؛ لذا هدف ازانجام پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزش روان در مانی مثبت گرا برکنترل فکر و سازگاری هیجانی دانش آموزان دختر 15-17 ساله بهبود یافته ازنخستین اوج پاندمیک کرونا COVID-19در شهرستان زابل می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ستان زابل بود و با استفاده ازروش نمونه گیری خوشه ای چند مر حله ای32نفردانش آموز بهبود یافته از نخستین اوج پاندمیک کرونا انتخاب ودر دو گروه آزمایش (16نفر) وگروه کنترل (16نفر)جایگزین تصادفی وگمارده شدند. پیش آزمون در تمام گروه ها اجرا وآموزشهای روان درمانی مثبتگراطی ده جلسه آموزش مجازی به افراد گروه آزمایش ارایه شد. پس آزمون از همه گروه ها به عمل آمد. در پیش آزمون وپس آزمون پرسشنامه های کنترل فکر ولز ودیویس ((TCQ، سازگاری هیجانی رابیو و همکاران (EAM) اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه تک متغیری و آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه چندمتغیری یا مانکووا استفاده شد.

    یافته ها

    به طور کلی نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که آموزش روان درمانی مثبت گرا بر افزایش کنترل فکر دانش آموزان دختر 15-17 ساله بهبود یافته از نخستین اوج پاندمیک کرونا تاثیر نداشت. این آموزش برسازگاری هیجانی دانش آموزان تاثیر داشت. سازگاری هیجانی آزمودنی ها که باروش روان درمانی مثبت گرا آموزش دیدنددر مقایسه با گروه گواه به طور معناداری بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که روان درمانی مثبت گرا می تواند باعث ارتقای کنترل فکر و سازگاری هیجانی دانش آموزان شود فلذا پیشنهاد می شود از آن در مشاوره و درمان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سازگاری هیجانی، کنترل فکر، روان درمانی مثبت گرا، کرونا
  • زهرا السادات شمس نجفی، رمضان حسن زاده*، سیده علیا عمادیان صفحات 76-89
    زمینه و هدف

    رفتارهای پرخطر به رفتارهایی اطلاق می شود که احتمال نتایج مخرب جسمی، روانشناختی و اجتماعی را برای فرد افزایش دهد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن شفقت ورز و رفتار درمانی دیالکتیک بر نارسایی های شناختی، نقص پردازش های هیجانی و تکانشگری سربازان 18 تا 20 سال دارای رفتارهای پرخطر بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه سربازان 18 تا 20 ساله مراجعه کننده به مرکز درمانی ولیعصر تهران در سال 1399 بودند. فرایند انتخاب نمونه در پژوهش حاضر شامل دو مرحله بود: مرحله اول به شیوه نمونه گیری هدفمند پرسشنامه رفتارهای پرخطر به منظور غربال سربازان مراجعه کننده به مرکز درمانی ولیعصر تهران انجام شد و از میان آنهایی که نمره بالاتر از غربال را کسب کرده بودند به روش هدفمند 50 نفر و براساس تکیمل فرم رضایت شرکت در پژوهش و همچنین معیارهای ورود و خروج 45 نفر (15 نفر گروه آزمایش اول و 15 نفر گروه آزمایش دوم  و 15 نفر در گواه) انتخاب و به شیوه تصادفی در 3 گروه تخصص یافتند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های خطرپذیری نوجوانان ایرانی، نارسایی های شناختی، ناگویی خلقی تورنتو و مقیاس تکانشوری استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی مقایسه ی زوجی بین دو گروه درمانی نشان داد که نارسایی های شناختی در دو گروه درمان شفقت (20/7=I-J؛ 01/0>P) و رفتاردرمانی دیالکتیک (66/8=I-J؛ 01/0>P) برخلاف گروه گواه معنی دار (56/1=I-J؛ 05/0<P) بود؛ همچنین بررسی نقص پردازش هیجانی نشانگر آن است که تنها در گروه رفتاردرمانی دیالکتیک (73/12=I-J؛ 01/0>P) معنی دار بود. همچنین بررسی تکانشگری در گرو ه های درمانی نشانگر آن است که تنها درمان شفقت در کاهش تکانشگری اثربخش بود (66/7=I-J؛ 01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد با تمرین های مشفقانه و افزایش هیجان های مثبت خزانه ی رفتاری-فکری فرد گسترش پیدا می کند که می تواند زمینه را برای حل مسیله مناسب و کاهش تعارض های هیجان های درون فردی و بین فردی و در نتیجه کاهش تکانشگری و رفتارهای پرخطر را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، رفتار درمانی دیالکتیک، نارسایی های شناختی، پردازش هیجانی، تکانشگری، رفتارهای پرخطر
  • زهرا عبدی خان، احمد برجعلی، محمدرضا بلیاد*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مریم مشایخ صفحات 90-102
    زمینه و هدف

    دیدگاه های روانشناسی رشد مطرح می کنند، دوره نوجوانی و اوان جوانی برای انسجام شخصیت و سازندگی انسان مهم است و یکی از بحرانی ترین دوره هاست؛ از این رو، جوانان نیازمند این هستند که خود را در این دوران مطرح ساخته و در نظام اجتماعی جایگاه خود را بالا ببرد و دست یافتن به هویت پاسخی به نیاز وی داده می شود تا خود را از دیگران مجزا و متمایز سازد. لذا این پژوهش با هدف، ارایه مدل ساختاری پیش بینی تاب آوری براساس سبک های هویت با میانجیگری ساختار انگیزشی انطباقی در دانشجویان انجام شد.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در سال 1398 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003)، سبک های هویت (برزونسکی، 1999) و ساختار انگیزشی (کاکس و کلینگر، 1995) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Lisrel-V8.8 استفاده شد؛ همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد سبک های هویت بر تاب آوری با نقش میانجی ساختار انگیزشی انطباقی تاثیر غیرمستقیم دارد. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که برخی ویژگی های شخصیتی مانند بردباری، بخشندگی، سازگاری، سخت کوشی، کنجکاوی و قاطع بودن در رابطه می تواند به افراد کمک کند تا سطوح سبک های هویت، تاب آوری و ساختار انگیزشی بالاتری را تجربه کنند.

