فهرست مطالب

مطالعات فضا و مکان - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات فضا و مکان
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوید جهدی*، میلاد فتحی، جواد شکاری نیری صفحات 5-18

    میدان های شهری، بخش ارزشمندی از میراث شهرها هستند. در همین راستا، تحلیل و بررسی مولفه های گوناگون موثر در پیدایش میدان های شهری به عنوان فضایی عمومی در کشورهای اسلامی، موضوعی است که در این پژوهش به آن پرداخته شده است. نقش کلیدی میدان ها در ساختار شهرها، اهمیت شناخت مراحل تکوین و تطور آن ها را به منظور درک صحیح ساختار شهری در کشورهای اسلامی و تعمیم نتایج آن روشن می سازد. براین اساس و با هدف درک عمیق اهمیت میدان در ساختار شهرهای اسلامی، این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که:  نحوه شکل گیری و تغییرات فضایی-کالبدی میدان های شهری از جزیی نوظهور و حاشیه ای در ساختار شهرهای اسلامی تا بدل شدن به قلب تپنده ی این شهرها به چه صورت بوده است؟ این مقاله پژوهشی کیفی با رویکرد توصیفی-تحلیلی است که در آن از روش موردپژوهی استفاده شده است. محدوده مطالعه شامل میدان های "شهدای بیروت"، "مرجه دمشق" و "تقسیم استانبول" است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در اواخر قرن 19 میلادی، میدان های شهری به عنوان شکل جدیدی از فضای عمومی، در پاسخ به رشد بی سابقه جمعیت شهرها و به پشتوانه ثبات سیاسی و قدرت اقتصادی دولت حاکم، در این کشورهای اسلامی شکل گرفته است. به نحوی که ابتدا، در مکانی خارج از حصار شهر قدیمی مکان یابی می شدند و با گذشت زمان و توسعه ی فیزیکی شهر نقش پراهمیتی در ساختار شهری پیدا می کرده اند و در نهایت با فراهم کردن بستر فضایی و کالبدی لازم جهت پشتیبانی و بروز رخدادهای اجتماعی، دارای معانی مدنی و یادمانی شده اند و به قلب تپنده شهرهای اسلامی بدل گشته اند.

    کلیدواژگان: میدان شهری، میدان شهدای بیروت، میدان مرجه دمشق، میدان تقسیم استانبول، شهرهای اسلامی
  • زهرا جمشیدیان، سید علی صفوی*، احسان رنجبر صفحات 19-32
    موضوع فضاهای شهری پیاده مدار به عنوان رویکردی غالب در ادبیات طراحی شهری دارای اهمیت فراوان است. ضرورت توجه به این موضوع در کلان شهرها به دلیل توسعه ی فضاهای خودرو محور و کاهش قابلیت پیاده مداری بیش از پیش احساس می شود. نوعی از فضاهای پیاده که از دیرباز در شهرها وجود داشته اند؛ پل های اجتماعی بوده اند. بنابراین مفهوم "پل به مثابه فضای اجتماعی" که به خصوص در کشور ما جایگاه واجد ارزشی داشته است می تواند بازتعریف و تدقیق شده و در توسعه فضاهای امروزی مورد استفاده قرارگیرد. علاوه بر قابلیت پیاده مداری، پل های اجتماعی دارای فواید دیگری نیز هستند که می تواند در سطوح مختلف از محله تا سطح جهانی، تاثیرگذار باشد؛ چرا که پتانسیل زیادی برای طراحی خلاقانه را دارند و می توانند در جهت تامین اهدافی مانند ایجاد تعاملات اجتماعی، خلق خاطرات جمعی، ایجاد هویت و کارکرد پویا برای شهرها به کار گرفته شوند. این پژوهش با رویکرد کیفی، در پی کشف عواملی است که پل های شهری را به فضاهای اجتماعی موفق تبدیل می کند. بنابراین پس از مطالعات مبانی نظری و تجارب جهانی، دو مورد از پل های تهران که زندگی شهری در آن ها جریان دارد مورد پژوهش قرار گرفتند. مراجعه کنندگان این فضاها به طور تصادفی انتخاب شده و مصاحبه عمیق در رابطه با کشف کیفیت های فضا با آن ها انجام شده است و جمع آوری داده ها به روش مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافته است. سپس داده های جمع آوری شده به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. بر اساس نتایج این پژوهش معیارهای کیفیت پل های اجتماعی برساخته ی دو مولفه ی عملکردی و ادراکی است.
    کلیدواژگان: کیفیت طراحی شهری، پل های اجتماعی، پل پیاده، پیاده مداری، تفرجگاه پیاده
  • مهسا جوادی نوده، آزاده شاهچراغی* صفحات 33-46

