فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 127، خرداد و تیر 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 127، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه شیرازی، نورالله زاهدیان نصب، آزیتا جابری* صفحات 163-176
    زمینه و هدف

    اعتیاد به رسانه های جمعی، یکی از آسیب های جدی در قرن اخیر است که ابزارهای متعددی برای سنجش آن طراحی و روان سنجی شده اند. با توجه به نقاط قوت و ضعف هرکدام از ابزارها، ابزاری موردنیاز است که با فرهنگ ایران هم خوانی داشته باشد تا در پژوهش های ایرانی به کار گرفته شود. از این رو در مطالعه حاضر، پرسش نامه ساهین، ترجمه و روان سنجی گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر روی دانش آموزان 12-18 سال مشغول به تحصیل در مدارس شهرستان سپیدان استان فارس سال 1399 انجام شد. روایایی و پایایی پرسش نامه مذکور پس از ترجمه و بازترجمه با روایی صوری و محتوایی کیفی و کمی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، آلفای کرونباخ، امگای مک دونالد و آزمون- بازآزمون مورد روان سنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    در مرحله ترجمه و روایی صوری کیفی، تغییراتی در گویه ها اعمال شدند. ضرایب اهمیت همه گویه ها بالاتر از 1/5 بودند اما در روایی محتوایی، ضرایب CVI برخی گویه ها پایین بود که پس از اعمال تغییرات، ضرایب آنها به بالاتر از 0/7 تغییر یافت. در ارزیابی CVR گویه 4 عدد بحرانی کمتر از نمودار لاوشه را احراز کرد و از پرسش نامه حذف گردید و تعداد 28 گویه وارد تحلیل عاملی شدند. تحلیل عاملی اکتشافی، گویه ها را در چهار عامل قرار داد و تحلیل عاملی تاییدی، موید برازش مدل 4 عاملی بود.
     

    نتیجه گیری

    پرسش نامه اعتیاد به رسانه جمعی ساهین در جامعه دانش آموزان ایرانی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود و به نظر می رسد برای ارزیابی اعتیاد به رسانه جمعی در جامعه نوجوانان ابزار مناسبی باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به رسانه های جمعی، نوجوانان، روایی، پایایی
  • سمیه رزم آرای*، پویا حسین زاده، عبدالحسن کاظمی، شیوا حیدری، فاطمه حسن زاده، ثنا کاظمی صفحات 177-192
    زمینه و هدف
    هوش هیجانی یکی از مهم ترین عواملی است که بر آموزش، عملکرد و کیفیت تعاملات بین افراد مختلف در یک جامعه تاثیر می گذارد. امروزه توجه به ابعاد مختلف هوش هیجانی و مدیریت صحیح آنها موضوع مهمی در مقوله مدیریت آموزشی می باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارتباط هوش هیجانی و رفتارهای پرخطر در دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد و ارتباط بین هوش هیجانی و رفتارهای پرخطر را در میان دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در سال 99- 98 بررسی کرده است. جامعه آماری این مطالعه شامل 260 نفر از دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه آزاد ارومیه است که با استفاده از پرسش نامه هوش هیجانی گلمن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که دانشجویان برای کنترل و ارتقای هوش هیجانی، نیاز به مداخله دارند تا تاثیر هوش هیجانی افراد موردمطالعه در بروز رفتار پرخطر کاهش یابد (0/001=p). همچنین بروز رفتار پرخطر در دانشجویان دختر به طور معناداری بیشتر از دانشجویان پسر بود (0/001=p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ارتباط نزدیکی بین هوش هیجانی و بروز رفتار پرخطر در دانشجویان وجود دارد و به منظور کنترل هوش هیجانی و ارتقای ابعاد مختلف آن نیازمند مداخلات مثبت در قالب کارگاه های آموزشی و کلاس های فوق برنامه ای برای دانشجویان، استادان و والدین دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتارهای پرخطر، دانشجویان علوم پزشکی
  • جمال سوره*، نادر حاجلو، اکبر عطادخت، سجاد بشرپور صفحات 193-207
    زمینه و هدف
    سرطان ازجمله بیماری هایی است که به درمان پیچیده و چندرشته ای نیاز دارد بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش تفکر مثبت و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در ارتقای روحیه و سازگاری روانی- اجتماعی در بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان در انجمن بیماران سرطانی شهرستان بوکان بودند که به صورت در دسترس 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی جایگزینی در سه گروه آموزش تفکر مثبت، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی به مدت 8 هفته و هر هفته یک جلسه 60 دقیقه ای، تحت آموزش تفکر مثبت و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS- 25 استفاده شد.
    یافته ها
    هر دو درمان بر متغیرهای تضعیف روحیه و سازگاری روانی- اجتماعی اثربخشی معناداری در بیماران مبتلا به سرطان پستان داشتند. همچنین بررسی نشان داد درمان آموزش تفکر مثبت اثربخشی بیشتری نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در متغیر تضعیف روحیه داشت. همچنین نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در متغیر سازگاری روانی اجتماعی نسبت به آموزش تفکر مثبت، اثربخش تر بود.
    نتیجه گیری
    برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان سینه درمان های روان شناختی می توانند تاثیرات مثبتی داشته باشند تا با غلبه بر بحران وجودی، از عادات و قالب های فکری منفی خود بیرون بیایند و آگاهانه و معنی دار زندگی کنند.
    کلیدواژگان: سرطان، تفکر مثبت، ذهن آگاهی، تضعیف روحیه، سازگاری روانی- اجتماعی
  • فاطمه وافی ثانی، سید علیرضا محمد دوست، محمد حسین زاده حصاری، رقیه زردشت* صفحات 208-221
    زمینه و هدف

