فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد قنبریان بروجنی، کامبیز شاهرودی، علیرضا امیرتیموری*، مهرداد گودرزوند چگینی صفحات 127-143
    با توجه به اهمیت تصمیم گیری ها و تصمیم سازی های مجلس شورای اسلامی بر زندگی جوامع انسانی، ارزیابی کارایی ادوار مختلف مجلس، شناسایی نقاط قوت و ضعف آن و عوامل موثر جهت بهبود عملکرد دوره های آتی حایز اهمیت است. چرا که اصلاح فرآیند تصمیم گیری منجر به تصمیم های درست و ارتقا اوضاع سیاسی و اقتصادی آینده کشور خواهد بود. در این راستا هدف تحقیق ارایه یک مدل مبتنی بر تحلیل پوششی داده های دو مرحله ای جهت ارزیابی عملکرد ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی (دوره های سوم تا دهم) از دو دیدگاه قانون گذاری و نظارت می باشد. در روش پیشنهادی هر یک از دوره های مجلس شورای اسلامی به عنوان یک واحد تصمیم گیرنده دو مرحله ای در نظر گرفته شده که مرحله اول آن بعد قانون گذاری و مرحله دوم بعد نظارت می باشد. نتایج حاکی از آن است که به طور کلی 50% دوره ها کارا و 50% دیگر ناکارا می باشند. دوره های C، D، G و H به طور کلی و در هر دو بعد به عنوان دوره های کارآمد، دوره B در حالت کلی و بعد نظارت و دوره A در بعد قانون گذاری به عنوان ناکارآمدترین دوره ها شناسایی شدند. متوسط کارایی بعد قانون گذاری و نظارت نیز نشان می دهد که به طور کلی مجلس شورای اسلامی طی ادوار مختلف از نظر قانون گذاری عملکرد بهتری نسبت به نظارت داشته است. در واقع ضعف عملکرد بعد نظارتی نسبت به بعد قانون گذاری تمامی ادوار منجر به ناکارآمدی بیشتر در میان دوره های ناکارآمد شده است.
    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، تحلیل پوششی داده های دو مرحله ای، کارایی، قانون گذاری، نظارت
  • آزاده فعلی نیا، داود کیا کجوری*، محمد جواد تقی پوریان صفحات 145-158
    مقاله حاضر با هدف ارایه الگوی اثرگذاری تصویرسازمانی با رویکرد سرمایه انسانی در صنعت گردشگری ایران صورت گرفته است. این تحقیق از نوع توسعه ای و توصیفی- غیرآزمایشی است و از نوع پژوهش آمیخته است. در بخش کیفی، جهت گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است در گام اول، 25 منبع داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل محتوای متنی این اسناد تا حد اشباع ادامه یافت و در نهایت 129 شاخص، با استفاده از روش تحلیل محتوای متنی به عنوان عوامل اثرگذار استخراج شدند. در ادامه با بهره گیری از 15 نفر خبره دانشگاهی فعال در صنعت گردشکری و با تکنیک دلفی کیفی، 47 زیرمعیار به عنوان زیرمعیارهای نهایی تصویرسازمانی با رویکرد سرمایه انسانی شناسایی شدند و در 7 دسته اقتصادی، برندسازی، کیفیت برند، پتانسیل گردشگری منطقه، فعالیت های تبلیغاتی، تصویر سازی متمرکز بر شغل و مدیریت کلان جای گرفتند. در بخش کمی باتوجه به هدف پژوهش پیش رو؛ جهت پاسخ به پرسشنامه ی تحلیل عاملی اکتشافی تعداد 440 نفر از کارشناسان صنعت گردشگری بعنوان جامعه ی مورد بررسی انتخاب شده و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 205 پرسشنامه در میان پاسخ دهندگان توزیع شده است و سپس تجزیه وتحلیل داده های تحقیق با استفاده از تکنیک ANP-DEMATEL صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، معیار " اقتصادی" تاثیرگذارترین معیار بوده و در اولویت اول میان معیارها قرار دارد. همچنین زیرمعیار " ارز آوری" در اولویت اول میان زیرمعیارها قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تصویرسازی سازمانی، سرمایه انسانی، گردشگری، تحلیل محتوای متنی، تکنیک ANP-DEMATEL
