فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 40 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کریمیان، غلامرضا ویسی، احسان کلبعلی صفحات 1-16
    هدف این پژوهش ارایه الگوی مناسب حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه بوده است. روش پژوهش از نظر اهداف کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارشناسان و دبیران شاغل در آموزش وپرورش استثنایی استان مرکزی (85 نفر کارشناس و دبیر) بود؛ که با استفاده از جدول مورگان، 70 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روش کار در این پژوهش از نوع آمیخته بود که در ابتدا با روش مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک رده بالا اقدام به جمع آوری داده ها اطلاعاتی درباره مولفه ها و شاخص های حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه شده و پس از مشخص شدن مولفه ها و شاخص ها؛ پرسشنامه باز پاسخ جهت جمع آوری و تحلیل این مولفه ها از دبیران شاغل در مدارس حرفه آموزی کل استان به شیوه مصاحبه نیمه مدون، تدوین و به مرحله اجرا درآمد که پس از تحلیل متن های مصاحبه ها، گویه ها جهت تهیه یک پرسشنامه 36 سوالی با 5 مولفه به دست آمده از تحلیل داده های مصاحبه ها در قالب پرسشنامه 5 گزینه ای طرح لیکرت به دست آمد. پایایی پرسش نامه 0.869 بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از درصد فراوانی نسبی، میانگین و نما و میانه استفاده شد. نتایج پایانی تحقیق بیانگر آن است که در بحث حرفه آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه، کلیه شاخص ها نیاز به بازنگری داشت وجای مولفه بهزیستی دانش آموزان با نیازهای ویژه نیز در این زمینه بسیار خالی بود و این مولفه در مبحث حرفه آموزی نادیده گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، حرفه آموزی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، دوره دوم متوسطه حرفه آموزی
  • رامان صدرشریف، سمیه رباط میلی*، افشین صلاحیان صفحات 17-32
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر مداخله ی آموزش اختصاصی سازی خاطرات بر بهبود مهارت حل مسیله و حافظه زندگینامه ای بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی با ویژگی های سایکوتیک و با روش نیمه آزمایشی انجام شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از میان کلیه بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی با ویژگی های سایکوتیک مجموعه ی سرای احسان (مرکز نگهداری بیماران روانی مزمن) در حومه ی شهر تهران، نمونه ای به حجم 30 نفر (15 نفر جهت اجرای درمان آموزش اختصاصی سازی خاطرات و 15 نفر گروه گواه) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها آزمون حافظه زندگی نامه ای، پرسشنامه توانایی حل مسیله استفاده شد.  مداخله نیز پروتکل آموزش اختصاصی سازی خاطرات بود. جهت آزمون فرضیه اصلی پژوهش از آزمون مانکوا استفاده شد. نتایج نشان داد مداخله بر مهارت حل مسیله و حافظه زندگینامه ای بیماران گروه آزمایش اثر معناداری دارد؛ بنابراین مداخله ی آموزش اختصاصی سازی خاطرات بر بهبود مهارت حل مسیله و حافظه زندگینامه ای بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی با ویژگی های سایکوتیک موثر بود.
    کلیدواژگان: آموزش اختصاصی سازی خاطرات، مهارت حل مسئله، حافظه زندگینامه ای، بیماران دوقطبی با ویژگی های سایکوتیک
  • مرضیه عابدینی* صفحات 33-44
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه سبک زندگی و تاب آوری با رضایت شغلی کارکنان است. از جامعه آماری این پژوهش که مشتمل بر 1000 نفر می باشد با استفاده از فرمول کوکران 277 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای اندازه گیری سبک زندگی از پرسشنامه سبک زندگی لعلی، عابدی و کجباف (1391)، برای سنجش تاب آوری از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا ویس، دیویس، لاندون و لافگویست (1967) برای بررسی میزان رضایت شغلی کارکنان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک زندگی و تاب آوری با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ همچنین بین مولفه های ورزش و تندرستی، کنترل وزن و تغذیه، پیشگیری از بیماری ها، اجتناب از داروها و مواد مخدر، پیشگیری از حوادث و سلامت محیطی با رضایت شغلی درونی رابطه مثبت و معنادار وجود به دست آمد و بین کنترل وزن و تغذیه، پیشگیری از بیماری ها، پیشگیری از حوادث و سلامت محیطی با رضایت شغلی بیرونی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین پذیرش مثبت و روابط ایمن، کنترل و تاثیرات معنوی با رضایت شغلی درونی و بین کنترل با رضایت شغلی بیرونی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. و با توجه به تحلیل رگرسیون نتایج نشان می دهد که 18 درصد رضایت شغلی درونی و 19 درصد رضایت شغلی بیرونی توسط سبک زندگی و 11درصد رضایت شغلی درونی را می توان با تاب آوری پیش بینی کرد. باید ذکر شود طی این پژوهش رابطه معناداری بین تاب آوری و رضایت شغلی بیرونی به دست نیامد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تاب آوری، رضایت شغلی، کارکنان
  • زهره تهوری، علی کریمی صفحات 45-58
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و جو عاطفی خانواده با تحمل پریشانی دانش آموزان؛ و با روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد.

