فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 59، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه حیدری، ازیتا کیانی آسیابر*، شفیقه محمدی تبار صفحات 1-9
    مقدمه

    در سال های اخیر تغییراتی در نگرش دختران به ازدواج به وجود آمده و تمایل آنان برای ازدواج را تحت تاثیر قرار داده است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه نگرش به ازدواج دانشجویان دختر دانشگاه شاهد قبل و بعد از برگزاری درس دانش خانواده در نیم سال اول 1400-1399 انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - تحلیلی از نوع مقایسه قبل و بعد بود. پژوهش بر روی 159 نفر از دانشجویان دختر مقطع لیسانس دانشگاه شاهد در شهر تهران انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد و نمونه ‏ها، دانشجویانی بودند که در نیم سال دوم 1400-1399، درس دو واحدی جمعیت و دانش خانواده را اخذ کرده بودند. گردآوری داده ها با استفاده از مقیاس نگرش به ازدواج (MAS) با چهار زیر مقیاس دیدگاه ‏های خوش بینانه، بدبینانه، واقع گرایانه و ایده‏آل گرایانه بود. پرسشنامه یک بار قبل از شروع درس و بار دوم سه ماه بعد بعد از اتمام 14 جلسه تدریس درس جمعیت و دانش خانواده) توسط دانشجویان تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Spss نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 88/3 ±19/21 سال بود. تفاوت نگرش کلی به‏ ازدواج قبل 48/9 ±87/77 و بعد 25/9 ±57/83  معنی دار بود (001/0>p). زیر مقیاس های نگرش به ازدواج شامل نگرش خوش بینانه، ایده آل گرایانه و واقع گرایانه به ازدواج، قبل و بعد، تفاوت معنی دار داشت (001/0>p)، اما نگرش بدبینانه تفاوت معنی دار (615/0=p) نداشت. 

    نتیجه‏ گیری: 

    با توجه به نتایج تحقیق، درس جمعیت و دانش خانواده، نگرش کلی به ازدواج را بهبود بخشیده، لذا با توجه به کاهش نرخ ازدواج در سالهای اخیر، بهتر است، این درس در سال اول تحصیل ارایه شود تا انگیزه ازدواج زودتر در دانشجویان ایجاد شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، ازدواج، دانش خانواده، جمعیت، نگرش
  • مائده پورحسین علمداری، منیره نوبهار*، حسن بابامحمدی صفحات 10-21
    مقدمه

    آموزش علوم پزشکی بخشی از نظام آموزش عالی می باشد که کیفیت زندگی و سلامت جامعه را تحت شعاع قرار می دهد. کیفیت برنامه های آموزشی پرستاری کودکان در نظام سلامت از اهمیت زیادی برخوردار است، لذا هدف این مطالعه مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان ایران با دانشگاه دوبلین ایرلند می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تطبیقی در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از الگوی Bereday در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه تجزیه و تحلیل شد. برنامه آموزش کارشناسی ارشد پرستاری کودکان دانشگاه دوبلین ایرلند و ایران از نظر چگونگی پذیرش، فلسفه، رسالت، جایگاه های شغلی دانش آموختگان، محتوای درسی و ارزشیابی، تحلیل و نقاط ضعف و قوت ارزیابی شدند.

    یافته ها

    برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان ایران با دوبلین ایرلند با وجود شباهت هایی که در فلسفه و رسالت دارد دو تفاوت مهم دارد. در ایرلند پرستاری کودکان شامل سه گرایش پرستاری مراقبت ویژه، اورژانس و قلب است، در حالی که در ایران پرستاری کودکان، گرایشی ندارد، همچنین در ایرلند علاوه بر آزمون، انجام مصاحبه و بررسی سنوات و سوابق کاری از اهمیت ویژه ایی برخوردار است، در حالی که در ایران تنها بر آزمون تاکید می شود.

    نتیجه گیری

    در برنامه درسی پرستاری کودکان ایران، سابقه کاری داوطلبان، مصاحبه گزینشی و گرایش های تخصصی کودکان مورد توجه قرار نگرفته، با توجه به اهمیت وجود کودکان سالم و مراقبت پرستاری و بالینی در کودکان بیمار، پیشنهاد می شود مسیولان و برنامه ریزان درسی پرستاری کودکان در این رشته گرایش های تخصصی در نظر گرفته و در شیوه پذیرش این رشته تجدید نظر نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد، پرستاری کودکان، ایران، ایرلند
  • عفت صادقیان*، احمد نورالدینی، مسعود خداویسی صفحات 22-31
    مقدمه

    بیماران مزمن به علت ماهیت بیماری شان، در ارتباط نزدیک با کادر درمان بخصوص پرستاران هستند و لزوم برقراری ارتباط صحیح درمانی برای آنها بیش از پیش مطرح می گردد، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تببین موانع و تسهیل کننده های ارتباط پرستاران با بیماران مزمن انجام گرفت. 