    برنامه آموزشی مقطع کارشناسی ارشد اتاق عمل، با توجه به نوپا بودن رشته، نیاز به ارزیابی مداوم، تضمین کیفیت و ارتقا دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تطبیقی برنامه آموزشی کارشناسی ارشد رشته اتاق عمل ایران و دانشگاه های منتخب استرالیا است.

    مواد و روش ها

    داده های لازم این مطالعه تطبیقی، از طریق جستجوی گسترده در وب سایت های دانشگاه های ملبورن، آدلاید و لاتروب و مکاتبه با آنها، پایگاه های انگلیسی و فارسی بین سال های 2000 تا 2020 جمع آوری شده است. مدل چهار مرحله ای جرج بردی برای ارزیابی برنامه های درسی استفاده شد.

    یافته ها

    مهم ترین ویژگی برنامه ارشد در استرالیا، نداشتن آزمون ورودی، تحصیل به دو صورت تمام وقت و نیمه وقت، تجربه حداقل دو سال کار در اتاق عمل، واحدهای درسی بیشتر و انعطاف در انتخاب دروس بود در حالی که در ایران، شرکت در آزمون سراسری، توجه نکردن به سابقه کاری در اتاق عمل و درج نشدن گرایش یا تخصص در دانشنامه فارغ التحصیلان ارشد و تحصیل به صورت تمام وقت از خصوصیات برنامه ارشد اتاق عمل بود.

    نتیجه گیری

    مقایسه نظام آموزشی ایران و استرالیا، بیانگر تفاوت هایی در برنامه آموزشی دو کشور بود. به منظور رفع نواقص و ارتقای رشته در ایران به مسیولان برنامه ریزی، توجه به تجربه کار بالینی، استفاده از ظرفیت واحد انتخابی- تخصصی و پایان نامه در راستای تخصصی شدن، روش های مختلف تحقیق و ارایه برخی دوره های خاص به صورت مجازی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، کارشناسی ارشد، کوریکولوم، اتاق عمل
  • سید جواد ساغروانیان، علی اسداللهی* صفحات 222-232
    زمینه و هدف

    عملکرد مارموست معمولی در حرکات ساکادیک چشم، مشابه انسان و میمون ماکاک به عنوان مدل مرسوم در تحقیقات بینایی می باشد و به لحاظ فیلوژنتیک، به عنوان یک نخستی حد واسط در سیر تکاملی بین جوندگان و میمون ماکاک قرار دارد. بنابراین با توانمندی های شناختی بالا و پتانسیل استفاده از روش های مولکولی، گزینه مناسبی برای استفاده در تحقیقات می باشد. در این مطالعه، سنجش ویژگی های حرکات ساکادیک چشم در دو گونه از خانواده مارموست بررسی شد.

    مواد و روش ها

    دو قلاده مارموست معمولی و یک قلاده مارموست گوش سیاه پس از جراحی کاشت قطعه نگهدارنده سر و آموزش در تکالیف رفتاری برای سنجش ویژگی های حرکات ساکادیک چشم بررسی شدند. پس از استخراج ساکادها، شاخص های بزرگی، سرعت، طول مدت و فاصله بین ساکادها برای مقایسه مورد استفاده قرار گرفت. برای مقایسه داده ها از میزان هم پوشانی نمودارهای ستونی و جعبه ای به همراه آزمون های آماری استفاده گردید.

