فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 27 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا شریف*، سید حسن خلیفه واقفی صفحات 7-31
    مطالعه وعده قرآنی فساد و چگونگی بروز و ظهور آن در فضای تاریخی و تمدنی قوم بنی اسراییل، می تواند تصویر و تحلیل برجسته تری از ماهیت، موقعیت و فرجام دولت صهیونیست اسراییل را تبیین و پشتوانه علمی جبهه مقاومت را تقویت نماید. (مسیله) این مقاله با بهره گیری از رهیافت تدبری؛ با تاکید بر پیوستگی آیات و تحلیل دلالت های ظاهری موجود در متن سیاق، به چینش زمانی آیات و تبیین چگونگی وقوع سرکوبی فساد بنی اسراییل در آخرالزمان، توسط «اولی باس شدید» می پردازد. (روش) مقاله احتمال وقوع یکی از دو فساد این قوم در زمان معاصر را قویتر از دیگر احتمالات می داند. طبق روایات و دلایل مطرح شده در این نوشتار، زنجیره متوالی ماجراهای فساد بنی اسراییل و «علو کبیر» ایشان در آخرالزمان، در اواخر دوران غیبت کبری و منتهی به ظهور امام عصرعج خواهد بود. مصداق «اولی باس شدید»، یاوران امام زمان عج هستند که در فراگرد سرکوبی فساد بنی اسراییل، به این وعده الهی تحقق می بخشند. (یافته ها)
    کلیدواژگان: قرآن کریم، آخرالزمان، یهود، صهیونیسم، فساد بنی اسرائیل
  • رامین شمسایی نیا* صفحات 33-53

    پژوهش با ارایه یک چارچوب مفهومی به تبیین سه ابر نیروی موثر برتحولات منطقه غرب آسیا شامل؛ محور مقاومت، دولت های عربی ناهمسو با مقاومت، دولت های فرامنطقه ای مداخله گر و گفتمان ها و نیروهای اجتماعی سیاسی پیرو آنها پرداخته و پس از مرور زمینه های شکل گیری و جانمایی قانونی حشد الشعبی عراق (مساله)، با بهره گیری از نظریه های چارچوب سازی و انگاره سازی رسانه ای به تحلیل گفتمان (روش) حمایتی و پادگفتمان انتقادی رسانه ها پیرامون این گروه مقاومت می پردازد. پس از احصاء 64 محور رسانه ای (یافته)، تعمیق و نتیجه گیری دال های مرکزی این گفتمان ها بیانگر آن است که رسانه های پادگفتمان مقاومت در بخش درون مرزی عراق با راهبرد تحریک «گسل های خفته مذهبی، قومیتی و نژادی» باطراحی 6 شکاف «تصویری ناسازگار از حشد الشعبی با امنیت ملی، نظم سیاسی و ساختار قانونی عراق» پرداخته و در بخش برون مرزی 4 راهبرد «وابسته نمایی به ایران»، «هراس انگیزی از توسعه فرقه گرایی شیعی»، «متحد سازی دولت های ارتجاع عربی بر علیه حشد»، «تولید جنبش های موازی حشد» و نتیجتا تعارض آن با «امنیت و پایایی حکمرانی دولت های عربی منطقه» را به کار بسته اند. در مقابل رسانه های گفتمان مقاومت 2راهبرد «تبیینی با تشریح لایه ای» و «تقابلی با تولید ضد جریان» را با تمرکز بر تاثیر آن بر «تامین منافع ملی عراق» و «هم افزایی با گروه های مقاومت» طراحی نموده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، حشد الشعبی عراق، دیپلماسی رسانه ای، سیاستگذاری رسانه ای، جهان اسلام
  • علی شاکر* صفحات 55-80