    روش کار

    این پژوهش از نوع کیفی بود و در آن 12 نفر از پرستاران شاغل در بخش های بستری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان و 8 نفر از بیماران مزمن بستری در بخش در سال 1401 بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته مورد مصاحبه قرار گرفتند. همه مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس گردید و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    به دنبال تحلیل داده ها 3 درون مایه اصلی استخراج گردید. درونمایه های اصلی شامل: عوامل سازمانی (سه درون مایه فرعی: حمایت مدیران و برنامه ریزی، تکریم مافوق از پرستاران، برگزاری کارگاه آموزشی، عوامل محیطی-فرهنگی (دو درون مایه فرعی: شرایط نامناسب کاری، عدم اعتماد بیمار و همراهان او به پرستار) و عوامل فردی (دو درون مایه فرعی: عدم همکاری و تعامل، بستری طولانی مدت) بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش مهمترین عوامل تاثیرگذار در ارتباط پرستار با بیمار را بر اساس تجارب پرستاران و بیماران از طریق شناسایی درون مایه های اصلی و فرعی شناسایی کرد. بنابراین، انجام مداخلات مدیریتی و سازمانی دقیق و مهیا نمودن شرایط لازم جهت بهبود روند ارتباط درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: موانع ارتباط، تسهیل کننده های ارتباط، پرستاری حرفه ای، بیماری مزمن، تحلیل محتوا
  • جعفر جهانی*، مازیار رستمی، لیلا جویباری، رحمت الله مرزوقی، جعفر ترک زاده، زهرا خان ببینی صفحات 32-41
    مقدمه

    تفکر انتقادی یک فعالیت مثبت است که در واقع ارزیابی انتقادی از وضعیت و شرایط، فرآیندی ضروری و مثبت برای رشد و تکامل در داخل هر جامعه و سازمان می باشد. این تفکر در جامعه پرستاری به دلیل ماهیت شغلی آنان مهم بوده که سنجش و ارزیابی آن را با اهمیت می کند. این پژوهش با هدف ساخت و هنجار یابی پرسشنامه سنجش تفکر انتقادی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرستاری انجام گرفت.

    روش کار

    این یک پژوهش روش شناختی است از سال 1398 تا 1400 به طول انجامید. 200 مشارکت کننده شامل دانشجویان مقطع ارشد و دکتری پرستاری در دانشگاه های علوم پزشکی گرگان و شیراز بود. پس از ساخت گویه های پرسش نامه براساس تحلیل محتوا کیفی، روایی صوری و محتوایی ابزار تعیین شد. روایی سازه ای ابزار با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و ثبات ابزار به روش آزمون- بازآزمون بررسی شد. آنالیز یافته ها با استفاده نرم افزار 18 SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی دانشجویان 6±35 سال بود. 5/55 درصد دانشجویان را بانوان تشکیل دادند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی کفایت نمونه ها را برای تجزیه و تحلیل داده ها با امتیاز 917/0 بر اساس آزمون KMO نشان داد و منجر به توسعه سه فاکتور شد که شامل: دانشی با 12 گویه، نگرشی با 12 گویه و مهارتی با 12 گویه بودند. پایایی همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه (952/0 = α) سنجیده شد. میانگین و انحراف معیار نمره کل تفکر انتقادی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرستاری برابر با 26/24±95/95 بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد، که پرسشنامه 36 گویه ای مهارت سنجش تفکر انتقادی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند برای سنجش مهارت تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، پرستاری، تحصیلات تکمیلی، روان سنجی
  • رضا کرمی زرندی، زهره قمری زارع صفحات 42-51
    مقدمه

    مراقبت دارویی جزو عملکردهای مهم و ارزشمند حرفه پرستاری است. کسب مهارت در این زمینه از اهداف آموزش بالینی طی مدت تحصیل می باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح توان و تمایل مدیریت دارویی و عوامل مرتبط در دانشجویان پرستاری در سال 1401 در دانشگاه علوم پزشکی آزاد قم صورت گرفت.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در دانشگاه علوم پزشکی آزاد قم در سال1401صورت گرفت. انتخاب نمونه ها با روش سرشماری انجام گرفت و 127 دانشجوی پرستاری سال دوم تا چهارم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با هدف سنجش توان و تمایل ایشان در خصوص مدیریت دارویی و عوامل مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل) و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات توان دانشجویان در حد متوسط بود و بیشترین مقدار برای سال چهارمی ها (64/0±4/3) و کمترین مقدار برای سال سومی ها (82/0± 97/2) برآورد گردید؛ در این راستا تفاوت معنادار آماری بین توان و سال تحصیلی وجود داشت (05/0>p)؛ همچنین یافته ها نشان داد که میانگین نمرات تمایل دانشجویان در حد خوب بود و تفاوت آماری معناداری در میزان آن بر حسب سال وجود نداشت (05/0p).