    یافته ها

    در تمامی ویژگی های موردسنجش، هم پوشانی بسیاری بین نمودارهای ستونی و جعبه ای بین پراکنش داده های ساکاد در هر سه حیوان مشاهده شد اما مقایسه آماری داده ها نشان دهنده تفاوت معنی دار بین ویژگی های ساکاد در آن ها می باشد (P<0.001)..

    نتیجه گیری

    علی رغم تفاوت های فردی، مشابهت در ویژگی های ساکادیک چشم در دو گونه مارموست معمولی و گوش سیاه، نشان دهنده امکان استفاده از هر دو گونه در تحقیقات بینایی است.

    کلیدواژگان: حرکات چشمی، ساکاد، مارموست
  • محمد نعمت شاهی، طهورا افشاری صالح، محبوبه نعمتشاهی، فرشته قراط، عاطفه اسدی* صفحات 233-243
    زمینه و هدف
    کروناویروس ها زیرمجموعه کروناویریده ها هستند که از سرماخوردگی معمولی تا بیماری های شدیدتر را شامل می شود. با توجه به اینکه این ویروس در برخی بیماران حتی بدون بیماری زمینه ای علایم شدید ایجاد می کند، احتمال می رود که با خصوصیات فردی بیماران در ارتباط باشد از این رو هدف این مطالعه، بررسی رابطه انواع مزاج ذاتی و گروه خونی بیماران مبتلا به کووید 19 با شدت بیماری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1399 در بیمارستان واسعی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد. 100 نفر از افراد با پی سی آر مثبت در بازه زمانی مطالعه انتخاب شدند. برای هر فرد پرسش نامه مزاج شناسی تکمیل شد. به منظور بررسی گروه خونی 3 سی سی خون وریدی از بیماران گرفته شد.
    یافته ها
    در بررسی ارتباط جنس با شدت بیماری مردان 42/2درصد و زنان 38/9درصد در بخش بستری شدند و بیشتر زنان به صورت سرپایی بررسی شدند ولی این تفاوت معنی دار نبود. در مقایسه گروه های خونی، گروه خونی O منفی، کمترین و گروه خونی A  مثبت، بیشترین شیوع را داشتند. از نظر شیوع مزاج های تر و خشک، 29/6درصد دارای مزاج تر، 43/2درصد متعادل و 27/2 درصد دارای مزاج خشک بودند. در بررسی مزاج سرد و گرم، 21درصد مزاج سرد 49/4 درصد متعادل و 29/6درصد مزاج گرم داشتند. در بررسی ارتباط مزاج سرد و گرم با شدت بیماری بین 3 گروه مزاجی، ارتباط معنی دار نبود  (P = 0.21). همچنین در بررسی ارتباط مزاج تر و خشک با شدت بیماری، بین سه گروه ارتباط معنی‎دار نبود (P=0.09) .
    نتیجه گیری
    با توجه به این مطالعه، شدت کرونا در مزاج های افراد با مزاج گرم و تر، بیشتر از سایر مزاج ها بود و نیز گروه خونی O منفی، کمترین و گروه خونی  Aمثبت، بیشترین شیوع را داشتند که این می تواند در پیش آگهی بیماران، کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: کووید 19 - مزاج ذاتی- گروه خونی، بخش مراقبت ویژه
  • سیف الله آقاجانی*، محسن خسروی، علی کرمانی، متینه عبادی، سجاد قبادزاده صفحات 243-255
    زمینه و هدف
    اضافه وزن و چاقی به یک نگرانی جدی برای سلامت عمومی تبدیل شده است از این رو هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل وسوسه مصرف غذا براساس الگوی ارتباطی خانواده با میانجی گری تنظیم رفتاری هیجان در دانش آموزان با اضافه وزن در شهر مشهد بود.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان پسر متوسطه اول و دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 بود و 320 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسش نامه ولع به مصرف غذا سپدا بنیتو و همکاران، پرسش نامه الگوی ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک و پرسش نامه تنظیم رفتاری هیجان گارنفسکی و کرایج استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که جهت گیری همنوایی (0/25=β) و تنظیم رفتاری هیجان (0/29=β) تاثیر مستقیم و مثبت بر وسوسه مصرف غذا دارند، همچنین با توجه به میزان به دست آمده برای آماره VAF مشاهده می شود که 26/2 درصد تاثیر جهت گیری گفت وشنود و 34/8 درصد تاثیر جهت گیری همنوایی بر وسوسه مصرف غذا از طریق تنظیم رفتاری هیجان می تواند تبیین گردد.
    نتیجه گیری
    بنابراین مسایل خانوادگی و هیجانی می توانند سهم قابل توجهی در کاهش وسوسه مصرف غذا دانش آموزان دارای اضافه وزن داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، الگوی خانواده، ولع مصرف غذا، اضافه وزن
  • فاطمه برفرازی، مرضیه کفعمی *، اکبر پژهان صفحات 256-269
    زمینه و هدف

