فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 37 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید خوش روش، هدی احمدی، آدینه خباززاده، مهناز ابوالقاسمی، ساره خاتون جباری فرد صفحات 1-20
    هدف این پژوهش بررسی رابطه استرس و راهبردهای مقابله ای با روابط بین فردی کارکنان شهرداری منطقه 18 شهر تهران بود. روش این پژوهش همبستگی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها جزء تحقیقات توصیفی (غیر آزمایشی) است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان شهرداری منطقه 18 شهر تهران در سال 95-1394 بود. نمونه این پژوهش مشتمل بر 100 نفر از کارکنان شهرداری منطقه 18 بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های پنج عامل شخصیت کاستا و مک کری (NEO)، استرس Daas ، راهبردهای مقابله ای لازاروس، روابط بین فردی کویین استفاده شد. یافته ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین ابعاد تیپ های شخصیتی با روابط بین فردی وجود دارد. همچنین همبستگی منفی و معناداری بین استرس با روابط بین فردی وجود دارد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین ابعاد تیپ های شخصیتی با فرسودگی شغلی وجود دارد. همچنین همبستگی منفی و معنی داری بین راهبرد مساله مدار با فرسودگی شغلی و مثبت و معناداری با روابط بین فردی وجود دارد. همچنین همبستگی منفی و معناداری بین استرس با روابط بین فردی وجود دارد.
    کلیدواژگان: استرس، راهبردهای مقابله ای، روابط بین فردی
  • رامین علوی نژاد، شیرین کوشکی*، آنیتا باغداساریانس، فاطمه گلشنی صفحات 21-30

    این پژوهش با هدف بررسی برخی همبسته های جمعیت شناختی اعتیاد اینترنت انجام شد. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های شهر تهران بودند که در سال تحصیلی 97-98 مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش شامل 800 نفر از دانشجویان 18 تا 24 سال بود که به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) انجام گرفت. از میان متغیرهای جمعیت شناختی مورد مطالعه رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، شیوه های والدگری و موضوع اینترنت مصرفی بین کاربران عادی و مشکل دار اینترنت تفاوت معنی داری نشان دادند (p ˂ 005). کاربرانی که والدین خود را مستبد و یا بی اعتنا گزارش کردند به میزان قابل توجهی در گروه کاربران مشکل دار اینترنت بیشتر بودند (p ˂ 0.1). به طور کل، اینطور به نظر می رسد که ارتباط اطلاعات جمعیت شناختی دانشجویان با اعتیاد به اینترنت می تواند تلویحات مهمی به همراه داشته باشد. برخی از این ویژگیهای جمعیت شناختی می توانند به لحاظ پیش بینی و علت یابی رفتارهای نابهنجار از قبیل اعتیاد به اینترنت مورد توجه پژوهش های آتی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، شیوه های والدگری، شبکه های مجازی
  • روشنک زارعی* صفحات 31-38
    مقدمه

    به منظور بررسی اثربخشی یوگا بر امید به زندگی و عزت نفس در زنان مبتلا به سرطان پستان پس از درمان تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، و از پرسشنامه های پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و پرسشنامه عزت نفس آیزنگ و همچنین پروتکل طراحی شده توسط پژوهشگر استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش توصیفی، شاخص های مرکزی و پراکندگی، مینیمم و ماکزیمم محاسبه شد و در بخش استنباطی از روش تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها در فرضیه اول پژوهش نشان داد آموزش یوگا بر افزایش امید به زندگی در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان موثر است. همچنین با توجه به یافته های پژوهش در فرضیه دوم آموزش یوگا بر افزایش عزت نفس در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان موثر است.

