فهرست مطالب

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه جعفریان*، علیرضا سلطانی صفحات 1-22
    رقابت های انتخاباتی سال 92 در شرایطی آغاز شد که بهم ریختگی شرایط اقتصادی تحت تاثیر سیاست های دولت دهم سبب بالا رفتن نرخ ارز، افزایش نابرابری ها وتورم افسارگسیخته شده بود در چنین شرایطی دولت یازدهم با شعار تدبیر و امید آغاز شد هدف پژوهش پیش رو بررسی تحلیلی و توصیفی سیاستهای اقتصادی و اجتماعی در دوران هشت ساله ریاست جمهوری حسن روحانی از منظر تحقق عدالت اجتماعی است آنچه که پژوهش پیش رو در بررسی خود به آن رسیده است نشان می دهد که این دولت اگر چه در دوره اول خود با تکیه بر رویکرد غرب گرایانه موفقیت های موقتی داشته است اما در نهایت به دلیل بی عملی و تکیه زیاد برغرب همان مسیر دولت احمدی نژاد را دنبال نموده و تحت تاثیر رویکردهای نیولیبرالیستی حاکم بر اقتصاد ایران نه تنها نتوانست به نابرابری های اجتماعی پایان دهد بلکه به این نابرابری ها افزود. این تحقیق از ابتدا در تلاش است به این سیوال پاسخ دهد که رویکردها و شرایط اقتصادی در دولت روحانی چه تاثیری بر حوزه عدالت اجتماعی در جامعه ایران داشته است و این فرضیه را دنبال نموده که غلبه رویکردهای نیولیبرالیستی بر سیاست های اقتصادی، تحقق عدالت اجتماعی را دردولت اول روحانی با چالش مواجه ساخت علاوه بر این تشدید تحریم های اقتصادی و ضعف مدیریت اقتصادی در دوره دوم دولت شرایط عدالت اجتماعی را با مشکل بزرگتری روبرو ساخت
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی ‏‏، اقتصاد سیاسی، برجام، دولت روحانی
  • فرامرز نعمتی میری، رضا شیرزادی*، میرابراهیم صدیق صفحات 23-43
    شکاف طبقاتی همواره منشا بسیاری از نابسامانی های اجتماعی بوده است.گسترش فاصله طبقاتی از یک سو به افزایش فقر در جامعه منجر می شود. شکاف طبقاتی یکی ازعمده ترین معضلات پیش روی هرجامعه ای بوده به طوری که دولت ها با اجرای برنامه های اقتصادی موجب عمیق تر شدن و یا کمتر شدن آن در کشور شده اند که در سال های اخیر فاصله طبقاتی در جامعه ایران افزایش یافته است. شکاف طبقاتی که گسترش فقر و نابرابری را در پی دارد باعث ایجاد نارضایتی بین اقشار ضعیف جامعه می شود و می تواند به کاهش حمایت مردم از حکومت منجر شود. هدف این پژوهش بررسی شکاف طبقاتی در جامعه ایران بعد از انقلاب اسلامی است. سوال اصلی پژوهش به این صورت مطرح می شود. از مهم ترین دلایل شکاف طبقاتی در جامعه ایران بعد از انقلاب اسلامی می توان به چه مواردی اشاره کرد؟ فرضیه پژوهش این است که اجرای سیاست ها وجهت گیری دولت های بعدازانقلاب اسلامی به ویژه پس ازجنگ تحمیلی واجرای برنامه های توسعه پنج ساله ورویکرد متفاوت هر دولت به عدالت اجتماعی روند تشدید شکاف طبقاتی بانوساناتی شروع شد و ادامه یافت.روش تحقیق در این مقاله کیفی با رویکرد توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مقایسه، عملکرد دولت ها، انقلاب اسلامی، شکاف طبقاتی
  • مهین نیرومند، گارینه کشیشیان سیرکی*، جهانگیر کرمی صفحات 44-66
    امروزه دیگر نمیتوان عاملیت مردم در ایجاد رخدادهای اثرگذار در جوامع را نادیده گرفت. به بیانی دیگر نقش مردم در تغییر ساختارهای جامعه ی خود و بعضا جهت دهی یا تغییر رفتارهای سیاسی حاکمان به طور برجسته مشاهده میگردد و تحلیلگران و اندیشمندان با پرداختن به عاملیت مردم، جنبش و خیزش های معاصر را مورد بررسی قرار میدهند. بر همین اساس، مقاله ی حاضر با هدف بررسی جایگاه مردم در انقلاب اسلامی ایران با نگاه تبارشناسانه ی میشل فوکو انجام و در پی یافتن پاسخی برای این پرسش هاست که دال ′′مردم′′ در گفتمان های مختلفی که در روند انقلاب ایران حاکم شده به چه مدلولاتی اشاره داشته و چگونه می توان از منظر تبارشناسی فوکویی، جایگاه مردم در انقلاب را تحلیل نمود؟ ادعای نگارنده آن است که بر اساس نگرشی تبارشناختی، انقلاب اسلامی ایران صرفا بر اساس عاملیت مردمی قابل درک است و نقش سایر عوامل بسیار محدود است. نقش آفرینی از مردم سنتی رعیت و عشیره ای پیش از مشروطه تا مردم مشارکت جو در مشروطه ی شبه مدرن و سپس در جایگاهی مطیع و رعیت گونه در نظام سیاسی دوره ی پهلوی و نهایتا مردم دارای عاملیت در دوره ی انقلاب اسلامی، موجبات گسست را در نظام-های سیاسی متفاوت فراهم آورده است. برای بررسی این ادعا، مباحث در قالب بخشهای نظری، روند انقلاب، تحلیل عمومی انقلاب و تحلیل تبارشناختی انقلاب ارایه و در پایان به استنتاج از مباحث پرداخته می شود. یافته ها نشان می دهد که بدون فهمی از گسستهای نقش آفرینی دال مردم در طول زمان، نمی توان حضور مردم در انقلاب اسلامی را به روشنی تبیین نمود.
    کلیدواژگان: مردم، عاملیت، تبارشناسی فوکو، انقلاب اسلامی ایران
  • اسماعیل مکرمی، حیدر لطفی*، مجید ولی شریعت پناهی، علی اصغر اسماعیل پور روشن صفحات 67-87