    : پرفشاری خون به علت عوارض متعدد، سومین فاکتور مرگ ومیر در جهان شناخته شده و امروزه میلیون ها انسان درگیر این بیماری هستند. سیستم رنین- آنژیوتانسین در ایجاد این بیماری نقش دارد. مهارکننده های گیرنده یک آنژیوتانسین دو AT1)) در کاهش فشار خون موثر هستند. بیان آنژیوتانسین دو در هسته های سوپراکیاسماتیک دیده شده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تزریق آنژیوتانسین دو در هسته سوپراکیاسماتیک بر عملکرد قلبی- عروقی موش های صحرایی نر است.

    مواد و روش ها

    24 موش های صحرایی نر نژاد ویستار به سه گروه تقسیم شدند: 1- کنترل 2- آنژیوتانسین دو 3- آنژیوتانسین دو + لوزارتانگروه 1 نرمال سالین با دوز nl 100، گروه 2 آنژیوتانسین دو با دوز Mm 100 و گروه 3 ابتدا آنژیوتانسین با دوز Mm 100 و بعد از 30 دقیقه، لوزارتان با دوز 100Mm و پس از 2 دقیقه، آنژیوتانسین با دوز 100Mm، به هسته سوپراکیاسماتیک میکرواینجکشن و فشار خون و ضربان قلب ثبت شد.

    یافته ها

    میانگین فشار متوسط شریانی و ضربان قلب، قبل و پس از تزریق سالین، اختلاف معناداری نداشتند (P› 0.05)، در گروه آنژیوتانسین، ∆MAP  و HR∆  نسبت به قبل تزریق این دوز آنژیوتانسین (به ترتیب  P‹0.001و P‹0.05) و نسبت به گروه کنترل (به ترتیب  P‹0.001 و  P‹0.01)، به طور معنی داری افزایش داشت. در گروه لوزارتان، میکرواینجکشن لوزارتان پیش از تزریق دوم آنژیوتانسین دو، باعث کاهش معنی داری در ∆MAP نسبت به تزریق اول آنژیوتانسین دو گردید ((P‹0.001 اما در HR∆ معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    میکرواینجکشن آنژیوتانسین دو در هسته سوپراکیاسماتیک از طریق اتصال به AT1  باعث افزایش فشارخون و ضربان قلب شد.