    روش کار

    پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه از میان زنان مبتلا به سرطان پستان پس از درمان که در سالهای گذشته تحت درمان بودند، انتخاب شدند. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار گرفت. افراد گروه آزمایش به مدت 24 جلسه، یک ساعت و نیم، 3 جلسه در هفته، در کلاس یوگا شرکت کردند.ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه امید به زندگی و پرسشنامه عزت نفس بود که با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و با نرم افزار  spss) نسخه 23) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نشان داد آموزش یوگا بر مولفه های امید به زندگی و عزت نفس زنان مبتلا به سرطان پستان پس از درمان تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    می توان اظهار داشت شرکت در کلاس های یوگا بر مولفه های امید به زندگی و عزت نفس زنان مبتلا به سرطان پستان پس از درمان می تواند اثربخش باشد و استفاده از تمرینات یوگا برای افراد دارای سرطان را نیز می توان مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: یوگا، سرطان پستان، امید به زندگی، عزت نفس
  • سمانه مردانی، فرحناز کیان ارثی* صفحات 39-44
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه احساس تنهایی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری و عادی است. طرح پژوهش حاضر مطالعات توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی مدارس منطقه 9 شهر تهران در سال 1396-1395 می باشد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی می باشد. بدین صورت که از میان دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری و عادی 60 نفر به شیوه ی تصادفی انتخاب شدند. از مقیاس تنهایی کودکان آشر و مقیاس اختلالات یادگیری کلورادو برای جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و از نرم افزار spss22 استفاده شد. یافته ها نشان داد، دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری از احساس تنهایی بیشتری برخوردار هستند. از آن جایی که احساس تنهایی مولفه ی مهمی در سلامت روانی محسوب می شود لذا توصیه می شود در کنار آموزش های دریافتی به منظور برطرف شدن اختلالات یادگیری به مهارت های کاربردی به منظور مقابله با احساس تنهایی نیز توجه گردد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلالات یادگیری
  • زهرا امین آبادی*، نورمحمد رضایی، سمیرا قربانی صفحات 45-63
    مقدمه
    هدف پژوهش بررسی میانجی گری رابطه مادر-فرزند در رابطه خلق و دلبستگی مادر با مشکلات رفتاری کودکان 6 تا 12 سال بود.
    روش
    مطالعه به روش همبستگی و با نمونه گیری در دسترس انجام شد. از جامعه هزار نفری کودکان شرکت کننده در فعالیت های تابستانی مراکز منطقه رجایی شهر کرج 300 مادر کودکان با متوسط 5/9 سال به ابزارهای ارزیابی رابطه مادر-کودک راس (1961)؛ دلبستگی کولینز و رید (1990)؛ استرس، اضطراب و افسردگی 21 سوالی (1998)؛ و مشکلات رفتاری راتر (1964)  پاسخ دادند. پس از کنار گذاشتن 86 پرسشنامه، داده های 214 پرسشنامه با روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد دو متغیر خلق و دلبستگی مادر به طور مستقیم در رابطه با فرزند تاثیر مستقیم به ترتیب برابر با (18/0=β و 35/0-=β با 001/ 0P=)  و بر مشکلات رفتاری کودک تاثیر مستقیم در هر دو مسیر برابر (39/0=β، 001/0P=) است. این در حالی است که متغیر میانجی یعنی رابطه مادر-فرزند تاثیر معنی داری بر مشکلات رفتاری کودکان ندارد (12/0-=β، 001/ 0P=).  در ضمن دو متغیر مطرح شده توانستند 55 درصد از مشکلات رفتاری کودکان را در سطح 05/0 تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که از جمله عوامل موثر در مداخلات در کاهش مشکلات رفتاری، علاوه بر مهارت های فرزند پروری مداخله جهت بهبود خلق و مشکلات دلبستگی مادر می باشد.
    کلیدواژگان: خلق، دلبستگی، رابطه ی مادر-کودک، مشکلات رفتاری
  • سعیده اصلاح کار، شهرام وزیری، فرح لطفی کاشانی صفحات 64-74
    مقدمه
    مرگ فرزند بواسطه ی سرطان را شاید بتوان از سخت ترین رویدادهای زندگی با اثراتی بارز بر ابعاد جسمی و روانی والدین دانست . هدف این پژوهش تعیین سهم عوامل روانشناختی موثر بر تسهیل فرآیند سوگ در والدین دارای کودک مبتلا به سرطان بود.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش آمیخته بود. جامعه مورد نظر را مادرانی که کودکان آنها بر اثر بیماری سرطان فوت شده بودند، تشکیل دادند. از این جامعه 54 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی، مقابله های غیرهیجانی، راهبرد کنارآمدن متمرکز بر معنی، کیفیت روابط بین فردی، ویژگی های شخصیتی (سرسختی)، مقابله های هیجانی و نشانه های جسمانی در تسهیل فرایند سوگ در والدینی که کودک خود را با بیماری سرطان از دست داده اند، موثراند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، می توان از متغیرهای خودکارآمدی، مقابله های غیرهیجانی، راهبرد کنارآمدن متمرکز بر معنی، کیفیت روابط بین فردی، ویژگی های شخصیتی (سرسختی)، مقابله های هیجانی و نشانه های جسمانی در تسهیل فرایند سوگ در والدینی که کودک خود را با بیماری سرطان از دست داده اند، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، سوگ، والدین دارای کودک مبتلا به سرطان
  • سمیرا شجاعی* صفحات 75-87