    تهاجم نظامی عراق به ایران در سپتامبر1980 و در آخرین ماه های ریاست جمهوری کارتر آغاز گردید. نبرد مذکور مهمترین جنگ پس از جنگ دوم جهانی و طولانی ترین جنگ در قرن بیستم لقب یافت، که در اوج سال های جنگ سرد در منطقه ی خلیج فارس به وقوع پیوست که مسلما با توجه به طرف های درگیر درآن، آمریکا نمی توانست نسبت به آن بی تفاوت باشد. (روش): این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی، مواضع مقامات آمریکایی را در آغاز تهاجم نظامی عراق به ایران مورد ارزیابی قرار داده است. و با بررسی عناصر و متغیرهای متعدد تاثیرگذار در آن مقطع زمانی، (مساله): به طرح این سیوال می پردازدکه، سهم مقامات آمریکایی در این رویکرد عراق چه بود. با رصد اوضاع بین المللی این فرضیه شکل می گیرد که روابط پنهانی و پشت پرده امریکا و عراق دلیل اصلی اتخاذ چنین اقدامی بود. (یافته ها): نتایج بدست آمده حاکی از آن است که آمریکا درتشویق و ترغیب رژیم عراق به آغاز جنگ با ایران تاثیر زیادی داشت. زیرا آنها بر این باور بودند، که با در تنگنا قرار دادن ایران، راهی جز عدول از مواضع انقلابی، و همگرایی با آمریکا، یا سقوط حکومت، انتخاب دیگری نخواهد داشت. بر این مبنا حمله ی نظامی عراق به ایران، سناریویی امریکایی بود که در راستای منافع آن کشور طراحی و اجرا گردید.

    کلیدواژگان: جنگ، عراق، ایران، آمریکا، ترغیب، صدام
  • حسین مرادی مخلص*، مرتضی شاه مرادی صفحات 81-109
    سید جمال الدین اسدآبادی متفکر و سیاستمداری است که آغازگر نواندیشی و بیداری در جهان اسلام بوده است که غالبا اندیشه های سیاسی و اجتماعی ایشان موردتوجه محققان بوده است و دیدگاه های وی در عرصه تعلیم و تربیت مغفول مانده است. با توجه به اهمیت تعلیم و تربیت و ضرورت تحول نظام آموزشی مسلمانان، مسیله و هدف پژوهش حاضر واکاوی مفهوم و مولفه های تعلیم و تربیت از منظر سید جمال الدین اسدآبادی به عنوان یکی از مصلحان بیدارگر اسلامی می باشد (مسیله). روش تحقیق پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت داده از نوع کیفی و از نوع تحلیل متنی می باشد که جهت گردآوری داده ها از روش اسناد کاوی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کتب، مقالات و اسناد علمی مرتبط با سید جمال الدین اسدآبادی بود که به روش نمونه گیری در دسترس مقالات و کتب مرتبط انتخاب شد و تجزیه وتحلیل داده ها این پژوهش در چهار مرحله توصیف، تحلیل، استنتاج و تبیین انجام پذیرفت (روش). یافته های پژوهش نشان می دهد که سید جمال الدین، تعلیم و تربیت را یکی از شیوه های مهم بیداری مسلمانان می دانست. ازنظر وی، تعلیم و تربیت فرد از سه دیدگاه قابل بررسی است و معلم به عنوان الگوی کامل تربیتی نقش مهمی در فرایند تعلیم و تربیت دارد. مهم ترین تاکیدات و مولفه های تربیت ازنظر سید جمال الدین شامل توجه به زبان مادری، آگاهی و بیداری، استعمار و استبداد نتیجه انحراف اخلاقی، جایگاه رفیع علم، بازسازی هویت اسلامی و گسترش علوم و فنون جدید می باشد (یافته ها).
    کلیدواژگان: سید جمال الدین اسدآبادی، تعلیم و تربیت اسلامی، انسان، بیداری اسلامی
  • محمد شجاعیان* صفحات 111-128