    روش

    به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، از میان کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول، با جمعیت آماری حدود 6000 دانش آموز، نمونه ای به حجم 361 دانش آموز (شامل: 225 دختر و 136 پسر) و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (1964)، و پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و با نرم افزار  SPSSتجزیه و تحلیل صورت گرفت.

    یافته ها

    در بررسی فرضیه اصلی، جو عاطفی خانواده (009/0 =P) و هوش معنوی (027/0 =P) توانایی پیش بینی تحمل پریشانی را دارند. همچنین در بررسی فرضیات فرعی، بین هوش معنوی و تحمل پریشانی دانش آموزان (002/0 =P ، 163/0 =r) و بین جو عاطفی خانواده و تحمل پریشانی دانش آموزان (001/0 =P ، 179/0 =r) رابطه معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشانگر وجود رابطه بین هوش معنوی و تحمل پریشانی و همچنین رابطه بین جو عاطفی خانواده و تحمل پریشانی می باشد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، جو عاطفی خانواده، تحمل پریشانی
  • سعداله نوربخش، محمدمهدی شریعت باقری، لیلا ذوقی صفحات 59-75

    هدف این پژوهش تدوین الگوی ساختاری رفتارهای رانندگی بر اساس ذهن آگاهی با میانجیگری تنظیم هیجانات بود.917 نفر از رانندگان با استفاده از نمونه گیری خوشه ای از سه استان تهران، آذربایجان غربی و کردستان انتخاب شدند. برای سنجش رفتارهای رانندگی از پرسشنامه های منچستر (1990)، ذهن آگاهی فرایبورگ (2001) و تنظیم هیجان گراس و جان (1998) استفاده شد. به منظور ارایه تصویری ساده از روابط بین متغیرهای چندگانه پژوهش، ماتریس همبستگی متغیرهای اصلی پژوهش محاسبه و در ادامه به منظور آزمون الگوی مفروض، روابط ساختاری بین متغیرهای پژوهش از طریق روش آماری مدل یابی معادله ساختاری بدست آمد. نتایج نشان داد که مدل های اندازه گیری متغیرهای مورد مطالعه و مدل ساختاری رفتارهای رانندگی بر اساس ذهن آگاهی با میانجیگری تنظیم هیجانات از برازش مناسبی برخوردار بودند. هم چنین ذهن آگاهی بر رفتار رانندگی در رانندگان اثر مستقیم داشت. متغیر تنظیم هیجان نتوانست نقش میانجی بین هیجان خواهی و رفتار رانندگی را ایفا نماید.