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه مداخله ای بر مبنای یادگیری خودراهبر و راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ایلام بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر ایلام در سال تحصیلی 97-96 (3250 نفر) بود که مشغول تحصیل بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند و برنامه آموزشی یادگیری خودراهبر و راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان در 10 جلسه روی گروه آزمایش اجرا شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه اسپیل برگر (1980) پیش از شروع مداخله آموزشی، و پس از آن از افراد هر دو گروه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های توصیفی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار spss نسخه 23 انجام گرفت. نتایج حاکی از اثربخشی برنامه آموزشی یادگیری خودراهبر و راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان برکاهش اضطراب امتحان (05/0 <p) بود. بر مبنای نتایج به دست آمده به نظر می رسد که آموزش یادگیری خودراهبر و راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مناسب برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان به کار رود.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان، یادگیری خودراهبر
  • عباس روحانی، محمد خوشاوی صفحات 88-100

    هدف؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی الگوی بالینی خلاقیت درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی در دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه اول انجام گرفت. روش؛ جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ی اول شهرستان نجف آباد، در سال تحصیلی 1398 - 1397 بودند. از این جامعه 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب و پس از آن در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر)، گمارده شدند. ابزار؛ پرسش نامه های اضطراب و افسردگی بک (1998)، به عنوان پیش آزمون بر روی کلیه ی شرکت کنندگان اجرا شد. سپس شرکت کنندگان در گروه آزمایش تحت 8 جلسه الگوی بالینی خلاقیت درمانی قرار گرفتند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پرسشنامه های مذکور به عنوان پس آزمون مجددا بر روی هر دو گروه اجرا گردید. یافته ها؛ یافته های حاصل از پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس آنکوا و مانکوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مانکوا نشان داد که پس از تعدیل اثر همپراش پیش آزمون، تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پس آزمون اضطراب و افسردگی در دو گروه آزمایش و کنترل وجود دارد (01/0P<،93/7F=). همچنین نتایج تحلیل آنکوا نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پس آزمون اضطراب (01/0P<،06/8F=) و افسردگی (01/0P<،79/11F=) در دو گروه آزمایش و کنترل وجود دارد. نتیجه گیری؛ با توجه به این نتایج، الگوی بالینی خلاقیت درمانی اثر معناداری در کاهش اضطراب و افسردگی دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ی اول دارد. در حقیقت خلاقیت نوعی کارآمدی ذهنی است که می تواند ذهنیت ناکارآمد را تعدیل ساخته و سبب کاهش اضطراب و افسردگی در دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت درمانی، اضطراب، افسردگی
|
  • Vahid Khoshravesh, Hoda Ahmadi, Adineh Khabbazzadeh, Mahnaz Abolghasemi, Sare Khatoon Jabbarifard Pages 1-20
    The purpose of this research was to investigate the relationship between stress and coping strategies with interpersonal relationships among employees of the 18th district of Tehran. The method of this research is correlational and according to the method of data collection, it is part of descriptive (non-experimental) research. The statistical population of this research included all the municipal employees of the 18th district of Tehran in 2014-2015. The sample of this research consisted of 100 employees of the Municipality of Region 18 which were selected by available sampling method. Costa and McCree (NEO), Daas stress, Lazarus coping strategies, and Quinn's interpersonal relationships questionnaires were used to collect information. Findings using Pearson's correlation coefficient showed that there is a positive and significant correlation between the dimensions of personality types and interpersonal relationships. Also, there is a negative and significant correlation between stress and interpersonal relationships. The results of the correlation coefficient showed that there is a positive and significant correlation between the dimensions of personality types and job burnout. Also, there is a negative and significant correlation between problem-oriented strategy and job burnout and a positive and significant correlation with interpersonal relationships. Also, there is a negative and significant correlation between stress and interpersonal relationships.
    Keywords: Stress, Coping Strategies, Interpersonal relationships
  • Ramin Alavinejad, Shirin Kooshki *, Anita Baqdasariyans, Fatemeh Golshani Pages 21-30