  • اکبر طاقداریان اردکان* صفحات 159-171
    امروزه، با توجه به تغییرات محیطی و ویژگی محیط های سازمانی، ضرورت دارد که سازمان ها از سبک های جدید رهبری بهره بگیرند. رهبری معنوی یکی از این سبک ها است که با توجه به نیاز سازمان ها به بهبود محیط سازمانی از نظر شاخص های سلامت روحی و روانی کارکنان، مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام تحقیق حاضر، ارایه الگوی رهبری معنوی در صنعت برق است. ضمنا، تحقیق از نوع تحقیقات توسعه ای- کاربردی است. در آغاز تحقیق پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقات پیشین و شناسایی 47 مولفه برای رهبری معنوی، پرسشنامه دلفی طراحی شد. در این مرحله از 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران صنعت برق در مورد مولفه های رهبری معنوی نظرخواهی شد که پس از دو دور خبرگان به اجماع رسیدند و 45 مولفه نهایی شدند. سپس، الگوی رهبری معنوی براساس نتایج حاصل شده طراحی شد. در مرحله بعد، از 46 نفر از خبرگان صنعت برق در مورد اولویت مولفه های شناسایی شده نظرخواهی به عمل آمد. روش نمونه گیری از نوع گلوله برفی و کفایت نمونه و روش تجزیه و تحلیل داده ها روش تاپسیس فازی بوده است. یافته ها نشان داد که مولفه های "پایبندی به اهداف سازمانی"، "تعریف چشم انداز مشترک" و "وفاداری" دارای بالاترین اولویت هستند. براساس نتایج تحقیق، با توجه به ماهیت خشک و سخت کارهای فنی و تخصصی، بهره گیری از الگوی رهبری معنوی می تواند تاثیر زیادی در بهبود شرایط روحی و روانی کارکنان در محیط کار و پیشبرد اهداف سازمانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، رهبری معنوی، صنعت برق، دلفی فازی
  • کژال شهریاری، یحیی داداش کریمی*، کاوه تیمور نژاد، داریوش غلام زاده صفحات 173-183
    هدف پژوهش حاضر تبیین مدل تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش ایران می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی، و از حیث روش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده کلیه کارکنان ستادی سازمان آموزش و پرورش، به تعداد 200 نفر است که از این تعداد 132 نفر به عنوان نمونه آماری براساس جدول مورگان برآورد و به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شدند. شاخص ها و گویه های تعالی سرمایه انسانی با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون شدند. بررسی شاخص های برازش مدل حاکی از آن است که مدل ساختاری پژوهش از وضعیت برازشی مناسبی برخوردار است. طبق یافته های پژوهش اعتبار کل شاخص ها و گویه های تعالی سرمایه انسانی مورد تایید قرار گرفت. و نتایج نشان داد مقدار t شاخص های تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش ایران بیشتر از مقدار بحرانی آن در سطح 5 صدم (96/1) قرار دارد و لذا اعتبار شاخص ها و گویه های تعالی سرمایه انسانی مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج نشان داد که از نظر بیشترین تاثیر خرده مقیاس تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش متعلق به مولفه های مولفه محتوایی (دانشی-شناختی) و فردی (روانشناختی) با مقادیرتاثیر 730/0 و 710/0 بر تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش می باشد. و کمترین اثر مستقیم تعالی سرمایه انسانی در آموزش و پرورش مربوط به مولفه فراشناختی 350/0 می باشد.