    کلیدواژگان: هسته سوپر اکیاسماتیک، فشار خون، آنژیوتانسین 2، میکرواینجکشن، لوزارتان
  • آزاده مجردی، محمد یمینی*، عبدالله مفاخری صفحات 270-283
    زمینه و هدف
    : هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه اینترنتی و درمان فعال سازی رفتاری بر کمالگرایی در بیماران وسواس بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش کاربردی از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با 2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری، کلیه افراد مبتلا به وسواس بود که در سال 1399 به کلینیک های روان درمانی سطح شهر مشهد مراجعه کرده اند. طبق فرمول کوهن 45 نفر بر اساس معیارهای ورد و خروج، انتخاب و در 3 گروه 15 نفری (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی قرار گرفتند و در سه مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری به پرسش نامه کمالگرایی هیل (2004) پاسخ دادند. گروه آزمایش اول تحت 8 جلسه درمان پذیرش و تعهد هیز (2006) به صورت اینترنتی و گروه دوم آزمایش تحت 8 جلسه درمان فعال سازی رفتاری گروهی BA گالن، اتلیس و مارلواوکانر (2003) قرار گرفت و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. نتایج به وسیله نرم افزارSPSS  تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل واریانس با اندازه های مکرر نشان داد که مداخله اکت به صورت اینترنتی بر بهبود کمال گرایی به طور معنی داری موثرتر از درمان فعال سازی رفتاری بوده است. این نتیجه در مرحله پیگیری نیز دوام داشت (0/05>p).
    نتیجه گیری
    می توان از درمان اکت به صورت اینترنتی به عنوان روشی در زمینه کاهش کمالگرایی در افراد وسواسی به صورت گسترده تر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، اینترنت، درمان فعالسازی رفتاری، کمالگرایی، وسواس
  • الهه ملکیان فینی*، محبوبه متفکر، سجاد احمدی زاد، مرتضی سلیمیان، فاطمه مختاری اندانی صفحات 284-300
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت از مهم ترین مشکلات سلامت در سراسر جهان می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی پاسخ یک جلسه فعالیت مقاومتی با محدودیت جریان خون بر تغییرات همودینامیک و هماتولوژیک بیماران دیابتی نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    پانزده بیمار مبتلا به دیابت نوع 2، فعالیت مقاومتی بازکردن و خم کردن زانو با و بدون محدودیت جریان را در دو جلسه به ترتیب با شدت 20 و 80 درصد 1RM اجرا کردند. اندازه گیری تغییرات همودینامیکی و هماتولوژیکی قبل، بلافاصله و 30 دقیقه پس از فعالیت صورت گرفت. برای بررسی تاثیر مداخله بر فاکتورهای کمی از آنالیز واریانس مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین مقادیر فشار خون سیستول و دیاستول و مقادیر ضربان قلب در هر دو جلسه تمرینی تفاوت معناداری نداشت (0/05 <P). نتایج نشان داد که بین جلسات فعالیت مقاومتی با محدودیت و بدون محدودیت، جریان تفاوت معناداری در شاخص های WBC، RBC، HCT، Hb، MCH، MCHC، MCV و PV مشاهده نشد (0/05 <P). با توجه به یافته ها، مقدار RBC و Hb بلافاصله پس از فعالیت مقاومتی با محدودیت جریان خون، افزایش معناداری یافت (0/05 >P) که بعد از 30 دقیقه ریکاوری، به سطوح استراحتی بازگشت.
    نتیجه گیری
    اجرای فعالیت مقاومتی با شدت کم و با محدودیت جریان خون به دلیل نبود تغییر معنادار شاخص های همودینامیکی، هماتولوژیکی و پلاکتی می تواند سازوکار موثر و کم هزینه در جلوگیری از بروز بیماری های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 باشد و به عنوان یک سیستم درمانی غیردارویی و جایگزین تمرین مقاومتی با شدت بالا از آتروفی عضلات به ویژه در جمعیت های بالینی به ویژه بیماران دیابتی پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی، محدودیت جریان خون، دیابت، هماتوکریت، هموگلوبین، گلبول قرمز
|
  • Fatemeh Shirazi, Noorolla Zahedian-Nasab, Azita Jaberi * Pages 163-176
    Introduction

    Social media addiction is one of the serious problems in the recent century that numerous scales and questionnaires have been designed to measure it. Considering the strengths and weakness of each tool, it is necessary to have a reliable and valid tool which is compatible with Iranian culture. Therefore, in the present study, Sahin’s questionnaire was translated and its psychometric properties was assessed.

    Materials and Methods

    It is a methodological study on 12-18 years old high school students at Sepidan. The questionnaire was translated and re-translated by experts and its psychometric properties were assessed using qualitative and quantitative content and face validity, exploratory and confirmatory factor analysis, McDonald’s omega, Cronbach’s alpha and also test-re-test.

    Results

    During translation and qualitative face validity, some changes were made in the scale items. The Importance Score of all items were higher than 1.5. But in content validity, the CVI of some items were low that after some revision they changed to 0.7 and higher. In assessing Content Validity Ratio of items, the item number 4 achieved a critical number less than the Lawshe table and was omitted. Therefore 28 items entered in factor analysis. Exploratory factor analysis categorized the items into 4 subdomains and the confirmatory factor analysis confirmed fitness of the model.

    Conclusion

    Sahin’s social media addiction scale (2018) had a good validity and reliability in the Iranian students and it seems to be an appropriate tool for assessing social media addiction in adolescents.