    نتیجه گیری

    بنابراین یافته های این پژوهش از لحاظ نظری و عملی در پرتو روند پژوهشی موجود مورد بحث قرار گرفته اند و پیشنهادهایی در هر دو حوزه نظری و کاربردی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سبک های هویت، ساختار انگیزشی انطباقی
  • محمدصادق درویشی، ستار کیخاونی*، وحید احمدی، فتح الله محمدیان صفحات 103-122

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل علی افکار خودکشی بر اساس سبک های فرزندپروری (سهل گیرانه، مستبدانه، مقتدرانه) و نقش میانجی حمایت اجتماعی و عزت نفس بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و براساس روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش،تمامی دانش آموزان دبیرستانی شهرایلام بودند که تعداد 390 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیدند. داده های مربوط به متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسشنامه های افکار خودکشی بک (1961)، حمایت اجتماعی فیلیپس (1986)، عزت نفس روزنبرگ (1965) و سبک های فرزندپروری بامریند (1973)، جمع آوری شدند.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب  همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزارهای SPSS-27 و AMOS-26 استفاده گردید. نتایج و یافته های پژوهش نشان داد سبک فرزندپروری مستبدانه بر افکارخودکشی اثر مثبت مستقیم و برعزت نفس و حمایت اجتماعی اثر منفی مستقیم دارد. همچنین سبک فرزندپروری مقتدرانه بر افکار خودکشی اثر منفی مستقیم و برعزت نفس و حمایت اجتماعی اثر مثبت مستقیم دارد. از طرفی سبک فرزندپروری سهل گیرانه بر عزت نفس اثرمنفی مستقیم دارد اما این سبک برحمایت اجتماعی و افکار خودکشی اثر مستقیم معناداری نداشت. همچنین سبک فرزندپروری سهل گیرانه بر افکار خودکشی با نقش میانجی حمایت اجتماعی اثر غیرمستقیم و معناداری نداشت. دیگر نتایج نشان داد سبک های فرزندپروری سهل گیرانه، مستبدانه و مقتدرانه برافکار خودکشی با نقش میانجی عزت نفس اثر غیر مستقیم و معناداردارد و در نهایت شاخص های برازندگی مدل نهایی، از برازش مطلوب با داده های گردآوری شده حمایت کردند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سبک های فرزندپروری، حمایت اجتماعی، عزت نفس
  • حمیده بیک*، هنگامه عسگری، شهره فرهمند، الهام بهادر صفحات 123-132
    زمینه و هدف

    شادی از جمله سازه های مطرح شده در روانشناسی مثبت گرا است که با مفاهیم زیادی در روانشناسی همبسته است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی شادی نوجوانان بر اساس سبک زندگی معنوی با واسطه گری سلامت روحی بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش از نوع همبستگی بوده که در آن شادی متغیر وابسته، معنویت متغیر مستقل و سلامت روحی، متغیر میانجی بود. جامعه آماری دانش آموزان مشغول به تحصیل در دبیرستان های تهران بودند که 300 نفر نمونه با نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارها شامل پرسشنامه سنجش معنویت هال و ادواردز (1996)، پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر (2002) و مقیاس تجدیدنظر شده شادی آکسفورد (2001) بود. داده ها با تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که معنویت و سلامت روحی پیش بینی کننده شادی می باشند و سلامت روحی نقش واسطه ای نسبی برای پیش بینی شادی دارد. سلامت روحی نیز توسط معنویت پیش بینی می گردد.

    نتیجه گیری

    در نهایت این نتیجه حاصل شد که امید راهبردی بین سطح رضایت و عدم احساس منفی با سبک زندگی معنوی واسطه گری کامل می کند و امید عاملی بین مدیریت برداشت و ناامیدی واسطه گری نسبی می کند.

    کلیدواژگان: معنویت، سلامت روحی، سبک زندگی معنوی، شادی، نوجوانان
  • سلما امینی فر، مریم بهرامی هیدجی*، آدیس کراسکیان موجمباری، محسن منصوبی فر، پریسا پیوندی صفحات 133-149
    زمینه و هدف

    توجه به وضعیت روانی کارآموزان روان درمانگری نقشی اساسی در آماده سازی دانشجویان برای ورود به عرصه درمان ایفا می کند. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان روان پویشی فشرده کوتاه‏مدت بر خودآگاهی هیجانی، همدلی و شفقت به خود در کارآموزان روان درمانگری انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش نیمه ‏آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با دو گروه آزمایش و گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه کارآموزان روان درمانگری شهر تهران در سال 1400 بود که با روش نمونه‏ گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری جایگزین شدند. گردآوری اطلاعات با پرسشنامه خودآگاهی هیجانی (ریفی و همکاران، 2008)، پرسشنامه همدلی (مهرابیان و اپستین، 1972) و پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003) انجام شد. برای هر یک از گروه ‏های آزمایش برنامه مداخلاتی به صورت جلسات هفتگی برگزار شد. تحلیل داده‏ ها علاوه بر روش ‏های آمار توصیفی با تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در دوره پس‏آزمون بین میانگین نمرات خودآگاهی هیجانی (01/0<P)، همدلی (01/0<P) و شفقت به خود (01/0<P) گروه آزمایش در جلسات مداخله نسبت به گروه گواه از نظر آماری تفاوت معنادار می‏باشد. اثربخشی درمان روان پویشی فشرده کوتاه‏مدت در طول زمان در آزمودنی‏ های گروه‏ های آزمایش پایدار بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش انجام مداخلات روان‏شناختی جهت آماده ‏سازی کارآموزان روان‏درمانگری اهمیت بالایی دارد و می تواند پایه ای برای آگاهی افزایی و به کارگیری صحیح این مداخلات در کارآموزان روان درمانگری باشد.

    کلیدواژگان: روان پویشی فشرده کوتاه مدت، خودآگاهی هیجانی، همدلی، شفقت به خود
  • حسین آرامی*، عبدالله شفیع آبادی، کیانوش زهراکار صفحات 150-164
    زمینه و هدف

    توجه به وضعیت روانی کارآموزان روان درمانگری نقشی اساسی در آماده سازی دانشجویان برای ورود به عرصه درمان ایفا می کند. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان روان پویشی فشرده کوتاه‏مدت بر خودآگاهی هیجانی، همدلی و شفقت به خود در کارآموزان روان درمانگری انجام شد.