    مقاومت علیه سلطه غیرمسلمانان بر مسلمانان از مبانی وحیانی متقنی برخوردار است.یکی از مهمترین این مبانی، آیه 141 سوره نساء است که اساس قاعده فقهی نفی سلطه کفار بر مسلمین است.انجام هر اقدامی که منجر به برتری کافران بر مسلمانان شود،حرمت تشریعی دارد.بررسی صورت گرفته در پژوهش حاضر نشان می دهد بیشتر مفسرین معاصر شیعه و سنی،برخلاف اسلاف خود،با توسعه معنایی نفی سلطه کافرین بر مسلمانان به دلالت های سیاسی و اجتماعی این آموزه قرآنی به صورت جدی توجه کرده اند. هدف از پژوهش حاضر تبیین تحول در فهم دلالت های سیاسی و اجتماعی آیه نفی سلطه وبررسی عوامل آن (مساله) با روشی توصیفی تحلیلی (روش) است. می توان دو عامل مهم را برای این تغییر رویکرد بیان کرد.عامل اول سلطه دولت های غربی بر بخش های وسیعی از جهان اسلام است.این مشکل موجب شده است مصلحان و متفکران دینی با تامل در متون اصیل اسلامی تلاش کنند راهی برای برون رفت از آن بیابند.عامل دوم تلاش فقهاء مسلمان به بویژه فقهاء شیعه در شکل دهی به جنبش های اعتراضی علیه سلطه خارجی بر مبنای این اصل قرآنی(یافته ها) به عنوان یکی از مهمترین مبانی دینی نفی سلطه غیرمسلمانان بر مسلمانان است.

    کلیدواژگان: قرآن، سیاست، مقاومت، سبیل، سلطه، روابط خارجی
  • محسن نصر اصفهانی*، زهرا کرانی، حسن علییاری صفحات 129-148

    افول هژمونی آمریکا از مهم ترین مباحث مطرح و حایز اهمیت در ادبیات روابط بین الملل در طی سالیان اخیر بوده که همواره ذهن بسیاری از تحلیل گران و سیاستمداران جهانی را به خود مشغول ساخته است. درطی دهه های اخیر با الگوپذیری سایر ملت-های منطقه از مبانی و اصول تحول زای انقلاب اسلامی و با بهره گیری از تحولات بیداری اسلامی، شیوه ای از ایتلاف نانوشته بین دولت ها و ملت های منطقه غرب آسیا با محوریت قدرت مقاومت اسلامی جهت مقابله با سیاست های استکباری و درنهایت افول تدریجی هژمونی آمریکا در منطقه غرب آسیا شکل گرفت. سوال اصلی پژوهش حاضر بدین شکل مطرح می شود که شکل-گیری و گسترش قدرت محور مقاومت اسلامی در منطقه غرب آسیا چه تاثیری بر افول هژمونی آمریکا داشته است (مسیله)؛ با استفاده از رویکرد توصیفی- تحلیلی به پژوهش حاضر خواهیم پرداخت (روش)؛ یافته های حاصل از پژوهش در دو سطح منطقه-ای و بین المللی نشان دهنده مولفه هایی چون: وحدت و تنش زدایی بین دولت ها در منطقه غرب آسیا، پویایی و شکل گیری موازنه قدرت درعرصه بین الملل، خشم و انزجار عمومی ملت ها از آمریکا در منطقه غرب آسیا، گسترش ارزش های انقلاب اسلامی و پویایی نظام اسلامی در درون ملت ها و دولت های منطقه، شکست ایتلافات و اتحادهای جهانی با محوریت آمریکا و هم پیمانان آن می باشد (یافته ها).