    Keywords: social media addiction, adolescents, Validity, Reliability
  • Somayeh Razmaraei *, Pouya Hosseinzadeh, Abdolhassan Kazemi, Shiva Heidari, Fatemeh Hassanzadeh, Sana Kazemi Pages 177-192
    Introduction
    Emotional intelligence (EI) is one of the most important factors that affect the education, performance and quality of interactions between different people in a society. Today, paying attention to different dimensions of EI and their proper management is an important issue in the rationale of educational management. The aim of this study was to determine the relationship between EI and HRB in medical students of Islamic Azad University, Urmia Branch.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional descriptive study that investigated the relationship between EI and HRB among medical students of Islamic Azad University, Urmia Branch in 1998-99. The statistical population of this study included 260 medical students of Urmia Azad University who were evaluated using the Gelman EI Questionnaire.
    Results
    This study showed that students need intervention to control and promote EI to reduce the impact of EI on HRB (P=0.001). Also, the incidence of high-risk behavior in female students was significantly higher than male student (P=0.001).
    Conclusion
    The results of the present study showed that there is a close relationship between EI and the occurrence of risky behavior in students and in order to control EI and improve its various dimensions need positive interventions in the form of workshops and extracurricular classes for students, Professors and parents of students.
    Keywords: Emotional intelligence:High, Risk Behaviors:Medical students
  • Jamal Sooreh *, Nader Hajloo, Akbar Atadokht, Sajjad Basharpoor Pages 193-207
    Introduction
    Cancer is one of the diseases that requires complex and multidisciplinary treatment. Therefore, the purpose of this research was to compare the effectiveness of positive thinking training and cognitive therapy based on mindfulness in improving morale and psychosocial adaptation in breast cancer patients.
    Materials and Methods
    The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design. The statistical population of this research included all breast cancer patients in the Bukan Cancer Patients Association, 45 people were selected and randomly replaced in three groups: positive thinking training, cognitive therapy based on mindfulness, and the control group. The experimental groups were trained in positive thinking and cognitive therapy based on group mindfulness for 8 weeks and one 60-minute session every week.
    Results
    Both treatments had a significant effect on the variables of demoralization and psycho-social adjustment in breast cancer patients. Also, the study showed that positive thinking training treatment was more effective than cognitive therapy based on mindfulness in the variable of demoralization. Also, the results showed that cognitive therapy based on mindfulness was more effective than positive thinkin training in the variable of psychosocial adjustment.
    Conclusion
    Therefore, to help breast cancer patients, psychological treatments can have positive effects so that by overcoming the existential crisis, they adopt a new cognitive and behavioral system and get out of their negative habits and thought patterns and live consciously and meaningfully. To discover the hidden meaning in the heart of suffering caused by cancer.
    Keywords: Cancer: Demoralization: Mindfulness: Optimism:Psychosocial adaptation
  • Fatemeh Vafi Sani, Seyyed Alireza Mohammad Doust, Mohammad Hosein Zadeh Hesari, Roghayeh Zardosht * Pages 208-221
    Introduction

    The curriculum of Operating Room Master of Science in Iran is novel, so it requires constant evaluation as well as quality assurance and promotion. The present study aimed to comparing the curricula of Master of Science in Operating Room in Iran and Master of Perioperative Nursing in selected Australian universities.

    Materials and Methods

    Necessary data was collected through an extensive search in Websites of universities of Melbourne, Adelaide and Latrobe and correspondence with them, English and Persian databases between 2000 -2020. The four-step model of George Beredy was used to assessment the curriculum.

    Results

    The most important characteristics of the Australian postgraduate Curricula were lack of entrance exams, full-time and part-time education, at least two years of nursing work experience in operating rooms as a licensed practical nurse. The number of courses was more with flexibility in choosing courses. While in Iran Taking the Iranian University Entrance Exam, non-consideration of operating room work experience, and not entering the orientation or specialization in the graduate encyclopedia, Full-time education were features of the senior operating room curriculum.

    Conclusion

    Comparing Iranian and Australian educational systems revealed a significant difference in programs and Curricula offered in both countries. In order to eliminate the shortcomings and promote the field in Iran, it is recommended to the planning officials, to pay attention to the clinical work experience, to use the capacity of the selective-specialized unit and the dissertation in order to become specialized, different research methods and to offer some special courses in virtual form.

    Keywords: Comparative Study, Master of Science, Curriculum, operating room
  • Seyed Javad Saghravanian, Ali Asadollahi * Pages 222-232
    Introduction

    The common marmoset's performance in saccadic eye movements is similar to that of humans and macaques as a regular model in vision research, and phylogenetically, it is a primate that is intermediate in the evolution between rodents and macaques. Therefore, with high cognitive capabilities and the potential to use molecular techniques, it is a suitable option for research. In this study, the characteristics of saccadic eye movements were investigated in two species of the marmoset family.