    روش پژوهش:

     پژوهش نیمه‏ آزمایشی با طرح پی ش‏آزمون-پس ‏آزمون با دو گروه آزمایش و گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه کارآموزان روان درمانگری شهر تهران در سال 1400 بود که با روش نمونه ‏گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری جایگزین شدند. گردآوری اطلاعات با پرسشنامه خودآگاهی هیجانی (ریفی و همکاران، 2008)، پرسشنامه همدلی (مهرابیان و اپستین، 1972) و پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003) انجام شد. برای هر یک از گروه ‏های آزمایش برنامه مداخلاتی به صورت جلسات هفتگی برگزار شد. تحلیل داده ‏ها علاوه بر روش‏های آمار توصیفی با تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در دوره پس‏آزمون بین میانگین نمرات خودآگاهی هیجانی (01/0<P)، همدلی (01/0<P) و شفقت به خود (01/0<P) گروه آزمایش در جلسات مداخله نسبت به گروه گواه از نظر آماری تفاوت معنادار می‏باشد. اثربخشی درمان روان پویشی فشرده کوتاه‏مدت در طول زمان در آزمودنی‏های گروه‏های آزمایش پایدار بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش انجام مداخلات روان‏شناختی جهت آماده‏سازی کارآموزان روان‏درمانگری اهمیت بالایی دارد و می تواند پایه ای برای آگاهی افزایی و به کارگیری صحیح این مداخلات در کارآموزان روان درمانگری باشد.

    کلیدواژگان: طلاق، نظام خانواده، پیگشیری از فروپاشی خانواده
  • مهدی افلاکیان، حمید آتش پور*، فلور خیاطان صفحات 165-178
    زمینه و هدف

    اختلال وسواسی-جبری اختلال اضطرابی ناتوان کننده ای است که ویژگی اصلی آن وقوع وسواس ها و اعمال اجباری است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بسته طرح واره درمانی مبتنی بر مسایل روانی-اجتماعی بیماران وسواس- جبری با درمان شناختی-رفتاری بر  طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی - جبری می باشد.

    روش پژوهش: 

    مقاله حاضر از روش نیمه آزمایشی، نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه پژوهش در این مطالعه  شامل کلیه مبتلایان به اختلال وسواسی-جبری مراجعه کننده به دو کلینیک روان درمانی در شهر اصفهان بود. 45 نفر برای مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه طرح واره درمانی مبتنی بر مسایل روانی-اجتماعی  (براساس بسته درمانی یانگ، کلیوسکو و ویشار، 2003)، درمان شناختی-رفتاری (استروچ و همکاران، 2007) و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله و 45 روز بعد (مرحله پیگیری) به پرسشنامه های پرسشنامه طرحواره یانگ فرم کوتاه (یانگ، 1994) و پرسشنامه اضطراب (بک، 1989) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه-گیری مکرر و نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد میانگین طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب در دو گروه آزمایش (طرح واره درمانی و درمان شناختی-رفتاری) و گواه تفاوت معنی داری دارد. علاوه براین، بر اساس نتایج طرح واره درمانی در مقایسه با درمان شناختی-رفتاری، در کاهش طرحواره های ناسازگاری اولیه (06/33=F؛ 001/0>P) و اضطراب (26/11=F؛ 001/0>P) بیماران اثربخش تر بود.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با درمان شناختی-رفتاری، درمان طرح واره درمانی مبتنی بر مسایل روانی-اجتماعی می تواند نقش موثری در کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب این بیماران داشته باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، درمان شناختی-رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه، اضطراب، اختلال وسواسی - جبری
  • مریم پشم فروش*، ابوالفضل کرمی، شهاب مرادی، مستوره صداقت صفحات 179-194
    زمینه و هدف

    مسیله گذر از جامعه سنتی به جامعه مدرن از پایان جنگ جهانی اول تا به امروز یکی از مباحث اصلی  جامعه شناسی بوده است. هدف از تحقیق حاضر، ساخت و استاندارد سازی پرسشنامه گرایش به مدرنیته با تحلیل عوامل و سنجش روایی و پایایی آن بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت از همه دانشجویان شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 98-1397 دانشگاه های پیام نور در استان تهران  بود. به همین منظور تعداد 895 از دانشجویان دانشگاه پیام نور استان تهران در سال تحصیلی 97-98  ابزار طراحی شده را تکمیل کردند. بدین منظور، ابتدا مبانی نظری پژوهش های پیشین، مطالعه شد و سپس بر اساس حیطه های سازه مذکور که از مطالعه منابع به دست آمده بود، برای طراحی پرسشنامه اقدام شد. پس از بررسی روایی صوری و محتوایی سوالات ساخته شده در ارتباط با هر کدام از خرده آزمون ها و حذف سوالات نامناسب از آن، در مجموع 58 سوال برای اجرای نهایی بر روی نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بوده اجرا شد. تحلیل مولفه های اصلی و به روش چرخش واریماکس و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شاخص کفایت نمونه برداری (KMO) برابر با 828/0 و سطح معناداربودن مشخصه آزمون کرویت بارتلت نیز کمتر از 001/0 است. از مجموعه پرسش ها تعداد 5 عامل استخراج شد، که 2/48 درصد کل واریانس تبیین می شود. عامل یکم با ارزش ویژه 8/10 به اندازه 5/22درصد واریانس کل و در نهایت عامل پنجم با ارزش ویژه 4/2 در حدود 1/5 درصد واریانس کل متغیر ها را توجیه می کند. ضریب آلفای کرونباخ مولفه های پرسشنامه گرایش به نوگرایی بین 69/0 تا 90 بود که نشان دهنده اعتبار مناسب این ابزار است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت پرسشنامه گرایش به مدرنیته در دانشجویان از روایی و پایایی مناسبی جهت استفاده در پژوهش های آینده در ایران برخوردار است.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، مدرنیسم، دانشجویان، پرسشنامه
  • فرشاد فردوسی، نجمه وکیلی* صفحات 195-205
    زمینه و هدف