    خاورمیانه منطقه ای بحران خیز در ابعاد مختلف سیاسی، نظامی اجتماعی و فرهنگی و البته اقتصادی است. طبیعتا پژوهش های زیادی نیز در مورد این بحران ها و تبیین آن ها از زوایای مختلف انجام شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل و بررسی مشخصات اقتصادی سیاسی بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از نگاه متخصصان جغرافیای سیاسی با تاکید بر نقش ایران می باشد. سوال اصلی پژوهش این است که مهم ترین مشخصات اقتصادی سیاسی بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از نگاه متخصصان جغرافیای سیاسی کدام اند؟ این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت اکتشافی است و برحسب نتیجه، پژوهشی توسعه ای است. به منظور شناسایی مشخصات مشخصات بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از روش فراتحلیل از نتایج 13 پژوهش شناسایی شده در ایران استفاده خواهد شد. نتایج فراتحلیل این پژوهش ها به شناسایی مشخصات بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه منجر خواهد شد.خاورمیانه منطقه ای بحران خیز در ابعاد مختلف سیاسی، نظامی اجتماعی و فرهنگی و البته اقتصادی است. طبیعتا پژوهش های زیادی نیز در مورد این بحران ها و تبیین آن ها از زوایای مختلف انجام شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل و بررسی مشخصات اقتصادی سیاسی بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از نگاه متخصصان جغرافیای سیاسی می باشد. سوال صلی پژوهش این است که مهم ترین مشخصات اقتصادی سیاسی بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از نگاه متخصصان جغرافیای سیاسی کدام اند؟ این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت اکتشافی است و برحسب نتیجه، پژوهشی توسعه ای است. به منظور شناسایی مشخصات مشخصات بحران های ژیوپلیتیکی خاورمیانه از روش فراتحلیل از نتایج 13 پژوهش شناسایی شده در ایران استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، بحران، بحران های ژئوپلیتیکی، مکتب کپنهاگ
  • امیر حاتمی فر، حسن خیری*، علی شیرخانی صفحات 88-113

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی جامعه شناختی اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در ج.ا.ایران بین سالهای1392- 1400 انجام شده و روش اصلی پژوهش حاضر، روش پیمایش است که گردآوری داده ها به کمک پرسشنامه و تحلیل آن به کمک نرم افزار SPSS , PLS و آماره های مختلف صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی، در بخش کمی جامعه آماری شامل 130 نفراز اساتید و کارشناسان جامعه شناسی و اقتصاد اسبق و فعلی دانشگاه های قم می باشد، برای انتخاب نمونه های تحقیق در مرحله کمی از روش نمونه گیری تصادفی ساده بهره برد ،در این قسمت چون حجم نمونه محدود است جامعه ی آماری همان نمونه می باشد. ؛ و یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولفه های اصلی برازش عبارتند از اصلاح الگوی مصرف، تغییر سبک زندگی، تغییر فرهنگ اقتصادی، فساد ستیزی، مردم محوری و نقش رسانه ها می باشد، همچنین با توجه به مثبت بودن دو کران پایین و بالای فاصله اطمینان (بزرگتر از میانگین بودن) تمامی 6 شاخص استفاده شده در گزارش، می توان نتیجه گرفت که از نظر پاسخگویان این شش در فرایند مدل بدرستی تدوین و در حال حاضر در وضعیت مطلوبی بسر می برند. بر اساس عوامل و شاخص های شناسایی شده مبتنی بر مصاحبه و تحلیل عاملی تاییدی از مدل مفهومی ارایه شده هر 6 عامل مورد تایید قرار می گیرد و می توان نتیجه گرفت خطای مدل زیاد نیست. همچنین با توجه به سایر شاخص های برازندگی مطلق/ نسبی مانند NFI، NNFI، CFI، IFI، RFI، GFI، AGFI، NDIو CDI و در مقایسه است.