    کلیدواژگان: محور مقاومت، افول آمریکا، نظم هژمونی، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی
  • مجید استوار*، علی اکبر دانای درگاه صفحات 149-170

    وقوع انقلاب اسلامی تحت تاثیر اندیشه های امام خمینی(ره) و نظریه ولایت فقیه، تغییرات عمیقی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا ایجاد کرد. عملکرد جنبش های اسلامی و به طور اخص اندیشه مقاومت در نیم قرن اخیر، تحت تاثیر این نظریه و بازتاب انقلاب اسلامی بوده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی شکل گیری مقاومت در منطقه خاورمیانه و تحلیل چگونگی اثرگذاری نظریه ولایت فقیه بر اندیشه مقاومت در این منطقه می باشد. پرسش بنیادی پژوهش حاضر این است که ولایت فقیه چگونه بر ملت های منطقه تاثیر گذاشته و موجب شکل گیری مقاومت گردیده است؟ (مسیله) در پژوهش حاضر از روش کیفی و رهیافت جامعه شناسی سیاسی.استفاده شده است (روش) یافته های پژوهش نشان می دهد امام خمینی (ره) با اتکاء بر نظریه ولایت فقیه و سه اصل اساسی عدالت، توجه به آراء و نظرات مردم (مردم سالاری) و مقابله با مستکبران عالم در برابر مستضعفان از طریق قدرت نرم در شکل گیری خودجوش هسته های مقاومت موثر بوده و پس از عمق یابی و گسترش محور مقاومت، منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه نیز تامین شده است. (یافته ها)

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، مقاومت، قدرت نرم، خاورمیانه، امام خمینی(ره)
  • هادی ابراهیمی کیاپی*، ساره لاریجانی صفحات 171-189
    بررسی تاثیرگذاری رسانه ملی در صدور انقلاب اسلامی با تکیه بر «مناسک انقلاب اسلامی» و نیز چالش ها و فرصت هایی که در این زمینه وجود دارد، موضوعی است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است، که اتکای رسانه ملی بر مناسک انقلاب برای صدور ارزش های انقلاب، فرصت هایی را در ابعاد فرهنگی، سیاسی، دینی، و نیز تعمیق انسجام اجتماعی و زدودن ذهنیت منفی از انقلاب اسلامی ایران فراهم می آورد و در عین حال اتکای بیش از حد بر بعد مناسکی انقلاب و نادیده گرفتن محتوایی که این انقلاب بر مبنای آن شکل گرفته است، می تواند برای صدور انقلاب آسیب زا باشد و انقلاب را از محتوای اصلی آن تهی نماید.
    کلیدواژگان: مناسک، رسانه، صدورانقلاب، نظریه ی پخش
|
  • Alireza Sharif *, Seyyed Hassan Vaghrfi Pages 7-31
    In the early verses of Surah Al-Isra (the children of Israel chapter) has been referred to two corruptions of the children of Israel.In verses from Surah Ma'idah (the table spread), a group of true jewish believers are excluded from the rest.But many of them insist on corruption and incitement to war which, of course, their attributes correspond the Zionist government.The article deals with the chronological order of the verses and describing how the repression of the corruption of the children of Israel occurred in the apocalypse by "uli ba-sin shadidin" -those of strong (severe) power/might- using a kind of contemplation method; that is paying attention to the continuity of the verses of the Qur'an and analyzing the apparent implications contained in the text of the verses sequentially and finally, knows the probability of the occurrence of one of the two corruptions of this people in contemporary period stronger than other probabilities.According to the narrations and reasons presented in this article, the successive chain of adventures of corruption of the children of Israel and their great insolence in the apocalypse will be at the end of the period of the great absence and leading to the advent of Imam Mahdi -May God Almighty hasten his honorable return.
    Keywords: The Holy Qur', an, the end of time, Jews, Zionism, the corruption of the Israelites
  • Ramin Shamsaeinia * Pages 33-53