    از مهمترین خصوصیات دوره نوجوانی بلوغ زودرس و تغییرات هویتی است که در این میان اگر به مدیریت تغییرات هویتی و مسایل تربیتی و فرهنگی نوجوانان پرداخته نشود ممکن است در دوره بعدی زندگی دچار آسیب های فراوانی شوند. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر مدل یابی رابطه عزت نفس با تمایز یافتگی با میانجیگری ابراز وجود و هویت زودرس به منظور آسیب شناسی فرهنگی تربیتی نوجوانی بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از جهت روش کمی (توصیفی- همبستگی) و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان متوسطه دوم ناحیه 1 شهر تهران بودند که به صورت تصادفی تعداد 384 نفر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها نیز شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که جهت تایید روایی صوری و محتوایی پرسشنامه محقق ساخته از نظرات کارشناسان استفاده گردید و جهت روایی مصاحبه ها از روش قابلیت انتقال و بررسی توسط اعضاء استفاده گردید. برای محاسبه پایایی در بخش کمی از فرمول آلفای کرونباخ استفاده گردید. برای تجریه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (مدل یابی معادل ساختاری) استفاده شد.  

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عزت نفس با تمایز یافتگی دارای ضریب بتا و سطح معناداری (101/0=R2 و 05/0>P) بود. همچنین ابراز وجود با تمایزیافتگی دارای ضریب بتا و سطح معناداری (133/- =R2 و 05/0>P) و هویت زودرس نیز با تمایزیافتگی دارای ضریب بتا و سطح معناداری(369/0=R2 و 05/0>P) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که عزت نفس با تمایز یافتگی با میانجیگری ابراز وجود و هویت زودرس دارای رابط معناداری است و لذا برنامه ریزان نظام آموزشی و فرهنگی کشور می توانند به منظور کاهش آسیب های فرهنگی و تربیتی به عزت نفس و تمایزیافتگی جوانان در کنار عوامل دیگر توجه کنند.

    کلیدواژگان: عزت نفس، تمایز یافتگی، ابراز وجود، هویت زودرس، آسیب شناسی
  • رامین قاسم زاده، مجید محمودعلیلو*، عباس بخشی پور رودسری، منصور بیرامی صفحات 206-220
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در اختلالات خوشه B شخصیت، سیستم های مغزی- رفتاری و صفات تاریک شخصیت است بنابراین هدف پژوهش حاضر  رابطه سیستم های مغزی -رفتاری گری و خوشه B اختلالات شخصیت با میانجی گری صفات تاریک شخصیت می باشد.

    روش پژوهش: 

    طرح این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها، یک روش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تبریز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از این جامعه تعداد 450 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ابعاد تاریک شخصیت یوسفی و ایمان زاد (1397)، مقیاس تجدید نظر شده حساسیت به تقویت جکسون (2009) و آزمون بالینی چند محوری میلون (1970) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین سیستم فعالساز رفتاری گری با خوشه B اختلالات شخصیت رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین سیستم بازداری رفتاری گری با خوشه B اختلالات شخصیت رابطه منفی وجود دارد. بین صفات تاریک شخصیت با اختلال شخصیت نمایشی رابطه مثبت وجود دارد (05/0 > p). بین سیستم بازداری رفتاری و جنگ و گریز گری با صفت تاریک ماکیاولیسم رابطه منفی وجود دارد (05/0 > p). همچنین نتایج پژوهش نشان داد که صفات تاریک شخصیت نقش میانجی معنی داری در رابطه سیستم های مغزی رفتاری بر اختلالات شخصیتی دارند (05/0 > p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که توجه به متغیرهای سیستم های مغزی رفتاری و صفات تاریک شخصیت نقش مهمی در اختلالات شخصیتی دارند.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی، رفتاری، خوشه B اختلالات شخصیت، صفات تاریک شخصیت
  • سید علی دربانی، کامدین پارساکیا صفحات 221-230
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاوره مبتنی بر توانمندی بر افزایش تاب آوری نوجوانان بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش نوجوانان 14 تا 17 ساله مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرآور شهر تهران در نیم سال دوم سال 1400 بود که از بین نوجوانان که نمره کم تری در مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) به دست آورده بودند، نمونه ای به تعداد 20 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و گواه (10 نفر) گمارده شدند. نوجوانان گروه آزمایش، 10 جلسه 90 دقیقه ای مداخله مبتنی بر توانمندی، تدوین شده بر اساس درمان اسمیت (2006)، را به صورت گروهی دریافت و اعضای گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش به مقیاس تاب آوری پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و واریانس اندازه مکرر با نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مشاوره مبتنی بر توانمندی میزان تاب آوری نوجوانان 14 تا 17 ساله را به طور معنی داری افزایش داد. این یافته ها در مرحله پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که مشاوره مبتنی بر توانمندی تاب آوری نوجوانان را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، تاب آوری، نوجوانان
|
  • Ghodsi Ahghar*, Gholamali Afroz, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 1-23
    Background and Aim

    Spiritual vitality, a combination of the characteristics of spirituality and vitality will play an effective educational role in the mental health of the individual and society. This research aimed to design a family-centered psychological strategies model and evaluate its effectiveness on students' spiritual vitality.

    Methods

    The research was based on the type of mixed data of sequential exploratory type in two qualitative and quantitative parts using thematic analysis method based on prism model and quasi-experimental type of pre-test-post-test with a control group and follow-up stage. The studied population in the qualitative section 1) Sand analysis with a systematic review of theoretical foundations and empirical background 2) Participants include a) university professors; b) The experts of the office of Parents and teachers association and in the quantitative section were female students of the second year of high school and their parents in Tehran. The sample size was calculated as 18 students in the qualitative part using the theoretical saturation method and 90 students and their parents in the quantitative part according to Cochran's formula. The sampling method in the qualitative part of the non-probability method was a targeted chain type, and in the quantitative part, it was a targeted type. The measurement tool was used in the qualitative part of the systematic review of theoretical foundations and experimental background, and semi-structured interviews with professors and experts, and in the quantitative part, the spiritual vitality questionnaire of Afrooz et al. (2019) was used. The method of data analysis was used in the qualitative part based on the thematic analysis method, and in the quantitative part, mixed analysis of variance test, Bonferroni post hoc test, and correlated t-test were used.  