    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، ذهن آگاهی، تنظیم هیجانات، معادلات ساختاری
  • زهرا محمدی ثانی* صفحات 76-86
    هوش معنوی و هوش هیجانی دو مولفه مهم هستند که بر فعالیت انسان بسیار موثر می باشند. هوش معنوی باعث انعطاف پذیری در رفتار، خودآگاهی و بینش فرد به زندگی و هدفمندی آن می شود. هوش هیجانی نیز سبب نظارت انسان بر احساسات و هیجانات خود، تفکیک و تشخیص آنها و استفاده از این اطلاعات به عنوان راهنمای تفکر و رفتار می شود. در این میان توانمندسازی نیز یکی از تکنیک های بسیار مهم در راستای افزایش بهره وری کارکنان و استفاده بهینه از ظرفیت و توانایی های آن ها در راستای اهداف سازمانی است. این پژوهش با هدف ارتباط میان هوش معنوی و هوش هیجانی با توانمندسازی معلمان منطقه 11 آموزش و پرورش شهر تهران ارتباط انجام شده است. این پژوهش توصیفی-کمی است و برای انجام آن از سه پرسشنامه هوش معنوی کینگ، هوش هیجانی وانگ و لاو و توانمندسازی اسپریتزر استفاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هوش هیجانی با توانمندسازی معلمان منطقه 11 آموزش و پرورش شهر تهران در ارتباط است (0.027 =P-Value) در حالی که میان هوش معنوی و توانمندسازی معلمان منطقه 11 آموزش و پرورش شهر تهران رابطه معناداری مشاهده نمی شود (0.793 =P-Value).
    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش هیجانی، توانمندسازی
  • زهرا محمودی وصالی، قدسی احقر، مرتضی سمیعی زفرقندی صفحات 77-89

    پژوهش حاضر، تحقیقی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و دارای مرحله پیگیری است. هدف از این پژوهش بررسی میزان اثربخشی آموزش مهارت های حل مساله بر خودکارآمدی و تاب آوری مربیان پیش دبستانی بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل مربیان پیش دبستانی منطقه پنج شهر تهران در سال 1398 بود. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های خودکارآمدی بندورا و تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) استفاده شد. به منظور اجرای این مطالعه، 40 نفر از مربیان پیش دبستانی که به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، پرسش نامه های مذکور را تکمیل کردند. سپس اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 2 ساعته تحت آموزش مهارت های حل مساله قرار گرفتند و بعد از پایان دوره آموزشی، پس آزمون بر روی مربیان هر دو گروه اجرا گردید. به منظور تجزیه تحلیل داده ها و بررسی سوال های پژوهش از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری و t همبسته استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش میزان خودکارآمدی و تاب آوری مربیانی که آموزش مهارت های حل مساله را دریافت کردند بیشتر از مربیانی بود که آموزش مهارت های حل مساله را دریافت نکردند. همچنین میزان خودکارآمدی و تاب آوری این مربیان از پایداری مناسبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش مهارت های حل مساله، خودکارآمدی، تاب آوری، مربیان پیش دبستانی
  • معصومه ابرند آبادی، مریم مشایخ* صفحات 90-111
    زمینه و هدف