    کلیدواژگان: جامعه شناختی، اقتصاد مقاومتی، اصلاح الگوی مصرف، تغییر سبک زندگی، تغییر فرهنگ اقتصادی
  • محمد انسان دوست، صمد قائم پناه، اسدالله اطهری، حسن شمسینی غیاثوند صفحات 114-133

    با بررسی و تبیین رویکرد دو مکتب لیبرالیسم و اسلام از نگاه رهبر انقلاب و امام خمینی (ره) می توان بیان نمود که این دو مکتب در مسایلی از جمله آزادی ، نداشتن مسیولیت در قبال دولت ، آزادی در بیان و اندیشه ، عدم مسیولیت فرد در قبال جامعه و غیره تفاوت ماهوی زیادی دارند . لیکن نویسنده در مقاله حاضر از روش توصیفی – تحلیلی استفاده نموده و سعی کرده ابتدا لیبرالیسم و اقسام ان را مورد بررسی قرار دهدوسپس با مقایسه دو مکتب اسلام و لیبرالیسم و چالش بین انها را مورد واکاوی قرارده و در پایان برای روشن شدن موضوع پژوهش به نقد لیبرالیسم فرهنگی از منظر مقام معظم رهبری وامام خمینی (ره) پرداخته است . در واقع هدف پژوهش حاضر جلوگیری از گسترش اصول و عقاید مکتب لیبرالیسم به وبه ویژه لیبرلیسم فرهنگی در بطن جامعه و در بین مسیولان مربوطه بوده است .

    کلیدواژگان: لیبرالیسم فرهنگی، مقایسه مکتب لیبرالیسم و اسلام، امام خمینی (ره)
|
  • Fatemeh Jafariyan *, Alireza Soltani Pages 1-22
    The election contests of 1992 started in a situation where the chaos of the economic conditions under the influence of the policies of the tenth government caused the exchange rate to rise, the inequality increased and inflation was rampant. Analytical and descriptive economic and social policies during the eight-year presidency of Hassan Rouhani from the point of view of the realization of social justice, what the research has reached in its investigation shows that this government, although in its first period, relied on the western approach Garianeh has had temporary successes, but in the end, due to inaction and relying too much on the West, he followed the same path as the Ahmadinejad government, and under the influence of the neoliberal approaches governing Iran's economy, he not only failed to end social inequalities, but also increased these inequalities. From the beginning, this research is trying to answer the question that the approaches and economic conditions in Rouhani's government have had an impact on the field of social justice in Iranian society, and it has followed the hypothesis that the predominance of neoliberal approaches over economic policies will lead to the realization of social justice. In the first Rouhani government, he faced the challenge, in addition to the intensification of economic sanctions and the weakness of economic management, in the second term of the government, the conditions of social justice faced a bigger problem.
    Keywords: Social justice, policy economic, JCPOA, Rouhani's government
  • Faramarz Nemati Miri, Reza Shirzadi *, Mirabrahim Siddique Pages 23-43
    The class gap has always been the source of many social disorders. The widening of the class gap leads to an increase in poverty in the society. The class gap is one of the most important problems facing any society, so that governments have deepened or reduced it in the country by implementing economic programs, which has increased the class gap in Iranian society in recent years. The class gap that leads to the spread of poverty and inequality causes dissatisfaction among the weak sections of society and can lead to a decrease in people's support for the government. The purpose of this research is to investigate the class divide in Iranian society after the Islamic Revolution. The main research question is posed in this way. What are the most important reasons for the class divide in Iranian society after the Islamic Revolution? The hypothesis of the research is that the implementation of the policies and orientation of the governments after the Islamic revolution, especially after the imposed war and the implementation of the five-year development plans and the different approach of each government to social justice, the process of intensifying the class gap began and continued. The research method in this article is qualitative with a descriptive-analytical approach.
    Keywords: Comparison, Government Performance, Islamic Revolution, Class Gap
  • Mahin Niroomand Alankesh, Garineh Keshishyan Siraki *, Jahangir Karami Pages 44-66
    Nowadays, it is no longer possible to ignore the agency of people in creating effective events in societies. In other words, in the researches and analyzes of researchers and thinkers, the role of the people in changing the structures of their society and sometimes the direction or change in the political behavior of the rulers is prominently observed, and the analysts and thinkers by addressing People's agency, contemporary movements and uprisings are investigated. Based on this, the purpose of this article is to investigate the position of the people in the Iranian revolution with Michel Foucault's genealogical perspective and find an answer to these questions: what role did the people play in the Islamic revolution of Iran and how can it be done? From the perspective of Foucaultian genealogy, did he analyze the position of the people in the Iranian revolution? The claim of the authors is that based on a genealogical perspective, the Iranian revolution of 1357 can only be understood based on the agency of the people.To investigate this claim, Foucault's genealogical method was used and the topics were presented in the form of theoretical sections, the process of the revolution, general analysis of the revolution and genealogical analysis of the revolution, and conclusions were drawn from the topics. The findings of the article showed that without an understanding of the process of people's participation in the Iranian revolution, it is impossible to get a clear understanding of this great phenomenon of the 20th century.
    Keywords: people, Agency, genealogy, Foucault, Islamic Revolution of Iran
  • Ismail Makrami, Haider Lotfi *, Majid Wali Shariat Panahi, AliAsghar Ismailpour Roshan Pages 67-87