    This research was conducted with the aim of investigating some demographic correlates of Internet addiction. The research population was all undergraduate students of Tehran universities who were studying in the academic year 1997-1998. The sample of this research included 800 students aged 18 to 24 who were selected by multi-stage cluster method. Data collection was done using demographic information questionnaire and Internet addiction questionnaire by Yang (1998). Among the studied demographic variables of the field of study, marital status, employment status, parenting methods and the topic of Internet consumption showed a significant difference between normal and problematic Internet users (p ˂ 005). Users who reported their parents as authoritarian or neglectful were significantly more in the group of problematic Internet users (p ˂ 0.1). In general, it seems that the relationship between students' demographic information and Internet addiction can have important implications. Some of these demographic characteristics can be considered in future research in terms of predicting and finding the cause of abnormal behaviors such as Internet addiction.

    Keywords: internet addiction, field of study, marital status, Parenting methods, virtual networks
  • Roshanak Zareei * Pages 31-38
    Introduction

    In order to investigate the effectiveness of yoga on life expectancy and self-esteem in women with breast cancer after treatment, 30 people were selected as available sampling, and from the questionnaires of Schneider's life expectancy questionnaire and Eyseng's self-esteem questionnaire and Also, the protocol designed by the researcher was used. To analyze the data in the descriptive part, central and dispersion indices, minimum and maximum were calculated and in the inferential part, one-way covariance analysis was used. The results of data analysis in the first hypothesis of the research showed that yoga training is effective in increasing life expectancy in female patients with breast cancer. Also, according to the research findings in the second hypothesis, yoga training is effective in increasing self-esteem in female patients with breast cancer.

    Methodology

    A semi-experimental research of pre-test and post-test type with the control group selected from women with breast cancer after treatment who were treated in the past years. The desired sample was made available to 30 people in two groups of 15 people, test and control, using the sampling method.People in the experimental group participated in yoga classes for 24 sessions, one and a half hours, 3 sessions a week.Data collection tools included life expectancy questionnaire and self-esteem questionnaire, which were analyzed using single-variable covariance analysis method and spss (version 23) software.

    Findings

    It showed that yoga training has an effect on the components of life expectancy and self-esteem of women with breast cancer after treatment.

    Conclusion

    It can be stated that participating in yoga classes can be effective on the components of life expectancy and self-esteem of women with breast cancer after treatment, and the use of yoga exercises for people with cancer can also be investigated.