    Materials and Methods

    Two common marmoset and one black-tufted marmoset were investigated after head-post implantation surgery and training in behavioral tasks to measure the characteristics of saccadic eye movements. After extracting the saccades, amplitude, velocity, duration, and inter-saccades interval were used to compare. To compare the data, the overlap of histograms and boxplots along with statistical tests were used.

    Results

    In all measured characteristics, a large overlap between histograms and boxplots in the distribution of saccades data was observed between three animals. However, the statistical comparison of the data shows a significant difference between the saccade characteristics (P<0.001).

    Conclusion

    Despite the differences between species, the similarity in eye saccadic characteristics in two species of common marmoset and black-tufted marmoset indicates the possibility of using both species in vision research.

    Keywords: Eye movements, Marmoset, Saccade
  • Mohammad Nematshahi, Tahura Afshari Saleh, Mahbube Nemat Shahi, Fereshteh Ghorat, Atefeh Asadi * Pages 233-243
    Introduction
    Coronaviruses are a subset of coronaviruses that range from the common cold to more severe illnesses. Symptoms of COVID19 begin a few days after becoming infected with the virus, including fever, dry cough, respiratory distress, fatigue, muscle aches, and diarrhea. Given that the virus causes severe symptoms in some patients, even without the underlying disease, it is likely to be related to the individual characteristics of the patients. Therefore, it seems necessary to study internal characteristics such as blood type, temperament or even the genes of patients.
    Materials and Methods
    This study was a cross-sectional study in 2020. A total of 100 people were selected from those who had respiratory symptoms and had a positive QQ 19 test. Mood questionnaire was completed for each person. 3 cc of venous blood was taken from patients to evaluate blood group.
    Results
    In the study of the relationship between sex and disease severity, 42.2% of men were admitted to the ward and 38.9% of women were mostly examined on an outpatient basis, but this difference was not significant.
    Compared with blood groups, O-negative blood group had the lowest and A-positive blood group had the highest prevalence. In terms of prevalence of wet and dry temperaments, 29.6% had wet temperament, 43.2% had moderate temperament and 27.2% had dry temperament. Also, in the study of cold and hot temperament, 21% had a cold temperament, 49.4% had a balanced temperament and 29.6% had a warm temperament. There was no significant relationship between cold temperament and disease severity between the three temperament groups. P = 0.21)). Also, there was no significant relationship between wet and dry temperament and disease severity between the 3 groups (P = 0.09).
    Conclusion
    According to this study, the prevalence of covid19 disease in warm chord temperaments was higher than other blood clusters. Blood group O was less common than other blood groups, which could be helpful in the prognosis of patients.
    Keywords: Blood Group Antigens, Temperament, COVID-19 Disease, Intensive Care Units
  • Sayfullah Aghajani *, Mohsen Khosravi, Ali Kermani, Matineh Ebadi, Sajjad Ghobadzadeh Pages 243-255
    Introduction
    Overweight and obesity have become aserious concern for public health;
     Therefore, the aim of the present study was to develop a model of food craving based on family communication patterns mediated by Behavioral Emotion Regulation in overweight students in Mashhad.
    Materials and Methods
    This research was a causal-comparative study. The statistical population of this study was all women with migraine headache and all healthy women in Kermanshah province. 30 migraine headache patients referred to psychiatric and neurological clinics in Kermanshah province were selected by convenience sampling method. 30 healthy subjects were selected based on their (age, level of education and status Socioeconomics) were chosen and questionnaires anxiety associated with pain, pain self-efficacy and coping strategies responded. The collected data were analyzed by means of descriptive statistics, mean and standard deviation, and multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results showed that the conformity orientation (β = 0.25) and behavioral emotion regulation (β = 0.29) have a direct and positive effect on food craving; Also, according to the amount of VAF statistics, it can be seen that 26/2% of the effect of dialogue orientation and 34/8% of the effect of conformity orientation on food craving can be explained through behavioral emotion regulation.
    Conclusion
    Therefore, family and emotional issues can have a significant contribution to reducing the food cravings of overweight students.
    Keywords: emotional regulation, Family pattern, Food Craving, overweight
  • Fateme Barfarazi, Marzieh Kafami *, Akbar Pejhan Pages 256-269
    Introduction

    High blood pressure is known as the third cause of death in the world. millions of people are affected by this disease. The renin-angiotensin system plays a role in causing this disease. AngiotensinII receptor blockers (AT1) are effective in reducing blood pressure. AngiotensinII expression has been observed in the suprachiasmatic nuclei. The aim of this study is to investigate the effect of angiotensinII injection in the suprachiasmatic nucleus on the cardiovascular function of rats.