    The Middle East is a crisis-prone region in various political, military, social, cultural and, of course, economic dimensions. Naturally, many researches have been done on these crises and their explanations from different angles. The main goal of the current research is to analyze and investigate the economic and political characteristics of geopolitical crises in the Middle East from the point of view of political geography experts. The research question is, what are the most important political economic characteristics of geopolitical crises in the Middle East from the point of view of political geography experts? This research is applied in terms of purpose and exploratory in terms of nature, and in terms of results, it is developmental research. In order to identify the characteristics of geopolitical crises in the Middle East, the meta-analysis method will be used from the results of 13 researches identified in Iran. The meta-analysis results of these researches will lead to the identification of geopolitical crises in the Middle East.

    Keywords: Middle East, Crisis, geopolitical crises, Copenhagen School
  • Amir Hatamifar, Hassan Kheiri *, Ali Shirkhani Pages 88-113

    This research was conducted with the aim of providing a sociological model of the implementation of resistance economy policies in the Republic of Iran between 1400-1392 and the main method of the current research is the survey method, which collects data with the help of a questionnaire and analyzes it with the help of SPSS, PLS and Various statistics have been made. The statistical population of this research in the quantitative part, in the quantitative part, the statistical population includes 130 former and current professors and experts of sociology and economics of the universities of Qom, to select research samples in the quantitative stage, a simple random sampling method was used. In this part, because the sample size is limited, the statistical population is the same as the sample. ; And the findings of the research indicate that the main components of fit are the modification of the consumption pattern, lifestyle change, economic culture change, anti-corruption, people-centeredness and the role of the media, also considering the positivity of the lower and upper limits of the distance. The reliability (greater than the average) of all 6 indicators used in the report, it can be concluded that according to the respondents, these 6 are properly developed in the model process and are currently in a favorable condition. Based on the identified factors and indicators based on interviews and confirmatory factor analysis of the presented conceptual model, all 6 factors are approved and it.

    Keywords: Sociology, resistance economy, modification of consumption pattern, change of lifestyle, change of economic culture
  • mohammad ensandoost, samad ghaempanah, asadolah athary, hasan shamsini Pages 114-133

    By examining and explaining the approach of the two schools of liberalism and Islam from the perspective of the leader of the revolution and Imam Khomeini (RA), it can be stated that these two schools in issues such as freedom, lack of responsibility towards the government, freedom of expression and thought, lack of individual responsibility in There is a big difference in terms of society and so on.But in this article, the author used the descriptive-analytical method and tried to first examine liberalism and its types, then by comparing the two schools of Islam and liberalism, he analyzed the challenge between them, and at the end, to clarify the topic of the research, he criticized Cultural liberalism is discussed from the perspective of Supreme Leader and Imam Khomeini (RA). In fact, the aim of the current research was to prevent the spread of the principles and ideas of the school of liberalism, especially cultural liberalism, in the heart of the society and among the relevant officials. 

    Keywords: Cultural liberalism, comparison of the school of liberalism, Islam Imam Khomeini (RA)