    استفاده از خانه های تاریخی به عنوان مدارس معماری دارای مفاهیم چند بعدی پایداری است. در واقع استفاده مجدد می تواند علاوه بر کیفیت زیستی افراد ساکن در بافت های تاریخی بر کاربران فضا نیز تاثیرگذار باشد. چون محیط های آموزشی درخور هم در آموزش و هم در پرورش دانشجویان معماری موثر هستند. با این حال تاکنون بهره برداران در فرآیندهای مرتبط حضور نداشتند و ابعاد موثر در تغییر کاربری از منظر نیازهایشان مشخص نشده است. از این رو در پژوهش حاضر معیارهای موثر در استفاده مجدد از خانه های تاریخی به عنوان مدارس معماری از منظر مردم زیسته در بافت تاریخی و دانشجویان ارزیابی می گردد تا رابطه معیارها با آموزش دانشجویان و کیفیت زیستی ساکنین بافت مشخص گردد. در این رابطه خانه های تاریخی محله اوچ دکان اردبیل از سوی پژوهشگران مطرح شده اند و با تلفیق روش های کمی و کیفی به ارزیابی الگوی عملیاتی تحقیق از طریق پرسشنامه با اعتبارسنجی آلفای کرونباخ در آنها پرداخته شده است. همچنین با توجه به توزیع نرمال متغیرهای اصلی، نتایج در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با آزمون ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین رابطه بین اهداف بهره برداران با متغیرها در دو گروه متمایز دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی و ساکنان محله اوچ دکان صورت گرفته است. بر این مبنا مشخص گردیده است که توجه به ابعاد ادراکی (زیبایی شناسی، تعلق و...) از منظر دانشجویان بر آموزش آنان- بیش از هر بعد دیگر در استفاده مجدد از بناهای تاریخی- تاثیرگذار است. از منظر ساکنین بافت هم ابعاد عملکردی (فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و...) دارای همبستگی با کیفیت زیستی و سرزندگی در محدوده مورد نظر است.

    کلیدواژگان: خانه های تاریخی، استفاده مجدد، مدارس معماری، تغییر کاربری، اردبیل
  • لیدا بلیلان اصل*، حنانه فیاض مقدم، رقیه غفاری حافظ صفحات 47-62

    طی دوران های مختلف تاریخی تحولات سیاسی، اجتماعی و مذهبی به بهترین شکل در هنر و معماری ظاهر شده به گونه ای که آثار معماری هر دوره، نشان دهنده باورها و اندیشه های غالب آن جامعه است؛ بر جامعه ایلخانی نیز اندیشه های عرفانی و تصوف حاکم بوده است. در این دوره آموزه های عرفانی در تمامی بخش های جامعه، به خصوص معماری و تزیینات معماری، گسترش یافت؛ به طوری که در اکثر بناهای این دوره این تاثیرات مشهود است. موضوع مقاله حاضر، بررسی تاثیر اندیشه های عرفانی در تزیینات معماری دوره ایلخانی و تزیینات مسجد جامع ورامین، به عنوان یکی از بناهای مهم این دوره است. به عبارتی این پژوهش به بررسی نمود عرفان در آثار و تزیینات معماری دوره ی ایلخانان مغول می پردازد. روش تحقیق مقاله، بررسی و تحلیل های تفسیری-تاریخی متون و آثار معماری دوره ایلخانی است. از یافته های پژوهش این شواهد حاصل می شود که تصوف و اندیشه های عرفانی، حکومت و معماران ایلخانی را تحت تاثیر قرار داده و این تاثیرات در تزیینات معماری بناهای این دوره به ویژه در تزیینات مساجد نمایان است. در مسجد جامع ورامین از هر سه نوع تزیینات (هندسی، گیاهی و کتیبه ای) استفاده شده است که این طرح ها به طور عمده هندسی و یا کتیبه ای هستند. با این وجود نقوش گیاهی نیز، هرچند اندک ولی در بنا وجود دارند. این کتیبه ها دارای مضامین دینی و یا تاریخی هستند که کتیبه های تاریخی جهت توضیح چگونگی و زمان آغاز بنا  به کار می روند. همچنین در طرح های هندسی که بیشترین حجم تزیینات را به خود اختصاص داده و با اسلوب بسیار موثری نیز به کار رفته اند از مفاهیم نمادین اعداد و اشکال به وفور استفاده شده که به مضامین عرفانی اشاره دارند.