    نتیجه گیری

    میانگین توان نسبت به تمایل دانشجویان برای هر یک از سال های مورد بررسی پایین تر محاسبه گردید. از آنجایی که کسب مهارت های لازم در زمینه مدیریت دارویی از صلاحیت های ضروری حرفه پرستاری به شمار می رود، بنابراین تقویت جنبه های مثبت و اصلاح نقایص دانشجویان بایستی بیشتر مورد توجه مربیان بالینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، توان مدیریت دارویی، تمایل مدیریت دارویی.
  • حسین علایی، مرضیه ضیایی راد* صفحات 52-61
    مقدمه

    پذیرش اتانازی تحت تاثیر عقاید و نگرشهای تیم درمان نسبت به مساله مرگ و زندگی قرار دارد. تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطه نگرش مذهبی و هوش عاطفی با نگرش به اتانازی در پرستاران شاغل در بخشهای مراقبت ویژه انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه همبستگی 123 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات، فرم اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس نگرش به اتانازی، پرسشنامه نگرش مذهبی و مقیاس سنجش هوش عاطفی بود. تحزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 20 در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل نگرش به اتانازی 34/9±50/32، نگرش مذهبی 25/11±80/58 و هوش عاطفی 96/8±28/273 بود. آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رابطه متوسط، معکوس و معناداری بین نگرش مذهبی با نگرش به اتانازی نشان داد (001/0> P و 574/0- = r). همچنین هوش عاطفی با نگرش به اتانازی رابطه ضعیف، معکوس و معناداری داشت (001/0>P و 448/0- = r).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، با افزایش هوش عاطفی پرستاران و نگرش مذهبی ، نگرش به اتانازی کاهش یافت. این امر لزوم توجهات فردی، حرفه ای و سازمانی را به هوش عاطفی و نگرش مذهبی آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، پرستار، اتانازی. هوش عاطفی، مذهب
  • لیلا جویباری، اکرم ثناگو، عاطفه حق پرست صفحات 62-74
    مقدمه

    دوره پس از زایمان مرحله بحرانی و مهمی برای حفاظت، ارایه مراقبت با کیفیت و توسعه سلامتی مادر و نوزاد    می باشد. یکی از مراقبت های دوران بعد از زایمان، کمک به مادر برای شروع شیردهی و ادامه ی آن است که پرستاران نقش مهمی را در این فرایند دارند. فراهم کردن راحتی در این دوره، سازگاری مادر با این دوران را تسهیل کرده و به روند سازگاری نیز سرعت می بخشد که در این راستا تیوری دامنه متوسط راحتی کالکابا بسیار کاربردی است. هدف از این مطالعه گزارش مورد کاربرد تیوری کالکابا جهت ارتقا شیردهی موثر مادر در دوره نفاس می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه گزارش مورد سال 1401، مددجو خانم 19 ساله، نخست زا، زایمان از نوع سزارین الکتیو، نوزاد پسر با وزن 3350 گرم که جهت دریافت خدمات مربوط به مادر و کودک به مرکز بهداشت مراجعه کرده است و از عدم توانایی  شیر دادن به نوزاد و مشکلات جسمانی خویش  شاکی است و با حالت نگرانی به طور مداوم در خصوص عدم توانایی تغذیه نوزاد با شیر مادر و رژیم غذایی خودش در این دوران سوال می کرد. این پژوهش براساس تیوری کالکابا انجام شد که در طی آن نیازهای راحتی مادر شناسایی شده و مراقبت ها در قالب فرایند پرستاری ارایه گردید. جهت بررسی کیفیت شیردهی از ابزار ارزیابی شیردهی نوزاد از پستان در قبل و بعد از ارایه مراقبت های مطابق با تیوری آسودگی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نیازهای مادر مطابق با ساختار شبکه ای کالکابا در چهار حیطه جسمانی، روحی و روانی، فرهنگی و اجتماعی و محیطی شناسایی و انواع مداخلات مطابق با فرایند پرستاری اجرا گردید. نتایج حاکی از موثر بودن مداخلات مبتنی بر تیوری آسودگی در راستای رفع نیازها و در نتیجه ارتقا شیردهی موثر بود. نمره ارزیابی شیردهی نوزاد از پستان در بعد از مداخله افزایش یافت.