    کلیدواژگان: تعالی، سرمایه انسانی، آموزش و پرورش، مدل معادلات ساختاری
  • معصومه حجتی، محمدرضا ربیعی*، علیرضا امیرکبیری صفحات 185-197
    هدف پژوهش حاضر تبیین مدل چابک سازی منابع انسانی در وزارت دادگستری می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی، و از حیث روش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده کلیه کارکنان ستاد مرکزی وزارت دادگستری، به تعداد 300 نفر است که از این تعداد 169 نفر به عنوان نمونه آماری براساس فرمول کوکران برآورد و به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شدند. به منظور اطمینان یافتن از وجود و یا عدم وجود رابطه علی میان متغیرهای پژوهش و بررسی تناسب داده های مشاهده شده با مدل مفهومی پژوهش، شاخص ها و گویه های چابکی منابع انسانی با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون شدند. در این پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی (PLS) جهت آزمون فرضیات و برازندگی مدل استفاده شده است. بررسی شاخص های برازش مدل حاکی از آن است که مدل ساختاری پژوهش از وضعیت برازشی مناسبی برخوردار است. طبق یافته های پژوهش اعتبار کل شاخص ها و گویه های چابکی منابع انسانی مورد تایید قرار گرفت. و نتایج نشان داد مقدار t شاخص های چابکی منابع انسانی در وزارت دادگستری بیشتر از مقدار بحرانی آن در سطح 5 صدم (96/1) قرار دارد و لذا اعتبار شاخص ها و گویه های چابکی منابع انسانی مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج نشان داد که شاخص ارزیابی در رتبه و اولویت اول، شاخص فناوری اطلاعات در اولویت دوم، مدیریت دانش در اولویت سوم، رهبری در اولویت چهارم، جو سمی سازمانی در اولویت پنجم، مدیریت استعداد و ساختارسازمانی در اولویت ششم و هفتم و مدیریت در اولویت هشتم است.
    کلیدواژگان: چابکی، منابع انسانی، مدیریت، ساختار سازمانی، وزارت دادگستری
  • فرشته افتخارنژاد*، مجید جهانگیر فرد، علی مهدی زاده اشرفی، تورج مجیبی صفحات 199-214

    با تغییرات سریع محیطی، ظهور و پیچیده تر شدن مشاغل و وظایف شغلی جدید، و رقابت در محیط به سرعت در حال تغییر کسب و کار امروزی و لزوم پاسخ گویی به نیازهای مشتریان، نقش آموزش و تغییر در دانش، مهارت، توانایی ها و رفتار کارکنان محسوس می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین مولفه ها و شاخص های استراتژی آموزش و توسعه نیروی انسانی مبتنی بر دانش در صنعت بانکداری در بخش دولتی انجام شده است.در ابتدا با استفاده از ادبیات نظری موضوع مولفه های استراتژی آموزش و توسعه و مدیریت دانش استخراج گردید و در بخش بعد از طریق روش دلفی و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان مدیریت منابع انسانی در بانک ملت و با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختار یافته مولفه ها و شاخص های استراتژی آموزش و توسعه نیروی انسانی مبتنی بر دانش تعیین گردید . پس از طراحی پرسشنامه مقایسات زوجی ، مولفه ها و شاخص ها وزن دهی و رتبه بندی شدند. یافته های پژوهش حکایت از این دارد برای پیاده سازی موفق مدیریت دانش در استراتژی آموزش و توسعه در حوزه منابع انسانی می بایست در پنج حوزه تعیین نیازهای آموزشی ، تعیین اهداف آموزش و توسعه منابع انسانی ، تعیین محتوای دوره ها ، بکارگیری اصول و مبانی یادگیری اجرا و ارزشیابی مجموعا به 24 شاخص در زمینه های ساختاری ، ارزشی و رفتاری در مدیریت دانش توجه نمود

    کلیدواژگان: آموزش و توسعه، استراتژی، مدیریت دانش، بانکداری
  • حمیدرضا علیپور*، کسری رشیدارده صفحات 215-229