    The research provides a conceptual framework to explain the three superpowers affecting the changes in the West Asian region, including; The axis of resistance, Arab governments that are not aligned with the resistance and interventionist extra-regional governments and the discourses and social forces that follow them, and after reviewing the fields of formation and legal positioning of the Iraq Hashd al-Shaabi (Issue), using the theories of the Media framing and conceptualization deals with the analysis of supportive discourse (method) and critical counter-discourse of the media around this resistance group. After counting 64 media axes (found), deepening and concluding the central signifiers of these discourses, it shows that the counter-discourse media of resistance in the cross-border part of Iraq 4 strategies "dependence on Iran", "fear of the development of Shiite sectarianism", "unification of Arab reactionary governments on against the Hashd", "production of parallel movements of the Hashd" and as a result its conflict with the "security and reliability of the governance of the Arab governments of the region" have been used. In contrast to the resistance discourse media, they have designed 2 strategies of "explanation with layered analysis" and "confrontation with production against the flow" focusing on its impact on "providing Iraq's national interests" and "synergy with resistance groups".

    Keywords: Discourse Analysis, Iraq Hashd al-Shaabi, media diplomacy, Media Policymaking, Islamic world
  • Ali Shaker * Pages 55-80

    Iraq's military invasion of Iran took place in September 1980 and in the last months of Carter's presidency. The said battle was called the most important war after World War II and the longest war in the 20th century, which took place at the height of the Cold War in the Persian Gulf region.And certainly considering the parties involved in it, America could not be indifferent to it.(Method): Using analytical-descriptive methods, this research has evaluated the positions of American officials at the beginning of Iraq's military invasion of Iran. And by examining the many influencing elements and variables at that point in time, (Issue): It raises the question, what was the role of the American authorities in this action of Iraq? By observing the international situation, this hypothesis is formed that the secret and behind-the-scene relations between America and Iraq was the main reason. (Findings): The obtained results indicate that America had a great influence in encouraging and persuading the Iraqi regime to start a war with Iran. Because they believed that by putting Iran in a tight spot, it will have no other choice but to deviate from revolutionary positions and converge with America, or the fall of the government. On this basis, Iraq's military attack on Iran was an American scenario that was designed and executed in line with the interests of that country.

    Keywords: war, Iraq, Iran, America, provocation, Saddam
  • Hossein Moradimokhles *, Morteza Shahmoradi Pages 81-109
    Sayyed Jamaleddin Asadabadi is a thinker and politician who initiated new thinking and awakening in the Islamic world. His political and social thoughts have often been the focus of researchers, and his views have been neglected in education. Considering the importance of education and the necessity of reforming the educational system of Muslims, the problem and purpose of the present research are to analyze the concept and components of education from the perspective of Sayyed Jamaleddin Asadabadi as one of the reformers of Islamic awakening (Issue). The research method in terms of practical purpose and the nature of the data is qualitative type and textual analysis type, which was used to collect the data using the document mining method (Method). The study's findings show that Sayyed Jamaleddin Asadabadi considered education one of the important ways of awakening Muslims. According to him, a person's education can be checked from three points of view, and the teacher, as a perfect educational model, has an essential role in the education process. According to Sayyed Jamaleddin Asadabadi, the important emphasis and components of education include attention to the mother tongue, awareness, and awakening, colonialism and tyranny as a result of moral deviation, the lofty position of science, the reconstruction of Islamic identity and the expansion of new sciences and techniques (findings).
    Keywords: Sayyed Jamaleddin Asadabadi, Islamic education, Human, Islamic awakening
  • Mohammad Shojaiyan * Pages 111-128

    The resistance against the rule of non-Muslims over Muslims has a valid revelation. One of the most important of these bases is verse 141 of Surah Nisa, which is the basis of the jurisprudential rule of denying the rule of infidels over Muslims. Based on this, doing any action that leads to the superiority of infidels over Muslims , it has legal respect.The investigation carried out in the present research shows that most of the contemporary Shia and Sunni commentators, unlike their predecessors, have seriously paid attention to the political and social implications of this Quranic doctrine by developing the meaning of negating the domination of the infidels over Muslims.The purpose of the current research is to explain the evolution in understanding the political and social implications of the verse of denial of domination and to examine its factors (issue) with a descriptive and analytical method (method). Two important factors can be stated for this change of approach.The first factor is the dominance of Western governments over large parts of the Islamic world.This problem has caused reformers and religious thinkers to try to find a way out of find it.The second factor is the efforts of Muslim jurists, especially Shiite jurists, in forming protest movements against foreign rule based on this Quranic principle (findings) as one of the most important religious bases of negating the rule of non-Muslims over Muslims.