    کلیدواژگان: اندیشه های عرفانی، تزئینات معماری، معماری ایلخانی، عرفان در معماری، مسجدجامع ورامین
  • سیامک پناهی*، فریبا تقی شاهبازی صفحات 63-74
    این پژوهش به معرفی فضاهای "دیگر" در فلسفه، روانشناسی، معماری و چگونگی شکل گیری مفهوم "نا مکان" از درون آن پرداخته است. اصطلاح "دیگری" در روانکاوی ژاک لکان به قطب دیالکتیک میان سوژه و ابژه اطلاق می گردد که خاستگاه آن در تفکر دیالکتیک هگل بوده  و نمود آن را به طور مشخص می توان در خوانش الکساندر کوژو از پدیدارشناسی روح وی در دهه سی سده بیستم میلادی یافت. نظریه فوکو از"دیگر بودگی" به کانسپت "تفاوت و تمایز"  دریدا بسیار شباهت دارد. این چنین به نظر می رسد که مفهوم "نا مکان" مارک اوژه نیز در یک دیالکتیک خاص، در برابر مفهوم "مکان" قرار گرفته است. روش پژوهش در این تحقیق به صورت تحلیلی، توصیفی و تلفیقی از روش کمی (از نظریه به مورد مطالعه: قیاسی) و کیفی (از مورد مطالعه به نظریه: استقرایی) است.این پژوهش نظریه نا مکان و فضاهای دیگر در فضای پسا مدرن و جهان سوپر مدرن و جایگاه آن در دیالکتیک خاص مکان و نا مکان و همچنین وجه تمایز آن در معماری و شهرسازی را معرفی نموده و در نهایت این پژوهش به ارایه مدلی در چگونگی شکل گیری فضاهای دیگر و ارتباط آن با نا مکان ها دست یافته و به این نتیجه رسیده است که "نامکان ها" بخش دایما فزاینده ای از زندگی شهری را در برگرفته و بین آنها و "فضاهای دیگر" ریشه های مشترکی وجود دارد و نامکان با افراط در زمان، افراط در فضا و افراط در فردیت به ظهور رسیده است.
    کلیدواژگان: هتروتوپیا، مکان، نامکان، دیگر بودگی، فضا
  • سحر لری علی خانی*، مهرداد متین صفحات 75-86
    در قرن هفدهم دکارت نگاه ها را از عینیت به ذهنیت معطوف کرد؛ در تداوم آن معماری مدرن به طور معمول با مفهوم انتزاع گره خورده است و کمتر می توان از معناگرایی و نشانه پردازی در فرم های مدرن نسبت به دوران های قبل، سراغ گرفت. در این مقاله سعی شده است ارتباطاتی بین زبان شاعرانه و معماری مدرن برقرار شود. استعاره با زبان و تفکر در معنای عام آن آمیخته است. معمار، با پذیرش استراتژی هایی که از زبان استعاره استفاده می کنند، شروع به طراحی مکان های مرتبط با فرهنگ می کند. فرم معماری با بیان استعاری فرهنگ، طبیعت و تاریخ معنامند می شود. روش تحقیق از نوع تحلیلی، توصیفی و کیفی است؛ پرسش اصلی تحقیق این است که «چگونه می توان با زبان شاعرانه و عنصر استعاره از بحران های معماری مدرن رهایی یافت؟». به منظور پاسخ به این پرسش، صداهای معماری، صدای معمار و کاربرد استعاره در معماری بررسی شد. سپس به کمک گونه بندی انواع استعاره در معماری به سه شکل محسوس، نامحسوس و ترکیبی، به بررسی نمونه های معماری معاصر پرداخته شد تا نمودهایی از استعاره های محسوس یا نامحسوس در آثار بررسی شود.نتبجه این پژوهش نشان می دهد، راه نجات برای برون رفت از بحران های معماری مدرن که در پنجاه سال اخیر با آن مواجه شده است، درگیر کردن هرمنوتیک و توجه به زبان شاعرانه، در معماری است.
    کلیدواژگان: معماری مدرن، زبان شاعرانه، استعاره، پیکربندی، هرمنوتیک
  • یاسمن جابری، حسین سلطان زاده*، شروین میرشاهزاده صفحات 87-98