    دیابت بیماری مزمنی است که عوامل فیزیولوژیک، شناختی، رفتاری، هیجانی و اجتماعی در پیشگیری، ابطال و کنترل آن نقش دارند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان قند خون بر اساس ایگو باندری، مرزبندی های سلامت و رشد پس از سانحه در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر تعداد 50 نفر به طور تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از بین کسانی که به مراکز درمان دیابت از قبیل کلینیک دیابت تابان و انجمن دیابتی ها در شهر تهران مراجعه کرده بودند برگزیده شدند. اطلاعات از طریق سه پرسشنامه شامل پرسشنامه قدرت ایگو، مرزبندی سلامت، رشد پس از سانحه جمع آوری گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشانگر وجود ارتباط بین میزان قند خون HbA1c  و قدرت ایگو، مرزبندی های سلامت و رشد پس از سانحه رابطه مثبت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع2، ایگو باندری، قدرت ایگو، مرزبندی سلامت، رشد پس از سانحه، تنظیم قند خون، HbA1c
|
  • Hossein Karimian, Gholamreza Veysi, Ehsan Kalbali Pages 1-16
    The purpose of this research was to present a suitable model of vocational training for students with special needs. The research method was a descriptive survey in terms of practical objectives and in terms of data collection method. The statistical population of the research included all the experts and teachers working in exceptional education in Central Province (85 experts and teachers); Using Morgan's table, 70 people were selected as samples. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The working method in this research was of a mixed type, which was initially used to collect data about the components and indicators of professional education of students with special needs by library study method and review of high-level documents, and after identifying the components and indicators; An open-ended questionnaire was developed and implemented to collect and analyze these components from teachers working in vocational schools of the whole province in the form of a semi-scripted interview. Interviews were obtained in the form of a 5-choice Likert questionnaire. The reliability of the questionnaire was 0.869. To analyze the data in the descriptive statistics section, the percentage of relative frequency, mean, and median were used. The final results of the research indicate that in the discussion of vocational training of students with special needs, all the indicators needed to be reviewed, and the well-being component of students with special needs was also very empty in this field, and this component has been neglected in the topic of vocational training.
    Keywords: Amish Sarmeen, Vocational Training, Students with Special Needs, the second period of secondary vocational training
  • Raman Sadrsharif, Somaieh Robatmili *, Afshin Salahian Pages 17-32
    The present study was conducted to investigate the efficiency of Memory Specificity Training intervention on improving problem solving skills and autobiographical memory in patients with Bipolar disorder with psychotic traits. It is done by quasi-experimental method. Among all patients with bipolar disorder with psychotic features of Sarai Ehsan Complex (Chronic Mental Patients Care Center) in the suburbs of Tehran, a sample of 30 people (15 people to perform Memory Specificity Training and 15 controls) were selected by purposive sampling. Biographical Memory Test, Problem Solving Questionnaire (SPSI-R), and Memory Specialization Training (MEST) treatment protocol were used to collect data. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance, univariate covariance and one-way ANOVA. The results showed that there was a significant difference in problem solving skills and biographical memory of patients in the intervention group of memory specialization training and the control group. Therefore, we conclude that the intervention of memory specialization training is effective in improving problem solving skills and biographical memory of patients with bipolar disorder with psychotic traits and demographic factors can play a role in problem solving skills and patients’ biographical memory.
    Keywords: Memory Specialization Training, problem solving skills, autobiographical memory, bipolar patients with psychotic traits
  • Marzia Abedini * Pages 33-44
    The main purpose of this research is to investigate the relationship between lifestyle and resilience with job satisfaction of employees. From the statistical population of this research, which consists of 1000 people, 277 people were selected as a sample using the non-random sampling method using Cochran's formula. To measure the lifestyle from the Laali, Abedi and Kajbaf lifestyle questionnaire (2013), to measure the resilience from the Connor and Davidson resilience questionnaire (2003) and from the Minnesota Weiss, Davis, Landon and Lafgvist job satisfaction questionnaire (1967) to check the amount Employee job satisfaction was used. The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between lifestyle and resilience with job satisfaction; Also, a positive and significant relationship was found between the components of exercise and wellness, weight control and nutrition, prevention of diseases, avoiding drugs and drugs, prevention of accidents and environmental health with internal job satisfaction, and between weight control and nutrition, prevention There is a positive and significant relationship between diseases, accident prevention and environmental health with external job satisfaction. Also, there is a positive and significant relationship between positive acceptance and secure relationships, control and spiritual influences with internal job satisfaction, and between control and external job satisfaction. And according to the regression analysis, the results show that 18% of internal job satisfaction and 19% of external job satisfaction can be predicted by lifestyle and 11% of internal job satisfaction can be predicted by resilience. It should be mentioned that no significant relationship between resilience and external job satisfaction was found during this research.
    Keywords: lifestyle, resilience, Job satisfaction, Employees
  • Venus Tahuri, Ali Karimi Pages 45-58
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence and emotional atmosphere of the family with distress tolerance of students, and a descriptive correlational method was used. In order to achieve the research goals, among  middle school students in sabzevar city, with a population of approximately 6,000 students, a sample of 361 students (including 225 female and 136 male) And were selected by multistage cluster sampling. Data were collected by Simmons and Gaher Distress Tolerance Questionnaire (2005), Hill Burn Family Affective Affair Questionnaire (1964), and King's Spiritual Intelligence Questionnaire (2008). For data analysis, multivariate regression analysis and Pearson correlation coefficient were used. And analyzed with SPSS software. In studying the main hypothesis, family emotional atmosphere (P = /0009) and spiritual intelligence (P = /0027) are capable of predicting distress tolerance. Also, in the study of sub hypotheses, there is a significant relationship between spiritual intelligence and distress tolerance among students (P = /0002 , r = /0163) and between family emotional atmosphere and distress tolerance of students (P = /0001 , r = /0179). The results of this study indicate that there is a relationship between spiritual intelligence and tolerance of distress and also the relationship between family emotional atmosphere and distress tolerance

    Keywords: spiritual intelligence, Family Emotional Stress, Distress Tolerance
  • Sadollah Noorbakhsh, MohammadMehdi Shariat Bagheri, Leila Zoghi Pages 59-75