    کلیدواژگان: تئوری آسودگی کالکابا، مادرو نوزاد، مطالعه مورد، شیر مادر
  • معصومه رامبد*، بنفشه تهرانی نشاط، نیلوفر پاسیار، کاملیا ترابی زاده صفحات 75-88
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 تغییراتی را در فرایند آموزش دانشجویان علوم پزشکی ایجاد نمود. هدف از این مطالعه تبیین فرایند آموزش مجازی دانشجویان علوم پزشکی در بحران کرونا بود.

    روش کار

    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد گراندد تیوری بر روی 40 نفر از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند و گروه متمرکز استفاده شد. نمونه گیری با روش هدفمند و نظری انجام شد. تحلیل داده ها با رویکرد استراس و کوربین نسخه 2015 صورت گرفت. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد دانشجویان علوم پزشکی در ابتدای پاندمی کووید-19 با ناکافی بودن زیرساخت های آموزش مجازی مواجهه بودند. آنها با چالش های مدیریت ضعیف زمان و عدم مدیریت منابع و امکانات و فرصت های چون از بین رفتن چالش های فیزیکی آموزش حضوری و ماندگاری محتوای مجازی مواجه بودند. دانشجویان طی فرایند آموزش مجازی از راهکارهایی چون توسعه یادگیری مجازی خودراهبر، ارتباط مجازی موثر دانشجو استاد، مدیریت آموزش و توسعه یادگیری الکترونیک استفاده می کردند. در نهایت آموزش مجازی با پیامدهایی چون عوارض جسمی و روحی، آشنایی با شیوه های نوین آموزش مجازی، آموزش کارآ و  اثربخش دروس نظری، شکاف تیوری و عمل و تغییر نوع تعاملات همراه بود. 

    نتیجه گیری

    دانشجویان علوم پزشکی در فرایند آموزش مجازی با ناکافی بودن زیرساخت های آموزشی، چالش مدیریت ضعیف زمان، عدم مدیریت منابع و امکانات مواجه بودند. آنها با بهره گیری از فرصت ها و راهکارهایی چون توسعه یادگیری الکترونیک و مدیریت آموزش تلاش می کردند تا یادگیری در آنها شکل گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، آموزش مجازی، دانشجویان علوم پزشکی، گراندد تئوری
  • میرحسین آقایی، وحید آقاجعفرپور*، سعید مهری صفحات 89-99
    مقدمه

    یکی از رسالت های مهم آموزش پرستاری، سلامت عمومی دانشجویان است که با شیوع کووید 19 نظام آموزشی در تمامی سطوح با مشکلات متعددی روبرو شده است. مطالعه حاضر باهدف بررسی وضعیت سلامت عمومی دانشجویان پرستاری در آموزش مجازی حین پاندمی کرونا انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، تعداد 220 نفر از دانشجویان پرستاری مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل  به روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای در زمستان سال 1400 وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ای که  شامل  دو بخش مشخصات دموگرافیک دانشجو و پرسش نامه استاندارد سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) بود جمع آوری گردید برای تحلیل داده ها از نسخه 26 نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی ، ضریب همبستگی پیرسون، ANOVA و  t-test استفاده شد. آزمون ها با درنظرگرفتن سطح اطمینان 95 درصد انجام شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کل سلامت عمومی 7/11±1/20 به دست آمد که 77 نفر (35%) از دانشجویان مشکوک به اختلال در سلامت عمومی بودند و میانگین خرده آزمون های جسمانی01/3 ± 41/4  ، اضطراب 88/3 ± 28/5 ، عملکرد اجتماعی 36/3±90/6 و افسردگی 88/3 ± 55/3 به دست آمد.آزمون آماری، رابطه معنی داری بین سن و بعد جسمانی نشان داد  (05/0<P). اختلاف آماری معنی داری بین میانگین خرده آزمون های جسمانی، اضطراب و نمره کل سلامت عمومی با نوع جنسیت (دختر و پسر) بدست آمد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، سلامت عمومی دانشجویان در این دوره به میزان قابل توجهی علی الخصوص در بعد عملکرد اجتماعی نیازمند توجه ویژه می باشد این شرایط بحرانی تاثیرات منفی بر بعد سلامت عمومی به ویژه دختران طبق مطالعه حاضر داشته که توجه ویژه به سلامت عمومی دانشجویان دختر را در پاندمی های مشابه آینده می طلبد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشجویان پرستاری، سلامت عمومی، کووید 19
  • سمانه مزدور دشتابی، رسول اسلامی اکبر*، علی دهقانی، زهراالسادات سبزواری صفحات 100-109
    مقدمه