    Keywords: Quran, Politics, Resistance, negation of domination, Foreign Relations
  • Mohsen Nasresfahani *, Zahra Korani, Hassan Aliyari Pages 129-148

    The decline American hegemony has been one of the most important topics in international relations literature in recent years, which has always occupied the minds of many global analysts and politicians. During recent decades, by following the example other nations of the region from the fundamentals and principles of the Islamic revolution and by taking advantage of the developments the Islamic awakening, form unwritten alliance between the governments and nations the West Asian region, centered on power Islamic resistance was formed confront the arrogant policies and finally the gradual decline American hegemony in the West Asian region. The main question of the present research is raised follows: What effect the formation and expansion the power the Islamic resistance axis the West Asian region had the decline of American hegemony (problem); We will deal with the current research using descriptive-analytical approach (method); The findings of the research at both regional and international levels, including: unity and de-tension between the governments West Asian region, the dynamics and formation of the balance of power the international arena, anger and public disgust of the nations. From the United States the West Asian region, the spread of the values of the Islamic Revolution and the dynamics of the Islamic system within the nations and governments of the region will be the failure of global coalitions and alliances centered the United States and its allies (findings).

    Keywords: Axis of Resistance, American Decline, hegemonic order, Islamic Revolution, Islamic awakening
  • Majid Ostovar *, AliAkbar Dana Pages 149-170

    The Islamic Revolution, under the influence of Imam Khomeini's thoughts and the Velayat Faqih Theory, had a profound impact on the region of West Asia and North Africa. The performance of Islamic movements and the intellectual axis of resistance in the last half century has been influenced by the Velayat Faqih Theory and the reflection of the Islamic Revolution. Therefore, the purpose of the present research is to investigate how resistance is formed in the Middle East and to analyze how the “Velayat Faqih” Theory has an effect on the thought of resistance in the Middle East. The question of the current research is, how has the “Velayat Faqih” Theory influenced the nations of the region and caused the formation of resistance? (Question) The present research method is qualitative and its approach is political sociology. (the method). The findings of the research show that Imam Khomeini relied on the “Velayat Faqih” Theory and the three basic principles of justice, paying attention to the opinions and opinions of the people (democracy). And confronting the despots of the world against the oppressed through soft power in the spontaneous formation of resistance nuclei, and after the expansion of the axis of resistance, the national interests of the Islamic Republic of Iran have been secured in the Middle East region. (Findings)

    Keywords: Velayat Faqih, Resistance, Soft power, Middle East, Imam Khomeini
  • Hadi Ebrahimikiapei *, Sarah Larijani Pages 171-189
    The influence of national media in issuing the Islamic Revolution based on the “rituals of Islamic Revolution” and also the opportunities and challenges in this field, have been investigated in this research. The results demonstrate that, national media’s reliance on the Revolution’s rituals for the purpose of issuing its values, paves the way for opportunities in various aspects of cultural, political and religious one. In addition, it plays significant role in deepening social cohesion and removing negative thoughts concerning Islamic Revolution of Iran. However, excessive reliance on the ritual aspect and overlooking the content that this revolution is based on, can be harmful and empty the Revolution from its original content. The influence of national media in issuing the Islamic Revolution based on the “rituals of Islamic Revolution” and also the opportunities and challenges in this field, have been investigated in this research.
    Keywords: Rituals, Media, issuing revolution, Broadcasting Theory