    The purpose of this study was to develop a structural model of driving behaviors based on mindfulness mediated by emotion regulation.Using cluster sampling, 917 drivers were selected from three provinces of Tehran, West Azerbaijan and Kurdistan. Manchester Questionnaire (1990), Freiburg mindfulness Questionnaire (2001) and Gross and John emotion regulation questionnaire (1998) were used to measure driving behaviors. In order to provide a simple picture of the relationships between the multiple variables of the research, the correlation matrix of the main variables of the research was calculated and then to test the hypothesis model, the structural relationships between the research variables were obtained through statistical method of structural equation modeling. The results showed that the models of measuring the studied variables and the structural model of driving behaviors based on mindfulness mediated by emotion regulation had a good fit. Mindfulness also had a direct effect on driving behavior of drivers. The emotion regulation variable could not play a mediating role between sensation seeking and driving behavior.

    Keywords: Driving behavior, mindfulness, emotion regulation, Structural Equations
  • Zahra Mohammadi Sani * Pages 76-86
    Spiritual intelligence and emotional intelligence are two important components that are very effective on human activity. Spiritual intelligence causes flexibility in behavior, self-awareness and a person's vision of life and its purposefulness. Emotional intelligence also causes people to monitor their feelings and emotions, distinguish and recognize them and use this information as a guide for thinking and behavior. Meanwhile, empowerment is one of the most important techniques in order to increase employee productivity and optimal use of their capacity and abilities in line with organizational goals. This research has been conducted with the aim of connecting spiritual intelligence and emotional intelligence with the empowerment of teachers in the 11th education district of Tehran. This research is descriptive-quantitative, and three questionnaires of King's spiritual intelligence, Wang and Lau's emotional intelligence, and Spritzer's empowerment were used to conduct it, and data analysis was done using SPSS software. The results of the research show that emotional intelligence is related to the empowerment of teachers in the 11th education district of Tehran (P-Value = 0.027), while there is no significant relationship between spiritual intelligence and the empowerment of teachers in the 11th education district of Tehran (0.793 = P-Value).
    Keywords: spiritual intelligence, emotional intelligence, empowerment
  • Zahra Mahmoudi Vesali, Ghodsi Ahghar, Morteza Samii Zafarqandi Pages 77-89

    The present study aims to Investigate the effectiveness teaching problem solving skills for self-efficacy and resilience of preschool teachers in Tehran has been performed. This research is a quasi-experimental project with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up stage. The statistical population under study includes preschool teachers in the fifth district of Tehran in 1398. Bandura's self-efficacy questionnaire with 25 items, the self-efficacy variable, and Connor and Davidson's infertility questionnaire, including 25 questions that measure resilience variables, were used as assessment tools. In order to conduct this study, 40 preschool teachers who were purposefully selected and replaced in two experimental and control groups completed the questionnaire. Then, the members of the experimental group were trained in problem solving skills for 8 2-hour sessions and after the training, the test was performed on the trainers of both groups. In order to analyze the data and investigate the research questions, the univariate and correlation t-correlation analysis test was used. According to the research findings, the self-efficacy and resilience of educators who received problem-solving skills training is higher than those who did not receive problem-solving skills training. Also, the level of self-efficacy and resilience of these coaches has a good stability.

    Keywords: effect, Training of problem solving skills, Self-efficacy, resilience, Preschool Teachers
  • Masoume Abrandabadi, Maryam Mashayekh * Pages 90-111
    Background and purpose

    Diabetes is a chronic disease that physiological, cognitive, behavioral, emotional and social factors play a role in its prevention, reversal and control. The present study was conducted with the aim of predicting blood sugar level based on ego binding, health boundaries and post-traumatic growth in type 2 diabetic patients.

    Materials and methods

    In the current study, 50 people were randomly selected in a multi-stage cluster among those who had referred to diabetes treatment centers such as Taban Diabetes Clinic and Diabetics Association in Tehran. Information was collected through three questionnaires, including ego strength, health boundaries, and post-traumatic growth. Pearson's correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the research data.

    Findings

    The results of the present study show that there is a significant positive relationship between blood sugar levels (HbA1c) and ego strength, health boundaries and post-traumatic growth.

    Keywords: Type 2 diabetes, ego binding, ego strength, health boundaries, post-traumatic growth, blood sugar regulation, HbA1c