    امروزه آموزش خود مراقبتی در بیماران تالاسمی ماژور می تواند رفتارهای مراقبتی را در آن ها را ارتقا دهد. این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه ی اثربخشی دو روش آموزش از طریق تلفن همراه با آموزش چهره به چهره بر رفتارهای مراقبتی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی و با مشارکت 58 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور در مرکز کولیز بیمارستان مطهری شهرستان جهرم در سال 1399 انجام گردید. بیماران به صورت تخصیص تصادفی (به وسیله نرم افزار آماری  SAS) به سه گروه (دو گروه 19 نفره و یک گروه 20 نفره) شامل گروه آموزش از طریق تلفن همراه، آموزش چهره به چهره و گروه کنترل تقسیم شدند. آموزش به گروه ها به مدت 2 ماه طول کشید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خود مراقبتی محقق ساخته بود که قبل از آموزش، بلافاصله و یک ماه بعد توسط بیماران تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار spss نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنا داری در تجزیه و تحلیل آماری (05/0>p) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله، اختلاف معنی داری بین میانگین نمرات رفتارهای مراقبتی گروه های مداخله و کنترل وجود نداشت (638/0 =p) ، اما بعد از مداخله و یک ماه بعد افزایش معنی داری در میانگین نمرات رفتارهای مراقبتی در گروه های مداخله مشاهده گردید (05/0>p)، اما تفاوت معنی داری در میانگین نمرات رفتارهای مراقبتی بعد از مداخله و یک ماه پس از آن در بین گروه های مداخله وجود نداشت (613/0=p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه بیانگر تاثیر مثبت و برابر آموزش چهره به چهره و آموزش از طریق تلفن همراه بر رفتارهای مراقبتی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بود. لذا پیشنهاد می شود از هر یک از روش های آموزشی مذکور و یا ترکیبی از دو روش یاد شده در آموزش به بیماران تالاسمی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تالاسمی، خودمراقبتی، آموزش
|
  • Masumeh Heidari, Azita Kiani Asiabar*, Shafigheh Mohammaditabar Pages 1-9
    Introduction

    In recent years, there have been changes in the attitude of girls towards marriage and it has affected their desire to get married. The present research was conducted with the aim of comparing the attitude towards marriage of the female students of Shahid University before and after holding the family knowledge course in the first half of 2019-2019.

    Methods

    The method of descriptive-analytical research was before and after comparison. The research was conducted on 159 undergraduate female students of Shahid University in Tehran. Sampling was done as available, and the samples were students who had taken a two-unit course on population and family knowledge in the second half of 1399-1400. Data was collected using the Marriage Attitude Scale (MAS) with four subscales of optimistic, pessimistic, realistic and idealistic views. The questionnaire was completed by the students once before the beginning of the course and the second time three months later (after the completion of 14 teaching sessions of population and family knowledge). Data analysis was done with spss software version 21.

    Results

    The average age of the subjects studied was 21.19 ± 3.88 years. The difference of general attitude towards marriage before 77.87 ± 9.48 and after 83.57 ± 9.25 was significant (p<0.001). The sub-scales of attitude towards marriage, including optimistic, idealistic and realistic attitude towards marriage, before and after, had a significant difference (p<0.001).   But the pessimistic attitude had no significant difference (p=0.615).

    Conclusions

    According to the results of the research, the population and family knowledge course has been able to improve the general attitude towards marriage, and considering the decrease in the marriage rate in recent years, it is better to present this course in the first year of education to motivate marriage will be established in them sooner.

    Keywords: Attitude, Population, Family knowledge, Marriage, Female students
  • Maedeh Pourhossein Alamdari, Monir Nobahar*, Hassan Babamohamadi Pages 10-21
    Introduction

    Medical science education is part of the higher education system that overshadows the quality of life and health of society. The quality of pediatric nursing education programs in the health system is very important, so the purpose of this study is a comparative comparison of the Iranian Master of Pediatric Nursing curriculum with the University of Dublin, Ireland.

    Methods

    This comparative descriptive study was performed in 2022. Data were analyzed using Bereday model in four stages of description, interpretation, proximity and comparison. The Master of Pediatric Nursing Education Program of the University of Dublin, Ireland and Iran was evaluated in terms of admission, philosophy, mission, graduates' job positions, course content and evaluation, analysis, and strengths and weaknesses.