    نوآوری در صنعت بانکداری موجب توسعه و چابک سازی این صنعت خواهد شد. از آنجایی که بازارهای مالی دایما با رشد فناوری متحول میشوند و مبتنی بر عصر اطلاعات و ارتباطات اند، هوش بانکی می بایست دگرگون شود تا انطباق بهتری با چنین بازارهایی بدست آورد. لیکن این پژوهش با هدف بررسی راهکارهای توسعه ی هوش بانکی در بهبود عملکرد مالی بانک ها تدوین شد. این پژوهش از نظر روش «توصیفی پیمایشی» و از نظر هدف «کاربردی» می باشد. جامعه ی آماری 850 نفر از کارکنان بانک ملی استان گیلان می باشند. انتخاب نمونه ها به صورت نمونه گیری غیرتصادفی از نوع در دسترس بود که با توجه به جدول مورگان 170 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته براساس طیف لیکرت استفاده شد. براساس نتایج تحلیل عاملی، سه عامل اصلی انتخاب شدند که عامل اول 56.107 درصد از کل واریانس را تبیین می کند و 11 گویه تحقیق را در خود جای داده و اهمیت بیشتری در بهبود عملکرد بانک دارند. عامل دوم 7.425 درصد از کل واریانس را تبیین می کند و 7 گویه واقع شده در آن از درجه دوم اهمیت برخوردارند. عامل سوم فقط 5.970 درصد از کل واریانس را تبیین می کند و 4 گویه قرار گرفته در آن نسبت به سایر گویه ها از اهمیت کمتری برخوردارند. با توجه به مطالعه ی صورت گرفته در زمینه توسعه ی هوش بانکی می بایست برای بهبود عملکرد بانک ها به «رگولاتوری، نیوبانک و سامانه توصیه گر، مدیریت ریسک، طراحی کمپین در افزایش تعامل مشتریان و بهبود بازده بانکی در تثبیت جایگاه بانک» توجه اساسی داشت.
    کلیدواژگان: هوش بانکی، بانک، عملکرد مالی، بازارهای نوظهور
|
  • Ahmad Ghanbarian Boroojeni, Kambiz Shahroodi, Alireza Amirteimoori *, Mehrdad Goodarzvand Chegini Pages 127-143
    Recognizing the significance of decisions and decision-making by the Islamic Parliament and their impact on human societies, it is crucial to evaluate the efficiency of different parliamentary terms, identify strengths and weaknesses, and determine influential factors for enhancing future performance. The reformation of the decision-making process is essential as it will result in sound decisions and elevate the political and economic conditions of the country. Thus, the objective of this research is to propose a two-stage data envelopment analysis (DEA) model to evaluate the performance of various periods of the Islamic Parliament (from the third to the tenth period) in terms of legislation and supervision. In the proposed approach, each term of the Islamic Parliament is considered a two-stage decision-making unit (DMU), with legislation as the first stage and supervision as the second stage. The results suggest that, generally, 50% of the periods are efficient, while the remaining 50% are inefficient. Specifically, Periods C, D, G, and H are identified as efficient periods across both dimensions. However, Period B, in terms of overall performance and the supervision dimension, and Period A, within the legislative dimension, are pinpointed as the most inefficient periods. Additionally, an analysis of the average efficiency scores in legislation and supervision underscores that, overall, the Islamic Parliament has demonstrated superior performance in legislation compared to supervision during various periods. This disparity in performance between the supervisory and legislative aspects has led to higher inefficiencies among the periods characterized as inefficient.