    Materials and Methods

    24 male Wistar rats were divided into 3 groups. 1- control, 2- angiotensin II, 3- angiotensinII + losartan. Group1: normal saline with a dose of 100ml, group2: angiotensinII with a dose of 100μm, and group3: angiotensin with a dose of 100μm, and after 30minutes, losartan with a dose of 100μm, and after 2minutes, angiotensin with a dose of 100μm, microinjection into the suprachiasmatic nucleus and blood pressure and heart rate was recorded.

    Results

    There was no significant difference between mean arterial pressure and heart rate before and after saline injection.(P>0.05), in the angiotensin group, ∆MAP and HR∆ compared to before the injection of this dose of angiotensin(P<0.001 and P<0.05), and compared to the control group(P<0.001 and P<0.01), It increased significantly. In the losartan group, microinjection of losartan before the second injection of angiotensinII caused a significant decrease in ∆MAP compared to the first injection of angiotensinII (P<0.001), but it was not significant in HR∆.

    Conclusion

    Microinjection of angiotensinII in the suprachiasmatic nucleus increased blood pressure and heart rate through binding to AT1.

    Keywords: super echiasmatic nucleus, Blood Pressure, Angiotensin 2, Microinjection, losartan
  • Azadeh Mojaradi, Mohammad Yamini *, Abdollah Mafakheri Pages 270-283
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Internet-based acceptance and commitment therapy and behavioral activation therapy on perfectionism in obsessive-compulsive patients.
    Materials and Methods
    It was a semi-experimental applied research in the form of pre-test and post-test with 2 experimental groups and a control group and a follow-up phase. The statistical population was all people suffering from obsessions who visited the psychotherapy clinics in Mashhad in 2019. According to Cohen's formula, 45 people were randomly selected based on the entry and exit criteria and placed in 3 groups of 15 people (2 experimental groups and one control group) and in three stages of pre-test and post-test and follow-up with Hill's Perfectionism Questionnaire (2004).) replied. The first experimental group underwent 8 sessions of acceptance and commitment therapy by Hayes (2006) on the Internet, and the second experimental group underwent 8 sessions of group behavioral activation therapy by BA Gallen, Etlis and Marlevauconer (2003), and the control group did not receive any treatment. Results It was analyzed by SPSS software.
    Results
    Analysis of variance with repeated measures showed that online ACT intervention was significantly more effective than behavioral activation therapy on improving perfectionism. This result was sustained in the follow-up phase as well (p<0.05).
    Conclusion
    Internet Act therapy can be used as a method to reduce perfectionism in obsessive people more widely.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Internet, Effectiveness of behavioral activation therapy, Perfectionism, Practical obsession
  • Elahe Malekyian Fini *, Mahbubeh Motefakker, Sajad Ahmadizad, Morteza Salimian, Fatemeh Mokhtari Andani Pages 284-300
    Introduction
    Diabetes is one of the most important health problems in the world. The aim of this study was to evaluate the response of a session of resistance exercise with blood flow restriction (REBFR) to hemodynamic and hematological changes in type 2 diabetic patients.
    Materials and Methods
    Fifteen patients with type 2 diabetes performed knee flexion and extension of the resistance exercise with and without BFR in two sessions with intensity of 20% and 80% 1RM, respectively. Hemodynamic and hematological changes were measured at before, immediately and 30 minutes after exercise. Repeated analysis of variance was used to evaluate the effect of the intervention on quantitative factors.
    Results
    The mean values ​​of systolic and diastolic blood pressure and heart rate values ​​in both training sessions were not significantly different (P <0.05). The results showed that there was no significant difference between WBC, RBC, HCT, Hb, MCH, MCHC, MCV and PV indices between resistance exercise sessions with and without BFR (P <0.05). According to the findings, the amount of RBC and Hb increased significantly immediately after REBFR (P <0.05), which returned to resting levels after 30 minutes of recovery.
    Conclusion
    Low-intensity REBFR due to no significant change in hemodynamic, hematological and platelet parameters can be an effective and low-cost mechanism in preventing cardiovascular disease in patients with type 2 diabetes and as a Non-pharmacological treatment system and alternative to high-intensity resistance exercise to prevent muscle atrophy, especially in clinical populations, especially diabetics.
    Keywords: Resistance exercise, Blood flow restriction, diabetes, Hematocrit, Hemoglobin, Red blood cells