    Results:

    The Iranian Master of Child Nursing curriculum differs from Dublin in Ireland, despite its similarities in philosophy and mission. In Ireland, pediatric nursing includes three majors: intensive care nursing, emergency and heart, while in Iran, pediatric nursing has no major. Also in Ireland in addition to the test interviewing and reviewing years and work history is of particular importance while in Iran only the test is emphasized.

    Conclusions

    In Iranian child nursing curriculum, haven’t been considered the work experience of the volunteers, selective interviews and specialized major of children. Considering the importance of having healthy children and nursing and clinical care in sick children, it is suggested that officials and pediatric nursing curricula in this field consider specialized trends and reconsider the method of admission in this field.

    Keywords: Curriculum, Master of science, Pediatric Nursing, Iran, Ireland
  • Efat Sadeghian*, Ahmad Nooreddini, Masood Khodaveisi Pages 22-31
    Introduction

    Due to the nature of chronic disease, patients are in close contact with the treatment staff, especially nurses, and the need to establish correct therapeutic communication for them is more and more important, so the present study was performed aims to explain the barriers and facilitators of nurses' communication with chronic patients.

    Methods

    This research was of a qualitative type and in it 12 nurses working in inpatient wards affiliated to Hamedan University of Medical Sciences and 8 chronic patients hospitalized in the ward in 2011 were selected based on purpose-based sampling and the interviewees were interviewed using semi-structured in-depth interviews. All the interviews were recorded and then handwritten and analyzed using the method of constant comparison and qualitative content analysis.

    Results

    Following data analysis, 3 main themes were extracted. The main themes include: organizational factors (three sub-themes: support of managers and planning, respect for nurses by superiors, holding educational workshops, environmental-cultural factors (two sub-themes: inappropriate working conditions, lack of trust of the patient and his companions in the nurse) and individual factors (two sub-themes: non-cooperation and interaction, long-term hospitalization).

    Conclusions

    The results of the research identified the most important influencing factors in the relationship between nurses and patients based on the experiences of nurses and patients through the identification of main and sub-themes. Therefore, it is recommended to carry out detailed managerial and organizational interventions and provide the necessary conditions to improve the process of therapeutic communication.

    Keywords: Communication barriers, Communication facilitators, Professional nursing, Chronic disease, Content analysis
  • Jafar Jahani*, Maziar Rostami, Leila Jouybari, Rahmatolah Marzooghi, Jafar Torkzadeh, Zahra Khanbebini Pages 32-41
    Introduction

    Nursing is based on critical thinking. In nursing, practical and clinical training in critical thinking is integrated with each other. What parallels the teaching of critical thinking is the discussion of measuring critical thinking. The aim of this study was to construct and standardize the critical thinking skills test in postgraduate nursing students.

    Methods

    This is methodological research that lasted from 1398 to 1400. The 200 participants included master's and Ph.D. students in nursing at Golestan-Gorgan and Fars-Shiraz universities of medical sciences. After constructing the questionnaire items based on a qualitative study, the face and content validity of the tool were determined. The validity of the instrument constructs was evaluated using exploratory factor analysis and its reliability was assessed using Cronbach's alpha and the stability of the instrument was assessed by a test-retest method. Findings were analyzed using SPSS 18 software.

    Results

    The mean and standard deviation age of participants was 35±6 years. 55.5% of the participants were women. The results of exploratory factor analysis showed the adequacy of the samples for data analysis with a score of 0.917 based on the KMO test and led to the development of three factors, which were: knowledge with 12 items, attitude with 12 items, and skill with 12 items. The reliability of internal consistency was measured by Cronbach's alpha method for the whole questionnaire (α = 0.952). The mean and standard deviation of the total score of critical thinking skills in postgraduate nursing students was 95.95±24.26.

    Conclusions

    The findings of this study show that the 36-item critical thinking skills questionnaire has good validity and reliability and can be used to assess nursing students' critical thinking skills.

    Keywords: Critical Thinking, Nursing, Postgraduate Studies, Psychometrics
  • Reza Karami-Zarandi, Zohre Ghamari Zare Pages 42-51
    Introduction

    Medication administration is one of the important and valuable functions of the nursing profession. Acquiring skills in this field is one of the goals of clinical education during nursing education. This study was conducted with the aim of determining the level of ability and willingness of medication management and related factors in nursing students in 2022 at Azad University of Medical Sciences, Qom.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical study conducted at Qom Islamic Azad University of Medical Sciences in 2022. The sample selection was done using census sampling. 127 nursing students from the second to the fourth year were studied using a researcher-made questionnaire with the aim of measuring their ability and willingness regarding medication management and related factors. Data analysis was done using descriptive (mean and standard deviation) and analytical (one-way ANOVA and Independent t-test) statistics with the help of SPSS version 24 software.