    فضاهای آموزشی، یکی از حوزه های معماری محیطی هستند که نقش عمده ای را در یک جامعه ایفا می نمایند. فضای کلاسی همانند صحنه تیاتر است که با نمایش دادن استعداد ها و بهبود یادگیری دانش آموزان باید از طراحی به خصوصی برخوردار باشد. اهمیت موضوع در این است که نوع چیدمان صندلی ها در کلاس می تواند روی کیفیت آموزشی تاثیر ملموسی داشته باشد. مبانی نظری تحقیق بر این نکته استوار است که تمرکز دانش آموزان و چگونگی توجه آن ها می تواند در یادگیری نقش مهمی داشته باشد هدف از این پژوهش بررسی رابطه چیدمان صندلیها درکلاسها و تاثیر مثبت آن بر یادگیری با رویکردها و پیامدهای آن بر یادگیری است که از روش تحقیق همبستگی و از تحلیل مسیر، آمار توصیفی و نسبت فراوانی بهره می برد تا تاثیر چیدمان بر یادگیری را مورد بررسی قرار دهد. آزمودنی های تحقیق حاضر 64 نفر از دانش آموزان مدرسه ی دخترانه هدف در شهرستان میاندوآب در سه مقطع تحصیلی است که در پایان نیم سال تحصیلی نتایج آزمونها، مورد بررسی قرار گرفته و تجزیه تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. بنابراین در این تحقیق سه نوع چیدمان عبارتند از چیدمان ردیفی برای دروس (عربی، ریاضی، ادبیات فارسی)، چیدمان خوشه ای برای دروس (علوم، کار و فناوری، هنر)، چیدمان Uشکل برای درس (مطالعات اجتماعی، زبان خارجه، پیامهای آسمانی، سبک زندگی، قرآن)، نتیجه گیری می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری، چیدمان کلاسی، محیط آموزشی، دانش آموزان، فضا
|
  • Navid Jahdi *, Milad Fathi, Javad Shekari Nayeri Pages 5-18

    Urban squares are valuable parts of urban heritage. There has always been a center called the square linked to the government's fate, the people, and the history of that land in every country. In this regard, the analysis of various components affecting the emergence of urban squares as a public space in Islamic countries is a topic that is addressed in this study. The critical role of squares in cities' structure highlights the importance of recognizing the stages of their development and evolution to properly understand Islamic countries' urban structure and generalize its results. Therefore, With the aim of profoundly understanding the importance of the square in Islamic cities' structure, This study seeks to answer how squares have become the beating heart of Islamic cities after their emergence and spatial-physical changes? Using the descriptive-analytical research method, Martyrs' Square in Beirut, Marjah Square in Damascus, and Taksim Square in Istanbul have been studied. Based on research, it can be concluded that Urban squares, as a new form of public space, were formed in Islamic countries in the late 19th century in response to the growth of the urban population and the political stability and economic power of the ruling government. These squares were initially located outside the old city walls, and overtime and the city's physical development, they have played an essential role in the urban structure. Finally, by providing the necessary spatial and physical context for social events' support and occurrence, they have civil and memorial meanings.

    Keywords: urban square, Martyrs' Square in Beirut, Marjah Square in Damascus, Taksim Square in Istanbul, Islamic cities
  • Zahra Jamshidian, Seyyed Ali Safavi *, Ehsan Ranjbar Pages 19-32
    Abstract As a dominant approach in the literature on urban design, walkable urban spaces are of great importance. So, the concept of "bridge as a social space" which has a valuable place, especially in Iran, can be redefined and used in the development of today's spaces. Social bridges have many benefits that can be effective at different levels from the neighborhood to the world in addition to their walkability because they have great potential for creative design and can be used to fulfill goals such as establishing social interactions, creating collective memories, creating identity, and dynamic functioning for cities. This qualitative study was conducted to identify the factors that make urban bridges successful social spaces. For this purpose, after reviewing the theoretical foundations and world experiences, two bridges of Tehran, where urban life flows, were examined. The visitors to these spaces were randomly selected and interviewed in-depth concerning the qualities of the space. The interviews were continued until theoretical saturation was achieved. The collected data were then analyzed by content analysis. The results indicated that the criteria for the qualities of social bridges are based on functional and perceptual components.Keywords: urban design qualities, social bridges, walkable bridges, walkability, Pedestrian promenade.
    Keywords: Urban Design Qualities, Social Bridges, Walkable Bridges, walkability, Pedestrian Promenade
  • Mahsa Javadi Nodeh, Azadeh Shahcheragi * Pages 33-46