    Results

    The results of the research showed: 1) family-centered psychological strategies including 10 strategies: cognitive game-making strategy, relaxation training, self-awareness strategy, communication strategy, problem-solving strategy, stress management strategy, coping strategy and conflict resolution strategy, anger control strategy, critical thinking strategy and time management strategy. 2) According to the calculated strategies, theoretical bases, and analysis of interviews, the conceptual model of family-centered psychological strategies was designed and based on the conceptual model, theoretical foundations, and according to the opinion of experts in this field by integrating the cognitive-behavioral approach and the life skills program, the operational plan of the model of family-centered psychological strategies was compiled and adjusted. 3) Its validity was reviewed and confirmed based on the opinion of 30 experts in this field according to Lincoln and Goba indices, and it indicated the validity and validity of the program.

    Conclusion

    The results show that the family-centered psychological strategies intervention program increased the spiritual vitality of students and their parents, and these results were stable in the three-month follow-up, indicating that the psychological intervention program has the necessary reliability and validity.

    Keywords: Psychological strategies, family-oriented, spiritual vitality
  • Hamid Okati*, Javad Rahdarpour Pages 24-33
    Background and Aim

    The most important task of education in this era, considering the complexity and expansion of science, is to first improve the performance of teachers and managers and to set precise targets to measure their performance. The present study was conducted with the aim of investigating the role of flexibility and competence on work performance with regard to the mediating role of job satisfaction among young teachers in Sistan and Baluchistan province.

    Methods

    In terms of the purpose it was an applied study, the in terms of data collection it was a survey and it was a descriptive- correlation study. the statistical population was 440 young teachers of Sistan and Baluchistan province, who were selected using the Cochran formula and random sampling method. Multi-stage cluster, 205 people were selected as the sample size. Library and field data collection methods and tools for measuring written documents and four questionnaires, including Martin et al.'s human resources flexibility questionnaire (2005), Motahrinejad and Jahangard's teacher competence questionnaire (2017) and Patterson's occupational performance questionnaire (1922). Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ) was used among teachers. The validity of the tool was measured through face, content and construct validity, and reliability was measured through Cronbach's alpha and composite reliability. Structural equation modeling method was used for data analysis using SPSS-v23 and Smart Pls-v3 software.  

    Results

    The results showed that flexibility and competence have a significant effect on work performance according to the mediating role of job satisfaction among young teachers in Sistan and Baluchistan province.

    Conclusion

    The results of the research showed that examining the role of job flexibility and competence on the work performance of young teachers with the mediation of job satisfaction can lead to efficient and satisfactory performance in the field of education.

    Keywords: flexibility, competence, work performance, mediator of job satisfaction
  • Maryam Sarabizadeh, Mojtaba Sedaghati Fard* Pages 34-44
    Background and Aim

    Today, one of the problems of young people is the lack of self-knowledge, which naturally leads to the lack of knowledge of the criteria and attitude towards marriage. The present study was conducted with the aim of investigating the prediction of attitude towards marriage based on emotional intelligence in female students.

    Methods

    This is descriptive correlational research. The statistical population of this research includes unmarried female students of Islamic Azad University, Garmsar branch in the academic year 2022-23, 200 people were selected as the research sample using random cluster sampling. To collect the data, Bratin and Rosen's (1998) marriage attitude questionnaire and Austin et al.'s revised emotional intelligence scale (2004) were used. Data analysis was done using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis.  

    Results

    The research results showed that there is a significant relationship between attitude towards marriage and emotional intelligence (p=0.01) and emotional intelligence can predict students' attitude towards marriage.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that emotional intelligence can play a role as an effective factor in predicting students' attitude towards marriage.

    Keywords: attitude towards marriage, emotional intelligence, single girls
  • Sahar Khandandel, Rajabali Mohammadzadeh Adamalaei*, AliAsghar Abbasi Asfajir, Jamal Sadeghi Pages 45-60
    Background and Aim

    Divorce is one of the most important phenomena of human life, which disturbs not only couples' mental balance, but also children's mental balance. Based on this, it becomes important to study the psychological status of children of divorce in adulthood, with the understanding of this importance, the present study was conducted to investigate the psychological status of children of divorce in adulthood.

    Methods

    This research is a type of qualitative study that uses foundational data theory. The participants included the children of divorce in Tehran, who had been divorced for 10 years, and 18 people were selected as key informants through the purposeful sampling method. Data were collected through semi-structured interviews. The reliability and validity of the data were obtained from the two methods of review by participants and recoding by experts. Data were analyzed by open, central and selective coding.

    Results

    The research findings showed that the psychological status of children of divorce has positive and negative indicators in both childhood and adulthood dimensions.

    Conclusion

    The positive aspect of childhood is companionship and empathy with the guardian parent, support and warmth of the guardian parent, liberation and satisfaction of the guardian parent. Among other positive indicators, we can mention the feeling of satisfaction with life without conflict and conflict, support from others (family and friends). Negative indicators such as loss of family, fear of telling the truth because of people's judgments, children experience a kind of fear and apprehension after the divorce and following the events that happened during the separation process and after; Not having or lack of intimate relationships, being rejected, losing a supporter, having difficulty in arranging the daily affairs of life, creating contexts according to personal values and needs.

    Keywords: Divorce, psychological status, children of divorce, adulthood
  • Fariba Hoemozimoghadam, Hossein Jana-Abadi*, Mohammadali Fardin Pages 61-75
    Background and Aim

    The purpose of the present study is to determine the effectiveness of psychological education in positive mania on the control of thought and emotional adjustment of 15-17-year-old female students who have recovered from the first peak of the Corona Pandemic (Covid-19) in Zabul city.

    Methods

    The present study was applied research with quasi-experimental type and pre-test, post-test with a control group. The statistical population was all secondary school female students of Zabul city, and using multi-stage cluster sampling method, 32 students recovered from the first peak of the corona pandemic were selected and divided into two experimental groups. (16 people) and the control group (16 people) were randomly selected. The pre-test was conducted in all groups and positive psychotherapy trainings were given to the experimental group. The post-test was conducted in all groups. In the pre-test and post-test Wells and Davis Thought Control Questionnaires (TCQ, Rabiot et al.'s emotional compatibility (EAM) were implemented. One-way univariate analysis of covariance and multivariate one-way analysis of covariance or Mancova test were used to analyze the data.