    Keywords: Islamic Parliament, Two-stage Data Envelopment Analysis, Efficiency, Legislation, Supervision
  • Azadeh Felinia, Davood Kia Kojouri *, Mohammad Javad Taghipourian Pages 145-158
    This article aims of presenting a model of imagery with the approach of human capital in the Iranian tourism industry is aimed at presenting a pattern of imagery. This research is a developmental and descriptive-non-comprehensive type of research. In the qualitative section, two library and field methods were used to collect data. In the first step, 25 internal and external sources were examined. The textual content analysis of these documents continued to saturation and finally 129 indicators were extracted using textual content analysis as effective factors. Using 15 academic experts in the tourism industry and with the Delphi qualitative technique, 47 were identified as the ultimate in the organizational imaging approach with the human capital approach and in 7 categories of economic, branding, brand quality, regional tourism potential, activities Advertising, job -focused visualization and macro management were incorporated. In the slightly section, with the aim of the ahead of the research; To respond to the exploratory factor analysis questionnaire, 440 experts of the tourism industry were selected as the study community and 205 questionnaires were distributed among the respondents using Cochran formula and then analyzed the research data using the Anp-Dematel technique done. The results showed that the "economic" criterion is the most influential criterion and is the top priority among the criteria. Also, the sub-criterion of "currency acquisition" was placed in the first priority among the sub-criteria.
    Keywords: Organizational visualization, Human Capital, Tourism, textual content analysis, technique ANP-DEMATEL
  • Akbar Taqdaryan Ardakan * Pages 159-171
    Today,due to environmental changes and the characteristics of organizational environments, it is necessary for organizations to take advantage of new leadership styles. Spiritual leadership is one of these styles that has been considered due to the need of organizations to improve the organizational environment in terms of indicators of mental health of employees.The purpose of this study is to provide a model of spiritual leadership in the electricity industry. In addition, research is a type of development-applied research. At the beginning of the research, after reviewing the theoretical foundations and previous research and identifying 47 components for spiritual leadership, the Delphi questionnaire was designed.At this stage, 12 academic experts and managers of the electricity industry were consulted on the components of spiritual leadership, which after two rounds of experts reached a consensus and 45 components were finalized. Then, the spiritual leadership model was designed based on the results. In the next step, 46 electricity industry experts were polled about the priority of the identified components. The method of sampling was snowball and the adequacy of the sample and the method of data analysis was fuzzy TOPSIS method. The findings showed that the components of "commitment to organizational goals", "defining a common vision" and "loyalty" have the highest priority.According to the research results, due to the dry nature and technical and specialized hard work, using the model of spiritual leadership can have a great impact on improving the mental and psychological conditions of employees in the workplace and advancing organizational goals.
    Keywords: Organizational Leadership, spiritual leadership, Electrical Industry, fuzzy Delphi
  • Kazhal Shahriari, Yahya Dadash Karimi *, Kaveh Teimoornejad, Dariush Gholamzadeh Pages 173-183
    The aim of the current research is to explain the human capital excellence model in Iran's education and training. This research is of applied type, and in terms of method, descriptive-correlation. The statistical population of the research includes all staff members of the Education and Training Organization, numbering 200 people, of which 132 people were selected as a statistical sample based on Morgan's table and selected by simple random. Data were collected through a researcher-made questionnaire. The indicators and items of human capital excellence were tested using the structural equation model. Examining the fit indices of the model indicates that the structural model of the research has a good fitting condition. According to the findings of the research, the validity of all indicators and items of human capital excellence was confirmed. And the results showed that the t value of human capital excellence indicators in Iran's education and training is more than its critical value at the level of 5 percent (1.96) and therefore the validity of human capital excellence indicators and items was confirmed. Also, the results showed that in terms of the greatest effect of the subscale of the excellence of human capital in education and training, it belongs to the components of the content (knowledge-cognitive) and individual (psychological) components with the values of 0.730 and 0.710 on the excellence of human capital in education and training. is. And the lowest direct effect of human capital excellence in education is related to the metacognitive component of 0.350.