    Using traditional houses as schools of architecture is based on sustainable multi-dimensional concepts. Reusing these houses can affect the quality of life of the people living in historical textures as well as the experiences of the users of those spaces. Appropriate learning environments can leave positive effects on the education of the students of architecture.However, these beneficiaries have not been considered in the related processes and the effects of their needs on different aspects of changing the use class of these houses have not been evaluated. Therefore, in the present study, the effective criteria in reusing traditional houses as schools of architecture were evaluated from the viewpoints of the people living in the historical texture and the students of architecture so as to determine the effects of these criteria on the education of the students and the quality of life of the local residents.The traditional houses located in Uch-Dokan Neighborhood were propounded by the experts for these purposes.The houses in this neighborhood were investigated using a combination of qualitative and quantitative methods.A questionnaire validated by Cronbach’s α was used to evaluate operational research patterns. Also, considering the normal distribution of the main variables, both descriptive and inferential statistics and Pearson's correlation coefficient were used to determine the relationship between the purposes of the beneficiaries and the variables of the study from the viewpoints of the students of Mohaghegh Ardabili University and the residents of Uch-Dokan Neighborhood. The results indicated that from the viewpoints of the students, attending to perceptual dimensions (aesthetics, belonging...) was the most effective factor on their education when using the traditional houses as schools of architecture. From the viewpoints of the residents, functional dimensions (social and cultural activities..) were found to have the highest correlation with their quality of life and vitality in the environment.

    Keywords: Traditional Houses, Reuse, schools of architecture, change of use class, Ardabil
  • Lida Balilan Asl *, Hannaneh Fayyaz Moghaddam, Roghayyeh Ghaffari Hafez Pages 47-62

    During different historical eras, political, social and religious developments have appeared in the best way in art and architecture in such a way that the architectural works of each era show the dominant beliefs and thoughts of that society; Ilkhani society has also been dominated by mystical and Sufism ideas. In this period, mystical teachings were spread in all parts of society, especially architecture and architectural decorations; So that these influences are evident in most of the buildings of this period. The subject of this article is to investigate the influence of mystical ideas on the architectural decorations of the Ilkhanid period and the decorations of Varamin Jame Mosque, as one of the important buildings of this period. In other words, this research examines the manifestation of mysticism in the architectural works and decorations of the Ilkhanid period. The research method of the article is the review and interpretive-historical analyzes of texts and architectural works of the Ilkhanid period. From the findings of the research, this hypothesis is proposed that Sufism and mystical thoughts have influenced the government and patriarchal architects and these influences are visible in the architectural decorations of the buildings of this period, especially in the decorations of mosques. All three types of decorations (geometric, plant and inscription) have been used in Varamin Grand Mosque, and these designs are mainly geometric or inscription. However, there are plant motifs in the building, although few. These inscriptions have religious or historical themes that historical inscriptions are used for how and when they started. Also, the symbolic concepts of numbers and shapes are abundantly used in the geometric designs, which have the largest amount of decorations and are used in a very effective style, which refer to mystical themes.