    Results

    In general, the results of the data analysis showed that positive psychotherapy training did not affect the increase in thought control of 15-17-year-old female students who recovered from the first peak of the Corona pandemic. This training had an effect on the emotional adjustment of students. The emotional adjustment of subjects who were trained in positive psychotherapy was significantly improved compared to the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that positive psychotherapy can improve students' thought control and emotional adjustment, so it is suggested to use it in counseling and treatment

    Keywords: emotional adjustment, thought control, positive psychotherapy, Corona
  • Zahra Sadat Shamsnajafi, Ramazan Hasanzadeh*, Seyyedeh Olia Emadian Pages 76-89
    Background and Aim

    High-risk behaviors are behaviors that increase the likelihood of physical, psychological and social disastrous consequences for the individual. The aim of this study was to compare the effectiveness of compassionate mind therapy and dialectical behavior therapy on cognitive deficits, emotional processing defects and impulsivity of soldiers aged 18 to 20 years with high-risk behaviors.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a follow-up group. The statistical population of this study included all adolescent soldiers aged 18 to 20 years who referred to Valiasr Medical Center in Tehran in 2020. The sample selection process in the present study consisted of two stages: The first stage was done by purposeful sampling method of high-risk behaviors questionnaire to screen soldiers referred to Valiasr Medical Center in Tehran and among those who received a score higher than the screening method 50 people were selected based on the completion of the consent form for participation in the research as well as the inclusion and exclusion criteria of 45 people (15 people in the first experimental group, 15 people in the second experimental group and 15 people in the control) and specialized in 3 groups at random. To collect data, Iranian adolescents' risk questionnaires, cognitive deficits, Toronto Alexithymia scale, and Impulsivity Scale were used.

    Results

    A pairwise comparison between the two treatment groups showed that cognitive deficits in the two treatment groups of compassion (I-J=7.20; P<0.01) and dialectical behavior therapy (I-J=8.66; P<0.01), Was significant from pre-test to post-test in contrast to control group (I-J=1.56; P<0.05); Also, the study of emotional processing deficits shows that only the dialectical behavior therapy group (I-J=12.73; P<0.01) was significant from pre-test to post-test. Also, the study of impulsivity in treatment groups shows that only compassion treatment was effective in reducing impulsivity (I-J=7.66; P<0.01).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it seems that with compassionate practice and increasing positive emotions, a person's behavioral-intellectual treasury expands, which can it provided the basis for problem-solving and the reduction of conflicts between intrapersonal and interpersonal emotions, thereby reducing impulsivity and risky behaviors.

    Keywords: Compassion focused therapy, dialectical behavior therapy, cognitive disabilities, emotional processing, impulsivity, high risk behaviors
  • Z. Abdikhan, A. Borjali, M.R. Belyad*, Kh. Abolmaali Alhosseini, M. Mashayekh Pages 90-102
    Background and Aim

    Developmental psychology points of view suggest that the period of adolescence and young adulthood is important for the integrity of human personality and development and is one of the most critical periods. Therefore, young people need to promote themselves in this era and raise their position in the social system, and achieving identity is an answer to their need to separate and distinguish themselves from others. Therefore, this research was conducted with the aim of presenting a structural model of resilience prediction based on identity styles with the mediation of adaptive motivational structure in students.

    Methods

    The present research is a correlational cross-sectional study. The statistical population of this research was made up of all the students of Islamic Azad University of Tehran in 2019; fromamong them, 400 people were selected by multi-stage cluster sampling method. In this research, tools of resilience (Connor & Davidson, 2003), identity styles (Brzezunsky, 1999), and motivational structure (Cox & Klinger, 1995) were used, all of which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, SPSS-V23 and Lisrel-V8.8 software were used; Also, in order to respond to the research hypotheses, structural equation modeling was used.

    Results

    The research results showed that the model has a good fit. Also, the results showed that identity styles have an indirect effect on resilience with the mediating role of adaptive motivational structure. In general, it can be concluded that some personality traits such as tolerance, forgiveness, adaptability, hard work, curiosity, and decisiveness in relationships can help people to experience higher levels of identity styles, resilience, and motivational structure.

    Conclusion

    Therefore, the findings of this research have been discussed theoretically and practically in the light of the existing research process, and suggestions have been presented in both theoretical and practical areas.

    Keywords: Resilience, identity styles, adaptive motivational structure
  • Mohamadsadegh Darvishi, Sattar Kikhavani*, Vahid Ahmadi, Fatollah Mohamadian Pages 103-122
    Background and Aim

    Suicide, which means harming oneself with the purpose of killing oneself, is a major health problem and one of the main causes of death worldwide. The purpose of this research was to present a causal model of suicidal thoughts based on parenting styles (permissive, authoritarian, authoritative) and the mediating role of social support and self-esteem.

    Methods

    The design of the current research was descriptive and correlational and based on the structural equation modeling method. The statistical population of the research was all high school students of Ilam city, 390 people (182 girls and 208 boys) were selected by multi-stage random sampling method. Data related to research variables were collected using Beck's (1961), Phillips' (1986) social support, Rosenberg's (1965) and Baumrind's parenting styles (1973) questionnaires. Pearson correlation and structural equation method were used through SPSS-27 and AMOS-26 software.

    Results

    The results and findings of the research showed that authoritarian parenting style has a direct positive effect on suicidal thoughts and a direct negative effect on self-esteem and social support. Also, authoritarian parenting style has a direct negative effect on suicidal thoughts and a direct positive effect on self-esteem and social support. On the other hand, permissive parenting style has a direct negative effect on self-esteem, but this style did not have a significant direct effect on social support and suicidal thoughts. Also, permissive parenting style did not have an indirect and significant effect on suicidal thoughts with the mediating role of social support. Other results showed that permissive, authoritarian, and authoritarian parenting styles have an indirect and significant effect on suicidal behavior with the mediating role of self-esteem, and finally, the fit indices of the final model supported the good fit with the collected data.