    Keywords: excellence, Human Capital, Education, training
  • Masoomeh Hojati, Mohammadreza Rabiee Mandejin *, Alireza Amirkabiri Pages 185-197
    The aim of the current research is to explain the model of human resource agility in the Ministry of Justice. This research is of applied type, and in terms of method, descriptive-correlation. The statistical population of the research includes all employees of the central headquarters of the Ministry of Justice, in the number of 300 people, of which 169 people were estimated as a statistical sample based on the Cochran formula and were selected randomly. Data were collected through a researcher-made questionnaire. In order to ensure the existence or non-existence of a causal relationship between the research variables and to check the suitability of the observed data with the conceptual model of the research, indicators and items of human resource agility were tested using the structural equation model. In this research, structural equation modeling and the partial least squares (PLS) method were used to test the assumptions and model fit. Examining the fit indices of the model indicates that the structural model of the research has a good fitting condition. According to the findings of the research, the validity of all indicators and items of human resource agility was confirmed. the results showed that the t value of the human resource agility indicators in the Ministry of Justice is higher than its critical value at the level of 5 percent (1.96), and therefore the validity of the human resources agility indicators and items was confirmed.
    Keywords: Agility, Human Resources, Management, Organizational Structure, Ministry of Justice
  • Fereshteh Eftekharnejad *, Majid Jahangirfard, Ali Mehdizadeh Ashrafi, Torag Mojibi Pages 199-214

    With rapid environmental change, the emergence and complexity of new jobs and tasks, and competition in today's rapidly changing business environment to meet customer needs, the role of education and change in knowledge, skills, abilities and behavior of staff is tangible. Implementation of training and development of human resources causes people to be able to effectively continue their activities in accordance with organizational and environmental changes and increase their efficiency.The present study aimed to identify and explain the components and indicators of training and development of Knowledge-based human resources training and development strategy in the banking industry in the public sector. First, using theoretical literature the components of training and development strategy and knowledge management were extracted extracted, and in the next part, through Delphi method and interviews with 15 human resource management experts in Bank Mellat, using a semi-structured questionnaire , components and indicators of Knowledge-based staffing strategy were determined. After designing the pairwise comparison questionnaire, the opinions of human resources experts were collected and the components and indicators were weighted and ranked. According to the research findings, To successfully implement knowledge management in the training and development strategy in the field of human resources must be in five areas : Determining educational needs, determining the goals of education and human resource development, determining the content of courses, applying the principles and foundations of learning,Implementation and evaluation ;paid attention to a total of 24 indicators in the fields of structure, value and behavior in knowledge management.

    Keywords: Training, development, strategy, Knowledge management, Banking
  • Hamidreza Alipour *, Kasra Rashid Ardeh Pages 215-229
    Innovation in the banking industry will lead to the development and agility of this industry.As financial markets are evolving and constantly evolving with the growth of technology and based on the age of information and communication, we have to transform banking intelligence to better adapt to such markets.However, this research was compiled with the aim of investigating the solutions for the development of banking intelligence in improving the financial performance of banks.This research is "descriptive-survey"in terms of method and"applied" in terms of purpose.The statistical population is 850 employees of National Bank of Gilan province.The samples were selected by non-random sampling of the available type, according to Morgan's table, 170 people were selected.A researcher-made questionnaire based on the Likert scale was used to collect data. Based on the results of factor analysis, three main factors were selected, the first factor explains 56.107% of the total variance and contains 11 research items and is more important in improving the bank's performance.The second factor explains 7.425% of the total variance and the 7 items located in it are of secondary importance.The third factor explains only 5.970% of the total variance and the 4 items included in it are less important than the other items. According to the study conducted in the field of development of banking intelligence, in order to improve the performance of banks, basic attention should be paid to "regulatory, neobank and recommender system, risk management, campaign design to increase customer interaction and improve banking efficiency in stabilizing the bank's position".
    Keywords: Banking Intelligence, Bank, Financial Performance, Emerging Markets