    Results

    The average ability scores of the students were in the middle and it was estimated at its highest value for the fourth year (3.4 ± 0.64) and at the lowest value for the third year (2.97 ± 0.82); In this regard, there was a statistically significant difference between ability and academic year (p < 0.05); also, the findings showed that the average scores of the student's willingness were good and there was no statistically significant difference in its level according to the year(p>0.05). The highest (3.93 ± 0.68) and the lowest (3.72 ± 0.7) averages belonged to the fourth and third years, respectively. There was also a significant difference in the comparison of averages in the field of willingness according to interest in the nursing profession (p < 0.05).

    Conclusions

    The average ability was calculated to be lower than the willingness of the students for each of the studied years. Since acquiring the necessary skills in the field of medication management is one of the essential qualifications of the nursing profession, therefore strengthening the positive aspects and correcting the defects of students should be given more attention by clinical educators.

    Keywords: Nursing students, Medication management ability, Medication management willingness
  • Hossain Alaei, Marzieh Ziaeirad* Pages 52-61
    Introduction

    Acceptance of euthanasia is influenced by the beliefs and attitudes of the treatment team towards the issue of life and death. The aim of this study was to determine the relationship between religious attitudes and emotional intelligence with attitudes toward euthanasia in nurses working in intensive care units.

    Methods

    This correlational study was conducted on 123 nurses working in the intensive care units of hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences who has been selected by convenience sampling method. Data collection tools were demographic information Form, euthanasia attitude scale, religious attitude questionnaire and emotional intelligence scale. Data analysis was performed using SPSS software version 20 at both descriptive and inferential levels.

    Results

    The mean of the total score of attitudes towards euthanasia, religious attitude and emotional intelligence was 32.50±9.34, 58.80±11.25 and 273.28±8.96 respectively. According to Pearson correlation coefficient test, religious attitude had a moderate, inverse and significant relationship with attitude towards euthanasia (r=-0.574, P<0.001). Emotional intelligence also had a weak, inverse and significant relationship with attitudes towards euthanasia (r=-0.448, P<0.001).

    Conclusions

    According to the results of the research, the higher the emotional intelligence of nurses, the lower the attitude towards euthanasia. In addition, the better their religious attitude is, the attitude towards euthanasia will decrease. This reveals the necessity of individual, professional and organizational attention to emotional intelligence and religious attitude.

    Keywords: Intensive Care Unit, Nurse, Euthanasia, Emotional Intelligence, Religious
  • Leila Jouybari, Akram Sanagou, Atefeh Haghparast Pages 62-74
    Introduction

    The postpartum period is a critical and important stage for protecting, providing quality care, and developing the health of the mother and newborn. One of the postpartum cares that nurses play an important role, in helping the mother to start and continue breastfeeding. Providing comfort during this period facilitates the mother's adaptation. In this regard, Kolcaba comfort theory is very useful. The purpose of this case study is an application of Kolcaba comfort theory in the postpartum period to promote effective breastfeeding.

    Methods

    In this case study in 2022, The client is a 19-year-old, Caesarean section delivery, primi para, Baby boy with 3350 gr weight, who came to the health center to receive mother and child health services.  she complained about her inability to breastfeed her baby and her physical problems and with a state of anxiety and concern, she constantly asked about the inability to breastfeed  and her own diet during this period. This study was conducted based on the Kolcaba theory which the mother's comfort needs were identified and interventions were provided in the form of a nursing process .in order to evaluate the quality of breastfeeding, Infant Breastfeeding Assessment Tool was used before and after the interventions. .

    Conclusions

    The mother's needs were diagnosed according to the taxonomic structure in four fields: physical, psychological, cultural, social, and environmental needs and various interventions were implemented according to the nursing process. The results indicated the effectiveness of interventions based on comfort theory in order to meet needs finally, promoting breastfeeding was effective. The infant's breastfeed evaluation score was increased after the intervention.