    Conclusion

    Increasing public awareness and empowering families and schools, especially psychological therapeutic interventions for parenting skills and increasing the level of knowledge and efficiency of the school counseling system can be effective in reducing social harm, especially the painful phenomenon of suicide and the formation of suicidal thoughts and ideas before that.

    Keywords: suicidal thoughts, parenting styles, social support, self-esteem
  • Hamideh Beik*, Henghameh Asgari, Shohreh Farahmand, Elham Bahador Pages 123-132
    Background and Aim

    Happiness is one of the constructs proposed in positive psychology, which is related to many concepts in psychology. The aim of the present study was to predict the happiness of teenagers based on spiritual lifestyle with the mediation of mental health.  

    Methods

    The research design was a correlational type in which happiness was the dependent variable, spirituality was the independent variable, and mental health was the mediating variable. The statistical population of students were studying in high schools in Tehran, and 300 people were selected by cluster sampling. The tools included Hall and Edwards' spirituality questionnaire (1996), Schneider's life expectancy questionnaire (2002) and revised Oxford happiness scale (2001). The data were analyzed by path analysis.  

    Results

    The results show that spirituality and mental health are predictors of happiness and mental health has a relative mediating role in predicting happiness. Mental health is also predicted by spirituality.

    Conclusion

    In the end, it was concluded that strategic hope completely mediates between the level of satisfaction and lack of negative feelings with spiritual lifestyle, and functional hope mediates partially between perception management and despair.

    Keywords: Spirituality, mental health, spiritual lifestyle, happiness, teenagers
  • Salma Aminifar, Maryam Bahrami Hidaji*, Adis Kraskian Mujembari, Mohsen Mansoobifar, Parisa Peyvandi Pages 133-149
    Background and Aim

    Paying attention to the mental state of psychotherapy trainees plays an essential role in preparing students to enter the field of therapy. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of short-term intensive psychodynamic therapy on emotional self-awareness, empathy and self-compassion in psychotherapy trainees.

    Methods

    It was a semi-experimental research with a pre-test-post-test design with two experimental and control groups and a two-month follow-up. The statistical population of the research consisted of all the psychotherapist trainees in Tehran in 2021, who were selected by the available sampling method, 30 people and randomly replaced in two groups of 15 people. Data collection was done with emotional self-awareness questionnaire (Rifi et al., 2008), empathy questionnaire (Mehrabian and Epstein, 1972) and self-compassion questionnaire (Neff, 2003). For each of the experimental groups, an intervention program was held in the form of weekly meetings. In addition to descriptive statistics, data analysis was performed with mixed analysis of variance and Bonferroni's post hoc test.

    Results

    The results showed that in the post-test period, between the mean scores of emotional self-awareness (p<0.01), empathy (p<0.01) and self-compassion (p<0.01) of the experimental group in the intervention sessions compared to the control group. Statistically, the difference is significant. The effectiveness of short-term intensive psychodynamic therapy was stable over time in the subjects of the experimental groups.

    Conclusion

    Based on the results of the research, conducting psychological interventions for the preparation of psychotherapy trainees is very important and can be a basis for raising awareness and correctly applying these interventions in psychotherapy trainees.

    Keywords: short-term intensive psychodynamic, emotional self-awareness, empathy, self-compassion
  • Hossein Arami*, Abdollah Shafiabady, Kianoush Zahrakar Pages 150-164
    Background and Aim

    The family as an ancient institution has been the focus of many people since the distant past, and many thinkers and researchers have devoted a large part of their studies to the family. The collapse of this institution is a serious threat to the entire social system, and according to this, today, most of the macro-policies in the field of the family are aimed at protecting families from damage and collapse. Therefore, the purpose of the current research is to explain the family breakdown prevention model.

    Methods

    The current research is a qualitative and quantitative research, which was first identified through interviews, and in the quantitative part of the research, quantitative modeling of the components was done to provide a model for the prevention of family breakdown. The statistical population of the research includes counselors, psychologists, university professors, counseling experts and some couples applying for divorce who were purposefully selected as the statistical population. Saturation theory was used to determine the sample size in the qualitative part of the research, and random sampling was used in the quantitative part, and finally 378 completed questionnaires were collected. The tools of this research for its qualitative part include researcher-made interviews and for the quantitative part it includes researcher-made questionnaires. SPSS and AMOS software were used for statistical analysis of quantitative research data.

    Results

    The obtained findings indicate that all the components obtained from the interview (emphasis on continuous education, economic strengthening, legal support for a healthy life, skill training and skill enhancement, continuous moral reproduction, cultural immunity, healthy lifestyle, rational choice, strengthening internal bonds of members, mutual trust building, family orientation and effective intervention) are effective on the process of preventing family breakup, and the drawing model of the family breakup prevention model based on these findings has a good fit.

    Conclusion

    It can be concluded that the drawing model of the current research can be used as a model to explain the prevention of the collapse of the family system.

    Keywords: Divorce, family system, prevention of family breakdown
  • Mehdi Aflakian, Hamid Atashpour*, Flora Khayatan Pages 165-178
    Background and Aim

    obsessive-compulsive disorder is a debilitating anxiety disorder whose main feature is the occurrence of obsessions and compulsive actions. The purpose of this study is to compare the effectiveness of the schema therapy package based on psycho-social issues of obsessive-compulsive patients with cognitive-behavioral therapy on early maladaptive schemas and anxiety in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This article was a semi-experimental method, pre-test-post-test type with a control group and a 45-day follow-up period. The research population in this study included all patients with obsessive-compulsive disorder who referred to two psychotherapy clinics in Isfahan city. For the study, 45 people were randomly selected into two groups of schema therapy based on psychosocial issues (based on Yang, Kliusko and Wishar, 2003), cognitive-behavioral therapy (Struch et al., 2007) and a control group (each group). 15 people) were placed. Before and after the intervention and 45 days later (follow-up stage), the subjects responded to the short-form Young’s schema questionnaire (Young, 1994) and the anxiety questionnaire (Beck, 1989). The data was analyzed using the method of analysis of variance with repeated measurements and Spss.22 software.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant difference in the mean of early maladaptive schemas and anxiety in two experimental groups (schema therapy and cognitive-behavioral therapy) and evidence. In addition, based on the results of schema therapy compared to cognitive-behavioral therapy, in the reduction of early maladaptive schemas (F=33.06; P<0.001) and anxiety (F=11.26; P<0.001) Patients were more effective.