    Keywords: yoga, breast cancer, Life expectancy, self-esteem
  • Samaneh Mardani, Farahnaz Kiyan Ersi * Pages 39-44
    The purpose of this research is to compare the feeling of loneliness in students with learning disabilities and normal students. The design of the current research is a descriptive and comparative causal study. The statistical population of the current research is all elementary school students in the 9th district of Tehran in 2015-2016. The sampling method is random. In this way, 60 students were randomly selected from among students with learning disabilities and normal students. Usher Children's Loneliness Scale and Colorado Learning Disabilities Scale were used to collect data and analyze data using analysis of variance and spss22 software. The findings showed that students with learning disabilities feel more lonely. Since the feeling of loneliness is considered an important component in mental health, it is recommended to pay attention to practical skills in order to deal with the feeling of loneliness in addition to the training received in order to eliminate learning disorders.
    Keywords: loneliness, Learning disorders
  • Zahra Aminabadi *, Noormohammad Rezaei, Samira Ghorbani Pages 45-63
    Introduction
    The aim of the research was to investigate the mediation of mother-child relationship in the relationship between mother's mood and attachment with behavioral problems of children aged 6 to 12 years.
    Method
    The study was conducted by correlation method and available sampling. From the community of 1000 children participating in the summer activities of the centers of Rajaeeshahr region of Karaj, 300 mothers of children with an average age of 9.5 years to the mother-child relationship evaluation tools of Ross (1961); Collins and Reid's (1990) attachment; Stress, anxiety and depression 21 questions (1998); and Rutter's (1964) behavioral problems answered. After discarding 86 questionnaires, the data of 214 questionnaires were analyzed by path analysis method using Lisrel software.
    Findings
    The results showed that the two variables of mother's mood and attachment have a direct effect on the child, respectively (β=0.18 and β=0.35 with P=0.001) and a direct effect on the child's behavioral problems. It is equal in both paths (β=0.39, P=0.001). This is despite the fact that the mediator variable, mother-child relationship, has no significant effect on children's behavioral problems (β=0.12, P=0.001). In addition, the two mentioned variables were able to explain 55% of children's behavioral problems at the level of 0.05.
    Conclusion
    According to the findings of the research, it can be concluded that among the effective factors in interventions to reduce behavioral problems, in addition to parenting skills, is the intervention to improve the mother's mood and attachment problems.
    Keywords: Temperament, attachment, mother-child relationship, behavioral problems
  • Saeideh Eslahkar, Shahram Vaziri, Farah Lotfi Kashani Pages 64-74
    Introduction
    The death of a child due to cancer can be considered one of the most difficult events in life with obvious effects on the physical and psychological dimensions of parents. The aim of this study was to determine the contribution of psychological factors that facilitate the bereavement process in parents of children with cancer.
    Method
    The present study was a mixed research. The desired community was formed by mothers whose children had died due to cancer. From this community, 54 people were selected and interviewed as a sample.
    Findings
    The results of the research showed that the variables of self-efficacy, non-emotional coping, meaning-focused coping strategies, quality of interpersonal relationships, personality traits (toughness), emotional coping and physical symptoms facilitate the bereavement process in parents who lost their child. They have lost with cancer, they are effective.
    Conclusion
    According to the findings of the research, self-efficacy variables, non-emotional coping, meaning-focused coping strategies, quality of interpersonal relationships, personality traits (toughness), emotional coping, and physical symptoms can be used to facilitate the bereavement process. Used by parents who have lost their child to cancer.
    Keywords: Psychological factors, bereavement, parents with a child with cancer
  • Samira Shojaei * Pages 75-87

    The purpose of this research was to investigate the effect of an intervention program based on self-directed learning and cognitive emotion regulation strategies on reducing exam anxiety among female secondary school students in the city of Ilam. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population was all female students of the second secondary school in Ilam city in the academic year of 1996-1997 (3250 people) who were studying and were replaced by random sampling in two groups of 15 people, experimental and control, and the educational program of self-directed learning and Cognitive emotion regulation strategies were implemented in 10 sessions on the experimental group. Research data were collected using the Spielberger questionnaire (1980) before and after the beginning of the educational intervention from both groups. Data analysis was done using descriptive methods and analysis of covariance in spss software version 23. The results indicated the effectiveness of the self-directed learning training program and cognitive regulation strategies for reducing exam anxiety (p<0.05). Based on the results, it seems that self-directed learning and cognitive emotion regulation strategies can be used as a suitable intervention method to reduce students' exam anxiety.

    Keywords: Exam anxiety, cognitive emotion regulation strategies, self-directed learning
  • Abbas Rohani, Mohammad Khoshavi Pages 88-100

    Target; The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the clinical model of creativity therapy on reducing anxiety and depression in male students of the first secondary school. Method; The statistical population of the research included all male students of the first secondary school in Najafabad city, in the academic year of 2017-2018. From this population, 30 people were selected by available and targeted sampling and then assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. Tool; Beck's anxiety and depression questionnaires (1998) were administered to all participants as a pre-test. Then the participants in the experimental group were subjected to 8 sessions of the clinical model of creativity therapy, while the control group did not receive any intervention. The aforementioned questionnaires were administered again on both groups as a post-test. findings; The findings of the research were analyzed using ANCOVA and MANCOVA analysis of covariance. The results of MANCOVA analysis showed that after adjusting the pre-test covariance effect, there is a significant difference between the mean post-test anxiety and depression scores in the experimental and control groups (F=7.93, P<0.01). Also, the ANOVA analysis results showed that there is a significant difference between the mean post-test scores of anxiety (F=8.06, P<0.01) and depression (F=11.79, P<0.01) in the two experimental and control groups. Conclusion; According to these results, the clinical model of therapeutic creativity has a significant effect in reducing the anxiety and depression of male students of the first secondary school. In fact, creativity is a kind of mental efficiency that can moderate the ineffective mentality and reduce anxiety and depression in students.

    Keywords: Creativity therapy, anxiety, Depression