    Keywords: Kolcaba Comfort Theory, Mother, new born, Case study, Breastfeeding
  • Masoume Rambod*, Banafsheh Tehranineshat, Nilofar Pasyar, Camellia Torabizadeh Pages 75-88
    Introduction

    The COVID-19 pandemic led to changes in the medical education process. The aim of this study was to explain the process of virtual medical education during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The present qualitative study with a grounded theory approach was conducted on 40 medical students of Shiraz University of Medical Sciences. Data were collected using in-depth semi-structured interviews and focus groups. Purposeful and theoretical sampling methods were used. Data analysis was conducted by Strauss and Corbin’s approach in 2015. 

    Results

    The findings showed that at the beginning of the COVID-19 pandemic, medical students were faced with insufficient virtual education infrastructure. The challenges of poor time management and lack of management of resources and facilities were reported in the virtual medical education process. During the COVID-19 pandemic, no need for physical presence inthe academic environment, and always educational content was virtual medical education opportunities. During the virtual medical education process, students used strategies such as developing self-directed virtual learning, effective virtual student-teacher communication, teaching management, and e-learning development. Finally, e-learning was associated with consequences such as physical and mental complications and effects, familiarity with new methods of e-learning, efficient and effective learning of theoretical courses, the gap between theory and practice, and change in the type of interaction. 

    Conclusions

    Medical students in the virtual education process were faced with insufficient educational infrastructure, the challenge of poor time management, and a lack of resources and facilities management. Medical students using opportunities and strategies such as the development of e-learning and education management tried to increase their learning.

    Keywords: COVID-19, Virtual Education, Medical Sciences students, Grounded theory
  • MirHossein Aghaei, Vahid Aghajafarpour*, Saeid Mehri Pages 89-99
    Introduction

    One of the important missions of nursing education is the general health of students, which has faced many problems with the spread of Covid-19 in the educational system at all levels. The current study aimed to investigating the general health status of nursing students in virtual education during the corona pandemic.

    Methods

    During this cross-sectional study, 220 undergraduate nursing students of Ardabil University of Medical Sciences were included by stratified random sampling method in the winter of 1400. The data was collected using a questionnaire that had two parts of the student's demographic profile and the Goldberg General Health Standard Questionnaire (GHQ-28). To analyze the data, SPSS software version 26 and descriptive statistics tests, Pearson's correlation coefficient, ANOVA, and t-test were used to analyze the data. The tests were performed considering the confidence level of 95%.

    Results

    The average overall score of general health was 20.1±11.7 and 77 (35%) of the students were suspected of having disorders in general health, and the average of physical subtests was 4.41±3.01, anxiety was 5.28 ± 3.88, social function was 6.90 ± 3.36 and depression was 3.55 ± 3.88. The statistical test showed a significant relationship between age and physical dimensions (P < 0.05). The statistically significant difference was found between the mean of physical sub-tests, anxiety, and total general health score with the type of gender (girl and boy) (P<0.05).

    Conclusions

    According to the findings, the general health of students in this period requires special attention to a significant extent, especially in the dimension of social performance. These critical conditions have had negative effects on the dimension of public health, especially girls, according to the present study, which requires special attention to the general health of female students in similar pandemics in the future.

    Keywords: Virtual education, Nursing Students, General health, Covid-19
  • Samaneh Mozdoor Dashtabi, Rasool Eslami Akbar*, Ali Dehghani, Zahra Sadat Sabzevari Pages 100-109
    Introduction

    Today, self-care education in thalassemia major patients can improve their care behaviors.The aim of this study was to compare the effect of self-care training through mobile and face-to-face methods on the care behaviors of patients with thalassemia major. 

    Methods

    This is a quasi-experimental study with the participation of 58 patients with thalassemia major referred to the Cooley's center of Ostad Motahari Hospital in Jahrom in 2020. Patients were randomly (by statistical software SAS) divided into three groups (two groups of 19 people and one group of 20 people) including education via mobile phone, face-to-face education and control group. The training was performed within two months. The data collection tool was a researcher-made self-care questionnaire, which was completed by patients before training, immediately and one month later. Data were analyzed using descriptive statistics and analytical in SPSS version 21. The level of significance in statistical analysis (p<0.05) was considered.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference in the mean scores of patients' caring behavior between the intervention. and a control groups (p=0.638), however, after the intervention and one month later, a significant increase in the mean scores of care behaviors was observed in the face-to-face and mobile phone groups (p<0.05), however, there was no significant difference in the mean scores after the intervention and one month later between the face-to-face training group and the mobile phone group (p=0.613).

    Conclusions

    The results of this study indicated the positive and equal effect of two types of face-to-face and mobile phone training on the caring behaviors of patients with thalassemia major. Therefore, it is suggested to use any of the mentioned educational methods or a combination of the two mentioned methods in teaching thalassemia patients.

    Keywords: Thalassemia, Self-care, Education