    Conclusion

    Compared to cognitive-behavioral therapy, schema therapy treatment based on psycho-social issues can play an effective role in reducing the early maladaptive schemas and anxiety of these patients.

    Keywords: schema therapy, cognitive-behavioral therapy, early maladaptive schemas, anxiety, obsessive-compulsive disorder
  • Maryam Pashm Foroush*, Abolfazl Karmi, Shahab Moradi, Mastooreh Sedaghat Pages 179-194
    Background and Aim

    The issue of transition from traditional society to modern society has been one of the main topics of sociology since the end of World War I. The aim of this study was to construct and standardize the modernity tendency questionnaire by analyzing the factors and measuring its validity and reliability.

    Methods

    The present study was exploratory. The statistical population of this study was all students studying in the academic year of 2008-2009 in Payame Noor Universities in Tehran province. For this purpose, 895 students of Payame Noor University of Tehran completed the designed tool in the academic year of 2008-19. For this purpose, first, the theoretical foundations of previous researches were studied and then a questionnaire was designed based on the areas of the mentioned structure obtained from the study of the resources. After examining the face and content validity of the questions made in relation to each subtest and removing inappropriate questions from it, a total of 58 questions were selected for final implementation on the sample by multistage cluster random sampling. Principal component analysis and varimax rotation method and its reliability with Cronbach's alpha coefficient and retesting were investigated.

    Results

    The results showed that the sampling quality index (KMO) was 0.828 and the significance level of Bartlett's spherical test was less than 0.001. Five factors were extracted from the set of questions, of which 48.2% of the total variance is explained. The first factor with a specific value of 10.8 equal to 22.5% of the total variance and finally the fifth factor with a special value of 2.4 about 5.1% justifies the variance of the total variables. Cronbach's alpha coefficient was the components of the tendency to modernism questionnaire between 0.69 and 90, indicating the appropriate validity of this tool.

    Conclusion

    It can be concluded that the modernity tendency questionnaire in students has good validity and reliability for future research in Iran.

    Keywords: Validity, Reliability, Modernism, Students, Questionnaire
  • Farshad Ferdowsi, Najma Vakili* Pages 195-205
    Background and Aim

    One of the most important characteristics of adolescence is early puberty and identity changes, in the meantime, if the management of identity changes and educational and cultural issues of adolescents are not addressed, they may suffer many injuries in the next period of life. Therefore, the main goal of the present study was to model the relationship between self-esteem and differentiation with the mediation of early self-expression and identity for the purpose of cultural pathology of adolescence.

    Methods

    This research was applied in terms of quantitative method (descriptive-correlation) and in terms of purpose. The statistical population included the second high school students of district 1 of Tehran, 384 of whom were randomly selected based on Cochran's formula. The data collection tool also included a researcher-made questionnaire, which was used to verify the formal and content validity of the researcher-made questionnaire from the opinions of experts, and for the validity of the interviews, the method of transferability and review by members was used. Cronbach's alpha formula was used to calculate reliability in the quantitative part. Descriptive statistics and inferential statistics (structural equivalent modeling) were used for experiment and data analysis.

    Results

    The findings showed that self-esteem with differentiation had a beta coefficient and a significant level (R2=0.101 and P<0.05). Self-expression with differentiation had a beta coefficient and significance level (R2=133 and P<0.05) and early identity also had a beta coefficient and significance level with differentiation (R2=0.369 and P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that self-esteem has a significant relationship with the mediation of early self-expression and identity, and therefore, the planners of the country's educational and cultural system can reduce the cultural and educational damage to self-esteem and Pay attention to the differentiation of young people along with other factors.

    Keywords: Self-esteem, differentiation, self-expression, early identity, pathology
  • Ramin Ghasemzadeh, Majid Mahmoudalilou*, Abbas Bakhshipour Roudsari, Mansour Bayrami Pages 206-220
    Background and Aim

    It seems that one of the important influencing factors in cluster B personality disorders is brain-behavioral systems and dark personality traits, so the purpose of the present study is the relationship between brain-behavioral systems and cluster B personality disorders with the mediation of dark personality traits.

    Methods

    The design of this research was a correlation method in terms of applied purpose and in terms of controlling variables. The statistical population of the study was all students of Tabriz universities in the academic year 2021-22, of which 450 people were selected by cluster random sampling and studied. For data collection, the Dark Dimensions of Personality Questionnaire, the revised Jackson Strengthening Sensitivity Scale, and the Millon Multi-Axis Clinical Test were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis.  

    Results

    The results showed that there is a positive relationship between behavioral activation system and cluster B of personality disorders. There is also a negative relationship between behavioral inhibition system and cluster B personality disorders. There is a positive relationship between dark personality traits and dramatic personality disorder. There is a negative relationship between behavioral inhibition system and war and escape with the dark trait of Machiavellianism.

    Conclusion

    The results of this research show that paying attention to the variables of behavioral brain systems and dark personality traits play an important role in personality disorders.

    Keywords: Brain-behavioral systems, personality disorders, dark dimensions of personality
  • Seyed Ali Darbani, Kamdin Parsakia Pages 221-230
    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of strength-based counseling in increasing the resilience of adolescents.

    Method

    This research was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was adolescents aged 14 to 17 who were referred to the Mehravar Counseling Center in Tehran in the second half of 1400. Among the adolescents who scored lower on the resilience scale of Connor and Davidson (2003), a sample of 20 people was They were randomly selected and assigned to two experimental (10 people) and control (10 people) groups. Teenagers in the experimental group received ten sessions of 90-minute capacity-based intervention based on Smith's treatment (2006) as a group, and members of the control group were placed on the waiting list. Both groups responded to the resilience scale before and after the experiment. Data analysis was done with descriptive statistics (mean and standard deviation) and repeated measure variance with SPSS version 26 statistical analysis software.

    Findings

    The results showed that counseling based on ability significantly increased the resilience of 14 to 17-year-olds. These findings were also stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that strength-based counseling can increase the resilience of teenagers.

    Keywords: Empowerment, resilience, teenagers