    Keywords: mystical thoughts, Architectural decorations, Ilkhanid Architecture, Mysticism in Architecture, Varamin Grand Mosque
  • Siamak Panahi *, Fariba Taghi Shahbazi Pages 63-74
    This study has made an effort to introduce "other space" and "non-place" in philosophy, psychology and architecture and concentrate on relationship between both. The theoretical framework of essay is designing architecture theory base on philosophical concept which is related to the non-place philosophy. The research methods in this study are analytic and descriptive combination of qualitative (from case study to theory) and quantitative (from theory to case study) research. Concept of "other" in psychology is derived from Jacques Lacan 's theories between "subject and object" based on Hegel 's Dialectic (thesis, antithesis and synthesis.This concept already has determined in Hegel's spirit phenomenology by Alexandre Kojeve.Michael Foucault's theory of "otherness" is so similar to Derrida's theory of " difference". Foucault called some place in the city, heterotopias such as nursing home, swimming pool, prison, cemetery and graveyard, madhouse, whorehouse, public bath, ship and so on.That is clear which place and non-place are on Hegel's Dialectic form. This study tries to introduce the spaces of "Non-place" which Edward Suja, Fredric Jameson and Mark Auge are spectroscopy its founders.Place has some identity and specific factors for recognizing, but non-place doesn't have any identity and specific factors. Place is in the transporting world, but non-place is in the prison of machinism. In the place we have some memorial event and the figure of the city is individual and unforgettable but in non-place we never have any memorial event and the figure of the city is not individual and specific. Non-place city are generic city which we burn on clinic and die on hospital. Architectural and urbanism spaces have influenced in all part of our life and there are some great relationship between philosophy, psychology, art and other science with architecture and urbanism.The conclusion of the study is that "other space" and "non- place" has some complex relationship with each other and the "non-places" is going to surround and enclose the world of metropolitans and at the other side those city with this manner never have diversity, variety and mind memorials.
    Keywords: Place, Non-Place, Other Space, Otherness, Space
  • Sahar Lori Alikhani *, Mehrdad Matin Pages 75-86
    In the seventeenth century, Descartes turned attentions from objectivity to subjectivity. Modern architecture is usually tied to the concept of abstraction, and less can be learned from semantics and signage in modern forms than in previous eras. The language that may ultimately create a culture for designing moods based on culture with more claims to a sense of the world is poetic or literary language, the basic unit of which is metaphor. The architect, by adopting strategies that use metaphorical language, begins to design places related to culture. In architecture, the subject is not just a building, but the meaningful event that exists, life itself. The language with which architecture can make the living space meaningful is poetic language. Take advantage of metaphor is the best way to express poetry poetically in architectural design. The research method is analytical, descriptive and qualitative; The main question of the research is: "Can we get rid of modern architectural crises with poetic language and metaphorical element?". In order to answer this question, the sounds of architecture, the voice of the architect and the use of metaphor in architecture were examined. Then, with the help of sorting the types of metaphors in architecture in three forms: tangible, intangible and combined, the examples of contemporary architecture were examined. The result of this research shows that the way out of the modern architectural crisis that has been faced in the last fifty years is to engage hermeneutics and pay attention to poetic language in architecture. Architects use metaphor as a strategy towards creativity; Because in the modern period the focus was on the scientific and mathematical approach, few people paid attention to the poetic concepts of the works; However, by examining some works, a poetic approach was observed and it was shown that architects use metaphors in different ways and use different interpretations to turn them into visual images. In fact, the metaphorical nature of the architectural form extends to the contemporary period, and what is omitted due to abstraction is the tangible expression of metaphor.
    Keywords: Modern Architecture, poetic language, metaphor, Configuration, Hermeneutics
  • Yasaman Jaberi, Hossein Soltanzadeh *, Shervin Mirshahzadeh Pages 87-98

    Educational spaces are one of the areas of environmental architecture that play a major role in a society. Class room environmental is similar to the theater scene, which shuld be designed from a private perspective by displaying student s' talents and improving their learning. The importance of the issue is that the type of seat arrangement can have a tangible impact on the quality of instruction. The theoretical foundations are based on the fact that students' attention can play an important role on learning. The purpose was to investigate the relationship between chairs arrangement in classes and their positive impact on learning with its approaches and consequences. the correlation research method, course analysis, descriptive statistics analysis and Frequency ratio were used to examine the effect of layout. The tested groups are 64 students of Hadaf school in Miandoab in three levels. At the end of the half - year, the results of the tests and data analysis was done by Spss Software. Therefore, to enhance students ' learning , three types of layouts such as alignment for the courses (Arabic, mathematics, literature), Cluster for (Science, Technology, Art) and U-shaped for (Social Studies, Foreign Language, Heavenly Messages, Lifestyle, Quran) is concluded.

    Keywords: Learning, Classroom Arrangement, educational environment, Students, Space